教育王國

標題: 根德園會收細B嗎 [打印本頁]

作者: 219媽媽    時間: 08-6-19 17:59     標題: 根德園會收細B嗎

我一直很喜歡這所學校,但我仔仔係06年12月尾BB, 即係細B,一直盛傳根德園唔收細仔,所以都有d失望,但我都想今年年尾試試報考出年既K1,唔知有冇家長既BB係細b而又讀緊呢,唔知根德園只收大仔既傳聞是否真實???煩請各位給予意見
作者: Kangaroo    時間: 08-6-19 21:09

Yes you are right, KV does not accept small boys but if you really want to study in KV you can wait for 1 more year, as KV application allow students' DOB (dateof birth) from Nov of previous year, then your boy will become big boy.

原文章由 219媽媽 於 08-6-19 17:59 發表
我一直很喜歡這所學校,但我仔仔係06年12月尾BB, 即係細B,一直盛傳根德園唔收細仔,所以都有d失望,但我都想今年年尾試試報考出年既K1,唔知有冇家長既BB係細b而又讀緊呢,唔知根德園只收大仔既傳聞是否真實???煩請各位給 ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-6-19 22:42

我哋舊年喺BK forum自己報上取錄名單時,有見過11月嘅細b,但12月就好似唔多見。如你好想,又不妨試試,攞下經驗都好。如果唔得而你仍然喜歡KV,可以下年再考做大b。

原文章由 219媽媽 於 08-6-19 17:59 發表
我一直很喜歡這所學校,但我仔仔係06年12月尾BB, 即係細B,一直盛傳根德園唔收細仔,所以都有d失望,但我都想今年年尾試試報考出年既K1,唔知有冇家長既BB係細b而又讀緊呢,唔知根德園只收大仔既傳聞是否真實???煩請各位給 ...

作者: easybring    時間: 08-6-20 11:09     標題: 回覆 #3 219媽媽 的文章

Big boy 讀得輕鬆d. 考慮下.
作者: peipeibb    時間: 08-6-20 13:30

原文章由 Kangaroo 於 08-6-19 21:09 發表
Yes you are right, KV does not accept small boys but if you really want to study in KV you can wait for 1 more year, as KV application allow students' DOB (dateof birth) from Nov of previous year, the ...

錯!  KV係會收細B, 我仔都係11月細仔, 佢依家讀K2, 當件第1輪巳收, 並唔係waiting list.  

佢 K1 同 K2 同班都有細仔細女(4-5個), 我又唔見佢讀得好辛苦, 中英數全部都跟得上, 尤其係中文--> K1直至依家考試同默書呢一科都全對 (真係無同佢溫).  所以, KV真係唔錯, 教得好好!
作者: newppl    時間: 08-6-20 18:56

原文章由 peipeibb 於 08-6-20 01:30 PM 發表

錯!  KV係會收細B, 我仔都係11月細仔, 佢依家讀K2, 當件第1輪巳收, 並唔係waiting list.  

佢 K1 同 K2 同班都有細仔細女(4-5個), 我又唔見佢讀得好辛苦, 中英數全部都跟得上, 尤其係中文--> K1直至依家考試同默 ...

我姨甥仔都係11月細仔,都讀得好好,老師也常讚他成績好,而且從不補習,KV真係教得好㗎!
作者: MMMONSTER    時間: 08-6-21 18:16

Don't worry! They accepted my VERY small gal(the end of Nov), so depends on the baby and the parents, do ur best!!!
Good Luck
作者: chunamanda    時間: 08-6-21 20:40

My daughter is  also a 'small girl'. She is born in mid December.  Kentvill Kindergarten is a good school. The teachers from Kentville Kindergarten are very good.  They do not have any bias to the 'small child'.  In these years, my daughter enjoys her school life very much.

I hope that you child will admit Kentville Kindergarten successfully.
作者: Kangaroo    時間: 08-6-21 21:46

Very surprise. I know a friend her elder son studies in KV but KV rejected her second son's application, so she asked her elder son's class mistress why, the teacher replied becasue her second son was born in Dec, really too small, and the class mistress advised her to apply again next year. So I always think KV does not like to accept small kids. You daughter must be very smart during interview.

原文章由 chunamanda 於 08-6-21 20:40 發表
My daughter is  also a 'small girl'. She is born in mid December.  Kentvill Kindergarten is a good school. The teachers from Kentville Kindergarten are very good.  They do not have any bias to the 'sm ...

作者: 219媽媽    時間: 08-6-23 10:19

Thank you very much, I hope so. But I am not in confidence on it. Because my son only will follow my instruction when he got the mood. I think the school may not consider if they know my son was born in end of Dec.

原文章由 chunamanda 於 08-6-21 20:40 發表
My daughter is  also a 'small girl'. She is born in mid December.  Kentvill Kindergarten is a good school. The teachers from Kentville Kindergarten are very good.  They do not have any bias to the 'sm ...

作者: Felicia726    時間: 08-6-23 13:42

Yes, Kangaroo, same here. My elder daughter is studying in KV but KV didn't take my younger son last school year. Now that my son has to repeat K1 at KV this coming September. My younger son actually learns things faster than my daughter; however, he is small and not very chubby. Anyway, I think it's not bad for him to repeat K1 and be a big B in the new school year. His small and big muscles need more time to develop. I'd rather him to learn with full condifence as a big B. Besides, big boys perform better when they apply for primary schools.

原文章由 Kangaroo 於 08-6-21 21:46 發表
Very surprise. I know a friend her elder son studies in KV but KV rejected her second son's application, so she asked her elder son's class mistress why, the teacher replied becasue her second son was ...

作者: bc8006    時間: 08-6-23 16:04

我記得KV係分開大B同細B兩日去面試, 所以當日小朋友嘅年紀相距係比較少。大B係著數一點, 因為表現會好些。但想起KV已將大細B分開面試, 可見佢係想減少此情況。

我個B都係算細 (9月), 仲唔識唱歌 (面試最後一項), 當初都不抱期望, 最後收咗。當時只係我唱, 阿囝只係望住我, 不過佢有講 Thank you, byebye (我有提), 都唔知點評分...

宜家阿囝大多幾個月, 佢真係好唔同, 可見大B真係會醒d。都唔係學校專收大B嘅, 大B真係有點兒佔優。學校將大細B分開, 細b有細b面試, 會較好了。其實其他面試項目, 細B都可以應付自如, 所以唔好灰心, 細B都得架!

[ 本文章最後由 bc8006 於 08-6-23 16:07 編輯 ]
作者: MuiPig    時間: 08-6-23 17:45

唔知各位家長可唔可以講吓,面試除咗要唱歌仲有冇其他嘢,因為我仔仔都係細b,佢11月尾先出世。

唔該晒!
作者: easybring    時間: 08-6-23 18:49

面試時, 媽咪既應變都好重要.

原文章由 bc8006 於 08-6-23 16:04 發表
我記得KV係分開大B同細B兩日去面試, 所以當日小朋友嘅年紀相距係比較少。大B係著數一點, 因為表現會好些。但想起KV已將大細B分開面試, 可見佢係想減少此情況。

我個B都係算細 (9月), 仲唔識唱歌 (面試最後一項), 當 ...

作者: chan888yan    時間: 08-6-24 01:13

我有朋友個囡是12月底讀KV.不過我個人經驗,我個囡都係12月頭,之前讀SC,我個女不論讀書OR寫字比較同年都係差些,我建議你遲一年讀會較優勝!
作者: bc8006    時間: 08-6-24 10:45

有兩個老師, 一個老師同家長傾, 一個同小朋友傾。老師好親切, 佢哋會用方法引小朋友, 吸引佢坐低玩 (無錯! 係玩, 唔係面試)。

同家長傾計時, 我唔可以望住佢, 以下係我同老師傾計前, 傾完後見到老師同小朋友玩嘅項目:

1) 幾個小人仔, 叫小朋友將佢哋連在一起 (公仔嘅手仔係可以同另一個公仔手仔連埋)。老師做完一兩次, 叫小朋友試下。

2) 有本大故事書, 入面有個媽媽同小朋友喺洗手間度。老師指住個媽媽問, 呢個係邊個呀? (我阿囝唔識答, 可能佢以為好似相咁, 真係唔認得, 又唔知其實係媽媽)。再指住個牙刷, 問佢係咩。(答咗 brush)。仲有一隻貓, 問佢係咩。

3) 有塊 puzzle, 係BB玩那種。一塊大板, 上面有幾個圖案, 要小朋友放返上去。

4) 唱歌。(我話同佢唱 exercise song, 我唱小朋友做動作。結果係阿囝望住我, 我就好投入, 一次又一次地嘗試, 老師叫: 得喇!)

5) 最後, Byebye老師。佢竟然走到各老師面前, 飛吻。

6) 面試完, 比一張紙仔出面另一個老師。老師會比粒糖佢, 我諗係考佢講多謝。(提佢好多次, 最後有講, 仲要一手攞咗兩粒糖, 幾驚有事呀! 不過自己提自己, 佢係都要 two two, 攞兩粒, 我只好"mult" 底喺佢耳邊叫佢one only。小朋友唔聽, 我無太堅持, 唔通想表現佢唔聽教咩, 叫佢講 thank you 囉!)

家長問題, 記得問我:
1) 佢最鐘意同邊個人玩? (我答: 我囉! 重係咁笑。)
2) 佢戒片未 (我答: 訓練中, 戒緊。)
其他問題唔係好記得, 不過好普通嘅問題。我想有此安排係唔想家長太注意小朋友, 又可以睇下你有幾了解自己個小朋友囉。講真, 你點答, 答案唔重要, 係睇下家長認識自己個小朋友有幾多, 親子關係啩?!

其他家長請補充。希望幫到手啦。
作者: MuiPig    時間: 08-6-24 10:56

bc8006

多謝你花時間講咁多嘢比我知,由此可見你地根德園d家長好好人,唔係果d自私的家長,不過我仔仔考咗兩間pn班都唔收佢,我已經冇晒信心,都唔知k1有冇學校收,anyway非常多謝你地比我的資料。不過問多句係用英文定中文考。

Thanks!!!!!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-6-24 11:44

KV嘅interview係用中文考。

原文章由 MuiPig 於 08-6-24 10:56 發表
bc8006

多謝你花時間講咁多嘢比我知,由此可見你地根德園d家長好好人,唔係果d自私的家長,不過我仔仔考咗兩間pn班都唔收佢,我已經冇晒信心,都唔知k1有冇學校收,anyway非常多謝你地比我的資料。不過問多句係用英文定中文考 ...

作者: appleycma    時間: 08-6-24 13:21

我個仔今年向kv讀K3,我見好多紀念冊d小朋友簽番比我個仔,大部份都係1/2/3/4/5/6月出生,成二十多張,只有1/2個係8月打後出生,不過我細仔都係9月生日,今年9月都會入kv.所以唔好灰心.
作者: MuiPig    時間: 08-6-24 14:18

appleycma, chingchingb.ma

唔該晒,你地個個都咁好人另到我都便加想仔仔讀lee 間學校。

多謝你地咁幫我同仔仔!Thanks!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-6-24 15:32

唔使客氣!係將知道嘅野講出嚟分享下咁。

其實我亞囡都屬細b,10月出世。

原文章由 MuiPig 於 08-6-24 14:18 發表
appleycma, chingchingb.ma

唔該晒,你地個個都咁好人另到我都便加想仔仔讀lee 間學校。

多謝你地咁幫我同仔仔!Thanks!

作者: 219媽媽    時間: 08-6-25 13:16     標題: 回覆 #21 chingchingb.ma 的文章

很感謝你們的支持及慷慨的經驗,你們真是好人,謝謝....
作者: 雙子媽媽    時間: 08-6-25 16:48

我囝囝舊年考, 今年9月將會入讀, 我記得:

考仔仔
1. 比本大書佢睇, 書的內容係廁所, 老師指住入面的野問小朋友係咩, 我淨係記得佢有問毛巾.
2. 顏色'佩'對, 老師示範一次, something like logo 同色的對同色的.  
3. 砌圖
4. 唱歌. 老師仲同我地一齊唱, 不果會越唱越細聲...到最後得返小朋友自己唱. 唱完, 2個老師一齊拍手  

應該仲有其他, 不果唔係好記得.

考家長
我記得一坐底, 老師就問平時邊個湊佢. 跟住都係問d圍繞bb的問題, 有: 佢幾時識講野? 鐘意食咩? 三色豆食唔食? 仲有係識唔識自己去廁所. 以我所知kv著重小朋友的自理, 已戒片同自己識去vv的可能會加分. 不果大部份的小朋友係interview個段時間, 頂曨都係已戒片, 好小會識自己一個攪掂晒的.

到走時, 羅糖個part我亞囝好乘, 只係羅一粒. 不果係度'簡'顏色(係瑞士糖)攪左好耐, 心大心細. 跟住仲問, "媽咪, 妳要唔要, 妳想要咩色"

原文章由 bc8006 於 08-6-24 10:45 發表
有兩個老師, 一個老師同家長傾, 一個同小朋友傾。老師好親切, 佢哋會用方法引小朋友, 吸引佢坐低玩 (無錯! 係玩, 唔係面試)。

同家長傾計時, 我唔可以望住佢, 以下係我同老師傾計前, 傾完後見到老師同小朋友玩嘅項 ...

作者: mcheung    時間: 08-6-25 20:47

ABC

[ 本文章最後由 mcheung 於 08-6-25 20:51 編輯 ]
作者: dtwy    時間: 08-6-25 23:12

KV是收細仔的.我的兒子是11月尾出世.下年讀K2.所以不要灰心啊
作者: 雙子媽媽    時間: 08-6-26 10:42

yes yes, 問小孩, 一坐底就係問佢叫咩名(好多間學校都係問呢條先, 有d仲會問幾多歲), 跟住指住報名表上小朋友張相問佢呢個係邊個.

eeeeeeee, 我亞囝當時無考A, B, C wor
原文章由 mcheung 於 08-6-25 20:47 發表
●根德園幼稚園

面試內容﹕

○孩子
口試﹕你叫什麼名字﹖是男孩還是女孩﹖
配對﹕圖案配對
辨認﹕ABC 英文字、顏色。
指令﹕要求孩子唱歌,任何歌均可。

○家長
主要問成長發展,包括孩子何時懂得走路、說話、如廁、誰人照
顧等。

...

作者: MuiPig    時間: 08-6-27 10:58

多謝晒咁多位媽咪比資料我地d新手媽咪,你地根德園既家長比我感覺同其他學校唔同,你地好樂意幫我地d家長,係其他學校topic度我問過人都冇你地咁好講得咁長細。

再一次多謝晒咁多位媽咪寶貴意見,真係好希望下年我有機會係度答其他新手媽咪的問題!
作者: waiwing    時間: 08-7-4 12:28

KV係會收細仔架,我仔仔11月中,今年升K2啦,不過大仔一定會比細仔讀得輕鬆,如果你仔仔係12月尾,以我個人經驗,不如等多1年比佢做大仔會比較好!
作者: BabyHilary    時間: 08-7-15 22:16

請問一班細b mama,
妳地嘅細b係咪都識講好多野,
識答kv老師問題同唱歌歌架?
作者: waiwing    時間: 08-7-18 18:54

係呀, 老師要求唱ABC SONGS, 唔識唱哂成首歌,但起碼識得哼出黎呀!

原文章由 BabyHilary 於 08-7-15 22:16 發表
請問一班細b mama,
妳地嘅細b係咪都識講好多野,
識答kv老師問題同唱歌歌架?

作者: BabyHilary    時間: 08-7-19 14:21

唔係自己揀歌咩?
我仔仔9月尾架, 識講少少野, 但唔識唱歌,
黎緊2個月要努力練習先得﹗

原文章由 waiwing 於 08-7-18 18:54 發表
係呀, 老師要求唱ABC SONGS, 唔識唱哂成首歌,但起碼識得哼出黎呀!

作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-19 23:35

我亞囡嗰時冇規定唱乜歌。

原文章由 BabyHilary 於 08-7-19 14:21 發表
唔係自己揀歌咩?

作者: BabyHilary    時間: 08-7-20 15:12

我最近成日比仔仔聽最common幾隻兒歌,
係abc佢會跟少少, 其他都係得個聽字,
希望比佢聽多d佢會跟住唱, 學識其中一首都好吖﹗

原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-19 23:35 發表
我亞囡嗰時冇規定唱乜歌。

作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-20 15:51

如果係abc會跟少少,咁就不妨比佢聽多d!其他歌都冇所謂,你平時亦可以同囝囝一齊唱,當玩咁就得喇。

我亞囡嗰時都係唱abc,不過係我同佢唱前半,之後老師同我傾計問緊我問題時,亞囡先唱埋後半截

原文章由 BabyHilary 於 08-7-20 15:12 發表
我最近成日比仔仔聽最comment幾隻兒歌,
係abc佢會跟少少, 其他都係得個聽字,
希望比佢聽多d佢會跟住唱, 學識其中一首都好吖﹗

作者: waiwing    時間: 08-7-21 11:03

我地個時老師問識唔識唱ABC喎,咁咪唱ABC 囉,我個仔個時都係在2個月內學識哼ABC SONGS,努力呀!

原文章由 BabyHilary 於 08-7-19 14:21 發表
唔係自己揀歌咩?

作者: BabyHilary    時間: 08-8-31 17:03

我個仔仍然係鍾意聽歌唔鍾意唱呀, 唉...

另外想問下大家interview之前係咪都會比
小朋友享playroom玩warm up下架?

係咪淨係daddy mummy是但一個陪?
可唔可以2個一齊去架?

原帖由 waiwing 於 08-7-21 11:03 發表
我地個時老師問識唔識唱ABC喎,咁咪唱ABC 囉,我個仔個時都係在2個月內學識哼ABC SONGS,努力呀!

作者: SuperSmallTwins    時間: 08-8-31 18:48

只可以其中一个家长一同面试, 我的小孩也是12月未出生的, 最终就读St Cat, 建议还是多考几家, 因为收细B 的机会其实真的不高, 校方在这么多选择的情况下,收大B也是理所当然的,要是你站在学校的角度也是一样处理方法.
作者: BabyHilary    時間: 08-8-31 19:29

有d學校覺得父母一同出席先有誠意,
如果KV只限一個家長, baba唔洗請假lu﹗

當然會多考幾間, 多謝妳意見﹗

原帖由 SuperSmallTwins 於 08-8-31 18:48 發表
只可以其中一个家长一同面试, 我的小孩也是12月未出生的, 最终就读St Cat, 建议还是多考几家, 因为收细B 的机会其实真的不高, 校方在这么多选择的情况下,收大B也是理所当然的,要是你站在学校的角度也是一样处理方法. ...

作者: shirleyshek    時間: 08-9-2 15:11

KV選生我覺得幾好...因為佢唔係睇你屋企有幾多錢而去收生..佢係睇小朋友Interview當日的對答同表現, 當時佢好注重家長的參與同照顧小朋友..小朋友一定要有禮物..你地擔心的..細B收唔收, 屋企無錢唔收..呢d唔需要擔心...我女係細女黎收左..不過佢講野表達好叻..佢interview表演好...我同佢去interview的...另外我有幾個朋友..1個住馬鞍山, 1個住大埔佢都收...。

祝你小朋友好運~~ good luck
作者: Ng360    時間: 08-9-9 13:40

細b apply左先啦, sheldon都係細, 10月尾, 而家讀K1, miss照顧佢多d. 又follow up好d.  

反正你都會在其他學校讀pre-nursery或playgroup之類, 不如apply KV, 如果收你BB K1, 就讀lor, 學期尾就知佢assessment, 你怕佢讀唔黎, KV係可以repeatt的. 而repeat K1對小朋友既影響不大.

就我一班為例, 有D小朋友大過sheldon一年多的.
作者: BabyHilary    時間: 08-9-11 11:45

如果小朋友面對陌生人都反應好好, 問咩都答,
就算細到12月出世都冇問題啦,
相對大仔如果識哂所有野但interview粒聲唔出都冇用﹗

我個係細仔, 講野算ok,
一般interview嘅問題佢都識答(對住我同baba),
但對住陌生人或者好耐唔見嘅人會10問9唔應囉﹗
希望kv d老師可以令佢開口, 問咩答咩就好﹗
不過仲有一大關...唱歌, 佢仍然未做到囉﹗

原帖由 shirleyshek 於 08-9-2 15:11 發表
KV選生我覺得幾好...因為佢唔係睇你屋企有幾多錢而去收生..佢係睇小朋友Interview當日的對答同表現, 當時佢好注重家長的參與同照顧小朋友..小朋友一定要有禮物..你地擔心的..細B收唔收, 屋企無錢唔收..呢d唔需要擔心 ...

作者: kittynleo    時間: 08-9-11 13:08

唔駛咁緊張,
我仔9月尾出世,又遲講野
去interview時都係講緊詞語同d好簡單既句子

唱歌個part,
我平時都有同佢唱下,
interview時...我同佢一齊唱太陽伯伯
(其實係我同老師唱...)
佢搖下個身同頭,唱左..伯伯...邊....出黎...你
幾隻字咁大把!

所以我認為根德唔係一間為左易教d而只收大b的學校

記得interview完有手尾d請小朋友泊返好張椅子
同埋基本禮貌便ok !
作者: BabyHilary    時間: 08-9-11 17:13

kittynleo,

多謝妳分享, 我個仔都係9月尾架,
而家識講詞語, 名詞同簡單自組句子,
唱歌又係我唱1首, 佢就每句跟我唱1-2個字,
起身拍好張櫈冇問題, 佢最鍾意做﹗

希望到11月佢再進步少少, 最重要唔怕醜,
有幸同你仔仔做同學就好﹗

原帖由 kittynleo 於 08-9-11 13:08 發表
唔駛咁緊張,
我仔9月尾出世,又遲講野
去interview時都係講緊詞語同d好簡單既句子

唱歌個part,
我平時都有同佢唱下,
interview時...我同佢一齊唱太陽伯伯
(其實係我同老師唱...)
佢搖下個身同頭,唱左..伯伯...邊....出 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5