教育王國

標題: 今年88區派彩! [打印本頁]

作者: 鋒媽    時間: 08-6-8 22:21     標題: 今年88區派彩!

成功啦!入到沙官.
作者: Rosa'Y    時間: 08-6-9 10:28     標題: 回覆 #1 鋒媽 的文章

Hi, 鋒媽你好!

我個女都入咗沙小, 可以同你個仔做同學仔,
其實88區沙小是否大熱之選,
沙中我就有朋友個仔讀過, 成績都好好;
沙小好唔好, 可否分享吓你的意見.
謝.!
作者: CWLC    時間: 08-6-9 20:09     標題: 我女兒派了 聖心

恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎
作者: hellokm    時間: 08-6-9 21:01

原文章由 CWLC 於 08-6-9 20:09 發表
恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

下...你依家先問?
作者: 鋒媽    時間: 08-6-9 21:50

原文章由 Rosa'Y 於 08-6-9 10:28 發表
Hi, 鋒媽你好!

我個女都入咗沙小, 可以同你個仔做同學仔,
其實88區沙小是否大熱之選,
沙中我就有朋友個仔讀過, 成績都好好;
沙小好唔好, 可否分享吓你的意見.
謝.! ...

Hi!Rosa'Y你好:
沙小是大圍區比較出名的, 其實我選他是覺得有沙中直升(當然成績一定要好, 因五班中只有二班可入到), 而且聽聞都好多功課做,你會唔會要亞女小一開始補習?現在我都計劃中, 有冇補習班可以介紹?
作者: 鋒媽    時間: 08-6-9 21:54

恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

恭喜 恭喜
聖心是一間傳統學校,需要小朋友比較文靜啲,但都是一間在大圍區比較出名的學校.
作者: CWLC    時間: 08-6-9 22:12     標題: 謝謝 你的意見

聖心 有冇精英班
若有 是否很難入
孩子學習是否很辛苦
作者: Rosa'Y    時間: 08-6-9 23:09

我應該都會找老師幫亞女溫習, 因我是在職媽咪, 如公司o.t. 怕會無時間跟進她的工課,
我都有問d朋友有沒有補習班或好的補習老師,
如有好消息, 我會告訴你.
作者: asinai    時間: 08-6-9 23:34

must not 兩班可入官中.....當然名列前茅的, 會去更top ge 中學.  功課的確多左, but 都有很多活動!
原文章由 鋒媽 於 08-6-9 21:50 發表

Hi!Rosa'Y你好:
沙小是大圍區比較出名的, 其實我選他是覺得有沙中直升(當然成績一定要好, 因五班中只有二班可入到), 而且聽聞都好多功課做,你會唔會要亞女小一開始補習?現在我都計劃中, 有冇補習班可以介紹? ...

作者: Rosa'Y    時間: 08-6-10 00:08     標題: 回覆 #1 asinai 的文章

Hi, asinai

我都聽聞沙中只留4分1中一學位來收沙小,
而小一至小三工課都清閒D, 但到小四但好緊張, 是嗎...........??
(如只留4分1學位, 其實都好大壓力)
不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦!
作者: celiaho    時間: 08-6-10 00:30

我個女第五志願派入保良局王賜豪
.請問幾好嗎?校風如何?
thanks
作者: carmen9288    時間: 08-6-10 09:06

原文章由 Rosa'Y 於 08-6-10 00:08 發表
Hi, asinai

而小一至小三工課都清閒D, 但到小四但好緊張, 是嗎...........??
不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦! ...

Hello asinai

I have friend's daughter is P.1 now. The homework is very hard for her daughter.

Carmen
作者: km1357    時間: 08-6-10 11:55

原文章由 celiaho 於 08-6-10 00:30 發表
我個女第五志願派入保良局王賜豪
.請問幾好嗎?校風如何?
thanks

我個人好欣賞王賜豪既校長, 係一個好有活力同實幹既人, 我相信呢間係一間好既學校.
作者: JJAZ    時間: 08-6-10 12:44

首志願入沙官小 !!!!!
作者: asinai    時間: 08-6-10 15:06

yes, 25% reserved for 沙小...這個是一般联係中學的%.

but 現在的P.1 功課一點也清閒呢!  and may be 有d parents P.3 已 start 緊張 la wor, cos, P.4 要分班嘛. ....不過相對net 91 果d谷 ge primary, 我覺得還可以ah!
原文章由 Rosa'Y 於 08-6-10 00:08 發表
Hi, asinai

不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦! ...

作者: asinai    時間: 08-6-10 15:13

Hi,

hard....hm is a bit harder than b/4 lor 大勢所吹0麻, but ok ge, i feel la.   so, did she need any tutorial classes?
原文章由 carmen9288 於 08-6-10 09:06 發表

Hello asinai

I have friend's daughter is P.1 now. The homework is very hard for her daughter.

Carmen

[ 本文章最後由 asinai 於 08-6-10 15:14 編輯 ]
作者: CWLC    時間: 08-6-10 21:56     標題: 我還是擔心 聖心 讀書是否很幸苦

請幫幫手 小女在 聖心 讀書是否幸苦到沒有課外活動
作者: celiaho    時間: 08-6-10 21:59

thanks
原文章由 km1357 於 08-6-10 11:55 發表

我個人好欣賞王賜豪既校長, 係一個好有活力同實幹既人, 我相信呢間係一間好既學校.

作者: 鋒媽    時間: 08-6-11 12:40     標題: 回覆 #8 Rosa'Y 的文章

Hi!Rosa'Y
我都一樣是在職媽媽,如果有補習班資料, 請話我知? Thanks!
作者: my17223    時間: 08-6-11 13:48

原文章由 CWLC 於 08-6-10 21:56 發表

我小女都係派到聖心, 你可入它的web site, 看"小一家課册", 都唔係科科有功課吖, 況且小一仲係返半日, 應該比其他返全日的多時間參加課外活動!!
作者: CWLC    時間: 08-6-11 20:41     標題: 聖心 半天會否學少很多

多謝你的意見
聖心 半天會否學少很多?
作者: 鋒媽    時間: 08-6-13 18:04

還有其他媽媽嗎?
作者: 鋒媽    時間: 08-6-13 22:12

原文章由 my17223 於 08-6-11 13:48 發表

我小女都係派到聖心, 你可入它的web site, 看"小一家課册", 都唔係科科有功課吖, 況且小一仲係返半日, 應該比其他返全日的多時間參加課外活動!!

Hi!你好呀!首先恭喜恭喜!
作者: wong0211    時間: 08-6-14 16:25     標題: 回覆 #2 鋒媽 的文章

有呀, 亞仔派了第一志願宣道會陳元喜, 好開心, 我見到好像冇小朋友派仔仔個間, 鋒媽你派沙小呀, 恭喜恭喜
作者: CWLC    時間: 08-6-14 16:35     標題: 通常 會講最好的學校

88網 最好的學校
除了沙官 聖心  
陳元喜也不錯 升英中有60%
作者: 鋒媽    時間: 08-6-21 00:01

原文章由 JJAZ 於 08-6-10 12:44 發表
首志願入沙官小 !!!!!

恭喜!恭喜!
可能做到同班同學,
你的小朋友是仔仔/女女.
有冇人收到沙小通告?
作者: maipo    時間: 08-6-21 10:19

hi cwlc,

你女女編左去邊班呀? 小女係 "1P" 班.

MAIPO

原文章由 CWLC 於 08-6-10 21:56 發表

作者: CWLC    時間: 08-6-21 10:28     標題: 回覆 #1 maipo 的文章

hi maipo,

我女女編左去"1H" 班
聽聞有2次測驗4次考試 真有點担心
唉 妳女女是 自行 定 統一 入?
作者: connie1214    時間: 08-6-21 11:51     標題: 回覆 #28 CWLC 的文章

功課是多, 但不要太擔心. 讀聖心的小朋友一樣有時間參加很多課外活動, 還代表學校參加比賽贏得獎牌,例如: bing bing波, 田徑, basket
ball, 排球 等等, 至於精英班,如果冇改的話, 應該P.2開始分.
作者: maipo    時間: 08-6-21 16:27

yes, i know i heard that from another mami
so many quiz, i m so worry too.
my daughter on 1st round 入.
How about you?

原文章由 CWLC 於 08-6-21 10:28 發表
hi maipo,

我女女編左去"1H" 班
聽聞有2次測驗4次考試 真有點担心
唉 妳女女是 自行 定 統一 入?

作者: CWLC    時間: 08-6-21 16:40

原文章由 maipo 於 08-6-21 16:27 發表
yes, i know i heard that from another mami
so many quiz, i m so worry too.
my daughter on 1st round 入.
How about you?

妳應該較幸運
因我雖 統一 才能入
我想現在最希望女女能讀精英班
也希望女女能與妳女女於精英班做同學
作者: maipo    時間: 08-6-21 18:48

yes, i have 20 points to get in this school.
Hope our daughter can study at 精英班 together.
Another mami create a topic on this link,
we can talk from there.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1446110&extra=page%3D1

MAIPO

原文章由 CWLC 於 08-6-21 16:40 發表

妳應該較幸運
因我雖 統一 才能入
我想現在最希望女女能讀精英班
也希望女女能與妳女女於精英班做同學

作者: 鋒媽    時間: 08-6-24 23:00

明天要買書, 沙官小朋友準備好?
作者: DicDic    時間: 08-6-24 23:17

買書? 唔係自己出去買?
原文章由 鋒媽 於 08-6-24 23:00 發表

作者: DicDic    時間: 08-6-25 14:32

鋒媽, 請問有無沙校車大圍路線?
原文章由 鋒媽 於 08-6-24 23:00 發表

作者: 鋒媽    時間: 08-6-25 16:42

因今天8號風球,所以沙小改於27號買書.
作者: 鋒媽    時間: 08-6-25 16:47

原文章由 DicDic 於 08-6-25 14:32 發表
鋒媽, 請問有無沙官校車大圍路線?

現在我都未有,但遲啲有再話你知,因我小朋友都要踏校車.我都是住大圍.
作者: 鋒媽    時間: 08-6-25 16:50

原文章由 DicDic 於 08-6-24 23:17 發表
買書? 唔係自己出去買?

在學校買有Discount17%,街買只得Discount10%.兩者可以自己決定. 
作者: Rosa'Y    時間: 08-6-25 23:34     標題: 回覆 #1 鋒媽 的文章

Hi, 鋒媽.

今天收到學校電話, 星期五才有書買, 你會係學校買還是街買, 因要返工, 怕時間趕.
我女都會坐校車, 學校是否會有校車路線提供呢?
作者: DicDic    時間: 08-6-26 10:23

Hello 鋒媽,

請問除了沙官中,沙官小通常派去邊,有幾多成英中呢?

有無人有資料呀,校網睇唔到。謝謝!
原文章由 鋒媽 於 08-6-25 16:47 發表

現在我都未有,但遲啲有再話你知,因我小朋友都要踏校車.我都是住大圍.

作者: CTAM    時間: 08-6-26 13:03

請問有冇人第一輪抽到? 幾多分入架?
作者: house622    時間: 08-6-26 17:33

原文章由 鋒媽 於 08-6-8 22:21 發表
成功啦!入到沙官.

鋒媽:

你好,小兒亦是入了沙官
作者: CTAM    時間: 08-6-26 18:19

恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

Hi ,
請問你係咪第一輪抽到聖心? 幾多分? 唔知10分有冇機會呢?
作者: CWLC    時間: 08-6-26 19:11

原文章由 CTAM 於 08-6-26 18:19 發表

Hi ,
請問你係咪第一輪抽到聖心? 幾多分? 唔知10分有冇機會呢?

聽聞要讀 聖幼 及信教 才有機

作者: AMYBB111    時間: 08-6-27 11:04     標題: 小學一覽-加佐沙官啦

hi..各位沙官媽咪
我要求佐BK在小學一覽-加佐沙官,記得過嚟傾吓計同分享吓呀
作者: maipo    時間: 08-6-27 22:13

cwlc,

你個女都係讀聖幼架?
作者: CWLC    時間: 08-6-27 22:21

原文章由 maipo 於 08-6-27 22:13 發表
cwlc,

你個女都係讀聖幼架?

我女兒不是讀聖幼的
是大抽奬入的
我女兒話 不習慣學校無空調
妳女兒習慣新小一環境嗎?

作者: maipo    時間: 08-6-28 15:47

我諗環境佢ok o既, 因為我女係讀聖幼架,
我反而擔心佢其他嘢囉, 例如去廁所, 功課會好多之類 .
作者: CWLC    時間: 08-6-28 19:26

原文章由 maipo 於 08-6-28 15:47 發表
我諗環境佢ok o既, 因為我女係讀聖幼架,
我反而擔心佢其他嘢囉, 例如去廁所, 功課會好多之類 .

聽聞功課不少
去廁所 可舉手請示老師
但要教她 小息才可去
免妨礙學習
小息 妳會否給錢女兒買食物?
8/7 妳會為女兒買書嗎?

作者: house622    時間: 08-6-28 23:31

原文章由 AMYBB111 於 08-6-27 11:04 發表
hi..各位沙官媽咪
我要求佐BK在小學一覽-加佐沙官,記得過嚟傾吓計同分享吓呀

我一定到
作者: maipo    時間: 08-6-29 10:53

CWLC,

我問過人, 小一功課大概5-6樣到啦(如果有埋改正要做),
同我女依家k3 功課比較都係多2樣到啦,
放假就會仲多d囉.
我已經同佢講小息先可以去廁所,
我係驚佢唔識點去廁所o者, 衛生問題呀!

我會買嘢俾佢帶返學校食, 問過d mami 學校賣果d
都係糖, 薯片, 汽水之類, 無益呀!
所以我唔俾 佢帶返學啦.

7/8 我唔會親自去啦, 或者搵公公去, 又或者
8/26先買囉.
作者: CWLC    時間: 08-6-29 14:19

原文章由 maipo 於 08-6-29 10:53 發表
CWLC,

我問過人, 小一功課大概5-6樣到啦(如果有埋改正要做),
同我女依家k3 功課比較都係多2樣到啦,
放假就會仲多d囉.
我已經同佢講小息先可以去廁所,
我係驚佢唔識點去廁所o者, 衛生問題呀!

我會買嘢俾 ...

似乎很多聖小都是讀聖幼的
會不會全班學生都認識
我女兒就單獨一人

作者: belairmonte    時間: 08-7-20 00:03

學校精英班P.3開始分!!

原文章由 connie1214 於 08-6-21 11:51 發表
功課是多, 但不要太擔心. 讀聖心的小朋友一樣有時間參加很多課外活動, 還代表學校參加比賽贏得獎牌,例如: bing bing波, 田徑, basket
ball, 排球 等等, 至於精英班,如果冇改的話, 應該P.2開始分. ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5