教育王國

標題: 要上班的爸爸媽媽..... [打印本頁]

作者: hkparents    時間: 08-3-6 16:10     標題: 要上班的爸爸媽媽.....

請問要上班的爸爸媽媽們, 你們會怎樣善用下班後的時間去教導你們的仔仔囡囡呢? 一般我每晚約8時至9時30分會幫我囡囡看功課和默書等, 沒有多餘時間同她溫習和備課, 因她早上要6時20分起床返學,所以我要她晚上10時便要上床睡覺, 如各位有時間的話,請在此分享下吧
作者: namingo    時間: 08-3-6 16:47

我的情況完全和你一樣啊!! 每晚如是.....很疲累!!! 但冇計啦!!
作者: YanYan0116    時間: 08-3-6 17:05

所以咁多小朋友去補習班.
作者: 柏媽    時間: 08-3-6 17:25

我想所有在職的父母都是一樣咁辛苦,但真是冇計,如我女在我放工前乖乖地做完所有功課,我就會一邊食飯一邊看她功課,就可以省回一些時間可以有多些時間和她溫書,因上學期平日沒有溫書所以成績很差,很多中文字都看不懂,現在我要改變讀書方法,每日溫習之前教過的書希望能記得多些字
作者: qqwong    時間: 08-3-6 21:22

真係有苦自己知....我個寶貝大約四時放學回家, 先吃些水果或茶點, 然後, 補習姐姐係四時半上來跟功課及溫習, 我就約六時收工返歸, 晚飯後再double check 當天的功課(有時補習姐姐會睇漏眼)及準備每星期的默或測, 準時九時半上床...之後, 我才能鬆口氣休息下...原本, 寶貝有午睡習慣, 而家啲功課咁緊迫, 唯有叫佢犧牲下唔訓, 除非佢真係好累...早前返左一個月既補習社, 有好有唔好, 好就係有人幫你睇功課及溫習, 唔好就係時間唔穩定, 試過考試前個星期, 晚晚由四時半補到八時半, 搞到寶貝喊咁口, 死都唔肯返, 所以, 改請私人補習幫下手, 自己都唔使咁辛苦...
作者: tingchichi    時間: 08-3-7 12:43

現在阿囡返果間補習社, 1 個老師對 10 幾人, 日日去 1個幾2 個鐘, 都未攪掂 D 功課   如果想老師默阿囡默書就更加唔洗旨意
作者: CSW    時間: 08-3-7 13:32

唉, 呢種上班爸媽既生活真係好慘, 我亦係晚晚8、9點才回到家, 做哂所有功課同溫默書後, 已經10點半有多...我覺得個仔都好辛苦。而成績唔係咁好, 亦令我覺得好難過, 彷彿係因為我太忙做工, 無辦法幫佢, 令佢成績唔好....

當我見到個d有媽媽係屋企陪既小朋友, 我真係好羨慕。我見大部分有媽媽陪既小朋友, d成績都會好些...我真係好想唔做野, 專心睇住兩個小孩。唉.....
作者: qqwong    時間: 08-3-7 13:39

原文章由 CSW 於 08-3-7 13:32 發表
唉, 呢種上班爸媽既生活真係好慘, 我亦係晚晚8、9點才回到家, 做哂所有功課同溫默書後, 已經10點半有多...我覺得個仔都好辛苦。而成績唔係咁好, 亦令我覺得好難過, 彷彿係因為我太忙做工, 無辦法幫佢, 令佢成績唔好. ...

我都覺得係, 有家人陪住溫習的小朋友, 成績唔太差...如果唔工作, 老公做到死死吓, 又想搵份part-time, 又唔易搵....我個寶貝又係咁, 找其他人教, 又唔係好得邊...自己教又勞氣, 又辛苦, 寶貝好依賴我去教, 晚晚收工忙到死, 想教都無咁好精力, 所以, 寶貝的成績未曾好過....
作者: tingchichi    時間: 08-3-7 13:41

我都想唔做野, 專心湊 2 個細既. 不過兩公婆既人工加埋平均都係得 2 萬左右. 妳話呢個時勢, 唔做野點得

原文章由 CSW 於 08-3-7 13:32 發表
唉, 呢種上班爸媽既生活真係好慘, 我亦係晚晚8、9點才回到家, 做哂所有功課同溫默書後, 已經10點半有多...我覺得個仔都好辛苦。而成績唔係咁好, 亦令我覺得好難過, 彷彿係因為我太忙做工, 無辦法幫佢, 令佢成績唔好. ...

作者: Ivy124    時間: 08-3-7 14:50

因為有補習姐姐一早對晒功課所以我每晚返到屋企只會再望多次..我囝做功課勁慢..所以唯有我自己同佢溫默書..其他書本上o既野就留番星期六/日先溫
作者: 雪文    時間: 08-3-7 15:23

我都係一樣, 無時間.  今次學校見家長, 老師問平時有沒有每日半小時温習, 我荅 : 無.  平時返到屋企真係無咩時間.    講完我幾內疚吓, 是否要反省吓.

原文章由 hkparents 於 08-3-6 16:10 發表
請問要上班的爸爸媽媽們, 你們會怎樣善用下班後的時間去教導你們的仔仔囡囡呢? 一般我每晚約8時至9時30分會幫我囡囡看功課和默書等, 沒有多餘時間同她溫習和備課, 因她早上要6時20分起床返學,所以我要她晚上10時便要 ...

作者: hkparents    時間: 08-3-7 15:26

原來咁多家長同我一樣情況,唯有大家互相勉勵吧.
作者: 雪文    時間: 08-3-7 15:41

請問你咁請私人補習一個月要幾錢呀 ?  每日4點半-6點 ? 一至五 ?

原文章由 qqwong 於 08-3-6 21:22 發表
真係有苦自己知....我個寶貝大約四時放學回家, 先吃些水果或茶點, 然後, 補習姐姐係四時半上來跟功課及溫習, 我就約六時收工返歸, 晚飯後再double check 當天的功課(有時補習姐姐會睇漏眼)及準備每星期的默或測, 準 ...

作者: MARS    時間: 08-3-7 16:56

我都係在職媽媽,阿女成績幾好,不過有時都好內疚,如果自己可以陪佢讀書的話,成績一定會更好. 不過為咗生活,唯有犧牲對住阿女嘅時間,大家互勉吧! 呻完喇,又講下我點安排~

其實我回到99家已是晚上7時多,我會睇下阿女功課先,有錯漏就叫佢即改(D字唔靚我唔擦,除非寫錯. 再加上我要求唔高,做妥已萬幸),跟住食飯睇電視,到晚上9:30就返歸(我家離99家只有5分鐘路程),返到屋企就叫女練下琴,做下課外功課OR默書,10:30前就要SLEEP...

你地係咪好奇怪我冇同女溫習呢? 其實溫習時間已於下午完成,我每日都出奪命追魂CALL. 同埋依家要中文背默,呢D就叫佢自己默,我返到屋企先睇佢默書證據,咁又慳返D時間. 如遇上考試,我就會早一晚用LABEL咗要溫嘅內容+口述(每日一科),讓她知道明天要溫及留意什麽地方,暫時都冇失手! 但亦可能係一年級嘅關係,課程唔算太難掛~
作者: bb86    時間: 08-3-7 17:24

congratulation!

原文章由 MARS 於 08-3-7 16:56 發表
我都係在職媽媽,阿女成績幾好,不過有時都好內疚,如果自己可以陪佢讀書的話,成績一定會更好. 不過為咗生活,唯有犧牲對住阿女嘅時間,大家互勉吧! 呻完喇,又講下我點安排~

其實我回到99家已是晚上7時多,我會睇下阿女功 ...

作者: evergreenj    時間: 08-3-7 17:36

原文章由 hkparents 於 08-3-6 16:10 發表
請問要上班的爸爸媽媽們, 你們會怎樣善用下班後的時間去教導你們的仔仔囡囡呢? 一般我每晚約8時至9時30分會幫我囡囡看功課和默書等, 沒有多餘時間同她溫習和備課, 因她早上要6時20分起床返學,所以我要她晚上10時便要 ...

我地都係在職爸媽,放工要返亞媽到食飯,因為個女係我亞媽接放學
,跟住食飯前睇功課,個女就睇電視,食完飯要趕住走佬,有時老公唔得閑要加班,我要自己接個女返屋企,要揹佢個書包,拿校服,拿飯比老公,仲有自己個手袋,仲要搭車,重到想死呀!跟住返到去要洗碗(朝早做早餐用左未洗),跟住同個女沖涼,有時有測驗,默書先會溫習,如果唔係都會比個女打機,自己通常都係最後先沖涼同訓,要11點先可以上床,嘩!好辛苦呀!朝早要6:20起身(始終返工要搞下自己個樣),做早餐比個女食,要自己搭車同佢返學,跟住自己就食個早餐先,
可以心情舒服D
作者: evergreenj    時間: 08-3-7 17:44

原文章由 evergreenj 於 08-3-7 17:36 發表

我地都係在職爸媽,放工要返亞媽到食飯,因為個女係我亞媽接放學
,跟住食飯前睇功課,個女就睇電視,食完飯要趕住走佬,有時老公唔得閑要加班,我要自己接個女返屋企,要揹佢個書包,拿校服,拿飯比老公,仲有自己個手袋,仲要 ...

仲有要記住搵時間同老公有時過下2人happy hour! So,every
friday,我地2公婆就係"飛"女,放佢係亞媽到訓,自己出街食飯喇!
作者: qqwong    時間: 08-3-7 22:51

原文章由 雪文 於 08-3-7 15:41 發表
請問你咁請私人補習一個月要幾錢呀 ?  每日4點半-6點 ? 一至五 ?

平均一個月約九百元左右, 只補一三五, 大約二小時, 由4時15分至6時15分,其餘兩天留番我去跟, 起碼跟少幾天, 都無咁辛苦....姐姐每次幫佢對功課, 另會跟進下星期的測考....以前試過請大學生, 佢地掛住搵錢, 又教得唔好, 寶貝成績無乜好轉...希望轉左呢個姐姐, 會有所改善喇! 如果唔啱,唯有叫agents幫我找另一個吧!
作者: qqwong    時間: 08-3-7 22:54

原文章由 evergreenj 於 08-3-7 17:44 發表

仲有要記住搵時間同老公有時過下2人happy hour! So,every
friday,我地2公婆就係"飛"女,放佢係亞媽到訓,自己出街食飯喇!

二人世界!?好似好陌生的名詞...唉!我地都好耐無試過二人世界喇!成日想去做,到最後都無去做,可能等寶貝再大啲,先有番我地既二人世界...
作者: 雪文    時間: 08-3-8 11:33

咁即平均一小時75元, 都OK.  

唔該晒.

原文章由 evergreenj 於 08-3-7 17:44 發表

作者: MARS    時間: 08-3-8 12:25

原文章由 evergreenj 於 08-3-7 17:36 發表

,跟住食飯前睇功課,個女就睇電視,食完飯要趕住走佬,有時老公唔得閑要加班,我要自己接個女返屋企,要揹佢個書包,拿校服,拿飯比老公,仲有自己個手袋,仲要 ...

嘩..你都好多嘢拎喎! 睇到你咁講,已經感覺到你超趕/忙.....
其實你試下叫你媽咪幫阿女沖涼,而早餐方面就安排D簡單D嘅食物,盡量減少要做嘅家務~
作者: MARS    時間: 08-3-8 12:27

原文章由 bb86 於 08-3-7 17:24 發表
congratulation!

都係多得阿女,99,老公嘅協助先可以咁順利架咋
作者: YanYan0116    時間: 08-3-8 12:55

Mars

仲記唔記得我呀
晴晴(我有無記錯名)好叻呀.

我個女就懶, 學校已經唔多功課, 有時我地返到屋企都未做完, 仲要勞氣一輪先肯做,  日日放學只係掛住同亞妹玩.
作者: mingming1314    時間: 08-3-8 17:19

我就好彩...
囡囡四點半回家後, 先瞓下..
瞓到7點至做功課或去上興趣班. 其實囡囡做功課超快, 好多時在學校已做完. 只留下些少或不懂的. 當我們回家時, 剛好可以教她... 和陪她溫書和練琴. 食飯時還可讓她看一個鐘頭電視. 晚上11點才上床, 所以我們可以有較多時間陪她 .
作者: MARS    時間: 08-3-10 12:01

原文章由 YanYan0116 於 08-3-8 12:55 發表
Mars

仲記唔記得我呀
晴晴(我有無記錯名)好叻呀.

我個女就懶, 學校已經唔多功課, 有時我地返到屋企都未做完, 仲要勞氣一輪先肯做,  日日放學只係掛住同亞妹玩. ...

梗係記得啦...你記性好好  你學琴學成點呀?

其實邊個細路唔懶丫,我女咪一樣,一有機會就偷雞架喇
你女都係愛鍚細妹先同佢玩啫,你飲得杯落就真~~~
作者: evergreenj    時間: 08-3-10 12:39

原文章由 MARS 於 08-3-8 12:25 發表

嘩..你都好多嘢拎喎! 睇到你咁講,已經感覺到你超趕/忙.....
其實你試下叫你媽咪幫阿女沖涼,而早餐方面就安排D簡單D嘅食物,盡量減少要做嘅家務~

其實亞媽話同佢沖,但佢就鍾意玩水,激死!係就係好忙,見到個女&同佢多D傾計就好開心!其實個女可以坐校車,但自己接佢返學好D,見到佢入學校,就好放心喇! 佢依家仲係同我訓潻!晚晚攬到實一實!
作者: YanYan0116    時間: 08-3-10 13:12

原文章由 MARS 於 08-3-10 12:01 發表

梗係記得啦...你記性好好  你學琴學成點呀?

其實邊個細路唔懶丫,我女咪一樣,一有機會就偷雞架喇
你女都係愛鍚細妹先同佢玩啫,你飲得杯落就真~~~ ...

我仲學緊, 不過唔係好夠時間練, 好時都有歌要彈2堂, 不過學費唔貴就算啦.

起碼你係電話吩咐亞女佢都聽呀, 我個個面對面叫佢都唔願做.
作者: fungying    時間: 08-3-10 13:54

各位要上班的爸爸媽媽,

見到這主題好想和大家分享我經驗,我小女已經中一啦.

好多家長要很晚放工,我會要小朋友先午睡大約1-1.5小時,睡醒後洗澡,做家課,我放工後會睇家課和溫習,因已經午睡所以做家課,溫習和練琴都比較精神. 晚上可以11:00才睡. 早上6:30起身. 五年來生活如是. 直到小六就不用午睡. 但五年內要她每星期游水,她的體能是班內最好的女子比一些男生要好. 我相信在一至二年級是最辛苦. 大家加油!!!

Ying
作者: achow    時間: 08-3-10 14:39

Dear All,

I am a working mother and I need to go for business trip in every single month. Therefore kids's homework and review really gave me pressure.

If I am in HK, I will arrive home at around 6:45. Chat with them for 15min and dinner at 7:00. 7:30-9:00 start to study/ checking homework/review time. If no homework that day, I will ask them to read story book, pratice Piano. (Luckily not many homework in my son's school).
9:00-9:30, we will watch TV together-discovery channel or play cards or do some drawings. Must sleep at 9:30.

I also hire a private teacher at home, 2 times a week. If I am not in HK, I will ask her to come 3 times a week. Before me or teacher arrive, they must need to finish homeworks by themselves (That's important). Teacher and me are the one to check and assist them when they don't know how to do.

Lucky me, my youngest girl is very independent, therefore what I need to do is only forcus on my eldest son.

According they do not have many homeworks (May be some already finish in class), therefore they can still attend one hour activities per day.
作者: MARS    時間: 08-3-10 23:45

原文章由 evergreenj 於 08-3-10 12:39 發表

其實亞媽話同佢沖,但佢就鍾意玩水,激死!係就係好忙,見到個女&同佢多D傾計就好開心!其實個女可以坐校車,但自己接佢返學好D,見到佢入學校,就好放心喇! 佢依家仲係同我訓潻!晚晚攬到實一實! ...

係咪女特別痴身D呢~ 我個都係成日同我瞓架
作者: MARS    時間: 08-3-10 23:46

原文章由 YanYan0116 於 08-3-10 13:12 發表

我仲學緊, 不過唔係好夠時間練, 好時都有歌要彈2堂, 不過學費唔貴就算啦.

起碼你係電話吩咐亞女佢都聽呀, 我個個面對面叫佢都唔願做.

無論學琴定教女都係一樣...慢慢嚟啦,總有成功的一天
作者: MARS    時間: 08-3-10 23:49

原文章由 fungying 於 08-3-10 13:54 發表
各位要上班的爸爸媽媽,

見到這主題好想和大家分享我經驗,我小女已經中一啦.

好多家長要很晚放工,我會要小朋友先午睡大約1-1.5小時,睡醒後洗澡,做家課,我放工後會睇家課和溫習,因已經午睡所以做家課,溫習和練琴都 ...

夜晚11:00瞓,第二朝6:30起身,總要維持咗咁多年,你女真係勁勁勁.
作者: Karinachu    時間: 08-3-11 00:18

各位,

我囡囡現在一年班, 每天我和她的時間根本不夠用, 她放學後, tea time及休息30分鐘, then take shower, 16:30開始做功課, 如在學校無時間做功課, 分分鐘要做到18:30, 18:30-19:15晚飯時間, 這時我放工回到家(如不要OT), 我開始一面食飯, 一面check功課及Kumon Maths, 她開始做每日一篇(其實是每日4篇, 因是2篇中, 2篇英), 如果好彩她的功課無問題, 便要準備一下每星期的中文背黙及英文黙書, then,開始小提琴及鋼琴練習(我想她每天可練習各30分鐘. 但不是日日咁順利-小提琴我和她一同練, 鋼琴如好似音樂節, 我會跟她一同練), 課外圖書、reading kids及學校訂的報紙要在第二天上學前才有時間看10分鐘. 我老公不在香港工作的, 星期五晚返, 她從沒時間理會阿囡的任何事, 除了NDS(放長假時, 我會給阿囡relax一下。)我其實都覺得我和囡囡都幾辛苦, 但阿囡好有耐力, 佢話唔會放棄學習任何一樣興趣班(還有游泳及英文班). 阿囡好盡責任, 她上學期全班考第一. (其實我同我老公只想她考10名內)
作者: hkparents    時間: 08-3-11 11:53

請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及好成績. 但請不要忽視教導小朋友要怎樣正面對錯敗.因為叻的孩子往往不能容易接受自己的失敗.  在此亦可看到Karinachu怎樣將全副精神和心機放在她的寶貝女兒身上. 這是典型香港一孩家庭的寫照.
作者: 鳳梨    時間: 08-3-11 12:22

我成日都同有d家長講: 人哋考第一係背後要付出好多: 無左小朋友享樂既時間, 唔可以好free做自己想做既嘢, 如果我哋d小朋友可以做佢哋1/2 exercises, 相信都可以考第一or好前, 但係你想唔想小朋友咁細就精力耗盡? 只要成績中上我就滿意, 因佢真係比別人操練得少, 當然有d小朋友係好受呢一套.

原文章由 hkparents 於 08-3-11 11:53 發表
請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及 ...

作者: evergreenj    時間: 08-3-11 13:19

原文章由 鳳梨 於 08-3-11 12:22 發表
我成日都同有d家長講: 人哋考第一係背後要付出好多: 無左小朋友享樂既時間, 唔可以好free做自己想做既嘢, 如果我哋d小朋友可以做佢哋1/2 exercises, 相信都可以考第一or好前, 但係你想唔想小朋友咁細就精力耗盡? 只 ...

我都覺得小朋友好忙,我平時係要佢抽多時間玩同睇課外書籍,無比校外習作佢做,我覺得佢一日係學校已好辛苦,好似自己放工仲要學
野都頂唔順,比大家放鬆下唔好咩!
作者: Karinachu    時間: 08-3-11 19:55

hkparents,

你估錯了, 我囡囡從來無上任何學前班的, 三歲時見到表哥學鋼琴, 佢跟住想學, 因太細我沒有給她學, 到4歲才學. 小提琴是今個暑假才學, (佢見小朋友背住個琴好有型, 佢話要學), 游泳本來是暑假學的暑期班, 學學下現在仍學緊. 佢重話要學4式呢. 我其實有問佢減少一兩樣活動的, 但她一樣都不想減, 她不願意下只減了畫畫. 可能佢似我老公, 有毅力掛.所以我放工都要快手快腳, 要快d回家.

原文章由 hkparents 於 08-3-11 11:53 發表
請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及 ...

作者: 晴晴的媽媽    時間: 08-3-12 11:12

原文章由 Karinachu 於 08-3-11 19:55 發表
hkparents,

你估錯了, 我囡囡從來無上任何學前班的, 三歲時見到表哥學鋼琴, 佢跟住想學, 因太細我沒有給她學, 到4歲才學. 小提琴是今個暑假才學, (佢見小朋友背住個琴好有型, 佢話要學), 游泳本來是暑假學的暑期班, ...

Hi Karinachu,

有些情況不是朋友願意而是父母的意願的話,小朋友在迫的情況下學,當然會覺得痛苦 ;相反,若好像你的囡囡是自己主動要求學的話,那就另一回事 ,這便不是苦事,不是滿足父母而是滿意自己,這才是學習的動力,好像我的囡囡一樣,叫他學少一樣都說不可 !她三歲生日要求生日禮物是學跳芭蕾舞,四歲要求加學鋼琴,五歲要求加學珠心算,仲未計年中時考小學,她覺得自己英文不好,跟著加學英文,音樂劇團;魔術...現在我身邊的家人及朋友都勸我不要給囡囡學太多,太辛苦啦! 我都解釋了很多次 ,是囡囡的要求,她很用心去學,覺得學到野,很充實,很滿足 !我實在找不到什麼理由不准她繼續, ,其實最緊要是時間的安排,讓子女了解,他們也會懂得合作及自動自覺。

晴晴的媽媽
作者: 馬媽媽    時間: 08-3-12 11:30

Although some children may be very willing to learn things. as a parent, I have to adjust for them and still want to let them having some spare time (even very little bit) to dream and do something "not so serious" e.g. drawing/writing something silly, playing dolls, etc. so that the childhood will be very memorable for their whole life.

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-3-12 11:12 發表

Hi Karinachu,

有些情況不是朋友願意而是父母的意願的話,小朋友在迫的情況下學,當然會覺得痛苦 ;相反,若好像你的囡囡是自己主動要求學的話,那就另一回事 ,這便不是苦事,不是滿足父母而是滿意自己,這才是學 ...

作者: jaja    時間: 08-3-12 16:40

touch wood我個女成績唔錯...小一小二都有參加托補班, 係幫倒睇佢做功課同默書, 一路都keep住全級前十名, 但學費一加再加成1,500元一個月, 所以今年小三唔補啦, 變左我要做呢份兼職, 真係無哂時間, 結果佢D成績跌左去全級十九名....唯有依家6時幾返去唔睇電視一路睇佢做功課, 食完飯又要默書, 温習同練琴, 真係好累呀.....希望佢D成績好返D啦
作者: 羊咩咩太太    時間: 08-3-17 17:17

我兩公婆也要返工,老公信唔過,叫佢睇下亞囡,佢可以去左睇報紙或叫埋亞囡去整野食,都係留番d優差比佢,同亞囡排毒算吧(玩和食).

另外講,我非常好彩有個好99每天幫我接囡囡放學和就我地好早食晚飯,我放工就立刻回到家7:00食飯,然後幫囡囡check功課,要默書和quiz的話就要在星期六或日預早溫左先,咁平日會輕鬆d,有些小朋友還要琴棋書畫呢,好彩我得琴ja.;有時間既話就問番囡囡當日學左d乜,佢講得出我就放佢一馬,講唔出的,就有時間再follow一下.

我做過實驗了,原來迫同唔迫(我指溫習),分數唔差得太遠;迫囡囡-我同囡囡都唔開心,相反開開心心咁溫習-大家都開心;過得去就算吧!
作者: cameo    時間: 08-3-20 23:23

其實每人都係每日24小時,夠唔夠用都係咁過,我個女迫唔嚟,我迫過唔work,決定唔會再迫...
我時間唔會比其他人好得去邊,我工作時間剛同小女相反,我3:00前返工(個女都未放學,見唔到面),我12點幾放工返到屋企(阿女已經瞓左覺,只見到熟睡o既佢....
我女已小三,功課量亦多,每日功課佢自己做,唔識就打電話問同學,or打電話問我,到夜晚收工我會睇佢功課,喺有問題的地方我用stickers點上題示教佢,佢朝早起身返學時,就喺校車上面改好功課,若我夜晚發現佢功課上有大問題(多數是新教課程),我會頂住唔瞓等到阿女天光起身,親身講解(當然呢種情況唔多,否則我日日唔夠瞓都遲早死得)
平時默書佢自己溫習,大多成績都唔錯,只係間中亦會有失手(但若要我每次默書都坐喺佢隔離溫習係為左次次100分,當然可以,但我唔會,佢自己亦有能力及責任了)
測考我會幫佢,但唔會全部,英文要串字就留俾佢自己串,中文生字亦佢自己溫習,寫作佢會自己睇完notes就作一篇俾我睇(我水評未可以去到批改作文,佢小女係話希望我可以俾d意見佢,我絕對樂意),數學我會精華佢平時d工作紙,選出佢錯的類別,自己出d同類題目比佢試做,唔明再解再教,就當係溫數學科!
我女亦一樣有課外活動,但全部都無壓力的活動,佢參加左有6個,fri籃球,sat體操+柔道,sun中作+英作+書法,全部都無需特別做功課or練習,書法係要練字,但由第一日上堂我已主動每次入課室一同參與,亦已同導師傾好,小女練字只可以做到重質不能重量,而每星期我與小女的假期亦有好豐富的親子活動,我地一齊練字(我同時預備書法文具一齊練字,大家互相睇大家的"功課"),一齊去圖書館睇書一小時,一齊玩NDS,佢過唔到版就由我幫佢"打大佬".....
唔好再為左時間上夠唔夠用而煩嘞,時間每日都真係有限,我只可以選擇"重質",好好運用同小朋友相處的小小时間,我而家係要返工,但我亦知做全職家庭主婦都唔代表小朋友成績可以有乜大改進,當你試諗一屋大小事交到自己手上,真係可以有更多時間同小朋友溫習嗎?當你24小時唔洗出外工作,可以保證自己日日對住小朋友EQ一樣嗎??我做過全職家庭主婦幾年,發覺只係各有好壞吧了....
反正覺得時間唔夠用,不如再plan好時間表
作者: readers    時間: 08-3-21 01:11

I normally go back home at about 8pm. Then have dinner (kids' dinner time is earlier) and check their homework. My son is K2, so I only need to spend a few mins on his homework. My daughter is at P1 but she finishes most of her homework in school (there is a homework session in school in the afternoon). I usually spend about 15-30min on her homework. Not much difference even when there is dictation. The dictations are frequent but usually a few words or sentences for Eng. The longer Chi dictations are always held on Mon so that u can do revision in weekend. So I can play for about 1 hr with her and her brother (play, read books, eat ice cream/snacks, to to playground....) before she goes to sleep at 9:30-10. My husband comes back around the same time and has trips from time to time. He also focuses on playing with them. In addition, my daugher can play for at least 1-2 hrs with her brother before I/my husband come home.

I ask her to do revision by herself when there is assessment or examinations. When I go home, I will ask her if she wants me to go through the materials with her. If she wants, I will go through those main points with her. If she does not want, I will leave it. Afterall she is only P1 and I can afford any low scores she may have. She should learn to be independent and be responsible for her own study. So far it works. She is a bit lazy in the first exam though her marks are above average. In the second exam, she works a bit harder as she knows this is the only way she can get higher marks. And she really did and she feels very proud of herself. I did not take any annual leave to do revision with her.

Both my kids had 1 piano class and 1 Eng class on weekdays. On Sat, they have arts and crafts and drama activities which they enjoy most. Sunday - we go to church only.

I want to enjoy the time with my kids and do not want to scold at them because of homework. Afterall, we only got a very little time with them everyday and very soon they will grow up and have their own social circle. To me, it is more important to build up a good relationship than to chase for academic results. I guess only in this way they will enjoy learning and have time to explore the world in their own way. Don't forget: kids can learn through playing an d 'playing' is every child's human right.

[ 本文章最後由 readers 於 08-3-21 01:15 編輯 ]
作者: NormalGuy    時間: 08-3-25 22:20

爸爸媽媽要上班, 孩子要上學, 各有各的職責, 我們無需因為要上班而不能替孩子温習而難過啊!

我很早已預計到沒有太多的時間陪太子讀書, 而且覺得學習是人生長跑, 不爭朝夕, 只爭長遠, 所以我選擇了一條龍的學校, 不用為升中而過早催谷, 而且學校功課不多, 因為多不等於好.

校長和老師都是太忙人, 校長傳授他的教子之道是讓孩子在小學開始時已自己靠自己, 弄得一塌糊塗就讓老師來教訓他, 今天校長的一雙子女都入讀英國的頂級大學了.

成長過程是很漫長的, 培養自學能力也如是. 大家放開懷抱, 讓生活過得簡單些, (包括孩子的學習生活也要簡單), 多休息, 保持腦活神通, 只在必要時才施予援手, 將來入大學也不難, 因為大學學額正在增加.
作者: pattymom    時間: 08-3-26 10:20

有了BB後, 我和丈夫先計劃搬近婆婆爺爺到, 因為有照應, 將來由菲傭主力照顧, 婆婆爺爺定時"巡查", 以確保仔仔能夠得到妥善照顧, 但當小朋友一歲時, 慢慢每天放工返到家中, 見到他一味只懂親親菲傭, 對父母較"生保", 心裡真是滿不是味兒。

我想這就是雙職父母要付出的代價吧? 朋友說, 等孩子長大"懂性"後, 這種情況便會改善, 希望吧! 現在除了假日一定湊仔仔行假外, 每日我和丈夫都會致電家中, 和小朋友問候幾句, 希望他能感受我們父母對他的關懷。未能在兒子成長時時刻陪伴在側, 將會是我終身遺憾, 要上班的爸爸媽媽, 萬般無奈呀!
作者: Asian    時間: 08-3-29 14:11

完全同意你的看法和意見。
作者: readers    時間: 08-3-30 00:19

pattymon, don't be upset. I had the same experience before. When kids grow up a little bit more, they will 'stick' to their moms (and dads) again. Of course, you need to spend time to play and talk with them everyday even they did not prefer u much now. I always comfort my friends who complained about kids sticking to maids in this way: Your kids like the maid, that means your maid treats your kids well. At least you do not need to worry about your maid hitting or starving your kids. Thinking in this way will make you feel more peaceful.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5