教育王國

標題: 有冇人聽過"胡成珠心算" [打印本頁]

作者: LydiaWong    時間: 07-9-17 21:11     標題: 有冇人聽過"胡成珠心算"

如題. Thanks!
作者: zoeskf312    時間: 07-9-17 21:48

我女女剛剛學完
作者: 亞薛    時間: 07-9-17 22:49

有無網址? 幾錢/堂

原文章由 zoeskf312 於 07-9-17 21:48 硐表
我女女剛剛學完

作者: LydiaWong    時間: 07-9-17 23:22

zoeskf213,
Is it good? How old is your daughter when she started the course? Do you recommend it?
原文章由 zoeskf312 於 07-9-17 21:48 硐表
我女女剛剛學完

作者: zoeskf312    時間: 07-9-18 21:10

他們主張四歲半開始, 由基礎班至第四期共五期, 每期十二堂 / 三個月, 平均二千左右一期。

胡成珠算忠此要令小朋友聽和手運用, 聽老師講 (e.g. 5+5+5.... ) 專心, 耐性,其實理念很好的   

但很視乎個小朋友的能力了和家長要陪每晚珠心萛 個小朋友不願的話 大人要迫 他們做的
我個女被我迫住試升的了   

但女女的心算和理解題目的能力事實高過同齡的小朋友
作者: missannlee    時間: 07-9-19 11:54

我是小學教師,我接觸過不少在胡成珠算學習過珠算的學生.發現他們的能力的確比一般小朋友好(不單在數學方面),相反,我對和學校協辦的珠算團體就十分反感.他們的師資很差,有些學生學完後會有反效果.

原文章由 zoeskf312 於 07-9-18 21:10 硐表
他們主張四歲半開始, 由基礎班至第四期共五期, 每期十二堂 / 三個月, 平均二千左右一期。

胡成珠算忠此要令小朋友聽和手運用, 聽老師講 (e.g. 5+5+5.... ) 專心, 耐性,其實理念很好的   

但很視乎個小朋友的能 ...

作者: LydiaWong    時間: 07-9-19 20:39

Thanks zoeskf312 and missannlee for your feedback. I just wonder do they just concentrate on calculations, how about understanding and logic of math, do they touch on that as well?
作者: missannlee    時間: 07-9-19 21:26

以我所知,他們不是單單教數學的,他們都著重" understanding and logic of math"

原文章由 LydiaWong 於 07-9-19 20:39 硐表
Thanks zoeskf312 and missannlee for your feedback. I just wonder do they just concentrate on calculations, how about understanding and logic of math, do they touch on that as well?

作者: easykids    時間: 07-9-19 23:03

不單只聽過,仲那裡渡過了將近6yrs.我家住Fanling,every Sunday 都會返去。由新界去九龍,風雨不改。咁你話呢間學社對我仔仔講幾咁重要!胡老師絕對係一個好老師,呢5年幾,我除學到“一手好數”外,仲學好多數學以外。我在bk都見有好多媽媽搵珠算老師,我亦一一覆過佢,其實我都真係好希望老師能夠高調少少,等多小朋友受惠。

原文章由 LydiaWong 於 07-9-17 21:11 硐表
如題. Thanks!

作者: LydiaWong    時間: 07-9-20 13:21

easykids,
Thanks a lot for you info. How old is your child? What other things that your child have learned? Please share your experience. Thanks again.
原文章由 easykids 於 07-9-19 23:03 硐表
不單只聽過,仲那裡渡過了將近6yrs.我家住Fanling,every Sunday 都會返去。由新界去九龍,風雨不改。咁你話呢間學社對我仔仔講幾咁重要!胡老師絕對係一個好老師,呢5年幾,我除學到“一手好數”外,仲學好多數學以 ...

作者: susannahwin    時間: 07-9-27 15:27

一個很好課程,我的女兒早已畢業,但我覺得此課程還令她的智能提升。
作者: wilsonsandy    時間: 07-9-27 16:19

請問你囡囡幾歲開始課程,我囡囡現在是4歲,這年歲適合開始嗎?另請問有沒有地址及電話?

感謝回覆

我女女剛剛學完

作者: QQTT    時間: 07-9-27 20:47

Mr Wu is definitely good. My girl started to learn at 4.5 yrs old and finish the 1.5 yrs abacus course at 6. Then my younger boy start at 5 yrs old and also finished the course by now. I planned to let them learn it at k2 and finished it by K3 as kinder kids hv more time to practice.

One serious advice, parents MUST prepare to practice with the kids everynight around 10-20 mins. If parents don't hv time and patient to practice with kids, you shouldn't enrol for it cos it is really tough.

One different theory of Mr Wu's abacus to the other abacus course that I agree very much is : Mr Wu's abacus based on listening not reading ie kids do the abacus based on listening to adult to speak out the number, per Mr Wu, listening can force the kids to concentrate otherwise they can't follow the number and parents will know it at once. But if you let kids to do the abacus exercise (like the other abacus course) by reading the number by themselves, they will just dreaming around and do it  slowly and not efficiently. By training their concentration by listening, i think it is also useful in dictation in primary.

One more, Mr Wu do like an educator rather than a merchant/businessman/money maker. If your kids can't catch up with the standard ie not pass the test by each course end, he cannot promote to upper class, you may either choose to quit or to repeat. Mr Wu says no need to waste time and money if kids can't catch up.....thus you will found fewer and fewer kids when promoted to upper class......

As far as I know, abacus course only train for abacus, concentration, (i think can also help brain development) but NOT in understanding the concept of math. There should be another course in Mr Wu's to study for understanding the concept of math...

Above are my experience based on my 2 kids + 3 years learning at Mr Wu's fm 2004 to mid of 2007. As both of my kids already finished the course, i don't know whether my info is still update or not.
作者: zoeskf312    時間: 07-9-28 20:51

電話 27892993

4歲半才開始剛好小一前完全課程, 只要家長願意偑合胡老師, 他會願意花心機幫忙跟不上的小朋友。

我女女學的過程很不容易, 但出來的結果她自已也知道是 very

家長只要跟一跟小朋友, 就會明白怎用運算的, 反到家點教她學的了。

原文章由 wilsonsandy 於 07-9-27 16:19 硐表
請問你囡囡幾歲開始課程,我囡囡現在是4歲,這年歲適合開始嗎?另請問有沒有地址及電話?

感謝回覆

作者: Eva**    時間: 07-9-28 22:11

原文章由 zoeskf312 於 07-9-28 20:51 硐表
電話 27892993

4歲半才開始剛好小一前完全課程, 只要家長願意偑合胡老師, 他會願意花心機幫忙跟不上的小朋友。

我女女學的過程很不容易, 但出來的結果她自已也知道是 very

家長只要跟一跟小朋友, 就會 ...

請問係邊區?有沒有7歲才開始學?
作者: easykids    時間: 07-9-28 22:58

長沙灣(元州側)

原文章由 Eva** 於 07-9-28 22:11 硐表

請問係邊區?有沒有7歲才開始學?

作者: easykids    時間: 07-9-28 23:30

sorry ar...現在才覆你。因為小女兒剛升上小一,所以冇乜時間上bk。
我大仔已10yrs了。在4.5yrs時去胡老師那裡學珠算的。同樣地用了about1.5yrs就finished珠算course,then 被mr.wu chose 了入精英班。同時我仔仔報了應用題班,一直到宜家都仲上緊堂。
my son now is in p.5.maths成績從來都不用擔心,考試也是自己攪掂。at school,老師chose him to learn奧數,今年將會有機會代表school比賽。仔仔對maths有非常濃厚的興趣,連老師都認為佢腦筋轉得好快。其實呢好大部份原因都係因為胡老師用心的教導,令小朋友充滿自信。大部份我在學社接觸過的小朋友,maths都係不錯的,仲有好幾個都叻過我仔仔,所以我常常都會在bk的珠算topic介紹比媽媽,因為胡老師的教學方式真係能令小朋友得。相信我大家做父母,用咁多時間、金錢、心機,都係希望小朋友真係學到la!btw,胡老師的中文班都好出色,呢樣可能冇咁多人知!

原文章由 LydiaWong 於 07-9-20 13:21 硐表
easykids,
Thanks a lot for you info. How old is your child? What other things that your child have learned? Please share your experience. Thanks again.

作者: zoeskf312    時間: 07-9-29 22:25

有心吾怕遲

原文章由 easykids 於 07-9-28 22:58 硐表
長沙灣(元州側)

作者: PiggyLee    時間: 07-9-30 17:07

原文章由 easykids 於 07-9-28 23:30 硐表
sorry ar...現在才覆你。因為小女兒剛升上小一,所以冇乜時間上bk。
我大仔已10yrs了。在4.5yrs時去胡老師那裡學珠算的。同樣地用了about1.5yrs就finished珠算course,then 被mr.wu chose 了入精英班。同時我仔仔報了應 ...

Hi, easykids,

I am interest in this course.  Would you please PM me or is there any web site for that.  Thanks a lot.
作者: Eva**    時間: 07-9-30 18:00

我啱啱幫仔仔報咗名,仲聽咗個家長簡介會,覺得都幾好~好冀望快d上堂~
請問基楚班大嘅會學到甚麽?幾耐會看到成果~
作者: easykids    時間: 07-10-1 00:13

係ar,我都知今日有家長會,因為我個仔都有份做示範。
基礎班其實都會學到好多,簡單加減數應該都會學識,你可以望本手冊就會略知一二。

原文章由 Eva** 於 07-9-30 18:00 硐表
我啱啱幫仔仔報咗名,仲聽咗個家長簡介會,覺得都幾好~好冀望快d上堂~
請問基楚班大嘅會學到甚麽?幾耐會看到成果~ [/quote]
作者: MMMONSTER    時間: 07-10-1 02:12

Could anybody tell me sthg about today parents day, coz I am sick today, cannot attend the talk. I am afraid I can't study with my girls at home later, coz I think he did tell    how to practice with the kids at home, and how to use     the CD.
作者: 囡囡媽    時間: 07-10-1 06:56

easykids,

Please check pm.  Thanks!!

原文章由 easykids 於 07-10-1 00:13 硐表
基礎班其實都會學到好多,簡單加減數應該都會學識,你可以望本手冊就會略知一二。

原文章由 Eva** 於 07-9-30 18:00 硐表 http://forum.baby-kingdom.com/ ...

作者: sindyfong    時間: 07-10-2 11:54

不用擔心,你接送小朋友上/下課時,你可以再詢問他們,他們很樂意教導你的.

原文章由 MMMONSTER 於 07-10-1 02:12 硐表
Could anybody tell me sthg about today parents day, coz I am sick today, cannot attend the talk. I am afraid I can't study with my girls at home later, coz I think he did tell    how to practice with  ...

作者: MMMONSTER    時間: 07-10-2 16:05

sindyfong,

Thank you!

mmmonster
作者: plato    時間: 07-10-3 14:05

Hi easykids,

Can you pm me the address and contact? I want to apply for my daughter.

Thanks.

原文章由 easykids 於 07-10-1 00:13 硐表

原文章由 Eva** 於 07-9-30 18:00 硐表 http://forum.baby-kingdom.com/ ...

作者: wilsonsandy    時間: 07-10-5 19:11

謝謝你的資料,我想我都讓囡囡k2下期開始,我明天會打電話問問詳情,恐怕冇位 

原文章由 zoeskf312 於 07-9-28 20:51 硐表
電話 27892993

家長只要跟一跟小朋友, 就會 ...

作者: avislai    時間: 08-3-26 14:32

Can you e-mail the information to me?
[email protected]

Thanks a lot!

原文章由 easykids 於 07-9-19 23:03 發表
不單只聽過,仲那裡渡過了將近6yrs.我家住Fanling,every Sunday 都會返去。由新界去九龍,風雨不改。咁你話呢間學社對我仔仔講幾咁重要!胡老師絕對係一個好老師,呢5年幾,我除學到“一手好數”外,仲學好多數學以 ...

作者: avislai    時間: 08-3-28 09:23

好想比個仔學, 但會返唔倒教會, 好矛盾, 點算 ? 是否一定是星期日早上上堂呢?
作者: pppig    時間: 08-3-31 11:43

easykids,

你好, 仔仔己經5歲多, 成日想佢學珠心算, 可以pm資料給我嗎?
Thanks!
作者: 淺草小町    時間: 08-4-1 13:39

Please PM to me regarding the detail information of 胡成珠心算. Many Thanks for your help.
作者: sachan701    時間: 08-4-3 13:38

我都好想知道胡成珠心算的資料,請email比我吖,唔該晒!
作者: ddgirl    時間: 08-4-4 11:53

原文章由 easykids 於 07-10-1 00:13 發表

Dear easykids,
Could u plse pm me the contact of the tution center plse? Thank you very much!
作者: heidikl    時間: 08-4-7 23:36     標題: 回覆 #17 easykids 的文章

thanks for everyone sharing. Regret that I knew that so late as my son is already 6 yrs old now. Is it still good for him to apply for 胡成珠心算 now??
作者: wooyee    時間: 08-4-8 16:28

我都想要資料,但我個仔九歲會唔會太遲唔收.

作者: abacausteacher    時間: 08-4-16 13:10     標題: information about 胡成珠算

For those who have PM me the E-mail address, I have already sent the information to you, If you cant received the mail, Pls PM me again

原文章由 sindyfong 於 07-10-2 11:54 發表
不用擔心,你接送小朋友上/下課時,你可以再詢問他們,他們很樂意教導你的.

作者: cheukyingma    時間: 08-4-16 16:32

Hi,

Can anybody pm the details for me?? thanks!
作者: abacausteacher    時間: 08-4-18 13:55

I have E-mail to you la~ Did u receive?

原文章由 cheukyingma 於 08-4-16 16:32 發表
Hi,

Can anybody pm the details for me?? thanks!

作者: abacausteacher    時間: 08-4-22 10:17

For those who have PM the E-mail address to me, I have already send E-mail to them. By the way, you can go to the following links to visit their Website

http://simonwuabacus.hk/main.htm

原文章由 wooyee 於 08-4-8 16:28 發表
我都想要資料,但我個仔九歲會唔會太遲唔收.

作者: easykids    時間: 08-4-22 23:51

sorry ar...好耐冇上bk呢個topic,所以miss好多答你資料。不過,abacausteacher都已答了了,相信你們也很清楚。上面個網頁現在可預留學位,真是方便了很多。見到網頁章程內所提到的課程,各位都可能會覺得好犀利,係咪真…但咁多年後,我再看到呢d簡介,原來係真,所以我都真係好佩服胡老師。
我的女兒也是今期基礎班的,希望她能夠努力學習la!最好就可以好似哥哥咁勤力練習la!

原文章由 ddgirl 於 08-4-4 11:53 發表

Dear easykids,
Could u plse pm me the contact of the tution center plse? Thank you very much!

作者: billysim    時間: 08-4-24 09:59

pls check pm, tks,
作者: catcatmom    時間: 08-6-26 12:49

easykids

請問胡老師說話慢不慢? 我囡囡(4.5yrs)聽中文不太好. 可以學嗎? 聽聞他們對追不上的學生可補課?不收錢嗎?

thks!

原文章由 easykids 於 07-9-19 23:03 發表

作者: easykids    時間: 08-6-27 00:15

胡老師說話的速度並不太快。4.5yrs學珠算應該係一個合適的年齡。至於補課,我兩個小朋友都未試過,所以不太清楚有冇收費。但以我估計,胡老師應該唔會收補課費用的。因為只要小朋友肯用心學,老師便會用心教。相反,不尊重學習的同學,就算更叻,老師也會放棄。其實你可以看看胡老師的網頁!
http://www.simonwuabacus.hk/

原文章由 catcatmom 於 08-6-26 12:49 發表
easykids

請問胡老師說話慢不慢? 我囡囡(4.5yrs)聽中文不太好. 可以學嗎? 聽聞他們對追不上的學生可補課?不收錢嗎?

thks!

[ 本文章最後由 easykids 於 08-6-27 00:17 編輯 ]
作者: catcatmom    時間: 08-6-27 13:56

easykids

thks for yr reply.
我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我會去試吓,雖然學費一期付1900蚊, 好貴吓!不過教得好,時間慳了,都係一條數,因之前問過兒童xx學會大約8x/hr.
其實我個女係講英文, 聰就得,講唔得. 我要trainup佢聽中文數目字先,所以10月先至報.我希望可以訓練佢左右腦,想野快些,如果上到小學,都有幫助係bonus!
唔該曬!  

問題由4.5 YRS開始,完曬要幾耐?

原文章由 easykids 於 08-6-27 00:15 發表
胡老師說話的速度並不太快。4.5yrs學珠算應該係一個合適的年齡。至於補課,我兩個小朋友都未試過,所以不太清楚有冇收費。但以我估計,胡老師應該唔會收補課費用的。因為只要小朋友肯用心學,老師便會用心教。相反,不尊重學習 ...

作者: AhiruNoPekk    時間: 08-6-27 15:05

請問胡老師的五個級別,分別學什麼?
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....
因為我的小朋友在坊間的補習班學了6個月, 想抽班, 唔係係咪由期基礎班學起呢?

原文章由 catcatmom 於 08-6-27 13:56 發表
easykids

我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我 ...

作者: 加油站    時間: 08-6-28 19:00

以我所知佢哋每期3個月, 請問有無讀緊的小朋友媽咪可以話我知
第一期後, 小朋友識到什麼?
2nd期後, 小朋友識到什麼?
3rd期後, 小朋友識到什麼?
urgent, thanks

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-6-27 15:05 發表
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....
因為我的小朋友在坊間的補習班學了6個月, 想抽班, 唔係係咪由期基礎班學起呢?

...

作者: tramtram    時間: 08-6-29 17:23

剛剛去完簡介會好欣賞胡生教學理念.

不過, 唔知係唔係我對數字敏感度低, 佢教我地用算盤時, 我都有點困難, 老公重笑我係胡生口中 "懶" 人, 好彩佢吸收到, 日後真係要大家分工合作.

希望囡囡成功啦.

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-29 17:26 編輯 ]
作者: easykids    時間: 08-7-1 00:21

分基礎班、一期、二期、三期、四期,全都是12堂的。
至於有媽媽問,每一期學咩,真係好難咁分開講。只可以話你知,學完成個course後,小朋友計算的速度會非常快,亦會懂正負數,也會做到兩計(同一時間運算兩題數)。至於乘除,我唔知胡老師會唔會再開返,但我可以話你知,即使唔學乘除,對小朋友的影響依然不大。以我仔仔為例,佢有方法去計到快的(at
least老師覺得係快) 。
不過,有一樣學珠算是不能少的,就是要勤力練習。只要辛苦一段時間,打好基礎後,便會好多了!

原文章由 catcatmom 於 08-6-27 13:56 發表
easykids

我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我 ...

作者: easykids    時間: 08-7-1 00:24

只雖做些評估,老師便會幫你編班了。是不一定由基於班讀起的。

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-6-27 15:05 發表
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....

...

作者: Leechi    時間: 08-7-3 17:46     標題: 點解唔學乘除? 是否沒有需要?

原文章由 easykids 於 08-7-1 00:21 發表
分基礎班、一期、二期、三期、四期,全都是12堂的。
至於有媽媽問,每一期學咩,真係好難咁分開講。只可以話你知,學完成個course後,小朋友計算的速度會非常快,亦會懂正負數,也會做到兩計(同一時間運算兩題數)。至於乘除,我唔 ...

easykids,
點解唔學乘除? 是否沒有需要?對學校沒有多大幫助?
作者: easykids    時間: 08-7-4 00:12

其實幾年前係有的,但好似聽過(因太耐,唔係好記得邊個講)話實則個效果唔係咁顯注,所以無需花時間,花金錢去學。但早排都好多家長問會唔會攪返,所以都唔知會唔曾打動老師開返班呢?!
但正如我所講,我仔仔冇學到乘除,但我唔覺佢慢囉!當然學就可能會更快la!至於你話用學校,我仔仔就絕對應付到有餘了!

原文章由 Leechi 於 08-7-3 17:46 發表

easykids,
點解唔學乘除? 是否沒有需要?對學校沒有多大幫助?

[ 本文章最後由 easykids 於 08-7-4 00:13 編輯 ]
作者: reenadad    時間: 08-7-19 23:23     標題: 香港兒童珠算中心

作者: doctor0419    時間: 08-7-23 20:22

作者: rabbitpiggy    時間: 08-7-24 08:27

原文章由 doctor0419 於 08-7-23 20:22 發表
"胡成珠心算", 當然有聽過, 仲知道口碑幾好tim.

不過, 以個人黎睇, 其實珠心算係唔需要俾錢人教, 只有家長係有心, 就可以做到.

珠心算, 開始時, 可能需要多d時間教小朋友, 每日30-60min, 當小朋友識晒d口訣, 就 ...

不好意思, 請恕我笨.

我想請教, 為何要學珠心算呢? 是為了令小朋友計加減數好快些或是准時或是其他什麼原因呢?
作者: PIGPIGMA    時間: 08-7-24 11:39

請問自己教, D教那裡石買??另外點樣教小朋友由用算盤到唔洗用算盤呢個階段??? 可以指教嗎??

原文章由 doctor0419 於 08-7-23 20:22 發表

不過, 以個人黎睇, 其實珠心算係唔需要俾錢人教, 只有家長係有心, 就可以做到.

珠心算, 開始時, 可能需要多d時間教小朋友, 每日30-60min, 當小朋友識晒d口訣, 就 ...

作者: doctor0419    時間: 08-7-24 19:06

作者: doctor0419    時間: 08-7-24 19:12

作者: petpet1117    時間: 08-7-24 20:58

請問胡老師每班有幾多人?
想問吓係差不多年齡一班定不論年齡一齊上堂?
作者: rainstarwater    時間: 08-7-25 01:47

作者: rabbitpiggy    時間: 08-7-25 10:17

原文章由 doctor0419 於 08-7-24 19:06 發表
你係咪問教材? 教材你只需去d書局買有關珠心算既exercise(一奪6冊), 再買埋個算盤, 個exercise會先教小朋友認珠, 再計基本加減數, 然後本書會教埋d口訣, 循序漸進. 本exercise仲會教埋圖像化(即係個算盤係小朋友個腦 ...

算盤是否有分不同程度的呢? 什麼5珠, 7珠? 是嗎?

教材那間出版社較好呢? 那間書局有得買呀?
作者: 曲曲    時間: 08-7-25 15:16

作者: catcatmom    時間: 08-7-27 18:50

doctor0419

不好意思, 我想問, 你的小朋友可5可以做到無算盤, 都可以係腦裡有一個算盤形象, 用手指點點吓張台, 能做到+ - 數 ?  即心算同珠算都得?

其實我很想個送亞女去胡老師到學, 但今個暑假先比佢去了學 "手指算" (跟珠算原理一樣) , 但老師就說她完全發夢, 之後我跟老師說她平日說英文, 因幼稚園無中文的, 但我原本以為她可以聽中文數字,但e+知5得! 邊度有英文珠心算?  
所以我唯有自己教, 請問你用開果隻教材, 是什麼出版社, 這樣去書局買,不會盲摸摸,可否pm給我?唔該!

thks!

catcatmom

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-28 13:17 編輯 ]
作者: catcatmom    時間: 08-7-28 20:48

曲曲

唔知你住係邊區, 唔係一齊教, 因教自己既小朋友好難, group埋其他小朋友會好些, 起瑪d小朋友注意力會集中d, 我搵到一本叫<兒童珠心算>a1-a6, 國際兒童教育有限公司, 每本$38.-, 不過裡exercise 唔多, 不知doctor是否指這6本.希望有家長再回應自己教既心得.

catcatmom   

原文章由 曲曲 於 08-7-25 15:16 發表

請問你教材係邊到買?練習係邊間出版社?
我都想試下教,我2個小朋友如果一齊比錢學負擔太大。

作者: doctor0419    時間: 08-7-28 20:54

作者: catcatmom    時間: 08-7-28 21:30

doctor0419

多謝回應. 有問題再請教你.

manythks

catcatmom

原文章由 doctor0419 於 08-7-28 20:54 發表
是, 就是這一套了, 這套書可以給父母教小朋友如何撥珠, 加減乘除, 循序漸進.

至於exercise, 你們可以上網找珠心算中心的地址, 然後walk-in買exercise就ok啦.

...

作者: Josa    時間: 08-7-29 07:19

doctor:

請問有關珠心算的exercise有冇個書名??

個算盤邊度買???

原文章由 doctor0419 於 08-7-24 19:06 發表
你係咪問教材? 教材你只需去d書局買有關珠心算既exercise(一奪6冊), 再買埋個算盤, 個exercise會先教小朋友認珠, 再計基本加減數, 然後本書會教埋d口訣, 循序漸進. 本exercise仲會教埋圖像化(即係個算盤係小朋友個腦 ...

作者: doctor0419    時間: 08-7-29 16:58

作者: Josa    時間: 08-7-29 18:24

算盤邊度買???

原文章由 doctor0419 於 08-7-29 16:58 發表
a1-a6, 國際兒童教育有限公司, 每本$38.-,

作者: doctor0419    時間: 08-8-1 19:02

作者: Daisy媽咪    時間: 08-8-2 17:15

原文章由 doctor0419 於 08-8-1 19:02 發表
YES, 阿仔WIN左啦! 精英選拔賽佢係參賽組別WIN左總冠軍啦.
^^

我想問果女九歲至學, 會否太遲 ? 另個仔四歲又會否太細呢 ?
作者: doctor0419    時間: 08-8-3 23:48

作者: doctor0419    時間: 08-8-3 23:50

作者: wynma    時間: 08-8-4 17:23

Dear Josa,

今日見到在大眾書局只售$19, 很平宜呢! 會員仲有9折添!

原文章由 Josa 於 08-7-29 18:24 發表
算盤邊度買???

作者: sindyfong    時間: 08-8-5 17:29

我個仔學左好耐
佢數學進步左
作者: rainstarwater    時間: 08-8-12 04:31

作者: doctor0419    時間: 08-8-12 19:33

作者: catcatmom    時間: 08-8-13 11:36

doctor0419

你好! 我教女教到無心機, 因佢好似無mud興趣, 而加係學緊4-2+1=?甘就無問題, 遲d學+5之後,又再-, 就好難,對佢來講.

我o林我都要比亞女出去學, 因有其他小朋友一齊係開心d, 有搶答吓問題,d小朋友先至有興趣. 我知"胡"係最出名, 但$1900一期,比左讀唔上,唔算???

但我知 "正x" 果間都唔錯喎! 好似$100/一堂.胡就1.5hr一堂,有無甘好耐性呀d小朋友?

另外,女仔學珠算,好似無男仔甘叻呢!

catcatmom

原文章由 doctor0419 於 08-8-12 19:33 發表
每天都要做20題左右 (10題心算, 10題珠算), 一般在15分 鐘內完成,

作者: yuki0808    時間: 08-8-24 00:30

請問仲有冇多 d information??
作者: Josa    時間: 08-8-31 00:32     標題: 有冇胡成珠心算賣的 4隻 cd 出讓??

如有,請pm我價錢及交收地點,thx!
作者: hiaatso    時間: 08-10-29 12:33     標題: 回覆 # 的文章

絕對同意,我個大仔都學完,今日知道佢地1月份已有新班時間表,都會幫個細仔報
作者: 小木偶媽咪    時間: 08-10-30 08:11

我果個都係女,上到第四期,
次次分開男女比賽,一定係女仔贏
所以係冇話男仔叻啲既,反而覺得女仔留心啲專心啲

原帖由 catcatmom 於 08-8-13 11:36 發表
doctor0419

你好! 我教女教到無心機, 因佢好似無mud興趣, 而加係學緊4-2+1=?甘就無問題, 遲d學+5之後,又再-, 就好難,對佢來講.

我o林我都要比亞女出去學, 因有其他小朋友一齊係開心d, 有搶答吓問題,d小朋友先至有 ...

作者: easonkinki    時間: 08-11-1 15:55

我想問新生要等幾耐先有位架?
作者: keihei224    時間: 08-11-3 14:03     標題: 回覆 # 的文章

最少3個月啦,因為佢地3個月先開一期,仲要額滿即止.佢地1月份既新班時間出o左啦

http://www.simonwuabacus.hk/
作者: hiaatso    時間: 08-11-10 09:52     標題: 回覆 # 的文章

我昨天幫個朋友打電話去問,佢地仲有位wor~我個仔就已經報左啦~
作者: easonkinki    時間: 08-11-27 14:50

你地小朋友幾歲開始學架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5