教育王國

標題: 有沒有讀禧年小學的家長 [打印本頁]

作者: qkhui    時間: 07-11-28 10:03     標題: 有沒有讀禧年小學的家長

我小兒好幸運地在第一round 入了禧年小學...

1A
囡囡媽

1B
qkhui
elainepekkle

1C

1D
維維waiwai
KM1357
嵐嵐

作者: 唔該    時間: 07-11-28 20:24

我都係順利第一關入到、妳幾多分入架?我十五分入、我係跨區架。
作者: qkhui    時間: 07-11-29 09:38

我都係15分入ka, 我唔係跨區, 點解你會跨區選禧年o既?
你本身係咩區ka ?

原文章由 唔該 於 07-11-28 20:24 發表
我都係順利第一關入到、妳幾多分入架?我十五分入、我係跨區架。

作者: 唔該    時間: 07-11-29 14:10

我本身係91、其實我依區都有好多好學校、好似呂明才咁.......但我覺得唔啱我個仔、同埋我依邊好ge學校都係正邨屋、好多好多新移民、我鍾意禧年校風好、隔離間中學校風又好、富安果度又唔雜、禧年可能唔就腳、所以少人揀、新移民都唔係咁多。小一開始用普通話教學、又唔會好似一啲學校咁、用用吓普通話又冇咗、祗係比一啲精英班、而其它就..........

係呢.........咁咩令妳會揀禧年呢?大家分享吓好嘛?
妳覺得禧年算唔算傳統教學?妳平時有冇聽聞依間學校ge嘢?
作者: qkhui    時間: 07-11-29 14:51

我鍾意禧年校風好, 又近home, 我住富安,
我仔間幼稚園校長同主任都推薦我選禧年
同埋好似你所講, 中文全普通話....
不過我聽校長講, le 間都多功課, 不過o的老師好好

原文章由 唔該 於 07-11-29 14:10 發表
我本身係91、其實我依區都有好多好學校、好似呂明才咁.......但我覺得唔啱我個仔、同埋我依邊好ge學校都係正邨屋、好多好多新移民、我鍾意禧年校風好、隔離間中學校風又好、富安果度又唔雜、禧年可能唔就腳、所以少 ...

作者: 唔該    時間: 07-11-29 20:35

妳住富安、好方便呀.......唔駛坐車、又可以瞓耐啲、妳平時出出入入都可以望吓佢上pe同小息。妳實好開心、妳可入到第一志願近屋企又係一間好學校。
妳個校長都讚禧年好、咁我聽到妳咁講我對禧年又加多啲分呀、妳小朋友讀邊間幼稚園呀?妳間學校多唔多人揀禧年?我間唔多、佢哋多數揀最出名果三間、反而我就不感興趣、其實靈糧小學我都鍾意、但禧年對我嚟講就方便同地點好啲。唔知第日會唔會同妳個小朋友同一班呢:
作者: qkhui    時間: 07-11-30 09:32

hi, 係ar, 好方便
我仔都有好多同學選le 間學校, 都有o的一齊入到
我仔讀威寶幼稚園, 都係在富安ka....
唔知會唔會同一班le....
我們可以多多聯絡....

原文章由 唔該 於 07-11-29 20:35 發表
妳住富安、好方便呀.......唔駛坐車、又可以瞓耐啲、妳平時出出入入都可以望吓佢上pe同小息。妳實好開心、妳可入到第一志願近屋企又係一間好學校。
妳個校長都讚禧年好、咁我聽到妳咁講我對禧年又加多啲分呀、妳小朋 ...

作者: 唔該    時間: 07-11-30 13:42

妳有咁多同學仔都報禧年、妳就好啦有咁多人照應、起碼多啲小朋友收下風知多啲校內ge事、我讀靈糧架、我果間有冇乜人揀禧年、妳間幼稚園都好好吖、聽聞啲老師好錫小朋友。我讀靈糧就一般、但好多人都好鍾意我依間幼稚園、覺得我哋啲老師好有愛心、教學又夠活。但我祗可話一般、唔係坊間講ge咁樣。
作者: 囡囡媽    時間: 07-11-30 21:18

你們好呀! 我囡囡都係第1 round入左禧年呀! 希望日後多多聯絡呀!

原文章由 唔該 於 07-11-30 13:42 發表
妳有咁多同學仔都報禧年、妳就好啦有咁多人照應、起碼多啲小朋友收下風知多啲校內ge事、我讀靈糧架、我果間有冇乜人揀禧年、妳間幼稚園都好好吖、聽聞啲老師好錫小朋友。我讀靈糧就一般、但好多人都好鍾意我依間幼稚 ...

作者: 唔該    時間: 07-12-1 08:04

原文章由 囡囡媽 於 07-11-30 21:18 發表
你們好呀! 我囡囡都係第1 round入左禧年呀! 希望日後多多聯絡呀!

妳好呀.........妳多多指教、依到又多一位禧年家長、真係好、希望大家可以keep住依個討論區、日後大家都可以利用依到、互通消息。囡囡媽妳囡囡讀邊間幼稚園呢?乜嘢令到妳揀禧年呢?大家分享吓好嗎?
作者: qkhui    時間: 07-12-3 12:07

HI, 囡囡媽 & 唔該,
係la, 我們keep 住聯絡la.. 囡囡媽, 你住邊度ka?
囡囡讀邊間幼稚園ar.....
唔該, 係ar, 我仔間幼稚園唔錯ka, o的老師好好ka....

原文章由 唔該 於 07-12-1 08:04 發表

妳好呀.........妳多多指教、依到又多一位禧年家長、真係好、希望大家可以keep住依個討論區、日後大家都可以利用依到、互通消息。囡囡媽妳囡囡讀邊間幼稚園呢?乜嘢令到妳揀禧年呢?大家分享吓好嗎? ...

作者: LULU2007    時間: 07-12-3 15:55

我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾在校外等, 日晒雨淋話之你.
不過校長做埋今年退休啦!
作者: 唔該    時間: 07-12-3 20:16

原文章由 LULU2007 於 07-12-3 15:55 發表
我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾 ...

唔係呀........校長做埋今年........我聽妳咁講之後我好唔開心呀、我好擔心校長走咗之後行政同人仕都有變。我揀禧年之前我係有打過電話比校長同佢傾過電話、佢真係好好、係佢比到支强心針我架。佢做埋今年、咁出年到我地ge小朋友入學咪己經唔係孫校長。點算呀.......咁妳知唔知嚟緊ge新校長係點架?新校長係邊間學校過嚟架?唔該報報料、唔該........唔該...........
作者: 唔該    時間: 07-12-3 20:18

原文章由 qkhui 於 07-12-3 12:07 發表
HI, 囡囡媽 & 唔該,
係la, 我們keep 住聯絡la.. 囡囡媽, 你住邊度ka?
囡囡讀邊間幼稚園ar.....
唔該, 係ar, 我仔間幼稚園唔錯ka, o的老師好好ka....

我本來入到禧年好開心、但依家真係好擔心。妳點睇呀?
作者: qkhui    時間: 07-12-4 09:31

HI, 早..我諗唔多唔少都會有影響, 不過我相信都ok o既.
既然你之前打過比校長同佢傾過計, 不如你再打去同佢傾多一次, 看看他退休後, 學校會有什麼改變...

原文章由 唔該 於 07-12-3 20:18 發表

我本來入到禧年好開心、但依家真係好擔心。妳點睇呀?

作者: 唔該    時間: 07-12-4 23:26

原文章由 qkhui 於 07-12-4 09:31 發表
HI, 早..我諗唔多唔少都會有影響, 不過我相信都ok o既.
既然你之前打過比校長同佢傾過計, 不如你再打去同佢傾多一次, 看看他退休後, 學校會有什麼改變...

...

我打咗電話比校長、佢做埋出年八月就唔做、佢要跟佢先生北上做嘢、但我唔太記得係做咩、好似係跟教會有關ge工作。我講出我ge擔心、佢同我講佢敢保証、學校質素會保持住、有一班同佢一起過嚟禧年做的老師同佢理念係一樣、叫我唔駛怕、就算學校有變、佢話佢雖然唔係禧年、但佢一樣有權力、禧年有事佢會出手的。講真我心情確實係有影响。希望到時禧年真的可以維持現在的咁好啦。
作者: 囡囡媽    時間: 07-12-5 23:55

qkhui & 唔該,

我都係家住富安花園,小女在九龍塘讀幼稚園。可能你們會問我讀九龍塘幼稚園,為何會選禧年小學。其實曾經有段時間都想過幫小女考出區外,但這個念頭好快就打消了。
就係我囡囡同我講唔想再坐校車了! 我想到過去四年小女都要比其他小朋友早起,我唔想未來的6年都要佢咁辛苦,只願將坐校車的時間變為佢溫習及遊戲的時間,每朝早可以送囡囡入校門後才上班,亦唔想因為某些學校的功課壓力而令親子關係變壞。加上我附近鄰居的口碑及我喜歡禧年的低調而有水準的作風,所以我一開始就一心一意只選禧年。所以知道禧年收左小女後,我都係好高興呀!

不過知道孫校長要榮休後,個心都戚戚然,只希望學校仍會保持一貫水準啦!

原文章由 唔該 於 07-12-4 23:26 發表

我打咗電話比校長、佢做埋出年八月就唔做、佢要跟佢先生北上做嘢、但我唔太記得係做咩、好似係跟教會有關ge工作。我講出我ge擔心、佢同我講佢敢保証、學校質素會保持住、有一班同佢一起過嚟禧年做的老師同佢理念 ...

作者: qkhui    時間: 07-12-6 09:32

囡囡媽, 噉你個小朋友都真係會好辛苦wor, 日日都坐校車..
不過你都真係一個好媽媽, 最終都為囡囡著想.. 而幫她選擇一間你們都喜歡的小學..

唔該, 噉你打比校長, 校長有無講會是誰做校長le?  其實講真, 都真係有o的擔心ka.. 不過我們都應該要相信校長的說話.. 對這小學要有信心....:

原文章由 囡囡媽 於 07-12-5 23:55 發表
qkhui & 唔該,

我都係家住富安花園,小女在九龍塘讀幼稚園。可能你們會問我讀九龍塘幼稚園,為何會選禧年小學。其實曾經有段時間都想過幫小女考出區外,但這個念頭好快就打消了。
就係我囡囡同我講唔想再坐校車了! 我想到 ...

作者: qkhui    時間: 07-12-11 09:58

HI, LULU2007, 我想問一問, 禧年功課同課程算不算多及深ar?
另外你小朋友有無補習ar?
因為我要返工, 害怕放工後沒有時間幫仔仔溫習及做功課... 所以可能到時會將小朋友放學後放在補習社, 做功課及溫習.....

原文章由 LULU2007 於 07-12-3 15:55 發表
我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾 ...

作者: LULU2007    時間: 07-12-11 12:30

P.1-2 D功課不太多, 小朋友可以应付,
中文用普通話教唔算深, 英文就唔深, 數學係教快咗1/4學期(即係1年班下學期尾巳经教緊2年班嘅野)
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改錯漏啦!
小朋友要慢慢來啦, 佢地好快會適应啦!
而學校亦會好体亮初小學生,放心啦!
作者: qkhui    時間: 07-12-11 12:47

你小朋友乖就好, 肯自己做功課, 我只怕我仔唔肯
噉默書le? 多唔多ka?

原文章由 LULU2007 於 07-12-11 12:30 發表
中文用普通話教唔算深, 英文就唔深, 數學係教快咗1/4學期(即係1年班下學期尾巳经教緊2年班嘅野)
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改 ...

作者: MavisNg    時間: 07-12-11 14:15

你哋好, 家住錦泰苑, 想問呢間係咪政府?  洗唔洗比學費?  而佢係咪英文小學, 可唔可以同英文中學連接?
作者: qkhui    時間: 07-12-12 14:51

HI, 係政府KA, 唔洗比學校
咩叫做英文小學AR?  唔明你咩意思

原文章由 MavisNg 於 07-12-11 14:15 發表
你哋好, 家住錦泰苑, 想問呢間係咪政府?  洗唔洗比學費?  而佢係咪英文小學, 可唔可以同英文中學連接?

作者: 唔該    時間: 07-12-12 17:21

原文章由 LULU2007 於 07-12-11 12:30 發表
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改 ...

係呢........想請妳指教、禧年校風好、相信大家都知、但重有難教比較反叛的學生、請問妳知唔知、這類學生老師會點處理、或者妳小朋友或其它家長口中有無提過?會唔會經常罰企或其它?因我兒子是愛挑戰權威的一種、所以我想了解吓。thank......
作者: 媽劇庭    時間: 07-12-12 17:23

禧年係傳統教學方式,功課多和背默抄寫都幾多.

作者: 唔該    時間: 07-12-12 17:24

我有問過校長來年係邊個頂上、佢當時都係講揾緊、我諗未確定。
作者: qkhui    時間: 07-12-13 12:11

媽劇庭, 係ar, 功課多和背默抄寫多ar.. 噉有o的擔心tim...
你小朋友有無補習ar?

原文章由 媽劇庭 於 07-12-12 17:23 發表

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb097&pp=ZNxmk570YYHK

作者: 囡囡媽    時間: 07-12-13 23:36

媽劇庭,

請問你的小朋友在禧年讀幾多年班呢?
::" />

另外,請問各位媽咪,我想在禧年附近找補習社,請問有無意見或經驗提供呢? 謝謝!!

原文章由 媽劇庭 於 07-12-12 17:23 發表

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb097&pp=ZNxmk570YYHK

[ 本文章最後由 囡囡媽 於 07-12-14 00:26 編輯 ]
作者: qkhui    時間: 07-12-14 14:23

囡囡媽, 我都想知補習社
我見富安商場有一間, 不過唔知好唔好 

原文章由 囡囡媽 於 07-12-13 23:36 發表
媽劇庭,

請問你的小朋友在禧年讀幾多年班呢?
::" />

另外,請問各位媽咪,我想在禧年附近找補習社,請問有無意見或經驗提供呢? 謝謝!!

作者: 唔該    時間: 07-12-15 00:48

原文章由 qkhui 於 07-12-14 14:23 發表
囡囡媽, 我都想知補習社
我見富安商場有一間, 不過唔知好唔好 

我諗小一唔駛咁快揾補習住掛?我諗小三都未遲。
作者: qkhui    時間: 07-12-15 16:20

其實我係怕放工焦時間幫佢溫習同睇功課....
所以都想將囝囝去補習社

原文章由 唔該 於 07-12-15 00:48 發表

我諗小一唔駛咁快揾補習住掛?我諗小三都未遲。

作者: 唔該    時間: 07-12-15 20:15

原文章由 qkhui 於 07-12-15 16:20 發表
其實我係怕放工焦時間幫佢溫習同睇功課....
所以都想將囝囝去補習社

我諗小一二、學校都未會咁谷啲學生、但真係有感學習上困難我都會係富安補習、妳會唔會請上門的補習老師?如果幸運地揾到個好ge其實我都好想、但好怕上門的無保障、真係話走就走。
作者: qkhui    時間: 07-12-16 10:23

我相信我唔會搵老師上門補習, 因為知道自己小朋友在home 一定唔會肯乖乖坐下補習, 所以都希望可以搵到一間好的補習社...

原文章由 唔該 於 07-12-15 20:15 發表

我諗小一二、學校都未會咁谷啲學生、但真係有感學習上困難我都會係富安補習、妳會唔會請上門的補習老師?如果幸運地揾到個好ge其實我都好想、但好怕上門的無保障、真係話走就走。 ...

作者: qkhui    時間: 07-12-18 16:20

大家好忙ar?  

原文章由 qkhui 於 07-12-16 10:23 發表
我相信我唔會搵老師上門補習, 因為知道自己小朋友在home 一定唔會肯乖乖坐下補習, 所以都希望可以搵到一間好的補習社...

作者: 唔該    時間: 07-12-18 20:15

原文章由 qkhui 於 07-12-18 16:20 發表
大家好忙ar?  

係bk真係好少禧年家長咁、可能唔係啲咩名校啦.........係呢......妳囡囡學嘢方面接收ok嘛?我個仔學嘢其實好快、但佢專注唔多掂、要佢背書黙書應話唔難、但我好怕佢係學校唔專注乜都做唔到、佢依家k3係學校唔肯寫字玩筆、但佢係識寫的。真唔知上小學點算好。
作者: qkhui    時間: 07-12-19 10:52

係la, 真係少禧年家長
我仔仔都ok o既, 中文對佢來講暫時問題不大
依家佢係比較抗拒英文.... 可能無咩信心.
佢依家k3都要寫好多字, 同埋都有默書ka la..
專注我諗都ok o既...

原文章由 唔該 於 07-12-18 20:15 發表

係bk真係好少禧年家長咁、可能唔係啲咩名校啦.........係呢......妳囡囡學嘢方面接收ok嘛?我個仔學嘢其實好快、但佢專注唔多掂、要佢背書黙書應話唔難、但我好怕佢係學校唔專注乜都做唔到、佢依家k3係學校唔肯寫 ...

作者: 朱古力    時間: 07-12-19 11:21

你地好呀!我囝囝係禧年一年級學生,等我講下我既個人感受啦!

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就開始默書,中文要默十幾二十個生字和拼音等等...英文係默句子,唔係簡單果種(我問過以前幼稚園既同學,佢地第一次默書係默A-Z),我每天都要同佢溫習,溫到佢都叫救命,每個月每科又有測驗,兩個月左右考試一次,我要放工先可以同佢溫習,所以溫書溫到好夜,大家都覺得好辛苦(當時我真係有諗過轉校,因為好辛苦),到兩個月中期試考完後,明顯囝囝已經適應了,所以我同佢溫書都好快上心,唔需要太多時間,依家大家都好合拍,唔須要用太多時間溫書,如果你地d小朋友幼稚園係有無默書考試呢?應該會快d適應。

補習社方面,因為我返工,我囝囝放學係去補習社的,我個人覺得好壞參半啦!

好處係:
*可以慳番好多時間唔洗等到我放工先同佢做功課。
*默書前會同佢溫。

唔好處係:
*個書包重好多,因為要咩埋d作業返學,如果放係屋企,去到補習社都無得做。
*寫既字好肉酸,因為趕住玩或者鬥快。
*好多時唔會係自己諗既答案,補習社會講或寫,叫佢地抄。
*因為學生好多,導師少,所以默書唔會同佢溫到好熟。
*功課好多時錯、漏百出,所以要返到屋企要留心check清楚。
*遇到補習社有d高年班既壞孩子就煩啦!我囝囝試過問我有無「衛生巾」,我好正面解釋比佢知,係女仔用既,好私人,等同底衭一樣,唔會周圍同人講有無穿底衭,所以咁樣問人係好無禮貌,我問番囝囝,原來個高年級男仔玩佢,衛=胃、生=身、巾=手根喎!又有一次,佢教我囝囝寫情信比補習社另一個女孩子,最後我同補習社投訴,亦同囝囝講佢地唔岩,唔好跟佢地做。

下次再傾。
作者: qkhui    時間: 07-12-19 11:51

噉都真係幾辛苦wor... 不過我仔仔依家間幼稚園都有默書同考試.. 我希望可以好o的la...
噉你在那裡補習ar.. 其實我最怕o既野就係你所講o既問題...
要搵一間好o既真係好難....

原文章由 朱古力 於 07-12-19 11:21 發表

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就 ...

作者: 唔該    時間: 07-12-19 23:41

朱古力:
有妳咁好回應我地真係好、妳重係好詳細咁同我地分享、真係難得。
係呢咁妳知唔知多唔多人因為頂唔順而轉校?
其實我都好擔心架、一來我個仔係讀活動教學的幼稚園、但點解我會揀禧年呢........係我覺得個仔係活動教學表現唔多好、所以咪咁囉......
作者: 囡囡媽    時間: 07-12-19 23:48

朱古力,

真係好多謝你肯回應我及提供你寶貴的意見(我知你一定是很忙於為囝囝溫習功課),我們這班未來的禧年媽媽真係好想知道禧年小學的運作,以便幫小朋友盡快適應新的學生生活。

其實我都好擔心囡囡是否能夠適應默書、測驗及考試。我囡囡所讀的幼稚園是活動教學,3年來都學習愉快,雖然k3都開始有默書,但囡囡在自動波方面始終都有欠理想,所以聽完你的意見後,亦很頭痛要多多想辦法。

至於補習社方面亦是我最想知道的,因我的情況與你一樣要返工,放學後未能立即照顧囡囡的功課,為了爭取時間與她溫習就只好由補習社照顧她的功課,不過你所說的問題,我亦都會想像得到及引以為戒。

另外,你囝囝對學校生活的觀感又如何呢?

囡囡媽

原文章由 朱古力 於 07-12-19 11:21 發表

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就 ...

作者: 朱古力    時間: 07-12-20 10:53

唔該,

我囝囝今年先一年級,暫時都無人退學,我囝囝果班仲由30加下一個,加下一個,依家加到32人,其實話想退學都係我担心囝囝讀得辛苦,其實我老公都唔讚成,因為佢話亞仔都無出聲,係我太緊張喎!佢都講得岩,亞仔無話過唔想讀呢間學校。

原文章由 唔該 於 07-12-19 23:41 發表
朱古力:
有妳咁好回應我地真係好、妳重係好詳細咁同我地分享、真係難得。
係呢咁妳知唔知多唔多人因為頂唔順而轉校?
其實我都好擔心架、一來我個仔係讀活動教學的幼稚園、但點解我會揀禧年呢........係我覺得個仔係活 ...

作者: 朱古力    時間: 07-12-20 11:10

囡囡媽,

你好呀!香港地讀書就係咁,想揀間好學校,又唔想讀得咁辛苦,但事實係無可能,通常好既學校,多人揀既學校都係因為佢地出品既學生學術成績好,但試問要學術成績好但又唔要辛苦既,點有可能呢?所以最緊要係小朋友接受程度喎!我覺得最初最大困難係全普通話教中文,可能因為我唔叻啦!所以好難幫到囝囝,每次默書我會上網查好晒發音,再同囝囝默,因為老師係抽默,如果佢唔識聽,識寫個字都無用,英文雖然默句子,但囝囝都ok,唔需要我浪費太多時間,測驗(評估)我會拎住本書,同囝囝默下生字,出些句子考考佢,考試時,學校會派回一些工作紙和測驗卷,到時我會用電腦改一些問題考考囝囝,雖然辛苦,但囝囝真係識左好多字。

我囝囝係最唔習慣有人洩,有人嘈,老師都會成班一齊罰,一齊鬧,唔同以前幼稚園,老師會個別處理,所以要解釋比佢知,我都有同老師傾,雖然都知無乜用,但現在囝囝都無咁堅持啦!可能已經明白左小學既生活模式,禧年都好多活動,囝囝都好踴躍參加,老師會比好多責任小朋友,如:你負責收中文功課,你負責呢樣,你負責果樣,唔係淨係得2個班長,可能多些小朋友參考班務等,傾住咁多先啦!

原文章由 囡囡媽 於 07-12-19 23:48 發表
朱古力,

真係好多謝你肯回應我及提供你寶貴的意見(我知你一定是很忙於為囝囝溫習功課),我們這班未來的禧年媽媽真係好想知道禧年小學的運作,以便幫小朋友盡快適應新的學生生活。

其實我都好擔心囡囡是否能夠適應默書 ...

作者: 唔該    時間: 07-12-21 00:15

朱古力:
這有妳同我哋分享真好、起碼我地真係可以了解更多內部ge嘢、聽到妳提到一罰就要罰全部人、我好擔心、因我仔自制能力差、比較活躍、駁咀又多、我怕佢會被同學仔排擠。
校長同我講過、學校有兩個好活躍ge學生、請問妳又知唔知?老師會點處理?
作者: 朱古力    時間: 07-12-21 10:28

唔該,

我聽仔仔講,邊個好百厭,但佢地又唔會杯葛佢喎!不過會知道某幾個特別百厭咯!同埋你唔洗咁担心住,如果有咩問題,隨時都可以在每朝早會時去找老師傾。

不過小學既生活真係唔同幼稚園呀!小學生活比個急速,老師會爭取每分每秒,雖然某幾個嘈就要分班一齊罰,小朋友要時間適應,但老師都好賞勵小朋友架,比喻:默書成績好會送小禮物給他們,所以囝囝經常都好開心帶d小禮物回家給我看。

原文章由 唔該 於 07-12-21 00:15 發表
朱古力:
這有妳同我哋分享真好、起碼我地真係可以了解更多內部ge嘢、聽到妳提到一罰就要罰全部人、我好擔心、因我仔自制能力差、比較活躍、駁咀又多、我怕佢會被同學仔排擠。
校長同我講過、學校有兩個好活躍ge學生 ...

作者: 唔該    時間: 07-12-21 15:57

朱古力:
多謝妳的回應、真好.......妳能講出一個重點、就係唔見佢哋有排擠問題出現。
如妳所說、學校係獎罰分明同時顧及某程上有行為差異的學生、大家諗吓......如果學校冇顧及一d經常受罰的學生、我諗會有排擠問題、相信禧年校風都可由此可見。
咁我都冇咁擔心、我記得同校長傾計ge時候提過、我有為此問題擔心、校長話係會有學生和某一d家長會唔鍾意、因為佢哋唔明白、但學校都要它們明白更多包容更大。

係呢..........我都想知道、如果小朋友平日少接觸普通話、如一開學就用普通話教中文、大多數小朋友要幾耐才適應?英文方面會唔會每日都有外籍老師堂?
作者: 朱古力    時間: 07-12-22 16:43

唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同我講野,發音正唔正我都唔係好識,但我好鼓勵佢講既。

我問左囝囝啦!禧年小學有一個本地人既英文老師,一個外籍英文老師,另外再有一個外籍英文老師(係外聘既),囝囝話每個星期有三堂係外籍老師教的,係小組形式上課。

原文章由 唔該 於 07-12-21 15:57 發表
朱古力:
多謝妳的回應、真好.......妳能講出一個重點、就係唔見佢哋有排擠問題出現。
如妳所說、學校係獎罰分明同時顧及某程上有行為差異的學生、大家諗吓......如果學校冇顧及一d經常受罰的學生、我諗會有排擠問題、 ...

作者: 唔該    時間: 07-12-22 17:18

原文章由 朱古力 於 07-12-22 16:43 發表
唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同 ...

朱古力:
妳真係好幫到手 想知ge嘢妳都可好快咁回應到、唔該晒。其實禧年都好放資原、真不錯、我想問禧年老師方面、妳覺得算唔算有經驗呢?妳覺得老師處理學生問題正面嗎?會唔會好惡呢?
我見過好幾次禧年學生上pe、回校/小息、給我感覺.......學生好定、唔會嘈、好似連細細聲都冇.....真係好有紀律。
作者: 唔該    時間: 07-12-25 10:51

聖誕快樂........
作者: Yammiwan2004    時間: 07-12-27 12:11

原文章由 朱古力 於 07-12-22 16:43 發表
唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同 ...

你好,我個仔都是讀禧年小一,你個小朋友讀邊班呀?
作者: qkhui    時間: 07-12-28 09:08

HI, 我想問一問, 開學之前, 學校會唔會有分班試考, 及一些認識學校的參觀ka ?

原文章由 Yammiwan2004 於 07-12-27 12:11 發表

作者: LULU2007    時間: 07-12-28 09:18

P.1-P.2 係大兜亂, P.3先至分班,
以前P.1响開学前會有適應班,約一星期時間都幾開心架!
作者: 囡囡媽    時間: 07-12-28 11:08

真開心,多左禧年媽媽入黎傾下計,又可以幫我地解答下問題。

請問Yammiwan2004 & LULU2007你們家住富安嗎?

囡囡媽
作者: Yammiwan2004    時間: 07-12-28 11:18

原文章由 qkhui 於 07-12-28 09:08 發表
HI, 我想問一問, 開學之前, 學校會唔會有分班試考, 及一些認識學校的參觀ka ?

小一是無分班試第一次分班是用姓氏,在開學前8月尾有一個3天的小一適應班我個仔返來話好開心,老師好好所以佢開學後好快便適應校園生活:)
作者: Yammiwan2004    時間: 07-12-28 11:23

原文章由 囡囡媽 於 07-12-28 11:08 發表
真開心,多左禧年媽媽入黎傾下計,又可以幫我地解答下問題。

請問Yammiwan2004 & LULU2007你們家住富安嗎?

囡囡媽

我不是住富安而住錦英苑,有時間多D傾下計交流一下啦
作者: LULU2007    時間: 07-12-28 17:39

住富安就好啦!
作者: 朱古力    時間: 07-12-31 12:51

Yammiwan2004,

你好呀~我囝囝讀1A班架!
你呢?

原文章由 Yammiwan2004 於 07-12-27 12:11 發表

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-2 13:41

原文章由 朱古力 於 07-12-31 12:51 發表

你呢?

你好,新年快樂,我個仔讀1B班
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-2 13:45

原文章由 朱古力 於 07-12-31 12:51 發表

你呢?

你好嗎?Happy New Year, 我仔仔讀1B班, 好快期中考啦!
作者: anson_01    時間: 08-1-2 15:34

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-2 13:41 發表

你好,新年快樂,我個仔讀1B班

hi Yammiwan2004,
nice to meet you............
my daughter study P.1B (28) Rachel Wong

what is yr son name?

Happy New Year 2008..........

作者: qkhui    時間: 08-1-3 09:32

LULU2007, 我住富安ka 

原文章由 LULU2007 於 07-12-28 17:39 發表
住富安就好啦!

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-3 10:31

原文章由 anson_01 於 08-1-2 15:34 發表

hi Yammiwan2004,
nice to meet you............
my daughter study P.1B (28) Rachel Wong

what is yr son name?

Happy New Year 2008..........

Hi !anson_01我個仔(29) James Wong
你女女適應未呀?我仔返來講話黃老師好好,你女女有沒有同你提及過?
作者: anson_01    時間: 08-1-3 11:06

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-3 10:31 發表

Hi !anson_01我個仔(29) James Wong
你女女適應未呀?我仔返來講話黃老師好好,你女女有沒有同你提及過?

Good morning Yammiwan,
ok la........ but English lesson not bad.
我女女有講話黃老師好好, she like her.

where u live? 錦泰苑 or 富安?
i live in Kam Fung Court.

do u know?
pls see school website: www.haynien.edu.hk
姓名: 黃廷軒
班別: 1B
成為本月之星原因: 本月進步之星,用心學習,勇於粯嘗試

[ 本文章最後由 anson_01 於 08-1-3 11:20 編輯 ]
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-4 11:53

原文章由 anson_01 於 08-1-3 11:06 發表

Good morning Yammiwan,
ok la........ but English lesson not bad.
我女女有講話黃老師好好, she like her.

where u live? 錦泰苑 or 富安?
i live in Kam Fung Court.

do u know?
pls see scho ...

Hi! I live in Kam Ying Court.

你女女有沒有學英語提升能力,對佢地既學習有幫助,下次有機會不防嘗試下

I know 我已睇過對小朋友來講是一個鼓勵,你女女比心機一定有機會做每月之星
作者: anson_01    時間: 08-1-7 13:45

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-4 11:53 發表

Hi! I live in Kam Ying Court.

你女女有沒有學英語提升能力,對佢地既學習有幫助,下次有機會不防嘗試下

I know 我已睇過對小朋友來講是一個鼓勵,你女女比心機一定有機會做每月之星 ...

hi,
沒有, where 學英語提升能力 pls ask me.......
thank you.
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-7 15:25

原文章由 anson_01 於 08-1-7 13:45 發表

hi,
沒有, where 學英語提升能力 pls ask me.......
thank you.

Hello!是逢星期六下午返學校學架,是由外籍老師教的上課是用英文交談,我覺得對佢地有些幫助,我個仔都有D進步及好開心!
作者: anson_01    時間: 08-1-8 09:23

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-7 15:25 發表

Hello!是逢星期六下午返學校學架,是由外籍老師教的上課是用英文交談,我覺得對佢地有些幫助,我個仔都有D進步及好開心!

thank you...............
作者: 唔該    時間: 08-1-9 23:58

無入嚟一段時間、一入嚟就見到依度多咗好多禧年家長、各位日後多指教呀.........

我想問現在正是禧年的家長、妳地依家知道由邊個補上?妳地知唔知會唔會又有其它老師都會走?我知有班老師係同校長一同過禧年做事、唔知佢哋會唔會都受到影响呢?
作者: elainepekkle    時間: 08-1-10 03:11

各位媽媽妳們好, 我大囡今年都會入讀禧年小學, 我們都是15分入選了, 我們住在福安花園, 所以會搭校車上學. 其實我好想帶她上學, 但因為我還要照顧一個細囡(現在22個月大).
我很久沒有上來看看, 我好開心發現有妳們這個topic, 當初我很擔心沒有人會講, 但現在有妳們(qkhui, 唔該, 囡囡媽, 朱古力, LuLu2007. MarisNg, Yamminan2004 和 anson 01等), 好多謝妳們在此分享一下
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-10 10:33

原文章由 唔該 於 08-1-9 23:58 發表
無入嚟一段時間、一入嚟就見到依度多咗好多禧年家長、各位日後多指教呀.........

我想問現在正是禧年的家長、妳地依家知道由邊個補上?妳地知唔知會唔會又有其它老師都會走?我知有班老師係同校長一同過禧年做事、唔知 ...

Hi!你好校長由邊個補上仍未知,但我聽佢地D人話老師好少走,我見佢地個個都好合群及團結架好似一個大家庭感,再有進一步消息通知你地
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-10 10:45

原文章由 elainepekkle 於 08-1-10 03:11 發表
各位媽媽妳們好, 我大囡今年都會入讀禧年小學, 我們都是15分入選了, 我們住在福安花園, 所以會搭校車上學. 其實我好想帶她上學, 但因為我還要照顧一個細囡(現在22個月大).
我很久沒有上來看看, 我好開心發現有妳們這 ...

你好!其實我當初好似你感諗,每日有他返學然後返工,但有些朋友同我講嘗試給他搭校車令佢可以同多D小朋友玩,可以學到同小朋友相處.我一開始個仔好不願意搭校車,但校車的司機及嬸嬸好好幫佢,好快就適應左,每日好開心返學及放學...:D

有時多D傾吓
作者: elainepekkle    時間: 08-1-10 13:19

妳好, 妳當初點解會選這間學校呢?因為妳們是住錦英苑的, 咁囝囝早上要幾點上車呢?晚上囝囝要幾點上床睡覺呢? 我不知到時女兒點算, 因為我們是很夜訓的 咁放學幾點可回到家?唔該晒!
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-11 11:55

原文章由 elainepekkle 於 08-1-10 13:19 發表

妳好, 妳當初點解會選這間學校呢?因為妳們是住錦英苑的, 咁囝囝早上要幾點上車呢?晚上囝囝要幾點上床睡覺呢? 我不知到時女兒點算, 因為我們是很夜訓的 咁放學幾點可回到家?唔該晒! ...

Hi!其實我仔仔是派位去這間學校,在錦英好多媽咪話這間學校好好而且是傳統教學,因我仔仔比較難適應一個新環境如果我比佢去活動教學的學校,驚他在四年班轉傳統教學好難適應所以選這間學校,

我仔返幼稚園的時侯通常10點鐘睡覺,但到將近返小學大概8月到開始習慣他8:30 - 9:00一定要睡覺,開頭一星期未習慣慢慢就習慣,早上校車到錦英是7:10分,放學校車到錦英3:30分,不過唔緊要佢地好快就適應!
作者: C.C.Ho.    時間: 08-1-11 13:36

你們好呀! 我囡囡第一round因我o既錯,攪到佢入唔到禧年呀! 不過我會係第二round再試。好怕第二round 會衰,所以搜集定好多禧年的資料,多謝你們的分享呀!由其anson_01。希望我九月可以跟你們一樣做禧年小朋友的家長啦!
作者: 唔該    時間: 08-1-12 01:00

Yammiwan2004

多謝妳報料呀..........唔知會唔會學校揾唔到一個人選、然後校長要做住先呢............哈哈........﹗
作者: elainepekkle    時間: 08-1-12 01:07

Hi Yammiwan2004,
多謝妳的回覆, 另外, 我想問問妳的意見, 妳覺得她們的網頁怎麼樣, 我發覺她們的資料唔係咁update, 而且有很多嘢可以放落去, 好似各班合照相(可以看看她們的同學是什麼樣子, 嘻嘻) 好像上次首輪自行分配給果,一心諗著要親身去妳選的小學看結果, 因為是交表當日那位小姐講的. 誰知女兒同學的家長說他們可以上他們選的學校網址查看. 有沒有攬錯呀? 唔係要親身去妳選的小學看結果嗎? 點解他們的小學得女兒間小學唔得呢? 所以我打電話去學校問一問, 接電話的小姐(可能是書記)( 他們不會放上學校網址, 而要親身回校查看). 我就說(
點解學校有咁好的平台唔用, 咁唔方便! 今日回校只是看結果, 又不是要立即辧手續, 而且其他學校可以上網查看, 而妳們就不可以呢? 妳們最好問問校長. 我作為家長會好失望!,,,,,,,,,,,,還有很多說話不能盡錄)跟著她回答(她會告訴校長, 反映一下) 我接著說(妳最好打電話覆我, 讓我知道妳反映後結果和理由, 我會留下電話, 最後還問她貴姓)當放下電話後心裡問問自己, 我真的有沒有選錯學校呢
?   但因為想快d 知道結果, 所以都要親身走一敞. 不過她最後都沒有回覆我, 還有估不到的是, 當我下午再入禧年小學學校網址時發現她們已經上載了入選名單了! 心想(算妳啦! 肯接受意見, 我諗應該沒有選錯掛?)
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-11 11:55 發表

Hi!其實我仔仔是派位去這間學校,在錦英好多媽咪話這間學校好好而且是傳統教學,因我仔仔比較難適應一個新環境如果我比佢去活動教學的學校,驚他在四年班轉傳統教學好難適應所以選這間學校,

我仔返幼稚園的時侯通常 ...

作者: 唔該    時間: 08-1-12 01:08

原文章由 C.C.Ho. 於 08-1-11 13:36 發表
你們好呀! 我囡囡第一round因我o既錯,攪到佢入唔到禧年呀! 不過我會係第二round再試。好怕第二round 會衰,所以搜集定好多禧年的資料,多謝你們的分享呀!由其anson_01。希望我九月可以跟你們一樣做禧年小朋友的家長啦! ...

妳係咪首輪揀咗主風同馬循?妳可以打電話同校長傾吓、等佢對妳有印像、孫校長好好人、好樂意接家長電話、唔似一啲要過五關咁。妳試吓..........希望妳成功﹗
作者: C.C.Ho.    時間: 08-1-12 10:27

多謝你支持呀!

原文章由 唔該 於 08-1-12 01:08 發表
妳係咪首輪揀咗主風同馬循?妳可以打電話同校長傾吓、等佢對妳有印像、孫校長好好人、好樂意接家長電話、唔似一啲要過五關咁。妳試吓..........希望妳成功﹗ ...

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-12 10:58

原文章由 elainepekkle 於 08-1-12 01:07 發表
Hi Yammiwan2004,
多謝妳的回覆, 另外, 我想問問妳的意見, 妳覺得她們的網頁怎麼樣, 我發覺她們的資料唔係咁update, 而且有很多嘢可以放落去, 好似各班合照相(可以看看她們的同學是什麼樣子, 嘻嘻) 好像上次首輪自行 ...

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一個大家庭
作者: anson_01    時間: 08-1-12 11:55

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-12 10:58 發表

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一 ...

hi Yammiwan,
agree..............
作者: elainepekkle    時間: 08-1-12 22:48

有妳們的答覆, 我相信我的選擇是沒有錯的, 期望女兒能夠開心地渡過這六年小學啦!
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-12 10:58 發表

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一 ...

作者: qkhui    時間: 08-1-14 14:42

HI, 有一排無上來la.. 真係好la, 多佐一o的家長wo..
上年仔仔幼稚園安排家長去了某一小學參觀, 他們都有綱上家課
但當時我知禧年是沒有的.. 於是我問幼稚園校長, 覺得有綱上家課冊睇好唔好le ?
當時校長同我講, 佢話佢唔太贊成有, 因為會另小朋友依賴, 佢話其實小朋友可以好快適應, 同埋她說, 她們幼稚園k3下學校都開始會叫小朋友自己寫通告, 寫手冊...
我聽完, 都覺得有道理.....
聽其他家長講, 禧年好多功課, 都有o的驚....

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-14 15:21

原文章由 qkhui 於 08-1-14 14:42 發表
HI, 有一排無上來la.. 真係好la, 多佐一o的家長wo..
上年仔仔幼稚園安排家長去了某一小學參觀, 他們都有綱上家課
但當時我知禧年是沒有的.. 於是我問幼稚園校長, 覺得有綱上家課冊睇好唔好le ?
當時校長同我講, 佢 ...

Hi!其實我仔仔開學至今D功課都不算太多,有時做工作紙或寫五六行生字,所以都不是很多功課,而且開頭返學都不會大多壓力比小朋友令佢地漸漸適應
作者: elainepekkle    時間: 08-1-14 23:26

Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼注重校外表演或比賽. 因為今天亞女學校派了胡素貞博士上午校的校訊, 發覺她們的2006-07 校外比賽有652項得獎佳績, 真是科科都有佳績
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-14 15:21 發表

Hi!其實我仔仔開學至今D功課都不算太多,有時做工作紙或寫五六行生字,所以都不是很多功課,而且開頭返學都不會大多壓力比小朋友令佢地漸漸適應 ...

作者: qkhui    時間: 08-1-15 09:18

HI Elainepekkle 你好, 依囝囝讀邊間幼稚園AR ?

原文章由 elainepekkle 於 08-1-14 23:26 發表
Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼 ...

作者: elainepekkle    時間: 08-1-15 11:45

Hi qkhui,妳好, 我個係囡囡呀 ,佢讀緊中文大學校友會張煊昌幼稚園, 咁妳囝囝呢? 好開心有這一個topic讓我們互相傾吐.
原文章由 qkhui 於 08-1-15 09:18 發表
HI Elainepekkle 你好, 依囝囝讀邊間幼稚園AR ?

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-15 12:43

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 11:45 發表
Hi qkhui,妳好, 我個係囡囡呀 ,佢讀緊中文大學校友會張煊昌幼稚園, 咁妳囝囝呢? 好開心有這一個topic讓我們互相傾吐.  

Hi! elainepekkle你女女讀緊張煊昌邊一班,我個細女讀緊k1,有時間多些聯絡
作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-15 13:36

原文章由 elainepekkle 於 08-1-14 23:26 發表
Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼 ...

Hi!我仔仔都有參加課外活動,他參加小提琴班由今年開始不是必修是自由選擇參加的,佢地學校都有校外表現,可以在禧年照相管內睇下有得獎同學與校長影相,不過佢地的網站有一部份更新所以有些睇唔倒...
作者: elainepekkle    時間: 08-1-15 16:23

我女兒讀緊K3B, 咁妳細女讀邊一班呢? 咁妳囝囝之前是不是都讀這間幼稚園呢? 我都有一個細女, 她要等到2009年先讀K1, 我諗大多數都會選這間幼稚園. 真的有時間多多聯絡了
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 12:43 發表

Hi! elainepekkle你女女讀緊張煊昌邊一班,我個細女讀緊k1,有時間多些聯絡

作者: qkhui    時間: 08-1-15 16:25

Hi Elainepekkle, 我仔仔讀威寶ka...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 11:45 發表

作者: elainepekkle    時間: 08-1-15 16:39

Hi 我指的是她們在校外參賽獲獎紀錄沒有2006-2007記錄, 我見其他學校在校外朗誦節都有唔錯的表現, 但唔知點解禧年好像沒什表現, 她們在運動方面好像幾好, 不是足球就是籃球比賽. 還有在拉丁舞方面都好好. 其他在文科方面就比較.......
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 13:36 發表

Hi!我仔仔都有參加課外活動,他參加小提琴班由今年開始不是必修是自由選擇參加的,佢地學校都有校外表現,可以在禧年照相管內睇下有得獎同學與校長影相,不過佢地的網站有一部份更新所以有些睇唔倒... ...

作者: elainepekkle    時間: 08-1-15 16:49

Hi qkhui, 妳仔仔讀威寶ka, 係間幾好的幼稚園, 不過學費好像很貴呢! 聽說妳話校長都說禧年好, 咁妳知唔知多不多同學仔選擇禧年呢? 我以為妳們住在富安的, 多數選擇主風或循道呢!
原文章由 qkhui 於 08-1-15 16:25 發表
Hi Elainepekkle, 我仔仔讀威寶ka...

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-15 17:14

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 16:23 發表
我女兒讀緊K3B, 咁妳細女讀邊一班呢? 咁妳囝囝之前是不是都讀這間幼稚園呢? 我都有一個細女, 她要等到2009年先讀K1, 我諗大多數都會選這間幼稚園. 真的有時間多多聯絡了  ...

Hi!我女女讀k1B,我仔仔之前亦讀這間幼稚園,你個班的老師好不好,夠不夠細心呀?我聽其他家長講有些老師教得唔好係唔係
作者: elainepekkle    時間: 08-1-15 23:00

Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車生, 所以很少時間會接觸到老師, 通常都是她們主動找我, k1時會多dd, k2, k3就少d. 其實妳仔仔都是讀這間幼稚園, 妳應該比我更了解啦
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 17:14 發表

Hi!我女女讀k1B,我仔仔之前亦讀這間幼稚園,你個班的老師好不好,夠不夠細心呀?我聽其他家長講有些老師教得唔好係唔係

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-16 09:40

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 23:00 發表
Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車 ...

Hi!因為我仔仔的老師不是教我女女所以想知道其他老師教法,

係呀點解你選擇禧年架?
作者: qkhui    時間: 08-1-16 12:43

HI, 威寶真係唔錯ka.. o的老師同校長都好好ka,
學費我唔知算唔算貴, 我仔依家讀全日,  無學卷時好似4200.
今年有就3xxx, 我都唔係好記得, 不過今年佢地唔會有學卷ka la....
多ka, 多同學仔選le 間ka...
之前我都有諗過想選循道, 不過考慮地點, 我住富安, 噉如果囝囝返樓下, 噉可以揍完佢返學先返工都可以, 但返循道, 要take bus. 噉如果下雨都麻煩, 同埋都有跟校長傾過, 佢都建議我選禧年....
主風就無諗過... 因為我都想搵一間日文係用普通話教, 所以會選禧年or循道lo...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 16:49 發表
Hi qkhui, 妳仔仔讀威寶ka, 係間幾好的幼稚園, 不過學費好像很貴呢! 聽說妳話校長都說禧年好, 咁妳知唔知多不多同學仔選擇禧年呢? 我以為妳們住在富安的, 多數選擇主風或循道呢! ...

作者: qkhui    時間: 08-1-16 12:45

hi, elainepekkle, 你小朋友間幼稚園多功課ar ?
深唔深ar? 有無默書r ?

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 23:00 發表
Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車 ...

作者: Yammiwan2004    時間: 08-1-16 13:52

你好!我想問你個女班主任是否Ms. Cheng呀?如果係就好,因為我聽到好多錦英家長講呢個老師好好,有好多方法及對家長好關心,所以我都希望有機會比個女佢教,:)

不過這間幼稚園到下學期有一些小學生活體驗給高班學生令他們更了解升上小學後的過程,我仔仔話有小息, 上課老師不同,使他們有初步了解,其實我個仔剛剛上小一我都好緊張,好彩有小學的講座令我個心都定D
作者: elainepekkle    時間: 08-1-16 19:38

Hi 我最初不是選禧年的, 在好早的時候(大約k2)我是想入循道的, 後來去過她們學校聽講座,發覺她們的校長和老師好像沒有什麼交流, 上網又話這間學校的主任攪小圈子, 所以後來想選靈糧, 但聽人講她們很著重學業多過品行,之前有個打手用刀傷恆仔的男生是這小學畢業的. 唉! 其實禧年係我的第三選擇, 我覺得她們近年的升中表現唔錯,學校又多課外活動, 而且女兒的班主任都推薦過, 話應該適合我女兒, 所以咪報禧年.  咁妳呢? 好像妳仔仔都好叻呢
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-16 09:40 發表

Hi!因為我仔仔的老師不是教我女女所以想知道其他老師教法,

係呀點解你選擇禧年架?

作者: elainepekkle    時間: 08-1-16 19:49

hi 我覺得功課都算可以, 日日有功課, 寫d中文字都算深, 但英文就比較淺(我自己覺得), 默書就唔知有沒有 , 咁妳呢?
原文章由 qkhui 於 08-1-16 12:45 發表
hi, elainepekkle, 你小朋友間幼稚園多功課ar ?
深唔深ar? 有無默書r ?

作者: elainepekkle    時間: 08-1-16 19:53

hi 係呀! k1 和 k3 都是她教呢 多謝妳的資料
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-16 13:52 發表

你好!我想問你個女班主任是否Ms. Cheng呀?如果係就好,因為我聽到好多錦英家長講呢個老師好好,有好多方法及對家長好關心,所以我都希望有機會比個女佢教,:)

不過這間幼稚園到下學期有一些小學生活體驗給高班學生 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5