教育王國

標題: 小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [打印本頁]

作者: timmywwc    時間: 08-6-8 10:14     標題: 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)

Dear all,

小女是34區的,今天小弟一早去取結果,全center應該第一個取成績及第一個走,誰知工作人員告知是一間我毫無印象的學校--------回家後得知是no.11!!!!!
  幸好小弟有為小女教了私小 ..........
   不知有否人派得差過小女呢???????????
作者: twinprincess    時間: 08-6-8 10:31

me 2

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 10:14 發表
Dear all,

小女是34區的,今天小弟一早去取結果,全center應該第一個取成績及第一個走,誰知工作人員告知是一間我毫無印象的學校--------回家後得知是no.11!!!!!
  幸好小弟有為小女教了私小 ...

作者: Chrisse    時間: 08-6-8 10:50

我係62區....派左13志願,學校名又係未聽過,又冇報私小,都唔知點算??
作者: minicat    時間: 08-6-8 10:59

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 10:50 發表
我係62區....派左13志願,學校名又係未聽過,又冇報私小,都唔知點算??

家長你好!就算冇報私小或直資小學也可以叩門呀!
作者: tongyimtong    時間: 08-6-8 11:03

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 10:14 發表
Dear all,

其實小孩子讀不出名的小學無問題的,只要他在小學長期成績好。到小五起一路keep在全級十名內。一定時會入到band1 學校。

記住︰幾好的小學都有差的學生(我有同事的兒子讀油x地天主教小學,最後派band2尾中學。),亦有朋友兒子是北區村校學生,最後入了DBS。

關鍵是:你不要以為小孩入了名校就放鬆;亦不要因為小孩入了不知名的學校就放棄。

學習是長途賽,現在只是開始。加油﹗
作者: timmywwc    時間: 08-6-8 11:07

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 10:50 發表

hello Chrisse:
估唔到有人還比我差!!!! 妳可以試下一些私小,因為實有人放棄讀私立!!!!!不用怕,只要不怕煩一定可以找到心儀小學---------柳暗花明又一村
作者: 星仔媽媽    時間: 08-6-8 11:11

我仔派左第5志願,又冇報私小
作者: minicat    時間: 08-6-8 11:16

原文章由 星仔媽媽 於 08-6-8 11:11 發表
我仔派左第5志願,又冇報私小

家長應該嘗試叩門直資或私小!
作者: memomama    時間: 08-6-8 11:29

唔好咁啦! 34校網d學校好參差!

[ 本文章最後由 memomama 於 08-6-8 11:30 編輯 ]
作者: Chrisse    時間: 08-6-8 11:58

唉...好煩...都唔知點好,事關我仲有一個細既,讀邊間都會影響埋佢~
作者: bobo2001    時間: 08-6-8 12:00

作者: emily12345    時間: 08-6-8 12:04

我個女派左第5志願,又冇報私小, 現在想去第1志願個間做後備, 咁10號仲駛唔駛去第5志願個間注册先呀 ?
作者: 21520826    時間: 08-6-8 12:08

Dear all,

我都係34網,派到第2志願
你派邊間呀,我地呢個網都唔會差得去邊,唔洗唔開心喎
我都唔係選傳統名校,而係選一間活動教學,校舍又新嘅學校,其實只要小朋友讀得開心,唔好太大壓力就得啦~

[ 本文章最後由 21520826 於 08-6-8 12:16 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-6-8 12:27

我姪女都派到冇雷公咁遠既志願, 佢老豆講都唔講係第幾志願....

佢地而家周圍搵緊學校呢......

其實派到5名內既都好好啦!
作者: Flying-Man    時間: 08-6-8 12:28     標題: 回覆 #1 timmywwc 的文章

timmywwc,

same as you, net 34, but was allocated choice no. 8, a school which I dislike very much, really wanna cry, what can I do now?
作者: bobo2001    時間: 08-6-8 12:29

作者: wongmay234    時間: 08-6-8 12:38

我們都是34區。
當初只填了9所學校(老實說, 除了開頭幾個位之外, 其餘真的不知怎填)。唉~~居然派到第9以外。真失望!

May
作者: MrsFung    時間: 08-6-8 12:42

我都係34網, 見好多34網派得唔好,我好擔心呀! 我要下午4:00先去睇結果!
我揀得3個志願咋,昨天已知第3志願農圃入唔到了。
作者: jc_mom    時間: 08-6-8 12:51

I am in net 31 and my daughter was allocated to No.7 school.  Very disappointed and I will opt for private school instead.
作者: tammamaamy    時間: 08-6-8 13:00     標題: 失望

我係84區,派第二志願,不開心。
我仲一支箭走去第一志願間學校交表,點知今天唔收表,要星期二先可以交,激死我
作者: wensi    時間: 08-6-8 14:31

以上年經驗,34區這兩天叩門考試好快D結果。我朋友上年去左兩間官小考,結果農圃收左。仲有兩間獻主會,陳瑞祺大概收五至十個叩門(每班一/兩個)要考試。

這時候家長一定要定,派到ge學校不要左孩子面前說負面的評價。因有機會入讀。

希望左人間。
活著就是希望。

[ 本文章最後由 wensi 於 08-6-8 14:39 編輯 ]
作者: fwy1222    時間: 08-6-8 14:38

我都係net 31,派左去方樹泉,我不註冊了..
p.s.我只揀左一間st mary,其他都冇填...
作者: ~QQ~    時間: 08-6-8 14:51

哎 我重慘 派到間我無填的學校
我入左白田天主教小學  哎  收信時我重以為發夢
作者: pandayumama    時間: 08-6-8 14:53     標題: 回覆 #4 tammamaamy 的文章

我都係84區哦,派第4呀,喊都無眼淚呀!你要去邊間叩門呀?
作者: jc_mom    時間: 08-6-8 15:04

Same for me, I won't go to register as my daughter can't get into St. Mary.  My daughter was allocated to the seventh choice.

原文章由 fwy1222 於 08-6-8 14:38 發表
我都係net 31,派左去方樹泉,我不註冊了..
p.s.我只揀左一間st mary,其他都冇填...

作者: timmywwc    時間: 08-6-8 15:09

Dear all,

小女獲派是聖匠小學----no11(我填了15間)
    我想99%應該唔去註冊,因私小來信要收派位結果文件!!!!!!
   另外小弟發現原來今早已有學校派form  ,
並約了13-06-08 interview!!!!! 大家定要去心儀學校check 下!!!!!!
作者: 寶寶馬馬    時間: 08-6-8 15:21

我74校網派左去無揀過的鄉村小學.
作者: fwy1222    時間: 08-6-8 17:10

原文章由 jc_mom 於 08-6-8 15:04 發表
Same for me, I won't go to register as my daughter can't get into St. Mary.  My daughter was allocated to the seventh choice.

我跟你一樣,派唔去smcc,其他一定唔會讀.

唔去註冊,可否keep起個註冊証,直接去smcc叩門,叩到既話,咪可以直接俾個証smcc,唔使去之前派到間school拎囉???
作者: fion113549    時間: 08-6-8 17:13

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-8 14:51 發表

我諗我可能同你同網啦!40
我就係硬頸4!派去善導呢?
作者: tongyimtong    時間: 08-6-8 17:33

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:29 發表
更係要去註冊先啦, 除非你已有私校or其他confirm左收你啦. 你唔去註冊, 即係代表你放棄讀呢間學校架喇, 唔會去讀.

bobo2001

我同意你的說法。看到這麼多心煩的家長。我想告訴他們名校不一定好。我有好朋友,孩子讀九龍塘宣小,升中至DBS, 但中三己被「踢」出校。最後無中五畢業,現在M記賣包。他表兄只是白田天主教。中學一樣入DBS﹐一直到HKU。已經畢業,現在投資銀行做基金經理。

我都有親戚,三個女都讀ST.MARY, 三個都無入到大學。現在是小職員,不過不失。但我有同事的哥哥在打鼓嶺村校畢業(同DBS校長張生是校友),現在是魚護署高級獸醫。

小學是很小的開始,如果孩子和家長不能KEEP住一直到大學。讀那一間「名校」都死。事實上,每間小學都有BAND1 至3的學生。不要迷信名校﹗
作者: TTMA    時間: 08-6-8 17:37

34綱家長, 不要灰心, 我是上年34綱不幸運的其中15%, 派了一間沒有選的學校.  不過34綱的農圃官小, 兩間獻主會都會收較多的叩門生, 可以試下叩門, 另外, 慈雲山的學校村中的慈雲山天主教小學都收較多叩門生, 學校環境不錯

ttma
作者: 法子    時間: 08-6-8 17:48

慈雲山天主教小學學校環境不錯,但校風就..... 不要選吧.......
作者: queeniekwang    時間: 08-6-8 17:55

作者: fwy1222    時間: 08-6-8 18:00

原文章由 queeniekwang 於 08-6-8 17:55 發表
還有兩個弟弟都係方樹泉畢業之後派去新民書院(男校)及信義中學, 他們所派中學好不好!
我都係方樹泉畢業, 後來發展不錯, 出來工作都很好(大公司做文職)最後大肚無做.
不要氣淚!

...

我唔係話方樹泉唔好,只是我一心想入女校...
所以咪唔讀囉~~
作者: rat    時間: 08-6-8 22:44

其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後唔收,妳地係未打算報其他私校,還有乜私校仲收生。當然其實有D學校係會係九月開學後可能有位,因為我都聽過有位校長來話解小一入學時,佢話佢地都試過開咗學生退學,佢地都會聯絡叩門的學生。但聽說有好多私校現在都唔收生了....甚至有D人係二年班才轉,所以如果決定唔註冊就要好好舖定後路,因為講到底妳去叩門唔係代表人地一定收。

[ 本文章最後由 rat 於 08-6-8 22:46 編輯 ]
作者: tsy0206    時間: 08-6-8 23:04     標題: 秀茂坪天主教小學

有冇人知秀茂坪天主教小學好唔好呀,校風如何???
作者: Cookie-Monster    時間: 08-6-8 23:09

我都是餘下的18%,派到第七志願,又要四圍找學校了!
作者: acer1    時間: 08-6-8 23:18

原文章由 rat 於 08-6-8 22:44 發表
其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後 ...

Totally agree!!
作者: 已刪除用戶    時間: 08-6-8 23:23

維維派左一間我並沒有選擇的小學
作者: LingChiBaBa    時間: 08-6-8 23:25

原文章由 rat 於 08-6-8 22:44 發表
其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後 ...

統一派位衹是一個運氣大於一切的遊戲。
今年,我也有朋友的女兒派到十幾志願,咁同選一、兩間而抽唔中都無乜分別。
舊年,我女兒抽到第七志願,今年,細女照抄家姐的志願安排,派到第一志願。

LingChiBaBa
作者: pandayumama    時間: 08-6-8 23:29     標題: 回覆 #1 LingChiBaBa 的文章

恭喜你的細女.咁大女係咪讀梗個第7志願呀?
作者: LingChiBaBa    時間: 08-6-8 23:36

原文章由 pandayumama 於 08-6-8 23:29 發表
恭喜你的細女.咁大女係咪讀梗個第7志願呀?

梗係....No 啦

正如rat所講,要有私校backup,除非你唔介意小朋友讀邊間學校。

LingChiBaBa
作者: ESTHERRONNIE    時間: 08-6-8 23:37

我都係方樹泉畢業生, 品行良好,升中入女校, 現在做 secretary,  我覺得很理想

原文章由 fwy1222 於 08-6-8 18:00 發表

我唔係話方樹泉唔好,只是我一心想入女校...
所以咪唔讀囉~~

作者: andykwan    時間: 08-6-9 00:26

what is the most popular choice in 34網?
HY? and 農圃?

原文章由 MrsFung 於 08-6-8 12:42 發表
我都係34網, 見好多34網派得唔好,我好擔心呀! 我要下午4:00先去睇結果!
我揀得3個志願咋,昨天已知第3志願農圃入唔到了。

作者: rubymo928    時間: 08-6-9 01:44

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 11:58 發表
唉...好煩...都唔知點好,事關我仲有一個細既,讀邊間都會影響埋佢~

me too.  headache ~~~
作者: chan888yan    時間: 08-6-9 02:00

原文章由 rubymo928 於 08-6-9 01:44 發表

me too.  headache ~~~

me 2 .........煩到個人 din 曬
作者: rubymo928    時間: 08-6-9 02:16

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:00 發表
只係想係度同大家講派到的唔駛講都係開心啦, 派唔到的唔好失望呀. 好同意tongyimtong的講法, 只要有實力, 每間學校都會讀出成績來的. 每間學校都會有band one 生, 千萬不要灰心, 要注意係小朋友前的情緒. 我唔係講風 ...

嘩 , 上年你大女派第二志願都話有失望 ~ 如果派到頭三個志願我都不知幾開心.

同意讀書最主要睇小朋友本身, 但校風都好緊要. 而家小朋友好容易受影響.  讀唔讀到書 or 系咪讀書好叻反而其次 (我自己覺得).

今朝無帶埋阿女去睇結果, 結果系派第8志願, 哎~ 之前無諗過派甘後志願, 返到屋企反而系阿女主動問我系XXX (即第一志願, 因去過 Open Day, 阿女鍾意間學校), 我地同阿女講 ~ 唔系, 系另外一間, 到註冊時會帶埋佢去睇下, 都想佢知道第日佢會讀的學校系點樣. but 我都會試下去 1st 志願叩門, 盡最後努力, 希望成功啦. 如果唔得, 都要接受.
作者: rubymo928    時間: 08-6-9 02:19

原文章由 chan888yan 於 08-6-9 02:00 發表

me 2 .........煩到個人 din 曬

明白, 甘夜未瞓都知物事 ~ 我瞓唔入眼, 好想快 d 星期二去叩門.  你呢 ?
作者: 牽牛花    時間: 08-6-9 08:53

我仔都派得唔好, 叠埋心水讀私校。

如果無私校, 明天起努力去叩門, 或試下搵下私校, 加油!!

[ 本文章最後由 牽牛花 於 08-6-9 08:57 編輯 ]
作者: twinprincess    時間: 08-6-9 10:06

AGREE

原文章由 rubymo928 於 08-6-9 02:16 發表

如果派到頭三個志願我都不知幾開心.

同意讀書最主要睇小朋友本身, 但校風都好緊要. 而家小朋友好容易受影響.  讀唔讀到書 or 系咪讀書好叻反而其次 (我自己覺得).

今朝 ...

作者: queeniekwang    時間: 08-6-9 10:49

作者: bobo2001    時間: 08-6-9 14:59

作者: 9594    時間: 08-6-9 17:43

原文章由 jc_mom 於 08-6-8 12:51 發表
I am in net 31 and my daughter was allocated to No.7 school.  Very disappointed and I will opt for private school instead.

我同你一樣, 都係 net 31, 派第七呀陰功!!!
作者: ky9902    時間: 08-6-9 22:14

小弟 41 網,
填咗 8 間學校.
個女派咗間無揀..
作者: cityone    時間: 08-6-9 23:32

問過好多識得o既都係3名以外
會唔會個數據有錯
根本唔係82%派到首3名志願
作者: ianmami    時間: 08-6-9 23:56

原文章由 memomama 於 08-6-8 11:29 發表
唔好咁啦! 34校網d學校好參差!

我好同意, 我都派左第8志願好luck 的一個no.. 物今年咁多人派咁差.

小b 維維,咁你個度的幼稚園d 人派得好嗎
作者: 已刪除用戶    時間: 08-6-10 00:13

同我玩開的mama, 全部都派得好好 , 除了一個派第二志願, 其他都派第一志願

原文章由 ianmami 於 08-6-9 11:56 PM 發表

我好同意, 我都派左第8志願好luck 的一個no.. 物今年咁多人派咁差.

小b 維維,咁你個度的幼稚園d 人派得好嗎

作者: jackyc    時間: 08-6-10 00:35

大家不要氣餒,希望在明天.
不過都要先註冊!
作者: ianmami    時間: 08-6-10 00:44

原文章由 小B維維 於 08-6-10 00:13 發表
同我玩開的mama, 全部都派得好好 , 除了一個派第二志願, 其他都派第一志願

wow. 好勁呀.......... 不過你有私校做back up right?  維維去邊間呀
作者: pandayumama    時間: 08-6-10 07:51

我地係超"幸運"的18%!
"天將降大任于斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其体膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,曾益其所不能。
努力啦!
作者: rohoy2k    時間: 08-6-10 12:23

唔單止放棄呢間,係放棄政府資助學位, 第日叩門津校都無份. 千期咪咁傻.....再者,以後叩門成功取回登記表都好容易, 無話會麻麻煩煩.

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:29 發表
更係要去註冊先啦, 除非你已有私校or其他confirm左收你啦. 你唔去註冊, 即係代表你放棄讀呢間學校架喇, 唔會去讀.

作者: Furbabies    時間: 08-6-10 12:27

No, I called Education Department.  They said it won't affect you 叩門津校 if you don't register the school you have been allotted to.  If you've got private school on hand, no need to register the school that you won't choose.

原文章由 rohoy2k 於 08-6-10 12:23 發表
唔單止放棄呢間,係放棄政府資助學位, 第日叩門津校都無份. 千期咪咁傻.....再者,以後叩門成功取回登記表都好容易, 無話會麻麻煩煩.

作者: rohoy2k    時間: 08-6-10 12:29

官塘區都幾好嘅學校!

原文章由 tsy0206 於 08-6-8 23:04 發表
有冇人知秀茂坪天主教小學好唔好呀,校風如何???

作者: tsy0206    時間: 08-6-10 12:58

原文章由 rohoy2k 於 08-6-10 12:29 發表
官塘區都幾好嘅學校!

咁知唔知多唔多功課呢?升中派位派得好嗎?校風好嗎?嚴唔嚴呢?因對呢間學校認識唔多,好擔心
作者: mandy_lee    時間: 08-6-10 14:09

原文章由 tsy0206 於 08-6-10 12:58 發表

咁知唔知多唔多功課呢?升中派位派得好嗎?校風好嗎?嚴唔嚴呢?因對呢間學校認識唔多,好擔心

請問黃大仙天主教小學好嗎, 我朋友仔仔派到呢問, 而家唸住叩華德. ANY COMMENTS?
作者: BabyLincoln    時間: 08-6-10 20:22

原文章由 tongyimtong 於 08-6-8 11:03 發表

其實小孩子讀不出名的小學無問題的,只要他在小學長期成績好。到小五起一路keep在全級十名內。一定時會入到band1 學校。

記住︰幾好的小學都有差的學生(我有同事的兒子讀油x地天主教小學,最後派band2尾中學。),亦有朋友 ...

作者: ma-child    時間: 08-6-10 21:34

已派位, 原首選為黃永樹, 現落到第12位之景林天主教, 想問這間學校如何, 那兒可找到 comments, 是BAND ?, 會否剎校, 因只得1班. 很擔心?
作者: 1907    時間: 08-6-10 21:53     標題: 大家來投票 - 政府表示82%獲分派首三名志願??

你是82%? 還是 18%?
入來投票,踢爆謊言:-

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438034&extra=page%3D1
作者: ma-child    時間: 08-6-10 22:46     標題: 好嬲

邊個攪D number 咁差,真想打佢一身...好嬲...
作者: 已刪除用戶    時間: 08-6-10 23:57

pls check pm

原文章由 ianmami 於 08-6-10 12:44 AM 發表

wow. 好勁呀.......... 不過你有私校做back up right?  維維去邊間呀

作者: loy211    時間: 08-6-11 08:24

看完bk父母分享後,令我覺得報定私小打底的重要性,呢d政府大抽獎,真係講彩數.
作者: mandy_lee    時間: 08-6-11 09:40

原文章由 ma-child 於 08-6-10 21:34 發表
已派位, 原首選為黃永樹, 現落到第12位之景林天主教, 想問這間學校如何, 那兒可找到 comments, 是BAND ?, 會否剎校, 因只得1班. 很擔心?

我想你要快點叩門, 你可以搵下leung kit wah , 東華, 基德, luk hing to (直資) fung ching ... 等
作者: tingtingb    時間: 08-6-11 12:05

小女係16網的,派到第5位筲箕灣官立小學 雖然好失望,但又唔可以比阿女知道,真係就快黐線喇!
作者: Michelleykli    時間: 08-6-11 15:29

我都是餘下的18%,小女係34網,派到第10志願雖然同樣的好失望,亦沒有比阿女知道現在要盡最後努力四圍找學校了!

[ 本文章最後由 Michelleykli 於 08-6-11 15:54 編輯 ]
作者: pandayumama    時間: 08-6-11 21:06

叩門叩到亂晒籠,好多人叩門呀,聽講有D派得第一志願GE,無啦啦又話唔中意,又走去叩門,好累呀!
作者: judywan    時間: 08-6-11 21:15

原文章由 pandayumama 於 08-6-11 21:06 發表
叩門叩到亂晒籠,好多人叩門呀,聽講有D派得第一志願GE,無啦啦又話唔中意,又走去叩門,好累呀!

叩門過程真係好伸苦,努力點吧。。。。
作者: doristse305    時間: 08-6-11 21:20

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-8 14:51 發表

我同你一樣, 個女派左去第13志願鬼咁遠既"四X", 個間學校舊年同前年都係一班小一, 都唔知會唔會刹校, 最慘又無報讀私校, 現在感覺好無助.

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書簿,校服, 校巴等. 聽完我仲驚, 呢個世界邊有咁大隻蛤蜊隨街跳, 用d咁樣既手法去留人, 間學校好極有限, 況且佢地個架校車(唯一一條線) 根本去唔到我屋企, 同佢地講, 佢地竟然叫我敎個女自己搭地鐵, 唔係呀?!! 我個女得6歲咋喎!!!!
作者: tammamaamy    時間: 08-6-11 21:57     標題: 第二志願

原文章由 pandayumama 於 08-6-8 14:53 發表
我都係84區哦,派第4呀,喊都無眼淚呀!你要去邊間叩門呀?

我派田千,麻麻地,你个小朋友派边間,你會叩边間呀?
作者: rubymo928    時間: 08-6-12 16:19

原文章由 pandayumama 於 08-6-11 21:06 發表

唔系嗎 ~ 物真系有人派 1st 都唔鍾意走去叩門 ?   甘真系玩死我地呢班派唔到頭三志願家長.
作者: wwinniew    時間: 08-6-13 09:37

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 11:58 發表

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀
作者: joannespapa    時間: 08-6-13 10:02

各位家長不要氣餒, 還有很多直資私小會考慮申請, 多找幾家, 再加上誠意, 期望小朋友都能入到理想學校
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-13 10:28

我女果時考直資waitlist, 我由十月叩門叩到七月尾, 終於有消息, 真係super開心
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信.........再辛苦老土都值得
努力加油!!!
作者: pandayumama    時間: 08-6-13 12:38

原文章由 tammamaamy 於 08-6-11 21:57 發表

我派田千,麻麻地,你个小朋友派边間,你會叩边間呀?

同你一樣,都係田千.點解咁多人派去田千?叩田家炳囉,8號呢兩間.
作者: ~QQ~    時間: 08-6-13 13:15

原文章由 doristse305 於 08-6-11 21:20 發表

我同你一樣, 個女派左去第13志願鬼咁遠既"四X", 個間學校舊年同前年都係一班小一, 都唔知會唔會刹校, 最慘又無報讀私校, 現在感覺好無助.

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書 ...

甘你有無去第2間叩門呀? 如果叩門唔成功,我讀讀下第2到有位都會轉呀 白田對我來說太遠了 而且我睇反佢上年得2班小一or今年 統一派位有130個位 一一" 甘點解得2班一一
作者: rubymo928    時間: 08-6-13 14:42

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 09:37 發表

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀

你就好啦甘快知道得左.  我重等緊通知見試
作者: amykwan    時間: 08-6-13 16:14

TTMA,

Pls check mail.

Thanks a lot!

Amy
作者: 芯朗    時間: 08-6-13 16:26

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 15:09 發表
Dear all,

小女獲派是聖匠小學----no11(我填了15間)
    我想99%應該唔去註冊,因私小來信要收派位結果文件!!!!!!
   另外小弟發現原來今早已有學校派form  ,
並約了13-06-08 interview!!!!! 大家定 ...

timmywwc,

還記得兩年前小女又是派到聖匠小學, 好似係13志願, 但後來叩門入左馬頭涌官立小學, 所以唔好失望呀, 不過, 我還記得那時6月好似好長咁. 努力!
作者: Venuscheng    時間: 08-6-13 16:30

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 10:28 發表
我女果時考直資waitlist, 我由十月叩門叩到七月尾, 終於有消息, 真係super開心
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信....... ...

真係好艱辛的經歷, 你個女叩邊間直資? 不過始終守得雲開
作者: Uran    時間: 08-6-13 16:50

唔好放棄呀﹗我個fd 都係派得唔好, 佢而家都係叩門中, 雖然唔係剩返好多位, 但都要試下﹗我地班朋友都幫緊佢一齊搵學校的﹗放心﹗明天會更好。努力啦﹗

r
原文章由 Venuscheng 於 08-6-13 16:30 發表

真係好艱辛的經歷, 你個女叩邊間直資? 不過始終守得雲開

作者: doristse305    時間: 08-6-14 21:15

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-13 13:15 發表

甘你有無去第2間叩門呀? 如果叩門唔成功,我讀讀下第2到有位都會轉呀 白田對我來說太遠了 而且我睇反佢上年得2班小一or今年 統一派位有130個位 一一" 甘點解得2班一一 ...

當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!

我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不收, 我會比我個女入開平, 下個星期三及四會去基福及聖安德烈見, 你呢?
作者: rubymo928    時間: 08-6-16 21:14

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表

當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!

我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

我而家都系等 interview (叩門), 希望最心儀果間見完快 d 通知收啦.
作者: twinprincess    時間: 08-6-16 21:43

我又係有個細既跟尾, 派到第10, 叩緊啦, 但冇聲氣

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 09:37 發表

作者: tontonma    時間: 08-6-16 22:34

super 佩服.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 10:28 發表
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信....... ...

作者: Carmaomao    時間: 08-6-17 00:23

anyone 叩 聖方濟愛德小學? ( i don't know if this school is good or not in fact....)got interview last sat, result will be on June 30th.

also got an interview at 荃灣官小 this thurs... anyone know how big the chance is?

Thanks a MILLION!!

作者: mikomiko    時間: 08-6-17 00:51

原文章由 寶寶馬馬 於 08-6-8 15:21 發表
我74校網派左去無揀過的鄉村小學.

Me too! I  'knocked door'  at
Kwong Ming Ying Loi- ( 1st choice)-no feedback;
Buddhist Wing yan school-interview today;
chung sing school-(2nd choice)-no feedback;
chui chak lam M.school (3rd choice)-also no feedback!
I really feel very sad these few days! How about u, did u try other school?
作者: safarimama    時間: 08-6-17 01:32

hi doristse,
don't give up .... try to knock more schools!! eg. 臻美黃乾亨 still have seats .....Add oil!!
原文章由 doristse305 於 08-6-11 21:20 發表

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書 ...

作者: doristse305    時間: 08-6-17 21:18

原文章由 safarimama 於 08-6-17 01:32 發表
hi doristse,
don't give up .... try to knock more schools!! eg. 臻美黃乾亨 still have seats .....Add oil!!

多謝你的鼓勵, 好幸運地, 有一間有聯系英中既小學收左個女, 雖然不是一間名校, 也不是我的first choice, 如果 first choice不能如願 (因為仲未收到佢地回覆), 我也會接受這一間學校.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-18 11:28

venuscheng,
我叩既係港大同學會

tontonma,
我唔叫勁喇, 聽過有家長為左叩門, 調查晒心儀學校校長每一個公開活動時間表, "追星"咁出席每一個活動, 仲要一早霸頭位, 每次都問相同既問題, 務求校長對佢有印象為止...........聽聞最後得償所願
哎, 呢d老土野, 父母唔做, 邊個做丫!
總之大家都努力啦
原文章由 tontonma 於 08-6-16 10:34 PM 發表
super 佩服.

作者: rubymo928    時間: 08-6-18 14:59

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表
我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

Doristse305, 請問瑪小系咪重未有通知 ?   我都叩左, 重未有聲氣.
另外, 我想問下你開平你個女收左, 甘佢有無叫你幾時去交書簿費, 做校服 and 交番小一註冊証 ?
作者: lu-ka    時間: 08-6-18 16:17

我都係其中之一個, 派到間無擇到ga學校... 叩咗10間, 已知6間無份, 重有4間有希望...我真係好累!!!! 係一種精神折磨.   有時好想放棄, 但一想起個仔前途, 真係迫住你要繼續去... 我相信每個父母都想望子成龍, 相信每個父母都想同自己愛兒安排一條好路比佢行, 條路可唔可以上青雲路要睇要睇佢以後做化... 唉!! 養兒100歲長休99... 係真ga....

有時真係係度諗, 諗返轉頭, 如果我唔生小朋友, 我而ka 唔洗咁苦...但當諗起佢帶好多歡樂比我地ga 時候...lee d 係值得ga, 因為佢係我所出, lee 個係我地責任..... 有d感性tim...

各位, 繼續努力, 唔好放氣....加油...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5