教育王國

標題: 有冇英華waiting收到電話通知 [打印本頁]

作者: littlehipo    時間: 07-11-29 22:44     標題: 有冇英華waiting收到電話通知

Any waiting who receive a call from YW for registration?  Thanks !
作者: yycheng10    時間: 07-11-29 23:44     標題: 回覆 #1 littlehipo 的文章

我今日上午十二點收到電話通知啦,聽日可以註冊,真係好開心。^_^
作者: kerrie0201    時間: 07-11-29 23:49

:D
原文章由 yycheng10 於 07-11-29 23:44 發表
我今日上午十二點收到電話通知啦,聽日可以註冊,真係好開心。^_^

:D :D 我的兒子可以和你兒子做同學.恭喜啦!!!!!:) :)
作者: 小LEGO老豆    時間: 07-11-30 02:31

Yes.  Heard some cases already.
作者: adhd    時間: 07-11-30 08:14

有幾個問題,大家思考:

(1) 就3次面談得分,waiting 而入,是否就是該校評定為目前全P.1 排列最後的人。如果學校分班,會不會waiting 而入的都是「第4」班

(2) 該校P2-P6的學生,操行如何? 全部是大抽獎而入去的活潑男,校風如何?  面試時禮堂很安靜嗎?

(3) 聽閒有不少特殊兒童在校中, 雖然小一是選出來的, 是否值得當白老鼠? 或許直資6年之後, 該校一枝獨秀,有沒有思想到p2-p6的客人,都是深水步街坊。亞叔著拖鞋就來開家長會,亞嬸拿著菜籃取成績表......
作者: applemama    時間: 07-11-30 08:47

点解依家仲出現負面評論, 如果YW是你杯茶, 那你最好找學費$4000+的直資或私校去了.

(1) 就3次面談得分,waiting 而入,是否就是該校評定為目前全P.1 排列最後的人。如果學校分班,會不會waiting 而入的都是「第4」班

會. 我識當年叩門成功的, 一樣入精英班, 不會label 學生.

(2) 該校P2-P6的學生,操行如何? 全部是大抽獎而入去的活潑男,校風如何?  面試時禮堂很安靜嗎?

選YW就是為了好的教學質素, 如YW能將隨手而來的學生也教得好, 化腐朽為神奇, 做到有教無類, 那麼我們直資生應更信任學校的未來.

(3) 聽閒有不少特殊兒童在校中, 雖然小一是選出來的, 是否值得當白老鼠? 或許直資6年之後, 該校一枝獨秀,有沒有思想到p2-p6的客人,都是深水步街坊。亞叔著拖鞋就來開家長會,亞嬸拿著菜籃取成績表......

現在所見的家長都是溫文有禮, 就算中下層就不等於"亞叔著拖鞋就來開家長會,亞嬸拿著菜籃取成績表......", 這個想法已經好OUT 啦!! 相信你一定認為開benz, BMW 一定好過著拖鞋, 拿LV, Gucci 一定好過菜籃!!

PS: 深水步/ 荔枝角/美孚有好多新的大型私人屋苑, 最好有空去參觀吓啦!!

[ 本文章最後由 applemama 於 07-11-30 08:49 編輯 ]
作者: redhot    時間: 07-11-30 08:52

呢個世界d人係咁架啦,見高拜,見低踩!別人好過佢佢又唔抵得,吃不到的葡萄!

原文章由 applemama 於 07-11-30 08:47 發表
点解依家仲出現負面評論, 如果YW是你杯茶, 那你最好找學費$4000+的直資或私校去了.

...

作者: redhot    時間: 07-11-30 08:53

anyway,恭喜接到好消息的家長
作者: adhd    時間: 07-11-30 08:58

一煲美味既粥,加入一粒老鼠糞,是拿走老鼠糞照吃,還是全煲不能要?

一個特殊兒童,就破壞了全班的氣氛、全校有30個特殊兒童,敢問全校氣氛是如何? (30不是真的數目,因為實際數目遠超過30)

btw, 樓上家長不要誤會我說YW的不是, 這個是政府處理特殊兒童的政策出現問題, yw P2-P6也是在無可奈何之下收回來的。
我強調是兒童學習的環境, 發自內心就是不想兒女跟著有問題的學生一起

[ 本文章最後由 adhd 於 07-11-30 09:05 編輯 ]
作者: redhot    時間: 07-11-30 09:04

借問聲邊間小學完全無特殊兒童?
香港地唔止有特殊兒童,仲有特殊家長tim呀,咁香港咪唔住得人?

原文章由 adhd 於 07-11-30 08:58 發表
一煲美味既粥,加入一粒老鼠糞,是拿走老鼠糞照吃,還是全煲不能要?

一個特殊兒童,就破壞了全班的氣氛、全校有30個特殊兒童,敢問全校氣氛是如何? (30不是真的數目,因為實際數目遠超過30) ...

作者: adhd    時間: 07-11-30 09:11

原文章由 redhot 於 07-11-30 09:04 發表
借問聲邊間小學完全無特殊兒童?
香港地唔止有特殊兒童,仲有特殊家長tim呀,咁香港咪唔住得人?

完全沒有特殊兒童就唔講得, 不過肯定佢既 P1 就比較少。這正正就是佢要轉直資既原因, 一個理由: 自己選人

除非校長特登選一d特殊兒童啦, 否則我認為佢 P1係無特殊兒童; 不過不要忘記, 佢P2-P6 大把呢

6年之後, 咪clear晒囉, 生多個, 6個之後入到, 包正!
作者: KLLP    時間: 07-11-30 09:55

何謂特殊兒童? 就算是特殊兒童亦有生存和受教育的權利, 而且, 即使在父母的"協助"下, 孩子在小學/中學階段見不到這些特殊兒童, 他們將來在社會亦會見到, 因為這就是生活的一部份!

你可有想過, 你的說法對這些家長有多大的傷害?

我住的大廈亦有坐輪椅的小孩, 我自少都教導我家小孩, 這些人雖然和我們不一樣, 但他們都是有價值的, 亦會教他們和這些小孩打招呼! 教導小朋友有憐憫, 愛人的心, 我想才是今天社會應該鼓吹的價值觀!

一個人縱有萬般本領, 若沒有愛, 都是徒然的!

大力在
原文章由 adhd 於 07-11-30 09:11 發表

完全沒有特殊兒童就唔講得, 不過肯定佢既 P1 就比較少。這正正就是佢要轉直資既原因, 一個理由: 自己選人

除非校長特登選一d特殊兒童啦, 否則我認為佢 P1係無特殊兒童; 不過不要忘記, 佢P2-P6 大把呢

6年之後, 咪 ...

作者: littlehipo    時間: 07-11-30 09:55

剛才打電話給YW, 昨天已經通知 all waiting list電話。

好失望!
My dream is broken again!

謝謝你們的回覆!!

作者: redhot    時間: 07-11-30 10:03

calm down,唔好咁傷心先啦,佢地都未註冊晒。即使touch wood,都請收拾心情準備下一回合。加油!

原文章由 littlehipo 於 07-11-30 09:55 發表
剛才打電話給YW, 昨天已經通知 all waiting list電話。

好失望!
My dream is broken again!

謝謝你們的回覆!!

作者: littlehipo    時間: 07-11-30 10:11

Thanks !
I've given up the 1st round government school allocation scheme. I hope my son will study either DSS or private school. My 下一回合 is "knock the door" in next Jul 2008. Anyaway, Thanks a lot!

[quote]原文章由 redhot 於 07-11-30 10:03 發表
calm down,唔好咁傷心先啦,佢地都未註冊晒。即使touch wood,都請收拾心情準備下一回合。加油!
作者: 要做好爸爸    時間: 07-11-30 10:13     標題: 回覆 #5 adhd 的文章

看完你的文章,真是想爆粗
我們應教下一代要有相融的社會
若帶有色眼鏡看事物, 下一化成就有限

我來自深水埗
作者: ohdear1688    時間: 07-11-30 10:19

看見有人寫特殊兒童,就令我回憶起三年前的事。
當年兒子抽籤入讀一間官立小學,也本著什麼學校沒有所謂, 自己培育才是重要, 可憐兒子被安排到一班有特殊兒童的班級。
有一個自閉的終日大叫, 有一個過動的父母不肯吃藥,天天大亂上課, 而且打老師,攻擊同學,搶人食物。我們家長不是不接受特殊兒童,傷殘那個天天安坐位中,又不擾亂人家,沒有問題。但事實上,我們幾個家長就是不甘心自己個仔女要受自閉的終日大叫,比那個過動的無啦啦就搶食物。
幾個家長都說兒女受驚,我個仔有一日比佢用間尺打, 訓唔到覺哭泣。我去學校出面, 老師說該些人有病。
我當然唔會說「有病大晒」,不過自己會走
作者: ohdear1688    時間: 07-11-30 10:27

原文章由 要做好爸爸 於 07-11-30 10:13 發表
看完你的文章,真是想爆粗
我們應教下一代要有相融的社會
若帶有色眼鏡看事物, 下一化成就有限

我來自深水埗

這位家長, 針沒有針到肉,你怎麼會痛?

相融的社會是應當的,不過大前提之下,就是那些要融入普通社會的,都要有一定的自控能力

例如坐輪椅的, 不會用車車到人, 就沒有人不比你去學
例如自閉的,不會大叫, 自己呆呆的坐,學到多少就多少,是沒有問題
例如過動的, 肯吃藥能夠冷靜,不是其他人的炸彈,當然要接受他

但是,如果他們做不到, 例如打人, 打老師, 這些比較負面的, 你喜歡自己仔女跟他們一起嗎
作者: iwff    時間: 07-11-30 10:39

同意ohdear1688的講法,首先聲明本人不是歧視特殊兒童,但真係有事實我有朋友的小朋友讀官立學校受特殊兒童上課影響而轉校。我另有朋友教小學的,她說津校唔多唔少都要收一些特殊兒童,其實他們是聰明可愛的,但老師在控制課堂秩序時較辛苦,家長都要接受融合教育,但特殊兒童的家長都要接受很多不同的意見(都好辛苦)。雖然大家都會話去愛那些特殊兒童,照顧他們的需要,但當你有的小朋友真的是在融合學校中受教育時,要有定心理預備教導小朋友及自己會怎處理。

所以學校轉直資可以選學生無可厚非的。

iwff

原文章由 ohdear1688 於 07-11-30 10:19 發表
看見有人寫特殊兒童,就令我回憶起三年前的事。
當年兒子抽籤入讀一間官立小學,也本著什麼學校沒有所謂, 自己培育才是重要, 可憐兒子被安排到一班有特殊兒童的班級。
有一個自閉的終日大叫, 有一個過動的父母不肯吃藥, ...

作者: lfhh    時間: 07-11-30 10:41

Agreed with you.
另外, 妳估LS or 舊小拔有沒有呢D 特殊case, 因為他們的學生都是抽入去的.

原文章由 redhot 於 07-11-30 08:52 發表
呢個世界d人係咁架啦,見高拜,見低踩!別人好過佢佢又唔抵得,吃不到的葡萄!

作者: 林嗅四    時間: 07-11-30 10:45

Hi Littlehipo
唔使咁快失望..琴日學校打晒電話..不過都仲會有家長唔去註冊架麻.
我身邊有個朋友.佢都抽到1st round好學校.佢唔會再要yw架啦..
你仲有希望架..
good luck
原文章由 littlehipo 於 07-11-30 10:11 發表
Thanks !
I've given up the 1st round government school allocation scheme. I hope my son will study either DSS or private school. My 下一回合 is "knock the door" in next Jul 2008. Anyaway, Thanks a lot ...

作者: ohdear1688    時間: 07-11-30 10:54

這正正是YW 在未轉直資時候的收生來源問題,換句說話就是學校裡不排除(應該說是不能排除)有過動/自閉兒童

這些兒童存在校園裡,是社會的縮影,我相信大人要教導小孩,要接受有這些人之外, 還要教導他們:

如果第日1-3年級小息,有個哥哥跑過來搶你食物,你要如何處理
又要教小朋友,小息去洗手間,有個人推開你,之後在你ear大叫,你又如何處理

社會上,面對這些人, 我們大人可以發火,可以報警; 不過小朋友去告知比老師, 老師就是接納,說他有病,他是身不由己的,他們無罪。或許錯在我兒當年自己要去洗手間。

說到尾, 針不針到肉,你們不知痛
可憐我兒轉了校,三不五時都驚醒
作者: Johnny_hk    時間: 07-11-30 11:39

Ooops, it hurts

原文章由 ohdear1688 於 07-11-30 10:54 發表
這正正是YW 在未轉直資時候的收生來源問題,換句說話就是學校裡不排除(應該說是不能排除)有過動/自閉兒童

這些兒童存在校園裡,是社會的縮影,我相信大人要教導小孩,要接受有這些人之外, 還要教導他們:

如果第日1-3年 ...

作者: littlehipo    時間: 07-11-30 12:08

Hi 林嗅四,
My son is a KV boy as well. But not as smart as yours. I do think I'm totally accepted this result (not selected) except a miracle come. Early to say "Merry Christmas!"

原文章由 林嗅四 於 07-11-30 10:45 發表
Hi Littlehipo
唔使咁快失望..琴日學校打晒電話..不過都仲會有家長唔去註冊架麻.
我身邊有個朋友.佢都抽到1st round好學校.佢唔會再要yw架啦..
你仲有希望架..
good luck
...

作者: 林嗅四    時間: 07-11-30 12:17

littlehipo
唔好咁講..仲有機會..dbs放榜後,亦會有位多出架..
比d信心..

原文章由 littlehipo 於 07-11-30 12:08 發表
Hi 林嗅四,
My son is a KV boy as well. But not as smart as yours. I do think I'm totally accepted this result (not selected) except a miracle come. Early to say "Merry Christmas!"

作者: hermanma    時間: 07-11-30 13:27

原文章由 adhd 於 07-11-30 08:58 發表

一個特殊兒童,就破壞了全班的氣氛、全校有30個特殊兒童,敢問全校氣氛是如何? (30不是真的數目,因為實際數目遠超過30)

btw, 樓上家長不要誤會我說YW的不 ...

唔係化30個?
點解會去哂英華?
唔係去特殊學校咩?
不過我唔會因YW出過一個任志剛而選YW
更唔會因特殊學生而放棄YW
作者: CHTmami    時間: 07-11-30 13:44

原文章由 hermanma 於 07-11-30 13:27 發表

唔係化30個?
點解會去哂英華?
唔係去特殊學校咩?
不過我唔會因YW出過一個任志剛而選YW
更唔會因特殊學生而放棄YW

任志剛係 St Paul's Boys 架!!!!!!

[ 本文章最後由 CHTmami 於 07-11-30 16:38 編輯 ]
作者: hermanma    時間: 07-11-30 14:32

原文章由 CHTmami 於 07-11-30 13:44 發表

任志剛係 St Pual's Boys 架!!!!!!

嘩反應好快 仲好清醒
我本想話曾暗傳 唐鹰年轉化吓你地咁噪
唔知點解個個TOPIC
公佈RESULT後就咁多negative的聲音
係ONLINE TALK度講野係冇liability
乜人都有用自己的思想想想
大家都好大壓力
咁樣個仔未到9月1日返學我地都"痴"哂
講真為子女選校我從冇硏究間學校有咩名人出
只睇硬件軟件教育理念程度啱唔啱自己小朋友
而家D家長咁緊張小朋友
有1700個家長報
仲要請假同個仔去in3次
你估個個都儍O架

[ 本文章最後由 hermanma 於 07-11-30 17:49 編輯 ]
作者: vivian3328    時間: 07-11-30 16:44

唔知點解次次有結果,啲人就會出負面嘢:tongue:

係呀係呀,學校其實係社會縮寫,條街都有大把人係有情緒問題,唔好出街:tongue:

响屋企用被遮住自己,咪最安全囉
作者: Johnny_hk    時間: 07-11-30 16:52

原文章由 hermanma 於 07-11-30 14:32 發表

嘩反應好快 仲好清醒
唔知點解個個TOPIC
大家都好大壓力
咁樣個仔9月1日 ...

作者: vivian3328    時間: 07-11-30 16:53

加油呀 仲有機會,遲啲DXXPD放榜,可能又有人放啲位出嚟呢
註 :  DXXPD放榜唔關我事,我仔仔一心入英華

原文章由 littlehipo 於 07-11-30 10:11 發表
Thanks !
I've given up the 1st round government school allocation scheme. I hope my son will study either DSS or private school. My 下一回合 is "knock the door" in next Jul 2008. Anyaway, Thanks a lot ...

作者: CHTmami    時間: 07-11-30 17:03

原文章由 hermanma 於 07-11-30 14:32 發表

嘩反應好快 仲好清醒
唔知點解個個TOPIC
大家都好大壓力
咁樣個仔9月1日 ...

呢d時候緊張同煩燥可以理解, 因為個個父母都想子女好嘛.  d負面野唔岩聽咪當趣事、花邊新聞, 在言論自由的地方最緊要自己有判斷力.
作者: FUNG12345    時間: 07-11-30 22:11

我唔係好知有幾位家長係邊見到大量特殊兒童
全中1應該只有1個, 只係眼睛有問題
我估之後幾年, 唔會特別多瓜
作者: 20020116    時間: 07-11-30 23:04

呢期英華的學位真係特別矜貴,有人在呢個時候仲不斷發放負面消息,另一邊廂,仲有同校的家長因為眼紅同門入到英華勁插人,仲連小朋友都唔放過,話別人under "law" orange,真羞家!此干人等,究竟咩居心?
反正都唔輪到我,我呢個第三者咪當睇戲

考唔到咪考唔到囉,有咩咁大不了?仲有一千五百幾人陪自己。輸左個學位,其實我都好難過,不過唔好連人格都輸埋啦,唔該!

原文章由 CHTmami 於 07-11-30 17:03 發表

呢d時候緊張同煩燥可以理解, 因為個個父母都想子女好嘛.  d負面野唔岩聽咪當趣事、花邊新聞, 在言論自由的地方最緊要自己有判斷力.

作者: acoggo    時間: 07-11-30 23:16

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:04 發表
呢期英華的學位真係特別矜貴,有人在呢個時候仲不斷發放負面消息,另一邊廂,仲有同校的家長因為眼紅同門入到英華勁插人,仲連小朋友都唔放過,話別人under "law" orange,真羞家!此干人等,究竟咩居心?
反正都唔輪到我,我呢個第三者 ...

我路過的,都同意你的說法,做人最重要輸得起
作者: 小LEGO老豆    時間: 07-11-30 23:24

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:04 發表
輸左個學位,其實我都好難過,不過唔好連人格都輸埋啦,唔該!

完全同意,您的小朋友將來也會很有教養

不知不覺間,小朋友會及接收了家長的態度和對事物的睇法,即使事情未如意,用正面積極的心,一起也有得著.
作者: 20020116    時間: 07-11-30 23:41

多謝!
我今日其實特別難過(感觸中),難過唔係為輸左,因為已經接受現實,而係我見到某些家長的心態及行為,唔知可唔可以用病態來形容,好悲哀。
其實呢個非常時期,唔係互相安慰,互相扶持更好咩?來得這裡,大家都有下一代,唔明點解世界會咁醜陋!
我替下一代難過,因為唔知佢地將來如何面對逆境!

原文章由 小LEGO老豆 於 07-11-30 23:24 發表

完全同意,您的小朋友將來也會很有教養

不知不覺間,小朋友會及接收了家長的態度和對事物的睇法,即使事情未如意,用正面積極的心,一起也有得著. ...

作者: 小LEGO老豆    時間: 07-11-30 23:46

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:41 發表
多謝!
我今日其實特別難過(感觸中),難過唔係為輸左,因為已經接受現實,而係我見到某些家長的心態及行為,唔知可唔可以用病態來形容,好悲哀。
其實呢個非常時期,唔係互相安慰,互相扶持更好咩?來得這裡,大家都有下一代,唔明點解世界 ...

係...好多post都鬧來鬧去 :(
作者: hermanma    時間: 07-12-1 00:38

原文章由 FUNG12345 於 07-11-30 22:11 發表
我唔係好知有幾位家長係邊見到大量特殊兒童
全中1應該只有1個, 只係眼睛有問題
我估之後幾年, 唔會特別多瓜

真係笑嚗咀
特殊聰明我知有一個
做左小小太空人
有冇YW家長呀?
可否引證吓??
作者: kachunma    時間: 07-12-1 08:50

原文章由 hermanma 於 07-12-1 00:38 發表

真係笑嚗咀
特殊聰明我知有一個
做左小小太空人
有冇YW家長呀?
可否引證吓??

我不是YW的家長,但YW小小太空人,我識 ,姓張既,佢爸爸是我老公的同事 ,他的弟弟08年都會入讀YW

[ 本文章最後由 kachunma 於 07-12-1 08:53 編輯 ]
作者: VKwan    時間: 07-12-1 11:49

完全同意你的觀點!
你講那個post我都有睇,我都覺得那班人幾無理取鬧,人身攻擊。
最惹笑就是直認自己背後講人是非 ,這個世界真是7+1何其多!
(再一次証明當你鬧人時兩隻手指指住對方,卻有三隻手指指住自己)
反而果位比人話show off的女士態度幾忍讓,我覺得佢在呢件事上幾有大將之風

家長其實無需做這麼多小動作,有時間就多教自己子女,那麼莫說要入心儀的學校,自己的子女亦一定成材!

反正都唔輪到我,我呢個第三者 ...

作者: littlehipo    時間: 08-6-26 22:59

Dear all,

Would anyone receive the waiting call from Ying Wah recently? Let's share.

I'm still waiting for the phone call from the school. But no reply! .... what I can do... wait until the end of August?
作者: 露比    時間: 08-6-27 00:55

有呀. 本月12日收到通知, 另一個朋友則在上星期五亦收到通知.
加油吧!
作者: littlehipo    時間: 08-6-27 09:25

Thanks for your sharing.
作者: nicovenus    時間: 08-6-27 13:52

請問在收到通知前有沒有寫信去學校給校長?
作者: solve    時間: 08-6-27 21:36

the school call or send the letter?
作者: ratafan    時間: 08-6-29 22:39

I live on HK Island and don't know much about YW but I see YW is very popular this year. Would parents please advise what're the good attributes of this school? If you live on HK side, would you consider to apply for this school? cos i need to start to think about this for my younger kid. thanks for sharing.
作者: PoYi723    時間: 08-6-30 22:24

原文章由 nicovenus 於 08-6-27 13:52 發表
請問在收到通知前有沒有寫信去學校給校長?

請問你們之前申請考試完畢是他們三百位入圍佳麗嗎?
作者: PoYi723    時間: 08-7-1 22:30

原文章由 nicovenus 於 08-7-1 08:25 發表
小兒是300位其中一位.

真替你們高興啊!我兒子不入300,所以連叩門也知道沒甚麽希望
作者: littlehipo    時間: 08-7-1 23:36

My son is still on waiting list (one of the last 300 canditiate), still have a chance?
作者: blueboy    時間: 08-7-21 13:13

I have rcvd a call from YW last Friday.
作者: smartcar    時間: 08-7-23 09:47

congrate blueboy.

our sons will meet at YW this September
作者: mamay    時間: 08-7-23 11:36

原文章由 ratafan 於 08-6-29 22:39 發表
I live on HK Island and don't know much about YW but I see YW is very popular this year. Would parents please advise what're the good attributes of this school? If you live on HK side, would you consi ...

Yes, I live in HK side but I will apply one and only one school in Kln side i.e. Ying Wah
作者: twsf    時間: 08-8-4 21:14

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5