教育王國

標題: 北角衛理堂interview [打印本頁]

作者: 22May    時間: 07-11-21 10:04     標題: 北角衛理堂interview

星期六 (24-11-07) 北角衛理堂interview記得黎分享
作者: tinasy    時間: 07-11-23 16:12

do u know how will the interview be conducted?
作者: tianachu    時間: 07-11-29 21:41

Did you received the reply?  Will you accept the offer?
作者: pinky    時間: 07-11-29 22:59

Received the letter today. Need to pay $660 for register on coming saturday.
作者: luilok    時間: 07-11-29 23:42

i also received the offer la,  pm class, how about you?

原文章由 pinky 於 07-11-29 22:59 發表
Received the letter today. Need to pay $660 for register on coming saturday.

作者: tianachu    時間: 07-11-29 23:46

I also received the offer for  pm class, but still struggling if I will accept it or choose KCS as it offers am class.  Any suggestion?
作者: 25660859    時間: 07-11-30 00:18

我女女KCS收了N1上午班,同衛理同時收到AM班,唔知邊間好
作者: ssuzne    時間: 07-11-30 01:31

衛理堂都收左我個女讀 PM 班, 但我反而考慮讀衛理堂定明慧呀 麻煩您地比 D 意見呀 ?

明慧有國際班唔太貴 (相比其它國際學校), 可以比女兒每朝對住外籍老師學標準英文及普通話, 佢地有 AM 同 PM 比我地選擇, 不過就要搭一個地鐵站 (我地住近炮台山地鐵站), 而且校舍較細, 似補習社.

衛理堂就只得本地班讀, 聽聞程度較淺, 但活動較多, 亞女會讀得開心 D, 而且近屋企可以行路返學, 校舍較靚, 有個大禮堂, 又有戶外 playroom 玩, 知唔知衛理堂學費多少呀 ?
作者: pinky    時間: 07-11-30 08:47

我女係下午班,因我interview果日幫佢揀左下午班!
啱啱打去問左黃主任,佢話阿女2月18日生日果日可插班入,不過要pay足一個月學費!
作者: pinky    時間: 07-11-30 09:18

oh...黃主任覆左我,我女一定要8月才可入學啦!因2月插班入嘅係05年出生嘅小朋友!
so,同老公商量完,我o地聽日唔去註冊啦!因我想佢9月讀蘇浙!
作者: bol    時間: 07-11-30 09:27

兩者唔同教學方式, kcs 係傳統學校, 係抄寫教學方法.
衛理堂係活動教學, 主張閱讀. 睇下你想小朋友友係邊個教學下學習.

原文章由 25660859 於 07-11-30 00:18 發表
我女女KCS收了N1上午班,同衛理同時收到AM班,唔知邊間好

作者: bol    時間: 07-11-30 09:29

衛理堂係17XX

原文章由 ssuzne 於 07-11-30 01:31 發表
衛理堂都收左我個女讀 PM 班, 但我反而考慮讀衛理堂定明慧呀 麻煩您地比 D 意見呀 ?

明慧有國際班唔太貴 (相比其它國際學校), 可以比女兒每朝對住外籍老師學標準英文及普通話, 佢地有  ...

作者: ivysham    時間: 07-11-30 11:54

原文章由 luilok 於 07-11-29 23:42 發表
i also received the offer la,  pm class, how about you?

我都收到取錄通知,下午幼兒小組.
我會比妹妹讀呢間,因為上年哥哥讀過,好滿意
作者: 25660859    時間: 07-11-30 13:19

原文章由 ssuzne 於 07-11-30 01:31 發表
衛理堂都收左我個女讀 PM 班, 但我反而考慮讀定明慧呀 麻煩您地比 D 意見呀 ?

明慧有國際班唔太貴 (相比其它國際學校), 可以比女兒每朝對住外籍老師學標準英文及普通話, 佢地有  ...

衛理堂好似要交
12期
作者: 25660859    時間: 07-11-30 13:21

原文章由 25660859 於 07-11-30 13:19 發表

衛理堂好似要交
12期

提供 2-3 歲幼兒服務
With child care services for children aged 2-3

Yes

提供2 歲以下幼兒服務
With child care services for children aged under 2

沒有
No

收錄 2-3 歲級別兒童人數
No. of enrolment aged 2-3

收費水平 (全年)
Fee level (per annum)

半日
half-day

$22,560

全日
full-day

提供暫托服務
Providing occasional child care services

沒有
No

提供延長服務時間
Providing extended hours services

沒有
No

作者: 25660859    時間: 07-11-30 13:23

你可以上http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php看看啊
作者: 22May    時間: 07-11-30 13:52

Bebe KCS收了N1下午班, 衛理收到上午班.
上午班好D,因為可以瞓晏覺!!
作者: jamie仔媽媽    時間: 07-12-1 16:40

Hi,

My son was also accepted for 下午幼兒小組, athough I like am more. Anyway, we like the teaching method there and paid the registration fee in this morning.
作者: virgobb    時間: 07-12-1 21:20

我阿b都收左上午班. 果日 interview 佢好鍾意個 outdoor playground. 我會比佢讀,因為都係我 first choice.
作者: tianachu    時間: 07-12-1 22:22

Dear all,

After discussed with my husband, we finally chose 衛理 instead of KCS as we would like our girl to study in a Christian background school.  When I registered today, the teacher told me that I can give me a letter for requesting change of pm class to am class ahr.  So, I submit the letter on the same time, hope that they can finally accept my girl to study am class lar.

Hope to see you all in Aug 08.

Cheers
作者: jjtseung    時間: 07-12-3 09:57

因為係PM班, 所以我地放棄佐!
作者: lkyjoanne    時間: 07-12-3 16:03

請問幼兒小組,
上午班或下午班, 有什麼大分別呢?
謝謝
作者: Ching_Mammy    時間: 07-12-5 11:30

原文章由 jjtseung 於 07-12-3 09:57 發表
因為係PM班, 所以我地放棄佐!

My son was accepted for am class but I gave up.  If you want AM class, try to call school for waitlist.
作者: mylulu007    時間: 07-12-5 13:05

囡囡05年11月出世,08年1月返pm N1,o岩o岩交左學費$1880+雜費$180。(會即時扣除之前俾左既$660留位費,實付$1400)佢地俾定張自動轉賬request form我,每月轉賬交學費。

下星期六(15/12)帶囡囡認識校舍,同老師,見佢地d decoration好x’mas 好靚,我估阿囡一定好開心。到時會度埋校服(我以為得大中細碼咋!),至俾校服$。
作者: virgobb    時間: 07-12-5 19:31

原文章由 lkyjoanne 於 07-12-3 16:03 發表
請問幼兒小組,
上午班或下午班, 有什麼大分別呢?
謝謝

其實沒有分別,只是看看生活習慣適應 , 例如可能 bb 要午睡 ...
作者: virgobb    時間: 07-12-5 19:32

原文章由 mylulu007 於 07-12-5 13:05 發表
囡囡05年11月出世,08年1月返pm N1,o岩o岩交左學費$1880+雜費$180。(會即時扣除之前俾左既$660留位費,實付$1400)佢地俾定張自動轉賬request form我,每月轉賬交學費。

下星期六(15/12)帶囡囡認識校舍,同老師,見佢地d decoration好x’m ...

校服只要一件小白袍,所以可以著多過一年.
作者: ivyscyip    時間: 07-12-6 12:32

我女女0512月出世﹐都會係081月開學﹐不過她就會返am班。15號見啦﹗

原文章由 mylulu007 於 07-12-5 13:05 發表

下星期六(15/12)帶囡囡認識校舍,同老師,見佢地d decoration好x’m ...

[ 本文章最後由 ivyscyip 於 07-12-6 15:57 編輯 ]
作者: bongbongmum    時間: 07-12-6 12:53

hello! 我個仔都係讀am N1,不過8月中已經開左學 (因佢係05年7月出世 ). 佢好鐘意返學架!!

我每朝都送個仔返學,睇下會唔會撞到你同個女丫!

原文章由 ivyscyip 於 07-12-6 12:32 發表
我女女05年12月出世﹐都會係07年1月開學﹐不過她就會返am班。15號見啦﹗

作者: jovyw    時間: 07-12-6 19:43

Hi, 我個女依家讀緊 下午幼兒小組, 佢雖然只係番左學三個月, 但各方面都有好大進步, e.g. 說話, 紀律, 聽教聽話. 最重要係佢好鐘意番學, 仲要堅持自己攞書包.
所以冇後悔, 要佢兩歲就去番學. 但代價係, 病左三次囉.:cry:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5