教育王國

標題: 幼稚園k-1係咪一定要足3歲先收呢? [打印本頁]

作者: 2muffin2    時間: 08-3-15 13:48     標題: 幼稚園k-1係咪一定要足3歲先收呢?

如題。
BB在07年1月出世,若讀K-1要足3歲先收,
即係只可讀10年9月的班,到時就係3歲9個月大。請問係咪咁計法?變咗讀大仔班。
又請問是否先讀幼兒班,第時interview心儀幼稚園k-1的机会大啲呢。
請經驗媽咪指教。
作者: 諾謙媽咪    時間: 08-3-15 14:22

你要讀10年9月班.
如果你是06年12月31日或之前出生,就可以讀09年9月班啦.
作者: channatung    時間: 08-3-15 14:37

2歲零8個月就可以讀k1
作者: jasonpoon    時間: 08-3-15 16:24

not yet....But of course big son is good for famous kinders
作者: idy926    時間: 08-3-16 16:40

根德同培正都只收大咋
作者: Charlotte_mom    時間: 08-3-16 18:18

教署規定入小一要5歲8個月, 所以k1點都要2歲8個月至收(否則收你都無意思, 總要lum班)
個別多人爭既學校就更加鐘意收足齡大仔tim啦, 所以你可以放心dip埋心水喇
你可以入幼兒班, 我仔係2月出世, 一足2歲我就俾佢讀n1了(即下學期入學, 過左暑假再讀一年, total年半至入k1), 當然你可以等佢2歲7個月至入n1的, 不過anyway, 記住好既學校, 要預早一年報名!

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-3-16 18:21 編輯 ]
作者: umiumi    時間: 08-3-19 23:33

政府津貼既學校都係足2歲8個先收..但私校既..2歲都會收...如果一路都諗住讀私校就ok..當上小學係政府津貼學校..點都要5歲8個月先會收你.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5