教育王國

標題: 12網女生, 請問軒官(am)vs 聖保祿天主教(跑馬地)? [打印本頁]

作者: chingching8888    時間: 08-7-20 12:33     標題: 12網女生, 請問軒官(am)vs 聖保祿天主教(跑馬地)?

12網女生, 請問軒尼詩道官立(上午)vs 聖保祿天主教小學(跑馬地)? 點選擇好....
軒尼詩道官立(上午)       - 有20分
聖保祿天主教小學(跑馬地) - 有20分
請俾d意見!!!!!
作者: chingching8888    時間: 08-7-22 23:14

請家長分享下你們的經驗啦......

原文章由 chingching8888 於 08-7-20 12:33 發表
12網女生, 請問軒尼詩道官立(上午)vs 聖保祿天主教小學(跑馬地)? 點選擇好....
軒尼詩道官立(上午)       - 有20分
聖保祿天主教小學(跑馬地) - 有20分
請俾d意見!!!!! ...

作者: minicat    時間: 08-7-23 00:03

一定係聖保祿天主教小學(跑馬地)。有英中喎!在軒官AM要好好成績先有機會入啤梨鏍絲!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-23 00:30 編輯 ]
作者: chingching8888    時間: 08-7-23 17:32

Thank you!!

If only comare primary school, which one is better?

原文章由 minicat 於 08-7-23 00:03 發表
一定係聖保祿天主教小學(跑馬地)。有英中喎!在軒官AM要好好成績先有機會入啤梨鏍絲!

作者: minicat    時間: 08-7-24 03:47

原文章由 chingching8888 於 08-7-23 17:32 發表
Thank you!!

If only comare primary school, which one is better?

你好!首先考慮就是學生及家庭背景,令千金性格文靜聽教聽話、父母又係公務員,咁就一定係軒官AM,如果令千金及父母是天主教徒,而又不想令千金因為呈分試及升中壓力等問題擔憂,而又想令千金能成為傳統名校一份子,咁就一定係聖保祿天主教小學啦!希望可以幫到家長啦!
作者: 七點半    時間: 08-7-24 14:26     標題: 回覆 #5 minicat 的文章

我想請問點解父母係公務員就選軒官呢?? 另外, 我又想請教如果我有一對仔女, 女係家姐, 我好想佢讀聖保祿, 但係如果佢真係好好彩入到, 咁弟弟就會小了分, 對他入讀比較好的小學機會是否比較難呢??這個情形, 有什麼好提議呢??
作者: CARCARWONG    時間: 08-7-24 17:01

我想問如果我只在軒官小讀P1-P5, P6轉了校。小女可否有Old boy的分數呢?
作者: HappyEE    時間: 08-7-24 17:19

原文章由 CARCARWONG 於 08-7-24 17:01 發表
我想問如果我只在軒官小讀P1-P5, P6轉了校。小女可否有Old boy的分數呢?

No, no mark for your daughter!
作者: chingching8888    時間: 08-7-24 20:42

Thank you!!!!

點解父母係公務員,咁就一定係軒官AM? 有分加嗎?

原文章由 minicat 於 08-7-24 03:47 發表

你好!首先考慮就是學生及家庭背景,令千金性格文靜聽教聽話、父母又係公務員,咁就一定係軒官AM,如果令千金及父母是天主教徒,而又不想令千金因為呈分試及升中壓力等問題擔憂,而又想令千金能成為傳統名校一份子,咁就一定係聖 ...

作者: minicat    時間: 08-7-25 01:16

原文章由 chingching8888 於 08-7-24 20:42 發表
Thank you!!!!

點解父母係公務員,咁就一定係軒官AM? 有分加嗎?

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-25 01:43 編輯 ]
作者: minicat    時間: 08-7-25 01:43

原文章由 七點半 於 08-7-24 14:26 發表
我想請問點解父母係公務員就選軒官呢?? 另外, 我又想請教如果我有一對仔女, 女係家姐, 我好想佢讀聖保祿, 但係如果佢真係好好彩入到, 咁弟弟就會小了分, 對他入讀比較好的小學機會是否比較難呢??這個情形, 有什麼好 ...

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)!

家姐好想入聖保祿!但有位弟弟跟後又升小一!如果係咁樣!(個人意見)軒官am比較著數一些,家姐想入聖保祿可以用P2開始插班方法入聖保祿,補著弟弟升小一機會!這樣比較隱陣!

作者: MrsYing    時間: 08-7-25 10:43

Totally agree! 好似我,個仔讀男校, now, 個女就煩.

家姐好想入聖保祿!但有位弟弟跟後又升小一!如果係咁樣!(個人意見)軒官am比較著數一些,家姐想入聖保祿可以用P2開始插班方法入聖保祿,補著弟弟升小一機會!這樣比較隱陣!
作者: 七點半    時間: 08-7-25 15:23     標題: 回覆 #11 minicat 的文章

多謝你的意見, 但p2才轉校又難唔難呢??
作者: 七點半    時間: 08-7-25 15:25     標題: 回覆 #12 MrsYing 的文章

那你現在打算怎樣呀??
作者: minicat    時間: 08-7-25 20:06

原文章由 七點半 於 08-7-25 15:23 發表
多謝你的意見, 但p2才轉校又難唔難呢??

你好!沒有完美的組合,但想子女更上一層往往要付出很多,家姐要在p1開始努力爭取好成績才可以插班別的學校!如家長成績不能在頭幾名,祇要保持中上成績到升中,一樣可以憑升中自行及派位再去心儀中學(軒官am升中%好好)。逢係想插班其它學校,成績一定要前列,而令插班心儀學校給予筆試機會。

作者: chingching8888    時間: 08-7-26 21:36

原來係咁....   真係你唔講都唔知......

原文章由 minicat 於 08-7-25 01:16 發表

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)! ...

作者: chingching8888    時間: 08-7-26 21:51

若要成功插班別的學校, 真的很難, 就算盡晒力都無保證!! 不過你既建議都會有成功例子!!

原文章由 minicat 於 08-7-25 20:06 發表

你好!沒有完美的組合,但想子女更上一層往往要付出很多,家姐要在p1開始努力爭取好成績才可以插班別的學校!如家長成績不能在頭幾名,祇要保持中上成績到升中,一樣可以憑升中自行及派位再去心儀中學(軒官am升中%好好)。逢係想插 ...

作者: MrsYing    時間: 08-7-28 20:46

未定,有好多好好的學校, 因得15分,所以唔會choose d popular的學校, 有冇好意見.

原文章由 七點半 於 08-7-25 15:25 發表
那你現在打算怎樣呀??

作者: 七點半    時間: 08-7-29 14:08     標題: 回覆 #18 MrsYing 的文章

唔選popular...你是在12校網??
作者: MrsYing    時間: 08-7-29 14:52

係 net 12, 想 choose Marymount, st paul or st francis. 有冇好advice?

原文章由 七點半 於 08-7-29 14:08 發表
唔選popular...你是在12校網??

作者: leschelems    時間: 08-7-29 18:49

瑪利曼是打崩頭爭的學校,我沒有甚麼意見可提供。如果真的要選,要心理及實質準備。

過去一兩年,都有家長在bbk分享過,聖保祿和聖方濟均有十五分在第一輪便取錄了(不過為數不多),所以二十分應該沒大問題,而在第二輪的大抽獎,我在bbk的討論區看到的個人感覺是,如果放聖保祿或聖方濟在第一位又派不到的,好像比過往少,不知是否學生人數愈來愈少之故。還有,我記得去年有一兩位家長,在BBK提及叩門聖保祿成功,只是住得較遠而有所猶疑。

最後,雖然說有三輪的機會,沒有人能保證必入。

原文章由 MrsYing 於 08-7-29 14:52 發表
係 net 12, 想 choose Marymount, st paul or st francis. 有冇好advice?

作者: leschelems    時間: 08-7-29 18:53

只可惜經濟上有困難,否則姐姐報讀聖保祿,然後幫弟弟找私小/直資,各得其所。

原文章由 七點半 於 08-7-24 14:26 發表
我想請問點解父母係公務員就選軒官呢?? 另外, 我又想請教如果我有一對仔女, 女係家姐, 我好想佢讀聖保祿, 但係如果佢真係好好彩入到, 咁弟弟就會小了分, 對他入讀比較好的小學機會是否比較難呢??這個情形, 有什麼好 ...

作者: po.mummy    時間: 08-7-30 08:51

原文章由 leschelems 於 08-7-29 18:49 發表
瑪利曼是打崩頭爭的學校,我沒有甚麼意見可提供。如果真的要選,要心理及實質準備。

過去一兩年,都有家長在bbk分享過,聖保祿和聖方濟均有十五分在第一輪便取錄了(不過為數不多),所以二十分應該沒大問題,而在第二輪的大抽獎,我在bbk的 ...

樓主問軒官同聖保祿wo,你吹咗去邊! 個個好似你咁回應就pk啦!
作者: MrsYing    時間: 08-7-30 10:46

唔好斤斤計較, 嘻嘻,大家討論一下, 等我開一個新topic.

原文章由 po.mummy 於 08-7-30 08:51 發表

樓主問軒官同聖保祿wo,你吹咗去邊! 個個好似你咁回應就pk啦!

作者: leschelems    時間: 08-7-30 13:17

在回應另一位家長的提問時,我的確有離題。多謝這位家長提點。

原文章由 po.mummy 於 08-7-30 08:51 發表

作者: chingching8888    時間: 08-7-31 00:14

無問題! 我同樣有興趣討論瑪利曼, 聖保祿及St. Francis wo...
請大家繼續發表!!!!!

作者: leschelems    時間: 08-7-31 14:57

謝謝樓主這樣客氣。

回到主題,我個人都會偏向聖保祿多於軒官。軒官只有聯系中學,對於第一組別的學生,雖然成績不錯,但到升中時仍要又一次為選校擔驚受怕;對於第二組別的學生,選校的過程更加煩惱。

相反聖保祿本身的中學已經不錯,如果成績優異,升中時是否轉校,對學生來說,只是其中一個選擇;如果成績中上,第一或二組別也好,留在原校升中亦很理想。

再者,和大部份認識的同學一起升回原校,對於升中時中學生活的適應,是比較容易。

原文章由 chingching8888 於 08-7-31 00:14 發表
無問題! 我同樣有興趣討論瑪利曼, 聖保祿及St. Francis wo...
請大家繼續發表!!!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5