教育王國

標題: 已找到保姆車由將軍澳去大坑 [打印本頁]

作者: Joann    時間: 08-1-11 22:37     標題: 已找到保姆車由將軍澳去大坑

有冇保姆車由將軍澳去大坑返&放學,因為學校冇這個路線既保姆車,請幫幫手

[ 本文章最後由 Joann 於 08-1-22 11:09 編輯 ]
作者: kiteli    時間: 08-1-17 10:55

原文章由 Joann 於 08-1-11 22:37 發表
有冇保姆車由將軍澳去大坑返&放學,因為學校冇這個路線既保姆車,請幫幫手

我都想知, 因我住藍田
作者: no32    時間: 08-1-17 11:28

作為一半將軍澳家長既我, 我會選擇帶囡囡搭港鐵去北角上校車, 因為校車有老師跟車, 感覺安全d, 而褓姆車方面價錢比較貴, 同埋聽到有d家長話有d褓姆車會賣豬仔. 比起校車黎講對褓姆車冇咩信心.

將軍澳 <--> 銅鑼灣
--------------------
褓姆車大約車資
$1,700
港鐵 + 校車大約車資
($4.8:小童 + $9.5:大人) x 2次 x 24日 +$510 = $1,196.4

不過當然做家長既要辛苦d, 所以都要有所取捨.
作者: Joann    時間: 08-1-17 14:29

no32,

唉~其實我都有咁諗過, 但因為我要返工帶唔到囡囡,變相要工人姐姐帶返學,但我仲有個細女(e+先廿幾日人仔,到時先得八九個月)要工人湊,如果要工人帶,一來驚工人搞唔掂,ニ來驚對細女健康唔太好(好"貧""pok",中間得嗰3個鈡,工人抱住BB都唔知返唔返屋企好),所以先要揾車接去大坑:cry:
原文章由 no32 於 08-1-17 11:28 發表
作為一半將軍澳家長既我, 我會選擇帶囡囡搭港鐵去北角上校車, 因為校車有老師跟車, 感覺安全d, 而褓姆車方面價錢比較貴, 同埋聽到有d家長話有d褓姆車會賣豬仔. 比起校車黎講對褓姆車冇咩信心.

將軍澳  銅鑼灣
---- ...

[ 本文章最後由 Joann 於 08-1-17 14:32 編輯 ]
作者: no32    時間: 08-1-17 15:18

睇完你既 case 我都讚成你用褓姆車會比較適合, 咁真係要問下d宜家K1, K2 既學生家長有冇人都係住將軍澳區或藍田啦.
作者: Joann    時間: 08-1-17 15:30

我已請學校代我聯絡一位褓姆車司機,但學校仍未回覆我:cry:
原文章由 no32 於 08-1-17 15:18 發表
睇完你既 case 我都讚成你用褓姆車會比較適合, 咁真係要問下d宜家K1, K2 既學生家長有冇人都係住將軍澳區或藍田啦.

作者: lamlauanita    時間: 08-1-17 15:46

Joann

Why you don't move to HK island?
作者: Joann    時間: 08-1-17 16:14

因為我媽咪一個人住喺TKO,我唔想住得離佢太遠,所以咪唔搬去香港島嗰邊住囉:)
原文章由 lamlauanita 於 08-1-17 15:46 發表
Joann

Why you don't move to HK island?

作者: no32    時間: 08-1-17 16:15

呢個都係我其中一個考慮, 其實我亦都係一半北角區家長... 如果可以完全係北角區, 咁將來返學會方便好多...仲有..到左小學返全日.8:00 上堂, 姐係我諗 7:30度要到學校...不過有時真係唔係話搬就搬, 宜家樓價高企, 岩租既屋租金又好貴...平個d又唔岩住..好彩仲有3年時間計劃.
作者: Joann    時間: 08-1-17 17:13

完全認同. HK Island d 樓價好貴,我真係負担唔到
原文章由 no32 於 08-1-17 16:15 發表
呢個都係我其中一個考慮, 其實我亦都係一半北角區家長... 如果可以完全係北角區, 咁將來返學會方便好多...仲有..到左小學返全日.8:00 上堂, 姐係我諗 7:30度要到學校...不過有時真係唔係話搬就搬, 宜家樓價高企, 岩 ...

作者: kiteli    時間: 08-1-18 18:13

原文章由 Joann 於 08-1-17 14:29 發表
no32,

唉~其實我都有咁諗過, 但因為我要返工帶唔到囡囡,變相要工人姐姐帶返學,但我仲有個細女(e+先廿幾日人仔,到時先得八九個月)要工人湊,如果要工人帶,一來驚工人搞唔掂,ニ來驚對細女健康唔太好(好"貧""pok",中間 ...

joann,

我同妳差不多 CASE WOR ... 因為我有個細 啱啱兩個月大.

就算我可以帶佢返學, 都接唔到佢放學....

點算好呢 ??
作者: mormorchan    時間: 08-1-21 17:13

原文章由 Joann 於 08-1-17 17:13 發表
完全認同. HK Island d 樓價好貴,我真係負担唔到  

me too...My husband & I had looked around near North Point area yesterday...the rental price is going up like crazy & not reasonable at all...(e.g. over 40 years old building, 2-bedroom flat, 3XX sq. ft...no sercuity, very dirty & dark front gate, smelly area...$10,500... )

We are living in Yuen Long, travelling/housing are the main problems for us...

Although we would like our daughter to be a TrueLight student, if there is no way out, we will give up...
作者: mormorchan    時間: 08-1-21 17:23

I'm keep thinking recently: What are the points to spend that much money/time monthly and to degrade the living quality of our family, is that worth?...:cry:

Why we are that difficult to raise ONE child in HK...
作者: Joann    時間: 08-1-21 18:24

已找到保姆車,月費$1700-,早上的07:45上車,下午01:00下車.

唉~終於揾到,個心都定返哂:loveliness:
作者: peaceaa1122    時間: 08-1-21 19:12

搬過黎杏花村住啦!好好住架。實用率高85%,自成一角,人流唔複雜,近海邊有地方比小朋友玩,仲有好多校車都係最後一站就上東廊,最遲上車 。但因圖側太多款,睇樓時要小心選擇,好多款唔見洗,推介側王75x, 608, 598, 556尺,入黎睇下啦。我唔係做地產架,冇著數
原文章由 mormorchan 於 08-1-21 17:13 發表

me too...My husband & I had looked around near North Point area yesterday...the rental price is going up like crazy & not reasonable at all...(e.g. over 40 years old building, 2-bedroom flat, 3XX sq ...

作者: peaceaa1122    時間: 08-1-21 19:13

太好喇!仲擔心你找不到車,但我又幫唔到手。
原文章由 Joann 於 08-1-21 18:24 發表
已找到保姆車,月費$1700-,早上的07:45上車,下午01:00下車.

作者: mormorchan    時間: 08-1-21 20:40

原文章由 peaceaa1122 於 08-1-21 19:12 發表
搬過黎杏花村住啦!好好住架。實用率高85%,自成一角,人流唔複雜,近海邊有地方比小朋友玩,仲有好多校車都係最後一站就上東廊,最遲上車 。但因圖側太多款,睇樓時要小心選擇,好多款唔見洗,推介側王75x, 608, 598, 556尺, ...

Thank you for your advise.  May I know which estate/building are you recommened?  How about the average rental price?
作者: peaceaa1122    時間: 08-1-21 21:51

係叫杏花村,港島線尾二個站上蓋。呢到有d上年的片可睇下周圍環境http://www.cpn.com.hk/video/BRDLIXIRFG.asp

或可去中原網頁睇個下 http://www.centadata.com/ptest.aspx?type=1&code=SGEEPPGXPE&info=fp&code2==

至於幾$$,真係要問地產先知。
原文章由 mormorchan 於 08-1-21 20:40 發表

Thank you for your advise.  May I know which estate/building are you recommened?  How about the average rental price?

作者: kiteli    時間: 08-1-21 22:10

joann,

妳可以比埋d 資料我嗎 ?? 因為我都未找到啊

thanks
作者: mormorchan    時間: 08-1-21 22:11

原文章由 peaceaa1122 於 08-1-21 21:51 發表
就係叫杏花村,港島線尾二個站上蓋。呢到有d上年的片可睇下周圍環境http://www.cpn.com.hk/video/BRDLIXIRFG.asp

或可去中原網頁睇個下 http://www.centadata.com/ptest.aspx?type=1&amp;code=SGEEPPGXPE&i ...

thank you for your advise.  :D
作者: Joann    時間: 08-1-22 11:06

kitel,

Please check pm.
原文章由 kiteli 於 08-1-21 22:10 發表

joann,

妳可以比埋d 資料我嗎 ?? 因為我都未找到啊

thanks

作者: kiteli    時間: 08-1-22 11:16

原文章由 Joann 於 08-1-22 11:06 發表
kitel,

joan,

收到了, thanks

想問妳要唔要預早留定位先 ka .. ??

其實我仲有兩間學校等緊 result 呀 ... 如果其一收了, 都give up 真光 ka ...

所以呢刻我祇可以找定d 資料先.

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-1-22 11:17 編輯 ]
作者: Joann    時間: 08-1-22 11:48

kiteli,

唔急架,可以遲d先留位
原文章由 kiteli 於 08-1-22 11:16 發表

joan,

收到了, thanks

想問妳要唔要預早留定位先 ka .. ??

其實我仲有兩間學校等緊 result 呀 ... 如果其一收了, 都give up 真光 ka ...

所以呢刻我祇可以找定d 資料先. ...

作者: mormorchan    時間: 08-1-22 13:03

Anyone knows any 保姆車 from Yuen Long to 大坑?
作者: 淺草小町    時間: 08-1-22 13:42

Joann,

想請問架保姆車係學校提供資料定係你自己找, 我都想要d詳細既資料及聯絡電話.  請pm我.  謝謝!!!!
作者: Joann    時間: 08-1-22 14:00

淺草小町,

係我問學校攞既,不過我都只有電話號碼咋,其他詳細資料你要打去問, tel no我已pm你  
原文章由 淺草小町 於 08-1-22 13:42 發表

Joann,

想請問架保姆車係學校提供資料定係你自己找, 我都想要d詳細既資料及聯絡電話.  請pm我.  謝謝!!!!

作者: lamlauanita    時間: 08-1-22 14:14

Dear Kiteli

Who is your first priority?
作者: 淺草小町    時間: 08-1-22 14:37     標題: 回覆 #26 Joann 的文章

joann,

收到啦!  謝謝!!
作者: kiteli    時間: 08-1-23 10:05

原文章由 lamlauanita 於 08-1-22 14:14 發表
Dear Kiteli

Who is your first priority?

SPK >>>> 聖心.
聽日就知聖心result 了
作者: lamlauanita    時間: 08-1-23 10:54

kiteli

Good luck to you!
作者: Heyheyhaha    時間: 08-1-24 17:38

Dear Joann

Can I have the phone no?  As I also live in TKO and planned to let my girl to study TL.

Pls kindly pm me.

thx so much

作者: Joann    時間: 08-1-24 23:17

Heyheyhaha,

原文章由 Heyheyhaha 於 08-1-24 17:38 發表
Dear Joann

Can I have the phone no?  As I also live in TKO and planned to let my girl to study TL.

Pls kindly pm me.

thx so much

作者: Heyheyhaha    時間: 08-1-25 00:10

yes, got it..thx so much!

原文章由 Joann 於 08-1-24 23:17 發表
Heyheyhaha,

作者: kiteli    時間: 08-3-25 11:45

各位好

頭先我打去學校問有無校車係行 藍田. TKO ..
佢地都係要等 CONFIRM 晒D 學生先安排 .

我就問佢, 學校又未通知蜜地D 家長幾時會有家長會 ETC.
佢叫我打去KWONG CHUN 問.

最後, 我打咗去一個叫黃叔叔 到, 佢 真光 比佢地行九龍路線.

行藍田來回, 一個月係收  1350 呀 ,一車 MAX 12人

唔知今年多唔多學生住九龍東呢, 如果多.

真係想叫學校安排校車行經藍田, TKO 就好了
作者: no32    時間: 08-3-25 12:34

我諗學校真係未咁快 confirm 到校車, 事關學生方面雖然話比左留位費姐....但係我相信好多家長都未決定到讀唔讀, 同埋學校都未知有幾多會唔讀, 好有可能就算人數夠都要接近開學先攪到...不過如果真係有東九龍線, 經一經藍田既機會都會好大.

另外家長會方面, 我諗都差唔多會有, 我記得交留位費事要放多個回郵信封, 應該就係 for 家長會既, 到時我又要再深入觀察啦. 希望唔好撞期...
作者: tracyyuen    時間: 08-4-2 00:47

我住油塘, 可以join你的校巴.

我交留位費時沒有交回郵信封, 最後後補寄校,不知她們收到否........

如你們收到學校通知, 有勞通過一聲,
作者: kiteli    時間: 08-4-2 09:47

原文章由 tracyyuen 於 08-4-2 00:47 發表
我住油塘, 可以join你的校巴.

我交留位費時沒有交回郵信封, 最後後補寄校,不知她們收到否........

如你們收到學校通知, 有勞通過一聲,

好呀 ..

我由收到信 CONFIRM 收亞女讀 AM , 到現在 一封學校0既信都收唔到呀.

唔知過去經驗係幾時會開家長會 KA 呢 ??
等家長可以心裡有數都好 MA
作者: lamlauanita    時間: 08-4-2 10:30

Dear Kiteli

I have received the letter of acceptance on 17 Dec 2007.  What kind of letter have you received today?  Is the letter of acceptance?  Is so strange?
作者: tracyyuen    時間: 08-4-2 17:21

謝謝你呀!! kiteli

另外有個問題藏在我心很久.........不知你們都有否相同的問題.
我家在油塘.....離學校有點....遠.
雖然找學校時已明白這個問題. 但現在就愈來愈擔心.......怕佢要wee wee, 又怕佢sleep著........總之做人啊媽就咩都擔心....

八掛問下, 住kln 東 及 tko的家長. 你們都跟我一樣嗎?
另外, 你們還又留其他的留位費嗎???

原文章由 kiteli 於 08-4-2 09:47 發表

好呀 ..

我由收到信 CONFIRM 收亞女讀 AM , 到現在 一封學校0既信都收唔到呀.

唔知過去經驗係幾時會開家長會 KA 呢 ??
等家長可以心裡有數都好 MA

作者: kiteli    時間: 08-4-3 10:55

原文章由 lamlauanita 於 08-4-2 10:30 發表
Dear Kiteli

I have received the letter of acceptance on 17 Dec 2007.  What kind of letter have you received today?  Is the letter of acceptance?  Is so strange?

LAMLAUANITA,

妳誤會咗了, 我係講我仲未收到任何信, 除了那封 ACCPETENCE LETTER
作者: kiteli    時間: 08-4-3 10:59

原文章由 tracyyuen 於 08-4-2 17:21 發表
謝謝你呀!! kiteli

另外有個問題藏在我心很久.........不知你們都有否相同的問題.
我家在油塘.....離學校有點....遠.
雖然找學校時已明白這個問題. 但現在就愈來愈擔心.......怕佢要wee wee, 又怕佢sleep著....... ...

我唔會比妳好, 我住藍田. 同妳都真係差不多.

WEE WEE, 不用太擔心. 妳 小朋友未介片咩 ??
上車前不要飲太多 水, 再同佢去多次 WEE 咪 OK 囉

佢 SLEEPING PATTERN , 現在係點 KA >>
我小朋友係 7:00 AM 起身, 成1:30-2:00 先午睡, 瞓 1個 鐘或 1.5 HRS 囉.
尋日瞓 0.5 HRS TIM 呀.

講真, 妳住油塘,  上落車都應是 尾2 ,站了 , 都唔會好耐時間 !
作者: Joann    時間: 08-4-5 10:25

Why学校仲未通知幾時開家長會既???
作者: apple_kiu    時間: 08-4-14 12:44

Dear all ,

Could you pls advise any school bus supplies from Ma On Shan ---> Tai Hung ( TL) ? Pls help ......
作者: no32    時間: 08-4-14 13:07

原文章由 Joann 於 08-4-5 10:25 發表
Why学校仲未通知幾時開家長會既???

好似話要6月窩...
作者: Joann    時間: 08-4-15 00:55

thank you~~~
原文章由 no32 於 08-4-14 13:07 發表

好似話要6月窩...

作者: mormorchan    時間: 08-4-24 10:24

原文章由 mormorchan 於 08-1-21 17:13 發表

me too...My husband & I had looked around near North Point area yesterday...the rental price is going up like crazy & not reasonable at all...(e.g. over 40 years old building, 2-bedroom flat, 3XX sq ...

We've solved the housing & transportation problems eventually.  We'll move from Yuen Long to Siu Sai Wan in this coming July~
作者: scarlettwong    時間: 09-5-22 12:20     標題: 有關真光幼稚園保母車一問

原帖由 Joann 於 08-1-21 18:24 發表

本人住將軍澳站,囡囡將會九月入真光幼稚園k1下午校,現申請轉上午校
請問你小朋友你係邊一個站上車?
司機叔叔好唔好??
Thanks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5