教育王國

標題: 「保良局羅富國校友會小學」好唔好? [打印本頁]

作者: PaPa    時間: 08-6-17 18:49     標題: 「保良局羅富國校友會小學」好唔好?

「保良局羅富國校友會小學」將會改名為「保良局林文燦英文小學」這所學校好唔好?

作者: Flying-Man    時間: 08-6-18 20:53

I wanna know as well. My daughter is going to have an interview this coming Saturday.

I know it's an English primary school. Chinese is taught in Putonghua while all other subjects (including music) is taught in English. The school fee is about $1000 something per month.

According to a staff from the school, the existing school premise will be used for P1 - P3 students whiles P4 - P6 will have classes in another new school location.

The school principal looks young and energetic and has been interviewed by some magazines.

Anyone knows this school, please comment.

Thanks.
作者: timmywwc    時間: 08-6-18 21:32

會唔會聖三一英文小學好D呢?????
作者: iwff    時間: 08-6-18 23:33

保良局羅富國小學係由津校剎校後變成直資小學 , 我以前係隔離小學讀書, 坦白講學校環境是舊區, 校舍細。P4-P6不是去新的校舍, 而係另一間剎校校舍裝修而成的(近協恩忘記了校名)。

保良局羅富國小學比一般直資小學平宜, 仍然好新, 入讀好坦白係憑信心入到, 冇人可以話一定好或不好的。基本學校的理念很好,只是家長是否願意去嘗試及用信心去比小朋友讀。

iwff

原文章由 Flying-Man 於 08-6-18 20:53 發表
I wanna know as well. My daughter is going to have an interview this coming Saturday.

I know it's an English primary school. Chinese is taught in Putonghua while all other subjects (including music)  ...

作者: wen2wen    時間: 08-6-19 09:17     標題: PLK NCE

原文章由 Flying-Man 於 08-6-18 20:53 發表

I know it's an English primary school. Chinese is taught in Putonghua while all other subjects (including music)  ...

請參閱下列網址: (兩行連成一行)

http://forum.baby-kingdom.com/
viewthread.php?tid=
1188449&extra=&page=1

網址內有點反面訉息。之後再無update。

我注意了這學校一段時間。校長有教學理念。但難免有點新校舊人事班底的政治問題, 保良局的教育理念亦可能對校長的教學理念有壓力。未知現在情況如何? 煩請有資料的 BK member update 一下。

P4-P6不是去新的校舍, 而係另一間剎校校舍東莞同鄉會小學裝修而成的

天書說:數學用英文 其它用普通話

[ 本文章最後由 wen2wen 於 08-6-19 10:00 編輯 ]
作者: 雅雅    時間: 08-6-19 13:50     標題: 回覆 #1 wen2wen 的文章

這校沒有新校舊人事班底的政治問題,因為除校長外, 直資校的老師是重新招聘的 ~
至於教學語言, 中文科及普通話科用普通話, 音樂及 PE 用廣東話, 其他科主要用英語加小量廣東話 ~
作者: PaPa    時間: 08-6-19 14:03

我睇佢網頁﹐好似大約得七個老師﹐是嗎?

作者: 雅雅    時間: 08-6-19 18:03     標題: 回覆 #1 PaPa 的文章

07-08年度係 2 班小一,  5 個老師加 1 個助教, 其實唔小了 ~
作者: wen2wen    時間: 08-6-20 16:44

原文章由 雅雅 於 08-6-19 13:50 發表
這校沒有新校舊人事班底的政治問題,因為除校長外, 直資校的老師是重新招聘的 ~
至於教學語言, 中文科及普通話科用普通話, 音樂及 PE 用廣東話, 其他科主要用英語加小量廣東話 ~ ...

thanks for information.  天書太多流料了.

請問功課多嗎?
作者: PIGPIGMA    時間: 08-6-20 17:44     標題: 回覆 #2 Flying-Man 的文章

請你in 完後分亨好嗎??? 我會叫先生下星期去開放日了解下
作者: Flying-Man    時間: 08-6-20 22:02     標題: 回覆 #10 PIGPIGMA 的文章

PIGPIGMA,

No problem.

據那位staff說,明天(20/6)下午約3:00pm,已註冊的新生會到校買書簿校服及安排校車事宜等,這staff還叫我去看看和聽聽,可多了解此校o I'll go there to have a look. As regarding the open day next week (for 09/10 admission), I will go as well.
作者: 雅雅    時間: 08-6-20 23:15     標題: 回覆 #3 wen2wen 的文章

wen2wen,

工課不多, 他們會在學校完成大部份, 回家跟他們"汁"漏及跟他們講解一下不明白的地方, 大概一小時完作 ~
作者: Flying-Man    時間: 08-6-21 11:42     標題: 回覆 #10 PIGPIGMA 的文章

Just finished the interview, feeling good about this school. I've paid for the registration fee. Will go back this afternoon to have a look at this school.
作者: Flying-Man    時間: 08-6-23 14:17     標題: 回覆 #12 雅雅 的文章

雅雅,

在小一新生家長會上,我看到約一半非中國人的家長,他們看似是印巴籍人仕o請問你囡囡現在的同學是否都有很多非中國籍的?他們相處融洽嗎?能成為好朋友嗎?

Thx.
作者: 雅雅    時間: 08-6-23 18:16     標題: 回覆 #1 Flying-Man 的文章

是的, 囡囡現在的同學很多也是非中國籍的, 比例差不多是 50:50,  他們可以相處融洽, 一起玩, 所以不用擔心; 初開學時曾覺害怕他們很曳, 但其實他們也蠻可愛 ~
~ 提外話, 21 號當日校長是特別往整頭髮的
作者: PaPa    時間: 08-6-23 18:19

原文章由 Flying-Man 於 08-6-21 11:42 發表
Just finished the interview, feeling good about this school. I've paid for the registration fee. Will go back this afternoon to have a look at this school.

interview後即收嗎?

作者: Flying-Man    時間: 08-6-23 18:51     標題: 回覆 #16 PaPa 的文章

Dear PaPa,

Yes, the Principal confirmed the acceptance right away.
作者: Flying-Man    時間: 08-6-23 19:11     標題: 回覆 #15 雅雅 的文章

雅雅,

You were there on 21/6, weren't you? I knew the 校長是特別往整頭髮的 as his hair wasn't like that in the morning on that day.

Now what concerns me most is the qualifications of the English teachers and the teachers teaching Maths and general subjects (常識) in English. The English teachers are native English speakers, aren't they? The Maths and general subjects (常識) teachers are local teachers, aren't they? The Chinese & Putonghua teachers are native Putonghua speakers, aren't they?

Thx.
作者: PaPa    時間: 08-6-23 19:26

原文章由 Flying-Man 於 08-6-23 18:51 發表
Dear PaPa,

Yes, the Principal confirmed the acceptance right away.

是否校長親自interview?
interview形式是怎樣?
還有位嗎?
是否P4-P6要去另外一間校舍上堂?
佢將來會否起新校舍?

作者: weschan    時間: 08-6-23 20:09

作者: Flying-Man    時間: 08-6-23 22:45     標題: 回覆 #19 PaPa 的文章

PaPa,

是的,校長親自在校長室interviewed的,當時還有位社工在場,她亦有份interviewed我囡囡的o

校長先見家長,同我地傾傾,非常casual的o然後請家長在校長室外等等,他和社工則同我囡囡傾偈,叫我囡囡先寫名,問少少問題(因在外等,不完全知道interview問的所有問題,但知道有問+/-數,有叫我囡囡寫下她喜歡吃的水果英文名)o

Interview完後,校長再請家長入去,講番interview的內容,校長和社工亦講番我囡囡的表現,當時校長亦confirmed收我囡囡o

校長當時話希望可以開3班p.1,所以還有少量位o

P4-P6是要去另外一間校舍上堂,但我唔太清楚實際何時開始o我相信佢將來唔會起新校舍,因校長無提過o

weschan,

08年9月轉了校名,那校長相信是不會轉的o學校之所以改名為「保良局林文燦英文小學」是因為林文燦捐了超過五百萬給學校作發展用途o

Thx.
作者: 雅雅    時間: 08-6-23 22:48     標題: 回覆 #3 Flying-Man 的文章

For your questions about teacher.  Yes, they are.  21 號那天, 我和幾個家長也在場, 坐在後面的長"橙",近午餐枱o個度, 你有冇留意到 ? 妳o個日幾點到 ?  我見好多家長好遲才到 ~ 呢個星期六簡介會我也會到, 因為我想了解學校多些 ~

各位,
未有消息會轉校長; 關於新校舍方面, 只知道保良局正向有關方面爭取 ~
作者: Flying-Man    時間: 08-6-24 07:56     標題: 回覆 #22 雅雅 的文章

雅雅,

我應是第一或第二個到的,約2:40已到了o我有留意到近午餐枱個度,不過唔知你亦在場啫o呢個星期六簡介會我也會到,希望到時可以與你"相認",問你多d有關學校嘅嘢o
作者: 雅雅    時間: 08-6-24 14:07     標題: 回覆 #1 Flying-Man 的文章

Flying-Man,

好的, 我地幾個家長會 2:45 左右到 ( 因為小朋友泳班回來 ), 到時可以介紹給你認識 ~
作者: 竹葉青    時間: 08-6-25 17:48

我都有留意這校,我見佢同陳守仁做法很相似,一樣係多收亞裔人,又係分本地班(普+英)同non本地班(英+法),咁同陳守仁一樣,同聖三一比我估當差不多因聖三一都係上年先開始轉英文小學,我問過林文燦佢地英數常音都係英文上堂,中文用普通話,art同pe先用中文上,又有英文音樂劇玩,都多似幾好咁喎,而同區又冇其他直資,我估佢地都有空間做好d加上有保良局個名有d信心,雖然我囝囝今年只升k2,但我對e間學校巳好有興趣,而陳守仁e d巳太出名又太谷,唔多合.不防去聽下簡介會先呀,我問過今個星期六28號有簡介會喎,聽左先決定啦,點都係自己親身接觸下睇下合唔合自己同小朋友讀書理念先,個個小朋友唔同人地覺好,你未必會合心水,我暫時睇我都好like,不過我8月去聽先知好唔好.如你今個sat會去聽就記得上黎報下料呀!!!thanks

原文章由 iwff 於 08-6-18 23:33 發表
保良局羅富國小學係由津校剎校後變成直資小學 , 我以前係隔離小學讀書, 坦白講學校環境是舊區, 校舍細。P4-P6不是去新的校舍, 而係另一間剎校校舍裝修而成的(近協恩忘記了校名)。

保良局羅富國小學比一般直資小學平 ...

作者: tairahkb    時間: 08-6-26 00:18

請問新校舍喺邊?幾時啟用?
作者: wen2wen    時間: 08-6-29 00:41

雅雅

請問:

中文程度如何?

用什麼教科書?

有教法文嗎?

以前未聽過有法文教。不知是否收錯料?

[ 本文章最後由 wen2wen 於 08-6-29 01:09 編輯 ]
作者: Flying-Man    時間: 08-6-29 15:17     標題: 回覆 #24 雅雅 的文章

雅雅,

There were lots of people at the Seminar on 28 June. I wasn't able to "guess" which one was you. Can I call you to ask you more about the school? Please check PM for my phone number.

Hope to hear from you soon.
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-3 01:37

有沒有家長去完 28/6 的簡介會呀 大家感覺如何呀
作者: jena2468    時間: 08-7-3 14:33

我有去, 校舍確實比想像中細左dd, 不過眼見老師校長都幾nice !
特別係校長, 佢真係好瞓身去為學校, 連佢太太都義務為學校做秘書, 作為家長應該都冇話可說 !
不過, 簡介會當日, 似乎係為表演/領獎ge 佔大多數, 到答問時段只剩十幾二十個家長, 不過校長都好落力解答, 我覺得校長有意將學校爬升到陳守仁ge level ! 其實e + d 學校一般都注重三文兩語及音樂藝術, 佢地都係 ! 而我最鍾意小班理念 28人 / 班, 師生比例 1:14 , 有冇其他家長有補充呢 ?
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-3 20:00

有冇家長知道這小學是用傳统教學定活動教學呢
作者: berthalai    時間: 08-7-4 13:02

原文章由 雅雅 於 08-6-24 14:07 發表
Flying-Man,

好的, 我地幾個家長會 2:45 左右到 ( 因為小朋友泳班回來 ), 到時可以介紹給你認識 ~

Hi 雅雅ma ma,
我小兒9月會就讀此校, 做你女女的師弟呀!!  我6月21日都有去, 好熱鬧.  我想知點解d 校車費那麼貴的,  $840 由九龍灣去土瓜灣來回,  我親戚由將軍澳出去都是這個價錢,  保良局為什麼會找這間校車, 我已問了校長太太, 但仍未有回覆, 有什麼意見呀!!  不知你記不記得我, 之前有問過你意見呢!! 有機會交換電話, 聯絡下呀!
bl
作者: jena2468    時間: 08-7-4 13:42

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-3 20:00 發表
有冇家長知道這小學是用傳统教學定活動教學呢

校長話初小係活動教學, 高小要配合升中會傳統番d
作者: Crabtree    時間: 08-7-4 16:04

各位家長,

想問一吓如果第一論收咗, 係咪要放棄大抽獎呢? 如唔係第一論面試, 放榜後才叩門此校, 難入嗎?

有無家長可告知, 因此校好新呀!  請問升中條路又如何?
作者: iwff    時間: 08-7-4 16:57

第一輪收了就要放棄大抽獎。因為學校仲新, 相信現在要入9月的小一都會有位的, 下年放榜後叩門都不難入。但過多兩年好難講是否難考入了。

中學網好, 但學校冇中學back up, 升中條路完全unknown, 所以要靠信心入讀。

iwff

原文章由 Crabtree 於 08-7-4 16:04 發表
各位家長,

想問一吓如果第一論收咗, 係咪要放棄大抽獎呢? 如唔係第一論面試, 放榜後才叩門此校, 難入嗎?

有無家長可告知, 因此校好新呀!  請問升中條路又如何? ...

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-7-4 23:52

聽人講, 好似直屬於保良局顏保玲書院中學.
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-5 01:48

原文章由 KwanKwanMammy 於 08-7-4 23:52 發表
聽人講, 好似直屬於保良局顏保玲書院中學.

好似不是直屬....只是升讀机會多些
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-5 01:49

雅雅:pls check pm!!!
作者: 雅雅    時間: 08-7-5 13:07     標題: 回覆 #7 berthalai 的文章

berthalai,

記得你呢 ~  校車費貴, 我諗暫時都解決不了, 第一是人不多, 第二是油價高.... 交換電話要遲下先, 我氣官敏感, 唔方便講話
作者: Crabtree    時間: 08-7-5 13:17

咁唔讀顏保齡有無其他選擇呢? 現為囡囡考慮呢間, 想知多啲. 見啲媽咪話兩班小一, 最多三班, 又小班教學, 咁啲老師都自然關心多啲學生嘛, 而且又可以令囡囡多啲講到普通話及英文, 學費又平, 我諗無其他津貼學校可以做唔到. 但升中條路真的想知道多啲? 英文有無教phonics拼音 or phonetic國際音標.  

各位有小朋友就讀的家長, 請問一年考幾多次試或測驗? 家長可否觀課呢?
作者: 快的好返    時間: 08-7-5 14:19     標題: 回覆 #1 Crabtree 的文章

8 月 24 日在顏寶玲有簡介會, 各位有興趣人士可到場了解學校情況, 並鼓勵各已註冊家長到場, 因為學校有新發展
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-6 01:45

原文章由 快的好返 於 08-7-5 14:19 發表
8 月 24 日在顏寶玲有簡介會, 各位有興趣人士可到場了解學校情況, 並鼓勵各已註冊家長到場, 因為學校有新發展

thx thx!!!
作者: Flying-Man    時間: 08-7-6 02:02     標題: 回覆 #41 快的好返 的文章

快的好返,

Do you know anything about the "新發展"? Did the headmaster mention the "新發展" before in the seminar on 28/6?  I am eager to know as I shall send my daughter to study in this school in Sept. Thx.
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-6 02:17

會不會轉教學方針定係轉校長呢 我都有 d 擔心>>>因為小女9月可能入讀此校
作者: itbaby    時間: 08-7-6 09:04

我小朋友今年要考小一(2009/2010年),由於想佢讀英小,所以四圍搵學校,但好的學校好難入,最近留意到這間學校,所以諗住都試一試!請問你哋基於乜嘢原因比小朋友入讀此校呢?

我個人感覺,這間學校想學保良局入面另一間出名的英小,但由於仲係起步,所以就可能未咁完善.我係"小一入學指南"見到,這間學校都係開咗兩年,咁咪現時沒有高年班囉!咁樣會唔會令到將來自己的小朋友做"開荒牛"或者"白老鼠"!

由於我剛於上個星期先留意這間英小,所以我沒有去28/6的簡介會,而下次的簡介會又去顏寳玲書院喎,無可能見到現時校舍,唔知大家又點睇佢哋校舍呢,因為我對果區唔太熟,所以無乜資料關於佢哋間校舍.同埋你哋的對話中,留意到話高年班要去另一間學校,是否真確呢?

其實2009/2010的小一,佢哋申請未呢?28/6的簡介會有否派申請表呢?

唔好意思太多問題,但知道的家長,麻煩你哋分享吓?謝謝!
作者: 快的好返    時間: 08-7-6 15:16     標題: 回覆 #1 itbaby 的文章

有關新發展, 我都未清楚, 都要到下次簡介會才可了解 ~  不過知道佢地已經接受 2009-2010 小一申請
作者: lilyho    時間: 08-7-6 23:14

我朋友個女都在這裡讀,但她說老師常常轉換,副校長又走埋,是否有問題呢?所以會考慮轉校,老師常轉對小朋友唔係幾好。
作者: Crabtree    時間: 08-7-7 00:51

liliho,

真的嗎? 老師常轉, 學校只得4-5位老師咋喎, 点解會成日轉? 副校聽聞係前陳守仁的副校, 点解都要走呀, 有無人可告知是否真的嗎?
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-7 02:26

原文章由 Crabtree 於 08-7-7 00:51 發表
liliho,

真的嗎? 老師常轉, 學校只得4-5位老師咋喎, 点解會成日轉? 副校聽聞係前陳守仁的副校, 点解都要走呀, 有無人可告知是否真的嗎?

作者: 快的好返    時間: 08-7-7 13:30     標題: 回覆 #1 BUNNYLEE 的文章

唔好咁驚住, 之前換老師係因為該老師一路不跟學校合作, 前陳守仁副校也是因此而來, 但該老師沒有改善, 甚至虛報了一些事令學校見報, 固此被解約。至於副校, 在學校回歸正常後也自動請辭了。
如果保良局及副校看到此段留言, 我想話你知, 我們家長萬分希望副校會回來, 如果可以, 就實在太好了 !
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-7 14:24

我打了电話去校務處問有關 24/8 小一簡介會的"新發展"是什麽 原來只是說會轉校名+英文小學及介紹直資之類的事惰 是轉校長/教學方針 大家可放心
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-9 07:25

學校轉了新網頁,大家可看看 http://www.plkncepsas.edu.hk/
作者: berthalai    時間: 08-7-9 13:01

原文章由 雅雅 於 08-7-5 13:07 發表
berthalai,

記得你呢 ~  校車費貴, 我諗暫時都解決不了, 第一是人不多, 第二是油價高.... 交換電話要遲下先, 我氣官敏感, 唔方便講話

雅雅ma ma,
謝你的回覆!  之前向學校反應校車費貴, 古校長太太真的回覆了我可以減貨至$700,  她說因為現時的學生比較小, 所以未能拿到平一點的價錢, 相信下學期價錢會更好,  我真的沒想到校長太太真的會幫我問到, 因自己有2 個小朋友有很多錢用, 真的很感激她.  另外原來陳守仁副校長走了嗎?? 那換了的新副校長好嗎? 有沒有改變呀! 報下料呀!
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-9 16:31     標題: 回覆 #39 雅雅 的文章

Hi 雅雅 ma ma,

我是第一次 join, 有d 問題想知, 已"私人傳訊"給你.

Thanks!
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-10 10:27

原文章由 快的好返 於 08-7-7 13:30 發表
唔好咁驚住, 之前換老師係因為該老師一路不跟學校合作, 前陳守仁副校也是因此而來, 但該老師沒有改善, 甚至虛報了一些事令學校見報, 固此被解約。至於副校, 在學校回歸正常後也自動請辭了。
如果保良局及副校看到此 ...

Hi,

你 "禁" 熟學校, 我想知 1A1 同 1B1 有什麼分別? 我個仔9月會轉去讀2年級, 請多多指教.
作者: 雅雅    時間: 08-7-10 13:13

原文章由 berthalai 於 08-7-9 13:01 發表

雅雅ma ma,
謝你的回覆!  之前向學校反應校車費貴, 古校長太太真的回覆了我可以減貨至$700,  她說因為現時的學生比較小, 所以未能拿到平一點的價錢, 相信下學期價錢會更好,  我真的沒想到校長太太真的會幫我問到, ...

berthalai,

暫時冇副校, 唔知何時會安排 ~

Phoebe.T,

覆左你啦 ~
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-10 14:41

原文章由 雅雅 於 08-7-10 13:13 發表

berthalai,

暫時冇副校, 唔知何時會安排 ~

Phoebe.T,

覆左你啦 ~

thanks!
但是課程深嗎?
作者: GandM    時間: 08-7-10 17:31

BUNNYLEE:
謝謝你的資料,我是新加入的 ….
我小朋友也是今年要報小一(2009/2010年),在這里見到你們對這學校有不錯的評價,得知他們已經開始接受2009/2010年度的申請,想請教:
一、 你去年是何時申請?是七月/八月?若不方便,可以不答。
二、 是否一定要有校長推薦信、portfoilo、成績表等
三、 面試是問小朋友?還是問家長較多?內容主要是小朋友的日常生活?還是專長?
四、 他們的收生準則是怎樣?在2007/2008年度,他們收到200多個申請,但只收了約60個小一新生,其中一半以上是非華藉;而今年(2008/2009年),他們有三班小一 ….
雅雅媽媽:
也想請問你囡囡最初入學時,是否每個小朋友的英語程度已足夠明白外籍老師說什麼?因你之前提到你囡囡的班中,有一半不是華人 ….
先多謝各位媽媽抽空解答我這新手
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-12 04:59

一、 你去年是何時申請?是七月/八月?你可打去校務處問吓....他們好似係全年也收生!!!

二、 是否一定要有校長推薦信、portfoilo、成績表等>>>最好有啦!!!!

三、 面試是問小朋友?還是問家長較多?內容主要是小朋友的日常生活?還是專長?首先是見小朋友,之後再同家長傾些小朋友的事...!!!

四、 他們的收生準則是怎樣?在2007/2008年度,他們收到200多個申請,但只收了約60個小一新生,其中一半以上是非華藉;而今年(2008/2009年),他們有三班小一 ….
>>>>以我小朋友為例.他是 1 向讀開國際班, 2 文 3 語.....!!!
作者: 雅雅    時間: 08-7-12 09:11     標題: 回覆 #2 GandM 的文章

Hi GandM,

最初入學時,不是每個小朋友的英語程度都足夠明白外籍老師說什麼; 我囡囡便是其中之一, 所以初期她不太愉快, 因為不懂英語及沒有朋友仔; 現在有朋友了, 但英語是聽下估下; 在家裏有時會亂說英文, 畢竟這是個學英語的好開始 ~

Phoebe.T,

有些家長認為課程可以深的; 看過小二的英文書本, 的確是比小一時深了, 不過相信小朋友是可以的, 現在我的心情也是戰戰兢兢的
作者: GandM    時間: 08-7-12 11:23     標題: 謝謝雅雅媽媽和 BUNNYLEE

十分多謝你們抽空回覆,收集了你們和其他家長的意見,對這學校有多點認識,我也會去八月二十四日下午在顏寶玲的簡介會,希望有機會同古校長傾下 …

雖然我住在34區,但這區的競爭實在很大,好像很多出名的官立∕津貼小學,都是傾向多功課、多測驗考試,以保持學校的高人一等的水平,我個人覺得這不是以小朋友的益處來作出發點。

不知道我有否睇錯?若有些好的官津小學不是這樣,煩請更正我 …

我有兩個仔仔,大的今年要報小一,小的下年要報小一,將來若兩個均續直資的小學,負擔實在不輕 … 請問除了學費外,小學還有那些必需開支?

多謝賜教 …
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-14 12:06

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-6 01:45 發表

thx thx!!!

Hi Bunny,

do you remember me? 因為我要返工, 所以講電話會有困難, 希望你不介意. 你個仔又係9月入去讀2年級?點解會選 lee 間? 可以分享嗎?
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-14 14:31

原文章由 雅雅 於 08-7-12 09:11 發表
Hi GandM,

最初入學時,不是每個小朋友的英語程度都足夠明白外籍老師說什麼; 我囡囡便是其中之一, 所以初期她不太愉快, 因為不懂英語及沒有朋友仔; 現在有朋友了, 但英語是聽下估下; 在家裏有時會亂說英文, 畢竟這是 ...

雅雅媽媽:
平時功課多嗎? 課外活動方面又怎樣, 是否一人一藝術?
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-14 18:02

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-14 12:06 發表

Hi Bunny,

do you remember me? 因為我要返工, 所以講電話會有困難, 希望你不介意. 你個仔又係9月入去讀2年級?點解會選 lee 間? 可以分享嗎?

其實係我家姐嗰仔插班小 2 我個女升小 1 我想係 2 文 3 語+保良局 BACK UP 吸引我啦
作者: 雅雅    時間: 08-7-14 18:20     標題: 回覆 #1 BUNNYLEE 的文章

Phoebe.T
有一段時間是多多地功課, 不過家長反影後, 功課量少了; 來年情況唔知會否改變, 可能會多番一些, 因為大家都明白功課太少, 孩子會懶, 成績會差

至於一人一藝術, 實際不是由小一開始的, 所以還不是 ~
作者: lilyho    時間: 08-7-14 22:46

學校開了家長會啦!會轉校長呀?我覺得學校仲未好穩定,一年間已轉了副校長和正校長啦!
作者: GandM    時間: 08-7-14 23:59

原文章由 lilyho 於 08-7-14 22:46 發表
學校開了家長會啦!會轉校長呀?我覺得學校仲未好穩定,一年間已轉了副校長和正校長啦!

對不起想弄清楚:你說是來年會轉校長? 還是過去那一年已轉了校長?只想弄清楚現在是古學俊校長嗎?
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-15 09:23

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-14 14:31 發表

雅雅媽媽:
平時功課多嗎? 課外活動方面又怎樣, 是否一人一藝術?

除學費外,雜費多嗎?聽說會轉校長,是否真的?好擔心......
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-15 09:32

原文章由 GandM 於 08-7-14 23:59 發表

對不起想弄清楚:你說是來年會轉校長? 還是過去那一年已轉了校長?只想弄清楚現在是古學俊校長嗎?

吓.....我想知是哪日舉行的家長會說會轉校長呢??thx!!!
作者: GandM    時間: 08-7-15 10:30

我都是看以下的發表才知,所以才着急!
原文章由 lilyho 於 08-7-14 22:46 發表

[ 本文章最後由 GandM 於 08-7-15 10:32 編輯 ]
作者: 雅雅    時間: 08-7-15 14:03     標題: 回覆 #1 GandM 的文章

各位,

不用太驚 ~  首先想講副校問題, 學校剛開始時並沒有副校的, 副校的出現是因為一些麻煩事, 保良局派來協助古校長的, 當麻煩事 settle 後便功成身退, 而不是什麼一年間已轉了副校長, 聽起來真是有點嚇人 ~  至於正校, 相信大家開始時也是因為保良局這個牌子而來吧 ~ 所以大家還是等學校給你們消費息好了 ~
作者: GandM    時間: 08-7-15 18:26

謝謝雅雅媽媽的澄清
校長是一所學校的靈魂人物,對學校的價值有直接影響 …
在之前發表過意見的媽媽,給我一個很深的印象:古校長對這所學校是全情投入 ~ devoted / committed to this school
雖然我未曾見過他,但這印象使我覺得這學校 … 和它的前景是正面和積極
我其實希望正校仍是古校長
作者: itbaby    時間: 08-7-15 20:30

今日到間學校攞咗"2009/2010年小一入學"的報名表,留意到資料簡介話有兩個校舍,除咗本校外,仲有農圃道的東莞同鄉會學校.請問你地有無人知道小朋友上學會係邊度架,要唔要兩間學校走嚟走去呢?

仲有呀,其實間學校現時仲有沒有高年班的學生呢,定或者只係有去年的小一呢?

唔好意思,太多嘢唔清楚,所要問咁多問題?多謝回答!

作者: berthalai    時間: 08-7-15 23:15

原文章由 雅雅 於 08-7-15 14:03 發表
各位,

不用太驚 ~  首先想講副校問題, 學校剛開始時並沒有副校的, 副校的出現是因為一些麻煩事, 保良局派來協助古校長的, 當麻煩事 settle 後便功成身退, 而不是什麼一年間已轉了副校長, 聽起來真是有點嚇人 ~  至 ...

雅雅媽媽,
古校長會轉嗎?? 我在6月21日的小一新生日也見到他, 我也是被他的教學熱誠而選這校?? 可否update 下我? 如果是我會很失望, 因為校長的太太也義務的幫學校做事, 真的很感動呢! 我在新生日只見到小部份的舊老師和好幾個新老師,  我還在想現在多了班可能多了老師, 是一件開心的事.  雖然保良局的教育我很有信心, 但校長的理念我也很欣賞!!  可否快些給我原因呀! 唔使我睡不著.

berthalai
作者: berthalai    時間: 08-7-15 23:17

Lilyho,

會轉正校長, 不是嗎?? 請急覆我. berthalai
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-16 10:20

原文章由 itbaby 於 08-7-15 20:30 發表
今日到間學校攞咗"2009/2010年小一入學"的報名表,留意到資料簡介話有兩個校舍,除咗本校外,仲有農圃道的東莞同鄉會學校.請問你地有無人知道小朋友上學會係邊度架,要唔要兩間學校走嚟走去呢?

仲有呀,其實間學校現時 ...

我聽古校長講 1-3年級會現址上堂, 4-6年級會係農圃道的東莞同鄉會學校上學. 現時仲未有高年班的學生,只係有去年的小一.
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-16 10:25     標題: 回覆 #64 BUNNYLEE 的文章

唔知 Saturday 會唔會見到你呢
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-16 10:46

雖然見到古校長次數唔多,但每次見到他都會感覺到分熱誠, 親切同對小朋友那種關心, 如果真係要轉校長, 我覺得有d可惜....
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-16 12:31

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-16 10:25 發表
唔知 Saturday 會唔會見到你呢

大家 pm 電話 number 到時見啦!!!
作者: lilyho    時間: 08-7-17 01:07

相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍上堂,呢到只會有保良局的學生。
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-17 08:05

原文章由 lilyho 於 08-7-17 01:07 發表
相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍 ...

大家要對保良局的決策有信心才行呀!!!
作者: berthalai    時間: 08-7-17 13:00

原文章由 lilyho 於 08-7-17 01:07 發表
相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍 ...

Lilyho,

為什麼古校長會不做?? 你知道原因嗎??  因我19日會回學校交書薄費等, 我到時會問一下學校呢??  因為這事對家長來說實在太突然了.   而且古校長是比較注重音樂和話劇, 轉了校長不知有沒有改變, 你有無新消息??
作者: itbaby    時間: 08-7-18 15:20

姐妹們,我打算明天交"小一入學申請表"嘞!雖然,對間學校仲有少少疑惑,但好似你哋咁講,我信保良局個名及古校長的辦學理念.所以都打算比個小朋友讀這間學校.

另一方面,咁早交表,係諗住早d交就早d見,收唔收到都早d知,唔駛擔心及煩咁耐?仲有,你哋知唔知道點樣interview架!要唔要見父母架,係group interview定係單對單呢?

謝謝你哋係之前post的資料,可以令我幫小朋友搵到間合適的學校.

作者: berthalai    時間: 08-7-19 00:13

原文章由 itbaby 於 08-7-18 15:20 發表
姐妹們,我打算明天交"小一入學申請表"嘞!雖然,對間學校仲有少少疑惑,但好似你哋咁講,我信保良局個名及古校長的辦學理念.所以都打算比個小朋友讀這間學校.

另一方面,咁早交表,係諗住早d交就早d見,收唔收到都早d知, ...

itbaby,
我兒子上一年先見(家長+小朋友) 古校長, 之後家長可先離開, 仔仔說先叫他寫自己的名字, 再問小朋友一些簡單的問題.  完成後會往另一個課室, 老師會給他一些東西, 考考他們,  一路考一路問問題, 我仔仔玩到不想走.  老師們都很有愛心,  唯一就是環境不很好,  那時我和老公也想了很久, 但為了仔仔, 我相信他們英文一定比資助學校的好.   見完可以給我回覆交留一下. bl
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-24 10:18

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-17 08:05 發表

大家要對保良局的決策有信心才行呀!!!

有關轉校長一事有否新發展?
其實你對校長感覺怎樣?
其實我覺得當年要殺校時,無論校長,老師,家長,學生,舊生...都要發動簽名,為的是保住學校, 我亦都相信如果當年眾人對校長有不滿亦都不會擁躍支持. 為什麼今日會有lee件事發生, 唔通正如d家長講:係一場政治遊戲....
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-24 20:01

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-24 10:18 發表

有關轉校長一事有否新發展?
其實你對校長感覺怎樣?
其實我覺得當年要殺校時,無論校長,老師,家長,學生,舊生...都要發動簽名,為的是保住學校, 我亦都相信如果當年眾人對校長有不滿亦都不會擁躍支持. 為什麼今日會有l ...

我同c6估應該都係人事鬥爭之類的事啦 ....1個好校長就咁無咗

[ 本文章最後由 BUNNYLEE 於 08-7-24 20:03 編輯 ]
作者: 雅雅    時間: 08-7-24 22:19     標題: 回覆 #1 BUNNYLEE 的文章

BUNNYLEE,

終於知道你原來係媽媽來了, 因為你個名有的似男士
作者: iwff    時間: 08-7-24 22:47

各家長,

我朋友的女兒都係9月入讀羅富國小學, 她都係好欣賞古校長的熱誠而對學校有信心的。上星期她回校買書, 都問過古校長, 其實校長都好想留係學校繼續做的, 但保良局的政策問題有好多因素, 我朋友話如果家長簽名支持校長留底,保良局都會聽取意見的。

我朋友都係教書的(特殊學校), 佢話好清楚學校的運作一定係有內部的意見紛歧, 特別係保良局有它們的制度, 轉了直資後會再考慮請新校長的。

iwff
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-25 01:23

原文章由 雅雅 於 08-7-24 22:19 發表
BUNNYLEE,

終於知道你原來係媽媽來了, 因為你個名有的似男士

吓....你1直以為我是男的 你看看我的 MELODY 都估到我是女的啦
作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-25 01:25

咁你哋會不會 15 16 俾閣下子女去此校就讀呀
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-25 11:42     標題: 回覆 #90 BUNNYLEE 的文章

其實都有d猶豫,擔心轉校長後學校會有好大轉變,尤其係教學方面. 其實當初我係上網search到lee間學校,覺得著重藝術教學好特別,我估同區無lee類型學校. 而且當我見完校長後,另我對 lee間學校ge教學理念更加熟悉,我覺得我應該無選擇錯. 如果真係要轉校長的話,希望新校長會做得更加好
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-25 11:51

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-25 01:25 發表
咁你哋會不會 15 16 俾閣下子女去此校就讀呀

Hi itbaby, 你又考慮成點?
作者: itbaby    時間: 08-7-25 12:23

暫時都會揀林文燦小學,除非有更好的選擇,因為我先生好想小朋友讀英文小學呀!

作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-25 18:34

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-25 11:42 發表
其實都有d猶豫,擔心轉校長後學校會有好大轉變,尤其係教學方面. 其實當初我係上網search到lee間學校,覺得著重藝術教學好特別,我估同區無lee類型學校. 而且當我見完校長後,另我對 lee間學校ge教學理念更加熟悉,我覺得 ...

望係咁望啦!!!希望教學方針無變啦!!!
作者: GandM    時間: 08-7-26 12:14     標題: 請問iwff 如果家長簽名 ...

原文章由 iwff 於 08-7-24 22:47 發表
各家長,
我朋友的女兒都係9月入讀羅富國小學, 她都係好欣賞古校長的熱誠而對學校有信心的。上星期她回校買書, 都問過古校長, 其實校長都好想留係學校繼續做的, 但保良局的政策問題有好多因素, 我朋友話如果家長簽名 ...

iwff:
請問若想古校長留係學校繼續做 ... 你的朋友話如果家長簽名支持 ...
請問家長在那裏可以簽名?
若不是有子女就讀此校的家長,可否簽名支持?
我也正在考慮此校,古校長的去留是一個很關鍵的因素 ...
謝謝幫忙!
作者: iwff    時間: 08-7-26 12:57

GandM,

對不起我不是很清楚, 因為我同那朋友不是成日見面的, 她只係說簽各支持古校長留下, 保良局會知道家長的反應, 若沒有家長的聲音保良局便會有自己的安排。

希望有小朋友讀緊的家長可以表達一下, 可以怎樣反應給保良局知道吧!

我朋友很少上bk的, 都係我告訴她學校轉校長她才知道, 之後回學校問。

iwff

原文章由 GandM 於 08-7-26 12:14 發表

iwff:
請問若想古校長留係學校繼續做 ... 你的朋友話如果家長簽名支持 ...
謝謝幫忙! ...

作者: BUNNYLEE    時間: 08-7-26 14:50

原文章由 GandM 於 08-7-26 12:14 發表

iwff:
謝謝幫忙! ...

你可打电話去校務處說找"古太"的
作者: tsuitung    時間: 08-7-26 15:11

我早在今年六月時已到了這所學校參觀,原因係囡囡就讀的幼稚園與這所學校有聯繫,古校長等人亦曾到囡囡就讀的幼稚園講解他們的辦學理念及參觀學校的開放日。

其實我對這所直資學校有興趣,因為學費不會太貴(每月1000元),而且學校很多設施及設備都裝修及添置很多新器材,感覺環境很舒服及企理,老師很多都很後生,給我感覺有熱誠。而我也想囡囡在入讀用英文教授的學校,不過,到最後都無選擇到。
作者: 快的好返    時間: 08-7-26 23:25     標題: 回覆 #2 BUNNYLEE 的文章

各位家長不用想太多了, 也不用想簽名行動, 因只會阻"外"學校教學安排, 對子女沒有好處; 其實學校已通知你們情況吧
作者: Phoebe.T    時間: 08-7-28 09:58

原文章由 快的好返 於 08-7-26 23:25 發表
各位家長不用想太多了, 也不用想簽名行動, 因只會阻"外"學校教學安排, 對子女沒有好處; 其實學校已通知你們情況吧

情況係點?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5