教育王國

標題: 保溫飯壺 [打印本頁]

作者: appleycma    時間: 08-7-14 16:45     標題: 保溫飯壺

昨天買左個大口仔保溫飯壺,今日放滾水試下,效果出奇理想,成六個鐘都好熱
作者: carman_ay    時間: 08-7-14 17:25

請問係點嘅樣呢? 有冇相可以睇睇呀? 因為我上星期買咗個tiger保溫飯壺,點知一個鐘後都己經唔暖

原文章由 appleycma 於 08-7-14 16:45 發表
昨天買左個大口仔保溫飯壺,今日放滾水試下,效果出奇理想,成六個鐘都好熱

作者: appleycma    時間: 08-7-14 17:39

原文章由 carman_ay 於 08-7-14 17:25 發表
請問係點嘅樣呢? 有冇相可以睇睇呀? 因為我上星期買咗個tiger保溫飯壺,點知一個鐘後都己經唔暖

我在Sanrio買,價錢$260.唔係咩大牌子.

p.s 要先用滾水6下個保溫壺.再放入飯餸格

[ 本文章最後由 appleycma 於 08-7-14 17:42 編輯 ]
作者: katrinaau2002    時間: 08-7-14 17:56

你係用滾水試呀....好似冇咁準呀

我星期六買左個牛頭牌.不過係冇分開飯菜的..
我直頭用飯送TRY呀...
晚上8:40分入壺...到...淩晨1:40..我筆出來試
哇....仲熱嫁...仲出熱氣

我係吉之島買嫁...8折之後再9折
$219折後$157.6
作者: appleycma    時間: 08-7-14 18:05

係咩.原來熱水試唔準,等我再試下用飯餸放落去,睇下可以Keep到幾耐
作者: October    時間: 08-7-15 15:21

之前話D塑膠有問題, 有沒有全不銹鋼保溫飯壺?
作者: nchau1966    時間: 08-7-15 20:33

小兒平時取得94  95分, 他沒有做兩條, 是相關題目
  其中一條要畫圖, 就是把三個固定正方形平均分四份
作者: 恩禧媽    時間: 08-7-15 22:31

原文章由 October 於 08-7-15 15:21 發表
之前話D塑膠有問題, 有沒有全不銹鋼保溫飯壺?

october,
我睇左好多款stainless steel的飯壺,全部個蓋都係用膠做呀!
作者: 恩禧媽    時間: 08-7-15 22:33

我今日係一田見到一隻stainless steel保溫飯壺,牌子叫EAGLE,容量390ml,賣$69咋!
作者: ada29    時間: 08-7-15 23:28

你去吉x島看看牛頭牌有款子彈形不銹鋼內膽嘅飯壺好保溫呀,我個女用左一年,今年都唔洗買~

原文章由 恩禧媽 於 08-7-15 22:31 發表

october,
我睇左好多款stainless steel的飯壺,全部個蓋都係用膠做呀!

作者: grace_xian    時間: 08-7-16 16:56

小學一年班係咪唔好用保温飯壚呢?
驚佢會被lu啊?
作者: cczzko    時間: 08-7-16 22:56

呢一個台灣牌子好多BK媽咪都用, 我覺得唔錯!

http://www.463.org.tw/29/12141thermos-lunch-taiwan.htm
作者: elainepekkle    時間: 08-7-17 00:53

唔好意思, 想請問妳們是否一清早準備午飯給小朋友帶上學還是在午飯時間前送給小朋友呢?
原文章由 katrinaau2002 於 08-7-14 17:56 發表

$219折 ...

作者: ada29    時間: 08-7-17 01:06

我就每朝7點蒸熱,比囡囡自己拎返學,但係囡囡話到12點45食飯時都仲係好暖(個sale仲教我放入飯前,要先用熱水浸個壺,之後唔要d熱水,再放入飯就仲保溫,不過我試驗過係保溫d)

原文章由 elainepekkle 於 08-7-17 00:53 發表
唔好意思, 想請問妳們是否一清早準備午飯給小朋友帶上學還是在午飯時間前送給小朋友呢?  

作者: Royston    時間: 08-7-17 10:15

hi
呢款好好呀, 請問知唔知香港有無得賣呢?

原文章由 cczzko 於 08-7-16 22:56 發表
呢一個台灣牌子好多BK媽咪都用, 我覺得唔錯!

http://www.463.org.tw/29/101-warm/lunch-bubee ...

作者: appleycma    時間: 08-7-17 11:00

原文章由 Royston 於 08-7-17 10:15 發表
hi
呢款好好呀, 請問知唔知香港有無得賣呢?

有呀!我見過千色店同埋雜貨舖都有
作者: grace_xian    時間: 08-7-17 11:13

好靚, 幾錢呀, JUSCO有無賣呢?
原文章由 appleycma 於 08-7-17 11:00 發表

作者: Royston    時間: 08-7-17 11:20

唔該晒呀, 去睇下先.
咁您有無用過呀?

原文章由 appleycma 於 08-7-17 11:00 發表

作者: vensusma    時間: 08-7-17 12:02

我囝囝升小一, 胃口唔大呢個細細地啱晒, 已經試過, 保暧效果相當好, 姐姐6點半將炒飯放入去, 囝囝12點半食仲好暖, 我諗蒸雞, 蒸肉餅飯仲熱啲.  

我係普通家品店買, $12x 一個壺連手挽袋.

[ 本文章最後由 vensusma 於 08-7-17 12:04 編輯 ]
作者: grace_xian    時間: 08-7-17 12:10

VENSUSMA:
你好, 小一都可以用太好了, 之前我仲担心太熱,囝囝會被燙到添
原文章由 vensusma 於 08-7-17 12:02 發表
我囝囝升小一, 胃口唔大呢個細細地啱晒, 已經試過, 保暧效果相當好, 姐姐6點半將炒飯放入去, 囝囝12點半食仲好暖, 我諗蒸雞, 蒸肉餅飯仲熱啲.  

http://www.463.o ...

作者: d2343130    時間: 08-7-17 13:07

如果自己帶飯, 有咩嘢可以整比佢地帶呢?? 你知啦, 通常d菜第1時間出事, 所以可能只可以比蕃茄,紅蘿蔔,瓜類.....

如果要7:40上車, 起碼要7:15準備好!!??

有無媽咪分享帶飯去學校食的小朋友感想?? 仲好好食, 定唔好食??
如仲好好食的又是什麼菜式呢??

原文章由 grace_xian 於 08-7-17 12:10 發表
VENSUSMA:
你好, 小一都可以用太好了, 之前我仲担心太熱,囝囝會被燙到添

作者: Decem    時間: 08-7-17 13:17

原文章由 vensusma 於 08-7-17 12:02 發表

我囝囝/囡囡都係用尼隻牌子既..
作者: Royston    時間: 08-7-17 13:23

價錢都好經濟喎, 都問下係咪扭蓋架? 駛唔駛要扭到好實先keep到熱呀?

作者: 小木偶媽咪    時間: 08-7-17 13:36

我都係Sanrio買左呀$260,不過未試,我都係貪佢靚
仲要有埋保溫袋,好靚

原文章由 appleycma 於 08-7-14 16:45 發表

[ 本文章最後由 小木偶媽咪 於 08-7-17 13:37 編輯 ]
作者: vensusma    時間: 08-7-17 14:57

是扭蓋.  (我帶囝囝去試過識扭開蓋先買)
姐姐扭好個蓋, 囝囝又可以扭番開食咁羅.

象X 虎X, therxx, Buffxxx 保溫壺內有2-3個膠盒仔, 我囝囝論論盡盡,  檯面細, 午飯時一檯都係壺, 食物格呀, 蓋呀, 叉呀, 匙呀, 水樽呀.... 呢個夠簡單

原文章由 Royston 於 08-7-17 13:23 發表
價錢都好經濟喎, 都問下係咪扭蓋架? 駛唔駛要扭到好實先keep到熱呀?

作者: rat    時間: 08-7-17 15:25

原文章由 d2343130 於 08-7-17 13:07 發表
如果自己帶飯, 有咩嘢可以整比佢地帶呢?? 你知啦, 通常d菜第1時間出事, 所以可能只可以比蕃茄,紅蘿蔔,瓜類.....

如果要7:40上車, 起碼要7:15準備好!!??

有無媽咪分享帶飯去學校食的小朋友感想?? 仲好好食, 定唔好 ...

我唔知小朋友係點,我以前返工就自己帶飯食,其實有時自己都好怕食,一餸食兩餐,雖然係好過出面食,但諗煮乜都諗爆,一些好易變壞都一定唔煮,好似蛋,豆腐等,問題最重要係飯餸分開放,其實食時d飯餸就可能會淋d,因為有倒汗水。
作者: Royston    時間: 08-7-17 15:27

多謝您覆我呀.
我都係覺得2-3個膠盒果啲唔好用呀, 我自己都有用過. 所以見到呢個款好鐘意攞. 因為好0岩細年紀的小朋友用.
thanks.

原文章由 vensusma 於 08-7-17 14:57 發表
是扭蓋.  (我帶囝囝去試過識扭開蓋先買)
姐姐扭好個蓋, 囝囝又可以扭番開食咁羅.

象X 虎X, therxx, Buffxxx 保溫壺內有2-3個膠盒仔, 我囝囝論論盡盡,  檯面細, 午飯時一檯都係壺, 食物格呀, 蓋呀, 叉呀, 匙呀, 水 ...

作者: dkkk    時間: 08-7-17 21:39

我囡囡都係用呢隻, 比起分層嗰D熱好多(因為我以前返工用分層嗰D), 但係佢食好少, 為左KEEP得熱D, 我通常都放多左, 所以實食唔晒,返學同放學都要攞住個咁重既壺

我之前聽個好多人講話台灣有隻壺好正,我依家終於見到個樣,我鍾意J-950EB嗰隻, 因為貪佢細細個又分層, 最衰我依家先見到,如果唔係我上個禮拜去台灣時可以買,唔知有冇人知香港邊道有得買

原文章由 katrinaau2002 於 08-7-14 17:56 發表

$219折 ...

作者: dkkk    時間: 08-7-17 21:48

請問你買嗰間家品店喺邊, 我想睇下有冇我想要嗰個MODEL

TKS

作者: Tippi    時間: 08-7-18 02:29

我去台灣時也有人送了一個不锈鋼的飯壺給我
但好似沒有保温功能,請問大家知否有什麼方法
可以讓它保温,是否有什麼保温之類的??
多謝大家幫忙!!
作者: October    時間: 08-7-18 16:51

是不是沒有分格的, 即像湯壺一樣?

原文章由 ada29 於 08-7-15 23:28 發表
你去吉x島看看牛頭牌有款子彈形不銹鋼內膽嘅飯壺好保溫呀,我個女用左一年,今年都唔洗買~

作者: ada29    時間: 08-7-18 23:22

無分格,不銹鋼內膽~

原文章由 October 於 08-7-18 16:51 發表
是不是沒有分格的, 即像湯壺一樣?

作者: dkkk    時間: 08-7-19 19:25

我啱啱係間家品店見到我想買嗰款(J-950EB), 原來好大個, 仲大過隻CD, 睇相好似同K-1000B咁大, 原來大到如果我帶我都應該食唔晒,真失望!!

原文章由 dkkk 於 08-7-17 21:39 發表
我囡囡都係用呢隻, 比起分層嗰D熱好多(因為我以前返工用分層嗰D), 但係佢食好少, 為左KEEP得熱D, 我通常都放多左, 所以實食唔晒,返學同放學都要攞住個咁重既壺

我之前聽個好多人講話台灣有隻壺好正,我依家終於見到 ...

作者: elainepekkle    時間: 08-7-20 02:33

我都有去千色店看過, 妳講得沒錯, 個side真係大過隻cd, 不過亞女話個飯盒蓋好易開, 好過拎蓋個d.
原文章由 dkkk 於 08-7-19 19:25 發表
我啱啱係間家品店見到我想買嗰款(J-950EB), 原來好大個, 仲大過隻CD, 睇相好似同K-1000B咁大, 原來大到如果我帶我都應該食唔晒,真失望!!

...

作者: Royston    時間: 08-7-20 12:42

您好呀. 你買的壺係一個 or 唔係兩個為一set?
我都過咗千色店睇, 但係要二百九拾幾, 和你相比貴好多呀?
請問可唔可以pm你買的家品店資料比我呀, 我想買.

thank you 唔該晒

作者: doristse305    時間: 08-7-20 23:25

原文章由 appleycma 於 08-7-14 18:05 發表
係咩.原來熱水試唔準,等我再試下用飯餸放落去,睇下可以Keep到幾耐

請問你既試驗如何? 我個囡囡又係想買呢一個款, 貪佢靚同有公仔囉! 不過我會叫姐姐帶飯去學校比佢食, 需要保曖既時間唔駛咁耐,咁係唔係都可以接受呢?
作者: 小木偶媽咪    時間: 08-7-21 01:19

買丫,好靚,你又唔駛要勁保溫6個鍾果d

原文章由 doristse305 於 08-7-20 23:25 發表

請問你既試驗如何? 我個囡囡又係想買呢一個款, 貪佢靚同有公仔囉! 不過我會叫姐姐帶飯去學校比佢食, 需要保曖既時間唔駛咁耐,咁係唔係都可以接受呢? ...

作者: jk67jk    時間: 08-7-21 11:23

見大家又討論保溫飯壼,以下是好幾個月前的討論,大家不妨先看看才決定。 因為,我自己曾用保暖飯壼帶午飯上班吃了一個月,以測試各種可行性。

親子王國 — 自由報料— 保溫飯壺邊隻好呀?

我只想大家先有一個心理準備,不要買後太失望而已。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-7-21 11:31 編輯 ]
作者: LEON    時間: 08-7-21 16:48

琴日係埔吉之島見有款象印做$199!
作者: KT0603    時間: 08-7-23 16:11

作者: 臣媽    時間: 08-7-24 06:55

各位, 我係路過呢度啫...
睇完你地d post, 都好担心, 我個仔而家升k3, 仲有一年就升小一嘞, 但係佢而家先果34磅, 又要拎書包, 又要拎飯壼
作者: dkkk    時間: 08-7-26 11:51

唔駛擔心, 如果你真係驚佢拎得辛苦, 不如就叫學校D飯好過, 因為我女都係好細粒, 佢九月升小二,禽日磅都係得45磅, 佢小一時帶過一個月飯, 結果都係拎多過食, 所以我好想搵D細個D嘅飯盒, 可以KEEP到溫度又唔駛拎得禁辛苦.

原文章由 臣媽 於 08-7-24 06:55 發表
各位, 我係路過呢度啫...
睇完你地d post, 都好担心, 我個仔而家升k3, 仲有一年就升小一嘞, 但係佢而家先果34磅, 又要拎書包, 又要拎飯壼

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5