教育王國

標題: ~今早突然黑雨,冇得去睇結果~ [打印本頁]

作者: 朱朱仔    時間: 08-6-7 08:16     標題: ~今早突然黑雨,冇得去睇結果~

小 一 派 位 特 別 公 佈

08:01am   瀏覽次數:50    回應:0

教 育 局 公 佈 , 由 於 黑 色 暴 雨 警 告 現 正 生 效 , 各 小 一 入

學 統 一 派 位 中 心 今 天 上 午 不 會 開 放 。

如 果 香 港 天 文 台 於 上 午 1 0 時 3 0 分 或 之 前 取 消 紅 色 / 黑 色 暴 雨 警 告 , 所 有 統 一 派 位 中 心 將 於 下 午 1 時 3 0 分 至 4 時 3 0 分 恢 復 開 放 。

家 長 仍 可 於 明 天 , 即 六 月 八 日 ( 星 期 日 ) , 到 原 定 的 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 。

所 有 未 能 於 明 天 到 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 的 家 長 , 可 於 六 月 十 日 ( 星 期 二 ) 下 午 二 時 至 六 時 或 六 月 十 一 日 ( 星 期 三 ) 上 午 九 時 至 下 午 一 時 到 香 港 灣 仔 皇 后 大 道 東 2 6 9 號 呂 祺 教 育 服 務 中 心 學 位 分 配 組 領 取 小 一 註 冊 證 。

[ 本文章最後由 朱朱仔 於 08-6-7 08:18 編輯 ]
作者: timmywwc    時間: 08-6-7 08:29

oh No!!!!!!!!!!
作者: my17223    時間: 08-6-7 08:38

唔知教統局web site 有無得睇結果?
作者: totochu    時間: 08-6-7 08:40

等了又等, 簡直係折磨
作者: Hei1204    時間: 08-6-7 08:55

作者: heichunmum    時間: 08-6-7 09:13     標題: 回覆 #1 Hei1204 的文章

作者: natnat_tsang    時間: 08-6-7 09:18

原文章由 my17223 於 08-6-7 08:38 發表
唔知教統局web site 有無得睇結果?

係囉,應該放係教統局網頁嘛,發生咩都可以睇到...可能政府驚佢哋個server唔得,太多人睇會塞車la.
作者: Hei_boy    時間: 08-6-7 09:26

好無奈, 要等多半天或要等到明天才有結果!
作者: yickly    時間: 08-6-7 09:30

場雨咁落, 睇到結果的機會都好微, 真係激死人啦!
作者: hellomabel    時間: 08-6-7 09:40

老師今早打咗比我啦, 唔得
作者: heichunmum    時間: 08-6-7 09:51     標題: 回覆 #1 hellomabel 的文章

作者: ryb    時間: 08-6-7 09:54

真係人算, 不如天算...今日可能都睇唔到result了, 而家仲有30 mins 就到10:30...場雨仲係咁落...
又要等多一日, 真係折磨!
作者: 晴晴_媽媽    時間: 08-6-7 10:13     標題: 回覆 #12 ryb 的文章

15 min left
東區個天好光wor!
作者: hellomabel    時間: 08-6-7 10:21

中西區仲係行雷閃電呀!

原文章由 晴晴_媽媽 於 08-6-7 10:13 發表

15 min left
東區個天好光wor!

作者: carriechan    時間: 08-6-7 10:24

我住土瓜灣, 呢邊仲落緊雨喎, 個雷仲好大聲添.....

原文章由 hellomabel 於 08-6-7 10:21 發表
中西區仲係行雷閃電呀!

作者: 晴晴_媽媽    時間: 08-6-7 10:24

都係無望ga la! 又要捱多一晚
作者: KY    時間: 08-6-7 10:31

10:30
作者: 晴晴_媽媽    時間: 08-6-7 10:33

原文章由 KY 於 08-6-7 10:31 發表
10:30

作者: TobiMom    時間: 08-6-7 10:43

教局將結果放上網啦
作者: KY    時間: 08-6-7 10:48

由 於 黑 色 暴 雨 警 告 現 正 生 效 , 各 小 一 入 學 統 一 派 位 中 心 今 天 不 會 開 放 。 家 長 可 於 明 天 , 即 六 月 八 日 ( 星 期 日 ) , 到 原 定 的 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 。 所 有 未 能 於 明 天 到 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 的 家 長 , 仍 可 於 六 月 十 日 ( 星 期 二 ) 下 午 二 時 至 六 時 或 六 月 十 一 日 ( 星 期 三 ) 上 午 九 時 至 下 午 一 時 到 香 港 灣 仔 皇 后 大 道 東 269 號 呂 祺 教 育 服 務 中 心 學 位 分 配 組 領 取 小 一 註 冊 證 。
作者: chy    時間: 08-6-7 10:49

教局將結果放上網啦 - Where ??
作者: joannepoon    時間: 08-6-7 10:58

請問你在教統局什麼地方看到呢, 我只看到 在最新消息 07.06.2008 小一派位特別公布 (一) , 係咪這個呀?
作者: joannepoon    時間: 08-6-7 10:59

係這條 Link : http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2&langno=2
作者: tammamaamy    時間: 08-6-7 11:12

原文章由 joannepoon 於 08-6-7 10:59 發表
係這條 Link : http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2&langno=2

都唔見有結果公報睇
作者: pass    時間: 08-6-7 11:20

今日所有通告都收返晒囉
都係下午去睇結果
作者: Mawar    時間: 08-6-7 11:23

作者: joannepoon    時間: 08-6-7 11:24

喂! 你有無去教統局網, 佢又 Cut 咗先前D Messages !! 佢係咪想改下午照常呢?
作者: CCHmama    時間: 08-6-7 11:31

小一入學統籌辦法

小一入學統籌辦法 特別佈告

由於紅色/黑色暴雨警告現正生效,各小一入學統一派位中心今天不會開放。

家長可於明天,即六月八日(星期日),到原定的統一派位中心領取小一註冊證。

所有未能於明天到統一派位中心領取小一註冊證的家長,仍可於
                        六月十日 (星期二)下午二時至六時
                        六月十一日 (星期三)上午九時至下午一時
到香港灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心學位分配組領取小一註冊證

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2
作者: tammamaamy    時間: 08-6-7 11:34

原文章由 joannepoon 於 08-6-7 11:24 發表
喂! 你有無去教統局網, 佢又 Cut 咗先前D Messages !! 佢係咪想改下午照常呢?

我啱啱睇完,咩消息都唔見row。淨係睇到中心今天唔會開,明天先有得睇。
作者: HELENCHOW    時間: 08-6-7 11:44

左上角係重要宣佈:紅色暴雨警告正生效,所有日校停課。各小一入學派位中心今天不開放。
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2&langno=2
作者: Mei721    時間: 08-6-7 11:47

依家先黎黃雨.... 有冇攪錯?

希望教育局可憐下我地呢班苦等的家長.........
作者: 維他    時間: 08-6-7 11:49

雖然紅色及黑色暴雨警告現已取消,各小一入學統一派位中心今天不會開放。所有日校全日停課。

作者: Mei721    時間: 08-6-7 11:50

原文章由 HELENCHOW 於 08-6-7 11:44 發表
左上角係重要宣佈:紅色暴雨警告正生效,所有日校停課。各小一入學派位中心今天不開放。
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2&langno=2

教育局個網頁無左呢個宣佈...... 唔知有冇轉機呢?
作者: Mei721    時間: 08-6-7 11:52

原文章由 維他 於 08-6-7 11:49 發表
http://www.edb.gov.hk/templates/TC/images/title_important_notice.gif雖然紅色及黑色暴雨警告現已取消,各小一入學統一派位中心今天不會開放。所有日校全日停 ...

可憐......... 又繼續等!!!!!
作者: KY    時間: 08-6-7 11:56

特別的日子, 教育局點解唔可以靈活處理, 而家仲有2.5HOURS 先1:30, 點解唔開呢, 再唔係2:00先開, 再唔得2:30 囉, 真係可憐天下父母心!
作者: Zukina    時間: 08-6-7 11:58

如果集體打電話去教育局, 叫佢將d結果放上網得唔得?
作者: ivy_lau    時間: 08-6-7 11:59

教統局唔會改變決定啦,佢唔驚再俾人鬧咩,停又鬧開又鬧,唉~
作者: ^oo^    時間: 08-6-7 11:59

雖然紅色及黑色暴雨警告現已取消,各小一入學統一派位中心今天不會開放。所有日校全日停課。

作者: kachunma    時間: 08-6-7 12:03

原文章由 KY 於 08-6-7 11:56 發表
特別的日子, 教育局點解唔可以靈活處理, 而家仲有2.5HOURS 先1:30, 點解唔開呢, 再唔係2:00先開, 再唔得2:30 囉, 真係可憐天下父母心!

同意!我都覺得變通都不防啦!
作者: Mei721    時間: 08-6-7 12:07

原文章由 Zukina 於 08-6-7 11:58 發表
如果集體打電話去教育局, 叫佢將d結果放上網得唔得?

我已經email左投訴喇
作者: SharonChan    時間: 08-6-7 12:08

[quote]原文章由 kachunma 於 08-6-7 12:03 發表
What a torture to parents, 1 more sleepless night.
作者: Zukina    時間: 08-6-7 12:08

Mei,

你俾個email address我丫, 我又投訴!!

原文章由 Mei721 於 08-6-7 12:07 發表

我已經email左投訴喇

作者: Mei721    時間: 08-6-7 12:12

原文章由 Zukina 於 08-6-7 12:08 發表
Mei,

你俾個email address我丫, 我又投訴!!

[email protected]
作者: totochu    時間: 08-6-7 12:14

我都要投訴:;pppp:
作者: mgsoso    時間: 08-6-7 12:20

政府部門溝通不足,苦了家長又要苦等多一日.
作者: ddbmug    時間: 08-6-7 19:02

作者: LongRyan    時間: 08-6-7 19:09

嘩,依家都重係咁行雷同勁大雨, 聽日唔知又有無得睇呀, 真係玩死我地啦.
作者: TobiMom    時間: 08-6-7 19:11

如果聽日又係咁大雨 , 會唔會又黑雨紅雨架 , 到時又唔開 , 咁全香港小一準家長咪全部去哂灣仔等攞結果
作者: 牽牛花    時間: 08-6-7 19:27

我今日一落黑雨, 老細已經打黎下午2時準時番公司開會, 我明明番5日, 星期六下午都要開工, 一向政府有指引黑雨後2小時番回工作岡位, 點解政府部門唔洗??

我就話明天放假, 我有朋友返shift, 專登今日放假去睇result, 明天、後天都要番工, 大佬唔係你話幾時放假就幾時放假。

[ 本文章最後由 牽牛花 於 08-6-7 19:31 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5