教育王國

標題: 我個女考到了!保良局陸慶濤小學 [打印本頁]

作者: 嵐祈爸爸    時間: 07-11-1 18:32     標題: 我個女考到了!保良局陸慶濤小學

考了將軍澳區3間直資小學,有2間收了我的女兒,最後選擇這間, 希望沒有選錯

回想最初只考了2間直資小學,首先第1間收了小女,但又發覺原來學校問題多多 ,幼稚園校長極力反對小女就讀,於是只有放棄學位,再等第2間的消息,但收到信得知第2間唔收小女,當時真係非常煩惱。於是即時上網再找學校,見到口碑唔錯的陸慶濤小學仍未截止報名,於是立即坐的士去交報名表。

最佳終於考入這間小學,不用參加大抽獎,心情總算放鬆了。

*最初是想考基督教的小學,所以沒有想起這間小學,但最後竟報讀了這間小學,神的安排真奇妙! 感謝主
作者: JN83    時間: 07-11-1 23:27     標題: 回覆 #1 嵐祈爸爸 的文章

基督教的小學? 是否播X呀。很多問題?  
LHT 也收了小兒,但播X有offer 會考慮的,
煩請指教!
作者: 991129    時間: 07-11-2 09:48

原文章由 JN83 於 07-11-1 23:27 硐表
基督教的小學? 是否播X呀。很多問題?  
LHT 也收了小兒,但播X有offer 會考慮的,
煩請指教!

I also want to know what is the problem of 播X?  Please share.

Frankly speaking, this school is still quite new and I cannot get much more about performance of this school....
作者: HootPa    時間: 07-11-2 10:50

我個女都考到播道和 LHT ,最後揀了 LHT,主要因為家姐在學。
連她自己都堅持要跟家姐。

我有去過播道簡介會,發覺 理念其實差不多,例如雙班主任,中文課本有用 "高效識字" ......等。

分別在於播道是新校,很多計劃仍未進行而 LHT 經已運作中。
例如播道校長提及希望將來聯絡外地學校作學術交流,LHT 經已是第三年運作,澳洲姊妹校 11 月 3 日 到訪。

我跟太太特別留意男女洗手間,不太整潔,跟美侖美奐的校園並不相襯。有這麼好的硬件和軟件(隊工)也需要時間去上軌道。
作者: iwff    時間: 07-11-2 12:28

播道都有收我仔仔, 已交留位費, LHT 後備。

我其實都估到LHT不會正取仔仔的了, 因為我們仲有另一選擇係柴灣的港大同學會, 結果入到2nd interview, 當面試LHT時老師問我考了邊間直資,我都坦白告訴她, 她問我區外直資港大同學會同LHT各有什麼優點及缺點, 若果LHT收我會否入讀, 我說仍需考慮不可直接答到,相信是自己的猶豫及表現得不太積極要讀LHT, 所以後備。我覺得LHT是好學校,不過不是我同老公的心水。

現在結果港大同學會真的收了仔仔, 我同老公商量後多數會讀港同而放棄播道。我都很喜歡播道只是我老公覺得學校仍新很多事情未上軌道,不想仔仔做試驗。而港同已有學生上了中學, 我亦有朋友的仔女就讀, 所以信心大好多。

這只是個人的選擇,我仍相信播道有它的好處的。不過我覺得樓主應該係講緊另一間係tko的 "真道"而不是"播道", 真道都係基督教學校亦是有很多問題處理中的。

iwff
作者: billyyanst    時間: 07-11-2 13:35

我仔仔都好彩被LHT取錄, 回想當初原本冇打算呢間學校會係正選, 原因都係覺得太細& 太近屋村(驚會人流複習), 但不幸的是另外所考的都唔收(一間waiting, 兩間reject), 雖然仲有2間未有結果, 但係LHT反而越睇越鍾意, 覺得佢地除左硬件比唔上其它新學校之外, 其它條件都好理想, 又有直升中學, 唔使6年之後又再戰江湖, 所以同老公商量後打算碟埋心水比個囝係度讀, 做左呢個決定之後個心都定左好多, 之前等緊消息搞到成日魂不守舍, 家下終於可以瞓返個好覺啦
作者: HootPa    時間: 07-11-2 13:38

iwff:

當天面試也有問相同的問題 (考了邊間直資,有什麼不同..),我也坦白相告,情況跟你一樣。但我的感覺是跟取錄與否沒有甚麼影響,作比較是人之常情,你猜他們情願要坦誠,還是要虛偽呢?

所以我連播道的四佰元留位費都沒有交,無謂霸著一年,又誤導播道。而當時 LHT 仍未面試。

記得 LHT 校長在簡介會中強調面試不會設陷阱,因為這種做法是有問題的。只要小朋友開心的來,高興的回去就可以,不要花錢參加面試訓練班。
作者: iwff    時間: 07-11-2 14:17

Hootpa,

我不是說LHT在面試時設陷阱給家長, 我只是覺得自己答問題時答得不好, 詞不達意, 比不到老師感覺自己的誠意。但我相信家長面試對評分是有影響的。我係學校都會選擇對學校有信心及了解的家長啦。我仔仔那天面試完都很開心。

希望你們在LHT有開心的小學生活。

iwff
作者: 991129    時間: 07-11-2 16:02

原文章由 billyyanst 於 07-11-2 13:35 硐表
我仔仔都好彩被LHT取錄, 回想當初原本冇打算呢間學校會係正選, 原因都係覺得太細& 太近屋村(驚會人流複習), 但不幸的是另外所考的都唔收(一間waiting, 兩間reject), 雖然仲有2間未有結果, 但係LHT反而越睇越鍾意, 覺 ...

billyyanst,

I also have the same feeling and I find that I like LHT much more gradually......
作者: JN83    時間: 07-11-2 16:42

觀乎以往的答問,沒有太多人對軟件 (課程設計、教學語言 及 教師團結) 的不滿, 大家只是覺得需要付學費,但硬件(校舍環境)是如此,所以感覺滿不是味兒。 可是如LHT的校舍是千禧小學設計,以LHT過去的良好成績和校風,相信那時的學費 及 入學競爭會相當激烈的。 我想小兒都該選定LHT了。
作者: 嵐祈爸爸    時間: 07-11-2 17:13

本人所提及問題多多的學校並非「播x書院」,此書院亦是本人心儀的學校,不過小女考不到了!:cry:

不過LHT該是更適合我的家庭,因為我還有一個就讀K1的女兒,介時她考入學試會有分加的,應該比較易入 。
作者: -mo-    時間: 07-11-2 21:58     標題: 回覆 #11 嵐祈爸爸 的文章

Hi 嵐祈爸爸
想請一下問題多多的學校有些什麼問題使你却步,因為我個女都是兩間都收.
作者: iwff    時間: 07-11-3 01:18

今晚收到學校電話告訴我仔仔可以後補收取, 但我放棄了。希望決定讀的小朋友會有開心的小學生活。

iwff
作者: 嵐祈爸爸    時間: 07-11-3 11:20

原文章由 -mo- 於 07-11-2 21:58 硐表
Hi 嵐祈爸爸
想請一下問題多多的學校有些什麼問題使你却步,因為我個女都是兩間都收.

好像有點說人家的壞話,但請大家只作參考,這些問題是幼稚園校長及教會姊妹說的。

1. 學校有收資優生,但沒有有關方面的老師及課程配合,資優生覺得上課程度太淺,無心學習,經常攪事。

2. 班數多但老師小,小一學生有自修堂,沒有老師的情形下,時有同學打架。

3.打架之後,老師向學生說,學校內的事在學校解決,不用告訴父母。

4.因此有家長覺得小朋友性情變了,經常說謊,手腳給打腫了說不小心撞傷。

5.上年度有家長報警合共數次。

6.沒有測試考試,有些學生不自律去學習,一無所得,於是有學生轉回傳統學校讀小二。

以上問題,未經證實,但在空穴來風,未必無因的情況下,決定不冒險給女兒就讀。不過這都是我家的主觀感覺,大家參考算了!
作者: Waiking    時間: 07-11-3 22:38

播x是新學校,仍未上軌道,校長又新,老師又嫩,管理難免唔到位。我始終認為軟件比硬件重要。陸慶濤話晒係全將軍澳唯一一間拿過傑出學校獎的學校。
作者: corliss_yu    時間: 07-11-3 23:01

作者: 991129    時間: 07-11-4 19:06

原文章由 Waiking 於 07-11-3 22:38 硐表
播x是新學校,仍未上軌道,校長又新,老師又嫩,管理難免唔到位。我始終認為軟件比硬件重要。陸慶濤話晒係全將軍澳唯一一間拿過傑出學校獎的學校。 ...

Totally agree
作者: Snowberry    時間: 07-11-5 00:04

各位,
我女兒也是明年LHT的學生, 未來6年都會在此與各位聯絡. LHT 原不是我最心水的學校, 但却愈看愈喜歡, 我和老公都認為是否好學校不是以硬件來衡量的, 即使外表金碧輝煌, 但教學重心唔掂都是無用的, 所以已決定在LHT落腳了. LHT是一條龍, 羅氏的口碑很好, 且是英中, 6年後不用再煩多次, 心情輕鬆了不少.
作者: jaisy    時間: 07-11-5 16:55

hi,
我個女都會明年升讀LHT, 得閒大家一齊傾下計呀:
其實之前左想右想, 最後都決定呢間, 因為不想要囡囡晨早6:00 起身出區上學呢.
作者: cfpa    時間: 07-11-7 12:11     標題: 回覆 #19 jaisy 的文章

絕對同意 太細既小朋友返太遠既學係好辛苦. 亦面對問題如:-1)食飯. 2)打風落雨, 3)長車程危險性增加 4)如病要返屋企休息.等等. 心儀既學校如太遠真係可能要搬屋遷就一下.
似上係當日interview同LHT老師分享.
小兒好彩可入倒LHT, 真係好開心.   其實當日已經對LHT有好感,係幼稚園已PLAN定去讀保良局,為左入LHT(諗住易D入). 但當時只是WAITING LIST. 入唔倒. 可幸佢地係近年變直資, 如果仲係津貼,相對入讀機會會好細.
到左今日,亞仔INTERVIEW左三間,
1)EC- REJECTED, (冇覺得可惜, 包裝一流, 介紹學校好似做SHOW咁, 校長揚言十年建樹(跟隨退). 行政方面有待改善, 新校在制度上都比時間磨合.)
2)英華- (志在見識傳統名校同堂亞哥就讀)SECOND冇IN.最後放棄(因太遠)保守估計要45分鐘車程
3)LHT - OK
大家多多指教

[ 本文章最後由 cfpa 於 07-11-7 14:47 編輯 ]
作者: DAYDAYCHENG    時間: 07-11-7 13:37

原文章由 cfpa 於 07-11-7 12:11 硐表
絕對同意 太細既小朋友返太遠既學係好辛苦. 亦面對問題如:-1)食飯. 2)打風落雨, 3)長車程危險性增加 4)如病要返屋企休息.等等. 心儀既學校如太遠真係可能要搬屋遷就一下.
小 ...

我都同妳一樣, 三年前就是因為想入LHT所以選擇了PLK幼稚園. 但當時我老公話我駛唔駛咁緊張呀 激死我! 好彩最都入咗
作者: larissayu6    時間: 07-11-8 13:41     標題: 回覆 #6 corliss_yu 的文章

功課唔算多,但要做其他野多,例如:錄音功課(中、英都有,所以要同佢讀熟至可以錄音)、睇圖書(只定要睇的書,所以要有時間去圖書館搵)、網上練習、要學樂器、運動等等...所以要有的是時間囉
作者: jaisy    時間: 07-11-8 14:18

HI cfpa
其實要我放棄出區讀書, 內心真係掙扎左好耐,
因為tko 中學不太吸引, 但出區就要個女辛苦6年朝出晚歸囉.
最後在身邊朋友推薦後, 真係覺得LHT 可以比到信心我, 決定之後真係鬆一口氣了, 六年後再煩吧~~~至少有英中羅氏基金做後盾先啦.

希望明年我們可能一齊傾下佢地上左小一既情況

原文章由 cfpa 於 07-11-7 12:11 硐表
小 ...

[ 本文章最後由 jaisy 於 07-11-8 14:21 編輯 ]
作者: cfpa    時間: 07-11-8 16:00     標題: 回覆 #23 jaisy 的文章

其實作決定真係一d都好容易, "味"讀過真係唔知岩唔岩自己個小朋友. 所以都係基於學校口碑同經驗來作判斷. 相信諗住讀LHT既家長選擇係正確. 哈 .
至於中學, 真係到時至算, 香港教育制度訊息萬變,  一時343, 334. 一時建議冇哂D考試.??? 最好不變應萬變, 攪好小朋友D語文能力. 咁樣就算去邊間讀都唔會差得去邊掛

dd cheung,jaisy & all
妳地好,希望似後大家可以互通多d學校資訊.
作者: 991129    時間: 07-11-8 17:13

Hi, all LHT parents!

May I join to chat?

Agree to your points.  Hope we have made the best decision and my son will enjoy the school life in LHT...

[ 本文章最後由 991129 於 07-11-8 17:14 編輯 ]
作者: jaisy    時間: 07-11-9 11:10

HI 991129,
多D 人一齊傾仲開心呀

原文章由 991129 於 07-11-8 17:13 硐表
Hi, all LHT parents!

May I join to chat?

Agree to your points.  Hope we have made the best decision and my son will enjoy the school life in LHT...

作者: corliss_yu    時間: 07-11-9 22:04     標題: 回覆 #5 larissayu6 的文章

作者: cfpa    時間: 07-11-11 12:04     標題: 回覆 #25 991129 的文章

Of course.
作者: vp3    時間: 07-11-12 23:02

回覆Corliss_Yu #16

我的情况跟你的一樣
, 也是大兒子在優才讀, 而女兒今年是後備.
我只選將軍澳校舍, 所以機會比較少. 你呢?

入不了優才, 我不是太失望, 因為我覺得現在的優才跟數年前不同了, 它變得更像傳統名校, 功課由少變多了, 部分課程教快半年, 催谷學生去考比他們程度高一至三年的公開試.. 數年前我喜歡優才的因素, 有些已經沒有了.
你覺得怎樣?

原文章由 corliss_yu 於 07-11-3 23:01 硐表
各位家長:
GT - Waiting list
其實,我一心一意阿囡會入 GT ,因為我還有一個大仔在 GT 讀,我諗住入讀機會會大 D ,但最後阿囡都是 Waiting lis ...

作者: iwff    時間: 07-11-13 18:28

vp3,

我同意你的講法,我大姑奶個仔係優才讀緊P6, 頭3年真的很開心愉快,但近兩年開始多功課及多要求,因為學校希望學生可以銜接升中學,優才中學係Band 1。所以大姑奶個仔都有補習及仲要上不同的課外活動,都幾忙碌的。優才tko校舍都收了我仔仔,但我都放棄了選擇了另一間直資, 不過我覺得大勢所吹, 直資都不會真的太輕鬆了。

iwff

原文章由 vp3 於 07-11-12 23:02 硐表
回覆Corliss_Yu #16

我的情况跟你的一樣, 也是大兒子在優才讀, 而女兒今年是後備.
我只選將軍澳校舍, 所以機會比較少. 你呢?

入不了優才, 我不是太失望, 因為我覺得現在的優才跟數年前不同了, 它變得更像傳統 ...

作者: corliss_yu    時間: 07-11-13 22:14

作者: vp3    時間: 07-11-13 23:21

Iwff, Corliss_Yu,

多謝你們的分享.  我覺得不少直資學校的理念都不錯, 但實踐起來遇到不少問題, 慢慢地她們又偏離當初的理想, 變得沒那麼前衛, 而向傳統的方向靠攏. 優才和真道都有類似的情况. 這些只是我個人的所見所聞, 可能較片面, 你們有甚麼看法?

播道不收小女, 我已經在LHT註冊了.  如果優才最後不收, 我會在LHT讀.  聽BK的LHT家長說, LHT的功課不是很多, 但可能較深, 要父母跟進.  它的一生一體藝要求, 我看過網站, 不難達到.  畢竟它保證你可以直升英中, 有一定要求也可以理解.  優才也是有了英中後, 才在方向上有所改變.  所以我覺得到最後, 優才和LHT在催谷方面的分別不會很大.
作者: vp3    時間: 07-11-13 23:28

iwff,

Why you gave up GT and chose the other DSS school?  

vp3

原文章由 iwff 於 07-11-13 18:28 硐表
vp3,

我同意你的講法,我大姑奶個仔係優才讀緊P6, 頭3年真的很開心愉快,但近兩年開始多功課及多要求,因為學校希望學生可以銜接升中學,優才中學係Band 1。所以大姑奶個仔都有補習及仲要上不同的課外活動,都幾忙碌的。 ...

作者: larissayu6    時間: 07-11-18 11:20

原文章由 corliss_yu 於 07-11-9 22:04 硐表
larissayu6 :
謝謝你的回覆!!!
有分精英班嗎?? 有排名次嗎?
對不起!! 我有咁多問題!!

我冇問精英班呢個間題喎,我收到風話你知呀,我囡剛剛p.1  名次就要25號派完成績表我至知。好似係大考至有名次..今次係中期試。
作者: Snowberry    時間: 07-11-19 13:37

原文章由 larissayu6 於 07-11-18 11:20 硐表

我冇問精英班呢個間題喎,我收到風話你知呀,我囡剛剛p.1  名次就要25號派完成績表我至知。好似係大考至有名次..今次係中期試。

在今年的簡介會中, 有家長問這問題, 當時校長說津貼時代有以成績分班, 在轉了直資後, 以直資方式入學的已沒有再以成績分班了.
作者: larissayu6    時間: 07-11-19 14:24     標題: 回覆 #1 Snowberry 的文章

咁就係...分精英原因都係大抽奬時入學的學生咩人都有,有d唔係讀書既真係會竟響其他同學,所以轉左直資之後的學生都是選出來的,應該好好多。
作者: 991129    時間: 07-11-19 14:33

原文章由 larissayu6 於 07-11-19 14:24 硐表
咁就係...分精英原因都係大抽奬時入學的學生咩人都有,有d唔係讀書既真係會竟響其他同學,所以轉左直資之後的學生都是選出來的,應該好好多。

Yes, agree.... it seems high pressure if using 成績分班
作者: corliss_yu    時間: 07-11-19 21:52

作者: 991129    時間: 07-11-20 09:08

原文章由 corliss_yu 於 07-11-19 21:52 硐表
Snowberry: larissayu6:
謝謝你的回覆 !!!

各位家長 :
你們還有考其他學校嗎?若有其他學校收,還會讀 LHT 嗎??
請多多聯絡!!!

corliss_yu,

You still cannot make the final decision?

I am still waiting for the result of KTS.  I think I will not choose it even though it accepts my son....

A little bit disappointed that I am not successful to apply the St. Joseph only....:cry:
作者: corliss_yu    時間: 07-11-20 20:11

作者: 991129    時間: 07-11-20 20:29

原文章由 corliss_yu 於 07-11-20 20:11 硐表
991129 :
我還沒有最後的決定,因為我的 first choice 是 GT。
若果你的 first choice 是 St. Joseph,我覺得你應該寫信給校長,表示你仍希望入讀,最緊要是為子女,盡了自己的最大的努力。

...

corliss_yu,

Understood your status.  When you can get the final result of GT?

In my case, yes, St. Joseph is also one of my targets but frankly speaking, St. Jospeh may not be suitable for my son since this is a traditional English primary school and also one of main points that I choose LHT is the students can 直升保良局羅氏基金中學 in future; however, no "through-train" for the students of St. Joseph to its secondary school
作者: corliss_yu    時間: 07-11-22 13:50

作者: Yukmama    時間: 07-11-28 10:29

我看妳已經選擇好了,是不是一定陸慶濤小學?

corliss

努力呀!我估到6月一定有好多位在外邊再選擇呀!

原文章由 corliss_yu 於 07-11-22 13:50 發表
991129:
其實,因為我阿囡只係 waiting list ,都未必等到,灰到顛!!
其實,我想阿囡入讀優才,除了方面接送外,亦因為在優才讀書真的好開心,讀書無壓力,老師勁有愛心,加上無分精英班,又無排名次,學到 o野又無壓力下讀書,是我一直想我 ...

作者: 991129    時間: 07-11-28 11:03

原文章由 Yukmama 於 07-11-28 10:29 發表

我看妳已經選擇好了,是不是一定陸慶濤小學?

corliss

努力呀!我估到6月一定有好多位在外邊再選擇呀!

Yukmama,

Yes, you are right.  How about you?  Have you made the final decision?
作者: cfpa    時間: 07-11-28 11:44

睇見tko比較好既小學好似宣基,馮睛..etc都full哂,就算王余家滐都一樣. 在自行收生階段收盡50%. 其實係得番50%位比我哩d5分家長. 真係要感恩可以入倒LHT. 唔係都幾煩.
作者: DAYDAYCHENG    時間: 07-11-28 13:59

原文章由 cfpa 於 07-11-28 11:44 發表
睇見tko比較好既小學好似宣基,馮睛..etc都full哂,就算王余家滐都一樣. 在自行收生階段收盡50%. 其實係得番50%位比我哩d5分家長. 真係要感恩可以入倒LHT. 唔係都幾煩. ...

我都係咁話, 星期一收到馮晴的信話因為太多人所以REJECTED左小女,我想應該因為只有5分的關係:tongue: 好彩LHT收咗如果唔係都唔知點算
作者: 991129    時間: 07-11-28 16:08

cfpa & DAYDAYCHENG,

Don't think too much and I think we have selected a good school for our kids.  Frankly speaking, I also have no luck to win in the lucky draw.  Hope they will enjoy the school life later.  Excited to wait for the 小一新生會 in May 2008
作者: cfpa    時間: 07-11-28 17:34     標題: 回覆 #46 DAYDAYCHENG 的文章

之前仲幻想可博一博, 唔相信會用哂30%quota,但..事實...
作者: cfpa    時間: 07-11-28 17:39     標題: 回覆 #47 991129 的文章

你講得岩, 唔諗咁多la,期待5月08新生會
作者: 991129    時間: 07-11-29 09:07

原文章由 cfpa 於 07-11-28 17:34 發表
之前仲幻想可博一博, 唔相信會用哂30%quota,但..事實...

我之前入紙抽信義會都不成功.....
直資及私校就有LHT & 九龍塘小學收, 但已放棄九龍塘小學, 因離家太遠, 及沒有直資中學做backup....
作者: 991129    時間: 07-11-29 09:07

原文章由 cfpa 於 07-11-28 17:39 發表
你講得岩, 唔諗咁多la,期待5月08新生會

Yes, see you soon....
作者: DAYDAYCHENG    時間: 07-11-29 13:35

原文章由 991129 於 07-11-29 09:07 發表

Yes, see you soon....

Hi 991129 & cfpa.

Yes, see you soon.
作者: Yukmama    時間: 07-11-30 12:14

我個仔都是考到九龍塘小學,所以都未諗定,我都好辛惱??

原文章由 991129 於 07-11-28 11:03 發表

Yukmama,

Yes, you are right.  How about you?  Have you made the final decision?

作者: 嘉倩-YUKI    時間: 07-11-30 12:19

Dear all
我囡囡都報咗呢間學校已錄取,一早已交註冊學費,但N.C.E(保良局羅富國)現在又收我,我都唔知點取捨??!! 點取捨好呢???請給一些意見.
作者: Yukmama    時間: 07-11-30 13:22

嘉倩-YUKI

其實首先妳在那裡居住,如果TKO,我會讀LHT,因兩間都是PLK & 直資,而且LHT有一條龍中學,不用6年後又找過學校,如果妳有個細仔/女,還可以跟著一起,所以都很好...

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘小學 & LHT,因我都是有個細女,而且我又是住TKO,但個個朋友都叫我九龍塘小學先,唔得才轉回TKO學校,所以我都好煩

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-30 12:19 發表
Dear all
我囡囡都報咗呢間學校已錄取,一早已交註冊學費,但N.C.E(保良局羅富國)現在又收我,我都唔知點取捨??!! 點取捨好呢???請給一些意見.

作者: 嘉倩-YUKI    時間: 07-11-30 15:28

Dear Yukmama
我有位朋友住係大埔康樂園,佢自己本身係九龍塘讀幼稚園.小&中學,所以佢都叫佢囡囡去又九龍塘的母校讀,但該校長的見解就係:[以一時車程返學,倒不如讓小朋友睡多一陣啦,因小朋友要6年風雨不改咁返,會好影響小朋友學習...]後來我朋友決定安排返佢囡囡在大埔返學.所以我都不願囡囡返學太遠.
其實我住油塘,TKO來回車程都幾遠, 聽聞坐校車要1小時,若自己接送都要35-45分鍾,你話頭唔頭痛呀??不過,好彩有位朋友佢嘅囝囝現在係LHT讀P1,佢會帮我接送哦

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 13:22 發表
嘉倩-YUKI

其實首先妳在那裡居住,如果TKO,我會讀LHT,因兩間都是PLK & 直資,而且LHT有一條龍中學,不用6年後又找過學校,如果妳有個細仔/女,還可以跟著一起,所以都很好...

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘 ...

作者: 991129    時間: 07-11-30 17:57

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 12:14 發表

我個仔都是考到九龍塘小學,所以都未諗定,我都好辛惱??

Really?  It's so great...
But KTS is so far away for me because I live in Sai Kung;therefore, I will select LHT....
作者: 991129    時間: 07-11-30 17:59

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 13:22 發表
嘉倩-YUKI

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘 ...

但個個朋友都叫我九龍塘小學先,唔得才轉回TKO學校...

Yukmama,

What do you mean?
作者: Waiking    時間: 07-11-30 20:09

你手握兩張入場劵,遲早都要放棄其中一間,早些做決定,備取生家長會十分感激你。
作者: itbaby    時間: 07-11-30 23:38     標題: 我個女考到了!保良局陸慶濤小學

各位家長好,小兒今年讀緊PLK的幼稚園,希望明年可以考到陸慶濤小學,但唔知今年面試情況係點,同埋收生要求呢?

希望你哋可以分享一下,謝謝!:
作者: 991129    時間: 07-12-1 07:44

原文章由 itbaby 於 07-11-30 23:38 發表
各位家長好,小兒今年讀緊PLK的幼稚園,希望明年可以考到陸慶濤小學,但唔知今年面試情況係點,同埋收生要求呢?

Yes, higher priority will be offered to the students from the  kinders of PLK...

Regarding the intereview format, you can check the following link for more details:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1169090&extra=page%3D19
作者: jaisy    時間: 07-12-1 10:38

itbaby,
我個女就唔係讀PLK的幼稚園, 今年收左正取生.

原文章由 itbaby 於 07-11-30 23:38 發表

作者: billyyanst    時間: 07-12-1 22:17

Me too!

我估如果有2個小朋友INTERVIEW係同分, 咁讀佢KINDER先至會有優勢

原文章由 jaisy 於 07-12-1 10:38 發表
itbaby,

作者: 嘉倩-YUKI    時間: 07-12-1 22:54

我聽囡囡間學校嘅校長講,如果報LHT,佢哋o個間(PLK)會優先收取.

原文章由 billyyanst 於 07-12-1 22:17 發表
Me too!

我估如果有2個小朋友INTERVIEW係同分, 咁讀佢KINDER先至會有優勢

作者: itbaby    時間: 07-12-4 17:51     標題: 我個女考到了!保良局陸慶濤小學

多謝你哋的回覆!但我想問,除咗陸慶濤外,TKO區內直資的學校哪一間較好呢,同埋學費如何?我已睇咗之前的討論,是否優才比較好呢?其實我想揀直資,係希望個仔能夠升到英文中學!:
作者: 自然    時間: 08-1-27 15:27

[quote]原文章由 itbaby 於 07-12-4 17:51 發表
陸慶濤有一條龍直上羅氏基金中學,而TKO區內直資的學校有優才,播道書院及真道書院.學費方面:真道每月$2200其它就唔知,優才唔係好好.但希望記住每一間學校有不同的教學方法而最緊要小朋友是否夾唔夾.
作者: LillianL    時間: 09-2-10 14:42

我想問如果唔係主流的PLK幼稚園, 被收機會是否仍然佔優呢?, 因為阿女讀果間PLK幼稚園教學方法不同, 比較新, 又唔係好出名.

原帖由 jaisy 於 07-12-1 10:38 發表
itbaby,

作者: itbaby    時間: 09-2-11 12:22

坦白講,最緊要小朋友面試的表現,當然係PLK就會好少少,就算首輪入唔到,都可以搵幼稚園校長寫信幫手.所以你囡囡的幼稚園並不是主流的,我相信沒有太大的問題.

作者: LillianL    時間: 09-2-13 17:29

Thank you.

因為要決定阿囡讀那一間K1, 都未有耐到小一, 好怕選錯校,真係好頭痛.
作者: ansonbb    時間: 09-2-16 13:18

I have visited LHT school but I found the site is quite small and old as compared with other 直資 or TKO 津校. Did anyone know whether the school will do something to improve it ? Also, is this school very 谷成績 ?
作者: cfpa    時間: 09-2-17 14:32

原帖由 ansonbb 於 09-2-16 13:18 發表
I have visited LHT school but I found the site is quite small and old as compared with other 直資 or TKO 津校. Did anyone know whether the school will do something to improve it ? Also, is this school ...

I haven't heard that LHT will plan to renovate in coming soon. For you, it should be taken into account.
To me, I guess the software is most imporatant rather than hardware.
Hope it can solve your question and get the right choice.
作者: Felixcwt    時間: 09-10-26 02:08

Agreed!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5