教育王國

標題: 會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解? [打印本頁]

作者: bertcyma    時間: 08-1-15 09:36     標題: 會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?

會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?
作者: Jennychen    時間: 08-1-15 10:38

要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔!
作者: mickychow    時間: 08-1-15 15:57

如果 bb 未識講太多野或者較怕羞,我覺得可以比 bb 嘗試返吓兩歲班 。
作者: c1234    時間: 08-2-12 02:48

social life
作者: monreve888    時間: 08-2-12 22:33

同意.

在家只有bunbun對住佢, bunbun會就晒佢, 比佢返學一來可以有多些同學仔同佢玩, 二來bunbun有多些時間去買送及做家務, 因為我家沒有老人家幫手, 現在每星期三都要送亞仔去育嬰院暫託一日, 等bunbun可以去街市買送, 換床單, 吸塵等等 (我個亞吾多鐘意訓覺, 每日只會訓個半至兩個鐘, bunbun今本吾夠時間做家務, 成日都要睇牛牛咁睇實佢). 所以, 更加要佢早些返學.

原文章由 Jennychen 於 08-1-15 10:38 發表
要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔! ...

[ 本文章最後由 monreve888 於 08-2-12 22:35 編輯 ]
作者: 2ma2    時間: 08-2-13 15:57

I agreed.
我家有99幫手but 會就晒佢. bun bun also. So he didn't want to learn anytime.
So I also want him 讀學前班
作者: candyhui77    時間: 08-2-13 16:19

因為屋企得佢一個小朋友, 返學校最主要係學習點同小朋友相處, 點樣叫禮讓...
作者: 金莎朱古力    時間: 08-2-13 19:51

我都贊成2歲開始俾bb入學,令佢可以識講多d野,同埋訓練佢學習規則
作者: sinmanho    時間: 08-2-14 07:50

我都有同我囡囡報N1,因為佢唔多識講野.
作者: kithung    時間: 08-2-15 09:48

讚同~~~一樣呀!!

原文章由 Jennychen 於 08-1-15 10:38 發表
要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔! ...

作者: lokitkit    時間: 08-2-16 12:41

agreed

原文章由 kithung 於 08-2-15 09:48 發表
讚同~~~一樣呀!!

作者: Cicelymom    時間: 08-2-16 12:53

以競爭 angle.. 小朋友經過1年PN的学習到考K1時表現–定比末續過書的好...收佢的機會就比人大, more choices..

quote]原文章由 lokitkit 於 08-2-16 12:41 發表
agreed

[/quote]
作者: 聰媽媽    時間: 08-2-16 16:23

大家好!我係新手媽媽.想問下你的意見!

我仔仔兩歲多9天.佢不太會講野.只叫爸爸.媽媽.我想9月份俾佢續幼兒園,唔知要咩手續?
作者: doryee    時間: 08-2-16 16:47

你想佢今年9月入讀N.1,我諗有D困難,因為今年9月入讀N.1,上年己經IN哂,你咁遲先決定,你最好打電話去問下仲有冇得報名喇
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架喇
原文章由 聰媽媽 於 08-2-16 16:23 發表
大家好!我係新手媽媽.想問下你的意見!

我仔仔兩歲多9天.佢不太會講野.只叫爸爸.媽媽.我想9月份俾佢續幼兒園,唔知要咩手續?

作者: 蘋果    時間: 08-2-18 11:08

2歲返幼兒園n1都好,只是大容易病了,我個friend個仔返學後斷斷續續病了3個月,仲試過佢個仔有大半個月返唔到學,學費要成$3000幾架!知道都肉痛lar!
我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2日,其餘時間上英文playgroup,我覺得幾好,學到野之餘仲唔駛甘易病,因為通常playgroup上堂都係7、8個小朋友(n1一班成20幾人架),感染機會會低d!

原文章由 doryee 於 08-2-16 16:47 發表
你想佢今年9月入讀N.1,我諗有D困難,因為今年9月入讀N.1,上年己經IN哂,你咁遲先決定,你最好打電話去問下仲有冇得報名喇
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架 ...

[ 本文章最後由 蘋果 於 08-2-18 11:10 編輯 ]
作者: jojoplanet    時間: 08-2-18 11:33

原文章由 蘋果 於 08-2-18 11:08 發表
2歲返幼兒園n1都好,只是大容易病了,我個friend個仔返學後斷斷續續病了3個月,仲試過佢個仔有大半個月返唔到學,學費要成$3000幾架!知道都肉痛lar!
我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2 ...

蘋果,

可唔可以比d資料我關於你小朋友讀咩playground? 一個月幾個錢? 因為我仔12月就2歲, 其實一路都唔想比佢讀n1因為怕佢成日病 + 平日佢有兩表哥一齊....

但係而家又諗下不如比佢2月開始讀幾個月, 但係問左屋企附近個d都係要返全日 (我只想佢讀半日), 一來佢係比人湊, 返全日學費+湊bb錢好貴....又真係好怕佢成日病..所以我都想用你個方法..就係比佢一星期返幾日 PLAYGROUND..可唔可以比d資料我呀唔該..
作者: 聰媽媽    時間: 08-2-18 16:27

原文章由 doryee 於 08-2-16 16:47 發表
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架 ...

哦!原來要咁早報名架,我真係唔知。咁我想問下,如果N1無位咁就要出年讀K1.會唔會大過頭.出年9月我仔仔三歲半.同埋要幾時報讀K1?唔該
作者: Venus903    時間: 08-2-18 17:36

聰媽媽:
不如你問晒你屋企附近d幼兒園重收唔收N1先揀啦! 如果唔係就依家要報定K1架啦! 報得來, 等INTERVIEW都差唔多開學喇!
作者: 蘋果    時間: 08-2-19 14:34

請收pm!希望資料你有用!

原文章由 jojoplanet 於 08-2-18 11:33 發表

蘋果,

可唔可以比d資料我關於你小朋友讀咩playground? 一個月幾個錢? 因為我仔12月就2歲, 其實一路都唔想比佢讀n1因為怕佢成日病 + 平日佢有兩表哥一齊....

但係而家又諗下不如比佢2月開始讀幾個月, 但係問左屋企 ...

作者: 聰媽媽    時間: 08-2-19 15:13

原文章由 Venus903 於 08-2-18 17:36 發表
聰媽媽:
不如你問晒你屋企附近d幼兒園重收唔收N1先揀啦! 如果唔係就依家要報定K1架啦! 報得來, 等INTERVIEW都差唔多開學喇!

咁等我問下先!其實我自已都心大心細.因我聽人講.一讀書就會好多病.所以我又怕
作者: TikTikmami    時間: 08-2-20 13:55     標題: pn course

SINCE 0-6yrs old - it's most important time for their life to learn anything which is faster than you never believe like my son and i saw others. Parents must make a big consideration and of  course find a good and suitable kindergarten for your adorable baby.
作者: samsam88    時間: 08-2-24 23:01

蘋果, can you pm the info about the playgroup to me ?
作者: Isaac_Ma    時間: 08-3-1 21:48

無經歷過N1的病毒洗禮,去到K1都會病得甘D啦!

原文章由 聰媽媽 於 08-2-19 15:13 發表

咁等我問下先!其實我自已都心大心細.因我聽人講.一讀書就會好多病.所以我又怕

作者: monreve888    時間: 08-3-2 20:53

同意!

原文章由 Isaac_Ma 於 08-3-1 21:48 發表
無經歷過N1的病毒洗禮,去到K1都會病得甘D啦!

作者: yoyo0726    時間: 08-3-2 22:02

原文章由 bertcyma 於 08-1-15 09:36 發表
會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?

我同意, 我亦幫囡囡報讀了, 九月開課. 早點入學可以早點學習一下群體生活, 相信會比較好.
作者: 豬BBBB    時間: 08-3-4 12:30

我想問下N1同PLAYGROUND 的分別呀, 咁學費方面PLAYGROUND貴唔貴架??
黃大仙區有冇呀??
作者: canicewm    時間: 08-3-11 22:23

蘋果
能否提供有關學前預備班(一星期返2天)的
有關資料給我?謝謝!

我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2 ...

作者: 蘋果    時間: 08-3-11 22:50

你睇下收唔收到pm!

[quote]原文章由 canicewm 於 08-3-11 22:23 發表
蘋果
有關資料給我?謝謝!
作者: babellt    時間: 08-3-12 13:48

蘋果

能否提供有關學前 (2 days per week) 預備班的有關資料給我?thank you.
作者: josephinet    時間: 08-3-12 13:55

babellt,

你可唔可都給我有關學前 (2 days per week) 預備班的有關資料,Thanks!

原文章由 babellt 於 08-3-12 13:48 發表
蘋果

能否提供有關學前 (2 days per week) 預備班的有關資料給我?thank you.

作者: 蘋果    時間: 08-3-14 09:18

唔知你地收唔收到pm?有需要可pm我。
作者: Cherry_Mama    時間: 08-3-15 23:45

would you send the information to me, thanks a lot.

[email protected]
作者: ms_maggie    時間: 08-3-21 21:09

原文章由 jojoplanet 於 08-2-18 11:33 發表

蘋果,

但係而家又諗下不如比佢2月開始讀幾個月, 但係問左屋企 ...

蘋果,
我都想要, 你可否send 俾我
tks
Maggie
作者: 蘋果    時間: 08-3-25 13:38

maggie,

pls check pm

原文章由 ms_maggie 於 08-3-21 21:09 發表

蘋果,
我都想要, 你可否send 俾我
tks
Maggie

作者: kwanaty    時間: 08-3-28 13:47

蘋果

我都想要呀,麻煩晒你。。。
請PM我。。。

原文章由  於 08-3-25 13:38 發表
maggie,

作者: catherine_ch97    時間: 08-3-28 14:15

N1就系返學羅.半日班每日三個鐘.PLAYGROUP系媽咪同BB 一起上堂,一般一個鐘一次,一個星期可以返一至五次不等,由得自己擇.
學費方面悌妳中意邊間學校拉,有平有貴.
我都系住黃大仙隔離,我個仔宜家系太子道返PLAYGROUP.我都報左N1,已經收左.都聽過好多媽咪話,兩歲BB返學易病,冇解,只有打多地疫苗羅.我打左肺炎鏈球菌,水痘疫苗.流感疫苗舊年有打,今年流感嚇C人,我反而冇打,因為聽說今年疫苗對今年的流感病毒冇用.但我遲少少都會帶仔去打,費事BB返左學成日被同學仔傳染.我個BB身體都唔錯,宜家一歲八個月只系今年過年時被堂哥傳染過一次氣管炎.

原文章由 豬BBBB 於 08-3-4 12:30 發表
我想問下N1同PLAYGROUND 的分別呀, 咁學費方面PLAYGROUND貴唔貴架??
黃大仙區有冇呀??

作者: 蘋果    時間: 08-3-31 12:54

kwanaty,

pls check pm!

原文章由 kwanaty 於 08-3-28 13:47 發表
蘋果

我都想要呀,麻煩晒你。。。
請PM我。。。

作者: rachelcharles    時間: 08-3-31 13:38     標題: Pls PM me, thks a lots!!!

e-mail: [email protected]
作者: lro14sheung    時間: 08-3-31 17:53

原文章由 catherine_ch97 於 08-3-28 14:15 發表
N1就系返學羅.半日班每日三個鐘.PLAYGROUP系媽咪同BB 一起上堂,一般一個鐘一次,一個星期可以返一至五次不等,由得自己擇.
學費方面悌妳中意邊間學校拉,有平有貴.
我都系住黃大仙隔離,我個仔宜家系太子道返PLAYGROUP. ...

咁你報咗邊間n1呀? 是咪諗住一直讀到k3呀?
我好怕n1就東k1就在西..怕小朋友不習慣反得幾個月就走去別校...而且又浪費d校服書包...
作者: amy_lee    時間: 08-3-31 18:04

蘋果﹕

請email啲資料俾我吖﹕[email protected]
謝謝!!
作者: CC9142    時間: 08-3-31 18:06

蘋果﹕

Please send me information: [email protected]

Thanks
作者: angel2007    時間: 08-3-31 18:21

蘋果﹕

Please send me information: [email protected]

Thanks
作者: flowermumy    時間: 08-3-31 23:54

Dear 蘋果,

Would you please send playgroup info. to me for my reference.  Thanks a lot!

Flowermummy
作者: 蘋果    時間: 08-4-1 08:58

各位媽咪,

原文章由 flowermumy 於 08-3-31 23:54 發表
Dear 蘋果,

Would you please send playgroup info. to me for my reference.  Thanks a lot!

Flowermummy

作者: channatung    時間: 08-4-1 14:53

HI, 你在那裡返playgroup及英文堂, 我想知道

作者: 蘋果    時間: 08-4-1 20:56

原文章由 channatung 於 08-4-1 14:53 發表
HI, 你在那裡返playgroup及英文堂, 我想知道

作者: winsum    時間: 08-4-3 01:44

01/07出世bb要幾時報n1呀?
秀茂坪/kwun tong/藍田有冇邊間好呀??
學費幾多$呀??
作者: carolmum    時間: 08-4-3 21:09

蘋果,
可否給我那playgroup 資料,因我仔仔7個月大,我也想給他上
playgroup 呀!謝謝!
作者: 蘋果    時間: 08-4-3 21:20

我個仔差不多歲半先上playgroup,不過希望資料arm你用!pls check pm!

原文章由 carolmum 於 08-4-3 21:09 發表
蘋果,
可否給我那playgroup 資料,因我仔仔7個月大,我也想給他上
playgroup 呀!謝謝!

作者: isaacim    時間: 08-4-4 10:33

蘋果
有關資料給我?謝謝!
作者: renren    時間: 08-4-4 15:03

我b兩歲四個月,三月俾佢插n1.番左學變得乖左,多野講左.至於病就未知,因為番左10日學就停課,但之前都打定晒所有針(流感,水豆,乜乜鏈球菌)
作者: wynonamama    時間: 08-4-4 19:03

Dear apple

My girl's born in 0701 and now is 15 months.  I'm interested the playgroup details, pls pm to me.  Many thanks!

原文章由 蘋果 於 08-4-3 21:20 發表
我個仔差不多歲半先上playgroup,不過希望資料arm你用!pls check pm!

作者: 蘋果    時間: 08-4-5 09:14

Dear,

原文章由 wynonamama 於 08-4-4 19:03 發表
Dear apple

My girl's born in 0701 and now is 15 months.  I'm interested the playgroup details, pls pm to me.  Many thanks!

作者: hinhinboy    時間: 08-4-5 19:44

Could you pls pm the playgroup information to me?
Thanks!
原文章由 蘋果 於 08-4-5 09:14 發表
Dear,

作者: 天賜晶瑩    時間: 08-4-5 21:39

蘋果
有關資料給我?謝謝!

作者: opuyo_kannus    時間: 08-4-6 10:45

個人認為而家hk既小朋友大部份唔係工人就係屋企人幫佢地做晒d野
bb由n1開始番學
學左自理
第時教上去都好教d
作者: reginefhk    時間: 08-4-7 10:31

同意,好似食飯穿衣穿鞋,好多小孩到升小學時令父母好擔心,因為平日係飯來張口,伸手伸腳等工人著衫著鞋!
原文章由 opuyo_kannus 於 08-4-6 10:45 發表
個人認為而家hk既小朋友大部份唔係工人就係屋企人幫佢地做晒d野
bb由n1開始番學
學左自理
第時教上去都好教d

[ 本文章最後由 reginefhk 於 08-4-7 16:07 編輯 ]
作者: Fionbrian    時間: 08-4-7 11:57

我都會比個仔讀n1. 現在他14個月但不太很學說話, 我都想要playground的information 可吾可以send mail 比我呢.  THANKS
snoopy1079200[email protected].
作者: Fionbrian    時間: 08-4-7 12:09

agreed.. 可以email playground的information 給我嗎. ?
snoopy10792003@yahoo.com.hk
作者: DougMa1220    時間: 08-4-7 13:21

原文章由 Fionbrian 於 08-4-7 11:57 發表
我都會比個仔讀n1. 現在他14個月但不太很學說話, 我都想要playground的information 可吾可以send mail 比我呢.  THANKS
snoopy1079200[email protected]. ...

我個仔而家兩歲多啲, 有返n1, 返學後真係乖咗同叻咗.
但係為免日後返學阿仔勁喊, 我想同大家分享一個小貼士 …. (我係之後先知 !!!)

可以的話, 最好揾由幼兒園辦的playgroup, 而果間幼兒園又係您心儀比您小朋友上 n1, 因為呢類 playgroup 通常由 n1老師教番.
小朋友由 playgroup 中同老師建立感情同信任, 他朝n1即使唔比人陪小朋友都唔會咁驚啦.

作者: reginefhk    時間: 08-4-7 16:21

其實我想分享一下,Playgroup 唔係必須的,因為都幾貴,而且仲好睇帶領的導師,而不是個機構本身!
若只是想bb有人帶領玩,其實父母已經是一個好好的良師,一歲以下未識走的其實唔太多玩法,一歲以上識行識走又模仿力強的,平日已經在身邊周圍環境學了不少!
若是想bb多些社交活動,歲半以後都未遲,因為一歲至兩歲係只會自己玩唔理其他人!
原文章由 DougMa1220 於 08-4-7 13:21 發表

我個仔而家兩歲多啲, 有返n1, 返學後真係乖咗同叻咗.
但係為免日後返學阿仔勁喊, 我想同大家分享一個小貼士 …. (我係之後先知 !!!)

可以的話, 最好揾由幼兒園辦的playgroup, 而果間幼兒園又係您心儀比您小朋 ...

作者: 蕃薯瑜    時間: 08-4-7 22:05

我兩個小朋友都是2歲讀n1,真是會學會獨立d
作者: yokolee    時間: 08-4-8 12:45

Please pm the playgroup info to me or email : [email protected] thank you very much !!

作者: 蘋果    時間: 08-4-8 15:38

原文章由 yokolee 於 08-4-8 12:45 發表
Please pm the playgroup info to me or email : [email protected] thank you very much !!

作者: rachelcharles    時間: 08-4-8 15:59

Pls pm the playgroup info to my mail:
作者: tgqmama    時間: 08-4-8 17:38     標題: deborah summer uniform

anyone has deborah summer uniform for boy for sales? pls pm me. thx. my boy size is no 2.
作者: giraffe1215    時間: 08-4-8 22:00

蘋果

麻煩你也把所有資料PM給我, 我囡現13M 大.  謝謝.

原文章由 yokolee 於 08-4-8 12:45 發表

作者: POWAHBB    時間: 08-4-9 23:40

蘋果
Please send me the information. A thousand of thanks.
作者: babymo    時間: 08-4-11 00:19

蘋果

麻煩你也把所有資料PM給我 thx!
作者: sasafan    時間: 08-4-11 00:31

蘋果

作者: 蘋果    時間: 08-4-11 15:12

Dear all mummy,

原文章由 sasafan 於 08-4-11 00:31 發表
蘋果

作者: lorettalamlai    時間: 08-4-11 16:34

Hello,

Would you please email the playgroup info to me [email protected].  Thank you very much !!
作者: KTfather    時間: 08-4-12 01:21     標題: 請pm資料俾我

蘋果
有關資料給我?謝謝!
作者: 六月的故事    時間: 08-4-14 10:27

大家覺得有沒有必要坐車去離家比較遠的學校唸書呢﹖因為家裡附近的學校一般﹐心儀的學校比較遠。但是有擔心小朋友年紀太小﹐每天坐車上課太累了

作者: 蘋果    時間: 08-4-14 13:39

原文章由 KTfather 於 08-4-12 01:21 發表
蘋果
有關資料給我?謝謝!

作者: 蘋果    時間: 08-4-14 13:45

唉!我都想!我住屯門,但係真係搵唔到arm o既playgroup,所以惟有出九龍,其實車程都幾長,但係見亞返得開心,又學到野,一星期都係一兩日都ok ,惟有辛苦d,所以k1日日返就要搵返近屋企o既學校!

原文章由 六月的故事 於 08-4-14 10:27 發表
大家覺得有沒有必要坐車去離家比較遠的學校唸書呢﹖因為家裡附近的學校一般﹐心儀的學校比較遠。但是有擔心小朋友年紀太小﹐每天坐車上課太累了
...

作者: freesiang    時間: 08-4-15 00:01

其真都要睇下家長有沒有長遠的安排及想法。我自己就會安排女女讀N1,因為可以學多D野,而自己返工咁忙,好難教佢好多野,就算入左間一般的N1班,小朋友都可以學習群體生活、與人相處技巧,到報K1時,小朋友都會表現好D,咪到時再入D好既幼稚園。
作者: qlok    時間: 08-4-15 12:18     標題: 回覆 #28 蘋果 的文章

蘋果
有關資料給我?謝謝!
作者: happybigbear    時間: 08-4-15 16:03     標題: 學前班資料

蘋果:
你好!我都係住屯門的. 請問你可否pm學前班的資料比我呀?
Thanks.

原文章由 蘋果 於 08-4-14 13:45 發表
唉!我都想!我住屯門,但係真係搵唔到arm o既playgroup,所以惟有出九龍,其實車程都幾長,但係見亞返得開心,又學到野,一星期都係一兩日都ok ,惟有辛苦d,所以k1日日返就要搵返近屋企o既學校!

...

作者: 蘋果    時間: 08-4-15 19:50

原文章由 happybigbear 於 08-4-15 16:03 發表
蘋果:
你好!我都係住屯門的. 請問你可否pm學前班的資料比我呀?
Thanks.

作者: whywhite22    時間: 08-4-16 16:08

我囡囡依家2歲半,返著半年N1,真是學到好多野,講野都叻著好多,依家可以成句成句咁同我地對答,又識好多英文生字.呢個是好既方面,但有個缺點就是成日病,幾乎一個月看一次醫生,通常是流鼻,咳,間中發下燒咁.半年以來都鼻塞或者流鼻.令我好頭痛,所以我想比囡囡返埋呢個月就停學,等到著九月先再返K1,唔知你地覺得我咁做好唔好呢,我自己都好矛盾,見到囡囡學到野好開心,但見佢經常流鼻同鼻塞我又會好頭痛.唔該有經驗既媽咪比D意見我啦.囡囡本身是鍾意返學既,佢好活潑好動,好鍾意交朋友,一D都唔怕羞同內向.屋企有我阿媽可以湊佢.到底我停唔停學好呢.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5