教育王國

標題: 買琴 [打印本頁]

作者: Kwok    時間: 08-1-4 18:13     標題: 買琴

我想問吓買二手琴要注意d乜?
家用or琴行好些?
若二萬蚊到,請比d意見!
作者: ming2    時間: 08-1-4 22:31

作者: VALERIEBB    時間: 08-1-10 22:42     標題: 買琴

原文章由 ming2 於 08-1-4 22:31 發表

可以直接同一手用家買就緊係好過去琴行/倉買啦....風險冇咁高呀嘛( 去琴倉買怕會買到d翻新琴呀..)

二萬蚊買二手琴可以有好多選擇,可以買到十零年0既U1又或者買到幾年0既高model korea琴.

就算係新琴都可以買到Ka ...

想請問二萬蚊可以買到Kawai什麼model?可以用到幾多級?
作者: ming2    時間: 08-1-10 22:56

作者: Kwok    時間: 08-1-15 00:32     標題: 回覆 #1 ming2 的文章

ming2
謝謝你的回覆!
我想問U1,可否用到八級?歐洲琴or日本琴好?
作者: MamaQueen    時間: 08-1-15 20:31

唔係好得!最少都u3啦,但kawai d 聲grand D。
原文章由 Kwok 於 08-1-15 00:32 發表
ming2
謝謝你的回覆!
我想問U1,可否用到八級?歐洲琴or日本琴好?

作者: ming2    時間: 08-1-15 23:02

作者: hinhinmami    時間: 08-1-16 13:46

Ming2,
我想請教你,我個仔只得四歲,學琴已有大半年,最近有人話有部二手
Karl Muller 鋼琴可賣給我,叫價6000元,話用左數年,你可否比些意見我呢?Karl Muller的質素如何?唔該晒!!
原文章由 ming2 於 08-1-15 23:02 發表

Kwok

正如我之前個post所講,要求唔高KX21一樣可以用到八級,更何況係一隻U1(我指新琴,二手琴太多因素影響個質素,所以好難比較)...我成日都同人講我自己都係用大陸Hero琴用到八級之後先轉日本琴,廿幾年前用大陸琴都 ...

作者: ming2    時間: 08-1-16 19:31

作者: pearjadema    時間: 08-1-17 11:17

Hello Ming 2,

你好呀 !
我個女4歲現正學鋼琴, 想買個二手琴比佢o 請問應該買咩型號
arm佢用o  同埋我完全係鋼琴白痴咁我買二手琴都唔識試d琴音好唔好咁點算呀?

同埋想問多一條問題, 個女學琴我有冇需要坐在旁邊睇住佢學 o

煩請解答

Many thanks
作者: hinhinmami    時間: 08-1-17 16:35

唔該晒,Ming2,其實我同pearjadema都有相同問題,想平平地買二手琴,但又自己又唔識彈琴, 唔知點叫手感好

我囝囝次次練琴我都要坐在旁邊,篤住佢,不過佢會叫我坐响後面,好似觀眾咁聽佢彈
作者: Candy媽媽    時間: 08-1-17 17:49

原文章由 hinhinmami 於 08-1-17 16:35 發表
唔該晒,Ming2,其實我同pearjadema都有相同問題,想平平地買二手琴,但又自己又唔識彈琴, 唔知點叫手感好

我囝囝次次練琴我都要坐在旁邊,篤住佢,不過佢會叫我坐响後面,好似觀眾咁聽佢彈 ...

其實arm arm開始學琴,平平地二手就最好~一陣小朋友話唔學就真係喊到唔識收聲,二手琴日本琴係好選擇,琴鍵輕身D(2000年打後),kawaii同yamaha都好好~

我小朋友練好先肯俾人聽=.=""平時練琴就閉關的...
作者: ming2    時間: 08-1-17 18:50

作者: ming2    時間: 08-1-17 18:53

作者: Maggie3493    時間: 08-1-18 00:20

原文章由 hinhinmami 於 08-1-16 13:46 發表
Ming2,
我想請教你,我個仔只得四歲,學琴已有大半年,最近有人話有部二手
Karl Muller 鋼琴可賣給我,叫價6000元,話用左數年,你可否比些意見我呢?Karl Muller的質素如何?唔該晒!!
...

hinhinmami,
你仔仔是自己在琴行學的嗎?他有興趣嗎?
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班.
作者: hinhinmami    時間: 08-1-18 09:16

Maggie3493:
無錯,我地是同區,以前在其他討論區交談過呢!我囝囝在柏斯琴行學,初初是兒童鋼琴班,一班兩三個小朋友,依家已升級單對單跟老師學,佢都對彈琴有興趣架,所以味想買部二手琴lor!你對孖仔係邊樹學呀?
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 00:20 發表

hinhinmami,
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班. ...

作者: Maggie3493    時間: 08-1-18 09:56

原文章由 hinhinmami 於 08-1-18 09:16 發表
Maggie3493:
無錯,我地是同區,以前在其他討論區交談過呢!我囝囝在柏斯琴行學,初初是兒童鋼琴班,一班兩三個小朋友,依家已升級單對單跟老師學,佢都對彈琴有興趣架,所以味想買部二手琴lor!你對孖仔係邊樹學呀?

...

好彩無認錯人:)輕井澤好玩嗎?
柏斯是否海柏那間?我仔仔在馬鞍山中心的匯揚學緊幼兒音樂,兩兄弟一班,接觸下音樂.因為他們好怕醜,好在琴行的姐姐好nice,好識"乙水"小朋友,他們才可開始.你仔仔好o力,我想我那兩個未必會那麼有心機,有耐性.
作者: OnHo    時間: 08-1-18 10:01

Hi, ming2,

柏斯推介既全新TOYAMA TX-125P, OK嘛?  請指教!

OnHo

原文章由 ming2 於 08-1-17 18:53 發表

hinhinmami

點先叫手感好呀..我就唔會揀太鬆太輕手0既touching lor..因為咁樣小朋友係好難練到個手指力度控制架...但又唔好一味要重手喎...最緊要係睇重手少少得黎,個琴鍵0既反彈又快0既,咁就唔錯架啦..

你小朋 ...

作者: ming2    時間: 08-1-18 11:46

作者: demio    時間: 08-1-18 15:23

ming2,

想問吓你的專業意見

我仔仔快5歲,現在都開始學琴. 妹妹大d都會學. 我想買琴, 但係唔知買邊種好 期實初學琴好唔好買'數碼琴'? budget我地可以去到4萬,老公話想買yamaha u1, 學到8級, 我自己唔熟, 請指教. 又如唔買u1, 有物選擇. likely 我地會係'通利'買.

thanks

原文章由 ming2 於 08-1-18 11:46 發表

OnHo

收到你pm,已經覆左你啦...

柏斯d琴質素麻麻架咋...anyway, you check pm la

作者: ming2    時間: 08-1-18 15:36

作者: Tami    時間: 08-1-18 16:32

Kaul Muller 巳經停產啦,所以你要請教下人睇下喺咪真喺幾年。
我都用Kaul Muller, 琴齡已12年,我都打算換琴, sell $4800
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 00:20 發表

hinhinmami,
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班. ...

作者: demio    時間: 08-1-18 17:42

ming2,

我相信我老公唔會選擇 kawai, 咁即係話yamaha 的 u1係最合適?

原文章由 ming2 於 08-1-18 15:36 發表

demio

四萬蚊,想買U1,咁就要快啦..因為U1已經加價啦..我手上仲有舊價0既quota 可以買到u1,除左Yamaha u1之外,另一個比較多人揀0既牌子會係kawai,四萬蚊可以考慮K3 or k5 (over $40K少少)..

數碼琴唔係唔得,不過 ...

作者: hinhinmami    時間: 08-1-18 20:00

Maggie3493:
哈哈,輕井澤梗好玩啦!我仲意佢好寧靜,令人好舒服!我個仔都好怕醜,咁你囝囝開始彈歌仔味呀!
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 09:56 發表

好彩無認錯人:)輕井澤好玩嗎?
柏斯是否海柏那間?我仔仔在馬鞍山中心的匯揚學緊幼兒音樂,兩兄弟一班,接觸下音樂.因為他們好怕醜,好在琴行的姐姐好nice,好識"乙水"小朋友,他們才可開始.你仔仔好o力,我想我那兩個未必 ...

作者: hinhinmami    時間: 08-1-19 23:12

我想問個'白痴'問題,鋼琴的 serial number怎樣看,即從中可得到什麼資料?例如出產年份??
作者: ming2    時間: 08-1-19 23:17

作者: ming2    時間: 08-1-19 23:20

作者: candy_chan    時間: 08-1-20 00:36

我岩岩幫個小朋友搵了一個鋼琴老師..
開始學左琴無耐..依家主要係去琴行到練習
我想問有無必要買個琴,同埋如果買,大約幾多錢?
我都有問過鋼琴老師,老師就話學定左先買都唔遲,同埋都係推薦我買yamaha u1..唔知係咪呢隻琴好唔好架呢?
作者: ming2    時間: 08-1-20 00:51

作者: caca919    時間: 08-1-20 00:56

ming 2,

你好, 我最近買了一個二手給我剛學琴既囝囝,我放在飯廰度,但我發覺個琴聲有很大的回音,聴起來很不順耳的,是不是個琴有問題 ,還是 wall反彈出回音,有沒有辦法解決, 可否給我意見
作者: ming2    時間: 08-1-20 00:58

作者: caca919    時間: 08-1-20 00:59

多謝

原文章由 ming2 於 08-1-20 00:58 發表

caca919

我係另一邊個post度答左你少少野呀..你去個邊睇啦..

作者: Kwok    時間: 08-1-29 00:30     標題: 回覆 #21 ming2 的文章

Hi ming2
我想問是否每個琴裏面都會有標明這部琴的serial no. 和 model no. 的呢?
(yamaha and kawai)
作者: ming2    時間: 08-1-29 11:01

作者: jc_mom    時間: 08-2-3 01:31     標題: Piano

Hi Ming2,

My daughter is 5 yrs old and she has learned piano for 6 mths.  I plan to buy her a new piano.  We went to Tom LXX this week and will consider below 4 models:

1) Yamaha - JU109/PE3 ($25,000)
2) Yamaha - YA118/PE3 ($25,600)
3) Pearl river - UP118E/PE3 ($14,800)
4) Hoffmann & Kuhne - HG118M/ PE3 ($20,300)

Actually I only heard of Yamaha and didn't know much about the other 2 models.  Since we will use the free interest installment to buy it, it will only cost within $1000/month.  What is your recommendation for a beginner to use?  The sales rep said all of these models are made in China and suggest the Pearl river.  What's the difference between those made in China and Indonesia?
作者: ming2    時間: 08-2-3 09:30

作者: jc_mom    時間: 08-2-3 22:45     標題: 回覆 #36 ming2 的文章

Hi ming2,

Thanks for your info, where can I find the Kawai's piano? I want to go and have a look at it first.
作者: ming2    時間: 08-2-3 22:50

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5