教育王國

標題: "尋人" 深水涉德貞幼稚園舊生會於2008年7月6日 [打印本頁]

作者: GENUS    時間: 08-6-7 13:16     標題: "尋人" 深水涉德貞幼稚園舊生會於2008年7月6日

請問在此有否深水涉德貞幼稚園舊生?  德幼將舉行第一次 舊生聚會於2008年7月6日, 地點為德貞幼稚園.  現呼籲各位記住攜帶當年活動/ 畢業相片出席, 校方可放影片給大家懷緬.  希望藉今次聚會可與老同學重逢回想當年懷舊一番及談近況.  

請各位幫手聯絡上更多舊生出席今次聚會, 希望能與各位見面及懷緬當年的學校生活及趣事.  如欲報名/查詢詳情, 請電郵給與我聯絡 email: [email protected]
作者: hellomickey    時間: 08-6-7 15:21

Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅,而且當年,我是住在隔鄰,返學很方便...
希望有多D old girls and boys 出現!!
作者: GENUS    時間: 08-6-8 00:39

Hello Mickey,

好開心收到妳的回覆, 千里尋老友記.  我對妳的回憶感到好親切. 我真好希望有更多老朋友出席德幼首次的舊生會聚會.

請閱覽以下德貞幼稚園舊生聚會訊息.

可進入此綱址與舊生會聯絡:
http://www19.discuss.com.hk/index.php
尋找校友區 => 第2頁 => 德貞幼稚園舊生聚會

各位德貞幼稚園的校友:

大家離開學校已多年,大家有冇諗返以前開心的回憶,而且你地有冇諗過想返學校睇下,睇下當年同而家到低有幾多轉變,或者返黎搵下以前教過自己o既老師?而家有機會啦,因為學校而家想搵返d舊生,一齊聚聚..

地點:德貞幼稚園
日期:2008年7月6 日
時間;下午2點 - 4點

到時,大家返黎學校可以見到唔同年份畢業的舊生,而且大家仲可以帶埋以前同幼稚園有關o既物品,如似相,功課,成績品,等等有記念價值o既野黎同大家分享,開開心心咁傾下計,講下以前o既野,參觀下學校,仲會見到林校長同埋主任添呀.

係德貞幼稚園舊生o既你就可以參加聚會架啦,如果你睇完哩個消息,仲可以話比其他你所認識o既德貞幼稚園舊生知,叫埋佢地tim呀~ 希望到時見到你地啦,有咩野問題,都可以pm問我架~

如果有興趣的舊生,可以打下面個電話,同陳主任/蕭主任報名
電話:2729-3212   
舊生 Debby上

希望妳及其他老友記(舊生)能出席德貞幼稚園首次舊生聚會, 返回母校懷緬童年時趣事及談談近況.

我們會有茶點招待大家(動物餅...), 如有什麼提意請告知.

我畢業於1979年.  請問妳那年畢業呢?  

大家保持聯絡. 謝謝.  我私人電郵 [email protected]

如有興趣出席, 請致電德幼找陳主任/ 蕭主任查詢及報名.
TEL: 2729-3212

原文章由 hellomickey 於 08-6-7 15:21 發表
Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅, ...

作者: 穎穎媽咪    時間: 08-6-8 04:08

我78年畢業架!我妹我細佬都係德幼,我大細囡現於德幼及德小,細囡今年畢業於德幼
作者: GENUS    時間: 08-6-8 14:53     標題: 回覆 #1 穎穎媽咪 的文章

Hi,

請邀請妳身邊德幼舊生一同出席啦!
作者: licca    時間: 08-6-9 01:36

Hi all,
我是德幼的老餅畢業生, 73年畢業.

我都記得綠色繡字布書包, 仲有那個"方型馬騮架"好有印象, 因為每年班相都係用佢做背景, 仲有生日會時每位生日的小朋友都要企係木椅上影張切大蛋糕的相  

當年德小是全日制, 仲記得阿媽每日拎飯俾我食. 到了小二搬左屋轉了校.

我未嫁之前仲有保存兒時的成績表, 每年勤學獎及清潔獎獎狀, 畢業相, 班相, 生日相, 要問番阿媽有無掉左??

原文章由 hellomickey 於 08-6-7 15:21 發表
Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅, ...

作者: AnnieClarabel    時間: 08-6-9 10:57

我80年德幼畢業, 到小一時因搬入新市鎮, 所以德小只讀咗兩個月

斜"咩"布書包好有印象呀! 德幼時期嘅成績表而家都有keep住, 同埋喺中學部影果張幼稚園畢業全體大合照, 得閒都會拎出嚟睇下

睇返自己初班/高班, 分別係: 上初丙 / 上高仁
作者: GENUS    時間: 08-6-9 19:11     標題: 德貞幼稚園舊生聚會邀請

Hi AnnieClarabel,

好開心收到你的回應.  我剛經babykingdom發出私人訊息給你.  請查閱及回覆, 謝謝.

希望能在德貞幼稚園舊生會見你.

原文章由 AnnieClarabel 於 08-6-9 10:57 發表
我80年德幼畢業, 到小一時因搬入新市鎮, 所以德小只讀咗兩個月

斜"咩"布書包好有印象呀! 德幼時期嘅成績表而家都有keep住, 同埋喺中學部影果張幼稚園畢業全體大合照, 得閒都會拎出嚟睇下

睇返自己初班/高班, 分別 ...

作者: GENUS    時間: 08-6-9 19:20     標題: 德貞幼稚園舊生聚會邀請

Hi 師姐,

好開心收到你的回應.  我剛經babykingdom發出私人訊息給你.  請查閱及回覆, 謝謝.

希望能在德貞幼稚園舊生會見你.  林秀蓮校長, 陳百利主任...等待各位校友出席. 希望你能出席, 大家懷緬童年時的開心時刻.

原文章由 licca 於 08-6-9 01:36 發表
Hi all,
我是德幼的老餅畢業生, 73年畢業.

我都記得綠色繡字布書包, 仲有那個"方型馬騮架"好有印象, 因為每年班相都係用佢做背景, 仲有生日會時每位生日的小朋友都要企係木椅上影張切大蛋糕的相  

當年德小 ...

作者: hellomickey    時間: 08-6-9 22:25

Dear GENUS
我是74年畢業生,但我又有76及79年的畢業相.哈!因為我兩位弟弟也是德幼生嘛.我已通知了他們.我己向老公拿了permit,7月6日要返去行吓。
我己收到你的PM,謝謝你的安排.
我所識的德幼生不多,德小及德中多D,我當年是拿"循序一貫"獎的,(你知是什麼嗎?),但人數只有10名,可見德幼生聯略很少。你這次任務是任重道遠,努力啊!
茶点方面,梗係要有我的動物餅,還有花占餅,手指餅...飲品方面,必定是好立克,清水,仲要用膠杯上..哈!各位校友有補充嗎?
作者: GENUS    時間: 08-6-10 13:42

Hi Hello Mickey (師姐),

嘩! 嘩! 好開心收到妳的回應.  唔埋d兄弟返來, 一起想當年啦!

大家努力!!!

原文章由 hellomickey 於 08-6-9 22:25 發表
Dear GENUS
我是74年畢業生,但我又有76及79年的畢業相.哈!因為我兩位弟弟也是德幼生嘛.我已通知了他們.我己向老公拿了permit,7月6日要返去行吓。
我己收到你的PM,謝謝你的安排.
我所識的德幼生不多,德小及德中多D, ...

作者: dickielam    時間: 08-6-10 14:52

我係81年德幼畢業, 因為當年要比較貴的留位費 (亞媽講), 所以冇直升, 但因搬了屋, 好似唔見晒d相, 咁我仲可唔可以返去呢?

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-6-10 14:59 編輯 ]
作者: AnnieClarabel    時間: 08-6-10 15:06

Hi Genus,
咦! 我應該唔係80年畢業, 而係80/81年度, 所以係81年畢業先啱! (畀 Dickie 點醒咗我)

Hi Dickie,
我同你真係有緣得咁交關?

原文章由 dickielam 於 08-6-10 14:52 發表
我係81年德幼畢業, 因為當年要比較貴的留位費 (亞媽講), 所以冇直升, 但因搬了屋, 好似唔見晒d相, 咁我仲可唔可以返去呢?

作者: GENUS    時間: 08-6-10 22:34

Hi Dickielam,

好開心你的出現.  唔見晒d相唔緊要, 只要大家坐埋一齊時便會帶返所有童年的回憶出來.

到時見.

所有德貞幼稚園的舊生到可出席此聚會.  

原文章由 dickielam 於 08-6-10 14:52 發表

作者: GENUS    時間: 08-6-10 23:04     標題: 德貞幼稚園舊生會資料

各位德貞幼稚園的老友記,

現可在yahoo searching, 請先打入 德貞幼稚園舊生會
德貞幼稚園facebook 便可查閱到有關德貞幼稚園資料.
作者: julietta    時間: 08-6-10 23:52

咦, 我都應該係73年畢業嘅老餅喎, 我唔記得d 環境lu, 不過我當然記得綠色書包同埋綉落去嘅名字啦, 綠色背心裙, 我仲記得林修女(好似), 同埋許先生(女教師), 年年生日都影嘅相, 手冊等, 我睇番自己年年都係同一個磅數, 唔會好似而家d 細路咁快長大, 好似成日都有表演跳舞咁, 有化粧, 而家我都記得d 相.... 我哥哥同細妹都喺德貞幼稚園畢業, 其後轉讀其他小學, 估唔到喺呢度會見到d 校友, 真係好耐好耐以前lu.

以前媽咪揍我放學, 都識得一d 同學仔嘅媽咪, 後來成為好友, 但係都好耐無聯絡, 亦搬離深水埗好耐.... 希望可以再碰面啦..

原文章由 GENUS 於 08-6-10 23:04 發表
各位德貞幼稚園的老友記,

現可在yahoo searching, 請先打入 德貞幼稚園舊生會 或

作者: samantha821    時間: 08-6-11 15:50

各位
我是76 or 76年畢業的(吾記得,要返屋企睇下張畢業證書先),我由幼稚園讀到中學畢業,所以都有拿"循序一貫"獎的*(同hellomickey一樣)!!
我都好想返去睇下!!
Samantha
作者: GENUS    時間: 08-6-11 21:56

Dear Julietta,

師姐, 好開心妳的出現. 希望聚會當天能與你見面. 之前有位師姐
(Licca) 都係 73年畢業, 你們可以坐埋談談小時侯趣事.

好期待7月6日快d來臨.

原文章由 julietta 於 08-6-10 23:52 發表
咦, 我都應該係73年畢業嘅老餅喎, 我唔記得d 環境lu, 不過我當然記得綠色書包同埋綉落去嘅名字啦, 綠色背心裙, 我仲記得林修女(好似), 同埋許先生(女教師), 年年生日都影嘅相, 手冊等, 我睇番自己年年都係同一個磅數 ...

作者: GENUS    時間: 08-6-11 22:14

Hi 軒軒媽咪,

好歡迎妳返母校重聚, 大家7月6日等妳的出現.

我剛發出PM給妳.

原文章由 samantha821 於 08-6-11 15:50 發表
各位
我是76 or 76年畢業的(吾記得,要返屋企睇下張畢業證書先),我由幼稚園讀到中學畢業,所以都有拿"循序一貫"獎的*(同hellomickey一樣)!!
我都好想返去睇下!!
Samantha ...

作者: swingBB    時間: 08-6-12 03:49

好開心無意間比我見到呢個topic呀!!仲要係趕得到參加難得一見聚會((咁好彩我今晚失眠 ))我好似係81/82咁上下畢業,等我找番d相出黎先,果日可唔可以帶埋仔仔女女黎嫁???真係好多次經過都好想入去睇睇,真係好開心呀!!!
作者: samantha821    時間: 08-6-12 11:13

原文章由 GENUS 於 08-6-11 22:14 發表
Hi 軒軒媽咪,
好歡迎妳返母校重聚, 大家7月6日等妳的出現.
我剛發出PM給妳.

Hi GENUS,
收到PM
係咪到時自己入去得架啦?駛吾駛登記左先呀??
作者: GENUS    時間: 08-6-12 13:30

各位TCK老友記,

請留意如有興趣參加德貞幼稚園舊生聚會的朋友仔, 請致電與德貞幼稚園陳主任/ 蕭主任報名 Tel: 2729 3212 或 發私人訊息 (PM) 給我. 多謝合作.
這可以方便統籌人數及準備茶點招待各位 VIP.

現可在yahoo searching, 請先打入 德貞幼稚園舊生會

原文章由 samantha821 於 08-6-12 11:13 發表

Hi GENUS,
收到PM
係咪到時自己入去得架啦?駛吾駛登記左先呀??

作者: samantha821    時間: 08-6-12 13:45

原文章由 GENUS 於 08-6-12 13:30 發表
各位TCK老友記,
請留意如有興趣參加德貞幼稚園舊生聚會的朋友仔, 請致電與德貞幼稚園陳主任/ 蕭主任報名 Tel: 2729 3212 或 發私人訊息 (PM) 給我. 多謝合作.
這可以方便統籌人數及準備茶點招待各位 VIP.

Hi GENUS,
可吾可以帶埋自己個小朋友?如果可以,預我2個先!!吾該晒!!
作者: GENUS    時間: 08-6-12 13:48

Hi SwingBB,
收到妳的回應, 好開心呀!  我同妳的心情一樣 , 歡迎帶埋仔仔仔囡囡返來母校一同懷緬小時侯的學校生活及趣事.

但請致電德貞幼稚園與陳主任/ 蕭主任報名 Tel: 2729 3212 或 發私人訊息 (PM) 給我, 以便安排及統籌.

謝謝!

原文章由 swingBB 於 08-6-12 03:49 發表

好開心無意間比我見到呢個topic呀!!仲要係趕得到參加難得一見聚會((咁好彩我今晚失眠 ))我好似係81/82咁上下畢業,等我找番d相出黎先,果日可唔可以帶埋仔仔女女黎嫁???真係好 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5