教育王國

標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月) [打印本頁]

作者: yesboby    時間: 08-2-3 01:10     標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月)

恭喜發財

作者: 亞水    時間: 08-2-6 20:29

hello yesboby,

蝦佬蝦佬,你好你好,

恭喜恭喜, 月入26萬幾.....

恕亞水眼拙,響邊度同你傾過計??

定係兩條細路做同學仔??

新年快樂!!

原文章由 yesboby 於 08-2-3 01:10 發表
恭喜發財

作者: yesboby    時間: 08-2-14 00:32     標題: 我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa)

我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa):恭: :喜: :財: :發:
作者: Odin    時間: 08-2-14 14:34

新正頭人日同大家拜個年兼祝位生日快樂!

P.S. 差d唔記得今日仲係情人節,祝大家同另一半甜甜蜜蜜。

[ 本文章最後由 Odin 於 08-2-26 14:01 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 08-2-14 22:33

yesboby,

oic....

Odin,

大家咁話:發: :財: :財: :財:

原文章由 yesboby 於 08-2-14 00:32 發表
我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa):恭: :喜: :財: :發:

作者: luvbobo    時間: 08-2-23 04:56

各位新年快樂

點解呢排大家咁靜o既?

係咪大家都係度"收拾心情" "嚴陣以待"緊2.29o既來臨?!

我而家反而好輕鬆,因為聽左佢d中文results後,就知個仔既"第一次"考試實全級包底,而家只係想緊到時老師鬧時點答好....同埋點炮制個仔
作者: Bambi    時間: 08-2-23 12:09

對我地應該係大喜訊, 真係感謝天主.

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當局會制訂客觀準則及監管措施,杜絕「掛羊頭賣狗肉」,期望在六年後,有六成中學生可接受英文授課。有學者及教育界形容母語教學為學界帶來十年浩劫,新政策料推翻母語教學政策、有撥亂反正之效。

當局正諮詢學界意見,將在未來兩、三個月內公布具體措施,希望將來在學校彈性、家長信心之外,推行三個條件容許中學自選教學語言,包括嚴謹客觀的準則、監察機制確保有效運作、以及提升透明度,學校需在網上公布有多少學生、哪些學科以英文授課,當局會仔細跟進有關情況。

母語教學為學界帶來十年浩劫,中中標籤嚴重,學生英文水平下降,當局現時急急補鑊煞停政策,配合學界發展,惟推行時的細節可能引起其他問題,包括教師水平及適應問題,當局可否監察全港三百多間中學的「真面目」,亦擔心學校會「充大頭鬼」,催谷學生成績增加英文班數目,令學生學習適得其反,而中中英中標籤亦未必可消除。
作者: 1773    時間: 08-2-23 13:29

我都覺得係天大喜訊,而且應該可以紓緩學校轉直資的壓力, 因為我重有個細仔, 2012年至入學, 如果學校要因為要保持英中地位而改為直資, 到時都唔知會點.

原文章由 Bambi 於 08-2-23 12:09 發表

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當 ...

作者: tlomum    時間: 08-2-23 15:18

新年快樂!:)
想問吓大家29/2會唔會去6樓見其他科老師,如果會......,會問d什麼問題?

原文章由 luvbobo 於 08-2-23 04:56 發表
各位新年快樂

點解呢排大家咁靜o既?

係咪大家都係度"收拾心情" "嚴陣以待"緊2.29o既來臨?!

我而家反而好輕鬆,因為聽左佢d中文results後,就知個仔既"第一次"考試實全級包底,而家只係想緊到時老師鬧時點答好... ...

作者: luvbobo    時間: 08-2-23 16:53

我會o架! 問下Eng.及Maths.老師個仔上堂情況同邊方面較差law! (因為佢睇完d exam.卷返o黎,淨係識話有錯law,不過唔記得錯乜law! )

[quote]原文章由 tlomum 於 08-2-23 15:18 發表
新年快樂!:)
想問吓大家29/2會唔會去6樓見其他科老師,如果會......,會問d什麼問題?
作者: tlomum    時間: 08-2-23 23:18

我都係想問吓dexam卷多數錯咩!

原文章由 luvbobo 於 08-2-23 16:53 發表
我會o架! 問下Eng.及Maths.老師個仔上堂情況同邊方面較差law! (因為佢睇完d exam.卷返o黎,淨係識話有錯law,不過唔記得錯乜law! )

[quote]原文章由 tlomum 於 08-2-23 15:18 發表 http://forum.baby-kingdom.com ...

作者: Odin    時間: 08-2-24 23:39

多數衰粗心大意,錯d根本就識o既問題.....真唔抵

原文章由 tlomum 於 2008/2/23 23:18 發表
我都係想問吓dexam卷多數錯咩!

作者: Odin    時間: 08-2-26 13:33

Bambi 講呢個絕對係好消息,如果再冇規定教學語言同收生成績掛勾,咁 LSC 就唔駛再驚收唔夠 band one 學生,小學都可能因此唔駛谷得咁「行」,嘩~希望早d落實廢除有關政策啦。

太陽報全文

原文章由 Bambi 於 2008/2/23 12:09 發表

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當 ...

作者: 亞水    時間: 08-2-29 23:53

見完老師照完肺,一句講哂---"近" 呀,咁既成績都考得出  

懶係嚴肅D咁講,單以語文而論,除左死鍊之外,其實又真係無乜其他方法個播.......結果好可能都係 "谷".....

有D人成日講活動教學,活動教學唔使認字、做句既咩....咁咪只會教出一大批文盲。見過有個響外地回流既青年人,一口陳冠A式既北美口音,係呀,講係無問題呀,不過 " hello" 會串成 " hallio",都唔好講 syntax了。

原文章由 Odin 於 08-2-26 13:33 發表
Bambi 講呢個絕對係好消息,如果再冇規定教學語言同收生成績掛勾,咁 LSC 就唔駛再驚收唔夠 band one 學生,小學都可能因此唔駛谷得咁「行」,嘩~希望早d落實廢除有關政策啦。

太陽報全文

...

作者: yesboby    時間: 08-3-1 00:41     標題: c+操行

點教好丫!!!!!!!!!!!!!!!
作者: zitalin    時間: 08-3-1 07:43

作者: Odin    時間: 08-3-2 01:12

zitalin好耐冇見,派左成績表之後終於見你浦頭!
你囝囝得到好多獎,睇怕佢成績一定唔錯,恭喜晒!

原文章由 zitalin 於 2008/3/1 07:43 發表
問問老師佢發生咩事, 上堂時係點, 點解會咁樣, 問埋老師們既期望同要求, 問吓仔仔可唔可以做到, 同佢傾吓點樣幫佢去達成, 唔好迫佢去做, 要由心去做先會服, 否則只會反叛!
如果係低年級, 就簡單地重覆老師對佢既要 ...

作者: zitalin    時間: 08-3-2 01:59

作者: Odin    時間: 08-3-2 09:42

請問今次張成績表駛仲唔駛簽返學校呢?

作者: zitalin    時間: 08-3-2 09:50

作者: Odin    時間: 08-3-2 09:56

咩 folder?老師冇 folder畀我喎,我仲要自己落文具部買個添。

原文章由 zitalin 於 2008/3/2 09:50 發表
要, 星期二交時連埋個透明 folder, 幾日後老師會回給你, 不過就會冇 folder.
我地個 folder 有寫明, 次次都係那個!

作者: zitalin    時間: 08-3-2 10:04

作者: Odin    時間: 08-3-2 10:32

死啦!會唔會係測驗果份成績表果時個 folder 呀?上次回程都有畀我喎,不過就冇貼到任何 label,我唸今次我都係貼返個 lable 係 folder 度,然後交返學校把啦。

原文章由 zitalin 於 2008/3/2 10:04 發表
如果老師冇要求要 folder 咪唔用囉! 不過我咁多年收既都係有 folder, 到回程就冇, 直到學期終就有!
但下一年既老師會要你交上一年既, 用 folder 入好, 到派回時就發現folder被"食"了, 如是者這個 folder 跟了仔仔很 ...

作者: Limegan    時間: 08-3-2 14:23

Oldin,

唔使咁緊張,有冇folder都無所謂,你個囝囝讀緊幾年班?
作者: luvbobo    時間: 08-3-3 04:23

o下! 派返o黎冇folder, o甘咪實俾個仔攪到一"住"菜o甘返o黎?
點算好呀!

原文章由 zitalin 於 08-3-2 09:50 發表
要, 星期二交時連埋個透明 folder, 幾日後老師會回給你, 不過就會冇 folder.
我地個 folder 有寫名, 所以次次都係用返同一個!

作者: DOUGLASMAMA    時間: 08-3-3 10:27

各位成績滿吾滿意呢?因有幾日病了無考試,所以無名次,是否對將來無影響?
作者: fanmum    時間: 08-3-3 12:23

作者: DOUGLASMAMA    時間: 08-3-5 08:53

請問牙醫保健幾時有呢?
作者: fyl    時間: 08-3-5 17:23     標題: 請問邊間好

請問la sa好定拔萃好
作者: yesboby    時間: 08-3-6 01:28     標題: 要錢同唔駛錢

要錢同唔駛錢你話邊間好

作者: Odin    時間: 08-3-6 11:46

卒之老師話因為係親手交左畀我,唔簽都冇所謂,不過要我還返上次測驗個 folder 畀佢......

原文章由 Odin 於 2008/3/2 10:32 發表
死啦!會唔會係測驗果份成績表果時個 folder 呀?上次回程都有畀我喎,不過就冇貼到任何 label,我唸今次我都係貼返個 lable 係 folder 度,然後交返學校把啦。

...

作者: Odin    時間: 08-3-6 12:03

自從男拔轉左直資,拔小轉為男女校又脫勾後,都好少人再將兩校相比啦。

好與唔好,見人見智啦,你問 LS 家長,我唸多數會答你 LS 好;你問 DBS 家長,佢地會答 DBS 好。不過如果你唔介意每個月交幾千蚊學費,聽人講或者 DBS 讀書壓力冇咁大卦。

原文章由 fyl 於 2008/3/5 17:23 發表
請問la sa好定拔萃好

作者: zitalin    時間: 08-3-6 13:50

作者: Odin    時間: 08-3-6 14:55

要我嘔返出黎

原文章由 zitalin 於 2008/3/6 13:50 發表
原來你"食"咗個 folder !

作者: Bambi    時間: 08-3-7 10:18

係喎!
唔知點解今次要嘔返個folder出黎喎!
原文章由 Odin 於 08-3-6 14:55 發表
要我嘔返出黎

作者: zitalin    時間: 08-3-7 12:16

作者: Bambi    時間: 08-3-7 13:59

唔係喎!
我食過幾次folder啦! 好味! 我重諗學校咪要訂好多folder lor甘tim.
你仔好返未? 呢排好緊張喎, 班班都話每日有2, 3個無返學.
原文章由 zitalin 於 08-3-7 12:16 發表
不嬲都係成張連 folder 收, 跟住比返張成績表比你!

作者: zitalin    時間: 08-3-7 15:57

作者: shmchan    時間: 08-3-10 23:33     標題: 流行性感冒在校內擴散

I am now very scare because one of my sons already had fever and doctor said he was上呼吸道感染. 2 days sick leave.  Be careful to all of you and your lovely boys.
I scare another disease like SARs.
作者: fyl    時間: 08-3-11 09:10

原文章由 Odin 於 08-3-6 12:03 發表
自從男拔轉左直資,拔小轉為男女校又脫勾後,都好少人再將兩校相比啦。

好與唔好,見人見智啦,你問 LS 家長,我唸多數會答你 LS 好;你問 DBS 家長,佢地會答 DBS 好。不過如果你唔介意每個月交幾千蚊學費,聽人講或者 DBS 讀書壓 ...

原本拔萃轉了直資,多謝妳資料.
現在我為囝囝search 小學口碑,請給我意見.
ls 容易入到嗎
作者: shmchan    時間: 08-3-11 10:15

佢話好返哂喎!
第一日發高燒, 第二日冇燒, 可以返學好正常!
第二日晚勁肚瀉, 第三日肚瀉冇返學!
今日話冇事, 好掂又返咗學仲去咗宿營! (最驚今晚......)
全程冇流過鼻水, 冇任何病徵, 現今細菌真係勁!

Oh, my god my son had gone to 宿營too.
Next time when they are sick, please let them go 宿營or back to school la
作者: shmchan    時間: 08-3-11 10:22     標題: 爆 發 流 感

All Mum and Dad, BECAREFUL of our sons!!!

From Oriental Daily:
11/03/2008

【 記 者 羅 慶 輝 、 李 嘉 怡 報 道 】 本 港 流 感 高 峰 期 , 傳 統 名 校 喇 沙 小 學 亦 爆 發 流 感 潮 , 昨 日 有 多 達 六 十 多 名 學 生 染 病 請 假 , 大 多 是 發 燒 , 灣 仔 區 議 員 黃 宏 泰 的 兒 子 是 其 中 一 個 患 上 乙 型 流 感 的 「 中 招 」 學 童 , 目 前 在 醫 院 留 醫 , 情 況 穩 定 。 喇 沙 小 學 表 示 經 已 將 情 況 通 知  生 防 護 中 心 , 但 昨 日 公 布 爆 發 流 感 的 九 所 學 校 中 , 卻 沒 有 喇 沙 小 學 的 情 況 。
作者: zitalin    時間: 08-3-11 10:37

作者: Odin    時間: 08-3-11 10:56

http://orientaldaily.on.cc/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=723158
以上連結為報章全文。

校 方 已 通 知 衛 署 仍 無 公 布

喇 沙 小 學 校 長 鮑 陳 慧 兒 表 示 , 昨 日 有 六 十 多 名 學 生 請 病 假 , 主 要 是 發 燒 , 約 佔 學 生 總 人 數 百 分 之 四 , 每 班 都 有 一 、 兩 人 染 病 。 她 認 為 情 況 不 算 特 別 嚴 重 , 但 承 認 染 病 人 數 確 比 上 星 期 每 日 約 四 十 人 大 幅 上 升 , 故 已 通 知 衛 生 防 護 中 心 , 校 方 已 知 會 家 長 要 小 心 留 意 學 生 的 健 康 情 況 , 如 有 不 適 便 應 請 假 。

該 校 共 有 三 十 六 班 約 共 一 千 四 百 名 學 生 。 鮑 陳 慧 兒 稱 , 校 方 每 日 均 為 學 生 量 度 體 溫 , 會 以 一 比 九 十 九 的 漂 白 水 在 校 園 消 毒 , 亦 有 打 開 班 房 窗 戶 讓 空 氣 流 通 , 校 方 會 密 切 注 視 學 生 健 康 情 況 。

該 校 其 中 一 名 染 病 學 生 是 灣 仔 區 議 員 黃 宏 泰 兒 子 , 黃 宏 泰 表 示 , 兒 子 就 讀 小 二 , 上 星 期 六 開 始 出 現 發 燒 , 往 港 安 醫 院 診 治 後 證 實 患 上 乙 型 流 感 , 需 留 院 觀 察 四 至 五 天 。

原文章由 shmchan 於 2008/3/11 10:22 發表
All Mum and Dad, BECAREFUL of our sons!!!

From Oriental Daily:
11/03/2008

【 記 者 羅 慶 輝 、 李 嘉 怡 報 道 】 本 港 流 感 高 峰 期 , 傳 統 名 校 喇 沙 小 學 亦 爆 發 流 感 潮 , 昨 日 有 多 達 六  ...

[ 本文章最後由 Odin 於 08-3-11 11:47 編輯 ]
作者: Odin    時間: 08-3-11 11:42

現時傳統名校中,仍未轉為直資,可謂鳳毛麟角,喇沙小學 (La Salle Primary School) 就為其中一所,原以其直屬中學 - 喇沙書院 (La Salle College) 及本身的名聲,已是很多男生家長心儀的學校,加上仍是「津校」的因素,令到家長們更為趨之若鶩,而小一因轉為活動教學,學額減少下,要入喇沙的門檻,比以前更為提高不少。

普遍喇沙的家長及學生對學校都有極強的歸屬感,學生的學科、體育、才藝以至各方面的表現,都為學界翹楚。二零零八年五月十七日,喇沙小學將會舉辦「金禧校慶學校開放日」,如希望對喇沙小學有多些了解,屆時不容錯過。

另外,以下是香港校名中有「拔萃」二字的中小學及其網址,也讓你參考比較:

拔萃男書院(Diocesan Boy's School),一所位於旺角直資男中學;

拔萃男書院附屬小學(Diocesan Boy's School Primary Division),與同址拔萃男書院結為龍校,直資男小學;

拔萃小學(Diocesan Preparatory School),一所位於九龍塘的津貼男女小學,沒有與任何中學聯繫;

拔萃女書院(Diocesan Girl's School),一所位於佐敦道的直資女中學(校舍將展開重建工程,學生將會在深水步的臨時校舍上課,直至2011年工程完竣);

拔萃女小學(Diocesan Girls' Junior School),一所位於佐敦道的私立女小學,與拔萃女書院為龍校關係。

原文章由 fyl 於 2008/3/11 09:10 發表

原本拔萃轉了直資,多謝妳資料.
現在我為囝囝search 小學口碑,請給我意見.
ls 容易入到嗎

作者: Odin    時間: 08-3-11 16:35

男童羅浩明中午不治死亡
(明報) 03月 11日 星期二 12:45AM

看完以上報導,相信也令到不少家長萬分擔心,很多學校校務處的電話因不停地收到各家長的查詢,電話系統已埳入癱瘓狀態,但是過份的恐慌性的言論對事件並不會有任何正面影響,希望大家保持鎮定,密切留意事件的發展,採取適當的行動,以下是衛生署對預防季節性流感的一段呼籲:

要預防流感,市民應注意均衡飲食、定時運動、有足夠休息、減輕壓力和避免吸煙,以增強身體的抵抗力。

小童、長者及慢性病患者,如果發現有感冒病徵,應盡早找醫生診治,並留在家中休息。

市民亦要採取以下措施:

* 保持良好的個人及環境衞生習慣;
* 打噴嚏、咳嗽和清潔鼻子後要洗手;
* 保持空氣流通;及
* 避免前往人群聚集而通風欠佳的地方,尤其於流感高峰期。

有關流感或呼吸道感染的進一步資料,市民可參閱衞生防護中心網頁

shmchan, 希望你的兒子早日康復!

原文章由 shmchan 於 2008/3/10 23:33 發表
I am now very scare because one of my sons already had fever and doctor said he was上呼吸道感染. 2 days sick leave.  Be careful to all of you and your lovely boys.
I scare another disease like SARs. : ...

作者: luvbobo    時間: 08-3-11 18:08

雖然話唔好恐慌,但都要小心d。
阿仔話噚日佢個同學早會時嘔, 我打算tomorrow起都係要阿仔戴番口罩返學,唔好俾人傳染到!
作者: Odin    時間: 08-3-11 19:40

其實校方一早有呼籲家長預防流感,我都會要亞仔戴返個口罩。

轉載自喇沙小學內聯網
標題 :  預防流行性感冒在校內擴散  
內文 :
踏入三月,又是流感高峰期。運動會過後,學校有很多同學因病未能回校上課。校方為了防範未然,避免病毒在校內交叉感染,現呼籲家長如發現學生有流感徵狀,一定要留他在家中,直至完全康復,才好讓他回校上課。

流感徵狀包括發燒,頭痛、流鼻水和上呼吸道感染,有時亦會出現嘔吐或肚瀉。家長應提醒學生留意個人衛生,食前廁後一定要用肥皂洗手,避免到人多地方,保持室內空氣流通,多點休息和多喝開水。有必要時,請自備口罩,戴著上課。

學校方面亦會加強班房的消毒,保持課室的空氣流通。老師如發覺學生不適,會即時請他到校務處探熱和接受觀察,如有需要,立刻通知家長到校接學生回家休息。健康是無價寶,先要有健康體魄,才有精神學習,家長實不應為了怕耽誤學習進度,勉強患病的孩子上課。

作者: luvbobo    時間: 08-3-11 21:23

唉!佢地d P1仔都冇乜性o既,都唔知會唔會攪個口罩,咁戴左咪仲衰過冇戴!

[ 本文章最後由 luvbobo 於 08-3-11 22:24 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 08-3-12 00:44

上星期四亞水仔返到學校,嘔到反艇。結果要亞水太中午時接番走,連隨仲要去睇下個醫生靚唔靚仔---腸胃炎,不過無發燒。問准老師第日照比佢返學,不過帶口罩。

不過有一樣野唔明,基本上大家都掌握到自已條豆丁食過D乜架,就係咁至唔明,諗極都諗唔到邊個係疑兇.....唔通tuck shop果D燒賣 or 魚蛋
作者: Odin    時間: 08-3-12 07:39

都幾明顯o既 Norwalk virus 喎。
你指小食部?你有冇考慮過囝囝午飯食過乜呀~會唔會係某隻款o既飯餐有問題呢?

原文章由 亞水 於 2008/3/12 00:44 發表
上星期四亞水仔返到學校,嘔到反艇。結果要亞水太中午時接番走,連隨仲要去睇下個醫生靚唔靚仔---腸胃炎,不過無發燒。問准老師第日照比佢返學,不過帶口罩。

不過有一樣野唔明,基本上大家都掌握到自已條豆丁食過D乜架,就係咁至唔明,諗極都諗唔到邊個係疑兇.....唔通tuck shop果D燒賣 or 魚蛋

作者: zitalin    時間: 08-3-12 11:29

作者: zitalin    時間: 08-3-12 22:43

作者: FTB    時間: 08-3-13 09:43

那是否不用做假期作業呢?

原文章由 zitalin 於 08-3-12 22:43 發表
全港小學明日起停課兩周 (22:32)
2008年3月12日食物及衛生局局長周一嶽晚上宣布,全港小學、幼稚園;幼兒園和特殊學校周四起停課兩星期。

作者: Bambi    時間: 08-3-13 10:02

學校內聯網通告話P1-P5期測日期會有變.
唉! 呢次真係夜長夢多啦...我情願快快測左佢算數.
作者: FTB    時間: 08-3-13 11:45

請問你睇邊個通告?因為我搵唔到喎,我想知究竟確實改左係邊日呀?請指教。

原文章由 Bambi 於 08-3-13 10:02 發表
學校內聯網通告話P1-P5期測日期會有變.
唉! 呢次真係夜長夢多啦...我情願快快測左佢算數.

作者: shmchan    時間: 08-3-13 12:38

From the web site, lots of homework but some have not yet distributed. Can any one tell whether we need to go to school and get them?
(Remark: I can't connect to school's telephone as it is always busy)
作者: Bambi    時間: 08-3-13 12:48

31/3 Mon - 暫定開課
9-11/4 - P1-P5 test, 科目時間如舊.

14/3  7:45 - 3:00
15/3  9:00 - 12:00
以上兩天可回校cover playground攞功課及交4月份lunch order(如還未交回)

1-3/4 - 學校會安排lunch
作者: shmchan    時間: 08-3-13 12:51

Thanks, Bambi.
作者: luvbobo    時間: 08-3-13 16:16

14/3  7:45 - 3:00   係cover playground
15/3  9:00 - 12:00  係校務處

詳情可check內聯網,class teacher應有send e-mail俾我o地!

原文章由 Bambi 於 08-3-13 12:48 發表
31/3 Mon - 暫定開課
9-11/4 - P1-P5 test, 科目時間如舊.

14/3  7:45 - 3:00
15/3  9:00 - 12:00
以上兩天可回校cover playground攞功課及交4月份lunch order(如還未交回)

1-3/4 - 學校會安排lunch ...

作者: luvbobo    時間: 08-3-13 16:46

BTW, 剛打電話問學校,停課期間所有課外活動取消!
作者: zitalin    時間: 08-3-13 17:14

作者: Odin    時間: 08-3-13 18:15     標題: 停課特別通告(08年3月)

停課特別通告
請家長留意下列事項:

轉自學校網頁
http://www.la-salle.edu.hk/news/notice20080313.htm
13-03-2008

[ 本文章最後由 Odin 於 08-3-31 06:41 編輯 ]
作者: tlomum    時間: 08-3-13 19:09

想問吓大家會唔會暫停課外活動(校外)?
作者: luvbobo    時間: 08-3-13 20:20     標題: 回覆 #751 zitalin 的文章

哇!好犀利呀!o甘詳細o既! 我o地班張冇o甘詳細!
作者: zz    時間: 08-3-13 22:49

這裡咪有pop up lor --> http://www.la-salle.edu.hk/

原文章由 luvbobo 於 08-3-13 20:20 發表
哇!好犀利呀!o甘詳細o既! 我o地班張冇o甘詳細!

作者: 亞水    時間: 08-3-14 00:36

Zitalin:

oic,原來咁既......承教承教

Odin:
所以我咪覺得奇怪law, 如果係lunch問題,咁點解唔多聽見其他同學仔有咁既問題?

大家覺唔覺得真係大吉利是,有D SARS Feel...

學校方面D應變措施都做得幾好哇。

原文章由 zitalin 於 08-3-12 11:29 發表
腸胃炎 - 唔係一定食咗不潔食物, 如果你野咗d感冒菌不過唔發, 但落咗去腸, 醫生就會話腸胃炎, 去咗耳仔就可能中耳炎, 去咗肺就肺炎, 去咗骨就可能會骨膜炎, 最驚去腦同血, 會腦炎同cccccccc, 所以一有發燒 / 嘔吐 /  ...

作者: FTB    時間: 08-3-14 09:02

可能性有好多喎,不過肯定唔係得你一個仔唔舒服啦,飯餐有幾款,或者得一、兩款有問題呢?

上次SARS係零二年年尾由一家人去大陸探親,跟住返到香港全家死晒而打開序幕,不過當時冇乜人理會呢單新聞,直至有大量個案發生,董生先有d反應,今次曾生反應比較次,可能因為佢自己都有痾卦。

學校算做ok啦,如果你前日企係校務處門口,你會發覺個電話響不停,做到d書記死咁濟。

原文章由 亞水 於 08-3-14 00:36 發表
所以我咪覺得奇怪law, 如果係lunch問題,咁點解唔多聽見其他同學仔有咁既問題?

大家覺唔覺得真係大吉利是,有D SARS Feel...

學校方面D應變措施都做得幾好哇。

作者: pigpigapple    時間: 08-3-30 00:54     標題: 高年級家長,六月中考完試,七月中放暑假,這個月做什麽呢

高年級家長,
我仔讀P.1,
六月中考完試,七月中放暑假,這個月做什麽呢?
會教書嗎? 照上課?
放暑假前兩、三天會返學校做什麼?
另外,升P.2 時是不是原班升上,即1A全班升2A呢?
Thanks.
作者: zitalin    時間: 08-4-2 02:01

作者: snowbell    時間: 08-4-2 08:53

原文章由 zz 於 08-3-13 22:49 發表
這裡咪有pop up lor --> http://www.la-salle.edu.hk/

zz
最近已經正式出了P.6的Brand 1位有多少.  下星期一考呈分努力加油!  齊齊過馬路!
作者: beautyma12    時間: 08-4-2 23:11

加油﹗努力﹗ 我阿仔就開始第一次呈分,我吔都要一齊努力﹗
原文章由 snowbell 於 08-4-2 08:53 發表

zz
最近已經正式出了P.6的Brand 1位有多少.  下星期一考呈分努力加油!  齊齊過馬路!

作者: zz    時間: 08-4-3 09:51

snowbell
我都收到料band 1位有幾多.2次呈分後諗住今次衰左少少都可以行過馬路,點知這個消息,又要加把勁!

大家努力,齊齊過馬路.

原文章由 snowbell 於 08-4-2 08:53 發表

zz

作者: tlomum    時間: 08-4-4 14:04     標題: 喇沙小學個網?

請問有冇人知喇沙小學個內聯網係唔係死網呀?thks!

[ 本文章最後由 tlomum 於 08-4-4 14:19 編輯 ]
作者: snowbell    時間: 08-4-9 17:14

原文章由 zz 於 08-4-3 09:51 發表
snowbell
我都收到料band 1位有幾多.2次呈分後諗住今次衰左少少都可以行過馬路,點知這個消息,又要加把勁!

大家努力,齊齊過馬路.

係呀!  第三次呈分都要勤力!  A-尾down grade,只可進不可退,無閃失 A 就穩陣。
作者: Bambi    時間: 08-4-9 20:49

咩消息?
原文章由 zz 於 08-4-3 09:51 發表
snowbell

大家努力,齊齊過馬路.

作者: maria_lai    時間: 08-4-11 16:46

請問大約幾新小一生會去做校服及買書呢?
仲有, 每年通常幾時測驗及考試架?
謝謝!
作者: tlomum    時間: 08-4-15 22:57

今次測驗好似冇咁難,呀仔都係中文閱讀差
作者: TracyC    時間: 08-4-17 10:10     標題: 喇沙小學家長交流區

Hi,

我想問問二至五年級平均通常有多少班, 平均班有多少學生, 我朋友仔仔平均考班次 30-35, 若只有體育突出的話, 可升上原校有幾多? 老師會否對這批學生採取放棄態度?是否很多功課做?
作者: overview    時間: 08-4-17 10:21

即係現讀緊喇小,而班中名次係30-35 (一班大約40學生),
機會上喇沙書院都唔樂觀....除非體育好似"趙頌x"
我覺得起碼全級名次在前1/3才有望

原文章由 TracyC 於 08-4-17 10:10 發表
Hi,

我想問問二至五年級平均通常有多少班, 平均班有多少學生, 我朋友仔仔平均考班次 30-35, 若只有體育突出的話, 可升上原校有幾多? 老師會否對這批學生採取放棄態度?是否很多功課做? ...

作者: TracyC    時間: 08-4-17 11:18     標題: 喇沙小學家長交流區

請問趙頌x" 是誰?有咩出色表現?我想加深了解?
一年考多少試? 會分哪月份大考呢?
因我有另一朋友想給仔仔報喇沙或拔萃.

[/quote]
作者: overview    時間: 08-4-17 19:03

趙頌熙成績都係名列前茅,
我所知男小拔同喇沙都係兩測兩考,
你叫朋友考入先再稔讀邊間,
如選喇小,而名次排到每班30後,
我會轉校囉, 因一定上唔番中學,
不過男小拔係可以直上中學(除非主科唔合格)

明報專訊】曾經在球桌上「擊敗」國家主席[url=]胡錦濤
[/url]的14歲乒乓小將趙頌熙,據知也獲邀傳遞聖火,將成為本港最年輕的火炬手。

按[url=]北京
[/url]奧組委定下的「火炬手」條件,其中一項是火炬手須年滿14歲,而擁有9年「球齡」的趙頌熙剛好於上月滿14歲,正好符合當火炬手的年齡條件。

去年胡錦濤來港出席[url=]回歸10周年
[/url]慶典期間,曾到香港體育學院參觀,跟那些正備戰08年京奧的精英運動員見面,其間更與當時只有13歲的趙頌熙「對搓」,結果趙稍稍勝出。

趙頌熙被視為香港乒乓球壇的明日之星,2005年時11歲的他,便在全國少年兒童乒乓球錦標賽一鳴驚人,力壓內地選手奪得男單冠軍,這是本港小將首次在全國乒乓球賽事中揚威。

據了解,趙頌熙很早便獲提名為火炬手,然而負責甄選的委員會在內部討論時,曾有意見認為他的年紀尚小,怕由他出任火炬手會影響其成長,或造成很大的心理壓力。

原文章由 TracyC 於 08-4-17 11:18 發表
[/quote]

[ 本文章最後由 overview 於 08-4-17 19:12 編輯 ]
作者: snowbell    時間: 08-4-17 19:56

今日看新聞先見到趙頌接受訪問,佢真係好叻,運動、讀書、操行都很棒。

原文章由 TracyC 於 08-4-17 11:18 發表
[/quote]
作者: TracyC    時間: 08-4-18 09:50

喇沙都係兩測兩考, 通常哪月份?
名次排到每班30後,
喇沙體育要哪樣項目較注重?
若以體育努力奪標,取好成績, 有沒有機會升上中一呢?
作者: SaSaMummy    時間: 08-4-18 11:47

Around 170 to 190 accept by LS College.
Around Top 120 guarantees to LS college
Around Top 120 to 190 by lucky draw.

原文章由 TracyC 於 08-4-17 10:10 發表
Hi,

我想問問二至五年級平均通常有多少班, 平均班有多少學生, 我朋友仔仔平均考班次 30-35, 若只有體育突出的話, 可升上原校有幾多? 老師會否對這批學生採取放棄態度?是否很多功課做? ...

作者: zitalin    時間: 08-4-19 23:40

作者: snowbell    時間: 08-4-21 18:47

聽聞書院要學界第一第二。
原文章由 zitalin 於 08-4-19 23:40 發表
體育突出 = 全港數一數二?

作者: Odin    時間: 08-6-16 14:36

正如BK一樣,間唔中都有當機情況
作者: zitalin    時間: 08-6-16 15:06

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5