教育王國

標題: 去完迦南面試啦 [打印本頁]

作者: tanoshi127    時間: 07-11-4 01:25     標題: 去完迦南面試啦

: : : :

今天去完迦南面試啦,我覺得面試的過程十分之簡單,其實老師問我囝囝以下問題:

1. 問囝囝邊個係爸爸和媽媽
2. 拿些玩具比媽媽
3. 問囝囝識唔識自己吃飯和去厠所
4. 有沒有試過發高燒而令到抽筋
5. 平時脾氣好唔好

就係咁容易
作者: shirley_mo    時間: 07-11-4 02:15

your son interviewwpre-nursery or K1?
作者: BB成長期    時間: 07-11-4 12:45

作者: Gerard    時間: 07-11-4 12:53

作者: Monty    時間: 07-11-4 16:00

原文章由 BB成長期 於 07-11-4 12:45 硐表
其實第3,4,5是不是家長reply呀??!!  

...
家長答ga~~:loveliness:
作者: Monty    時間: 07-11-4 16:02

原文章由 Gerard 於 07-11-4 12:53 硐表
我地就in 左都好一陣,都問好多野,打開本書,內面既動物啦,生果啦,花花啦,都有問顏色,去厠所同情緒...
唔知佢地收幾多人呢??

e...咁個個老師in都唔同wor,佢問我個囡囡好少問題咋,
可能我個囡周圍走,又唔so老師la,睇怕都係無望.......
作者: wong1018    時間: 07-11-4 19:23

Me too.
我個囡都係全程唔so老師, 所以睇怕都無機.......
作者: adwin2000    時間: 07-11-5 16:06

面試完老師有冇送玩具??
作者: vickyyue    時間: 07-11-5 16:37

我的孩子有呀! 一個小泰迪熊!
他的面試非常非常短 (no special questions asked me)。
我的孩子唔識talk, 自己 play only.

原文章由 adwin2000 於 07-11-5 16:06 硐表
面試完老師有冇送玩具??

作者: bb媽咪grace    時間: 07-11-5 23:22

Me too! interviewed on 3/11
Just simple questions....... just asked my son to give the toy to mami and daddy.  That's it!
No teddy bear wor.......... just a ugly duck!
作者: mandm0322    時間: 07-11-6 01:44

我囝囝都係11月3號interview.個老師都有問
1.識講野未?
2.識同我講去大,小便未?
3.依家食飯係我餵定係自己食?
4.俾本書我囝囝, 問佢邊個係鐘? 邊隻係杯?
5.要我囝囝俾手上既玩具佢(老師), 我個仔唔俾, 個老師試多幾次  都係唔俾,先叫佢俾媽咪,
其實都好可笑架!!!! 我個囝只得12個半月多d大架查!!! 好話唔好聽,有d仲學緊行路,路都未行好........... 想個小朋友點先得架???
最後佢都有俾隻唔知係雞定鴨既黃色公仔我個囝,
作者: Barbie_jj    時間: 07-11-6 11:51

嘩! 乜d問題好似問d成2歲入讀幼稚園o既問題o既? 唔多似in緊N班喎! 係咪個個老師唔同? 我阿仔佢都係11/3 in左啦, 冇咩問佢, 只係同佢玩, 因為佢都唔識講野! 好快好短, 都係問我居多! 之後送左隻熊仔比佢, 成個interview好簡單好輕鬆, 冇問到d好深o既問題, 我諗係唔同老師唔同做法啦~~~
作者: pekklekc    時間: 07-11-7 10:04

作者: EstellaWong    時間: 07-11-7 13:18

收到迦南通知叫我哋星期五再去2nd interview , 因為 , 亞b面試嗰日 , 表現普通. 所以 , 先生話如果我真係想俾佢讀 , 星期五就再去 , 如果ok 即時可以交留位費.
作者: bebegirl    時間: 07-11-7 18:55

EstellaWong

請問你是收到他們的電話通知嗎?因為上次老師說會在3星期左右通知結果的。嘩!你咁快去 2nd Interview,咁即係實收啦!不過如果要即刻交錢留位又好似快左D喎!其他Nursery都未開始Interview喎!你會點考慮呢?仲有請問大家知唔知學費其實要幾錢呢?Thanks!
作者: 王BB    時間: 07-11-8 01:08

請問interview係用中文定英文進行?我地屋企全部人講中文…但係我地想送bb去呢間or其他international school讀。
作者: Monty    時間: 07-11-8 14:03

原文章由 EstellaWong 於 07-11-7 13:18 硐表
收到迦南通知叫我哋星期五再去2nd interview , 因為 , 亞b面試嗰日 , 表現普通. 所以 , 先生話如果我真係想俾佢讀 , 星期五就再去 , 如果ok 即時可以交留位費. ...

wa...咁快就通知你2nd喇,你就好la.....:loveliness:

[ 本文章最後由 Monty 於 07-11-8 14:05 編輯 ]
作者: rhmomo    時間: 07-11-8 17:31

我個仔仔都係Nov 03 interview左, 老師的問題都差唔多.  亞B自己玩, 表現一般.  人地啲小朋友坐定定, 佢就走左去玩煮飯仔, 結果要老師同佢一邊玩, 一邊問.

我想死梗, 一定唔收多了.  希望有機會係N1開學時見到大家啦 !!
作者: mother-to-be    時間: 07-11-8 21:00

我的仔仔都是3-nov 去了 interview, 問題同大家講的差唔多

estella wong,
請問你是 in 那一間cannan 呢?  我的仔仔今日收到信 waterloo road 那間收了他, 但我們想讀金巴倫道那間就未有消息, 我見o個日都好多人 interview, 好似只收 81 個
作者: TY10    時間: 07-11-9 09:02

我都係11月3日去迦南面試㗎,唔知今日打去問結果得唔得呢?
因為啓思收咗我個仔,仲要下個星期內交留位費啦。(但係而家諗諗下都係想讀迦南)
作者: mother-to-be    時間: 07-11-9 09:46

TY10:

你是 in nursary 2歲班還是3歲 kindergarten 班?
請問啟思是否只有 kindergarten 而沒有 nursary 班?
cannan 今年剛可申請學券, 所以好似 cannan 好d喎!

原文章由 TY10 於 07-11-9 09:02 硐表
我都係11月3日去迦南面試㗎,唔知今日打去問結果得唔得呢?
因為啓思收咗我個仔,仲要下個星期內交留位費啦。(但係而家諗諗下都係想讀迦南)

作者: nalin    時間: 07-11-9 13:30

我都係3/11去迦南interview, 出奇地擒日已收到信話收收左....

其實果朝早, 我兩間迦南都有去in, 事關我個仔咩都唔識, 唔會叫爸爸媽媽﹑未戒片﹑唔識自己食野.....所以穩陣d好
話事話, 果日interview唔似in個仔, 似in我都d, 冇咩理佢, 俾佢周圍走(過埋隔離檯拎埋人地d玩具過黎添....), 我有d覺得好睇in我地果個老師係邊個.....因為金巴倫果個miss, 見我個仔又尖叫﹑又唔理佢﹑仲衰到走出門口....佢個樣都有dd變色...haha....我就覺得魚到爆.....

最後, 希望各位都好快收到好消息
作者: mother-to-be    時間: 07-11-9 14:48

nalin,

是o那間迦南收了你的小朋友? 是否 waterloo road 那間? 如是, 我們的小朋友可能是同學了!

原文章由 nalin 於 07-11-9 13:30 硐表
我都係3/11去迦南interview, 出奇地擒日已收到信話收收左....

其實果朝早, 我兩間迦南都有去in, 事關我個仔咩都唔識, 唔會叫爸爸媽媽﹑未戒片﹑唔識自己食野.....所以穩陣d好
話事話, 果日interview唔似in個仔, 似in我 ...

作者: nalin    時間: 07-11-11 00:06     標題: 回覆 #1 mother-to-be 的文章

mother-to-be,

haha....係waterloo rd, 上午-綠組, 你呢?
作者: bb媽咪grace    時間: 07-11-11 00:41

3/11 interview, 咁快收到信啦!
我重未收到啦!
係咪要打去問下呢? 有d擔心啦!
作者: Gerard    時間: 07-11-11 01:09

作者: Karim326    時間: 07-11-11 02:11     標題: Anyone knows "Anchors" (Tai Po) Kindergarten?

My son (18 months) will attend an interview on 24/NOV for nursury (international class in August 2008), anyone did similar interview ? Any advices? My family speaking Cantonese, may it be demerit for International class?
作者: bebegirl    時間: 07-11-12 13:33

請問有無Mummy兩間迦南都有Interview呢?感覺兩間有什麼不同呢?In既人數是否有分別呢?有無Mummy In金巴倫道那間都收到acceptance letter呢?
因為我只係同囝囝報了金巴倫道個間咋!話時話,我都覺得囝囝無乜希望,因為佢都唔係太睬老師!我都覺得要睇邊個老師In,因為我覺得太Individual同subjective,不能compare到唔同小朋友既表現!好似IN我個仔既老師都比較冷淡,所以吸引唔到亞仔,但係In Pre-nursery都唔知可以睇到D乜野!
其他既Nursery都好遲先IN喎,如果咁快話收都唔知點算!其他媽咪你地有乜野意見呢!Thanks!
原文章由 Karim326 於 07-11-11 02:11 硐表
My son (18 months) will attend an interview on 24/NOV for nursury (international class in August 2008), anyone did similar interview ? Any advices? My family speaking Cantonese, may it be demerit for  ...

作者: rhmomo    時間: 07-11-13 10:53

我仔仔都只係報左金巴倫道果間咋, 都係等消息.
而我仔仔本身已經in左一間係tko的英文幼稚園, 而呢間幼稚園已經收左佢.

不過我同我先生都比較喜歡cannan/劍明的環境, 而劍明的interview 仲要等到出年一月.  

cannan講明要等大約三個星期先知結果.....  得唔得都想快啲知!
作者: mother-to-be    時間: 07-11-13 14:25

nalin,

我仔仔都係入左上午班綠組呀!!!!
我諗我們好快有機會見面了!

原文章由 nalin 於 07-11-11 00:06 硐表
mother-to-be,

haha....係waterloo rd, 上午-綠組, 你呢?

作者: mother-to-be    時間: 07-11-13 14:28

bebegirl,

我都同我小朋友 in 了兩間 cannan, 我鐘意金巴倫道那間多d, 但就未有消息, 如果兩間都收我會選擇金巴倫道校!

原文章由 bebegirl 於 07-11-12 13:33 硐表
請問有無Mummy兩間迦南都有Interview呢?感覺兩間有什麼不同呢?In既人數是否有分別呢?有無Mummy In金巴倫道那間都收到acceptance letter呢?
因為我只係同囝囝報了金巴倫道個間咋!話時話,我都覺得囝囝無乜希望,因為佢都唔係太 ...

作者: canko    時間: 07-11-13 18:55

我同仔仔報了tsuen wan迦南, 大家知道好唔好?

原文章由 mother-to-be 於 07-11-13 14:28 硐表
bebegirl,

我都同我小朋友 in 了兩間 cannan, 我鐘意金巴倫道那間多d, 但就未有消息, 如果兩間都收我會選擇金巴倫道校!

作者: Gerard    時間: 07-11-13 20:55

作者: devilxman    時間: 07-11-14 09:29

唔知係咪間間迦南既問題都係差不多呢 ??
呢個星期六要去面試了 我呢d家長重緊張過要讀書既bb...
作者: SaFai    時間: 07-11-14 12:28

我個仔都係3/11去金巴倫的迦南 in, 個一日亞仔的表現都只係一般, 或者係因為亞仔剛剛瞓醒就in的原因啦.. 佢唔太理miss呀.

我剛打了電話去問係唔係, 得同唔得都會發信比我地, 佢地答係呀... 好緊張啊..
作者: rhmomo    時間: 07-11-14 15:56

原文章由 Gerard 於 07-11-13 20:55 硐表

我同你一樣, hihi, 報了九龍塘迦南和TKO 綠茵, 你呢??

同你一樣,綠茵已經收了亞b,同埋已經俾埋留位費了。
你有無俾留位費呀?  出年August入學,你呢?
作者: yytang715    時間: 07-11-15 07:54

我想問有無人in 完九龍塘迦南後收到信話收?
我好心急同擔心呀!!!
作者: 2DsMum    時間: 07-11-15 11:57

My son (14 months) will also attend an interview on 24/Nov.

原文章由 Karim326 於 07-11-11 02:11 硐表
My son (18 months) will attend an interview on 24/NOV for nursury (international class in August 2008), anyone did similar interview ? Any advices? My family speaking Cantonese, may it be demerit for  ...

作者: Gerard    時間: 07-11-15 20:22

作者: Monty    時間: 07-11-16 12:09

原文章由 yytang715 於 07-11-15 07:54 硐表
我想問有無人in 完九龍塘迦南後收到信話收?
我好心急同擔心呀!!!
唉....咁耐都仲未收到信ga...
作者: cheungmingwai    時間: 07-11-16 12:13

我們3/11interview到現在未收到信,不知道收生要求???好心急~
作者: Monty    時間: 07-11-16 12:33

原文章由 cheungmingwai 於 07-11-16 12:13 硐表
我們3/11interview到現在未收到信,不知道收生要求???好心急~

我都係果日in架,都差不多2星期la,咁耐ga,等到變長頸鹿喇~~
作者: bebegirl    時間: 07-11-16 14:00

如果根據窩打老道個間迦南既timetable,它們10月27號in,11月8號收到通知,咁金巴倫道應該會在這兩天收到信喎!我都好緊張呀!因為係第一間IN,不過我又諗如果真係咁好彩收我既小朋友,都唔知點算好,因為其他出年先IN,真係頭都痕!

原文章由 Monty 於 07-11-16 12:33 硐表

我都係果日in架,都差不多2星期la,咁耐ga,等到變長頸鹿喇~~

作者: Cat-Thin    時間: 07-11-17 00:39

我都係3/11 in吖....唔知我個女有冇機會呢
作者: mantracy    時間: 07-11-17 12:36

anybody know when we can get the result?
thanks!

原文章由 Cat-Thin 於 07-11-17 00:39 硐表
我都係3/11 in吖....唔知我個女有冇機會呢

作者: cy36baby    時間: 07-11-17 13:34

謙謙都有去in..個老師話3星期內有通知....不過謙謙表現唔好...走時仲因為唔比佢玩玩具仲喊..都係唔得啦:-|

不過老婆話個老師好鍾意謙謙...又話冇消息就打來問啦....暗示收佢wor...我就唔係甘覺
作者: fannycsm    時間: 07-11-17 21:00

唉.....遲左報迦南  ,你估而家報有冇機呢? 大家有冇經驗呢?
作者: BB成長期    時間: 07-11-19 11:08

作者: BB成長期    時間: 07-11-19 11:11

作者: gloriahung    時間: 07-11-19 16:02

我都係十二月才in,你幾多號in?
我又係希望小朋友入上午班,淨很少位啊!希望成啦,祝我們的小朋友成功

原文章由 BB成長期 於 07-11-19 11:08 硐表
唉!! 我在10月底報, 12月先有得interview, 我剛問了九龍迦南, 問他們"今個星期是不是有有result", 他tell me YES. 我話我bb都未in, 那麼就沒有機?? 他話現在只餘少量上午班, 下午就有...位, 很失望 ...

作者: lingling06    時間: 07-11-19 17:43

yes ar.  There will be one more interview in Jan.  My baby is just 13 months old.  I know the chance is small for having a place.  But i still submitted the form 3 weeks ago and they told me that my baby could attend an interview which will be conducted in Jan.
作者: BB成長期    時間: 07-11-19 23:31

作者: TRACY媽媽    時間: 07-11-20 18:00

我都係3/11 In 的,都未收到信,好心急!
作者: gloriahung    時間: 07-11-20 18:02

啊,原來得一天,我係下午2時,希望我同妳的小朋友都入到上午班啦。

Good Luck for us
作者: cy36baby    時間: 07-11-20 21:06

原文章由 BB成長期 於 07-11-19 11:08 硐表
唉!! 我在10月底報, 12月先有得interview, 我剛問了九龍迦南, 問他們"今個星期是不是有有result", 他tell me YES. 我話我bb都未in, 那麼就沒有機?? 他話現在只餘少量上午班, 下午就有...位, 很失望 ...

佢甘講係咪之前in 既都收晒??

不過今日都仲未收到信:tongue:
作者: mantracy    時間: 07-11-20 23:45

i didn't got the result yet wor...

原文章由 cy36baby 於 07-11-20 21:06 硐表

佢甘講係咪之前in 既都收晒??

不過今日都仲未收到信:tongue:

作者: rhmomo    時間: 07-11-21 11:45

我係Nov 3 in左(金巴倫道), 等左好耐了, 都未收到信呀....
唔得都想早啲知啦 !!!!   

如果有mami 收到信, 請報料啦, 多謝 !!
作者: Bebichhichi    時間: 07-11-21 11:50

我尋日打去cannan問過, 佢地話應該要最遲下wk 先收到信, 如果早收到個批人應該係收既, 唔收果d仲未寄出, 不過都會係月尾前收到.
作者: Monty    時間: 07-11-22 10:35

點解金巴倫呢間咁耐ge??
作者: 1stMum    時間: 07-11-22 12:03

Dear Rhmomo,

Are u living in TKO? I am too! My son is nearly 12 mons aand I am looking for pre-nursery for him. Why u choose 綠茵? Is there any good? I also am thinking of Cannan but there are so many. Which one is good? How about Cannan in Laguna City?

原文章由 rhmomo 於 07-11-14 15:56 硐表

同你一樣,綠茵已經收了亞b,同埋已經俾埋留位費了。
你有無俾留位費呀?  出年August入學,你呢?

作者: rhmomo    時間: 07-11-22 17:14

Hi 1stMum,

你好, 我本身住係清水灣的而tko比較近. 選擇"綠恩"的原因係亞b係果度返左幾個月playgroup, 覺得啲老師都ok, 好nice同埋學校好乾淨. 就俾亞b去interview睇吓得唔得囉, 結果俾佢入到.

而我又報左兩間九龍塘的學校(一間迦南, 一間劍明),佢地校舍較大可以俾到小朋友多啲走動的空間, 而佢地都有唔錯的口碑, 所以儘管一試.  

而你bb咁細, 可以遲兩個月俾佢上吓playgroup,等佢可以多啲同其他小朋友相處, 同埋學吓基本的秩序.

有nursey的學校唔係咁多, 如果唔好,你可以k1再轉校
作者: wong1018    時間: 07-11-23 22:56

今日打咗去問(金巴倫道),信件已寄出,取唔取錄下個禮拜一.二都會收到信,好緊張呀!
作者: cy36baby    時間: 07-11-24 01:46

原文章由 wong1018 於 07-11-23 22:56 硐表
今日打咗去問(金巴倫道),信件已寄出,取唔取錄下個禮拜一.二都會收到信,好緊張呀!

真係好心急 :tongue:
作者: mantracy    時間: 07-11-24 02:07

除咗迦南...你哋仲有冇in第二間呀?
作者: Monty    時間: 07-11-24 07:40

原文章由 cy36baby 於 07-11-24 01:46 硐表

真係好心急 :tongue:
me too....真係驚唔佢收我個囡~~
作者: tammy104    時間: 07-11-24 09:18

我都好心急!!

原文章由 Monty 於 07-11-24 07:40 硐表
me too....真係驚唔佢收我個囡~~

作者: Monty    時間: 07-11-24 22:27

各位報左金巴倫道迦南嘅mami,你哋收到信未??

我今日收到信喇,收左我囡囡讀上午班,好開心ar~~
作者: gie_angie    時間: 07-11-25 14:32

原文章由 tammy104 於 07-11-24 09:18 硐表
我都好心急!!

me 3
作者: Win0501    時間: 07-11-26 18:53

各位mami, 你地覺得cannon好d, 定律倫街的啟思好d? 係咪2間都好商業化?
作者: tongbetty    時間: 07-11-27 13:53

rhmomo

could you please share more on Greenfield, I have applied this nusery for my girl and the teacher said application could probably be accepted.

how along have your child studied at Greenfield?

you said you applied other schools for your child, you mean kindergarten?  if so, could you share why you do not let your child continue studying at Greenfield?

thanks for your advice

原文章由 rhmomo 於 07-11-22 17:14 硐表
Hi 1stMum,

你好, 我本身住係清水灣的而tko比較近. 選擇"綠恩"的原因係亞b係果度返左幾個月playgroup, 覺得啲老師都ok, 好nice同埋學校好乾淨. 就俾亞b去interview睇吓得唔得囉, 結果俾佢入到.

而我又報左兩間九龍 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5