教育王國

標題: 好茅盾,請比D意見 [打印本頁]

作者: amysin    時間: 07-11-14 17:47     標題: 好茅盾,請比D意見

上星期六面試完KV及ST.CAT不過未有結果.而今個星六去劍鳴面試.但今日同公司請假竟然話人手短缺唔批.而劍鳴都唔係我心水(不過佢有國語班所以想當後備).依家都唔知點好?
而我D朋友就話劍鳴去唔到都無問題,因為佢地一定有位剩.咁你地覺得係咪呢?
仲有,依家好似個個集中力都係KV及ST.CAT咁,而劍鳴及樂基好似無咩人提,其實係點解呢?係咪佢地差咗呢?如清楚請告知!
作者: 3lamma    時間: 07-11-14 21:30

我細女也有in kv及st cat, 也拿了樂基表, 所以是同道中人. 如你喜歡普通話, 樂基是不錯的(好過kv), 加上校舍比kv及st cat 好, 而我二子2年前in的時後, 樂基是in家長多過小朋友, 要填一份問卷, 包括些理念及情境性的問題, 反而小朋友只是玩玩具及問了2題問題, 結果它及kv都收了, 最後我選了kv.

3lamma

原文章由 amysin 於 07-11-14 17:47 硐表
上星期六面試完KV及ST.CAT不過未有結果.而今個星六去劍鳴面試.但今日同公司請假竟然話人手短缺唔批.而劍鳴都唔係我心水(不過佢有國語班所以想當後備).依家都唔知點好?
而我D朋友就話劍鳴去唔到都無問題,因為佢地一定 ...

作者: JayJay    時間: 07-11-14 23:09

我也一樣上星期面試完KV及ST.CAT  都in得唔錯 究竟哪間好 因我希望k2考基督堂 請問有無意見
作者: moonychan    時間: 07-11-15 00:08

我仔仔暫時得york收左am class, 另外等緊 kv 回覆, 唔知收唔收, 但咁多人 in 都係唔得多.....

sc 我冇報, 因為錯過左派表日期.

講真, 仲有創價 & 宣道未in, 唔知去唔去好, 因為呢2間都偏淺, 唔係咁想, 老公問點解唔索性讀 york, 佢覺得幾好, 佢話小孩3歲前吸收力強, 谷下無防! 輕鬆開, 好難收緊.....

如果 kv vs york, 會唔會差唔多呢?
作者: amysin    時間: 07-11-15 12:59

原文章由 moonychan 於 07-11-15 00:08 硐表
我仔仔暫時得york收左am class, 另外等緊 kv 回覆, 唔知收唔收, 但咁多人 in 都係唔得多.....

講真, 仲有創價 & 宣道未in, 唔知去唔去好, 因為呢2間都偏淺, 唔係咁想, 老公問點解 ...

KV咁多人追棒,當然有好既優點,而YORK聽聞都好多新移民子弟讀.如果比我我真係好想搵間有2文3語,聽聞遲D好多學校小一都採用國語取代廣東話上課.
作者: moonychan    時間: 07-11-15 14:09

新來港人士就處處都有, 冇得避, 掙在多定小...
作者: vanyau    時間: 07-11-15 14:53

原文章由 moonychan 於 07-11-15 00:08 硐表

講真, 仲有創價 & 宣道未in, 唔知去唔去好, 因為呢2間都偏淺, 唔係咁想, 老公問點解 ...

唔好意思,睇完你老公所講的話,我有感而發...

由幼稚園就開始谷,咁咪無乜童年美好回憶囉!:
作者: moonychan    時間: 07-11-15 15:01

大家理念唔同姐. 到佢上到小學, 你想谷佢都唔比你谷, 有美好既童年, 但小學之後既日子就難捱了........

我覺得讀書=/=悶=/=唔開心, 快唔快樂好睇父母陪到仔女幾多. 小孩有無窮的創造力, 好似棉花咁, 你比乜佢都吸到, 谷唔谷真係父母既見解 only. 我自己就唔會錯過幼童既學習高峰期.
作者: 維豬豬    時間: 07-11-15 15:09

原文章由 vanyau 於 07-11-15 14:53 硐表

唔好意思,睇完你老公所講的話,我有感而發...

由幼稚園就開始谷,咁咪無乜童年美好回憶囉!:

返學ge時候谷下無防呀,其實佢地好容易習慣,將來上到小學都會好快適應,
想有開心ge童年,咁就要有個開心ge親子關係啦,
係校外父母都可以帶俾小朋友好多美好ge童年回憶ga,
作者: stliu    時間: 07-11-15 15:16

我都好同意呀, 其實或者係"谷"呢個字眼好似負面左d, 我都覺得小朋友 0-6歲係學習高峰期,佢地應該可以好快樂咁去學習架.
我自己亦都幾睇重個小朋友可唔可以培養倒自學同埋責任感,所以幾buy KV果套呀.

原文章由 moonychan 於 07-11-15 15:01 硐表
大家理念唔同姐. 到佢上到小學, 你想谷佢都唔比你谷, 有美好既童年, 但小學之後既日子就難捱了........

我覺得讀書=/=悶=/=唔開心, 快唔快樂好睇父母陪到仔女幾多. 小孩有無窮的創造力, 好似棉花咁, 你比乜佢都吸到 ...

作者: kuyu0905    時間: 07-11-15 15:29

Dear moonychan,

Nice to meet you!

您係唔係決定讀 YORK?  留了位嗎?

好似個主題咁, 真係好矛盾, 我們都認為小朋友的發展潛力很大, 她們的適應力也很強, York 正正給予這個機會讓我們的小朋友發揮, 谷與不谷/ 難與不難, 我覺得這可能是家長自己的想法, 對小朋友來說, 什麼都新鮮, 什麼都好玩, 只要家長肯多花時間教導, 小朋友的潛能是無人估計到的, 對嗎?

希望小囡有機會跟你的小朋友做同學, 至少我們都有相同的理念...

原文章由 moonychan 於 07-11-15 15:01 硐表

我覺得讀書=/=悶=/=唔開心, 快唔快樂好睇父母陪到仔女幾多. 小孩有無窮的創造力, 好似棉花咁, 你比乜佢都吸到 ...

作者: moonychan    時間: 07-11-15 15:32

冇錯,可能一睇到個 "谷"字就比較負面....

強化孩子學習可能會易接受 d.

hk的教育就係咁差, 幼稚園唔比深, 但去到小學, 默書測驗考試3管齊下. 死未.
作者: ysnmama    時間: 07-11-15 15:33

返學幾小時如果用來好好吸收知識我覺得唔係谷. 如果課程安排好又集中. 就算深同多. 而學校又有自己一套方式去教的話. 令小朋友不自覺中原來吸收很多. 小朋友唔一定辛苦. 當然如果"份外"吸收唔到的學生. 就另計.

至於玩. 放學後家長還有那麼長時間. 我自己寧捨返學盡量吸收知識. 放學又盡情的玩. 針無兩頭利.

好多時可能頭幾年幼稚園如果太輕鬆. 到上小學已經要返全日了. 如果跟唔上. 可能放學還要補習一樣會唔開心. 或家長跟小朋友惡補時. 都會在功課溫習上傷感情及互相折騰的. 打好基礎很重要. 不過如果最後發現小朋友真係跟唔上或那套其實唔適合他. 當然唔可以再強迫. 因為小朋友先係用家. 所以一定要讀過先知.
作者: moonychan    時間: 07-11-15 15:35

hi, 你好

我會交留位費呀!!

原文章由 kuyu0905 於 07-11-15 15:29 硐表
Dear moonychan,

Nice to meet you!

您係唔係決定讀 YORK?  留了位嗎?

好似個主題咁, 真係好矛盾, 我們都認為小朋友的發展潛力很大, 她們的適應力也很強, York 正正給予這個機會讓我們的小朋友發揮, 谷與不谷/  ...

作者: stliu    時間: 07-11-15 15:46

我自己都係咁諗, 我地又唔打算俾佢讀國際學校,與其佢上到主流小學先至適應密集教學法,不如一早就響幼稚園俾佢適應了. 始終我覺得家長要有智慧去做到一個俾小朋友快樂學習的環境先至係緊要.
其實我有時最唔明就係, 已經不斷都講緊學前教育係好重要,而家呢個年代,再唔係好似以前咁,4,5歲先至去讀書, 但點解政府投放在學前教育的資源卻係咁少呢?好端端的一個學卷,出發點係好, 但係又只係用於非牟利學校. 點解唔可以錢跟學生走呢? 呢點或者就係香港教育的可悲之一.

原文章由 ysnmama 於 07-11-15 15:33 硐表
返學幾小時如果用來好好吸收知識我覺得唔係谷. 如果課程安排好又集中. 就算深同多. 而學校又有自己一套方式去教的話. 令小朋友不自覺中原來吸收很多. 小朋友唔一定辛苦. 當然如果"份外"吸收唔到的學生. 就另計.

至 ...

作者: 3lamma    時間: 07-11-15 17:02

moonychan,

妳的topic真是所有父母的心聲. 淨係講甚麼是好定壞已有排講, 相信妳和妳先生最知妳小朋友適合那類型幼稚園.
我是3個小朋友的媽媽, 故已看得很開.  見到很多家長話kv好或不好等, 就明大家焦慮之心. 我2個仔仔也讀kv, 一個fit, 一個不fit, 所以三妹會考4間, 看那間是最fit佢個性便是好學校. 當然我是參觀過不少學校及找資料的, 單憑某某家長一句當然不可靠, 因不是辯論比賽呢!  其實kv及st cat學位很多, 相對報名的人都多. 憑我所見, 今年是少人報了kv, 以前是沒有warm up的, 一拿玩具出來見你識玩便收, 仲要考好多東西, 相比今天妹妹考的是少了, 連老師也說了一句 '今年不同的了, 會給孩子warm up'.

如妳孩子專注好並坐得定及小學易上軌道, kv是很好的(且無雜費茶點費,好經濟, 但沒有家校合作的活動)
如妳注重普英教學, 可選樂基/st cat國際
如妳要學phonics, 那選st cat
如妳要活動教學, 可選啟思
如妳要孩子expressive, 注重家長教育, 可選浸幼
如要中容之道並有信仰, 可選宣道, 禮賢

但我對franchise之幼稚園是有保留的, 因每間校長不一樣, 理念有出入, 亦會較商業化.

這是我的分享
原文章由 moonychan 於 07-11-15 15:35 硐表
hi, 你好

我會交留位費呀!!

作者: stliu    時間: 07-11-15 17:14

3lamma,
多謝你的分析呀, 簡而精.
相信你從這許多學校及替你子女選學校的時候都有很多體會呀.
你的子女真幸福!
原文章由 3lamma 於 07-11-15 17:02 硐表
moonychan,

妳的topic真是所有父母的心聲. 淨係講甚麼是好定壞已有排講, 相信妳和妳先生最知妳小朋友適合那類型幼稚園.
我是3個小朋友的媽媽, 故已看得很開.  見到很多家長話kv好或不好等, 就明大家焦慮之心. 我2個 ...

作者: amysin    時間: 07-11-15 21:16

多謝3lmma既分享
作者: MandyChau    時間: 07-11-16 00:41

原文章由 3lamma 於 07-11-15 17:02 硐表
moonychan,

我是3個小朋友的媽媽, 故已看得很開.  見到很多家長話kv好或不好等, 就明大家焦慮之心. 我2個 ...

多謝分享! 不過你無提過培正, 係咪次等?
作者: 3lamma    時間: 07-11-16 15:25

不是呢. 我只能將我有做資料搜集的學校與大家分享, 都是較近我家的學校. 相信人培正/民生/蘇浙等也是有口啤的學校.

3lamma
原文章由 MandyChau 於 07-11-16 00:41 硐表

多謝分享! 不過你無提過培正, 係咪次等?

作者: cocochiu    時間: 07-11-16 16:49

actually, some of my friends they sent thier child to st cat or KV and then prepared  the child to have a seat at CCKG.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5