教育王國

標題: 校際音樂節 [打印本頁]

作者: Rachethew    時間: 08-2-18 23:52     標題: 校際音樂節

大家有參加今屆校際音樂節嘅小朋友都可以入黎報吓喜,或者交流一下經驗/心得呀!
作者: Ramomo    時間: 08-2-19 09:00

Hi,

My girl performed u102 Cuckoo yesterday and came 1st in her group.  This is the first time she join the Music Festival...so pleased to have such good luck !!

原文章由 Rachethew 於 08-2-18 23:52 發表
大家有參加今屆校際音樂節嘅小朋友都可以入黎報吓喜,或者交流一下經驗/心得呀!

作者: Heidi媽    時間: 08-2-19 09:37

作者: sdbma    時間: 08-2-19 11:04     標題: 回覆 #2 Ramomo 的文章

Ramomo恭喜你囡囡好叻,請問是否一定check 回條呢?我遺失了回條,正努力尋找中.
作者: chrwan    時間: 08-2-19 12:56

原文章由 Ramomo 於 08-2-19 09:00 發表
Hi,

My girl performed u102 Cuckoo yesterday and came 1st in her group.  This is the first time she join the Music Festival...so pleased to have such good luck !!

Congradulations! Your girl is so smart. How old is your girl & how many marks she gets?  Any rehearsal on the same day she plays? Tks for your advice.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-19 13:11

報喜! 我女87分, 拎第3呀~~
我同琴老師都覺得個評判比較持平, 唔同style都有獎(我女無跟琴譜速度)
如果講advice, 我會建議執好d detail位, 例如漸大漸細, 連音跳音等, 因為大部分學生都彈到準備, 不過唔夠detail
原文章由 chrwan 於 08-2-19 12:56 PM 發表
Congradulations! Your girl is so smart. How old is your girl & how many marks she gets?  Any rehearsal on the same day she plays? Tks for your advice.

作者: Benbenmum    時間: 08-2-19 13:33

Ramomo,

Congratulations to your daughter. Pls advise the marks
of the 2nd & 3rd place as well. Thanks.
作者: chrwan    時間: 08-2-19 13:41

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-19 13:11 發表
我同琴老師都覺得個評判比較持平, 唔同style都有獎(我女無跟琴譜速度)
如果講advice, 我會建議執好d detail位, 例如漸大漸細, 連音跳音等, 因為大部分學生都彈到準備, 不過唔夠detail
...

Tks for advice, She is so smart.  This is the first time we have joined this contest.  Do we have to wait to start ..  And how long have your girl play piano?  Have your girl recite the piece?
作者: YanYan0116    時間: 08-2-19 14:15

原文章由 Ramomo 於 08-2-19 09:00 發表
Hi,

Congratulation!!!!

我個女都係第一次參加85分無獎, 不過我都好滿意lu.
今朝個評審都係要求大細聲, 跳音要清楚.
作者: Ramomo    時間: 08-2-19 14:17

Heidi媽,

thank you. GOOD LUCK to your girl !
原文章由 Heidi媽 於 08-2-19 09:37 發表
Ramomo,

恭喜晒:喜:! 第一次參加已取第一名真係好叻女 .

下星期到我仔仔, 希望佢可以彈到平時的水準已經好好了.

作者: Ramomo    時間: 08-2-19 14:18

sdbma,
Yes  the staff did take a look at the form and the ID card. Good Luck !
原文章由 sdbma 於 08-2-19 11:04 發表
Ramomo恭喜你囡囡好叻,請問是否一定check 回條呢?我遺失了回條,正努力尋找中.

作者: Ramomo    時間: 08-2-19 14:20

chrwan

She is almost 7 and got 89 marks.  no rehearsal ..
原文章由 chrwan 於 08-2-19 12:56 發表

作者: Ramomo    時間: 08-2-19 14:21

1st 89 marks
two 2nd 86 marks
two 3rd 85 marks
原文章由 Ramomo 於 08-2-19 14:20 發表
chrwan

She is almost 7 and got 89 marks.  no rehearsal ..

作者: Ramomo    時間: 08-2-19 16:05

Charlotte_mom,

:恭: :喜:

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-19 13:11 發表
...

作者: MM223    時間: 08-2-19 16:34

Ramomo & Charlotte_mon,

尚未比賽的小朋友加油!希望好消息會源源不絕!
無獎都不要緊,能完成比賽已值得獎勵!
作者: 洛婷    時間: 08-2-19 16:54

原文章由 MM223 於 08-2-19 16:34 發表
Ramomo & Charlotte_mon,

尚未比賽的小朋友加油!希望好消息會源源不絕!
無獎都不要緊,能完成比賽已值得獎勵!

agree
作者: RachelNgMaMa    時間: 08-2-19 17:50

My daughter performed the solo vocal singing this morning and she got the 2nd prize.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-19 17:51

thanks!!
我都係第一次join, 所以都好surprise
我入場又無睇slip wor (好彩, 我都整唔見左好耐:;pppp: ), 不過睇左學生証
我女學左3年半琴, 剛考左2級, 我女練琴好懶架(所以連音彈得唔夠靚)! 水準又飄忽, 佢係琴老師既學生中, 最遲一個彈熟隻歌(最弊又係最早比賽!), 所以真係好驚險!
原文章由 chrwan 於 08-2-19 01:41 PM 發表
Tks for advice, She is so smart.  This is the first time we have joined this contest.  Do we have to wait to start ..  And how long have your girl play piano?  Have your girl recite the piece?

作者: shirley73a    時間: 08-2-19 17:53

作者: Ramomo    時間: 08-2-19 18:17

shirely73a

跳音 = staccato, some right hand playing note should be played as staccato, there is a dot on the note.

However, the left hand should be played as legato (nin 音)esp. in mid paragraph.

Some kids have confusing playing it vice versa.

GOOD LUCK.

原文章由 shirley73a 於 08-2-19 17:53 發表
我個仔明日就係喇...巧緊張呀??!!

另請問咩叫跳音呀?? 請賜教. tkx!!

作者: shirley73a    時間: 08-2-19 18:31

作者: neighbour931    時間: 08-2-19 19:17

起初我仲以為校際音樂節, 只要小朋友完整地彈完首歌都最少比proficiency Cert. 琴日有個組別好多人都攞唔到cert, 分數低至二十幾, 唔知會唔會好hurt呢
作者: shirley73a    時間: 08-2-19 20:10

作者: 洛婷    時間: 08-2-19 20:30

原文章由 shirley73a 於 08-2-19 20:10 發表
20幾分?? 唔係啩??!!!

唔係呀 , 真係有咁低分???????

個評判都好手緊吓
作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-19 21:08

唔奇呀! 我以為黎得比賽點都會準備準備
不過有d player真係......甩晒都算, 都未練識, 直頭唔得左右手一齊彈, only左手求祈彈幾個bar就落台鞠躬, 好勇呀
原文章由 洛婷 於 08-2-19 08:30 PM 發表
唔係呀 , 真係有咁低分???????
個評判都好手緊吓

作者: bbqueen    時間: 08-2-19 21:15

...

Congratulations! 請問囡囡彈邊首歌? 我個囡 3 月頭 ar.....
作者: shirley73a    時間: 08-2-19 21:36

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-19 21:41

點會輪到你丫! 我唸果d真係無咩點練就上場, 如果有老師教住, 應該進度都有返咁上下既!
原文章由 shirley73a 於 08-2-19 09:36 PM 發表
c 啦. 聽倒你地咁講, 我心都寒埋喇!!

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-19 21:42

102 cuckoo呀
可能遲d到你上黎話女女拎左冠軍呢!
原文章由 bbqueen 於 08-2-19 09:15 PM 發表
Congratulations! 請問囡囡彈邊首歌? 我個囡 3 月頭 ar.....

作者: Heidi媽    時間: 08-2-19 21:55

作者: neighbour931    時間: 08-2-19 22:42

我睇果個係中樂組的, 西樂和鋼琴就暫時未聽過咁低分
原文章由 shirley73a 於 08-2-19 20:10 發表
20幾分?? 唔係啩??!!!

作者: NoName    時間: 08-2-19 22:54

我今日都好開心,個學生參加二級,86分,拎左第三名呀!

我第一次幫學生操比賽咋,個學生又第一次去比賽,佢又細個,我諗住佢會好驚,會有d甩啦,諗住佢有80分以上我都好開心架喇,點知返到黎佢話我知拎第三名喎!開心死我呀!
作者: id00288    時間: 08-2-19 22:57

原文章由 Heidi媽 於 08-2-19 21:55 發表

你女女好叻, 又係第一次比賽已經攞獎:恭: !

Dear Heidi 媽
我囡囡明天比賽了,
第一次比賽希望她能完整地彈完全部,
我已很開心,
多謝你的門票,
對囡囡很有幫助, 完來很多小朋友都可做到真正的演奏
作者: Heidi媽    時間: 08-2-19 23:21

作者: Sindy    時間: 08-2-19 23:26

嚇得我丫... ,以往都鋼琴係彈得完一首歌,無乜甩cut都可以有cert.架啦........無cert果d表現成點呀?
原文章由 neighbour931 於 08-2-19 22:42 發表
我睇果個係中樂組的, 西樂和鋼琴就暫時未聽過咁低分

作者: 洛婷    時間: 08-2-19 23:49

原文章由 Sindy 於 08-2-19 23:26 發表
嚇得我丫... ,以往都鋼琴係彈得完一首歌,無乜甩cut都可以有cert.架啦........無cert果d表現成點呀?

me 2

原來係中樂 :D
作者: neighbour931    時間: 08-2-20 00:26

Sindy,
好耐無見呀, 近來好嗎 ?
我囡囡岩岩係星期一攞到二胡中級honor 呀, 你囡囡今年有無報呀 ?
原文章由 Sindy 於 08-2-19 23:26 發表

[ 本文章最後由 neighbour931 於 08-2-20 00:27 編輯 ]
作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 09:46

剛唸起--提一提各位, 尢其是小朋友細粒果d
比賽用既三角琴, 譜架比較高, 其實小朋友都幾難睇到架(細粒d直頭唔夠高擺份譜上去tim呀), 我女7歲都話好高睇唔到
所以真係要練熟d呀
作者: 叮鈴    時間: 08-2-20 10:14

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 09:46 發表
比賽用既三角琴, 譜架比較高, 其實小朋友都幾難睇到架(細粒d直頭唔夠高擺份譜上去tim呀), 我女7歲都話好高睇唔到
所以真係要練熟d呀 ...

想問腳未到地的小朋友,有沒有小凳子可以墊腳?
作者: ~may~    時間: 08-2-20 10:17

作者: Ramomo    時間: 08-2-20 10:30

no.  my girl also has her feet above the floor, it should be o.k.
原文章由 叮鈴 於 08-2-20 10:14 發表

想問腳未到地的小朋友,有沒有小凳子可以墊腳?

作者: Ramomo    時間: 08-2-20 10:31

agree.....actually it should be better to recite it w/o the books.
原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 09:46 發表
所以真係要練熟d呀 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 10:35

加油! good luck, 等你好消息呀!
原文章由 ~may~ 於 08-2-20 10:17 AM 發表
我個女下午比賽喇

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 10:37

我果場只有一個小朋友有帶chair去墊腳, 其他好多都係腳fing fing
如果隻歌唔駛踩pedal, 唔緊要啦!
原文章由 Ramomo 於 08-2-20 10:30 AM 發表
no.  my girl also has her feet above the floor, it should be o.k.

作者: 叮鈴    時間: 08-2-20 10:48

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 10:37 發表
我果場只有一個小朋友有帶chair去墊腳, 其他好多都係腳fing fing
如果隻歌唔駛踩pedal, 唔緊要啦!

thanks Ramomo , Charlotte_mom

原來要自己帶。因為囝囝老師叫佢要掂地彈(因為佢首曲2分鐘長,有很多部分都要彈得好快下,怕重心唔平衡),個身只好半坐,手腕自然彈得較辛苦,我以為大會會供應凳仔,自己帶又怕俾人笑?係屋企張凳仔黎
作者: Heidi媽    時間: 08-2-20 10:58

作者: Ramomo    時間: 08-2-20 11:10

oic....my girl never has her feet on the floor...on the competition day, I saw some kids are standing to play the song.

原文章由 Heidi媽 於 08-2-20 10:58 發表
我地的琴老師就會要求小朋友最少對腳要點地, 令願 pat pat 貼住張椅, 那重心就唔會集中晒在對手上.

作者: Heidi媽    時間: 08-2-20 11:40

作者: Heidi媽    時間: 08-2-20 11:40

作者: bbqueen    時間: 08-2-20 11:56

原文章由 NoName 於 08-2-19 22:54 發表
我今日都好開心,個學生參加二級,86分,拎左第三名呀!

我第一次幫學生操比賽咋,個學生又第一次去比賽,佢又細個,我諗住佢會好驚,會有d甩啦,諗住佢有80分以上我都好開心架喇,點知返到黎佢話我知拎第三名喎!開心死我呀! ...

How old is she?  考左 G2 未? 學咗幾耐 piano?  Any tips to get high score?
作者: Ramomo    時間: 08-2-20 12:45

bbqueen,

which song is your girl going to play ?  my girl played cuckoo U102 on Monday, the contrast of Forte (loud) and piano (soft) should be performed, also the legato and staccato plus the rit. at the end of the song. Most important is the pace of the song.
原文章由 bbqueen 於 08-2-20 11:56 發表

How old is she?  考左 G2 未? 學咗幾耐 piano?  Any tips to get high score?

作者: NoName    時間: 08-2-20 12:47

原文章由 bbqueen 於 08-2-20 11:56 發表

哈哈,係男仔黎,唔係女仔黎架!今年剛七歲!
未考G2呀,而家學緊G2尾啦,佢阿媽話想等G3先考級!

佢跟我學左琴一年零三個月左右啦,之前冇學琴,
但佢阿媽自己睇影帶教佢d音咁囉!

其實,都冇話有咩tips既,
最緊要係所有既Dynamics (大細聲、漸慢...) 都執得靚d囉,
同埋隻歌真係要練到好熟囉!

仲有,比賽前我都會同佢地做下心理輔導,
例如同佢地講下到時既流程呀,
叫佢唔使驚,放鬆d呀,
同埋講下用三角琴時佢可能會遇到既問題之類咁啦,
等佢有多d準備自己會遇到d咩問題,
咁到時冇咁驚,
自己就發揮到平時既水準囉!
作者: heihei媽    時間: 08-2-20 12:48

佢彈咩歌呀

原文章由 NoName 於 08-2-20 12:47 發表

哈哈,係男仔黎,唔係女仔黎架!今年剛七歲!
未考G2呀,而家學緊G2尾啦,佢阿媽話想等G3先考級!

佢跟我學左琴一年零三個月左右啦,之前冇學琴,
但佢阿媽自己睇影帶教佢d音咁囉!

其實,都冇話有咩tips既,
最緊要係所有既Dynamics ( ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 12:52

係呀, 廁所果d膠凳仔!
大會唔供應架, 我女上次考琴有隻歌要踩pedal, 隻腳又唔夠長, 要自己帶舊野去墊高, mer到我屎屎下
原文章由 叮鈴 於 08-2-20 10:48 AM 發表

thanks Ramomo , Charlotte_mom

原來要自己帶。因為囝囝老師叫佢要掂地彈(因為佢首曲2分鐘長,有很多部分都要彈得好快下,怕重心唔平衡),個身只好半坐,手腕自然彈得較辛苦,我以為大會會供應凳仔,自己帶又怕俾 ...

作者: NoName    時間: 08-2-20 13:04

原文章由 heihei媽 於 08-2-20 12:48 發表
佢彈咩歌呀

#105  Melody Op. 77 No. 5
作者: AngieMaMa    時間: 08-2-20 16:16

我地今日係Art Centre比賽, 小女表現普通,還好有張MERIT CERT, 不過第一,二,三名都好高分. 他們的表現也實在非常有水準!!

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91
作者: Karinachu    時間: 08-2-20 16:32

我都好開心呀. 阿囡今日在荃灣大會堂考, 86分得第三.
作者: 洛婷    時間: 08-2-20 16:32

原文章由 NoName 於 08-2-20 13:04 發表

#105  Melody Op. 77 No. 5

原本我女女都係參加今年校際彈Lee首歌,歌書仲訂咗,
(本書係橙啡色 SHORT ROMANTIG PIEGES FOR PIANO)

到報名既時候,我同學校溝通上出咗問題,
交回條比學校既時候,原來我冇填到個No:U105,
咁學校派番回條比女女,返到嚟佢又冇同我講有件咁既事,
張回條就係咁樣,一路就係書包裡面,
之後音樂老師又冇吹佢交回條,(我諗連老師都可能唔記得咗)
我就覺得奇怪,點解咁耐都未有通知,問女女又話唔知,
我就走去睇吓佢個書包,原來張回條係個書包底
就係咁樣一路擺到過咗報名日期,
打電話去學校都話冇用喇,因為已經過咗報名日期,
無辦法啦,唯有下年再參加過:-|

首歌女女識彈,只不過之後冇再繼續去操Lee首歌,
彈本書另外其他歌仔,都彈咗以下幾首,

1)  P.3     STUDY in D
2)  P.4     COUNTRY DANCE
3)  P.5     ERMAN DANCE
4)  P.7     WALTZ in  C
5)  P.8     STUDT in A minor (之前彈BEYER既時候教過)
6)  P.9     POLKA
7)P.12     STUDY in A
8)P.15     GRANDMOTHER'S SONG
9)P.17     UNDISMAYED
10)P.24   CHILDREN'S MARCH
11)P.29   MELODY
作者: 洛婷    時間: 08-2-20 16:37

原文章由 AngieMaMa 於 08-2-20 16:16 發表
我地今日係Art Centre比賽, 小女表現普通,還好有張MERIT CERT, 不過第一,二,三名都好高分. 他們的表現也實在非常有水準!!

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91 ...

都好啦 對手太強,

但攞9字頭都真係好有水準:)
作者: Sindy    時間: 08-2-20 17:21

係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左,對自己同首歌都要求高左,我都安心d囉
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 00:26 發表
Sindy,
好耐無見呀, 近來好嗎 ?
我囡囡岩岩係星期一攞到二胡中級honor 呀, 你囡囡今年有無報呀 ?

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 17:25

原文章由 Karinachu 於 08-2-20 04:32 PM 發表
我都好開心呀. 阿囡今日在荃灣大會堂考, 86分得第三.

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 17:27

係啊, 佢自己有要求至有用! 我女練琴都係懶 永遠唔會將唔好果part再練.....
原文章由 Sindy 於 08-2-20 05:21 PM 發表
係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左, ...

作者: Sindy    時間: 08-2-20 17:47

轉左老師之後好好多,老師好多時demo比佢睇,仲可以模仿佢點錯,所以一比較佢就知原來係咁,同埋老師既表達能力幾好,囡囡get得到佢講乜,不過練琴都係懶架.....阿仔就更加唔嗲唔吊咁....不過興趣既野我都無逼佢,鐘意有mood咪彈囉.....我比人叫練自己唔鐘意既歌我都會覺得好煩... ,不過老師就有d覺得阿仔可惜,成日問我仔係咪彈過果d歌...不過算啦,兒孫自有兒孫福

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 17:27 發表
係啊, 佢自己有要求至有用! 我女練琴都係懶 永遠唔會將唔好果part再練.....

作者: neighbour931    時間: 08-2-20 18:10

你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多, 不過我仍然要求(希望)佢背譜出賽..........會唔會過份左d呢 ?
原文章由 Sindy 於 08-2-20 17:21 發表
係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左, ...

作者: Ramomo    時間: 08-2-20 18:17

neighbour931,
kids learn very fast, e.g. one of my friend has brought her girl to my home last Sat since her girl plays the same piece as my girl,  honestly speaking, her tempo is too slow and have some wrong notes during the course of performance, however, my girl and I just demo to her twice and I remind her of the tempo and some key points (adding expression), she has got merit certificate today.
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 18:10 發表
你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多 ...

[ 本文章最後由 Ramomo 於 08-2-20 18:19 編輯 ]
作者: ~may~    時間: 08-2-20 18:17

作者: Sindy    時間: 08-2-20 18:26

梗係唔過份啦,我都有叫女背譜,其實佢地練到咁上下都記得架啦,不過我女就話拎埋出去會好d.........最緊要你囡囡知道首歌點彈,多d練下都應該ok的呀,老實講,真係認真咁彈,一個月乜時間都夠啦,咪係?
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 18:10 發表
你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多 ...

作者: neighbour931    時間: 08-2-20 18:41

Thanks so much for your encouragement. By the way, I won't push her too much on this as we do not give her too much time to practice in piano and grade six piece is quite hard for a normal 9 years old children self learning (most of the time).
Hope that my daughter have more time prepare for coming violin competitions.
原文章由 Ramomo 於 08-2-20 18:17 發表
neighbour931,
kids learn very fast, e.g. one of my friend has brought her girl to my home last Sat since her girl plays the same piece as my girl,  honestly speaking, her tempo is too slow and have so ...

作者: neighbour931    時間: 08-2-20 18:44

你囡囡有無報小提琴呀 ?
原文章由 Sindy 於 08-2-20 18:26 發表
梗係唔過份啦,我都有叫女背譜,其實佢地練到咁上下都記得架啦,不過我女就話拎埋出去會好d.........最緊要你囡囡知道首歌點彈,多d練下都應該ok的呀,老實講,真係認真咁彈,一個月乜時間都夠啦,咪係?  ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-20 19:22

如果小朋友生性, 練多兩練自然都會識背架喇, 我女係琴老師咁多學生中, 最遲練好校際既一個, 15號至叫剛學晒, 19號已經背晒譜去比賽拎埋第3tim!
哎! 呢d天才波, 我女最叻......anyway, 唔好睇小小朋友d爆炸力呀

Sindy,
我女仲勁! 完全知道自己錯咩, 老師未講已經話"我知! 咁丫嘛"然後解說theory一百分再做一個完美示範........到再彈又變成一pat! 教到老師話要call白車因為想嘔血!

原文章由 <i>neighbour931</i> 於 08-2-20 06:10 PM 發表
<br />
作者: bbqueen    時間: 08-2-20 20:52

原文章由 AngieMaMa 於 08-2-20 16:16 發表

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91 ...

彈边首歌? 有幾多人? 可以講埋幾多分 ar?
作者: flowerlily    時間: 08-2-20 22:54

Hi Sindy,

I am looking for a piano teacher(上門), would you mind to give me your teacher details?

many thanks

lily

原文章由 Sindy 於 08-2-20 17:47 發表
轉左老師之後好好多,老師好多時demo比佢睇,仲可以模仿佢點錯,所以一比較佢就知原來係咁,同埋老師既表達能力幾好,囡囡get得到佢講乜,不過練琴都係懶架.....阿仔就更加唔嗲唔吊咁....不過興趣既野我都無逼佢,鐘意有moo ...

作者: NoName    時間: 08-2-20 23:01

原文章由 洛婷 於 08-2-20 16:32 發表

原本我女女都係參加今年校際彈Lee首歌,歌書仲訂咗,
(本書係橙啡色 SHORT ROMANTIG PIEGES FOR PIANO)

到報名既時候,我同學校溝通上出咗問題,
交回條比學校既時候,原來我冇填到個No:U105,
咁學校派番回條比女女, ...

我發覺,而家好多學校既老師都係咁,
可能佢地忙啦,跟得唔係咁貼!

我都有兩個學生差d報唔到,
老師問有冇人參加時,
竟然問漏左佢地,
係佢地家長同其他家長傾開計,
先知道有得報,
個兩個家長問返老師時,
剛剛係最後一日,
家長搵我時,我都返緊工,
都冇個d歌既譜係身,
搞到我都冇時間慢慢諗佢地揀邊隻,
大概幫佢地揀左歌就叫佢地填落表喇!
作者: gogochurch    時間: 08-2-21 00:31

I share my daughter's results too.  

She played the piano duet with a school mate on the first day of the Festival and got 93 marks, 2nd place.   The champion is 94 marks and  the third is 91 marks.
作者: 洛婷    時間: 08-2-21 00:40

原文章由 NoName 於 08-2-20 23:01 發表

我發覺,而家好多學校既老師都係咁,
可能佢地忙啦,跟得唔係咁貼!

我都有兩個學生差d報唔到,
老師問有冇人參加時,
竟然問漏左佢地,
係佢地家長同其他家長傾開計,
先知道有得報,
個兩個家長問返老師時,
剛剛係最後一日,
家長 ...

可能老師真係好忙啦,唔記得咗,
所以我下年都要著緊D,唔好咁淡定,
自己都要留意吓個報名日期同埋到期日,
確保唔會再有同類型既事情發生
作者: NoName    時間: 08-2-21 00:43

原文章由 gogochurch 於 08-2-21 00:31 發表
I share my daughter's results too.  

She played the piano duet with a school mate on the first day of the Festival and got 93 marks, 2nd place.   The champion is 94 marks and  the third is 91 marks. ...

你女個組好高分喎!
作者: NoName    時間: 08-2-21 00:45

原文章由 洛婷 於 08-2-21 00:40 發表

可能老師真係好忙啦,唔記得咗,
所以我下年都要著緊D,唔好咁淡定,
自己都要留意吓個報名日期同埋到期日,
確保唔會再有同類型既事情發生 ...

係架,老師一個人要對咁多個,
有時真係未必記得晒咩做左,咩未做,
所以,家長有時都應該做下主動,
幫到手既咪幫下囉!
作者: Heidi媽    時間: 08-2-21 09:30

作者: YanYan0116    時間: 08-2-21 09:33

你地講開報名, 我都好烏龍, 我見到學校派通告可以報名, 但我以為亦可經琴行代辦, 咁就無理學校張通告.

等等下點解琴行無咩聲氣呢, 再問先知一定要經學校報, 當時已經遲咗好多, 學校個deadline已經過咗2星期, 我打去學校問, 好彩大會個deadline未過, 而音樂老師仲話趕得切.

另亞女張分紙被學校收咗, 我地只係keep副本, 你地係唔係呀.
作者: YanYan0116    時間: 08-2-21 09:40

原文章由 ~may~ 於 08-2-20 18:17 發表

有個幼稚園攞第3(4級112)

係咩樂器幼稚園可以彈grade 4?
作者: ~may~    時間: 08-2-21 09:41

作者: Ramomo    時間: 08-2-21 09:59

gogochurch,

my girl told me that her classmate has got 93 marks and comes 2nd place in the piano duet, will her classmates be your girl or the partner of your girl ???
原文章由 gogochurch 於 08-2-21 00:31 發表

She played the piano duet with a school mate on the first day of the Festival and got 93 marks, 2nd place.   The champion is 94 marks and  the third is 91 marks. ...

作者: Ramomo    時間: 08-2-21 10:09

YanYan0116,

my girl has brought the coipes of the mark sheet, the 錦旗 and the letter for collection of the medal back to school-general office yesterday.  The principal has announced the result and present the 錦旗 during the assembly. They havemarks gained for participating in these inter-school activities as well as intra-school activities.  
原文章由 YanYan0116 於 08-2-21 09:33 發表
你地講開報名, 我都好烏龍, 我見到學校派通告可以報名, 但我以為亦可經琴行代辦, 咁就無理學校張通告.

等等下點解琴行無咩聲氣呢, 再問先知一定要經學校報, 當時已經遲咗好多, 學校個deadline已經過咗2星期, 我打去 ...

作者: Karinachu    時間: 08-2-21 10:54

thank you.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 17:25 發表

作者: dennisivy2002    時間: 08-2-21 11:29     標題: 校際音樂節

請問由表演至取分紙, 需時多久 ??
作者: shirley73a    時間: 08-2-21 12:27

作者: dennisivy2002    時間: 08-2-21 12:54

第二組, tks
作者: LA    時間: 08-2-21 13:10

Shirley 73a,
My kid will playin Group 1, do we need to attend Group 2 session or wait outside and go in later for the result announcement? Tks in advance.
原文章由 shirley73a 於 08-2-21 12:27 發表
你係第一場定第二場先?? 如果係第一場, 就要等一個鐘頭倒再返去先派分紙. 因為第二場d考生未考...so要等埋佢地先一次過比分紙囉...

作者: katelee    時間: 08-2-21 15:34

Congratulations!

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-21 15:55

理論上group 2唔預位招呼group 1 既人tim! 所以都係最後有位至俾group 1入
當中呢段時間, 當然你可以去食下野咁, 不過唔好miss左頒獎wor!
原文章由 LA 於 08-2-21 01:10 PM 發表
Shirley 73a,
My kid will playin Group 1, do we need to attend Group 2 session or wait outside and go in later for the result announcement? Tks in advance.

作者: LA    時間: 08-2-21 17:42

Tks Charlotte_mom. When will the announcement be approxiamtely? 11:45am?
原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-21 15:55 發表
理論上group 2唔預位招呼group 1 既人tim! 所以都係最後有位至俾group 1入
當中呢段時間, 當然你可以去食下野咁, 不過唔好miss左頒獎wor!

作者: Charlotte_mom    時間: 08-2-21 18:00

好難講, 你睇下上半場用左幾多時間, 再預計下半場啦
我果日成12:00仲計緊分......
原文章由 LA 於 08-2-21 05:42 PM 發表
Tks Charlotte_mom. When will the announcement be approxiamtely?
11:45am?

作者: gogochurch    時間: 08-2-21 20:19

Hi Romano,

I remember reading that your girl is 7 years old.  There is another 2nd place in our competittion, and we guess the little girl is in P. 1, SPCPS ?  Her partner is her elder brother.

原文章由 Ramomo 於 08-2-21 09:59 發表
gogochurch,

my girl told me that her classmate has got 93 marks and comes 2nd place in the piano duet, will her classmates be your girl or the partner of your girl ???

[ 本文章最後由 gogochurch 於 08-2-21 20:21 編輯 ]
作者: Ramomo    時間: 08-2-21 21:07

gogochurch,

bingo
作者: Sindy    時間: 08-2-21 21:32

原文章由 neighbour931 於 08-2-20 18:44 發表
你囡囡有無報小提琴呀 ?

無呀.... 因為無果本書 ,又費事報咁多....死果個係我,又無啱既老師,費事囉,而家呢首二級都跟到我(同老師)索氣,呢首歌二級,比起佢舊年首四級難彈得好.....二級tro都三個....仲有好多details要執,連最尾粒音起手都要學過,以前乜都唔理好易彈晒.......

flowerlily,唔好意思呀,老師應該無時間呀,校際想搵佢補多一堂都都應酬唔到我呀
作者: Sindy    時間: 08-2-21 21:38

恭喜晒elise呀,跟住有仲邊場呀?應該陸續有再好消息喎,記得第一時間post上黎分享下呀

作者: yanyan-mummy    時間: 08-2-21 23:54

原文章由 ~may~ 於 08-2-20 18:17 發表

比完賽喇,小女80分不過不失喇 ,有個幼稚園攞第3(4級112)

may,

吾好意思,想請問#112這首歌要注意什麼?評判怎講呢?
是否夠快就得?因囝囝4/3比賽!Thanks!!!!
作者: bbqueen    時間: 08-2-22 00:52

原文章由 Sindy 於 08-2-21 21:32 發表

無呀.... 因為無果本書 ,又費事報咁多....死果個係我,又無啱既老師,費事囉,而家呢首二級都跟到我(同老師)索氣,呢首歌二級,比起佢舊年首四級難彈得好.....二級tro都三個....仲有好多details要執,連 ...

請問囡囡彈边首歌?  係未講緊 piano ar?
作者: yvonne.wong    時間: 08-2-22 01:10

作者: kam825    時間: 08-2-22 04:19

原文章由 yvonne.wong 於 08-2-22 01:10 發表
今日音樂堂老師叫參加了校際鋼琴比賽的同學出來彈比佢聽,和比機會他們訓練胆量,全班只有兩個參加,一個唔識背譜,結果我囡囡出去彈,點知全班大笑,原因我囡彈琴就會將自己容入琴中,頭和身會搖.請問大家這是正確嗎?是否 ...

你話頭和身會搖, 未真係見過佢點搖法好難話係咪正確喎......
係投入首歌而有o的身體語言丫, 定係逐拍逐拍咁搖呢, 又會唔會令人覺得太誇張呢? 你有無問過囡囡o既鋼琴老師, 睇下佢有咩意見呢?
我有個學生上堂一舊木咁(我指o的身體語言, 我有教佢要點樣投入, 都有示範比佢睇,不過佢都係坐到直一直......), 但係佢參加考際比賽時,(我無去睇)佢媽媽話佢好似"上身"咁, 好有感情咁, 令人覺得好投入, 佢媽媽都嚇o左一跳, 最後86分(3rd), 最衰我無時間去睇佢比賽啦...........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5