教育王國

標題: 根德園取錄信 [打印本頁]

作者: rosactf9999    時間: 07-11-18 13:52     標題: 根德園取錄信

佢話兩星期有通知, 但係仲好心急呀~~~

邊位收到取錄信, 麻煩報料, 多謝!!!
作者: yimwmc    時間: 07-11-18 22:18

原文章由 rosactf9999 於 07-11-18 13:52 硐表

same as me. But the school said that all the letter(accept and reject) will send on the same day.? 23/11
作者: funnyhan    時間: 07-11-19 15:47

我的心情同大家一樣, 如有消息在這裡公佈。
作者: RedBean_0509    時間: 07-11-19 15:53

that means we will receive after 23/11? any one try to phone the school?

原文章由 yimwmc 於 07-11-18 22:18 硐表

same as me. But the school said that all the letter(accept and reject) will send on the same day.? 23/11

作者: rosactf9999    時間: 07-11-19 18:36

我都有諗過打去問, 但唔知人地會唔會講...

我in時, 佢冇話幾時會寄出, 只係話2星期內會有消息咋.... 係咪收唔收都會有信架?

24/11 我要去培正in呀, 如果根德園收左, 我就唔使去嘛...:
作者: elainel_yll    時間: 07-11-19 19:48

原文章由 rosactf9999 於 07-11-19 18:36 硐表
我都有諗過打去問, 但唔知人地會唔會講...

我in時, 佢冇話幾時會寄出, 只係話2星期內會有消息咋.... 係咪收唔收都會有信架?

24/11 我要去培正in呀, 如果根德園收左, 我就唔使去嘛...: ...

我打過電話去問, 佢地話星期六前會寄出,
作者: rosactf9999    時間: 07-11-19 20:37

星期六前會寄出, 咁如果佢星期五朝寄, 星期六派信會收到.

但我住果度係中午派信, 咁即係去培正in返到黎開信箱先有消息!!!
作者: csbaik    時間: 07-11-19 21:53

原文章由 rosactf9999 於 07-11-19 20:37 硐表
星期六前會寄出, 咁如果佢星期五朝寄, 星期六派信會收到.

但我住果度係中午派信, 咁即係去培正in返到黎開信箱先有消息!!!

我就唔係咁林啦, 因為學前教育對小朋友好重要. 所以我喜歡培正. 培正是活動教學,而根德X就乜都冇。連畢業禮都冇,小朋友冇美好的回憶。當然根德X有自己的一套,要有GAIN 必有LOSS, 但讀書路好長,眞係唔想佢咁幸苦!!

我以前個女讀KV, 我沒有後悔比佢讀KV,但只能向我個女話聲SORRY!因為我真係剝削佢小孩空間!!

[ 本文章最後由 csbaik 於 07-11-19 21:55 編輯 ]
作者: yyoo    時間: 07-11-19 22:10

Was your daughter happy when she was in KV?
Because I am considering which kindergarten is suitable
for my kids.
原文章由 csbaik 於 07-11-19 21:53 硐表

我就唔係咁林啦, 因為學前教育對小朋友好重要. 所以我喜歡培正. 培正是活動教學,而根德X就乜都冇。連畢業禮都冇,小朋友冇美好的回憶。當然根德X有自己的一套,要有GAIN 必有LOSS, 但讀書路好長,眞係唔想佢咁幸苦!!

我 ...

作者: lamww    時間: 07-11-19 22:38

Is there anyone know how many students do KV accepted  in every year?

原文章由 yyoo 於 07-11-19 22:10 硐表
Was your daughter happy when she was in KV?
Because I am considering which kindergarten is suitable
for my kids.

作者: MandyChau    時間: 07-11-20 09:36

原文章由 csbaik 於 07-11-19 21:53 硐表

我 ...

KV剝削小孩空間 咁誇張?! 可唔可以詳細d?
作者: 雙子媽媽    時間: 07-11-20 09:49

我都想知. 我同mandychau一樣, 首選培正, 跟住kv. 我有幾個朋友的小朋友都係讀kv至畢業, 佢地都話小朋友讀得好開心. 實際情況並唔係好似謠傳得咁可怖, 咩好多功課, 學校好pushy, 小朋友只係讀書, 無得玩. 佢地話通通都唔係. 只係d人導聽途說. 不果妳個女之前讀過, 並唔係憑空想像, 所以我都想知多d.
原文章由 MandyChau 於 07-11-20 09:36 硐表

KV剝削小孩空間 咁誇張?! 可唔可以詳細d?

作者: csbaik    時間: 07-11-20 14:02

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-20 09:49 硐表
我都想知. 我同mandychau一樣, 首選培正, 跟住kv. 我有幾個朋友的小朋友都係讀kv至畢業, 佢地都話小朋友讀得好開心. 實際情況並唔係好似謠傳得咁可怖, 咩好多功課, 學校好pushy, 小朋友只係讀書, 無得玩. 佢地話通通 ...

我唔係想像出來! 我個女在KV 畢業的.  佢在KV時, 冇户外話動, 如觀POLICE STATION, FIRE STATION,可口可樂廠 ..., 你知啦,哩的要團體帶,自己冇得去... 比培正, st.cat 唔係好得多!!

以家佢對的團體活動一的興趣都冇,個人好靜,不喜觀交朋友!影響阻佢成長!

[ 本文章最後由 csbaik 於 07-11-20 14:10 編輯 ]
作者: Felicia726    時間: 07-11-20 15:13

I think no need to have the visitation at police station, fire station and coca cola factory at this very young age. Teachers have to hold too much responsibilities to tour the kindergarten students out. There will be this kind of outdoor activities and site visitation held in primary schools.
Moreover, a child's personalities are not built on the kindergarten alone.
Anyway, I do not like activity approach kindergartens too much. I am a very traditional kind of person. haha. I like well-established and efficient kindergartens. I like KV very much because I understand their school instructions and I love reading their school notices. Excellent English written correspondences.

原文章由 csbaik 於 07-11-20 14:02 硐表

我唔係想像出來! 我個女在KV 畢業的.  佢在KV時, 冇户外話動, 如觀POLICE STATION, FIRE STATION,可口可樂廠 ..., 你知啦,哩的要團體帶,自己冇得去... 比培正, st.cat 唔係好得多!!

以家佢對的團體活動一的興趣都冇,個人好 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 07-11-20 15:50

我知, 我知. 我咪係話因為妳個女讀過, 所以都向妳了解多d詳情羅.
原文章由 csbaik 於 07-11-20 14:02 硐表

作者: BBFan    時間: 07-11-21 00:27

Sorry, 無心冒犯, 個人意見是:  小朋友 對團體活動一的興趣都冇,個人好靜,不喜觀交朋友!...等應該同學校少參觀沒有太直接關係??? 我以前從事的學校, 絕對有數之不盡以上你說的活動, 我親身所見是, 小朋友天生有不同性格, 有d學生真是不喜歡的, 見到將通告即say no. 反之是我們push佢參加呢! 我覺得只可以說學生少了外出的機會. 唔算剝削成長掛! 這樣對學校seems not fair!
作者: MandyChau    時間: 07-11-21 08:04

無尼d活動無問題, 我反而驚佢地出得多睇唔實咁多小朋友. 我只係唔想佢多功課或被先生管得太嚴太死板. KV會唔會過於嚴肅?
作者: 我的小豬    時間: 07-11-21 12:19

我是kv家長, 我仔現讀k3.
kv功課多是真的:
(k3)每天中文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教"捕鼠", 之前是"耕種", "飛蟲", 身體";  一版句子e.g: 農夫忙耕種。
還要畫所學詞語的圖。

每天英文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教"slow") 一版句子: walk slowly please.

每週默中文一次,英文一次, metal test (心算)2次。

辛不辛苦?我覺得仔仔不覺辛苦, 他已習慣了這樣的時間表,是每天他的"工作" k1起就自動自覺做功課。我覺得小朋友白紙一張,從小循序漸進地給他功課(k1,k2功課不多,回家只略檢查就ok),他們不會覺辛苦, 只是我們家長,一看見"飛蟲""等筆劃多的字,少不免"嘩"一声"洗吾洗禁深呀!",但我可以告訴你, 那只是我們一廂情願的想法:我仔一點不覺得, 只是一個新詞語吧。

默書方面k2我從未幫他温習過,k3因他所學字句已太多,有時會忘了很久前教所, 所以要幫他覆習下。但基本上kv小朋友, 教完的字因經抄寫, 已經差不多一定識默...

sorry, 有事走開一會, 再談

原文章由 MandyChau 於 07-11-21 08:04 硐表

無尼d活動無問題, 我反而驚佢地出得多睇唔實咁多小朋友. 我只係唔想佢多功課或被先生管得太嚴太死板. KV會唔會過於嚴肅?

作者: yutung    時間: 07-11-21 12:44

how about the teacher? are they nice to the kinds?
作者: sabmar    時間: 07-11-21 12:53

yes, i would also want to know, since a friend of mine whose son is now studying in KV, said the teachers there aren't very nice.....
原文章由 yutung 於 07-11-21 12:44 硐表
how about the teacher? are they nice to the kinds?

作者: lamww    時間: 07-11-21 13:58     標題: 回覆 #3 我的小豬 的文章

I agree with "我的小豬". My niece also studied there a few years ago. She didn't need any help from her mother when studied and she even created some mathematics for herself to calculate and requested my sister to buy her the exercise book to practice. It sounds like a bit unbelievable but it is the truth.
My son had also done the interview 2 wks ago and we are now waiting for the result. I am also a bit concern on the teachers attitude. My sister said the teachers there were pretty nice. But some of my friends had the negative comments on them. Can anyone have any more objective comment on the teacher's quality?
作者: 我的小豬    時間: 07-11-21 14:02

實話實說, 我遇到的仔仔的老師, 不能說'very nice"除k1班主任比較"nice"外, 其他老師比較似....吾識講..我覺得似小學老師:
他們不會用可愛聲線同小朋友說話, 有些也真幾嚴簫,(但肯定有禮及盡責) 也會責駡不守規的小朋友的(我仔話老師有時好惡的)!我仔對班主任的態度是又愛又怕, 做了好事好想快些返學告訴班主任。相反他曳時我只要話:寫手冊話比Ms.x 聽,仔就即時吾敢曳。仲靈過警察叔叔。

總之,我覺得kv有一套方法使小朋友愛上學, 愛老師而又不知不覺中學了好多好多(相對其他朋友的子女, kv小朋友識字和數學確高出好多)。

只是好多家長覺得學那麽多, 多麽深, 老師又不是輕聲細語, kv家長是扼殺孩子童年....
我以前也一樣這麽想, 怕自己選錯校!但經過2年多, 從仔仔和同學中知道我沒選錯, 不錯他們抄寫很多, 默書多, 但他們同時也學得多,自信多...
最重要的是,他們都很愛學校愛上課愛老師...

成功辦學40年, 他們一定有一套方法的, 就看你buy不buy!

原文章由 sabmar 於 07-11-21 12:53 硐表
yes, i would also want to know, since a friend of mine whose son is now studying in KV, said the teachers there aren't very nice.....   

作者: wasyinyin    時間: 07-11-21 14:14

住我屋苑都有d讀根德園嘅學生. 我都有問過佢地開唔開心, 功課多唔多. 佢地話唔多又開心. 其中一個的婆婆話佢個孫好快就可以做完功課. 我覺得係習慣問題. 如果習慣適應了. 佢地十樣都唔覺多. 但如果唔係由基礎開始習慣. 一兩樣都可能會覺辛苦.

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-11-21 14:18 編輯 ]
作者: 5I心    時間: 07-11-21 14:35

原文章由 我的小豬 於 07-11-21 14:02 硐表
實話實說, 我遇到的仔仔的老師, 不能說'very nice"除k1班主任比較"nice"外, 其他老師比較似....吾識講..我覺得似小學老師:
他們不會用可愛聲線同小朋友說話, 有些也真幾嚴簫,(但肯定有禮及盡責) 也會責駡不守規的小 ...

yes, I agree.  The teacher are very nice.  As  are parents , we need take give more activities to them. As CS Baik says, pre-school education is very important.  Of course ,if I have a choice, I like 培正 & St. cat, because they can bal between the level and activities.

My elder daughter also studied in KV, she like learning, but limit to inter-school knowledge.  She is very good in the class, but I feel only inter-school is not enough.

I think why don't give her extra knowledge and know more, not only in inter-school knowledge....

this is personal opinion only....

[ 本文章最後由 5I心 於 07-11-21 14:36 編輯 ]
作者: rosactf9999    時間: 07-11-21 14:42

there are about 600 vacancies each yr.

原文章由 lamww 於 07-11-19 22:38 硐表
Is there anyone know how many students do KV accepted  in every year?

作者: rosactf9999    時間: 07-11-21 14:48

我又認為, 去讀邊間幼稚園, 小朋友都會開心.  只係我地父母點睇佢地, 同埋想佢地接受咩教育.

佢地都唔知咩叫做深, 咩叫做辛苦. 如果佢地由細開始培養, 佢返學讀書個習慣, 上到小學係容易應付. 相反, 如果幼稚園舒服左3年, 上到小學可能都要1-2年時間去適應, 包括全日制, 程度, 功課, 等等. 到時佢地年紀大左, 可能感到壓力比較大. 加上反抗能力又大左, 可能會更辛苦.

anyway, 我只想知道邊位家長, 收到取錄信?
作者: appleycma    時間: 07-11-21 15:13

原文章由 我的小豬 於 07-11-21 12:19 硐表
kv功課多是真的:
(k3)每天中文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教"捕鼠", 之前是"耕種", "飛蟲", 身體";  一版句子e.g: 農夫忙耕種。
還要畫所學詞語的圖。

每天英文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教" ...

英文昨天不是教Walk咩??
作者: sabmar    時間: 07-11-21 15:34

i agree, my girl had a wonderful pre- P1 school life in the past few years since the kinder does not emphasize a lot on homework, she misses her kinder life very much even she is now in her 3rd month of P1 life. She indeed has a diffuclt time in adjusting to P1 now: to the teacher, their teaching style, all the rules and regulations etc, it does make me think if i should put my younger son in the same style of kinder or the one like KV, which can prepare the kid to P1 without much adjusting problem....

原文章由 rosactf9999 於 07-11-21 14:48 硐表
我又認為, 去讀邊間幼稚園, 小朋友都會開心.  只係我地父母點睇佢地, 同埋想佢地接受咩教育.

佢地都唔知咩叫做深, 咩叫做辛苦. 如果佢地由細開始培養, 佢返學讀書個習慣, 上到小學係容易應付. 相反, 如果幼稚園舒 ...

作者: Graham    時間: 07-11-21 15:58

我个仔今年"k1", 去年跟你們一樣, 東樸西樸, 幸運地入到心儀学校, 各位不妨先交留位, 再實地考察, 想清楚自己小朋友適合邊间, 其實最后也能選出, 朋友意见只可作參考, 因我覺得別人只是跟大家分享经驗, 決定仍然是父母

如我自己,由day 1開始我都心儀" KV ",仲記得收到結果如中六合彩, 到 st cat 放榜也冇交留位, 雖則最后我冇返 " kv " , 但我覺得他的確有 train 小朋友的方法, 最近去校務處取回課本, 也覺得老師好 nice, 其實 " nice " 與 " 不 nice " 只不過是比較性問題, 每个人感受也不同

如 " 培正 ", 有好多人說傳統教学, 說老師好惡, 冇乜功課,
課程淺, 但當你是用家時, 你會發覺只是 " 道聆塗說 ",
一樣是一星期教完一本主題書, 9月尾開始已要做工作紙, 每星期五在学校做一張工作紙, 主要是連線和認字, 話就話是"温習日 " 其实小朋友要在指定時间完成, 你也可說等同測驗, 因為家长往往派番卷先知温咗什麼科, 還有親子栽種, 親子閱讀報告 ( 每月15本書 ),再有学校額外要分享的故事書, 聆落好似好多, 其實做做吓就唔覺 , 愉快中学習 , 因他們除学ポ外, 也注重圖工和多元訓練

英文教 " phonics ", 一星期一个音, 每星期也有功課, 另外通過
story telling or games 教其他英文字,家長是可省却出外学
phonics , 因為是 native 教, sound 都好準

总之各位间間都是好幼稚園, 視乎用什麼角度去評估  

原文章由 5I心 於 07-11-21 14:35 硐表

yes, I agree.  The teacher are very nice.  As  are parents , we need take give more activities to them. As CS Baik says, pre-school education is very important.  Of course ,if I have a choice, I lik ...

作者: Ipapa    時間: 07-11-21 16:09

先申報利益,孩子讀緊KV, K1,孩子讀得好開心,好喜歡學校和老師。

我覺得閣下囡囡對團體活動冇興趣責任不能全推給學校;係呢方面我覺得孩子的個性及父母的責任大好多。

再者,我唔係好信去參觀乜乜可樂廠會增加孩子對團體活動的興趣。
作者: Ipapa    時間: 07-11-21 16:19

原文章由 sabmar 於 07-11-21 12:53 硐表

to me, my son teachers are very nice !

but I know that they will not "縱" the students !

"nice" doesn't mean that your boy/girl will not be punished when they're naughty.
作者: TL128    時間: 07-11-21 19:45

My son studies K3 in KV and he attended several interviews in primary schools in these days. I asked him to compare the questions asked by interviewers and those by KV; he said they are similar. It means the academic standards of KV is very high and (I think most important) recognised by many primary schools.
The homework loading in KV is not so heavy and not so difficult as teachers will always revise all they have learned. In general, KV helps me to train my son that I am unable to do like paying attention, spelling, loving Chinese etc.
作者: rosactf9999    時間: 07-11-21 20:49

哈哈, 而家改左討論唔同學校既優點.

我出呢個post, 只係想知道邊位家長收到信.... :

其實邊間學校都有優點, 真係在乎家長從咩角度去評論.
作者: MandyChau    時間: 07-11-21 20:49

kv功課多是真的:
還要畫所學詞語的圖。

KV幾時開始要學寫字?!

唔知培正駛唔駛寫字?!

5歲以下o既細路, 寫字不利骨骼發展.
作者: funnyhan    時間: 07-11-21 22:46

Hello all mama,
跟原定TOPIC不同, 但有好多MAMA回應都好開心。
我女女是KV - K2S, 她讀得好開心好LIKE老師好愛讀書, 正話才讀一些她未教的課本...正如"我的小豬"MAMA"所說一模一樣, 我女女K1&K2現在我都不用替她溫習, 她能完成PAPER。老師不是外在所說好COOL, 其實真的好NICE, 小朋友很喜歡老師的。我細女今年都有面試,沒有考其他幼稚園,我知道kv教學很好。
至於活動我們家長假日可以帶她們到外參觀,聖誕、新年我們都會出外逛,問題應該不大的。
"根德園地取錄信"我未收到,我想再等1星期會收到掛!

kv功課多是真的:
還要畫所學詞語的圖。

作者: Emanuel    時間: 07-11-22 13:37

根德園是所很獨特的學校,對於一心唸住個細路要考名校小學的家長,根德園可能會是間很好的kg. 至於是否要比細路仔讀這纇學校呢?講真,各取所需,冇話啱or錯.好多家長會覺得名校收生要求學生學術level好高,所以便有人將p1,2的英文,maths...等練習比k2,3d細路做.對於部分4,5歲細路仔,學術上嘅嘢,只要你比時間&心機去train,佢地唔難handle到,仲會話讀得好開心,因為大人會praise佢good job.但對於catch up慢d嘅細路,個-ve effect何時會浮現呢?唔知.但可以sure就係,冇形中家長巳灌輸一個,as quoted by another BK mom, "行前d,截的士"的學習態度比d細路.健康嗎?見人見智.

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-11-22 13:47 編輯 ]
作者: georgeha    時間: 07-11-22 14:21

Emanuel,
I very agree with you!
Children with only 4 years old, have still LONG LONG time to learn, study! Don't push so much on them!

原文章由 Emanuel 於 07-11-22 13:37 硐表
根德園是所很獨特的學校,對於一心唸住個細路要考名校小學的家長,根德園可能會是間很好的kg. 至於是否要比細路仔讀這纇學校呢?講真,各取所需,冇話啱or錯.好多家長會覺得名校收生要求學生學術level好高,所以便有人將p1 ...

作者: Emanuel    時間: 07-11-22 17:57

其實幼稚園3年課程深or淺對小朋友未來十幾年的學習生涯有幾多影響?對於小朋友來説,返學除了是學習書本知識外,更重要係學習如何跟別人相處, 互相幫助和照顧.學校outings,正好讓小朋友於課室以外的現實環境下學習守望相助及守紀律,這個可不是家長自己能做到. 我承認我個人不認同kv的敎學宗旨,所以言論可能對各kv家長有所冒犯,但我所説的都只想給各kv家長a 2nd thought. 大家研究討論吓咁啫.多多包涵.
作者: gegemok    時間: 07-11-23 10:42

緊張,應該今日寄出取錄信啦 ~~~
作者: aknchan    時間: 07-11-23 10:52

原文章由 georgeha 於 07-11-22 14:21 硐表
Emanuel,
I very agree with you!
Children with only 4 years old, have still LONG LONG time to learn, study! Don't push so much on them!

Why do so many people insists that parents sending their kids to school like KV are pushing their kids?

What is 'PUSHING'?

I don't think we will EVER arrive to a consent.

Everyone has their own ruler to measure that fine line between 'encouraging' and 'pushing'. But at least I believe everyone will agree that 'pushing' means to press or bear hard upon someone to do something they don't want to.

If a KV kid enjoys going to school and doing all his/her home work, I really don't see how this is 'pushing'.

What about when another kid from an active-learning school told his/her parents that he/she no longer wants to go to school BUT the parents insists that he/she must go. Is this 'pushing'?

The kind of school you sent your kids too HAS NO RELATIONSHIP with whether you are pushing your kids.
.
作者: Vickee    時間: 07-11-23 11:50

大家好... 我都未收到... 原來今日先寄出, 等我仲日日睇住個信箱, 好似精神病咁...

聽日下午要in 劍鳴, 如果收到信又錄取的話... 就唔駛in 啦...!! 不過我諗都未必會收我仔仔, 因為... 仔仔interview果時, 呆左!! 只識最後講thank you同埋byebye...
作者: gegemok    時間: 07-11-23 11:54

原文章由 Vickee 於 07-11-23 11:50 硐表
大家好... 我都未收到... 原來今日先寄出, 等我仲日日睇住個信箱, 好似精神病咁...

聽日下午要in 劍鳴, 如果收到信又錄取的話... 就唔駛in 啦...!! 不過我諗都未必會收我仔仔, 因為... 仔仔interview果時, 呆左!!  ...

我打左去問,佢地話呢一兩日寄出,最遲下星期收到信......可惜唔比我用電話check 收唔收......
作者: 雙子媽媽    時間: 07-11-23 11:57

我發覺通常用pushing 呢個字形容kv的家長, 佢地跟本都無小朋友係呢間學校讀過/緊的. 既然係咁, 佢地對呢間學校的真正了解有幾深 . 我唔係超級like kv, 不果唔明點解d人一聽到話小朋友讀kv, 就話佢地就註定係無愉快的童年, 更唔會開心地學習, 無活動只有做功課 .
原文章由 aknchan 於 07-11-23 10:52 硐表

Why do so many people insists that parents sending their kids to school like KV are pushing their kids?

I don't think we will EVER arrive to a consent.

Everyone has their own ...

作者: Emanuel    時間: 07-11-23 12:00

Hi aknchan,

Thanks for your response.  You are right, if the child could sustain the "workload", that is not pushing.  And congratulations, you have made a choice which you think suits your kid most.  That's what I always mention,各取所需, right?
Please see below a message copied from hk.geocities.com...just want to share...

幼兒大都經歷相似的發展階段,但不盡是有相同的時間表或相同的發展表現程度,這在幼兒5、6歲前尤其普遍。故在K 1入學時就要決定何種教育課程和方法較適合幼兒,就算是平日對幼兒細心觀察的父母亦可能判斷失誤,比較適合的做法是多和幼兒的老師了解溝通,聽取老師在教育學習上的意見,才作決定。
事實上所有兒童的心智體能發展都會循著一個可預期的先後次序進行,只要時機成熟,並不須經他人從外向內強行灌輸知識,而是由幼兒與生俱來的性格潛力由內向外吸收發展,周遭環境包括父母、家庭和學校等雖也需要,但只具有支持和修正的功能,當然是有正化和負化的兩面作用,故此幼稚園只應有評估,不應有考試、測驗,評估是用來說明幼兒當其時的成熟程度,但亦不是一個絕對的標準,更不是用來判別幼兒的聰明愚笨,而是用來發現個別幼兒之間的發展差別,作為輔助幼兒發展的參考功具。
最理想當然是小班小校,因應個別幼兒的發展進度設計個別的課程,而幼兒在選擇學習的主題上亦能有充份的自主權,但香港因著歷史原因,以求最小的資源滿足最大的需要,故教育制度上遂出現所謂傳統教學,現在四五十歲的父母記否小學時班裡有五十位同學的景象呢?而憑籍公開考試或學業成績,進而建立名校之風至此不衰,而幼稚園教育亦淪為這現象之附庸,誠然有歷史的名校多是好學校,但好學校未必盡是名校,這有待家長們各按自己的理想、需要去發掘,對於自己孩子來說是好學校,可能在他人眼中不過爾爾,這倒沒甚麼大不了,始終孩子是自己的,而最了解孩子的應是你自己
-孩子的父母
對多幼稚園課程來說,實在沒有一種課程絕對優於另一種課程,也沒有一種課程對所有幼兒是最佳的選擇,只有父母因應著幼兒、家庭和父母本身的價值觀、教育理念來作決定,就算有所閃失、錯誤,亦可在
3 年幼稚園和初小時再作修正,不要存在失了先機,輸了在起跑線上的心態...

原文章由 aknchan 於 07-11-23 10:52 硐表

Everyone has their own ...

作者: Vickee    時間: 07-11-23 12:08

原文章由 gegemok 於 07-11-23 11:54 硐表

我打左去問,佢地話呢一兩日寄出,最遲下星期收到信......可惜唔比我用電話check 收唔收......

唔該晒呀!! 原本我都諗住今日打去問... 不過原來無咩用...!!
作者: rosactf9999    時間: 07-11-23 12:44

今日寄出, 應該今日都收唔到啦~~~:cry:

即使聽到收到, 都要下午先有消息, 咁我上午仲要去interview. 原本安排左in 培正, 但一直都冇乜信心, 因為唔比家長陪同. 後來報左民生, 點知同一時間, 真係好.... 所以會去民生. 上午11點. in完返黎希望有信啦~~~
作者: appleycma    時間: 07-11-23 12:54

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-23 11:57 硐表
我發覺通常用pushing 呢個字形容kv的家長, 佢地跟本都無小朋友係呢間學校讀過/緊的. 既然係咁, 佢地對呢間學校的真正了解有幾深 . 我唔係超級like kv, 不果唔明點解d人一聽到話小朋友讀kv, 就話佢地就註定係無愉 ...

我覺得我個大仔向KV讀得好開心,佢話老師好好.
作者: aknchan    時間: 07-11-23 15:40

原文章由 Emanuel 於 07-11-23 12:00 硐表
Hi aknchan,

Thanks for your response.  You are right, if the child could sustain the "workload", that is not pushing.  And congratulations, you have made a choice which you think suits your kid most. ...

From what you wrote, I do believe we share similar goals in parenting.

The thing I like about KV is NOT their difficult curriculum.
Infact, what I like is how they teach a kid to be independent, to have good work ethics and be responsible for their own assignments.

It always amuses me when parents boast about how their pre-school kids can memorize the 'mulitplication table'.
Yes, the kids remembers 3 X 4 = 12, 9 X 7 = 63 ...
But do they understands what multiplication means ? (when they can't even grasp the basic concept of add and subtract)

Kindergarten (and perhaps primary, ...) are where a student learns how to learn.
作者: Emanuel    時間: 07-11-23 16:24

OK, glad that you are open to discussions.  Lets see another piece of information illustrating the difference between 傳統教學 & 活動教學.  I am not trying to argue with anyone.  Just want parents to have some more idea of how to choose the kg most suitable to their kids.  KV is undoubtedly a typical example of 傳統教學.  But for 活動教學, I believe that most HK kg are NOT fully 活動教學, even 培正KG claims that they are 活動教學, it is somehow a combination of them.

"傳統教學亦稱常規教學是指教師在課堂上根據課程編排,主要使用語言、文字和輔助教學器材,向專心聽講的學生傳輸知識,課堂上提問和討論的時間相對較少,而依賴學生課後的溫習和家課來熟練課本內容,是以教師講課為中心。我輩現在身為家長者,大多經此形式教育,對此應非常熟識。

它的好處在於能針對考試課程的大量內容,以最省時的方法直接講解給學生,一節課堂可以講解很多的內容,能免卻學生摸索、互相討論的時間,特別適用於只有半天課堂的學校。另外比較適用於應付公開考試,只要針對試題類型,加上大量的練習,特別對於有需要記憶和熟練技巧的試題尤為有效,故很多小學雖然在初小實行活動教學,但到了小四或以上,亦返回傳統教學。

活動教學比較近似美加的教育模式,是以兒童透過各種活動,從而學習,主要採用單元式綜合教學,上課時學生分組而坐,開始時由教師透過預先設計的教學活動,引起學習動機,並讓學生初步認識有關學習的主題內容,跟著教師把事前準備好與主題內容有關之資料分與各小組,學生透過遊戲、實驗和討論,將學習內容反復練習摸索,各小組可進行相同或不同的活動,當學生進行活動時,教師可隨時加入,或作輔導,或作評鑑,更可參與其中。若有提早完成指定工作的學生,可利用教師預早安排之另類活動進行自學。最後教師會將在各小組發現的問題和困難加以總結,隨後亦可給予家課。除了課堂學習外,戶外專題學習亦必不可小,使學生能將所學帶到現實生活中引證."

To be cont'd...

原文章由 aknchan 於 07-11-23 15:40 硐表

From what you wrote, I do believe we share similar goals in parenting.

The thing I like about KV is NOT their difficult curriculum.
Infact, what I like is how they teach a kid to be independent, to ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-11-23 16:26 編輯 ]
作者: rosactf9999    時間: 07-11-23 17:46

I've opened the mail box.... still haven't got the letter from Kentville
作者: yu_baby    時間: 07-11-23 19:43

想問已讀kv的家長,係唔係如果收到accept letter封信會厚d,reject letter封信會薄d架,好緊張呀!
作者: chingchingb.ma    時間: 07-11-23 20:35

舊年我封acceptance letter有三頁紙:
(1) Acceptance letter
(2) School bus route information
(3) School bus application form

唔算好厚。

我估reject letter只有一頁紙。

原文章由 yu_baby 於 07-11-23 19:43 硐表
想問已讀kv的家長,係唔係如果收到accept letter封信會厚d,reject letter封信會薄d架,好緊張呀!

作者: 5I心    時間: 07-11-24 10:35

原文章由 rosactf9999 於 07-11-18 13:52 硐表

好慘… 琴晚成晚訓唔到, 好心急... 但咁早知,又怕唔收...好矛盾

[ 本文章最後由 5I心 於 07-11-24 10:53 編輯 ]
作者: Mamusia    時間: 07-11-24 11:27

i called kentville
they said the acceptance/rejection letter will be sent out to applicants TODAY
if so, we'll receive them on Monday the earliest

ai ya, hope it won't be a thin letter
very worried
作者: 5I心    時間: 07-11-24 12:26

原文章由 Mamusia 於 07-11-24 11:27 硐表
i called kentville
they said the acceptance/rejection letter will be sent out to applicants TODAY
if so, we'll receive them on Monday the earliest

ai ya, hope it won't be a thin letter
very worried : ...

今日收到啦! 下午班, THICK ONE!!
VERY HAPPY

[ 本文章最後由 5I心 於 07-11-24 12:53 編輯 ]
作者: Carrie_Yip    時間: 07-11-24 12:56

收到信啦,今朝收到信啦! 收咗啦,收咗讀上午班呀.超開心呀!!!
作者: Chingmy1002    時間: 07-11-24 13:01

我今日都收到喇...
不過係讀下午班~~
作者: gxjl02    時間: 07-11-24 13:19

都收咗AM CLASS (Dorset Road)
作者: Carrie_Yip    時間: 07-11-24 13:28

我想問Kent Road同Dorset Crescent會唔會有咩分別o家?
作者: rosactf9999    時間: 07-11-24 13:41

我都收到信, 不過佢話waiting list. 我有另一個朋友都係waiting list.

咁其實waiting list意思係咪代表唔收... 根本冇decline letter?
作者: wasyinyin    時間: 07-11-24 14:20

收了我囝囝讀上午班at Kent Road.
作者: little_chit    時間: 07-11-24 14:38

收咗仔仔 - am (Kent Rd).:)
作者: rosactf9999    時間: 07-11-24 14:39

你地就好啦~~~ 個個都得...

我個女衰咩呢?

咁waiting list 要等到幾時先有消息呀? 定係根本冇機會?

[ 本文章最後由 rosactf9999 於 07-11-24 14:49 編輯 ]
作者: drumstricks    時間: 07-11-24 14:49

rosactf9999 :

Don't worry! 3 years ago, my elder son also got the waiting list letter. So I registed other kindergarten. About August, I received the accept letter from KV. Therefore I reject the first kindergarten which I registed at the begin (even I paid for the first month tudor fee and school uniform) My elder son is now the final year in KV.
作者: 5I心    時間: 07-11-24 15:05

原文章由 rosactf9999 於 07-11-24 14:39 硐表
你地就好啦~~~ 個個都得...

我個女衰咩呢?

咁waiting list 要等到幾時先有消息呀? 定係根本冇機會?

don't worry, as i know they will  phone you about Aug/Sept, as so many parents will give up if  they have the seat of others ( like St. Cat/ Pui Chung).

You may reg. with other kindergarden, but I buy uniform...
and wait for KV.

Cheer!
作者: rosactf9999    時間: 07-11-24 15:19

drumsticks, 5I心, 多謝你地... 不過你地真係好彩呀~~ 我都唔知小朋友仲有冇機會? 我想問, 其實有冇reject letter 呢樣野, 定係所有唔係正選既學生, 都會收到waiting list 信... 其實佢封信都有叫我報其他學校架~~

其實等到下年8-9月, 都差唔多放棄左根德園, 其他學校應該校服都買晒.... 講真, 到時根德園話收, 我都會讀!
作者: yu_baby    時間: 07-11-24 15:47

好開心呀,收到accept letter!
不過, 收到waiting list既媽咪,唔好灰心呀,因為好多人都會考幾間家ma,所以最終未必會讀,到時就有位架啦,好似我咁,我地都有去st cath考,而且果日都考得幾好,囝囝全部問題都識答,老師又讚佢叻,所以我估果間都多數會收,但我都唔會讀果間了,因為我最愛既係根德園!加油呀!
作者: chingchingb.ma    時間: 07-11-24 15:55

Kent Road - Only K1 classes
Dorset Crescent - K1-K3 classes

原文章由 Carrie_Yip 於 07-11-24 13:28 硐表
我想問Kent Road同Dorset Crescent會唔會有咩分別o家?

作者: rosactf9999    時間: 07-11-24 17:06

yu_baby, 我覺得, 報得根德園果d, 好少會放棄. 你睇, 呢班成功既媽咪, 佢地都唔會放棄.

再加上, 我waiting list都唔知排第幾.......

唉..........我都有好有誠意讀架!!! 知道唔收, 真係有d失望同失落!
作者: PoPoMom    時間: 07-11-24 17:15

我都收到accept letter, 係kent road的pm class, 唔知有無機會轉翻am class呢? 有無人可以分享吓?
作者: ahchungma    時間: 07-11-24 17:20

Unexpectedly, my daughter got accepted. Dorset AM class
作者: mackyfungng    時間: 07-11-24 18:09

I am happy that my son is accepted am Kent Road: : :
作者: rosactf9999    時間: 07-11-24 18:18

我開始妒忌你地....
作者: Felicia726    時間: 07-11-24 18:48

My son got accepted, Dorset campus.
作者: BBFan    時間: 07-11-24 19:19

yeah! 囡囡會讀pm class. (我們本來就是選下午班的)!!! happy, no more interview. 但d 車費都幾貴. 現在的school bus $960 去帝琴灣附近. 是否all mama would choose or 有其他介紹. 其實是否一般都是這個fee??? any advice? thanks
作者: yu_baby    時間: 07-11-24 19:19

原文章由 rosactf9999 於 07-11-24 17:06 硐表
yu_baby, 我覺得, 報得根德園果d, 好少會放棄. 你睇, 呢班成功既媽咪, 佢地都唔會放棄.

再加上, 我waiting list都唔知排第幾.......

唉..........我都有好有誠意讀架!!! 知道唔收, 真係有d失望同失落! ...

未必架,我有朋友,上年又係waiting list,到最後,到8,9月時,kv先通知佢有位架,你可以寫封求位信去,表示你的誠意,加油呀!
作者: pangpatricia    時間: 07-11-24 21:26

My son got accepted too, he's born in Sep/05 - Dorset AM... !
作者: kittynleo    時間: 07-11-24 22:25

Dorset Crescent - K1-K3 classes

咁kent road k1小朋友升k2,k3去返dorest呀??
作者: Lingtwo    時間: 07-11-24 22:45

很慶幸 收左我個女讀K1 AM session at Dorset, 因面試當日表現一般 其實收Kent Road 或Dorset Crescent有何分別
作者: icesby    時間: 07-11-24 22:56

好開心呀 ,收到accept letter!
我囝囝讀下午班at Kent Road.
作者: chingchingb.ma    時間: 07-11-24 23:17

Yes, kent road k1小朋友升k2,k3去返dorset.

原文章由 kittynleo 於 07-11-24 22:25 硐表

咁kent road k1小朋友升k2,k3去返dorest呀??

作者: mms    時間: 07-11-24 23:33

I got the offering letter today.  We need to register by Dec 5 by post.

作者: Mamusia    時間: 07-11-24 23:34

收咗 - am (Kent Rd)
vvvvvery happy

bcuz my child is small (oct 2005)
and before i heard that
kentville doesn't quite like small children
作者: kanahose    時間: 07-11-24 23:40     標題: 我都收到accept letter

仔仔返kent rd上午斑.
作者: appleycma    時間: 07-11-24 23:46

原文章由 Lingtwo 於 07-11-24 22:45 硐表
很慶幸 收左我個女讀K1 AM session at Dorset, 因面試當日表現一般 其實收Kent Road 或Dorset Crescent有何分別

沒有分別
作者: kittynleo    時間: 07-11-24 23:46

我想問kv上水/粉嶺會唔會有校車?
因我收到佢張list冇wor,
咁我係唔係要搵街車?
作者: winniellc    時間: 07-11-25 00:02

我囡囡都收了at Kent Road (pm).
作者: winniellc    時間: 07-11-25 00:08

原文章由 kittynleo 於 07-11-24 23:46 硐表
我想問kv上水/粉嶺會唔會有校車?
因我收到佢張list冇wor,
咁我係唔係要搵街車?

如果張list冇,就一定要搵街車.
作者: annieho66    時間: 07-11-25 00:29

I received the letter too.  AM in Dorset Cresent
作者: ejwong    時間: 07-11-25 00:51

Hi all BK moms,

My younger daughter was accepted by KV am session at Dorset campus.

Maybe the teachers think that my elder daughter (now in KV K2) will be promote to K3 at Dorset campus next year, so the younger one was also allocated in Dorset. However, KV said that there is no difference between the Kent Road and Dorset campus.  

Actually, I am very very excited.

Cheers
ejwong
作者: Mattb    時間: 07-11-25 01:17

Hi all,

你哋就好喇 , 差唔多個個都收咗 ,
唉.... 我個囝囝係 waiting list 咋 ,真係有啲失落

唔知係咪因為 interview 嘅時候個老師問我如果 am 冇位會唔會考慮 pm,但我就好決絕咁回答 " 唔會考慮 " ,唔知係咪呢個原因,所以而家攪到係 waiting 呢 ???
而家我到底可以點做呢,你哋可唔可以俾啲意見我呀 ?

Mattb 上
作者: ivychin    時間: 07-11-25 02:42

My son (may/05) is accepted to pm class(my 1st choice, no need to wake up early, especially winter) in Kent Rd. Anyone knows which campus is better, I feel Dorset is quite old.
Besides, is that 600 kids were accepted out of 3000 application forms & how many kids per class??
Pls inform me, thks a lot!!
作者: pignet88    時間: 07-11-25 03:04

我今日都收到結果,但係唔收,好失望,因為我女女(細女),當日的表現都算出色,叫做嘜都做到,而我有個朋友個女女(大女)當日老師問嘜都唔理個老師,都可以waiting list。
咁即係依間學校係收大女為目標啦。
作者: amanda1230    時間: 07-11-25 06:38

我囡囡收了at Kent Road (a.m.)

我想問kv (tko會唔會有校車到?)

因我收唔到佢張校車list

張form 唔知怎樣寫?
作者: amanda1230    時間: 07-11-25 06:39

作者: fatkk    時間: 07-11-25 08:14

Accepted am D campus: : : !
原文章由 amanda1230 於 07-11-25 06:39 硐表

作者: eva_669    時間: 07-11-25 08:53

Accepted at Dorset campus am class!
Yeah!!!!
My little angel is excellent!

原文章由 fatkk 於 07-11-25 08:14 硐表
Accepted am D campus: : : !

作者: 大妹姐    時間: 07-11-25 09:29

錯,我個仔大仔(4/27),interview 好好,但都是waiting list.

原文章由 pignet88 於 07-11-25 03:04 硐表
我今日都收到結果,但係唔收,好失望,因為我女女(細女),當日的表現都算出色,叫做嘜都做到,而我有個朋友個女女(大女)當日老師問嘜都唔理個老師,都可以waiting list。
咁即係依間學校係收大女為目標啦。 ...

作者: annienorman    時間: 07-11-25 12:31

原文章由 ivychin 於 07-11-25 02:42 硐表
Besides, is that 600 kids were accepted out of 3000 application forms & how many kids per class??
Pls inform me, thks a lot!!

Around 32 student in a class with 2 teachers!
作者: annienorman    時間: 07-11-25 12:34

My son study in KV K1 now, I feel the teachers are nice when I saw them, and I ask my son he also said very like his class teachers!!!  Please feel free to study in KV to experience, don't believe too much on the rumors!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5