教育王國

標題: 91區家長一齊入來傾下大計 :) [打印本頁]

作者: little_kiki    時間: 08-1-11 00:10     標題: 91區家長一齊入來傾下大計 :)

終於又到了第二輪的人生大事填表時間,首先講下會幫女兒報的學校.

第一輪一呂失敗.:cry:

而家要再戰第二輪,考慮了很久.

方案一
1) 一呂
2) 朱正賢 (放第二是不是已經沒有什麼機會)
3) 胡下 (一直沒有消息知正式轉全日是什麼時候)

方案二
1) 一呂
2) 胡下
3) 救世軍 / 沙循 / 主風

91區有很多好好的band one校,但間間都要一一先有叩門機會,選2 / 3位真係好難決定.
現在唯一的希望是不要派到連學校在那一個地方也不認識的就好了.
作者: addy    時間: 08-1-15 15:11

第一意願選呂小既人實在太多, 真係要靠運氣
作者: ^oo^    時間: 08-1-16 22:31

乜唔係"胡上"好過"胡下"咩? 2010轉全日

本人心水 (甲&乙部):
1) 沙呂
2) 培基
3).....已經唔知選邊間

(一呂唔會放咁前, 因為1st choice已經選定沙呂,
一呂咁heat, 做2nd/3rd choice一定冇機!)

請問以學術成績計,

朱正賢
田家炳
沙循
胡上
主風
蕭漢森

各位會點排位呢? 請賜教
作者: wingmamama    時間: 08-1-16 23:17

作者: norika    時間: 08-1-17 08:30

以學術成績計,梁鉅鏐好過胡上。
作者: LongRyan    時間: 08-1-17 10:30

嘩, 一呂得50個位咋, 點解梁鉅鏐有成120個位咁多, 足足多人地一倍有多
作者: addy    時間: 08-1-17 12:28

如果選了其他小學做首選(例如胡上),如果落敗既, 次選填了 2 間呂小/培基咁機會咪更加已微乎其微, 可能會去到5以後意願了.......
作者: markojacey    時間: 08-1-17 15:46

噚日收到通知,沙呂重有68個位,依家煩緊二三位排位
作者: little_kiki    時間: 08-1-17 16:15

我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.
作者: little_kiki    時間: 08-1-17 16:17

原文章由 norika 於 08-1-17 08:30 發表
以學術成績計,梁鉅鏐好過胡上。

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.
作者: wingmamama    時間: 08-1-17 16:35

作者: LongRyan    時間: 08-1-17 16:50

統一派位封信有張家長須知後面就見到d學額有幾多, 同埋胡下幾時轉全日架啦:D .

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:15 發表
我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.

作者: addy    時間: 08-1-17 17:09

胡下有 111個學位.
2010年轉全日搬往舊沙角小學地址
作者: little_kiki    時間: 08-1-17 17:22

我仲未收到封信,謝謝大家的資料.
其他學校是不是在第一輪時,收生未到一半所以有剩咁多位呢.
胡下要等到2010 即是三年級才轉全日,但我剛才見網頁寫08/09,即是不用考慮啦,早上沒有人可以照顧女兒.
作者: wingmamama    時間: 08-1-17 17:25

作者: ^oo^    時間: 08-1-17 21:16

甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有冇人收到風, 呢間學校係點嘅呢?
"主風"會唔會好細+舊呢?
究竟填唔填晒網裡所有學校好呢?
唉....好煩!

原文章由 wingmamama 於 08-1-17 17:25 發表
請問你們會否放培基在 乙2 呢

作者: norika    時間: 08-1-17 23:25

梁鉅鏐因名氣不高,所以很多人忽略。
但如有心機讀,很好!數學好深,功課很多!實力派, 派英中57%,校風好,環境優美。

[ 本文章最後由 norika 於 08-1-17 23:27 編輯 ]
作者: loy211    時間: 08-1-18 09:10

點知道每間小學剩餘的學額,我心人儀一呂,不過最衰重要跨區,機會重微
作者: little_kiki    時間: 08-1-18 09:57

原文章由 ^oo^ 於 08-1-17 21:16 發表
甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有 ...

我想梁鉅鏐因為沒有名氣,所以不是太多家長作第一輪首選.但一直都有留意這間學校,小班教學很吸引我,而且聽說老師都幾有愛心.

另外救世軍都幾心儀,雖然話都唔係咩出名的學校,但小朋友返學好開心,而且功課壓力不大,愉快學習在我來說是事半功培.

主風在我小時候是一級學校,但近年好像給馬主爬過,而且校舍真的細和舊,人總想自己子女在好的環境下學習,為著校舍問題,我應該會放這校在較後位置.

但我還未收到信,剛打去問了叫我等埋今日.

其實培基太熱門,放乙2能入讀的機會很微,不如你想想有沒有另一間適合.
作者: little_kiki    時間: 08-1-18 09:59

原文章由 norika 於 08-1-17 23:25 發表
梁鉅鏐因名氣不高,所以很多人忽略。
但如有心機讀,很好!數學好深,功課很多!實力派, 派英中57%,校風好,環境優美。

你對梁鉅鏐認識嗎?可不可以再多說點校內的事,例如小朋友學習方面和學校讀書風氣好嗎?
作者: mamawaga    時間: 08-1-18 11:27

前幾日報章有講胡下首輪只收得少於十個學生,咁即係話胡下仲有好多位剩,反而要擔心佢過埋第二輪都會吾會收唔夠開班下限(好似係最少要有二十一個),當佢會收夠生的話,佢將來搬去沙角轉全日,你都仲要想下新環境你係咪鍾意.
作者: bobo2001    時間: 08-1-18 14:19

作者: addy    時間: 08-1-18 14:36

上個月去"主風"參觀, 校舍確舊左d;
但老師好nice招待我地d家長及講解學校,
學校好著重英語課目, 有2位外籍及10多位英文老師
作者: little_kiki    時間: 08-1-18 14:44

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

真好,有田家炳的家長係度可以問.
這一年你的小朋友讀得開心嗎?曾聽說課程太淺怕會影響他日讀中學的問題.另外我很著重校風的,好的校風讀書會專注,好怕讀書風氣唔好.
作者: LongRyan    時間: 08-1-18 15:04

bobo2001,

好多謝你既意見. 如你所講, 除左甲一乙一選真係好鍾意既學校之外, 乙二, 三其實都唔好選d hit既學校 真係好難取捨. 始終個心又想博下, 咁你有無d朋友二,三都選d hit學校又派到位呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

作者: bobo2001    時間: 08-1-18 17:14

作者: addy    時間: 08-1-18 17:25

阿囡好多同學仔第一輪填左"胡上, 主風" 都入吾到(我都入吾到胡上)....唉~~呂小更加機會微, now真係有d吾知點
作者: bobo2001    時間: 08-1-18 17:42

作者: bobo2001    時間: 08-1-18 17:48

作者: wingmamama    時間: 08-1-18 18:02

作者: bobo2001    時間: 08-1-18 18:42

作者: bobo2001    時間: 08-1-18 18:46

作者: kkwan404    時間: 08-1-18 19:14

唉!我都係第一輪唔中胡上, 依家到攪珠真係有D担心, 我依然會甲一同乙一選胡上, 乙二就梁鉅翏, 乙三未諗倒, 因為一呂. 培基等放乙二三基本上等如零.....唔知大家可唔可以俾D意見我, 唔該!
作者: dom626    時間: 08-1-18 20:55

我都很認同梁鉅鏐是實力派的學校,老師很用心教導和關懷同學。數學科的水平十分高,如果用功讀書,是一個很好的選擇。

學校常常在集會時教同學唸唐詩,初時覺得有點老套,不過在六年級時己經能令同學知道甚麼是「絕詩」和「律詩」,畢業後更能學以致用。

不過功課就很多,每天都要下一番心機才可。
作者: bobo2001    時間: 08-1-19 09:33

作者: little_kiki    時間: 08-1-19 10:42

bobo2001,

多謝你的資料,很有用呀.田家炳也是我其中心儀的,如無意外應會填乙2.
其實我是在沙田中心那邊,派去任何一間都要搭車去,沒什麼大問題.
沙循我也知道是很好的選擇,但位置實在較偏遠,婆婆去接她比較遠和沒有什麼車可以到.
作者: LongRyan    時間: 08-1-19 11:38

想問吓大家, 本來乙部係要盡量填晒(91網有15間), 但如果保險d乙二,三選d無咁hit既學校, 咁果d hit既學校係乙部(除左乙一)根本就唔使填, 咁填唔晒15間會唔會有d危險呢.
作者: bobo2001    時間: 08-1-19 21:24

作者: LongRyan    時間: 08-1-20 00:24

bobo2001,

聽完你講, 真係好頭痛, 完全未有idea咁如果我甲一,乙一填一呂, 乙二填胡上, 乙三打後就開始填d無咁hit既學校, 你覺得咁樣有無問題呢? 因為我近'一城'果邊, 始終想近番d同埋呢兩間都係好學校. 另外, 想問下你有無蕭漢森小學既資料, 好似話都唔錯, 係呼呢? 有無媽咪可以講下.
作者: bobo2001    時間: 08-1-20 18:18

作者: ^oo^    時間: 08-1-20 19:22

仲以為"朱正賢"係d二線學校, 諗住放乙3 tim, 請問有冇家長可以分享吓佢係一間點樣嘅學校呢?

作者: 琪琪mami    時間: 08-1-20 21:43

我都係唸住甲一同乙一都揀沙呂,但乙二同三就完全無idea.
作者: bobo2001    時間: 08-1-21 09:43

作者: little_kiki    時間: 08-1-21 10:18

考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好辛苦,日日都在想.有沒有辦法知91區今年會有幾多適齡小朋友入讀呀?

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-21 10:19 編輯 ]
作者: addy    時間: 08-1-21 11:11

胡上升中多派咩中學??
主風係聖公會(升中派聖公會曾肇添係咪易d)....
作者: LongRyan    時間: 08-1-21 11:36

唉, 真係有d壓力, 前日發夢都諗住點'簡'學校.:cry:

bobo2001,

其實我自己想法有d唔同, 我覺得啱啱由kindergarten轉小學, 所以遲d轉全日我反而覺得好d, 可以慢慢比佢地適應下, 呢個都係我選胡上其中一個原因, 我都知個個家長諗法唔同, 所以好難估.
作者: LongRyan    時間: 08-1-21 11:40

little_kiki, for your info:

教育局早前公布自行收生階段的每間學校的剩餘學額,經計算後全港小學統一派位學額共32,789個,經過首階段自行分配學位,只剩21,051的準小一生會參加統一派位,平均每名學生手持1.5個學額。

原文章由 little_kiki 於 08-1-21 10:18 發表
考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好 ...

作者: norika    時間: 08-1-21 12:11

原文章由 addy 於 08-1-21 11:11 發表
胡上升中多派咩中學??
主風係聖公會(升中派聖公會曾肇添係咪易d)....

.               曾肇添     

胡上              10

朱正賢             4

梁鉅鏐           13

蕭漢森             5

馬鞍山主風     12   (沙田主風沒有資料)
作者: addy    時間: 08-1-21 13:11

我都住沙中一帶,
主風係我首三選之一,附近家長話都幾難入, 因為近火車站以佢為首....我都考慮佢校舍太舊資源不足.
作者: kkwan404    時間: 08-1-21 13:50

Bobo,

Thanks a lot!:D 其實呢2曰我都有諗過執位, 例如可以試下將梁鉅繆放乙3 或4 (雖然我住濱景, 佢真係好近), o甘乙二可以揀其它, 例如次熱門D o既, 田家炳, 朱正賢,主風etc, 但是否都值得試一呂, 沙呂, 培基 (橫掂都係試一試)etc 另外, 甲二,三應該點揀呢?据指示話係可以跨區同埋全港學額十分一撥出嚟, o甘值唔值得試跨區校, 或者本區名校, 如一呂, 沙呂, 培基etc 呢? 希望各位俾d意思...因呢個星期日就係Deadline, 呢幾日好關鍵...Tks.
作者: addy    時間: 08-1-21 14:45

沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???
作者: LongRyan    時間: 08-1-21 15:04

其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無選佢, 有好似無mud可能喎 有無人知呢?

原文章由 addy 於 08-1-21 14:45 發表
沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???

作者: bobo2001    時間: 08-1-21 15:26

作者: norika    時間: 08-1-22 09:52

[quote]原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:04 發表
其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無選佢, 有好似無mud可能喎 有無人知呢?

因為教育處長批了5班給梁鉅鏐,他們最多可收150,因校舍在沙田區比較大,收生ok嫁,因為早1,2年前轉全日制同下午校達不到共識,所以這兩、三年收生少了。雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校,他們開足四班。只不過很多家長放他在3,4,5 位,所以第1輪後他還有120位。
作者: LongRyan    時間: 08-1-22 10:49

Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

原文章由 norika 於 08-1-22 09:52 發表
[quote]原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:04 發表
其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無 ...

作者: little_kiki    時間: 08-1-22 11:00

原文章由 LongRyan 於 08-1-22 10:49 發表
Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

...

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數不達標準的最少21人一班,照計算第一輪已收生30人.所以小班教學 不等同 殺校.

因有些家長的理解很古怪,認為實行小班教學的學校多數 = 將會殺校.

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-22 11:13 編輯 ]
作者: LongRyan    時間: 08-1-22 11:22

好清楚, 明晒. Thank you.  

原文章由 little_kiki 於 08-1-22 11:00 發表

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數 ...

作者: addy    時間: 08-1-22 14:42

我第一輪填左"胡上", 而且早前寄了profile去了胡上.
但而家覺得"主風"近我家多D小朋友返學吾使咁辛苦, 師資亦好, 只欠校舍舊....

各位比d意見我, 是否應該甲乙一填返"胡上"?
作者: bobo2001    時間: 08-1-22 18:32

作者: kkwan404    時間: 08-1-22 18:42

Bobo2001,

All Noted, thanks. :loveliness:

Addy,

乜喺呢個stage 可以send profile 俾學校o既咩(我都係好想胡一), 我仲以為要等6月公佈派位後先用潻, 唔知可唔可以send 個format 嚟參考吓呀? tks.
作者: 琪琪mami    時間: 08-1-22 21:12

唉....呢個星期六揀完仲要等6月先知.你地話呢幾個月點算.
作者: natnat_tsang    時間: 08-1-23 13:38

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:17 發表

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.

係濱景花園同翠湖花園中間...
作者: addy    時間: 08-1-23 13:55

原文章由 kkwan404 於 08-1-22 18:42 發表
Addy,

乜喺呢個stage 可以send profile 俾學校o既咩(我都係好想胡一), 我仲以為要等6月公佈派位後先用潻, 唔知可唔可以send 個format 嚟參考吓呀? tks. ...

我搏佢睇既ja....但都無聲氣
好多人6月搞珠後派吾到理想學校先親自去叩門, 其實一樣(不過我過分緊張, 所以寄左去先囉, 如果6月時囡囡派吾到我一樣要去叩門)
我無用什麼format只係簡單寫信介紹囡囡日常生活.
作者: LongRyan    時間: 08-1-23 14:37

我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢?
作者: LongRyan    時間: 08-1-23 14:39

thank you bobo2001.

原文章由 bobo2001 於 08-1-22 18:32 發表
longryan, 無錯, 你唔駛擔心, 梁鉅鏐呢幾年小一都有百幾人的, 佢係第二輪的收生情況幾好的.

addy, 咁你就真係要想清楚自己想要咩野同邊個因素先係首選. 不過如果你真係心儀胡上的話, 咁咪甲一同乙一都填胡上, 乙二 ...

作者: little_kiki    時間: 08-1-23 15:11

原文章由 LongRyan 於 08-1-23 14:37 發表
我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢? ...

到而家都依然十五十六,未決定乙2乙3的位置,田家炳還是主風好.
作者: babykoala    時間: 08-1-23 15:13

我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊,係咪師資都唔係好得?

真係好煩惱:cry:
作者: LongRyan    時間: 08-1-23 15:21

我都係覺得梁鉅鏐唔知好唔好 , 不過機會就幾高(因為多位), 胡上你可以睇吓呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1241598&extra=page%3D1

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表
我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

作者: addy    時間: 08-1-23 15:25

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

聽其他家長講"胡上"確係好多功課, 話每日最少花3句鐘以上....
作者: babykoala    時間: 08-1-23 16:04

原文章由 LongRyan 於 08-1-23 15:21 發表
我都係覺得梁鉅鏐唔知好唔好 , 不過機會就幾高(因為多位), 胡上你可以睇吓呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1241598&extra=page%3D1

係啦,都唔識人讀梁鉅鏐,要去問吓,我自己孤陋寡聞,連個名都未聽過,不過因為佢學額多,不過如果學額多,又好似唔駛擺咁前 可能十以內都得

除咗佛教及天主教,再減埋崇真及龍岡其實得12間,好難揀

循道衛理唔知好唔好?

[ 本文章最後由 babykoala 於 08-1-23 16:07 編輯 ]
作者: little_kiki    時間: 08-1-23 16:24

原文章由 babykoala 於 08-1-23 16:04 發表

係啦,都唔識人讀梁鉅鏐,要去問吓,我自己孤陋寡聞,連個名都未聽過,不過因為佢學額多,不過如果學額多,又好似唔駛擺咁前 可能十以內都得

除咗佛教及天主教,再減埋崇真及龍岡其實得12間,好難揀

循道衛理唔知好 ...

其實我減走的不止祟真,龍岡,還有信義,聖華,蕭漢森,慈航.
大熱的又減去培基,沙呂,朱正賢及胡上.

可選擇的更加少之又少.只剩下現有放在頭五位的小學.好擔心派到第5位後的學校.
作者: naughtyboyma    時間: 08-1-23 16:25

原文章由 addy 於 08-1-23 15:25 發表

聽其他家長講"胡上"確係好多功課, 話每日最少花3句鐘以上....

請問是否每天都咁多呢?是否高年班呀?
作者: little_kiki    時間: 08-1-23 16:28

這裡有梁鉅膠的家長,大家可以入去望一望.

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=519&page=1
作者: addy    時間: 08-1-23 16:36

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-23 16:25 發表

請問是否每天都咁多呢?是否高年班呀?

我樓下個c9 話佢隔離小朋友讀胡下, 晚上10:00後仲鬧緊個仔未做完功課
作者: juliapeng    時間: 08-1-23 17:57     標題: 回覆 #1 addy 的文章

请问有没人知萧汉森如何?升中派位点样?功课多不多?
作者: LongRyan    時間: 08-1-23 21:36

我上網睇過蕭漢森派band1都有52%, 同埋佢校舍好大, 設備唔錯, 其他就唔係好清楚. 不過我都有考慮放佢係乙三. 唔知有無人知有關呢間學校既野呢  

原文章由 juliapeng 於 08-1-23 17:57 發表
请问有没人知萧汉森如何?升中派位点样?功课多不多?

作者: natnat_tsang    時間: 08-1-23 22:17

我睇咗咁多位BK媽媽意見,我已經開始有D心水...

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 (應該係大埔區)

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐

各位精叻媽咪對我咁樣排,有咩意見?? 唔該晒你哋先..
作者: ^oo^    時間: 08-1-23 22:51

綜合各位意見, 我有以下草擬:

甲1 - 沙呂
甲2 - 沙官 (知道多數唔得, 反正想再抽乙1沙呂, 唔想咁快入2線學校, 填咗冇壞, 好過放棄唔填)
甲3 - 培基 (實唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)

乙1 - 沙呂
乙2 - 培基 (知道多數唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)
乙3 - 梁鉅鏐 (有120個學位, 唔放乙2應該都冇問題掛!)
乙4 - 田家炳 (其實想放乙3, 不過好似"梁鉅鏐"有把握d)

各位意下如何?
作者: LongRyan    時間: 08-1-23 23:15

natnat tsang, 我覺得你個選擇都幾好, 就算你個隨機號碼好後(假設), 你都會好大機會派去梁鉅鏐. 其實我都好想放梁鉅鏐第三,不過真係無mud聽過人講呢間學校

^00^, 點解你會諗住去培基叩門, 唔係去沙呂? 我去過培基 open day, 佢地既主任話如果唔放佢地係第一,佢地多數唔會考慮個喎,其實你係鍾意沙呂定培基呢?定係兩間都會去叩門.

以上只係我小小意見. 

你地就好啦已經決定好,我重係到掙扎緊呀  
作者: 琪琪mami    時間: 08-1-24 01:56

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-23 22:17 發表
我睇咗咁多位BK媽媽意見,我已經開始有D心水...

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 (應該係大埔區)

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐

各位精叻媽咪對我咁樣排,有咩意見?? 唔該晒你哋先.. ...

natnat妳咁既安排都幾好,但有個可能就係甲二已經派到千禧田家炳,咁就小左一次機會係甲一再博多次抽沙呂.不過如果妳覺得派到千禧田家炳都開心的話都算係幾好的安排.
作者: little_kiki    時間: 08-1-24 10:07

蕭漢森升英中派位真係唔差,只係位置交通問題會較少人選擇.因為由市中心到穗禾苑好像只有兩條巴士線(希望無記錯).另外有小巴.相對其他學校位置就不大好.
梁鉅膠位置我都覺得不是太差,最少大部份入馬鞍山的巴士都會停站,很不錯了.

其實91區已經算幸福,就算不是大家心目中的一線學校,英中派位很多都可以超過50%,比較起上水那邊好得多,朋友還在頭痛選校,因為上水只有3間英中,最好那一間小學的英中派位都是只有5x%,到現在只有一間心水放第一位,對比下我們的煩惱算不大了.

^oo^,

培基你放乙2應該唔會比你叩門呀,我都有去過open day,都有說過家長要填甲1乙1先有機會叩門.

LongRyan,

我跟你一樣還是十五十六,乙2選主風還是救世軍...真想叫老公選擇算了,他來來去去都是沒意見,叫我話事,又不知道壓力會很大:;pppp:

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-24 10:09 編輯 ]
作者: natnat_tsang    時間: 08-1-24 11:49

LongRyan,我住濱景,梁鉅鏐係正我隔離(連馬路都唔駛過),其實有時返學時間都見到d小朋友,質素唔差,都幾有禮貌,校舍又夠大,我唔第一志願'簡' 佢嘅原因係梁鉅鏐個名唔夠響囉...哈哈阿媽D虛榮心囉 老實講呢間都係一間唔錯嘅選擇.. 希望大家小朋友Good Luck la.
作者: addy    時間: 08-1-24 12:45

^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一二都填大熱, 基本乙二吾使諗....因為乙一好學校學位都已經吾夠分第一志, 何來可以乙二有機會呢...
作者: addy    時間: 08-1-24 12:57

蕭漢森升中派位不俗的,
但不知主風, 主風升中派位如何....大家有無資料??
作者: ^oo^    時間: 08-1-24 13:23

謝謝你地嘅意見, 其實我諗住如果全軍覆沒, 就會向"沙呂"+"培基"叩門, 反正"梁鉅鏐"有120個學位, 放佢喺乙2 or 乙3, 估計中嘅機會都差不多 (當然 provided 個 number 靚 la), 所以咁大膽放"培基"喺乙2, 諗住攞誠意分....

but 聼完你地嘅comment,
如果唔攞"培基"甲1+乙1 = 冇"叩門"機會,
咁就有d頭痛.....

原文章由 addy 於 08-1-24 12:45 發表
^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一 ...

作者: little_kiki    時間: 08-1-24 13:59

在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢?
作者: addy    時間: 08-1-24 14:40

原文章由 little_kiki 於 08-1-24 13:59 發表
在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢? ...

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人)....
作者: naughtyboyma    時間: 08-1-24 15:16

原文章由 addy 於 08-1-23 16:36 發表

我樓下個c9 話佢隔離小朋友讀胡下, 晚上10:00後仲鬧緊個仔未做完功課

請問是胡上定胡下呢
作者: little_kiki    時間: 08-1-24 15:24

原文章由 addy 於 08-1-24 14:40 發表

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人).... ...

明哂,因為我都計左好耐,點解會有剩咁多位.
作者: natnat_tsang    時間: 08-1-24 16:40

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-24 15:16 發表

請問是胡上定胡下呢

我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功課都跟胡上跟得好貼,依家我個女一日都有3-4 樣,每星期兩次默書,所以就算派到胡上都唔會突然間變得好吃力...naughtyboyma, 希望呢到俾到小小提示你la.
作者: addy    時間: 08-1-24 17:15

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-24 16:40 發表
我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功 ...

我都聽人講胡上收好多嘉德麗.
我囡幼稚園都算多功課, 每天一編中文大字走吾甩基本2樣以上, 星期五有 4 樣以上....所以如果去胡上都有d心理上打了底. 佢地返k3開始miss已經話會比d壓力佢地吾再似k2前玩玩下....
作者: moontsui    時間: 08-1-24 17:51

我都是91 區媽咪. 不過仔仔不是今年報名. 現在才 k2. 明年我就要承擔壓力了. 現在我已睇左好多資料. 希望明年 一帆風順. 如可以的話 結果 記住 post 出來. 當初怎樣排位, 結果 那間小學收左. 你們的資料 對我們下一代是有 非常 重要性的. 祝你們 一帆風順. 我會密切留意你們的動向:loveliness:
作者: 我的小豬    時間: 08-1-24 23:13

大家好!請問大家如何決定乙一是沙呂定一呂?

究竟一呂同沙呂的最大分別在哪?我只知一呂較"谷",沙呂較活動...是否只這樣...?
可否分享你揀一呂/沙呂的原因?

我知游戲方式只能二者選其一, 現心大心細, 請指教:cry: !

原文章由 moontsui 於 08-1-24 17:51 發表
我都是91 區媽咪. 不過仔仔不是今年報名. 現在才 k2. 明年我就要承擔壓力了. 現在我已睇左好多資料. 希望明年 一帆風順. 如可以的話 結果 記住 post 出來. 當初怎樣排位, 結果 那間小學收左. 你們的資料 對我們下一 ...

作者: LongRyan    時間: 08-1-25 10:01

Little_kiki,

係呀, 我到依家都重未決定, 聽日已經26號啦:cry: , 不過我會27號先去, 比多一日自己考慮 .

natnat tsang,

我都係覺得梁鉅鏐唔太出名, 加上成日覺得佢收咁多學生(因為好既學校多數好小位, 但佢就), 所以心理上好似有d......

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既睇下, 我記得都係有5x%.
作者: LongRyan    時間: 08-1-25 10:03

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既website睇下, 我記得都係有5x%.
作者: little_kiki    時間: 08-1-25 10:05

原文章由 我的小豬 於 08-1-24 23:13 發表
大家好!請問大家如何決定乙一是沙呂定一呂?

究竟一呂同沙呂的最大分別在哪?我只知一呂較"谷",沙呂較活動...是否只這樣...?
可否分享你揀一呂/沙呂的原因?

我知游戲方式只能二者選其一, 現心大心細, 請指教:cry: : ...

沙呂係行活動教學,而一呂都算傳統,不過,兩間都是好學校,如我是你,會以學校剩下的位來決定報那一間.

沙呂 - 68個位.
一呂 - 50個位.

另外,第一輪你報了那一間學校?因為對將來叩門都有幫助.
作者: little_kiki    時間: 08-1-25 10:07

LongRyan,

我要26號去報名啦,因為27號女兒要去做花女.
作者: LongRyan    時間: 08-1-25 10:13

little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁.
作者: little_kiki    時間: 08-1-25 10:47

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:13 發表
little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁. ...

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦
作者: LongRyan    時間: 08-1-25 11:21

係幾年前事, 唔知依家點, 有無媽咪d小朋友係到讀可以講吓?

原文章由 little_kiki 於 08-1-25 10:47 發表

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5