教育王國

標題: 請問有冇自閉症小朋友家長??入黎傾下... [打印本頁]

作者: patpat234    時間: 07-9-19 00:12     標題: 請問有冇自閉症小朋友家長??入黎傾下...

尋日同阿仔去左評估中心,醫生話阿仔有自閉症傾向.
其實表面睇,阿仔好正常,只不過係曳d,同唔聽話....
原來阿仔語言發展遲緩,下星期4歲,但佢o既語言發展只係o岩o岩叫做去到3歲.

我又唔係好擔心,反而個人心情仲輕鬆左,對住佢冇之前咁嬲.
但呢一刻始終都要搵d治療輔助下佢.
有冇邊d學費唔太貴,而又o岩有自閉症小朋友o既課程呢?
作者: iam    時間: 07-9-19 09:16

原文章由 patpat234 於 07-9-19 00:12 硐表
原來阿仔語言發展遲緩,下星期4歲,但佢o既語言發展只係o岩o岩叫做去到3歲.

我又唔係好擔心,反而個人心情仲輕鬆左, ...

http://www.heephong.org/chi/frontpage/front.php

click上面條link, 裡面有協康會各中心辦的「活動」,活動不似課程,通常得數堂,而且主流小朋友也可讀。

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_news_list.php

這是協康會的青蔥計劃,有活動,也有較多「訓練」,不過訓練較貴,且要排期。

另外,醫生有無同你排訓練?E位就是早期訓練,似補習形式,I位就是幼兒中心兼收位,在一般幼兒中心返學,但有I位老師睇住,並有些訓練。S位就是特殊位,全天候式訓練。
作者: annie7711    時間: 07-9-19 09:47

原文章由 patpat234 於 07-9-19 00:12 硐表

那你現在安排怎麼服務給他?
作者: AmyLo22    時間: 07-9-20 08:30

Hi,

上次在bk內看到有一媽咪介紹以下資料, 中心開辦者是一對很有心幫人的夫婦.

言語治療  庭恩兒童中心  tel:35868261
9:00-1:00  2:00-5:00
尖沙咀海洋中心  
HKD300/45min
導師是專業言語治療師

主要是幫一些沒有能力去支付外面很貴學費的家長,而小朋友又是未輪到政府服務的.

若你合條件可致電去輪候,不過好像也要排半年.

原文章由 annie7711 於 07-9-19 09:47 硐表

那你現在安排怎麼服務給他?

作者: linus仔    時間: 07-9-20 14:00

有自閉症傾向的小朋友, 除左言語治療之外, 也要接受職業治療.  言語治療係專注言語溝通0既發展, 職業治療係幫助整體發展.  真正自閉症0既小朋友好少淨係言語發展遲緩!  

而家好多家長都誤解左自閉症=唔識講0野. 但其實問題唔係咁簡單, 小朋友0既認知發展(cognitive skill) 同社交發展(social skill)都係大前提!

少少感想, 可能坊間近來好多私人言語治療服務, 令到家長都以為只要搵言語治療就ok!  每個小朋友0既發展都唔會係單一方面0既!
作者: mygoddish    時間: 07-9-20 15:27

linus仔講得好正確,自閉傾向並不是單單語言發展遲媛,而係一個整體小朋友心理&心智&能力發展,包括感覺統合失調,欠缺社交能力,因而沒有自信等,也是精神科的一種。

如果你仲有懷疑,你去協康做多一次評估,佢地好專業架.而且可以比到更多意見比你。

我仔仔下個月5歲,現在語言表達能力是2歲8個月,語言理解能力為3歲.有感覺統合失調,例如:唔識單腳跳,唔識攀爬,唔敢玩千秋,滑梯,等等....

佢2歲半時已評估為自閉傾向,表面與一般小朋友無異.
而家係協康做緊語言治療,職業治療,物理治療,而且有一個社工去跟進.
我知市面上有很多私人評估中心,我唔知你去果間專唔專業,但我知協康係非牟利機構,政府也有資助,你去問下啦

[ 本文章最後由 mygoddish 於 07-9-20 15:30 編輯 ]
作者: patpat234    時間: 07-9-20 17:52

我仔都係由健康院轉介去政府o既評估中心評估....
至於私人果d我唔會考慮太貴.
我見協康d治療都要$600/45min,講真我都唔會考慮,對我黎講太貴.
乜唔係做左一次評估之後,半年內丙做就唔準o既咩???
做多次會唔會唔準?

原文章由 mygoddish 於 07-9-20 15:27 硐表
linus仔講得好正確,自閉傾向並不是單單語言發展遲媛,而係一個整體小朋友心理&心智&能力發展,包括感覺統合失調,欠缺社交能力,因而沒有自信等,也是精神科的一種。

如果你仲有懷疑,你去協康做多一次評估,佢地好專業架. ...

作者: KATRINE    時間: 07-9-22 11:52

原文章由 patpat234 於 07-9-20 17:52 硐表
我仔都係由健康院轉介去政府o既評估中心評估....
至於私人果d我唔會考慮太貴.
我見協康d治療都要$600/45min,講真我都唔會考慮,對我黎講太貴.
乜唔係做左一次評估之後,半年內丙做就唔準o既咩???
做多次會唔會唔準?

...

請問有無協康電話
我囝囝佢成日喊,見到人又喊,攪到我好擔心佢有無問題
作者: mamee    時間: 07-9-22 12:17

原文章由 KATRINE 於 07-9-22 11:52 硐表

請問有無協康電話
我囝囝佢成日喊,見到人又喊,攪到我好擔心佢有無問題

協康會 青蔥計劃辦事處
九龍深水埗大埔道70號太子中心二樓

電話: 2393 7555
網址: http://www.heephong.org

[ 本文章最後由 mamee 於 07-9-22 12:18 編輯 ]
作者: annettelo97    時間: 07-9-23 10:20

Mygoddish,

請問你幾時發現BB有自閉性傾向? 我宜家BB已10個月, 對聲音無乜特別反應, 但佢嘅聽覺驗過無問題, 而且注意力不習中, 手脚協調不好, 基本上係整體發展遲緩, 那是自閉傾向嗎? 你BB有呢個情況嗎?

Annette
作者: 竹葉青    時間: 07-9-24 12:03

hi,

大家好呀,我囝囝現在3.5歲,佢被評為有自閉傾向,佢有語言能力,但只係英文,中文就只得2歲到能力,佢對英文學得好快佢自己睇碟就會學識,但佢又識聽我地講中文喎真奇怪.但佢就對食物好固執佢由細到大都唔食粉麵同飽類,佢食既野只有食茄汁撈飯同我家附近一間既肉操飯,餅乾,糖,薯條,橙汁,苹果汁,香蕉,apple,朱古力cake,雪糕同朱古力.其如野就乜都唔肯試同食,佢睇開d book or玩既野,人地攞佢,佢就會咬人(只係係學校),總知唔順佢意就會發敏,但如佢同平時佢又好開心成日笑喎,佢又識睇人開心唔開心,佢見姐姐哭佢又會叫佢"don't cry"又攞紙巾比佢叫佢"smile",見我怒唔出聲,佢又識唔出聲知我怒佢,一見爸爸就同佢講"mama anger"咁.
學習方面寫就唔係太得,佢like做手工同亂咁畫,佢識好多動物名稱(英文)佢又識分見到幾隻唔同動物一齊就叫"animal", 我估e d都係佢睇vcd學識d名...
想請問其實佢e類情況多唔多呢?又算嚴唔嚴重呀!佢地叫我揾i位,但囝囝現讀國際班因之前見佢唔多講中,但英又跟講下就試下點知佢返兩三個week就講多好多野喎咪繼續囉,但現在叫我轉都唔知點好又驚佢一下只轉全中佢會更唔識同人溝通喎,但有i位學校又冇乜英文喎咁點算好呀!可以比d意見我嗎!
作者: YRaymond    時間: 07-9-24 16:14     標題: 請問有冇自閉症小朋友家長??入黎傾下 ...

If 太貴, perhaps take a team course instead of 1 to 1 lesson.
Don't wait, you may suffer more if the kids get elder ....
作者: yuki63    時間: 07-9-27 02:33

原文章由 竹葉青 於 07-9-24 12:03 硐表
hi,

大家好呀,我囝囝現在3.5歲,佢被評為有自閉傾向,佢有語言能力,但只係英文,中文就只得2歲到能力,佢對英文學得好快佢自己睇碟就會學識,但佢又識聽我地講中文喎真奇怪.但佢就對食物好固執佢由細到大都唔食粉麵同飽 ...

照你寫的,仔仔的狀況不算嚴重,其實你要主要看他的社交,他會不會和其他小朋友有好的溝通,非語言都有好正常的溝通方式.你家中是不是以英文為主語?但呢類小朋友有的真是識英文,不識中文,另外就是你要少讓仔仔看vcd,看得多電視的小朋友專注力要差些.我仔仔細個時就是最中意看電視,模仿電視都好叻,但當時我完全唔知道發生什麼事.仔仔仲細,你多同他講生活上的東西.讓他對身邊的東西多d留意.有的傾向的小朋友,到大可能會冇嘢.加油.
作者: TYH    時間: 07-9-27 20:14

作者: 竹葉青    時間: 07-9-28 11:42

HI YUKI63

好多謝你呀,我地其實係家係多用中文,不過仔仔由少就對英文好快學到,中文就教好耐先識講一兩個字,佢兩個月就入育嬰院,當然係全中文啦,但好奇怪佢都係唔識講野到兩歲都係,但我就發現佢識認英文字母同數字(佢都係up英),咁我初初又擔心佢有語言問題,咪即管比佢返下國際幼稚園囉,點知佢返左個月就講多好多當然全是英文,所以我現在都唔知同唔同佢轉校好,我又驚轉左全中,佢溝通唔到連野都唔講就幣喇.煩呀
我會試下比少d vcd佢睇喇,但因為我仲有個女讀小三時常要睇下佢功課,所以有時會開隻vcd佢睇等佢唔好走來走去,不過我e兩day都開始試下比其他野佢做等佢唔睇vcd,佢好like cutting呀我比紙佢自己畫d綫上去就cut出來,佢玩左好耐呀有d成績,我咁做啱唔啱呀!

原文章由 yuki63 於 07-9-27 02:33 硐表

照你寫的,仔仔的狀況不算嚴重,其實你要主要看他的社交,他會不會和其他小朋友有好的溝通,非語言都有好正常的溝通方式.你家中是不是以英文為主語?但呢類小朋友有的真是識英文,不識中文,另外就是你要少讓仔仔看vcd,看 ...

作者: yuki63    時間: 07-9-28 14:25

原文章由 竹葉青 於 07-9-28 11:42 硐表
HI YUKI63

好多謝你呀,我地其實係家係多用中文,不過仔仔由少就對英文好快學到,中文就教好耐先識講一兩個字,佢兩個月就入育嬰院,當然係全中文啦,但好奇怪佢都係唔識講野到兩歲都係,但我就發現佢識認英文字母同數字( ...

有時變動為他哋帶來好多困擾,自閉的小孩怕生活被打亂.其實你仔仔能力應該很高,所以不要太過擔心,就是多d陪他玩,不要讓他在一個人的世界中太耐.有姐姐最好拉,他的語言有個模仿對象,媽媽能樂觀對仔仔都有幫助.你已經做得好好拉.
作者: mariobie    時間: 07-9-29 21:53

竹葉青
你同我仔仔好相似呀!我仔仔响兩歲八個月時被評有自閉傾向,而家都無訓練比佢。
我仔八月時剛三歲,現在响普通幼稚園番K1。頭兩星期當然上校車有喊(都肯上車),而家上車仲同我講 'Bye mummy',好開心。佢能夠識讀及認A-Z。
He likes English more than Cantonese.
I leave the phone no. to you. Let us discuss how to solve these problem.
作者: 竹葉青    時間: 07-10-2 13:21

HI,

咁其實我仲應唔應該同仔仔轉校好呢?現在國際班會唔會因太自由而管唔好佢情緒同禮貌呢,但學語言就好正喎,同埋可以比佢地自由發揮創作等.我最近揾到間幼兒園係用蒙特梭利教學同每日下午都有一小時外籍上課好似都幾好同埋佢地有i位架,不過唔知要排幾耐,我諗住佢地即有e d學生d老師應該都識d跟進掛,我咁諗啱唔啱呢?你地知唔知蒙特梭利教法對佢地有冇幫助架,因我唔太清楚E個教學法有咩好處只係聽人講話好咋.好煩呀都唔知轉唔轉校好又有冇需要轉,15/16/15/16........HELP
作者: waodin    時間: 07-10-2 19:00

作者: bigb    時間: 07-10-3 14:32

每個小朋友學講說語有快有慢,我個仔都四歲半先講說話,不用擔心,最重要專心訓練
有一個特別個供參考
www.autism-parents.com
作者: bakusensei    時間: 07-10-3 22:32

原文章由 竹葉青 於 07-10-2 13:21 硐表
HI,

咁其實我仲應唔應該同仔仔轉校好呢?現在國際班會唔會因太自由而管唔好佢情緒同禮貌呢,但學語言就好正喎,同埋可以比佢地自由發揮創作等.我最近揾到間幼兒園係用蒙特梭利教學同每日下午都有一小時外籍上課好似都 ...

hi 竹葉青 ,

You may wish to read the following news:

Thursday, August 16, 2007
Montessori and Autism - An Interview with Michelle Lane
I am so delighted to present my most recent interview. As many of you know, the incidence of autism diagnosis is on the rise, and parents everywhere are searching for the best therapies to help their children. Since Maria Montessori began her work with children who were learning disabled, many people wonder if Montessori is a good fit with autism therapy.

I've been eager to learn more about the Montessori-autism connection, so when I heard about Michelle Lane's work I jumped at the chance to interview her. Michelle is one of those people who is just amazingly talented in so many areas. Luckily, she's chosen to focus most of her time and attention on using the Montessori method with autistic children.

The school that she founded, The Lane Montessori School for Autism, is the first of its kind. I learned quite a bit from talking to Michelle, and I hope this information will be helpful to many people.

Take a look!

An Interview with Michelle Lane of The Lane Montessori School for Autism .

(link of the interview: http://www.montessoriforeveryone.com/Lane-Montessori-School-for-Autism_ep_67-1.html )

btw, 竹葉青, would u mind advising the kindergarten your kid is attending? pm is also ok. I would like to know if it fits my friend's kid too.

Million thanks!
作者: 路人(甲)    時間: 07-10-16 13:15

hi

各位同路人, 我仔今年6歲幾啦~~~
係自閉症傾向, 今年啱啱讀小一, 開左學1個幾月,
d問題開始黎啦~~~ 好頭痛, 又好心痛:cry:

[ 本文章最後由 路人(甲) 於 07-10-16 17:01 編輯 ]
作者: Anntang88    時間: 07-10-19 22:59

原文章由 路人(甲) 於 07-10-16 13:15 硐表
hi

各位同路人, 我仔今年6歲幾啦~~~
係自閉症傾向, 今年啱啱讀小一, 開左學1個幾月,
d問題開始黎啦~~~ 好頭痛, 又好心痛:cry:

請問是出了什麼問題呢
作者: 路人(甲)    時間: 07-10-21 21:37

原文章由 Anntang88 於 07-10-19 10:59 PM 硐表
請問是出了什麼問題呢

佢本身都5係咁識講野, 再+上冇里頭
咁e+d靚仔好鬼醒+ma, 玩多2玩就知佢傻傻地,
咁未開始蝦佢law~~~ 蝦左佢仲要惡人先告狀,
蝦佢5識表達, 令到佢好委屈, 就 左出黎,
好彩d老師都好錫佢, 而且仲話相信我仔會打人,
不但冇罰我仔, 仲安慰左佢, 逗返佢開心tim:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5