教育王國

標題: KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間? [打印本頁]

作者: bbQma    時間: 07-11-25 23:20     標題: KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間?

KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間?
作者: ivychin    時間: 07-11-26 00:00

Absoutely KV!
作者: Suchoy    時間: 07-11-26 16:05

我同你一樣,要視乎你想讀邊一間小學,沙田聖心有小學直升,KV冇. 在小學時有直升小學收自己人容易喲,但我是天主教,在升小學時會多5分,所以我會選擇KV博一博
作者: bbQma    時間: 07-11-26 23:26

我都鐘意kv多d, 不過我老公同我相反, 激c~~
作者: Jossin    時間: 07-11-28 11:29

如果將來不是居住九龍, 聖心幼稚園OK (應該不太難上聖心小學, 聖心幼稚園老師講的”一半一半, 小學收自己人容易喲”). 如果將來搬出沙田 or 馬鞍山, KV perfect. I also like KV.
作者: Suchoy    時間: 07-11-28 12:00

原文章由 bbQma 於 07-11-26 23:26 發表
我都鐘意kv多d, 不過我老公同我相反, 激c~~

KV receive your daughter am or pm class and also dorsent or Kent road that one??
作者: bbQma    時間: 07-11-28 23:51

佢收左kent rd, pm~~

原文章由 Suchoy 於 07-11-28 12:00 發表

KV receive your daughter am or pm class and also dorsent or Kent road that one??

作者: bbQma    時間: 07-11-28 23:57

我都係like lv多d, 因為口碑好, 個個小朋友d中數都好ok, 雖然英文一般, 但係可以用其他方法幫助~~
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所以我都唔知點law~~

原文章由 Jossin 於 07-11-28 11:29 發表
如果將來不是居住九龍, 聖心幼稚園OK (應該不太難上聖心小學, 聖心幼稚園老師講的”一半一半, 小學收自己人容易喲”). 如果將來搬出沙田 or 馬鞍山, KV perfect. I also like KV. ...

作者: wing1206    時間: 07-11-29 00:28

你要睇番邊間學校你係方便返學的,有時好的學校多的是,但返學辛苦亦都係一個問題,小朋友長途跋涉坐校車,都幾辛苦的.
想當年我個囡讀係九龍塘讀K1,間學校個個都有鑽無彈的,但係車程太遠啦,我都堅持咗一年,但就見個囡辛苦咗一年,所以先轉返入間無咁遠的.
若果KV收咗你的話,你都可以試吓先的,或者你接受到車程呢.唔得的話咪轉返入沙田.

原文章由 bbQma 於 07-11-28 23:57 發表
我都係like lv多d, 因為口碑好, 個個小朋友d中數都好ok, 雖然英文一般, 但係可以用其他方法幫助~~
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-29 00:30 編輯 ]
作者: bbQma    時間: 07-11-29 00:32

我老公頭先都係咁同我講, 如果唔ok就入番沙田讀k2 law~~

原文章由 wing1206 於 07-11-29 00:28 發表
你要睇番邊間學校你係方便返學的,有時好的學校多的是,但返學辛苦亦都係一個問題,小朋友長途跋涉坐校車,都幾辛苦的.
想當年我個囡讀係九龍塘讀K1,間學校個個都有鑽無彈的,但係車程太遠啦,我都堅持咗一年,但就見個囡辛 ...

作者: Suchoy    時間: 07-11-29 09:34

原文章由 bbQma 於 07-11-28 23:57 發表
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所 ...

Where do you live??Before interview that day with some 保母車 傳單 you haven't keep it ?? If you want that phone I can try to find out to you.
作者: jeremyphlam    時間: 07-11-29 10:05

沙田聖心 for your case !!

Take it easy, only KG !!
作者: cpcog    時間: 07-11-29 10:18

I Am also thinking of choose a kindergarten near my home or not... confusing.
作者: Jossin    時間: 07-11-29 16:23

最後我幫小朋友選沙田聖心, 同樣棄九龍塘讀K1. 較近的好. K1沙田聖心試吓先, 但是我想小朋友K2入番九龍塘讀. (沙田聖心英文一般)
作者: 雙子媽媽    時間: 07-11-29 16:57     標題: 回覆 #14 Jossin 的文章

不果kv係唔收插班的, 無論k1-k3都係. that means, 放棄左第時唔會再有機會. 當然 kowloon tong 仲有大把好學校.
作者: Jossin    時間: 07-11-29 17:07

九龍塘仲有其他的. 例: 加南同樣OK
作者: bbQma    時間: 07-11-30 01:19

我知ar, 所以未問下各位意見law, 因為我諗唔掂ar~~

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-29 16:57 發表
不果kv係唔收插班的, 無論k1-k3都係. that means, 放棄左第時唔會再有機會. 當然 kowloon tong 仲有大把好學校.

作者: bbQma    時間: 07-11-30 01:21

我想係沙水圍馬鐵站上車ar, 唔知有無保母車呢??

原文章由 Suchoy 於 07-11-29 09:34 發表

Where do you live??Before interview that day with some 保母車 傳單 you haven't keep it ?? If you want that phone I can try to find out to you.

作者: bbQma    時間: 07-11-30 01:22

咁你小朋友o係唔係08入學架? am定pm??

原文章由 Jossin 於 07-11-29 16:23 發表
最後我幫小朋友選沙田聖心, 同樣棄九龍塘讀K1. 較近的好. K1沙田聖心試吓先, 但是我想小朋友K2入番九龍塘讀. (沙田聖心英文一般)

作者: bbQma    時間: 07-11-30 01:22

咁你小朋友o係唔係08入學架? am定pm??

原文章由 Jossin 於 07-11-29 16:23 發表

作者: bbQma    時間: 07-11-30 01:27

我都有咁諗過, 如果辛苦就讀一年就轉返入沙田, 對我黎講kv最近la, 近火車站, 又係我心儀既, 如果我亞ma果面校車唔到就唯有叫姐姐揍佢返放學law~~

原文章由 wing1206 於 07-11-29 00:28 發表
想當年我個囡讀係九龍塘讀K1,間學校個個都有鑽無彈的,但係車程太遠啦,我都堅持咗一年,但就見個囡辛 ...

作者: Jossin    時間: 07-11-30 13:49

小朋友現在07 K1 am. 因此我想小朋友K2入番九龍塘讀. 但是沙田聖心英文看來好像一般, 因此我仍舊一半一半想小朋友K2入番九龍塘讀. 但是聖心幼稚園老師講的, 應該不太難上聖心小學. 所以1516....
作者: fatkk    時間: 07-11-30 15:57

Lucky that u have so many support from ur family, i think i'll choose KV if i were u!
any chance to switch back to 聖心 later if not work to KV?
原文章由 bbQma 於 07-11-30 01:27 發表
我都有咁諗過, 如果辛苦就讀一年就轉返入沙田, 對我黎講kv最近la, 近火車站, 又係我心儀既, 如果我亞ma果面校車唔到就唯有叫姐姐揍佢返放學law~~

作者: wing1206    時間: 07-11-30 17:35

bbQma
我係你我會K1讀KV,辛苦的話先轉番入來,若果你現在係沙田讀,之後轉番出去就難D的,你小朋友到時讀緊的話,你就唔多想轉校的. 我個囝08都係讀聖幼AM,不過家姐讀緊小學,所以跟住一齊.

原文章由 bbQma 於 07-11-30 01:27 發表

作者: bbQma    時間: 07-12-2 22:01

咁你個女入聖幼容易ma? thx!

原文章由 wing1206 於 07-11-30 17:35 發表
bbQma
我係你我會K1讀KV,辛苦的話先轉番入來,若果你現在係沙田讀,之後轉番出去就難D的,你小朋友到時讀緊的話,你就唔多想轉校的. 我個囝08都係讀聖幼AM,不過家姐讀緊小學,所以跟住一齊.

...

作者: bbQma    時間: 07-12-2 22:03

咁我想問下除左英文一般之外, 有咩唔好ar? 老師們好ma?? 係唔你好惡架?

原文章由 Jossin 於 07-11-30 13:49 發表
小朋友現在07 K1 am. 因此我想小朋友K2入番九龍塘讀. 但是沙田聖心英文看來好像一般, 因此我仍舊一半一半想小朋友K2入番九龍塘讀. 但是聖心幼稚園老師講的, 應該不太難上聖心小學. 所以1516.... ...

作者: 米水    時間: 07-12-3 14:40

原文章由 jeremyphlam 於 07-11-29 10:05 發表

Take it easy, only KG !!

jeremyphlam...妳哩句講得非常好

我都因為囡囡入幼稚園一事好心煩,自己有時俾周圍人事影響左,有時諗,真係唔駛太緊張,只係KG JER~:)
作者: Jossin    時間: 07-12-4 18:13

聖心幼稚園的教學方式不是太死板. 有咩唔好.. 除左英文一般之外, 感覺上沒有人家說好深, 因為好多幼稚園都好深, 好小玩具玩. 老師們感覺上好好(家長日接觸過), 當然我唔好惡.

有咩好..將來有聖小 (機會較大, 因為如果抽不到, 可以請求聖小接受, 事關聖心幼稚園學生, 不過老師講的). 另外見到這裡有人寫聖母無玷聖心學校2010 年轉全日制, 遷移地點在大圍KCR 車廠 (真的or 假的)? 如果真的話又幾好.

聖心學校2010 年轉全日制, 遷移地點在大圍KCR 車廠 (真的or 假的)? 誰知道?
作者: bbQma    時間: 07-12-6 23:13

我都想ar, 不過我係一個緊張大師

原文章由 米水 於 07-12-3 14:40 發表

jeremyphlam...妳哩句講得非常好

我都因為囡囡入幼稚園一事好心煩,自己有時俾周圍人事影響左,有時諗,真係唔駛太緊張,只係KG JER~:)

作者: bbQma    時間: 07-12-6 23:16

我都有聽人講過聖心會搬, 都唔知係唔係真ge??

原文章由 Jossin 於 07-12-4 18:13 發表
聖心幼稚園的教學方式不是太死板. 有咩唔好.. 除左英文一般之外, 感覺上沒有人家說好深, 因為好多幼稚園都好深, 好小玩具玩. 老師們感覺上好好(家長日接觸過), 當然我唔好惡.

有咩好..將來有聖小 (機會較大, 因為如 ...

作者: Jossin    時間: 07-12-7 09:47

我都有聽人講過係真ge.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5