教育王國

標題: 請08年崇幼主流家長入0黎交流一下! [打印本頁]

作者: jenny媽媽    時間: 07-11-26 15:51     標題: 請08年崇幼主流家長入0黎交流一下!

作者: Xenc    時間: 07-11-27 09:23

hi, jennymama,

我仔都係08入學呀
作者: jenny媽媽    時間: 07-11-27 14:31

作者: Xenc    時間: 07-11-27 15:09

原文章由 jenny媽媽 於 07-11-27 14:31 硐表

你好呀!希望我囡囡可以同你仔仔係同 學啦!咁大家就可以多d野傾啦!

haha……到時你唔好後悔,我個仔好un皮架!
作者: silvia_ng    時間: 07-11-27 15:18

原文章由 Xenc 於 07-11-27 15:09 硐表

haha……到時你唔好後悔,我個仔好un皮架!

傻啦, 到時遇著我個女仲慘呀
大聲講野, 推人.....好百厭

JENNY媽媽,
多多指教, 小女出年都係上午班K1學生
作者: jenny媽媽    時間: 07-11-27 19:46

作者: jenny媽媽    時間: 07-11-27 19:48

作者: silvia_ng    時間: 07-11-27 20:00

原文章由 jenny媽媽 於 07-11-27 19:46 硐表

唔好講指教!分分鐘可能我要向你指教tim呀哈哈 !我囡囡都係上午班k1呀!

um.....咁我同呀enc既大仔都係讀緊崇幼k2, 可能都可以指教下你。不過他日課室入面發生咩事, 分分鐘要你囡囡報料, 所以我又叫返你多多指教
作者: jenny媽媽    時間: 07-11-27 21:33

作者: silvia_ng    時間: 07-11-27 22:35

原文章由 jenny媽媽 於 07-11-27 21:33 硐表

好呀!哈哈 你女女係大女定細女0黎呀!我個女屬於大女0黎!

我囡囡係中女.......8月出世
作者: Xenc    時間: 07-11-28 16:09

中仔呀 多多指教:)
作者: jenny媽媽    時間: 07-11-28 19:16

作者: ching113    時間: 07-11-29 22:48

hihi, my girl rachel will be attended Tsung Tsin 08K1, nice to see you, and keep in touch.
作者: jenny媽媽    時間: 07-12-2 01:37

作者: MAN75    時間: 07-12-17 03:12

hi,

各位好,本人囡囡於崇真幼稚園讀了一個學期k1,下學期轉了校,現有90%新的校服出售,冬季校服有數件還未著過,若有興趣請 pm 我.

夏季: 2套運動服
         1件外套
         1條白長褲
冬季: 1套運動服
         1套jacket
         1件抓毛長外套
         1件抓毛背心
         1件校褸

還有書包一個,原價$980(未計書包), 現半價 $490

[ 本文章最後由 MAN75 於 07-12-17 10:36 編輯 ]
作者: chrysan    時間: 07-12-17 13:35

你地知唔知石硤尾將清拆及重建, 對崇幼有咩影響?
作者: jenny媽媽    時間: 07-12-30 23:16

作者: jenny媽媽    時間: 07-12-30 23:17

作者: silvia_ng    時間: 08-1-20 23:10

學前教育學券計劃明起接受申請
【22:12】2008年01月20日

【on.cc專訊】 在08/09新學年入讀合資格本地非牟利幼稚園幼兒班、低班或高班的學童,其家長可於今日起至5月底申請參加學前教育學券計劃,若獲批,新學年起每年可獲1萬1千元學費資助。本學年已提出申請者,不須再提出申請

合資格的學童家長可於明日起到各區民政事務處、郵政局、學生資助辦事處等索取表格,如欲於新學年開始前獲發學券計劃資格證明書,則需於今年5月底前填妥申請表格,連同證明文件遞交給學生資助辦事處。計劃詳情,可瀏覽教育局網頁或致電28910088查詢;就申請學券的查詢,可致電學生資助辦事處熱線21542130

合資格兌現學券的幼稚園必須為非牟利幼稚園、提供本地課程,以及其學費以半日制計每年不超過2萬4千元,全日制不超過4萬8千元。

如決定讓小朋友入讀崇真, 可以申請定學卷啦。唔好等到5月果陣, 因為到時又要買校服, 又要攪註冊, 校車....好容易記漏一樣野架!
作者: wunhei    時間: 08-1-22 13:59

原文章由 silvia_ng 於 08-1-20 23:10 發表
學前教育學券計劃明起接受申請
【22:12】2008年01月20日

【on.cc專訊】 在08/09新學年入讀合資格本地非牟利幼稚園幼兒班、低班或高班的學童,其家長可於今日起至5月底申請參加學前教育學券計劃,若獲批,新學年起每年可 ...

Hi Silva_ng

謝謝你的資訊~~
祟真收了阿囡讀本地下午班,我交留位時已寫信要求轉上午班,
請問你知唔知幾時會有消息? Tks!
作者: silvia_ng    時間: 08-1-22 23:51

原文章由 wunhei 於 08-1-22 13:59 發表

Hi Silva_ng

謝謝你的資訊~~
祟真收了阿囡讀本地下午班,我交留位時已寫信要求轉上午班,
請問你知唔知幾時會有消息? Tks!

應該冇咁快...起碼要5月d家長落哂"大訂"先知架。不過為表"誠意", 可以send多次信去...問多次。
作者: wunhei    時間: 08-1-23 12:03

原文章由 silvia_ng 於 08-1-22 23:51 發表

應該冇咁快...起碼要5月d家長落哂"大訂"先知架。不過為表"誠意", 可以send多次信去...問多次。

明白~~Thanks!
作者: bobo620    時間: 08-1-23 19:05

好緊張呀
作者: bobo620    時間: 08-4-8 11:57

點解仲未收到學校d信, 要買校服o既
作者: silvia_ng    時間: 08-4-19 21:39

原文章由 bobo620 於 08-4-8 11:57 發表
點解仲未收到學校d信, 要買校服o既

今日應該收到啦, 我都收左。要比九月學費, 訂校服, 校車留位,上學期書簿費.....一大埋, 又要大出血

另5月10號新生遊戲日, 有冇人會返去呀?

記得去註冊啦, 得一日時間註冊咋!

我就唔係好記得可唔可以即日羅埋校服, 如果羅左校服, 就要帶小朋友去影學生相啦! 老師好似一開學就收10張相呢....
作者: jenny媽媽    時間: 08-4-21 19:53

作者: silvia_ng    時間: 08-4-21 21:37

原文章由 jenny媽媽 於 08-4-21 19:53 發表

我諗住帶個女去呀等佢見吓多d新朋友識多d同學仔呀嘛你地會唔會去呀,幼稚園校服有冇分男仔女仔o架同埋應該做幾多套先岩呢

我會去。不過唔知到時有冇機會相認啦。
校服有分男女, 不過平時多數家長都會比小朋友著白長褲, 因為多蚊咬。
我買校服兩套, 外套一件, 書包一個。
作者: bbchoi    時間: 08-4-22 16:14

唔好意思, 打攪晒.
我想同個女報09/10年 K1, 請問各位仲記唔記得面試時有D咩做?
報名時/面試時有D咩要注意?
唔該晒
作者: silvia_ng    時間: 08-4-22 20:22

原文章由 bbchoi 於 08-4-22 16:14 發表
唔好意思, 打攪晒.
我想同個女報09/10年 K1, 請問各位仲記唔記得面試時有D咩做?
報名時/面試時有D咩要注意?
唔該晒

最緊要中報名。可以既話, 8 月中就好寄信比學校。
至於考咩, 都係d好簡單既野, 睇下小朋友玩咁囉。
作者: jenny媽媽    時間: 08-4-24 23:44

作者: silvia_ng    時間: 08-4-25 13:51

原文章由 jenny媽媽 於 08-4-24 23:44 發表

應該會有機會相認既,
係呀我仲以為幼稚園d校服係冇分男仔女仔既tim,
唉大女今年先入學讀書就又要同個細女報讀出年既bb班喇 煩呀!

哈哈, 而家咁快就話煩.....來夜方長呀, 朋友! 呵呵
作者: bobo620    時間: 08-5-5 12:34

各位媽咪我地5月10日個日會唔會相認呀

係呀5月10日等我改"返"去先

[ 本文章最後由 bobo620 於 08-5-6 15:32 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-5-5 15:19

原文章由 bobo620 於 08-5-5 12:34 發表
各位媽咪我地5月5日個日會唔會相認呀

5月5號???? 你是否講5月10號呢?

如果你想認我.....你可以係14號留位當日, 上午返學校交錢(12點前), 我會坐係家教會個位度收錢 (校車留位同埋家教會會費)
作者: bobo620    時間: 08-5-6 15:35

甘你到時認住我個女個樣啦!
仲有無媽咪要相認呀!
作者: 一家三口    時間: 08-5-6 15:40

原文章由 silvia_ng 於 08-5-5 15:19 發表

5月5號???? 你是否講5月10號呢?

如果你想認我.....你可以係14號留位當日, 上午返學校交錢(12點前), 我會坐係家教會個位度收錢 (校車留位同埋家教會會費) ...

silvia_ng :
我5月12號返學校交留位費呀. 敢咪meet 唔倒妳囉.
作者: ConnieBaby219    時間: 08-5-6 16:29

原文章由 一家三口 於 08-5-6 15:40 發表

silvia_ng :

1+4 口
5月12號紅色放假
作者: silvia_ng    時間: 08-5-6 16:35

原文章由 一家三口 於 08-5-6 15:40 發表

silvia_ng :

你又會咁早返去既? 我14(上午)同15(下午)都會收錢呀! 14號主流班, 15號國際班....你細女係主流定國際呀?

今個禮拜六(10號)返唔返學校玩呀?

[ 本文章最後由 silvia_ng 於 08-5-6 16:37 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-5-6 16:37

原文章由 bobo620 於 08-5-6 15:35 發表
甘你到時認住我個女個樣啦!
仲有無媽咪要相認呀!

哈哈, 我驚收錢收到懵懵地.....你到時叫我啦。(不過唔好咁揚喎, 因為同場仲有另一個家教會委員, 我唔想比佢知我有上呢個秘密機地呀!)

暗語: 我係bobo
作者: namnam320    時間: 08-5-6 16:47

原文章由 &lt;i&gt;silvia_ng&lt;/i&gt;<br />&lt;br /&gt;<br />哈哈, 我驚收錢收到懵懵地.....你到時叫我啦。(不過唔好咁揚喎, 因為同場仲有另一個家教會委員, 我唔想比佢知我有上呢個秘密機地呀!)
暗語: 我係bobo

唔好意思,路過!
秘密機地.....

唔該晒,我收到D資料呀!(秘密)

[ 本文章最後由 namnam320 於 08-5-6 16:50 編輯 ]
作者: 一家三口    時間: 08-5-6 17:30     標題: Conniebaby

原文章由 ConnieBaby219 於 08-5-6 16:29 發表

1+4 口
5月12號紅色放假

又睇錯日曆,應該係13號呀.
作者: 一家三口    時間: 08-5-6 17:33     標題: silvia_ng

原文章由 silvia_ng 於 08-5-6 16:35 發表

你又會咁早返去既? 我14(上午)同15(下午)都會收錢呀! 14號主流班, 15號國際班....你細女係主流定國際呀?

今個禮拜六(10號)返唔返學校玩呀?

10號唔返la. 細囡係下午主流班.
作者: bobo620    時間: 08-5-7 12:22

我10號都帶個女返去下, 仲有無人返呀?
作者: wunhei    時間: 08-5-8 13:53

原文章由 bobo620 於 08-5-7 12:22 發表
我10號都帶個女返去下, 仲有無人返呀?

hi bobo620,

您好!! 10號我會帶阿囡去,希望都時會見到你
你讀上午班還是下午班? 我阿囡是下午班,
我已寫信轉上午但重未有消息.....
係呢想問下知唔知10號係咪什麼都唔使帶架,留返14註冊一起帶就ok架喇? 使唔使咁快交埋張八達通? tks!
作者: 一家三口    時間: 08-5-8 14:34

原文章由 wunhei 於 08-5-8 13:53 發表

hi bobo620,

係呢想問下知唔知10號係咪什麼都唔使帶架,留返14註冊一起帶就ok架喇?  ...

八達通唔使交住, 但要買定先, 因為要填八達通號碼比學校.
作者: wunhei    時間: 08-5-8 14:50

原文章由 一家三口 於 08-5-8 14:34 發表

八達通唔使交住, 但要買定先, 因為要填八達通號碼比學校.

一家三口

Thanks!

10號你會去嗎?
作者: 一家三口    時間: 08-5-8 17:33

原文章由 wunhei 於 08-5-8 14:50 發表

一家三口

Thanks!

10號你會去嗎?

wunhei >> 我唔去la.
作者: bobo620    時間: 08-5-9 20:24

我囡囡讀上午班架, 不過唔緊要啦!希望你都好D可以轉上午班,
明天什麼也不用帶,因我打電話去問過

原文unhei 於 08-5-8 13:53 發表

hi bobo620,

係呢想問下知唔知10號係咪什麼都唔使帶架,留返14註冊一起帶就ok架喇?  ...

作者: bobo620    時間: 08-5-11 17:05

琴日去完啦!行錯左仲蕩失左路, 真係認路白痴,唉~
去到聽完講座, 出左去操場玩, 應該係國際班同學仔有d活動, 其中有班係度跳舞我個女又跟住跳, 幾好玩, 不過學校真係幾多蚊下, 我搽左蛟膏都痕痕地, 佢話註冊個日可以唔洗帶小朋友去都得, 甘我唔帶啦!
註冊有乜要特別注意呀?
thx~
作者: bobo620    時間: 08-5-13 17:24

明天暗語照舊 

原文章由 silvia_ng 於 08-5-6 16:37 發表

哈哈, 我驚收錢收到懵懵地.....你到時叫我啦。(不過唔好咁揚喎, 因為同場仲有另一個家教會委員, 我唔想比佢知我有上呢個秘密機地呀!)

暗語: 我係bobo ...

作者: silvia_ng    時間: 08-5-13 19:02

原文章由 bobo620 於 08-5-13 17:24 發表
明天暗語照舊 

我只係9點-12點係度咋.....之後果個唔係我黎架
可能我到時又要帶口睪, 因為未病好.......
上次新生遊戲日我都帶住個口罩, 你當日有冇見到口罩怪客呀
作者: bobo620    時間: 08-5-13 22:47

我好似見到呀!

原文章由 silvia_ng 於 08-5-13 19:02 發表

我只係9點-12點係度咋.....之後果個唔係我黎架
可能我到時又要帶口睪, 因為未病好.......
上次新生遊戲日我都帶住個口罩, 你當日有冇見到口罩怪客呀 ...

作者: silvia_ng    時間: 08-5-14 17:19

原文章由 bobo620 於 08-5-13 22:47 發表
我好似見到呀!

哈哈.....成個傻婆咁既白衣人呀麻。

今日冇聽到人同我講暗語喎, 你今日幾點返去呀?
作者: bobo620    時間: 08-5-16 19:11

你係米著長袖衫架, 唔通我認錯, 我見到好似係灰色衫, 長頭髮架, 我大概10點到, 我係22號, 我唔肯定係米你呀, 所以無講暗語

呢兩日好忙, 所以今日先覆, sorry

原文章由 silvia_ng 於 08-5-14 17:19 發表

哈哈.....成個傻婆咁既白衣人呀麻。

今日冇聽到人同我講暗語喎, 你今日幾點返去呀?

作者: silvia_ng    時間: 08-5-17 00:33

原文章由 bobo620 於 08-5-16 19:11 發表
你係米著長袖衫架, 唔通我認錯, 我見到好似係灰色衫, 長頭髮架, 我大概10點到, 我係22號, 我唔肯定係米你呀, 所以無講暗語

呢兩日好忙, 所以今日先覆, sorry

...

我同一個男人一齊坐, 係家教會度收會費, 同埋收校車留位費。我係長頭髮, 不過唔係灰色衫

有冇留意你小朋友幾號group? 我小朋友8號group.....我而家唸緊係唔係分班既根據......
作者: lala1125    時間: 08-5-19 10:43

已幫阿囝註冊啦 !  過程順利 !  
好似無上年等待時間咁耐及混亂 !
唔知 08/09 k1 有幾多班呢 ?
作者: wunhei    時間: 08-5-19 17:25

好開心剛剛收到學校電話阿囡可以轉上午班
作者: bobo620    時間: 08-5-19 17:54

我係見到你同個男人坐呀, 我無留意有group 呀!
不過我見到你註卌呀!

原文章由 silvia_ng 於 08-5-17 00:33 發表

我同一個男人一齊坐, 係家教會度收會費, 同埋收校車留位費。我係長頭髮, 不過唔係灰色衫

有冇留意你小朋友幾號group? 我小朋友8號group.....我而家唸緊係唔係分班既根據...... ...

作者: silvia_ng    時間: 08-5-19 18:06

原文章由 bobo620 於 08-5-19 17:54 發表
我係見到你同個男人坐呀, 我無留意有group 呀!
不過我見到你註卌呀!

哈哈...係呀, 我17號 .
你做乜唔叫我JE
作者: silvia_ng    時間: 08-5-19 18:07

原文章由 wunhei 於 08-5-19 17:25 發表

恭喜哂 睇下第時有冇機會做同學仔啦。
你今日收到電話架?
作者: silvia_ng    時間: 08-5-19 18:08

原文章由 lala1125 於 08-5-19 10:43 發表
已幫阿囝註冊啦 !  過程順利 !  
好似無上年等待時間咁耐及混亂 !
唔知 08/09 k1 有幾多班呢 ?

今年聽聞6班K1 (上下午加埋)同埋4班IK1。
今年冇上年咁多K1, 所以冇咁亂掛。你果日下午返去架? 唔見你呢
作者: chingching2005    時間: 08-5-19 20:33

Me too,
今天, 我亦收到學校電話,話阿囡可以轉返上午班啦, 真的好開心. 到時佢地會唔會同埋一班呢?

原文章由 wunhei 於 08-5-19 17:25 發表

作者: wunhei    時間: 08-5-20 12:11

原文章由 silvia_ng 於 08-5-19 18:07 發表

恭喜哂 睇下第時有冇機會做同學仔啦。
你今日收到電話架?

係呀 19/5 下午收到學校電話,
老師話想知編那一班要在8/28新生會就會知喎,
希望可以同你們編在一班,大家可以係到多多交流.
作者: wunhei    時間: 08-5-20 12:13

原文章由 chingching2005 於 08-5-19 20:33 發表
Me too,
今天, 我亦收到學校電話,話阿囡可以轉返上午班啦, 真的好開心. 到時佢地會唔會同埋一班呢?

希望大家可以做同學仔,知道編那一班上來報料
作者: bobo620    時間: 08-5-20 16:05

我怕我叫錯人呀!我好怕羞架

原文章由 silvia_ng 於 08-5-19 18:06 發表

哈哈...係呀, 我17號 .
你做乜唔叫我JE

作者: bobo620    時間: 08-5-20 16:11

我有個FRIEND 個囝囝今年讀緊K1, 佢話一班都有差唔多30人,好似都幾多人一班下。

個日我問個司機搭校車佢話我住個度要8點上車, 上次10號個日問過一次佢又話8點半上車, 甘我琴日再打電話問佢過應該係8點先真, 甘鬼早激死我

原文章由 silvia_ng 於 08-5-19 18:08 發表

今年冇上年咁多K1, 所以冇咁亂掛。你果日下午返去架? 唔見你呢

作者: wunhei    時間: 08-5-21 15:58

原文章由 bobo620 於 08-5-20 16:11 發表
我有個FRIEND 個囝囝今年讀緊K1, 佢話一班都有差唔多30人,好似都幾多人一班下。

個日我問個司機搭校車佢話我住個度要8點上車, 上次10號個日問過一次佢又話8點半上車, 甘我琴日再打電話問佢過應該係8點 ...

一班30人咪好多 ....係咪真架?
睇過d課室唔係好大,如果一班真係30人咪好迫
作者: namnam320    時間: 08-6-21 12:01

原文章由 <i>wunhei</i>
一班30人咪好多
睇過d課室唔係好大,如果一班真係30人咪好迫

其實崇真個課室算好大呀!
我以前囡囡兩歲時,o係美孚番幼兒班,個課室仲細!
作者: DhaMgc    時間: 08-6-24 14:43

HI! 各位好﹗我仔仔今年9月都會係讀祟真k1請多多指教﹗
作者: ednachan    時間: 08-6-30 14:21

我的兒子Jeff Lo於2008年9月會讀崇幼主流班 - 幼兒班(我估即是K1), 多多指教.
作者: wunhei    時間: 08-6-30 15:44

8月28日開完新生家長會,大家上來報編在那一班好嗎?
以後大家可以在這裡多多交流
作者: jenny媽媽    時間: 08-7-3 00:52

作者: wunhei    時間: 08-7-4 13:02

原文章由 jenny媽媽 於 08-7-3 00:52 發表
請問你地記唔記得要o係幾多號之前寄番D學生相俾學校呀周埋要寄幾多張呢

7月31之前,要10張相
作者: silvia_ng    時間: 08-7-4 13:19

今日仔仔收到通告, 知道簡介會同埋適應時間啦!

8月28日
6:30pm 於課室見班主任
7:00pm 於禮堂聽課程簡介會

適應期
9月1日至9月3日
上午班 - 8:45am to 10:00am
下午班 - 1:15pm to 2:30pm
需一位家長陪同上課, 不設校車。
9月3號派書及手冊。
要著整齊校服返學!

報告完畢!
作者: lala1125    時間: 08-7-4 13:53

原文章由 bobo620 於 08-5-20 16:11 發表

個日我問個司機搭校車佢話我住個度要8點上車, 上次10號個日問過一次佢又話8點半上車, 甘我琴日再打電話問佢過應該係8點 ...

我囡囡 k1 班 有 27 人 .   都唔算迫 !   安排 ... 都ok 呀 !
作者: lala1125    時間: 08-7-4 13:56

原文章由 silvia_ng 於 08-5-19 18:08 發表

我先生幫阿囝辦註冊手續 ga !
作者: wunhei    時間: 08-7-8 09:58

你地有沒有報到親子啟蒙班?
我已經收到學校通告,我阿囡是上A班.
作者: silvia_ng    時間: 08-7-8 10:17

原文章由 wunhei 於 08-7-8 09:58 發表
你地有沒有報到親子啟蒙班?
我已經收到學校通告,我阿囡是上A班.

我冇呀!
作者: bobo620    時間: 08-7-8 15:38

我無得讀呀
作者: wunhei    時間: 08-7-9 13:40

我未收到信之前都有打過去學校問,
她們說都未必開得成,因為人數不足,
可能只開一班,唔緊要喇~~
作者: chumamama    時間: 08-7-11 14:20

Hi, my little boy will attend PM K1 (Main stream Class).

See you all on 28 Aug.
作者: nghoitung    時間: 08-7-14 00:26

hi,我個女嚟緊九月轉校到崇幼K2,不知會否跟唔上呢?因之前果間D程度都較淺,好驚阿女適應!
作者: silvia_ng    時間: 08-7-18 13:11

原文章由 silvia_ng 於 08-7-4 13:19 發表
今日仔仔收到通告, 知道簡介會同埋適應時間啦!

8月28日
6:30pm 於課室見班主任
7:00pm 於禮堂聽課程簡介會

適應期
9月1日至9月3日
上午班 - 8:45am to 10:00am
下午班 - 1:15pm to 2:30pm
需一位家長陪同上課, 不 ...

大家收到呢張通告嗎? 因為我尋日收到佢地寄左黎啦!
作者: chumamama    時間: 08-7-20 16:08

收到勒!與你在同一天。
作者: chumamama    時間: 08-7-23 19:25

請問八月二十八日是否會編班?

另外,回條用不用寄/傳真給崇真?
作者: silvia_ng    時間: 08-7-24 01:04

原文章由 chumamama 於 08-7-23 19:25 發表
請問八月二十八日是否會編班?

另外,回條用不用寄/傳真給崇真?

是的, 28號便知道是那一班和跟班主任見面了!

回條不用交回!
作者: chumamama    時間: 08-7-24 09:20

Many thanks. 蕭亞姨.

原文章由 silvia_ng 於 08-7-24 01:04 發表

是的, 28號便知道是那一班和跟班主任見面了!

回條不用交回!

作者: chumamama    時間: 08-7-27 12:14

想問問崇幼家長們,小兒將讀下午幼兒班。如果想參加學校課外活動(因為會在上午班跟下午班中間安排)的話,豈不是要很早吃午飯?
作者: silvia_ng    時間: 08-7-27 19:24

原文章由 chumamama 於 08-7-27 12:14 發表
想問問崇幼家長們,小兒將讀下午幼兒班。如果想參加學校課外活動(因為會在上午班跟下午班中間安排)的話,豈不是要很早吃午飯?

11點幾要食飯啦, 不過唔洗擔心, 佢地有茶點呀麻! 都唔會肚親既...不過要d時間習慣下...
作者: bobo620    時間: 08-7-30 17:56

收到校車收費封信, 上網睇左路線, 8時15分上車, 好在晏左無之前佢講甘早,
作者: jenny媽媽    時間: 08-7-31 00:23

作者: chumamama    時間: 08-7-31 10:35

想請問崇真媽咪,如果小兒(來年下午班)想參加課外活動,校車會幾點接他上學呢?是否要自己聯絡校巴負責人再作安排?

他們肯為你一個學生而另作安排嗎?有沒有媽咪過往有此經驗呀?

請賜教.
作者: lala1125    時間: 08-7-31 12:09

原文章由 jenny媽媽 於 08-7-31 00:23 發表
我想問咁8月28日駛唔駛帶小朋友一齊去o架

不一定需要的 . 但有機會在就讀課室與班主任見面 .
在開學前 , 給小朋友作心理準備亦不錯 !
作者: chingching2005    時間: 08-7-31 13:42

如果俾帶小朋友去我都會同程程去的,等佢多d接觸間新學校,你地會唔會帶小朋友一起去?
作者: silvia_ng    時間: 08-7-31 16:08

原文章由 chumamama 於 08-7-31 10:35 發表
想請問崇真媽咪,如果小兒(來年下午班)想參加課外活動,校車會幾點接他上學呢?是否要自己聯絡校巴負責人再作安排?

他們肯為你一個學生而另作安排嗎?有沒有媽咪過往有此經驗呀?

請賜教. ...

會早大約一個鐘啦, 因為唔同地區都唔同。到10月份開始之前,你可以同校車果邊夾時間。

反正有人要上課外活動, 佢就一定會安排架啦, 你放心啦!除非你住得好遠啦。
作者: silvia_ng    時間: 08-7-31 16:09

原文章由 chingching2005 於 08-7-31 13:42 發表
如果俾帶小朋友去我都會同程程去的,等佢多d接觸間新學校,你地會唔會帶小朋友一起去?

我可能會帶, 比佢睇下自己個課室, 比佢坐下自己個位, 見下自己班主任。

但我就要連去兩晚....

lala,
你都係兩晚都去嗎?
作者: lala1125    時間: 08-7-31 16:21

原文章由 silvia_ng 於 08-7-31 16:09 發表

我可能會帶, 比佢睇下自己個課室, 比佢坐下自己個位, 見下自己班主任。

但我就要連去兩晚....

lala,
你都係兩晚都去嗎?

會呀 ! 阿囡都要比佢見下自己班主任 la 。 silvia ,  你知唔知道....  低禮班 ..... 好似 rm 101  .... 邊位老師呀 ?  你好似有天線 ... 收到料嗎 ?

[ 本文章最後由 lala1125 於 08-7-31 16:23 編輯 ]
作者: silvia_ng    時間: 08-7-31 16:32

原文章由 lala1125 於 08-7-31 16:21 發表

會呀 ! 阿囡都要比佢見下自己班主任 la 。 silvia ,  你知唔知道....  低禮班 ..... 好似 rm 101  .... 邊位老師呀 ?  你好似有天線 ... 收到料嗎 ?

我未知帶唔帶仔仔呀! 不過帶一個, 另一個唔帶, 又好麻煩..有排嘈..
我條天線...失靈....我個仔果班都唔知係邊個教呀

我只知溫老師退左休...
作者: lala1125    時間: 08-7-31 16:32

原文章由 lala1125 於 08-7-31 16:21 發表

silvia ,  
請問你知道嗎 ?
家教會收左我兩個會費 .    當然 , 係我自己照填上每個小朋友有關之所有申請表 .過後 , 先諗起家教會係對應家長 , 我兩個小朋友就讀 .  唔需要兩份會籍嗎 ?  
作者: lala1125    時間: 08-7-31 16:35

原文章由 silvia_ng 於 08-7-31 16:32 發表

我未知帶唔帶仔仔呀! 不過帶一個, 另一個唔帶, 又好麻煩..有排嘈..
我條天線...失靈....我個仔果班都唔知係邊個教呀

我只知溫老師退左休... ...

溫老師退左休啦 !  廖老師冇提起 , 我地唔知道呀 !
作者: silvia_ng    時間: 08-7-31 16:47

原文章由 lala1125 於 08-7-31 16:32 發表

silvia ,  
請問你知道嗎 ?
家教會收左我兩個會費 .    當然 , 係我自己照填上每個小朋友有關之所有申請表 .過後 , 先諗起家教會係對應家長 , 我兩個小朋友就讀 .  唔需要兩份會籍嗎 ?   ...

哈哈....咁你就要等校務處入哂d資料先知啦! 因為張form都有寫, 用較大既小朋友名義申請架!

之後會退返錢比你啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5