教育王國

標題: 請問16網的朋友派成怎樣呀? [打印本頁]

作者: lingchuling    時間: 08-6-9 23:19     標題: 請問16網的朋友派成怎樣呀?

16網的朋友派成怎樣呀?
作者: aminafy    時間: 08-6-10 13:18

I want to know too...
原文章由 lingchuling 於 08-6-9 23:19 發表
16網的朋友派成怎樣呀?

作者: ufo175    時間: 08-6-10 23:12

派得很差, no. 5 choice, 愛秩序官小, my 2 other friends, 救世軍 no.4 choice.
作者: 曲曲    時間: 08-6-11 10:10

作者: ufo175    時間: 08-6-11 10:25

1 st choice- (愛) 基灣
2nd ..        -(old)基灣
3rd.......     - 丘佐榮
4th..          - 柴聖米
5th...         - 愛秩序灣
作者: funkwan    時間: 08-6-11 10:27     標題: 回覆 #2 ufo175 的文章

點解會話派得好差??
佢的聯繫中學有:皇仁中學、筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學。係區內都算OK呀!
作者: tingtingb    時間: 08-6-11 11:09

我都派得唔好呀!第5位筲箕灣官立小學 我地特登帶個女去學校外面行過,感覺到佢有d失落,依家我都叩緊門呀!總之就煩啦!

我都知佢既聯繫中學有筲箕灣官立中學、金文泰中學...等等。但都係要個小朋友叻,好top果班小朋友先會派到...

我個人認為如果係自己小朋友係叻果班,其實去到邊間學校,相信都會派我band 1學校 (純粹個人見解)...

你地有無同感呀?
作者: Xanthe    時間: 08-6-11 11:16

我有幾個朋友就派得幾好,頭3志願。
- 基灣(old)
- 慈幼
- 崇真

[ 本文章最後由 Xanthe 於 08-6-11 11:20 編輯 ]
作者: Xanthe    時間: 08-6-11 11:19

通常咁填會派得差!今年2間基灣大抽獎的位已經唔多,而且頭4間都是熱門學校!

原文章由 ufo175 於 08-6-11 10:25 發表
1 st choice- (愛) 基灣
2nd ..        -(old)基灣
3rd.......     - 丘佐榮
4th..          - 柴聖米
5th...         - 愛秩序灣

作者: Xanthe    時間: 08-6-11 11:23

tingtingb,

有朋友係筲官小讀緊p.2都讀得好開心。但有個朋友就話程度淺,個大仔上到筲官中(F.1)好辛苦,所以細仔(p.1)要轉係基灣讀!

原文章由 tingtingb 於 08-6-11 11:09 發表
我都派得唔好呀!第5位筲箕灣官立小學 我地特登帶個女去學校外面行過,感覺到佢有d失落,依家我都叩緊門呀!總之就煩啦!

我都知佢既聯繫中學有筲箕灣官立中學、金文泰中學...等等。但都係要個小朋友叻,好top果班小朋 ...

作者: 曲曲    時間: 08-6-11 11:29

作者: sarahlee    時間: 08-6-11 12:02

咦, 我又ok喎, 同埋亞囡既同學好多都係派到第一, 二志願, 個個都好開心呀,  我排
1) 基灣(愛)
2) 丘佐榮
3) 基灣(舊)
4) 筲官
5) 唔記得咯......

結果派第一志願, 各位放心啦, 03年出生率少過02年, 可以博一博架.

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-6-11 12:05 編輯 ]
作者: wunyan    時間: 08-6-11 13:38

Dear,

請問有沒有人知道愛秩序灣官小的程度是深,還是淺。

有人說很深,有人說很淺。究竟如何。
作者: 廉媽    時間: 08-6-11 13:56

各位,

我囝囝派o左去救世軍韋理夫人紀念學校(杏花邨)!ok嗎?
作者: lingchuling    時間: 08-6-11 14:07

sarahlee,

請問你是那間幼稚園呀,因為發覺是一年年的,如某一間幼稚園派得好,這樣大多數那年他們的小朋友都派得好,可能是那年那間學校拿到的表格的隨機號碼就是剛巧比較前的

因為我聽到上年小西灣呂明才就派得幾好,所以真是撞彩

不知對不封。
作者: 曲曲    時間: 08-6-11 14:11

作者: 曲曲    時間: 08-6-11 14:15

作者: sarahlee    時間: 08-6-11 14:25

lingchuling,

咁就真係唔知咯, 亞囡讀緊東區婦女福利會(愛東村), 但今年真係個個同學都派得唔錯, 我所知有4個都派左新基灣.

原文章由 lingchuling 於 08-6-11 14:07 發表
sarahlee,

請問你是那間幼稚園呀,因為發覺是一年年的,如某一間幼稚園派得好,這樣大多數那年他們的小朋友都派得好,可能是那年那間學校拿到的表格的隨機號碼就是剛巧比較前的

因為我聽到上年小西灣呂明才就派得幾好,所以 ...

作者: ufo175    時間: 08-6-11 22:15

原文章由 funkwan 於 08-6-11 10:27 發表
點解會話派得好差??
佢的聯繫中學有:皇仁中學、筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學。係區內都算OK呀!

錯啦,你去睇睇教統局有關『愛秩序官立小學』既視學報告,你就知中招啦,他們成績低於全港學校水平,校風亦寫有待改善,課程策劃亦未見成效,學生品德有待改善,上述全都係視學報告內容,你話見到驚唔驚。
作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-11 23:44

我今9月輪到我揀,16綱边間派中学好?新/舊基灣?
Many thanks!!!
原文章由 ufo175 於 08-6-11 22:15 發表

錯啦,你去睇睇教統局有關『愛秩序官立小學』既視學報告,你就知中招啦,他們成績低於全港學校水平,校風亦寫有待改善,課程策劃亦未見成效,學生品德有待改善,上述全都係視學報告內容,你話見到驚唔驚。 ...

作者: sarahlee    時間: 08-6-12 09:59

ufo175,

我想問下係邊度睇到?? 因為我搵極都搵唔到, thanks.

原文章由 ufo175 於 08-6-11 22:15 發表

錯啦,你去睇睇教統局有關『愛秩序官立小學』既視學報告,你就知中招啦,他們成績低於全港學校水平,校風亦寫有待改善,課程策劃亦未見成效,學生品德有待改善,上述全都係視學報告內容,你話見到驚唔驚。 ...

作者: sarahlee    時間: 08-6-12 10:06

ufo175,

我搵到咯, thanks.

原文章由 sarahlee 於 08-6-12 09:59 發表
ufo175,

我想問下係邊度睇到?? 因為我搵極都搵唔到, thanks.

作者: aminafy    時間: 08-6-12 11:31

我都搵唔到呀, 可否告知
原文章由 sarahlee 於 08-6-12 09:59 發表
ufo175,

作者: 曲曲    時間: 08-6-12 11:44

作者: 曲曲    時間: 08-6-12 11:46

作者: KJJ    時間: 08-6-12 16:50

ufo175,
謝謝提供呢份視學報告.

但想問. 呢份報告係04年. 而剛好新校長剛接手. 而家已過了4年了. 未知各方面會否有提升呢..

你有冇去註冊呢?

因見這裡沒有家長答我問題. 個心仍十五十六

作者: Xanthe    時間: 08-6-12 20:43

曲曲:

上年開始新基灣的派位己經不同。因為升中派位己经不能用從前的學能測驗的結果來分banding,現改了用中一入學前香港學科測驗來分banding。再者你可以看新基灣的網頁你會看到她主要說around 90%以上是1st choice並不是派英中高。這點亦是要注意的地方。以上純屬參考。

原文章由 曲曲 於 08-6-12 11:46 發表

我都係9月揀學校
如果新/舊基灣二選一
派位應該係新基灣好d

作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-12 23:23

Xanthe請問16網边間好?

曲曲,你又點揀呢?
原文章由 Xanthe 於 08-6-12 20:43 發表
曲曲:

上年開始新基灣的派位己經不同。因為升中派位己经不能用從前的學能測驗的結果來分banding,現改了用中一入學前香港學科測驗來分banding。再者你可以看新基灣的網頁你會看到她主要說around 90%以上是1st choice並 ...

作者: Xanthe    時間: 08-6-13 15:40

Himmama3,

最好睇小朋友的讀書habbit and 性恪。如果小朋友比較活潑好動就選擇冇咁大壓力的學校讀。選學校前到心儀學校睇返學和放學,睇下小朋友的行為和同接放學的家長傾下了解多些。睇下校外評核報告.......

原文章由 HIMMAMA3 於 08-6-12 23:23 發表
Xanthe請問16網边間好?

曲曲,你又點揀呢?

作者: TRD    時間: 08-6-13 16:09

請問"天主教明德"好嗎?
作者: 曲曲    時間: 08-6-13 20:47

作者: ellang    時間: 08-6-13 22:48

有無考慮救世軍(杏花村), 成績幾好.
培僑都幾多人選, 大抽獎放第一位多數都抽到

原文章由 曲曲 於 08-6-13 20:47 發表

我仲未決定
個人原因唔會考慮基灣(愛蝶灣)
我會選柴灣聖米(行路返學嘛)
如果自行入唔到
大抽獎會咁排
1.柴灣聖米(希望入到後唔使憂柴憂米)
2.培僑
我擔心明德、基灣(新/舊)、丘佐榮都太都人選
到時派唔到就派到好差 ...

作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-13 23:28

多謝你意見
原文章由 Xanthe 於 08-6-13 15:40 發表
Himmama3,

最好睇小朋友的讀書habbit and 性恪。如果小朋友比較活潑好動就選擇冇咁大壓力的學校讀。選學校前到心儀學校睇返學和放學,睇下小朋友的行為和同接放學的家長傾下了解多些。睇下校外評核報告.......

...

作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-13 23:32

我林住揀舊基灣因C6係舊生,其他驚抽吾到.
原文章由 曲曲 於 08-6-13 20:47 發表

我仲未決定
個人原因唔會考慮基灣(愛蝶灣)
我會選柴灣聖米(行路返學嘛)
如果自行入唔到
大抽獎會咁排
1.柴灣聖米(希望入到後唔使憂柴憂米)
2.培僑
我擔心明德、基灣(新/舊)、丘佐榮都太都人選
到時派唔到就派到好差 ...

作者: 妙mill    時間: 08-6-13 23:58

各位:

我住北角,阿仔讀天主教幼稚園.想話下學期揀小一,考慮"明德".
因為睇過佢地d 單張,講得幾開明咁,而且係千禧校舍,設備齊全d嘛.
選校天書仲話佢地校風淳樸見稱. 吾知係真吾係呢?
下月初,幼稚園會安排家長觀校添.
作者: eviza_snow    時間: 08-6-15 14:05

本人係一位tutor,所以有很多機會接觸本區不同學校的學生,以下係本人對本區小學的小小意見,希望幫到各位(純粹個人意見)
1)愛蝶官小--- 活動教學,功課不多.太多實習老師,我有一P.4學生一個學期轉左4個英文老師,大多數老師都好無經驗.中一派位除了全級考頭幾名好D之外,其他不太理想
2)梁李秀娛 --- 老師好有心機,功課,Dict and short test都幾多, 派位ok, 較多新移民
3)柴米 --- 程度都幾深,功課量一般,要預左搵補習老師跟
4)新基灣 --- 小女就讀P.1, 功課, Dict, ST多, 如果小朋友, 能受壓, 動作比較快, 都唔會覺得太辛苦.數學科比其他學校深,相對英文較淺,
5)舊基灣 --- 同新基灣差唔多,功課比新基灣少D
6)明德 --- 校舍同校址環境都幾好,程度一般,小朋友比較開心,輕鬆
作者: 曲曲    時間: 08-6-16 11:55

作者: eviza_snow    時間: 08-6-16 16:58

培僑--- 16 net而言是間不錯school, 有聯繫中學,學校環境幾好,程度中上
救--- 近1,2年,很多家長選, 校舍,環境唔錯,功課量不是太多,幾輕鬆.程度一般
作者: 曲曲    時間: 08-6-17 11:31

作者: sandylaw    時間: 08-6-17 13:14

原文章由 曲曲 於 08-6-17 11:31 發表
選小學真係好慘 驚選錯 
我仲有個細囡跟尾
怕辛苦怕壓力
但升上小四後又怕學校程度淺唔夠人爭中學

咁柴米同新基灣一定唔係你杯茶
作者: 曲曲    時間: 08-6-17 14:19

作者: Xanthe    時間: 08-6-17 14:39

曲曲:

小學階段最重要高小(p.4-P.6),因為d課程深好多。

原文章由 曲曲 於 08-6-17 11:31 發表
選小學真係好慘 驚選錯 
我仲有個細囡跟尾
怕辛苦怕壓力
但升上小四後又怕學校程度淺唔夠人爭中學

作者: Xanthe    時間: 08-6-17 14:43

sandylaw,

舊基灣都有家長話多功課同大壓力嫁!我覺得讀邊間學校都要睇小朋友+家長的合作!

原文章由 sandylaw 於 08-6-17 13:14 發表

咁柴米同新基灣一定唔係你杯茶http://a6677.myweb.hinet.net/msn/popo/popo%20(74).gif

作者: sarahlee    時間: 08-6-17 15:04

完全同意, 亞囡派到新基灣(第一志願), 身邊既人個個都同我講恭喜, 其實將來可能好辛苦, 要同個小朋友一齊捱, 但anyway, 我覺得最緊要俾小朋友知道, 父母係support佢既, 條路就算幾辛苦都會同佢一齊行.

原文章由 Xanthe 於 08-6-17 14:43 發表
sandylaw,

舊基灣都有家長話多功課同大壓力嫁!我覺得讀邊間學校都要睇小朋友+家長的合作!

作者: sandylaw    時間: 08-6-17 22:39

原文章由 Xanthe 於 08-6-17 14:43 發表
sandylaw,

我就覺得功課多,但壓力就唔算大。
就算係有壓力都係家長自己俾,並唔係校方迫出黎。
作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-17 23:20

請問知5知派中學新基灣係咪好過舊基灣?
原文章由 sandylaw 於 08-6-17 22:39 發表

我就覺得功課多,但壓力就唔算大。
就算係有壓力都係家長自己俾,並唔係校方迫出黎。

作者: sandylaw    時間: 08-6-18 10:32

原文章由 HIMMAMA3 於 08-6-17 23:20 發表
請問知5知派中學新基灣係咪好過舊基灣?

係...........
作者: minmin    時間: 08-6-18 13:26

咁係咪柴米程度都唔係幾好?

evisa,

你覺得港大同學會好唔好?
我個囝性格幾固執, 成日都覺得自己岩!!!!!
佢係幼稚園d成積幾好, d評估通常科科都係a或b.
最近呢次都科科a. 老師仲話佢d英文幾好,
我又唔覺喎!!!!
我鐘意港大同學會, 中文課用普通話教,
英文就用全英語教, 可以將d語文底子打好.
作者: mickeyeva    時間: 08-6-18 17:56

我想問滬江怎樣??  謝謝!
原文章由 eviza_snow 於 08-6-15 14:05 發表
本人係一位tutor,所以有很多機會接觸本區不同學校的學生,以下係本人對本區小學的小小意見,希望幫到各位(純粹個人意見)
1)愛蝶官小--- 活動教學,功課不多.太多實習老師,我有一P.4學生一個學期轉左4個英文老師,大多數 ...

作者: sylcaca    時間: 08-6-18 18:54

原文章由 sarahlee 於 08-6-17 15:04 發表
......要同個小朋友一齊捱, 但anyway, 我覺得最緊要俾小朋友知道, 父母係support佢既, 條路就算幾辛苦都會同佢一齊行.

...

絕對同意!

舊年大仔派倒柴米真係令我同c6好高興, 不過開學之後真係好辛苦!!因為佢係讀非茂利幼稚園既, 真係a-z都5識咁去開學, 當時一來抱怨點解當初5俾佢讀私家(i.e.迦南)令到佢咁蝕低, 二來亦都抱怨點解正苦要搞到d非茂利幼稚園接5到小學程度;

到今次考試我同個仔講得最多o個句係:「你5掂即係我o地(我&c6)5掂!
作者: HIMMAMA3    時間: 08-6-19 23:17

oic. tks!
原文章由 sandylaw 於 08-6-18 10:32 發表

係...........

作者: lingma    時間: 08-6-20 13:52

上星期六去聽我囡囡(K.1)間幼稚園安排的小一生活講助, 是柴米馮校長主講的,
佢講到佢間學校D學生讀得好鬼開心, 無麥壓力. 差D心動, 因為有計劃搬去16區
作者: lingma    時間: 08-6-20 13:52

原文章由 sylcaca 於 08-6-18 18:54 發表

絕對同意!

舊年大仔派倒柴米真係令我同c6好高興, 不過開學之後真係好辛苦!!因為佢係讀非茂利幼稚園既, 真係a-z都5識咁去開學, 當時一來抱怨點解當初5俾佢讀私家(i.e.迦南)令到佢咁蝕低, 二來亦都抱怨點解正苦要搞 ...

上星期六去聽我囡囡(K.1)間幼稚園安排的小一生活講助, 柴米馮校長主講的,
佢講到佢間學校D學生讀得好鬼開心, 無麥壓力. D心動, 因為有計劃搬去16
作者: minmin    時間: 08-6-20 14:02

你個囡讀邊間幼稚園?
作者: 曲曲    時間: 08-6-20 18:53

作者: sukiwong95    時間: 08-6-21 21:47

原文章由 eviza_snow 於 08-6-15 14:05 發表
1)愛蝶官小--- 活動教學,功課不多.太多實習老師,我有一P.4學生一個學期轉左4個英文老師,大多數 ...

呢度係"愛官"嘅學校網址,
入到去再click"學校簡介"→ 報告/計劃
內有過往3年嘅升中資料可參考,
並不是你所講只有全級頭幾名才派得好,
但我要強調一點,
佢哋有2班精英班,
通常只有精英班才派得比較好。

http://www.abgps.edu.hk/0708/

[ 本文章最後由 sukiwong95 於 08-6-21 21:52 編輯 ]
作者: 曲曲    時間: 08-6-22 16:39

作者: Xanthe    時間: 08-6-23 13:19

因為愛官與皇仁、筲官聯系!但上到這些中學就難追上程度!

原文章由 sukiwong95 於 08-6-21 21:47 發表

呢度係"愛官"嘅學校網址,
入到去再click"學校簡介"→ 報告/計劃
內有過往3年嘅升中資料可參考,
並不是你所講只有全級頭幾名才派得好,
但我要強調一點,
佢哋有2班精英班,
通常只有精英班才派得比較好。

http://www. ...

作者: lingma    時間: 08-6-23 13:35

原文章由 minmin 於 08-6-20 14:02 發表
你個囡讀邊間幼稚園?

青衣荊冕堂幼稚園,因為都是聖公會學校
作者: tingtingb    時間: 08-6-24 11:51

*****deleted*****

[ 本文章最後由 tingtingb 於 08-6-24 14:11 編輯 ]
作者: bobolam    時間: 08-6-25 14:41

有無人知聖公會柴灣聖米迦勒小學喜歡收邊間幼稚園的學生多?
作者: tingtingb    時間: 08-6-27 10:23

想知柴米升中派位好唔好o架?band 1幾多%、band 2幾多%...等等。

[ 本文章最後由 tingtingb 於 08-7-2 12:07 編輯 ]
作者: marryhk    時間: 08-8-9 12:55

原文章由 Xanthe 於 08-6-23 13:19 發表
因為愛官與皇仁、筲官聯系!但上到這些中學就難追上程度!

咁又唔係既,我個女o岩o岩上年畢業.去咗筲官.都算讀得唔錯既.
而上年去咗張祝珊嗰個o係張祝珊考全級十幾喎~BPS 嗰個都入到精英班.皇仁嗰d都讀得唔差。

但係愛官既課程又唔深既,真係好睇d老師教得好唔好囉。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5