教育王國

標題: 聖若望小一家長討論區 [打印本頁]

作者: mamaheather    時間: 07-9-12 00:43     標題: 聖若望小一家長討論區

我係一個新家長,唔係好熟悉學校。仔仔返屋企話老師只係講英文,班主任仲係外籍人士,好似話係係加拿大返嚟。我真係幾擔心,不知小朋友適應成點?有無家長可以同我傾下計?我個小朋友係讀S班,班主任係MR.GILTON.THANKS.
作者: wendychoy    時間: 07-9-13 14:24

Hello,

我個仔都係讀S班,但班主任係Mr.Gavin喎,咁應該係邊個先真呀!
我個仔都話差不多全部堂堂都講英文,我都好驚佢唔明尤其係數學.
教緊2年班嘅數.如今之計唯有請個補習幫忙追上啦.
  但唔知點解出其地我個仔只係返咗1星期學,佢突然識講咗好多英文而且還說鍾意返呢間學校,啲外籍老師又好得意又好好喎.
但我自己就好驚好多嘢唔明,我連佢上堂都唔知應該帶邊本書呀.

Best regards,
Wendy
作者: mamaheather    時間: 07-9-13 20:01

Thank you. 我原來攬錯左,今日問左學校,Mr. Gavin. 我仲同佢傾計,問埋我小朋友係學校嘅情況。我個小朋友都有話比我知有時好似唔明老師講什麼,特別係頭幾日開學返到屋企好唔開心,話人識佢唔識。

我初初都都擔心自己小朋友點會咁差,我以前都比佢讀雙語幼稚園。今日問完先知原來好多同學仔都係係幼稚園升上嚟,聽慣全英文,所以先至無問題。

但佢依就好好多,唔同晒啦!識左朋友仔,仲話有問題,老師同其他同學仔會幫忙。今日放學仲鬼咁開心,Mr. Gavin讚佢乖,送貼紙比佢。另外仲有個Ms Chung請左佢食野。Ms Chung會唔會係校長Ms Chung?但照計校長應該好鬼忙,你知唔知係咪其中一科既老師嚟?

作者: mamaheather    時間: 07-9-19 10:10     標題: 小朋友餐單

請問有無人知道今日禮拜既餐單?
作者: jenny123    時間: 07-9-19 10:22

mamahealther, u can find the menu on the school web site. Also, I think there is only one Ms Chung. She is the headmistress of the school.
作者: mamapeggie    時間: 07-9-20 02:36

你們好我女兒都是在P1.S Mr. Gavin果班,她說班主任很好。 班主任重打過2次電話問她習慣不習慣。我的女兒每天放學都話很開心,雖然功課困難但是她還是做得好高興,還說識了很多新朋友添。起初我還很擔心因為以前她的幼稚園大多數是中文但是現在又好像ok。星期5默書她重鬼死甘緊張。想當初最後聖方濟各和sjc給我的女兒揀選她揀了sjc,真的沒有揀錯因為她起碼每日放學都開開心心,眼看我朋友的女兒在聖方濟各返預備班時已經兩行眼淚好得多。依家我要加倍努力希望她追得上和學習開心。
作者: 新幹線    時間: 07-9-20 16:57

各位,

你地好, 我囝係P1O o架, 佢係由幼稚園部升上o黎架, 我地班既班主任係中國人. Mr. Gavin 上年都有教幼稚園部o架.

原文章由 mamapeggie 於 07-9-20 02:36 發表
你們好我女兒都是在P1.S Mr. Gavin果班,她說班主任很好。 班主任重打過2次電話問她習慣不習慣。我的女兒每天放學都話很開心,雖然功課困難但是她還是做得好高興,還說識了很多新朋友添。起初我還很擔心因為以前她的幼稚園 ...

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-9-20 17:11 編輯 ]
作者: 奶粉錢    時間: 07-10-9 16:07

想問吓!!!讀緊的家長課程深唔深呢....
如果唔係直升....真係要補習 追得辛苦嗎?
我自己個係細仔...有諗過呢間小學
但怕追得辛苦
多唔多活動?
升中情況如何呢?
sorry太多野問了...因為我都開始選小學啦

原文章由 新幹線 於 07-9-20 16:57 發表
各位,

你地好, 我囝係P1O o架, 佢係由幼稚園部升上o黎架, 我地班既班主任係中國人. Mr. Gavin 上年都有教幼稚園部o架.

作者: littlekid    時間: 07-10-23 16:28

我都想知?有冇人可分享﹗

原文章由 奶粉錢 於 07-10-9 16:07 硐表
想問吓!!!讀緊的家長課程深唔深呢....
如果唔係直升....真係要補習 追得辛苦嗎?
我自己個係細仔...有諗過呢間小學
但怕追得辛苦
多唔多活動?
升中情況如何呢?
sorry太多野問了...因為我都開始選小學啦

...

作者: alicechan2006    時間: 07-11-1 06:13

Hi all,

Best regards,

alice
作者: lilykong    時間: 07-11-5 23:54

原文章由 littlekid 於 07-10-23 16:28 硐表

我儿子刚被录取,也有很多问题想请教各位:
1.我们住将军澳,离学校会不会太远呢?
2.小一是否只有两个班呢?每班人数是否20人呢?

作者: mamaheather    時間: 07-11-8 00:28     標題: 每班人數

大家好,好耐無同大家傾計啦!今晚個網絡好busy,上左成個鐘先上到。我係一年班嘅家長。我地學校每級只有兩班,一班有二十人左右啦!就係鍾意佢小班教學,先至讀聖若望。我地住天水圍,都有校車,你唔駛擔心喎!睇住我個小朋友英文愈來愈好,就覺得值格啦!

作者: CJOEY    時間: 07-11-8 12:00     標題: 急急, 心急人!!!

請問現在讀緊的家長, 學校是否有好多問題都丕同家長講,學校是否好小同家長溝通?,同時是否有好多人, 讀讀下都轉校, 因這校已收了我小朋友08-09新生,但有好多唔好消息,令我好困擾, 所以希望有人可解答!
作者: littlelam88    時間: 07-11-8 20:46

原文章由 mamaheather 於 07-11-8 00:28 硐表
大家好,好耐無同大家傾計啦!今晚個網絡好busy,上左成個鐘先上到。我係一年班嘅家長。我地學校每級只有兩班,一班有二十人左右啦!就係鍾意佢小班教學,先至讀聖若望。我地住天水圍,都有校車,你唔駛擔心喎!睇住我個小朋友英文愈來 ...

mamaheather AND ALL,

請問車費是多少?
每月雜費多嗎?
雜費大約幾多一個月?
我上佢地個WEB睇見佢地30人一班?
是否每班有兩個班主任?
校舍是否有10000平方米?
因為外表好像不是太大

作者: 新幹線    時間: 07-11-9 12:47

原文章由 littlelam88 於 07-11-8 20:46 硐表

mamaheather AND ALL,

請問車費是多少?
每月雜費多嗎?
雜費大約幾多一個月?
我上佢地個WEB睇見佢地30人一班?
是否每班有兩個班主任?
校舍是否有10000平方米?
因為外表好像不是太大
:adore ...

1) 車費要睇地區, 問校車部會清楚d.
2) 每月要交既費用係午餐同牛奶費(可自備)
3) 雜費係全年交1期, 係開學註冊日交.
4) 我地班係24人
5) 1個班主任
6) 我冇實際度過學校有幾大, 所以唔太清楚.
作者: 新幹線    時間: 07-11-9 12:55

原文章由 CJOEY 於 07-11-8 12:00 硐表
請問現在讀緊的家長, 學校是否有好多問題都丕同家長講,學校是否好小同家長溝通?,同時是否有好多人, 讀讀下都轉校, 因這校已收了我小朋友08-09新生,但有好多唔好消息,令我好困擾, 所以希望有人可解答! ...

P1一年有3次家長會. 係班主任單獨見每個小朋友既家長. 如果家長有問題亦可以主動打比班主任, 佢地都會回覆.
到目前為止, 我地班就未聽過有小朋友轉校或退學.
作者: 新幹線    時間: 07-11-9 13:01

原文章由 lilykong 於 07-11-5 23:54 硐表

我儿子刚被录取,也有很多问题想请教各位:
1.我们住将军澳,离学校会不会太远呢?
2.小一是否只有两个班呢?每班人数是否20人呢?
  ...

1) 其實遠唔遠真係好難講, 係幼稚園既時候, 都有好多小朋友係係將軍澳出o黎返學.
2) 佢地係1-6年班都係得2班, 我地P1依家係24人.
作者: CJOEY    時間: 07-11-9 19:17     標題: 回覆 #2 新幹線 的文章

謝謝, 你寶貴意見.
作者: mamaheather    時間: 07-11-19 12:34     標題: 敬老會義賣

老師話一年一度既 Respect the Elderly Day 要義賣,籌款比老人。我都唔知中做什麼小食好。可否俾意見參考下? Thanks.
作者: 新幹線    時間: 07-11-20 20:38

mamaheather,
以前多數家長會整燒賣, 魚蛋, 腸仔菠蘿, 粟米粒or三文治之類. 我之前因為冇乜時間整, 所以只係買左d現成既小食返去.

原文章由 mamaheather 於 07-11-19 12:34 硐表
老師話一年一度既 Respect the Elderly Day 要義賣,籌款比老人。我都唔知中做什麼小食好。可否俾意見參考下? Thanks.

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-21 09:16 編輯 ]
作者: lwl2007    時間: 07-11-22 16:49     標題: Information

http://discuz.baby-kingdom.com/v ... &extra=page%3D1

For the prospect of being accepted in English Secondary school, please look at the above web site !
I hope you can get more information from the above link.
Good luck.
作者: CSMammy    時間: 07-12-3 00:18     標題: 希望給與意見

原文章由 mamapeggie 於 07-9-20 02:36 發表
你們好我女兒都是在P1.S Mr. Gavin果班,她說班主任很好。 班主任重打過2次電話問她習慣不習慣。我的女兒每天放學都話很開心,雖然功課困難但是她還是做得好高興,還說識了很多新朋友添。起初我還很擔心因為以前她的幼稚園 ...

Hello mamapeggie,

我本身對SJC的感覺好好, 但坊間太多不利其小學的傳聞,我真係心大心細,但見你講到個女甘鍾意間學校... 可否給與意見, 感激感激

以SJC的英文程度甘深,為何它收生不會似St.Catherine般誇張?
作者: jenny123    時間: 08-1-2 09:20

Hi! Happy New Year to all parents in SJC.

Exam is coming, work hard and good luck.
作者: mamaheather    時間: 08-1-6 15:07

CSmammy and CJOEY,我都睇到一些不利既傳聞,人人都有不同既意見,間間學校都會有人鍾意同唔鍾意.我只係會擔心自己個小朋友點,返學開唔開心,品行好唔好,同學唔學到野.你地都唔好理會,有問題打比Mr. Gavin,我有時7點打去學校,佢都係到.依家最緊要溫習考試,加油!
作者: mamapeggie    時間: 08-1-13 23:43     標題: 回覆 #3 CSMammy 的文章

你們好! 很耐沒有上bk網了,因為每天都好忙。重有兩天先可以放鬆下。其實我都有感覺不快樂的時間,因為學校功課,考試和dictation都好多所以有時都好炆。見到了女兒哭時心裡就好難過唔想逼她,但是我每次同她講噤辛苦不如轉校她都說不好,情願用更多時間溫習。她說在學校很快樂老師們又很好所以點都要留在這間學校。上次測驗她的成績在頭五名我心想既然她能夠忍受又做得到為甚麼我要逼她轉校?現在每天看到她的英文比以前好好多,重識使用英文問我好多問題添,所以我應認為這間是一間好學校。
作者: lovelybaby2001    時間: 08-1-14 09:42

原文章由 mamaheather 於 08-1-6 15:07 發表
CSmammy and CJOEY,我都睇到一些不利既傳聞,人人都有不同既意見,間間學校都會有人鍾意同唔鍾意.我只係會擔心自己個小朋友點,返學開唔開心,品行好唔好,同學唔學到野.你地都唔好理會,有問題打比Mr. Gavin,我有時7點打去 ...

我贊同只要自己個小朋友返學開心便可,但當你要面對為佢選校時,卻知道學校派位差的話,或者你才會不是這樣想了!況且,我個小朋友今年的小六學期也過得不開心,真是很擔心!
作者: ac119    時間: 08-1-18 17:23     標題: 回覆 #1 lovelybaby2001 的文章

可以詳細講吓嗎?派位如何呢?
作者: ganda    時間: 09-11-12 00:37

請問派位如何呢?
作者: Chewy    時間: 09-11-17 12:49

Hello all SJS parents~
I wonder most of your kids studied in SJS kindergarten? Does it have chance that they accept non-SJS kindergarten kids? or they only accept the famous kindergarten kids (eg. St. Cat, kenville or York?)  Please share?
作者: princess23    時間: 09-11-24 13:08

I totally agreed what you said.  However, I heard many bad rumors from this school mainly on it's messy administration system.  In my view, the school with good reputation depends on the whole, not rely on one element.  In other words, it is not solely on the teacher efforts, also on the policy from the school as well as the coordination from the parents.

原帖由 mamaheather 於 08-1-6 15:07 發表
CSmammy and CJOEY,我都睇到一些不利既傳聞,人人都有不同既意見,間間學校都會有人鍾意同唔鍾意.我只係會擔心自己個小朋友點,返學開唔開心,品行好唔好,同學唔學到野.你地都唔好理會,有問題打比Mr. Gavin,我有時7點打去 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5