教育王國

標題: 剛滿5歲即做韋氏, 準唔準? [打印本頁]

作者: silvia_ng    時間: 08-4-3 02:08     標題: 剛滿5歲即做韋氏, 準唔準?

前排仔仔5歲生日, 即刻同佢做左個test。因為我驚佢有亞氏保加又或者係過度活躍/專注力差。
結果出黎好好彩, 佢唔係資優, 唔係傻瓜。唔係亞氏保加,只係專注力好差, 一對一既問答,佢都坐唔定,唔用腦.....(呢樣野要搵人follow up)
而家full report仲未羅到手, 個心理醫生suggest我比佢讀傳統學校,活動教學可能會令佢更加差專注。
所以想問下大家意見同經驗,有冇人試過剛滿5歲做, 你地又覺得準唔準呢? 之前係度睇, 見你地話咩celling效應?????咩黎?
5歲同8歲, 做test係唔係問同一樣問題? 咁8歲點都會醒過一個5歲既小朋友答。咁個result會因此而adjust嗎?
thank you!!!
作者: opuyo_kannus    時間: 08-4-6 11:02

5yrs 同8yrs既問題當然唔同啦
佢地有個check list有唔同歲數可以做d咩之類
而且佢地check小朋友既方法有好多.
eg醫生問: 巴士
 禁就要小朋友講一d有關巴士既已有知識
-->有雙層,單層,有司機,用8達通比$$ etc
但去酊8歲小朋友可能已識講
-->唔同巴士既路線,’型號,唔同巴士公司有唔同既制服之類
禁樣可以check到小朋友既邏輯思維

如果你話小朋友專注力有問題
你可以比佢上一d專注力訓練既course
eg協匡,靈實,明愛等
作者: kintingrita    時間: 08-4-11 13:33

作者: slk    時間: 08-4-18 14:43

Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100個入面只得一個嗰種。如果我無記錯5歲同8歲都係同一組,即係test嘅嘢會係一樣;例如俾一個詞語你去解釋,睇你解到幾多;俾併圖你砌(分立體及平面);續個數字講俾你聽,睇你記到幾多.............但計分方法會within返佢哋個年齡。我諗我會擺阿仔去傳統學校,因為我覺得活動教學滿足唔到佢嘅求知慾,但我就要多啲同學校溝通,希望佢人際關係會隨著佢長大而改善喇﹗
作者: chanmingming299    時間: 08-5-15 20:40

作者: mamy2007    時間: 08-8-29 04:38     標題: 回覆 # 的文章

Where did you take this test? How much is it?
作者: Monghar    時間: 08-8-30 23:11

Hello there,

Can you give me some information on this as I like to bring my daughter to do the test?

Email to me at [email protected]

How much will it cost?

Cheers,
Monghar

原帖由 silvia_ng 於 08-4-3 02:08 發表
前排仔仔5歲生日, 即刻同佢做左個test。因為我驚佢有亞氏保加又或者係過度活躍/專注力差。
結果出黎好好彩, 佢唔係資優, 唔係傻瓜。唔係亞氏保加,只係專注力好差, 一對一既問答,佢都坐唔定,唔用腦.....(呢樣野要搵人fol ...

作者: 藍莓    時間: 08-9-1 12:28

請問係邊到可以做同幾錢?
作者: JSJ    時間: 08-9-16 15:52

Please PM me the details, many many thanks.
作者: JSJ    時間: 08-9-16 17:03

can you shall the location to have the test & the phone number? Please PM me many thanks.
作者: adad    時間: 08-9-16 21:56

can u give me some information about this test where? how much? etc.....
thank you please pm to me
作者: wai7889    時間: 08-12-19 00:57

可唔可以比d資料我呀
[email protected]
作者: finayang    時間: 08-12-27 15:31

Please e-mail the contact information to [email protected].  I appreciate your help.  Thanks.
作者: zubut    時間: 09-1-5 16:28     標題: 智能評估-韋氏

could u pls send info. by PM?

thanks for sharing

作者: szeching    時間: 09-1-6 22:01

slk,

你好! 請問你阿仔係韋氏做test須要幾耐前預約呢?1星期? 1個月? 而佢地既 report 詳盡嗎?
sorry! 因為我阿女既老師懷疑佢係資優, 所以我地考慮比佢做 iq test, 以便我地可以怎樣幫佢選擇小學. thanks!

原帖由 slk 於 08-4-18 14:43 發表
Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100 ...
?
作者: UncleWill    時間: 09-1-19 00:53

作者: UncleWill    時間: 09-1-19 00:54

作者: CF    時間: 09-1-19 09:52

slk :

我兒的情況跟你的小朋友好似呀(我兒5歲6個月), 上星期佢班主班同我講叫我去政府到check, 但我打電話去問, 嘩, 佢地話需要大半年才知結果, 我都好擔心小朋友, 我唔知應該點教佢自岩, 你可否比你的私人測試中心的資料及收費資料我, 謝謝你!

pm我呵, 謝謝!

Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100 ...

作者: amymitpro    時間: 09-1-19 12:23

Dear slk,
Please sent the information to me at [email protected]

Thanks a lot.
作者: PRINCESCHUN    時間: 09-1-22 13:41

可唔可以PMd資料我呀!!
作者: ^曾小姐^    時間: 09-2-12 15:57

我亦想知道資料,請pm我,thanks
作者: dorismama    時間: 09-2-13 12:39

我亦想知道資料,請pm我,thanks
作者: miffylai    時間: 09-2-23 20:22

我想問, 3歲半係咪直程唔洗去CHECK住呀?? 坊間有冇D FOR 3歲CHECK 是否資優嫁? TKS
作者: sammiman    時間: 09-5-4 00:26     標題: 回覆 # 的文章

作者: ting2222    時間: 09-5-9 02:54

我都想知呀~~請pm我,thx!
作者: 竹葉青    時間: 09-5-11 14:55

Hi SLK,
您好,我仔仔現在五歲三個月,佢兩歲時唔點識講野但見佢又認到d英文字母喎,咪比佢讀英文幼稚園.所以佢講英文就好流利,中文就只係e年好少少(但我地係只講中文喎),佢又係坐唔定又易分心,好少事又會好激動同大脾氣,但佢又可以坐係圖書館睇個幾鐘書都唔肯走,睇英文卡通dvd又可以坐定定唔陏咁睇,但做其他野就連企定都做唔到咁滯硬係郁來郁去.所以我都好想佢測試下,請問邊度有得測同咩收費呢!麻煩比d資料我呀!謝謝
[email protected]

Silvia,

作者: alcusmama    時間: 09-5-15 15:25

pls also send me a copy at [email protected] or by PM please. Thanks a lot for your sharing!
作者: WAIMAN    時間: 09-5-28 14:21

作者: lindatai    時間: 09-6-15 13:38

pls also pm me, thx a lot!
作者: kathylo    時間: 09-6-18 17:30

其實你地個小朋友咁細就帶佢去做iq test, 你地有無想過個結果係唔準?
我個女見過一位教育心理學家, 佢話咁細做係無用, 要等佢地8-10歲時做就最適合, 最準確
而坊間話佢地可以幫5歲或以下的小朋友做test, 個教育心理學家話係搵錢的手法

如果你個小朋友真係有資優的特徵, 唔洗急於做test, 等佢大d
其實咁細個, 我覺得最重要係要教好佢地的品行, 而唔係只"焗"佢地去學野去比賽, 等個小朋友6歲以上, 就好難矯正佢地的壞行為

將來, 佢地出來社會做事, 老闆係唔會睇係唔係資優, 只會睇佢地的社交和溝通能力

作者: Man04    時間: 09-7-19 20:57

我都想要資料 請pm給我
作者: brian61950    時間: 09-7-19 22:41

原帖由 Man04 於 09-7-19 20:57 發表
我都想要資料 請pm給我

all parents want their kid iq is higher than others.
however, i don't know why go to check ???
作者: paggie88    時間: 09-7-31 09:39

Could you give me some information about the test, please send the details to my e-mail or pm me?

my e-mail: [email protected]

many thanks
作者: 兆兆之家    時間: 09-8-1 22:01

作者: JennieE    時間: 09-9-11 10:41

作者: Kareese    時間: 09-10-9 00:23

作者: lokaci    時間: 09-11-7 11:47

5 歲嘅小朋友準晤準,好睇小朋友做測試時候嘅情緒,不過以我做導師嘅經歷,其實做OK 嘅。不過,要留意做緊嘅係咩IQ測試同VERSION。
作者: tracytang    時間: 09-11-11 17:03

原帖由 kathylo 於 09-6-18 17:30 發表
其實你地個小朋友咁細就帶佢去做iq test, 你地有無想過個結果係唔準?
我個女見過一位教育心理學家, 佢話咁細做係無用, 要等佢地8-10歲時做就最適合, 最準確
而坊間話佢地可以幫5歲或以下的小朋友做test, 個教育心理 ...

作者: brianshe    時間: 09-11-26 15:52

作者: pp819    時間: 10-1-15 02:24

作者: catcathy    時間: 10-1-20 09:21

原帖由 silvia_ng 於 08-4-3 02:08 發表
結果出黎好好彩, 佢唔係資優, 唔係傻瓜。唔係亞氏保加,只係專注力好差, 一對一既問答,佢都坐唔定,唔用腦.....(呢樣野要搵人fol ...

could you pm information to me, thanks!!
作者: IwanMum    時間: 10-6-8 12:11

Pls Pm the info to me, many thx
作者: Curtismama    時間: 10-8-3 14:20

pls pm me, thanks!

作者: 麥堅時    時間: 10-8-5 11:56

作者: jefferyho    時間: 10-8-8 11:09

個仔肯坐定定聽cp話都ok準ga la!但就算有d唔合作,cp都會adjust返,誤差大致係一個standard deviation 內

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5