教育王國

標題: 08/09 小一集合署 [打印本頁]

作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-11 10:21     標題: 08/09 小一集合署

9月讀小一啦...真係好緊張
作者: onon530    時間: 08-6-11 13:13

恭喜晒! 可以入到基顯
放心la~ 我仔仔都讀得好開心!

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-11 10:21 發表

作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-11 14:35

多謝晒您 希望細仔適應小學生活啦

原文章由 onon530 於 08-6-11 13:13 發表
恭喜晒! 可以入到基顯
放心la~ 我仔仔都讀得好開心!

作者: babykiss    時間: 08-6-11 16:11

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-11 10:21 發表

ME TOO !!!!   心情旣興奮, 又緊張 !!  
作者: EppieL    時間: 08-6-11 18:00

大家好, 我個女都派到油塘基顯, 係第一志願, 真係開心. 我想問學校代訂嗰d飯盒ok嗎?我個女已經講定叫我到時煮飯俾佢帶返學.
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-11 18:07

今年會轉飯商, 但未知邊間, 頭個 half 月just 返上午適應,
你大可試下頭個個月, 因為可以試下味道如何, 難食都係頂十日到

原文章由 EppieL 於 08-6-11 18:00 發表
大家好, 我個女都派到油塘基顯, 係第一志願, 真係開心. 我想問學校代訂嗰d飯盒ok嗎?我個女已經講定叫我到時煮飯俾佢帶返學.

作者: EppieL    時間: 08-6-12 09:52

係咩! 乜頭半個月淨係返半日, 點解你咁快知道? 你小朋友唔係今年先讀小一咩? 咁你洗唔洗搭校車嫁?
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-12 12:13

我有個大仔讀緊 5年級, 所以咪知 law, 你上網睇返年年都係咁,
我兩個小朋友都會搭校車架

原文章由 EppieL 於 08-6-12 09:52 發表
係咩! 乜頭半個月淨係返半日, 點解你咁快知道? 你小朋友唔係今年先讀小一咩? 咁你洗唔洗搭校車嫁?

作者: babykiss    時間: 08-6-12 14:20

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 12:13 發表
我有個大仔讀緊 5年級, 所以咪知 law, 你上網睇返年年都係咁,
我兩個小朋友都會搭校車架

浩朗媽媽,
聽聞現在的校車公司唔係咁好, 是嗎 ?
點唔好法呢 ? 知否會轉校車公司嗎 ?
THX !
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-12 14:45

babykiss:

是唔係咁好....但一年比一年好架啦,
上年投訴時, 張副校話會轉, 但到現在都未知!

原文章由 babykiss 於 08-6-12 14:20 發表

浩朗媽媽,
聽聞現在的校車公司唔係咁好, 是嗎 ?
點唔好法呢 ? 知否會轉校車公司嗎 ?
THX !

作者: lavender    時間: 08-6-12 16:54

浩朗媽媽,

我個囝有幸入都油塘基顯, 原來你已經有個大囝係裏面讀, 我想問油塘基顯係未真係活動教學架, d小朋友讀得開5開心, 多5多功課, 多5多測驗考試?

我個囝非常活潑坐5定, 我都怕佢開學冇耐, 就比老師投訴!!
作者: EppieL    時間: 08-6-13 09:31

浩朗媽媽:
可唔可以講吓你住邊區嫁? 放3:00咁要幾點先返到HOME呢. 我係住油塘, 返學就係我自已湊, 但放學就可能要搭校車去九龍BAY俾婆婆湊, 不過淨係放學搭唔知得唔得. 仲有呀, 呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁? (sorry我咁多問題)
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-13 16:11

lavender:

我大仔讀得唔太開心, 因為高年級逼得好勁, 多功課架
多測驗, 考試改左 1年 考3次, 我 just 知高年級, 一年級唔多清楚,
sorry, 我細仔都坐5定架, 都驚比老師投訴!

原文章由 lavender 於 08-6-12 16:54 發表
浩朗媽媽,

我個囝有幸入都油塘基顯, 原來你已經有個大囝係裏面讀, 我想問油塘基顯係未真係活動教學架, d小朋友讀得開5開心, 多5多功課, 多5多測驗考試?

我個囝非常活潑坐5定, 我都怕佢開學冇耐, 就比老師投訴!! ...

作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-13 16:16

EppieL:

我都係住油塘架, 3:15 放學返都 home都要 3:55 架,
校車淨係放學搭都係收全費架!

呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁?>>>>好難答

原文章由 EppieL 於 08-6-13 09:31 發表
浩朗媽媽:
可唔可以講吓你住邊區嫁? 放3:00咁要幾點先返到HOME呢. 我係住油塘, 返學就係我自已湊, 但放學就可能要搭校車去九龍BAY俾婆婆湊, 不過淨係放學搭唔知得唔得. 仲有呀, 呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁? (sorry ...

作者: EppieL    時間: 08-6-13 17:37

浩朗媽媽:
吓! 乜高年班就好多功課嫁? 乜活動教學唔係少D功課咩. 咁有冇分精英班呢? 我上網睇學校資料都冇話分班嫁, 但响另一個TOPIC 睇又話高年班F班係精英班. 我覺得分精英班唔係咁好.
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-13 18:02

EppieL:

4年級開始分精英班 得1班-F班, 不過你放心精英班同其他班
教法1樣, 乜高年班就好多功課嫁? >3年級開始多啦
乜活動教學唔係少D功課咩>活動教學唔代表小功課喎

原文章由 EppieL 於 08-6-13 17:37 發表
浩朗媽媽:
吓! 乜高年班就好多功課嫁? 乜活動教學唔係少D功課咩. 咁有冇分精英班呢? 我上網睇學校資料都冇話分班嫁, 但响另一個TOPIC 睇又話高年班F班係精英班. 我覺得分精英班唔係咁好. ...

作者: babykiss    時間: 08-6-13 18:31

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 14:45 發表
babykiss:

是唔係咁好....但一年比一年好架啦,
上年投訴時, 張副校話會轉, 但到現在都未知!

oic !

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?)

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....)

有無 d 貼士可以比我哋呢班新丁參考吓呢....??? (eg : 書簿是否學校代買好 ? ....etc....)

無言感激 !!!   再加一萬個 "唔該" !!!!

hee....sorry ! .......我係問題少婦 !
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-6-14 12:54

babykiss:

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?) 係架, 參加校外 or 校內 都 ok 架

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....) 書簿 我會學校買, 校服 - 記得買豐昌順呀, 質地靚d 架

有無 d 貼士可以比我哋呢班新丁參考吓呢 ... [/quote]

我都無咩貼士比你, 只係將我知講比你知, 希望我地小朋友
有機會係同學啦...hehe
作者: babykiss    時間: 08-6-17 10:03

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-14 12:54 發表
babykiss:

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?) 係架, 參加校外 or 校內 都 ok 架

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....) 書簿  ...

浩朗媽媽,

真係唔該晒你呀 !

唔知幾時先知編班情況呢, 希望到時可以同你的小朋友同班啦 !

以後請各位油基靚媽俊爸多多指教啊 !!
作者: lavender    時間: 08-6-23 12:55

浩朗媽媽,

我又係住油塘,
學校3:15pm放學,
3:55pm就返到屋企架la,
咁我係油塘中心o個邊上車,
你知5知上落時間大概幾多點?

thanks~
作者: pris_cheng    時間: 08-6-26 16:59

各位好,

我剛剛收到通知叩門成功,好開心,多多指教.
作者: 2chaima    時間: 08-6-27 00:06

哈哈!!我都來報到, 之前派唔到去叩門, 今日通知取錄仔仔, 好開心呀..

請多多指教.

我獲派既學校已經交左書簿費啦 , 唔知有無得退呢?? 要再比多一份好慘呀.........................................
作者: 芸迪    時間: 08-6-27 09:43

原文章由 2chaima 於 08-6-27 00:06 發表
哈哈!!我都來報到, 之前派唔到去叩門, 今日通知取錄仔仔, 好開心呀..

請多多指教.

我獲派既學校已經交左書簿費啦 , 唔知有無得退呢?? 要再比多一份好慘呀................................... ...

我牛基未買書呀, 如果油基真係唔收仔仔, 你可以讓左d書俾我喎~ (簿&雜費已交)
作者: 2chaima    時間: 08-6-27 23:02

我今日去牛基取回註冊証時, 佢連埋書簿費張支票都比反我啦. 真係好啦...

原文章由 芸迪 於 08-6-27 09:43 發表

我牛基未買書呀, 如果油基真係唔收仔仔, 你可以讓左d書俾我喎~ (簿&雜費已交)

作者: 芸迪    時間: 08-6-30 14:18

原文章由 2chaima 於 08-6-27 23:02 發表
我今日去牛基取回註冊証時, 佢連埋書簿費張支票都比反我啦. 真係好啦...

咁又真係唔錯喎~ 你依家安樂哂lu~ 再次恭喜你叩門成功, 祝你小朋友在油基有個開心快樂既小學生活~
作者: 2chaima    時間: 08-7-1 14:33

原文章由 芸迪 於 08-6-30 14:18 發表

咁又真係唔錯喎~ 你依家安樂哂lu~ 再次恭喜你叩門成功, 祝你小朋友在油基有個開心快樂既小學生活~

作者: 芸迪    時間: 08-7-2 14:59

好開心呀, 我岩岩都收到油基電話, 叫我聽朝去註冊呀~

仔仔終於可以係佢心儀既學校讀書啦, yeah~
作者: dororo    時間: 08-7-2 20:12

原文章由 芸迪 於 08-7-2 14:59 發表

我都恭喜你呀!!
作者: lavender    時間: 08-7-3 08:46

pris_cheng, 2chaima & 芸廸,

恭喜晒你地同小朋友入到心儀既學校~~

[ 本文章最後由 lavender 於 08-7-3 08:51 編輯 ]
作者: babykiss    時間: 08-7-3 10:58

恭喜晒 !!!!!!!
作者: 芸迪    時間: 08-7-3 12:04

原文章由 dororo 於 08-7-2 20:12 發表

我都恭喜你呀!!

多謝哂~
作者: 芸迪    時間: 08-7-3 12:05

原文章由 lavender 於 08-7-3 08:46 發表
pris_cheng, 2chaima & 芸廸,

恭喜晒你地同小朋友入到心儀既學校~~

多謝~ 以後大家多d交流~
作者: 芸迪    時間: 08-7-3 12:07

原文章由 babykiss 於 08-7-3 10:58 發表

恭喜晒 !!!!!!!

多謝~ 日後大家多d交流, 互通消息~
作者: 2chaima    時間: 08-7-3 23:42

恭喜晒你呀, 日後記得要多多幫忙呀, 我個他好朦架, 我真係有d擔心佢.

作者: 浩朗媽媽    時間: 08-7-4 09:26

恭喜晒各位, welcome to YTK !!!!!!!
作者: 芸迪    時間: 08-7-4 10:07

原文章由 2chaima 於 08-7-3 23:42 發表
恭喜晒你呀, 日後記得要多多幫忙呀, 我個他好朦架, 我真係有d擔心佢.

傻啦, 你仔仔第一round就叩門成功, 一定好醒目~

以後大家多d交流, 互通消息~
作者: 芸迪    時間: 08-7-4 10:09

原文章由 浩朗媽媽 於 08-7-4 09:26 發表
恭喜晒各位, welcome to YTK !!!!!!!

浩朗媽媽, 以後要請你多多指教呀~
作者: EppieL    時間: 08-7-11 12:41

有冇今日己經去佐交書簿費嘅呢?小一書簿費&校服幾錢呀? 有冇其他$要交呢? 有冇咩要留意呢? 知道編咩班未呢? TKS!!
作者: babykiss    時間: 08-7-11 16:19

原文章由 EppieL 於 08-7-11 12:41 發表
有冇今日己經去佐交書簿費嘅呢?小一書簿費&校服幾錢呀? 有冇其他$要交呢? 有冇咩要留意呢? 知道編咩班未呢? TKS!!

我明天先去交費, 但之前問過其他bk媽咪攞料.....

小一書簿費約 $1,600-

校服約 $150- 至$200- 啩 <<<< 呢個係我估

校車要睇地區

冬天有埋襪約 $16- 啩 <<< 呢個係之前睇 topic 講, 但唔知有無加價

作者: 芸迪    時間: 08-7-11 18:02

原文章由 EppieL 於 08-7-11 12:41 發表

書簿費連雜費 ==> $1679 (今天已取20本書, 部份要9月才有貨)

校服 x 2 + 運動服 x 2 + 冷外套 x 1 (男孩子) ==> $343

校車 (官塘區) ==> $430 / 月

編班 ==> 無留意, 應該未編

以上費用, 全部以支票付款~
作者: lavender    時間: 08-7-11 18:55

芸迪,

你今日幾點去學校ar, 我10點左右去到,11點就走~
我買校服+校車就比現金~
仲有,8月23日上午9:00至中午12:00係小一迎新日,記住預留時間ar~ 

原文章由 芸迪 於 08-7-11 18:02 發表

書簿費連雜費 ==> $1679 (今天已取20本書, 部份要9月才有貨)

校服 x 2 + 運動服 x 2 + 冷外套 x 1 (男孩子) ==> $343

校車 (官塘區) ==> $430 / 月

編班 ==> 無留意, 應該未編

以上費用, 全部以支票付款~ ...

作者: 芸迪    時間: 08-7-14 09:56

原文章由 lavender 於 08-7-11 18:55 發表
芸迪,

你今日幾點去學校ar, 我10點左右去到,11點就走~
我買校服+校車就比現金~
仲有,8月23日上午9:00至中午12:00係小一迎新日,記住預留時間ar~ 

...

我星期五9:15到, 未到10:00就走lu~

yes, 8月23日迎新日, 到時見~
作者: babykiss    時間: 08-7-14 15:13

我已於 7月12日上午 辦妥手續了, 嗰日我好論盡, 本來點緊課本, 但因就夠鐘, 所以就去訂校服先, 好彩多得有位家長幫我手, 於我訂校服時幫我點書, 還帶我往校巴的位置 (因我開頭以為校巴位置的人是在點書 ), 正想同佢講謝謝的時候發現她已走了, 希望佢會見到此 topic 啦 !

真係好想同你講句...... "唔該晒你 !!!"
作者: 2chaima    時間: 08-7-14 22:41

今年飯商轉左大家樂, 我唸應該ok掛, 因為我唔會有時間送飯比佢, 所以好唔好都要照食.

今年校車公司都轉左, 希望d質素會好d啦, 睇第二個topic話之前嗰間好差:;pppp:

希望囝囝可以快d適應小學生活
作者: ccbeauty    時間: 08-7-15 16:09

hi, everybody, 我囡囡出年升5年, 佢lee 幾年都好happy, 仔仔9月就小一, 佢可以同家姐同1間都好興奮
作者: ccbeauty    時間: 08-7-15 16:11

舊果間校車公司真係好唔掂ga, 試過佢地早到, 我小朋友未到上車位置, 佢地一唔見人就走, 攪到我小朋友要自己搭車.
原文章由 2chaima 於 08-7-14 22:41 發表
今年飯商轉左大家樂, 我唸應該ok掛, 因為我唔會有時間送飯比佢, 所以好唔好都要照食.

今年校車公司都轉左, 希望d質素會好d啦, 睇第二個topic話之前嗰間好差:;pppp:

希望囝囝可以快d適應小學生活  ...

作者: babykiss    時間: 08-7-15 17:12

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 16:11 發表
舊果間校車公司真係好唔掂ga, 試過佢地早到, 我小朋友未到上車位置, 佢地一唔見人就走, 攪到我小朋友要自己搭車.

不過都好彩係返學, 你仍在小朋友身邊....

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ???
作者: 芸迪    時間: 08-7-15 17:26

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 16:11 發表

下, 咁咪好無保障? 你果次點知架校車已經走左?
作者: 芸迪    時間: 08-7-15 17:29

原文章由 babykiss 於 08-7-15 17:12 發表

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ??? ...

報坐校車時, 要填份form~ 如果校車到達, 家長未到:-
a) 小朋友自行落車回家
b) 校車把小朋友送回學校, 家長自行到校接回
作者: ccbeauty    時間: 08-7-15 17:57

我諗每架車保母做法唔同, 我試過工人未去到, 亞女用保母個電話CALL 我話佢架車早到咗, 我話工人嚟緊, 叫等一陣, but 會俾保母炳.
原文章由 babykiss 於 08-7-15 17:12 發表

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ??? ...

作者: ccbeauty    時間: 08-7-15 17:58

because 亞女返嚟屋企攞octopus, 我咪知lor.
原文章由 芸迪 於 08-7-15 17:26 發表

下, 咁咪好無保障? 你果次點知架校車已經走左?

作者: babykiss    時間: 08-7-15 18:44

原文章由 芸迪 於 08-7-15 17:29 發表

報坐校車時, 要填份form~ 如果校車到達, 家長未到:-
a) 小朋友自行落車回家
b) 校車把小朋友送回學校, 家長自行到校接回

詳情我其實唔多清楚, 但比我意會就係.....

我估個家長應該揀咗話要家長接, 因為個 topic 內容大意係話 : "架校車早到咗又無通知佢, 佢去到見到個小朋友企係度等覺得咁樣好危險, 仲話如果遇到壞人點算...." (係咁上下內容啦....)

當時我小朋友都未開始選校, 但因油基係我心儀學校, 所以我有留意有關 topic, 我仲諗第時如真係入咗呢間學校, 搭唔搭校車好呢...., 結果好彩轉咗校巴公司, 希望呢間會做得好好啦 !
作者: babykiss    時間: 08-7-15 18:46

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 17:57 發表
我諗每架車保母做法唔同, 我試過工人未去到, 亞女用保母個電話CALL 我話佢架車早到咗, 我話工人嚟緊, 叫等一陣, but 會俾保母炳.

咁都好, 起碼架車唔會掉低個小朋友就走咗去. thanks !
作者: ccbeauty    時間: 08-7-16 12:34

babykiss, 舊果間俾我地投訴咗2 yrs la, 今年終於轉, but d school bus fee +咗, 我又有2kids, 我地唔搭la, 叫工人姐姐去湊, d 車費係搭school bus ge half.
作者: babykiss    時間: 08-7-16 14:52

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 12:34 發表
babykiss, 舊果間俾我地投訴咗2 yrs la, 今年終於轉, but d school bus fee +咗, 我又有2kids, 我地唔搭la, 叫工人姐姐去湊, d 車費係搭school bus ge half.

多謝你為我哋爭取 !! 起碼有個希望呢間唔好咁差就得 !

其實我都有諗過搵姐姐送, 但我試過一次由地鐵行去學校, 其實條路好近, 但因條路空氣太污濁, 對我哋呢 d 有鼻敏感人仕真係好辛苦.... 所以打消咗念頭轉諗搭校車, 貪佢可直達學校入面嘛.
作者: ccbeauty    時間: 08-7-16 17:51

if 1 個小朋友都ok ge, but 我有2個, 1個月school bus fee 要over $1,000, if 果個月多holiday, 個difference 仲大, 所以我唯有叫工人姐姐湊.
原文章由 babykiss 於 08-7-16 14:52 發表

多謝你為我哋爭取 !! 起碼有個希望呢間唔好咁差就得 !

其實我都有諗過搵姐姐送, 但我試過一次由地鐵行去學校, 其實條路好近, 但因條路空氣太污濁, 對我哋呢 d 有鼻敏感人仕真係好辛苦.... 所以打消咗念頭 ...

作者: babykiss    時間: 08-7-17 14:06

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 17:51 發表
if 1 個小朋友都ok ge, but 我有2個, 1個月school bus fee 要over $1,000, if 果個月多holiday, 個difference 仲大, 所以我唯有叫工人姐姐湊.

咁又係 ! 兩個小朋友的確無咁化算, 所以當我呢個小朋友升讀到小四時, 我都會傚法你, 因為仲有個跟尾......
作者: 芸迪    時間: 08-7-18 10:05

ic~ 但係校車未到預定時間就走左, 會唔會通知家長呢?  家長係預定時間到達, 又唔知佢走左, 咪一味係度等........等...........等?

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 17:58 發表
because 亞女返嚟屋企攞octopus, 我咪知lor.

作者: 芸迪    時間: 08-7-18 10:07

原文章由 babykiss 於 08-7-15 18:44 發表

詳情我其實唔多清楚, 但比我意會就係.....

我估個家長應該揀咗話要家長接, 因為個 topic 內容大意係話 : "架校車早到咗又無通知佢, 佢去到見到個小朋友企係度等覺得咁樣好危險, 仲話如果遇到壞人點算...." (係咁 ...

但係, 如果家長揀左一定要家長接的話, 校車應該會車個小朋友返學校先岩播~ 無理由就咁放低個小朋友, 咁真係好危險下~

Anyway, 希望今年新校車公司會好d啦~

[ 本文章最後由 芸迪 於 08-7-18 10:09 編輯 ]
作者: ccbeauty    時間: 08-7-24 10:31

其實係睇保母, 對上1年, 個保母會call 我問小朋友係咪唔返學or late ga.
原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:05 發表
ic~ 但係校車未到預定時間就走左, 會唔會通知家長呢?  家長係預定時間到達, 又唔知佢走左, 咪一味係度等........等...........等?

作者: babykiss    時間: 08-7-27 12:06

原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:07 發表

但係, 如果家長揀左一定要家長接的話, 校車應該會車個小朋友返學校先岩播~ 無理由就咁放低個小朋友, 咁真係好危險下~

Anyway, 希望今年新校車公司會好d啦~ ...

作者: babykiss    時間: 08-7-27 12:46

原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:05 發表

係喎~ 我諗真係要問定跟車嗰位保姆, 攞定個電話穩陣 d.

如遇着個有責任的, 就算個小朋友唔舒服無返都可通知他們, 唔駛佢哋白等 side 時間.   
但如萬一遇着個無責任的, 就起碼唔駛我哋白等嘛.
作者: ccbeauty    時間: 08-8-13 22:47

next sat 就係小一迎生日, 雖然4年前亞女都經歷過, but今次到亞仔, 都係咁緊張
作者: babykiss    時間: 08-8-14 11:21

原文章由 ccbeauty 於 08-8-13 22:47 發表
next sat 就係小一迎生日, 雖然4年前亞女都經歷過, but今次到亞仔, 都係咁緊張

想請問小一迎新日其實有乜嘢玩 ?
家長是否會跟著小孩呢 ?
我都好緊張啊 ! 呵呵 ~
作者: 芸迪    時間: 08-8-20 12:23

剛剛收到學校電話, 仔仔被編入1D班, 有冇其他同班同學係度呢?
作者: EppieL    時間: 08-8-20 16:45

我阿女係1E, 係唔係A-E班都係一樣嫁.
作者: 芸迪    時間: 08-8-20 17:25

原帖由 EppieL 於 08-8-20 16:45 發表
我阿女係1E, 係唔係A-E班都係一樣嫁.

應該係喇, 好似小四先有精英班~
作者: ccbeauty    時間: 08-8-22 20:19

我鬼咁worry tomorrow 落雨點算, 好彩學校改咗next sat 先新生日
作者: 2chaima    時間: 08-8-23 23:35     標題: 回覆 # 的文章

芸迪
我囝囝又係編入1D班呀, 以後真係要多多交流先得啦.....
作者: pris_cheng    時間: 08-8-24 10:58

HI,

我個女都係1D班,多多指教.
作者: 芸迪    時間: 08-8-25 14:13

原帖由 2chaima 於 08-8-23 23:35 發表
芸迪
我囝囝又係編入1D班呀, 以後真係要多多交流先得啦.....

yeah~ 大家有個照應真好~ 以後多d交流~
作者: 芸迪    時間: 08-8-25 14:14

原帖由 pris_cheng 於 08-8-24 10:58 發表
HI,

我個女都係1D班,多多指教.

好開心呀, 又多個同班同學仔, 我以後有問題就向大家請教啦~
作者: babykiss    時間: 08-8-26 11:08

我囡囡係 1F 班呀 ~ 多多指教 !   

今個星期就係迎新日啦, 下個星期就開學... 希望小朋友們快 d 適應新環境, 大家會互助互愛啦... 好緊張 !!

我囡囡會搭一號校車架 !
作者: babykiss    時間: 08-8-26 11:26

發現 bk 內有不一樣的 "同一 topic"....
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438544&extra=page%3D1&page=4
作者: 芸迪    時間: 08-8-26 16:04

原帖由 babykiss 於 08-8-26 11:26 發表
發現 bk 內有不一樣的 "同一 topic"....
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438544&extra=page%3D1&page=4

又會咁攪笑既

btw, 我仔仔好似坐5號車, 要6:56上車, 勁早~

請問你幾點上車?
作者: babykiss    時間: 08-8-26 17:43

原帖由 芸迪 於 08-8-26 16:04 發表

又會咁攪笑既

btw, 我仔仔好似坐5號車, 要6:56上車, 勁早~

請問你幾點上車?

7:00am..... 希望唔會遲到啦.
作者: pris_cheng    時間: 08-8-27 16:55

有冇人知點解要7:30返到學校?
作者: pinkyc104    時間: 08-8-27 22:54

Hi, 你好, 我個仔都係1D班,o係高翔苑上車,你呢?有冇揾定補習社呀你覺得需唔需要呢?

原帖由 芸迪 於 08-8-20 12:23 發表
剛剛收到學校電話, 仔仔被編入1D班, 有冇其他同班同學係度呢?

作者: babykiss    時間: 08-8-28 10:50

原帖由 pris_cheng 於 08-8-27 16:55 發表
有冇人知點解要7:30返到學校?

唔係好肯定咁答你...
唔記得於那個 topic 睇過.....好似話因為唔想同基法撞埋同一時間, 以免引起混亂.
作者: babykiss    時間: 08-8-28 10:57

嘩 ~ 呢度有好多 1D 班家長啊 ~
有無 1F 班家長呀 ?? 我哋又相認吓吖 !
作者: 2chaima    時間: 08-8-29 23:34

babykiss,

我個仔都係搭1號車呀 , 7:05上車.

原帖由 babykiss 於 08-8-26 11:08 發表
我囡囡係 1F 班呀 ~ 多多指教 !   

今個星期就係迎新日啦, 下個星期就開學... 希望小朋友們快 d 適應新環境, 大家會互助互愛啦... 好緊張 !!

我囡囡會搭一號校車架 ! ...

作者: 芸迪    時間: 08-9-1 10:15

原帖由 pinkyc104 於 08-8-27 22:54 發表
Hi, 你好, 我個仔都係1D班,o係高翔苑上車,你呢?有冇揾定補習社呀你覺得需唔需要呢?

原來我地坐6號車, 係月華街上~

我無搵補習呀, 星期六家長會, 小一似乎都好輕鬆下, 暫時應該唔需要卦~
作者: pris_cheng    時間: 08-9-1 11:29

今朝自己送個女返學,返到學校7:45左右,已經見到D學生排隊上課室.
作者: babykiss    時間: 08-9-1 11:43

好緊張 ! 今日囡囡上校車前, 對佢千叮萬囑, 叫佢小心呢樣, 小心嗰樣, 唔好於車內瞓覺... 等等...可能我真係好囉唆, 老公終於忍唔住同我講.... "不如你唔好返工, 轉做跟車義工適合 d ..."

希望今日囡囡放學返嚟, 佢會好開心, 識多 d 朋友仔啦 !
作者: babykiss    時間: 08-9-1 11:51

原帖由 2chaima 於 08-8-29 23:34 發表
babykiss,

我個仔都係搭1號車呀 , 7:05上車.

今日 7:05am 架車先到我哋度, 我估你囝囝應該 7:08am 先等到架車.
你有無好似我咁長氣呀 ?
作者: 芸迪    時間: 08-9-1 12:17

原帖由 babykiss 於 08-9-1 11:43 發表
好緊張 ! 今日囡囡上校車前, 對佢千叮萬囑, 叫佢小心呢樣, 小心嗰樣, 唔好於車內瞓覺... 等等...可能我真係好囉唆, 老公終於忍唔住同我講.... "不如你唔好返工, 轉做跟車義工適合 d ..."

希望今日囡囡放 ...

我只係提醒仔仔見到保姆ee&司機叔叔要叫人, 結果仔仔都係唔記得, 要保姆ee提

好彩仔仔係笑住咁上車, 我就無再擔心lu~
作者: 2chaima    時間: 08-9-2 00:01

今朝架校車7:16am先到, 放學仲離譜, 原定1:14到, 結果等到1:50先到, 足足遲咗半個鐘.  我想打電話比保母, 打來打去都打唔通 , 激死我!!!! 校車到站後, 阿囝因為訓到隻豬咁, 唔知要落車,  保母上車搵阿仔, 佢又唔知邊個係我個仔, 司機又唔知有人未落車, 差d想開車呀 , 結果我自己走上車叫佢起身. 其實我覺得保母應該提早少少叫定d人準備落車.  

跟住下午既時候, 校巴公司打比我, 話由明天起改坐2號車喎.

原帖由 babykiss 於 08-9-1 11:51 發表

今日 7:05am 架車先到我哋度, 我估你囝囝應該 7:08am 先等到架車.
你有無好似我咁長氣呀 ?

作者: 貓頭鷹3號    時間: 08-9-2 04:23

係呀, 返學同放學都 late.  我小朋友係搭一號校巴.  婆婆接車, 見校車姨姨放哂 d 小朋友落車, 又冇理有冇家長接, 有 d 擔心 tim.  

婆婆千叮萬噣叫我女落咗車, 企係度等佢嚟.

原帖由 2chaima 於 08-9-2 00:01 發表
今朝架校車7:16am先到, 放學仲離譜, 原定1:14到, 結果等到1:50先到, 足足遲咗半個鐘.  我想打電話比保母, 打來打去都打唔通 , 激死我!!!! 校車到站後, 阿囝因為訓到隻豬咁, 唔知要落車,  保母上車搵阿仔, 佢 ...

作者: ccpig    時間: 08-9-2 10:38

請問各位知唔知除校車外,仲有冇其他保母車(校外)到基顯架?
如有, 可否提供電話!
謝謝!!
作者: ccbeauty    時間: 08-9-2 12:27

yesterday 我放假陪對kids 返學, 亞女and 仔都大個la, 亞仔好攪笑, 跟住家姐去排隊, 家姐即刻話佢知去邊先啱, but 放學安排好唔得, 勁混亂
作者: ccbeauty    時間: 08-9-2 12:27

babykiss, 你地就好la, miss lau 做class teacher, 佢教過亞女, 我覺得佢幾細心ga
作者: ccbeauty    時間: 08-9-2 12:28

有冇1c 家長係度呀?
作者: IrisCheng    時間: 08-9-2 16:08

原帖由 ccpig 於 08-9-2 10:38 發表
請問各位知唔知除校車外,仲有冇其他保母車(校外)到基顯架?
如有, 可否提供電話!
謝謝!!

hihi

i have contacted a lady who runs from shun lee area only.  if you need her number, i can pm you.
作者: babykiss    時間: 08-9-2 18:03

原帖由 2chaima 於 08-9-2 00:01 發表
今朝架校車7:16am先到, 放學仲離譜, 原定1:14到, 結果等到1:50先到, 足足遲咗半個鐘.  我想打電話比保母, 打來打去都打唔通 , 激死我!!!! 校車到站後, 阿囝因為訓到隻豬咁, 唔知要落車,  保母上車搵阿仔, 佢 ...

又會突然轉車號嘅 ? 咁你仲係咪於原來位置上落車 ? 定係轉埋位置 ?? 如果唔係咪成個站 d 人都要轉晒 2 號車 ??
作者: babykiss    時間: 08-9-2 18:04

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-9-2 04:23 發表
係呀, 返學同放學都 late.  我小朋友係搭一號校巴.  婆婆接車, 見校車姨姨放哂 d 小朋友落車, 又冇理有冇家長接, 有 d 擔心 tim.  

婆婆千叮萬噣叫我女落咗車, 企係度等佢嚟.

...

HI ~ 我小朋友都係撘一號校巴架 ~
作者: babykiss    時間: 08-9-2 18:08

原帖由 ccbeauty 於 08-9-2 12:27 發表
yesterday 我放假陪對kids 返學, 亞女and 仔都大個la, 亞仔好攪笑, 跟住家姐去排隊, 家姐即刻話佢知去邊先啱, but 放學安排好唔得, 勁混亂

放學時我都估到應該好混亂, 如果唔係校巴都唔會遲咁多, 我見有好多家長打唔通電話, 所以我都無打.... 齋企喺度心急 !

原帖由 ccbeauty 於 08-9-2 12:27 發表
babykiss, 你地就好la, miss lau 做class teacher, 佢教過亞女, 我覺得佢幾細心ga

有你呢句, 我個心都定好多 !!!
作者: babykiss    時間: 08-9-2 18:17

係喎 ~ 又話遲 d 九月份會有一個家長會嘅 ? 有無人知大約係幾時呀 ?
我公司要我攞九月份的假啦... 我都仲未知日期, 唔知點攞好....
作者: ccbeauty    時間: 08-9-2 20:46

if 我冇記錯, 有時會係sat. 有時會係weekday but after 6:30.

but 我好衰, 唔係年年都有去because 每年講ge 嘢都差不多.
原帖由 babykiss 於 08-9-2 18:17 發表
係喎 ~ 又話遲 d 九月份會有一個家長會嘅 ? 有無人知大約係幾時呀 ?
我公司要我攞九月份的假啦... 我都仲未知日期, 唔知點攞好....

作者: 2chaima    時間: 08-9-2 23:45

因為我有家長打電話去校巴公司投訴話1號車去我地個站其實好唔順, 2號車就順得多. 所以咪成個站d人都轉去2號車囉. 都係附近上落車.  今日放學都係遲, 不過都無尋日咁離譜. 遲左15分鐘 .

原帖由 babykiss 於 08-9-2 18:03 發表

又會突然轉車號嘅 ? 咁你仲係咪於原來位置上落車 ? 定係轉埋位置 ?? 如果唔係咪成個站 d 人都要轉晒 2 號車 ??

作者: babykiss    時間: 08-9-3 09:27

原帖由 ccbeauty 於 08-9-2 20:46 發表
if 我冇記錯, 有時會係sat. 有時會係weekday but after 6:30.

but 我好衰, 唔係年年都有去because 每年講ge 嘢都差不多.

星期六 ? 我剩係得 20號得咋喎... 因為我公司星期六係唔比請假. 上次開學禮碰啱 long week, 公司話只會通容一次, 唔會再有下次, 因我老闆話我哋係人事部, 要做個好典範..... 希望唔好撞正啦...     
hee..... 收吓風先 ! 家長會大約講乜架 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5