教育王國

標題: 英華小學小一面試 [打印本頁]

作者: licca    時間: 07-9-16 02:56     標題: 英華小學小一面試

係咪有人已經收左面試信?
你地幾多號交表?  幾多號面試?
我7號交表仲未有信
作者: OnHo    時間: 07-9-16 08:40

我係7號晚簡介會當晚交表, 昨日收信, 星期一下午見校長!

OnHo

原文章由 licca 於 07-9-16 02:56 硐表
係咪有人已經收左面試信?
你地幾多號交表?  幾多號面試?
我7號交表仲未有信

作者: littlekid    時間: 07-9-16 12:53

我家姐係9月13日交表的, 但昨天收到信通知, 在 18/9 見校長, 222/9面試。您有冇兩個日子的?

原文章由 OnHo 於 07-9-16 08:40 硐表

OnHo

作者: gwan    時間: 07-9-16 15:44

do you need to bring your son to see the principal at the first meeting??

原文章由 littlekid 於 07-9-16 12:53 硐表
我家姐係9月13日交表的, 但昨天收到信通知, 在 18/9 見校長, 222/9面試。您有冇兩個日子的?

作者: ianmami    時間: 07-9-16 20:51

原文章由 OnHo 於 07-9-16 08:40 硐表

OnHo

OnHo, 你o甘早交左啦 我成11日才去交... 有排才有機interview
作者: OnHo    時間: 07-9-16 20:54

ianmami,

我都係7/9晚交, 星期一下晝見校長, 星期六上晝見老師!
可能你都會係呢幾日收到通知啩?!

OnHo
原文章由 ianmami 於 07-9-16 20:51 硐表

OnHo, 你o甘早交左啦 我成11日才去交... 有排才有機interview

作者: Uran    時間: 07-9-16 21:03

各位 mami︰

我都收到信, 我就下星期二見,估唔到咁快見,因我好遲先交。

原文章由 OnHo 於 07-9-16 20:54 硐表
ianmami,

我都係7/9晚交, 星期一下晝見校長, 星期六上晝見老師!
可能你都會係呢幾日收到通知啩?!

OnHo

[ 本文章最後由 Uran 於 07-9-16 22:16 編輯 ]
作者: 露比    時間: 07-9-16 22:35

我就8/9/2007上星期六交表.
昨晚收到信是18/9/2007星期二上午9:00 至 10:00 見校長.並要帶中/英文圖書各一本.
22/9/2007 星期六上午8:30面試.要帶生活照片一張.
作者: 94075702    時間: 07-9-16 22:51

露比,

是否大仔早d in?
原文章由 露比 於 07-9-16 22:35 硐表
昨晚收到信是18/9/2007星期二上午9:00 至 10:00 見校長.並要帶中/英文圖書各一本.
22/9/2007 星期六上午8:30面試.要帶生活照片一張. ...

作者: 露比    時間: 07-9-16 22:54

天軍媽
有可能.
作者: d2343130    時間: 07-9-16 23:00

想請問已收信的是否有宗教/兄長/父親-舊生之類的背景??
因我都早過你地比表, 咩聲氣都無?????

原文章由 94075702 於 07-9-16 22:51 硐表
露比,

是否大仔早d in?

作者: d2343130    時間: 07-9-16 23:03

咩叫大仔....即2002年8月31日前出世....
因培正都話明,遲過呢日出世的唔好問佢地比表....
原文章由 露比 於 07-9-16 22:54 硐表
天軍媽
有可能.

作者: 露比    時間: 07-9-16 23:14

原文章由 d2343130 於 07-9-16 23:00 硐表

以上條件全部都不是.
所謂 大仔只是2002年 1月出世.
作者: Unclejt    時間: 07-9-16 23:28

原文章由 d2343130 於 07-9-16 23:00 硐表

或者早交表放嚮底咪遲D處理lor...
作者: YCWPS    時間: 07-9-16 23:41

天軍媽,
我睇唔係大仔早d in,
我頭先問咗朋友,佢仔仔係6月,
好似7/9交表,都收到信in 18/9 & 22/9.
我就14/9先交表,都未收到信,我估安排中...

YCWPS

原文章由 94075702 於 07-9-16 22:51 硐表
露比,

是否大仔早d in?

作者: Uncle-DOS    時間: 07-9-17 02:37

原文章由 露比 於 07-9-16 22:35 硐表
22/9/2007 星期六上午8:30面試.要帶生活照片一張. ...

我都是 9月8日交表, 但未收到信.
作者: Cartier    時間: 07-9-17 09:09

原文章由 Unclejt 於 07-9-16 23:28 硐表
或者早交表放嚮底咪遲D處理lor...

: : 我都係咁諗, 成千幾個applications, 我就唔信可以scan過晒黎揀人in 先.  

好似大部份都係7號交form的收到信, 睇怕都係7號收晒form之後開始做野.
作者: miffy    時間: 07-9-17 09:44

作者: 小兒兒    時間: 07-9-17 10:01

原文章由 miffy 於 07-9-17 09:44 硐表
我10號交表, 但收唔到信

帶中英文圖書?? 要即場表演讀書?? 最衰英華唔選我, 呢d我仔強項。

請問今天會點interview法呢? 有無人去完可告訴我?
作者: Elsamouse    時間: 07-9-17 10:19

miffy
interview人人都有份的,唔駛愁.
可能學校未出哂信,等多幾日先啦
咁樣你地反而多d時間準備,仲好啦
作者: KLLP    時間: 07-9-17 10:20

Miffy,

Every boy should got a chance for the 1st and 2nd interview according to the briefing session.  I think the school is arranging it.  

原文章由 miffy 於 07-9-17 09:44 硐表
我10號交表, 但收唔到信

帶中英文圖書?? 要即場表演讀書?? 最衰英華唔選我, 呢d我仔強項。

作者: cclbaby    時間: 07-9-17 10:28

miffy,

唔駛咁緊張﹗我見您周圍咁問人,放心啦﹗我有兩個fds 都報左, 一個收到信, 一個仍未收到, 佢地都是在 1/9 及 8/9 交表的, 所以可能學校收到好多表, 佢先抽 d 出來見, 您太緊張啦﹗ Take it easy﹗
作者: helenjoe    時間: 07-9-17 10:31

我係1/9簡介會即日交表, 暫時未收到面試信.
作者: applemama    時間: 07-9-17 10:53

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round 15mins. seems no reading out the books and just causal chatting in Cantonese. Everyone got a drawing and bookmark at the end.
作者: cclbaby    時間: 07-9-17 11:04

O I C, 咁帶書重咩呢?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

作者: OnHo    時間: 07-9-17 11:11

可能驚d小朋友等得耐會悶啩?

OnHo
原文章由 cclbaby 於 07-9-17 11:04 硐表
O I C, 咁帶書重咩呢?

作者: helenjoe    時間: 07-9-17 11:12

applemama,

謝謝你告知, 即係家長在外面等, 對嗎?
你仔仔今早9時面試, 係咪佢讀k.3下午班?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

[ 本文章最後由 helenjoe 於 07-9-17 11:14 編輯 ]
作者: OnHo    時間: 07-9-17 11:18

請問幅 圖畫係小朋友自己畫既畫 or 林校長送俾佢地呢?

OnHo

作者: HuiTung    時間: 07-9-17 11:21

原文章由 OnHo 於 07-9-17 11:11 硐表
可能驚d小朋友等得耐會悶啩?

OnHo

OnHo,

If so, I might bring some not so serious books la ...
作者: 小兒兒    時間: 07-9-17 11:29

請問知不知帶的圖書有什麼用呢?
作者: licca    時間: 07-9-17 12:28

有interview的家長:

我7號交表仲未為聲氣, 朋友的兒子(學業獎, 參加很多活動) 12號交表明天已經面試.  會唔會按成績 而劃分先後.

簡介會說見老師先, 但係事實是見校長先.  校長有收生權, 佢可能在first interview已經選定了人.   
作者: benben    時間: 07-9-17 12:29

甘多 applicants. . . .林校長個個都見. . . .都好唔得閒 bor!!!!
作者: littlekid    時間: 07-9-17 13:16

我家姐個女沒有參加課外活動, 學業獎只有K1 上學期時考到第9名及 K2 時下學期考到第10名, 所以沒有什麼特別可 SALE 的 POINT, 我估唔會按成績, 可能人數較多, 分幾次 IN.

原文章由 licca 於 07-9-17 12:28 硐表
有interview的家長:

我7號交表仲未為聲氣, 朋友的兒子(學業獎, 參加很多活動) 12號交表明天已經面試.  會唔會按成績 而劃分先後.

簡介會說見老師先, 但係事實是見校長先.  校長有收生權, 佢可能在first intervi ...

作者: 小兒兒    時間: 07-9-17 13:35

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:16 硐表
我家姐個女沒有參加課外活動, 學業獎只有K1 上學期時考到第9名及 K2 時下學期考到第10名, 所以沒有什麼特別可 SALE 的 POINT, 我估唔會按成績, 可能人數較多, 分幾次 IN.

...

我個小朋友都係一般小朋友, 幼稚園沒有排名的成績表. 也沒什麼特別出色的課外活動和. 家庭也只是一般小康之家, 連中產也算不上. 但只不過我份profile做得好有心機, 印了好多全家幅和家庭活動相片. 相信不是只in "高級小朋友" 的.

interview應該人人也有份, 只是時間安排上要改善一下.
老實說, 安排得係太急, 沒考慮過他人的處境, 之前明明說會在9月內的星期六嘛及先係見老師唔係校長, 收到信時我也弄得不明白了.

仲有, 如果郵局send遲了一天miss左interview的日子又點呢? 尊重他人好似另一個學校無想過的問題, 無俾什麼時間我們安排, 小朋友要上學, 家長也要上班, 請假也要時間嘛, 不是沒責任的話唔返就唔返喎, 係咪?

始終都係第一年轉直資, 沒經驗interview, 相信過多幾年in會安排得好好多.
作者: littlekid    時間: 07-9-17 14:00

我同意您的說法。我家姐要明天請假(好彩唔係今日in, 因要預早通知公司的), 加上佢個女是讀上午班的, 所以亦要請假。

如真的郵遞延誤, 就冇左個機會, 學校應該要諗一諗這方面。

您幾時 in 呀?我就未收到信, 只有我家姐有信呀﹗

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 13:35 硐表

我個小朋友都係一般小朋友, 幼稚園沒有排名的成績表. 也沒什麼特別出色的課外活動和. 家庭也只是一般小康之家, 連中產也算不上. 但只不過我份profile做得好有心機, 印了好多全家幅和家庭活動相片. 相信不是只in " ...

作者: PaPa    時間: 07-9-17 14:03

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:16 硐表

...

英華係男校呀!

作者: iwff    時間: 07-9-17 14:12

英華係男校,點解會有女仔報名的。

另外我覺得小朋友要請假不返學(雖然係幼稚園)而去面試, 不是很好的安排, 好多學校都可以安排星期六什至星期日,但安排平日仲要係小朋友的返學時間,我就不是很同意了。

P.S. 我沒有幫仔仔報名,只是路過,因為英華離家太遠了。

iwff

原文章由 PaPa 於 07-9-17 14:03 硐表

英華係男校呀!

作者: Cartier    時間: 07-9-17 14:18

英華第一年辦直資, 我都預左行政安排上會好混亂.:-|
作者: 小兒兒    時間: 07-9-17 14:33

原文章由 Cartier 於 07-9-17 14:18 硐表

我係星期六收到信, 星期一要interview, 問你死未!?
似乎不太會關心和體諒家長呢! 那怎可相信家校能夠互相合作呢?
其實很多學校也是安排星期六interview的, 只是到2nd in才可能要安排平日, 但也不會今天叫人明天去in囉. 今次英華給我的安排有點失望, 對於入唔入到似乎已經看得輕了一點, 沒有聽簡介會時咁想入讀了. 就由佢自由發展啦!
作者: applemama    時間: 07-9-17 14:37

原文章由 helenjoe 於 07-9-17 11:12 硐表
applemama,

謝謝你告知, 即係家長在外面等, 對嗎?
你仔仔今早9時面試, 係咪佢讀k.3下午班?

4 groups in one hour, around 3 students did not show up.All parents are sitting in conference room watching ATV TV on Ying Wa. 5 boys queued up and then went outside, came back in 15 mins. My boy went back to school in Kowloon Tong after interview. He is in AM session.

I was shocked when receive the letter on Sat evening as we were given such a short notice.  May be this is now efficient Principal Lam is!!! I prefer weekday rather than Sat which usually crash with other interviews.  Some boys have to rush for 3 interviews in one Sat before. So they properly cannot perform well. Kindergarten should have understanding that the students will be on leave when attending interview.  Today, some boys came with one mum or grand parents only.  As we do not have any chance to see the school seniors, so it doesn't matter.
作者: barry326    時間: 07-9-17 14:44

Do you know the interview content?
作者: helenjoe    時間: 07-9-17 15:06

原文章由 Cartier 於 07-9-17 14:18 硐表

同意!
作者: littlekid    時間: 07-9-17 15:08

打錯字, 是男。

原文章由 PaPa 於 07-9-17 14:03 硐表

英華係男校呀!

作者: littlekid    時間: 07-9-17 15:12

咩可以由 grandparents 帶去 in.?咁我就唔駛請假啦﹗咁您知唔知幾時有 result 呢?

原文章由 applemama 於 07-9-17 14:37 硐表

4 groups in one hour, around 3 students did not show up.All parents are sitting in conference room watching ATV TV on Ying Wa. 5 boys queued up and then went outside, came back in 15 mins. My boy we ...

作者: 小兒兒    時間: 07-9-17 15:43

原文章由 littlekid 於 07-9-17 15:12 硐表
咩可以由 grandparents 帶去 in.?咁我就唔駛請假啦﹗咁您知唔知幾時有 result 呢?

依書直說, 理解是:
信上寫明是家長或監護人帶申請人去, 所以如果你的申請表上填的是家長(父母)資料, 就應該父母去; 如果你申請表上填的是監護人資料, 就應該監護人去, 明白未?
作者: applemama    時間: 07-9-17 15:44

原文章由 littlekid 於 07-9-17 15:12 硐表

Nobody checked the parents at all.  Nobody checked the document also!! Teacher just tick the name and you can go into conference room. Teachers are friendly and efficient. Still have to go again on 22/9 8am and no further information at this stage.

Some questions on the books (not reading out the content) and activities.  All boys were very happy when they came out.

[ 本文章最後由 applemama 於 07-9-17 15:48 編輯 ]
作者: littlekid    時間: 07-9-17 15:50

I haven't received a letter, only my sister has it.  She will bring her son to see the principal.  How about you?

原文章由 gwan 於 07-9-16 15:44 硐表
do you need to bring your son to see the principal at the first meeting??

作者: 20020102    時間: 07-9-17 15:52

我都係9月7日交表,而且是大仔都未收到信,唔知會唔會要有宗教背景會快d呢 ?
作者: littlekid    時間: 07-9-17 16:12

Thanks applemama,  

But do you know why we want to bring the books?

原文章由 applemama 於 07-9-17 15:44 硐表

Nobody checked the parents at all.  Nobody checked the document also!! Teacher just tick the name and you can go into conference room. Teachers are friendly and efficient. Still have to go again on  ...

作者: littlekid    時間: 07-9-17 16:16

我家姐成家人都唔係信教的, 而我家人都冇, 但點解我家姐有信而我冇呢?而我家姐個仔是8月出世的, 我就3月份。咁我估唔係大仔先 in 啦﹗唔知學校用什麼來作準呢?

原文章由 20020102 於 07-9-17 15:52 硐表
我都係9月7日交表,而且是大仔都未收到信,唔知會唔會要有宗教背景會快d呢 ?

作者: barry326    時間: 07-9-17 16:18

Littiekid,

Did you try to call the school and ask the situation? May be the school has just sent out the letter.
作者: fcbttkw    時間: 07-9-17 16:23

我9月8日交表,今日收信,19/9見校長、22/9見老師!收信後隔一日就見,真係好急!
作者: littlekid    時間: 07-9-17 16:24

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 15:43 硐表

依書直說, 理解是:
信上寫明是家長或監護人帶申請人去, 所以如果你的申請表上填的是家長(父母)資料, 就應該父母去; 如果你申請表上填的是監護人資料, 就應該監護人去, 明白未? ...

您見左未呀?
作者: d2343130    時間: 07-9-17 16:35

都真係好想知,如果小朋友或家長請唔到假會點....當然,你有心入讀就要配合學校, 但其實學校有無想過家人的安排....唔係個個家長都係在家(無工作做), 間間公司都有準則點請假....當然佢地第1次轉直資係可以理解, 但logically想, 學校辨活動, 都無可能今日講將會有活動,明日就要你來參加, 唔係就自誤....

我覺得佢地處理失當....

我當然未有收到信, 當初未聽簡介會已交form仲比咗份唔係太理想的profile比學校,我心想, 如果知林校長d教小朋友的想法甘好玩又貼心,應該再比心機整, 不過, 點都好啦form都比咗,睇下到時點再算....

原文章由 fcbttkw 於 07-9-17 16:23 硐表
我9月8日交表,今日收信,19/9見校長、22/9見老師!收信後隔一日就見,真係好急!

作者: HuiTung    時間: 07-9-17 16:46

原文章由 fcbttkw 於 07-9-17 16:23 硐表

fcbttkw,

May I know your time on 22/9?
作者: littlekid    時間: 07-9-17 16:52

嘩﹗您今日有信收, 但又係咁快 in 的, 我仍未收到信呀?咁睇來學校的信會陸續 send 出來啦﹗好緊張呀﹗

作者: ianmami    時間: 07-9-17 17:02

原文章由 HuiTung 於 07-9-17 16:46 硐表

fcbttkw,

May I know your time on 22/9?

HUITUNG, 你幾時in 呀
作者: 叮叮噹噹    時間: 07-9-17 17:54

我都岩岩先收到信, 19/9interview, 5:45-6:45Pm, 我8號交表, 近排好忙, 可能請唔到假/早走, 唔知點好!
作者: Cyrus123    時間: 07-9-17 18:00

我和hb也請off, so 99 帶仔去,but this sat. 我地會三口子一齊去.

作者: yy13    時間: 07-9-17 18:20

想問下
依家暫時係咪全部都係22/9 2nd in
我13號下晏交表
唔知會唔會又係呢2日收到信呢
作者: helenjoe    時間: 07-9-17 18:47

原文章由 yy13 於 07-9-17 18:20 硐表
想問下
依家暫時係咪全部都係22/9 2nd in
我13號下晏交表
唔知會唔會又係呢2日收到信呢

我仔仔同學, 12/9交表都未收到面試信.
作者: miffy    時間: 07-9-17 19:41

作者: OnHo    時間: 07-9-17 20:12

我相信每一個申請既小朋友都一定有得係呢個禮拜見林校長同呢個星期六見老師, 純粹係發信有先後而已!
今日我"莊"過果張面試名單, 見d號數都係唔跟次序, 所以我諗一定唔係有人所講既校方預先screen 左一批"特別"出黎見左先既講法!

我仔仔既沒有校外攞獎, 又非大仔(2002年9月出世), 爸爸既非舊生, 我地亦唔係有宗教背景...所以...

我估呢兩日. 大家都會陸續收到通知信架喇!

OnHo
原文章由 miffy 於 07-9-17 19:41 硐表
cclbaby

我真係好緊張, 我驚咁多人申請, 會連in都沒有得in嘛, 我放英華做first choice, 侒侒上次去英華, 佢好鍾意, 我做portfolio時, 佢知我是做比林校長, 佢即刻同我講, 個封面的字由佢寫, 佢用唔同顏色逐筆寫, 同 ...

作者: JAMmama    時間: 07-9-17 21:20

原文章由 d2343130 於 07-9-17 16:35 硐表
都真係好想知,如果小朋友或家長請唔到假會點....當然,你有心入讀就要配合學校, 但其實學校有無想過家人的安排....唔係個個家長都係在家(無工作做), 間間公司都有準則點請假....當然佢地第1次轉直資係可以理解, 但logically想, 學校辨活動, 都無可能今日講將會有活動,明日就要你來參加, 唔係就自誤....

我覺得佢地處理失當....

我當然未有收到信, 當初未聽簡介會已交form仲比咗份唔係太理想的profile比學校,我心想, 如果知林校長d教小朋友的想法甘好玩又貼心,應該再比心機整, 不過, 點都好啦form都比咗,睇下到時點再算....

你都未知當事人, 若果是真的未能依時出席, 校方會否不接受你改期, 便這麼快下判斷是"處理失當"?

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今日要見校長的日子, 因為這幾天跟本沒有開過信箱.....

點知回家開信箱.....原來....我今日真係miss咗個interview....(其實今早還想....咁多人今日in, 都是9月7日交form, 我自己都係....會唔會中呢?!) 點知, 真係中咗, 真係想喊出來, 當時已經是7點幾....!

我乜都無理, 即刻打電話到學校office, 無人聽....於是博吓去學校一轉, 看看見不看到校長 (我家住得很近和我知道林校長很夜都未放工)....點知到校門時.....便見到校長了

佢一見到我, 知道件事後, 還安慰我, 不打緊....叫我明早打電話去office再約時間! 所以....我覺得學校安排是有彈性的, 不要太擔心就不到時間, 便會miss機會! 我們的學校是有人情味....林校長是對學生這麼貼心, 對我們做家長更會是體諒的! 不要這麼快便下定論好了!

大家一起努力! 共勉之!

PS : 大家未收到信的, 記著每天都要開信箱了, 校長說因為太多人, 而希望見晒每一位報名者, 所以, 她每天要接見一百個小朋友, 每五個一小組接見, 因為有參不多1,800位報名者! 所以, 未收到信的, 請慢慢用心等待, 只是先後問題而已! 放心!
作者: helenjoe    時間: 07-9-17 21:29

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 21:20 硐表

你都未知當事人, 若果是真的未能依時出席, 校方會否不接受你改期, 便這麼快下判斷是"處理失當"?

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今 ...

JAMmama,

今晚開信箱看, 我都未收到信.
謝謝你的告知. 大家加油!
作者: JAMmama    時間: 07-9-17 21:44

原文章由 OnHo 於 07-9-17 20:12 硐表
我相信每一個申請既小朋友都一定有得係呢個禮拜見林校長同呢個星期六見老師, 純粹係發信有先後而已!
今日我"莊"過果張面試名單, 見d號數都係唔跟次序, 所以我諗一定唔係有人所講既校方預先screen 左一批"特別"出黎見 ...

應該用這兩星期來interview,  因為校方已編了22 & 29.09.07為first interview! 所以, 今星期未接見者, 下星期都有安排, 放心!
作者: codychan    時間: 07-9-17 21:51

有無攪錯呀,今日收信,聽日就見校長,點同老細攞假呀,佢真係唔諗下人地的難處呢? 我勉強攞到,但老公就100%攞唔到,点算呢?撞啱22/9我又去唔到,老公話放棄唔好見,但我唔甘心,點算好
作者: kachunma    時間: 07-9-17 22:21

原文章由 codychan 於 07-9-17 21:51 硐表
有無攪錯呀,今日收信,聽日就見校長,點同老細攞假呀,佢真係唔諗下人地的難處呢? 我勉強攞到,但老公就100%攞唔到,点算呢?撞啱22/9我又去唔到,老公話放棄唔好見,但我唔甘心,點算好 ...

我今天先收到信,點知竟是今天下午見校長,過左 點算?
作者: JAMmama    時間: 07-9-17 22:28

原文章由 kachunma 於 07-9-17 22:21 硐表

我今天先收到信,點知竟是今天下午見校長,過左 點算?

我情況完全和你一樣! 不過, 唔怕, 林校長講話明天打電話再約過! 佢都知今天有人miss咗, 好似我咁無開信箱, 佢明白和體諒, 不要擔心! 佢話今日miss個d, 會盡量安排星期六一齊再見過! 唔好喊! 笑返吓!
作者: kachunma    時間: 07-9-17 22:33

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 22:28 硐表

我情況完全和你一樣! 不過, 唔怕, 林校長講話明天打電話再約過! 佢都知今天有人miss咗, 好似我咁無開信箱, 佢明白和體諒, 不要擔心! 佢話今日miss個d, 會盡量安排星期六一齊再見過! 唔好喊! 笑返吓! ...

我日日都有開信箱架,但今天先收到咋,我明早會打電話去學校問架啦!希望可約返啦!:cry: :cry:
作者: d2343130    時間: 07-9-17 23:27

你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學校"撞"吓林校長!!

如果有細心D去評估一下時間/郵遞時差,就唔會有好似你地心驚膽跳的情形出現, 如果林校長話我預定的日期就只有甘多日,無辨法再安排, 你又會點呢??

我仍是認為失當/不恰當. 無充分時間給家長作安排!!!

而暫未收到信的家長, 請日日都要留意信箱!!

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 21:20 硐表

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今 ...

作者: kachunma    時間: 07-9-18 08:10

原文章由 d2343130 於 07-9-17 23:27 硐表
你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學 ...

我打了電話去學校啦!:cry: 佢地話會在22/9果日group之後再約見番校長喎!但無比時間我呀,話到果日再安排,仲說昨天曾call過我,但我昨天都無收過電話, call過都死啦!一個返緊學,一個返緊工,唔通即走咩? 郵遞延誤,遲收到信所以先miss左見校長,我都唔想架! 好唔開心呀!會唔會影響入學結果架?

[ 本文章最後由 kachunma 於 07-9-18 08:33 編輯 ]
作者: HuiTung    時間: 07-9-18 08:21

原文章由 ianmami 於 07-9-17 17:02 硐表

HUITUNG, 你幾時in 呀

ianmami,

I submitted the form on 8/9.  19/9 1st in. afternoon.  22/9 morning.
作者: OnHo    時間: 07-9-18 09:18

Hi, HuiTung,

早晨!
你仔仔22/9早上幾點見老師呀? 我地家長可以係禮堂碰面喎!

OnHo

原文章由 HuiTung 於 07-9-18 08:21 硐表

ianmami,

I submitted the form on 8/9.  19/9 1st in. afternoon.  22/9 morning.

作者: HuiTung    時間: 07-9-18 09:33

原文章由 OnHo 於 07-9-18 09:18 硐表
Hi, HuiTung,

早晨!
你仔仔22/9早上幾點見老師呀? 我地家長可以係禮堂碰面喎!

OnHo

Morning OnHo!

The time on 22/9 is 10:30am.  As I have work on that morning, my mum will bring him to school and I will rush to school by taxi.

It is a very busy day for us.  Daddy may go to KM's talk.  How about you?  Can we meet there?
作者: JAMmama    時間: 07-9-18 09:42

原文章由 d2343130 於 07-9-17 23:27 硐表
你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學 ...

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預測!

"行政失當" - 每個人看法都不同, 我亦不想多給予意見, 只是覺校方希望盡力做到最好, 因為校長為了公平, 想見到每一位小朋友, 想自己過目, 才迫於這樣急安排見小孩! 有感你方所言, 未能反應校方安排之全實, 所以才point out 我所見!

是的, 我匆忙到校一倘, 是因為想盡自己全力, (我收信時係嚇了一跳, 原因是怪自己沒開信箱!) 我沒抱怨我收信太遲, 只怪只自己沒有開信箱, 如果自己星期六開了信箱, 便不會發生這樣的問題! 我相信最大影響還天昨天的面試者, 學校亦沒有拒絕再接見, 是因為他們明白, 問題不是在家長處, 只是時間太急了! 我今早送仔回校, 亦被通知在星期六補回見校長, 亦是講不出安排時間, 但我不擔心這會影響結果, 因為表現不在於家長, 而是在於小孩!

office通知我, 在這次interview裏, 家長不需見校長和老師, 所以, 我們只須安排一個家長帶小朋友出席便可了!
作者: OnHo    時間: 07-9-18 09:46

HuiTung,

我仔仔8:30 a.m.見老師, km...我估都係我去多 ... 但KM個talk只係10am 至11am, 你咪好趕?

OnHo
原文章由 HuiTung 於 07-9-18 09:33 硐表

Morning OnHo!

The time on 22/9 is 10:30am.  As I have work on that morning, my mum will bring him to school and I will rush to school by taxi.

It is a very busy day for us.  Daddy may go to KM's t ...

作者: yy13    時間: 07-9-18 09:47

尋晚再睇信箱都未收到
希望唔好下星期先見
因我29號去唔到呀
作者: OnHo    時間: 07-9-18 09:56

真係好趕, 話晒係第一次嘛...所以時間掌握得唔係咁好, 但汲取經驗後, 以後應會有改善!

尤其係之後既會面(即第三次), 要見家長果次, 學校今次記得要預早通知家長, 如果唔係就真係好難攞假見面!

JAMmama, 抱平常心就啱, 校長實會再接見個小朋友, 依家俾唔到時間, 係因為校長已經將呢兩個禮拜d時間編得好密, 仲要計算還有幾多個小朋友miss左首次會面時間至可以再安排, 故耐心等星期六再通知喇!

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 09:42 硐表

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預 ...

作者: Uncle-DOS    時間: 07-9-18 09:57

原文章由 Uncle-DOS 於 07-9-17 02:37 硐表

我都是 9月8日交表, 但未收到信.

昨日收到了,  20日上午見校長, 22日下午見第 二 part.
作者: JAMmama    時間: 07-9-18 10:16

原文章由 kachunma 於 07-9-18 08:10 硐表

我打了電話去學校啦!:cry: 佢地話會在22/9果日group之後再約見番校長喎!但無比時間我呀,話到果日再安排,仲說昨天曾call過我,但我昨天都無收過電話, call過都死啦!一個返緊學,一個返緊工,唔通即走咩? :- ...

不要擔心, 我深信這不會影響結果, 有我陪你, 有我壯膽, 唔好咁快灰心住! 記住星期六見只見小孩, 用這兩天時間為小孩預備一吓, 我今早問過, 星期六老師見約用一小時, 我見很早 - 8:45分, 照這樣估計, 會見完老師才見校長, 放心了, 我們的學校真係好有彈性, 可能第一次/第一天有點混亂, 但我相信佢地會很快作出修正, 反應意見很重要, 但我們做家長, 一定要有包容在先!

你先生來不到陪小孩一起面試, 不用怕! 舊年我們叩門成功者中, 有位沒有爸爸陪同一起, 只有媽媽帶去, 到最後都成功取錄了 (當時是in20個收6個), 校方看的不是這樣短視, 放心的好了!  何況今次的只安排接見小孩, 放心, 收拾心情, 為小孩好好預備!

Good Luck All!
作者: danielboy    時間: 07-9-18 10:16

kachunma,
我都係, 見到遭遇, 同你, 我有朋友去英華briefing session, 英華係一包容, 相信<郵遞延誤影響結果>dunfair,唔會發生.駿?仔晒但個笑容.:)

applemama, ianmami & HuiTung,
Good Luck ! applemama, Daniel前幾日話掛 Denise, MatthewAddison! This coming Saturday, Addison會去Huen Huen's party嗎?

[ 本文章最後由 danielboy 於 07-9-18 10:46 編輯 ]
作者: kachunma    時間: 07-9-18 10:17

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 09:42 硐表

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預 ...

其實我都明面試是好睇小朋友而不是家長,但作為家長的我,真是最怕是因自己做得唔夠好,而令小朋友錯失面試的好機會,壓力其實真的好大,由其是今次的經歷,真赫破膽: :
作者: miffy    時間: 07-9-18 10:29

作者: EvaFong88    時間: 07-9-18 10:33

All mami,

收唔到信的唔好唔開心,好快會收到, 每個人都有機會!見完及收到的希望你地會有好消息!
我個仔昨日一早in 咗, 本來我對佢有信心 ,但係點知佢病咗喉嚨痛:cry: ,佢淨係同我講"我喉嚨痛,唔會講野"!

有時d野, 就真係唔到你諗!
所以大家放開d, 平常心, 你地都咁緊張, 個小朋友咪仲大壓力!
我對今次冇嘜信心!

希望你地個個都有好消息!

"在孩子成長前和同他一高度看天空, 你會發現更多!"
作者: kachunma    時間: 07-9-18 10:33

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 10:16 硐表

不要擔心, 我深信這不會影響結果, 有我陪你, 有我壯膽, 唔好咁快灰心住! 記住星期六見只見小孩, 用這兩天時間為小孩預備一吓, 我今早問過, 星期六老師見約用一小時, 我見很早 - 8:45分, 照這樣估計, 會見完老師才 ...

多謝你!我周六是8:15分見老師,我想,如你所說應會是之後才見校長,其實我倆夫婦都要返工的,如平日面試,只有我較易請假,所以只有我帶仔面試,因我老公是一位老師,除病假和緊急事故,他是較難可請假的,無可能放下自己的學生不理,但是由於今次是遲收到信過左面試時間,我想去都去唔到
作者: HuiTung    時間: 07-9-18 10:33

原文章由 OnHo 於 07-9-18 09:46 硐表
HuiTung,

我仔仔8:30 a.m.見老師, km...我估都係我去多 ... 但KM個talk只係10am 至11am, 你咪好趕?

OnHo

OnHo,

I go for the interview and daddy may go for the talk this Sat.  So I only need to rush to YW ....

Danielboy,

Long time no chat!  Thank you for the blessing.  "從容面對" is my motto ....

BTW, YW is not your cup of tea ma?
作者: HuiTung    時間: 07-9-18 10:36

原文章由 EvaFong88 於 07-9-18 10:33 硐表
All mami,

收唔到信的唔好唔開心,好快會收到, 每個人都有機會!見完及收到的希望你地會有好消息!
我個仔昨日一早in 咗, 本來我對佢有信心 ,但係點知佢病咗喉嚨痛:cry: ,佢淨係同我講"我喉嚨痛,唔會講野"! ...

eva,

I'm going to hit you because you said you have no confidence!
作者: kachunma    時間: 07-9-18 10:39

原文章由 danielboy 於 07-9-18 10:16 硐表
kachunma,
我都係路過, 見到你嘅遭遇, 想同你打下氣啫, 我有陪朋友去英華briefing session, 感覺上英華係一間好包容嘅學校, 相信呢d咁unfair嘅事,唔會發生.嘉浚好嗎?大個仔晒但個笑容無變.:)

applemama, ianmami & ...

danielboy
好耐無見啦!daniel點呀?嘉駿好....好肥,見到他唔知你仲認唔認得: : 得閒call我呀!:loveliness: :loveliness:
作者: d2343130    時間: 07-9-18 10:55

謝謝你的回應!

我只是認為隔著星期六及日的郵件, 真係未必個個1日後會收到(星期一), 我封信郵chop是15/9(sat)的但昨晚(mon)才收到!

我雖可以安排到帶小朋友今日面見校長, 但我昨晚要突然(20:00)打電話(mobile)比班主任請假,真係不好意思. 又要即時通知褓姆車不用接送......

我明白, 林校長及英華小學的工作人員都盡心盡力的安排約見, 但少少的安排偏差就令好多家長為難....

不論如何, 希望大家的小朋友都有好表現...成功入學.....

作者: ianmami    時間: 07-9-18 11:03

Hi All, 我仲未收信... 我好驚..... 因郵寄失誤KA. O甘大量信件.... 我真係好擔心... 因有人無信NO SHOW...我好驚... 因我好心儀YING WA
作者: barry326    時間: 07-9-18 11:08

Ianmami,

Why don't you call ying wah and ask the status? You can only ask the school by providing your application no. to the school office.
作者: Carson_mum    時間: 07-9-18 11:24

ianmami, Onho, Huitung, Evafong, Danielboy
你哋走曬嚟li道開party呀??

ianmami
唔好担心啦! 過多幾日仲收唔倒信就call YW問吓啦!!
作者: JAMmama    時間: 07-9-18 11:43

原文章由 kachunma 於 07-9-18 10:17 硐表

其實我都明面試是好睇小朋友而不是家長,但作為家長的我,真是最怕是因自己做得唔夠好,而令小朋友錯失面試的好機會,壓力其實真的好大,由其是今次的經歷,真赫破膽::" />:" />:" /> ::" />:" />:" /> ...

現在應該好多了 雨過天青, 不用再怕, 你可以見到, 我用心打了這麼多字出來, 只希望大家不要太驚慌, 我明白壓力在何處, 我已經為大兒子經歷過, 現在到細兒子了, 我都有慌的一面..... 幸好, 大家都在這裏互相扶持吓, 剛好, 我又八到這麼多, 不用怕了! 放心去為小孩預備星期六的面試吧!

和他看看圖書, 玩玩遊戲, 我估計星期六的面試d老師們都是從遊戲中觀察! 這兩年叩門收生模式都係咁上下! 反映童真/基本知識, 我估都好足夠了

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-9-18 11:55 編輯 ]
作者: OnHo    時間: 07-9-18 11:47

JAMmama

多事問句, 哥哥讀緊邊間?  細佬唔諗住報哥哥間學校? or 搵定
back 而已?

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 11:43 硐表

現在應該好多了 雨過天x, 不用再怕, 你可以見到, 我用心打了這麼多字出來, 只希望大家不要太驚慌, 我明壓力在何處, 我已經為大兒子經歷過, 現在到細兒子, 我都有慌的面..... 幸好, 大家都在這裏互 ...

作者: OnHo    時間: 07-9-18 11:49

Carson_mum,

唔係開party, 係黎了解一下"行情"啫!

OnHo

原文章由 Carson_mum 於 07-9-18 11:24 硐表
ianmami, Onho, Huitung, Evafong, Danielboy
你哋走曬嚟li道開party呀??

ianmami
唔好担心啦! 過多幾日仲收唔倒信就call YW問吓啦!!

作者: JAMmama    時間: 07-9-18 11:52

原文章由 OnHo 於 07-9-18 11:47 硐表
JAMmama

多事問句, 哥哥讀緊邊間?  細佬唔諗住報哥哥間學校? or 搵定
back 而已?

OnHo

咁你都估唔到.....大仔咪在"英華"讀緊囉!! 你們唔好以為我們一定有優先, 還要看小孩表現, 如果大家的小孩都同分, 校長/老師們才會依據宗教/兄長關係來評分!  我沒有宗教的!所以, 我都好驚阿細仔表現ga!

你唔發覺我對英華好似好熟識的嗎?
作者: OnHo    時間: 07-9-18 11:54

啊....難怪你...都好多謝你分享英華d料過大家!
祝大家好運!

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 11:52 硐表

咁你都估唔到.....大仔咪在"英華"讀緊囉!! 你們唔好以為我們一定有優先, 還要看小孩表現, 如果大家的小孩都同分, 校長/老師們才會依據宗教/兄長關係來評分!  我沒有宗教的!所以, 我都好驚阿細仔表現ga!

...

作者: ianmami    時間: 07-9-18 12:00

原文章由 barry326 於 07-9-18 11:08 硐表
Ianmami,

Why don't you call ying wah and ask the status? You can only ask the school by providing your application no. to the school office.

barry326,
我打左去啦....佢地叫我等下...
作者: Uran    時間: 07-9-18 12:02

kachunma 您唔駛擔心的, 學校會比機會您再 in. 的。其實如果您husband 冇空亦唔緊要的, 因in 的是小朋友, 所以冇所謂。祝嘉駿順利﹗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5