教育王國

標題: 07~08年度P1E家長互助站! [打印本頁]

作者: Dennisk    時間: 07-8-27 18:09     標題: 07~08年度P1E家長互助站!

開個新topic希望1E班D家長可以多D在這裡報料,互相幫助!
仲有一個星期就開學了,大家準備如何呢?我都係剛剛先幫呀囝買埋個書包,心情就越來越緊張,雖然開頭一兩個禮拜都係番好少時間,但係真係好怕呀囝在學校裡頭攪攪振 ,到時驚動到我...佢就知味道! 有冇人同我目及實Daniel呀?

[ 本文章最後由 Dennisk 於 08-6-19 23:06 編輯 ]
作者: piglet328    時間: 07-8-27 19:35

Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...  不過, 可能我都會自行坐車過去..   你呢, 去唔去 ?

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 18:09 硐表
開個新topic希望1E班D家長可以多D在這裡報料,互相幫助!
仲有一個星期就開學了,大家準備如何呢?我都係剛剛先幫呀囝買埋個書包,心情就越來越緊張,雖然開頭一兩個禮拜都係番好少時間,但係真係好怕呀囝在學校裡頭攪攪振  ...

作者: freddielau    時間: 07-8-27 20:54

原文章由 piglet328 於 07-8-27 07:35 PM 硐表
Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...:- ...

我都打算九月三日,佢坐校車,我坐地鈇,到学校看看,第一日嗎!
作者: connie0213    時間: 07-8-27 21:51

我須然唔係1E班, 但我都想發表下意見, 歡迎嗎?
我當日會帶亞仔早D返学, 因為人生第一次返小学, 所以我想同亞仔影相留念, 你哋話係唔係?

Connie

原文章由 freddielau 於 07-8-27 20:54 硐表

我都打算九月三日,佢坐校車,我坐地鈇,到学校看看,第一日嗎!

作者: Emailfamily    時間: 07-8-27 22:59

本來想比呀女第一日坐校車,但自己為開學攞咗兩日假,唔接佢返學放學好似無嘢做,又想去學校八下, 所以同校車公司講咗, 第一日唔坐校車, 或者比佢第二日先坐, 頭先問呀女洗唔洗我送佢返學, 佢即"lur" 飯應--好呀!

我個女會坐一號車,有無小朋友一齊呀?

作者: Dennisk    時間: 07-8-27 23:13

原文章由 piglet328 於 07-8-27 19:35 硐表
Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...:- ...

我就梗係要去喇,送完大少返學就自己直接渣車返工,所以如無意外,我都應該日日可以同校長講早晨。

Connie這裡當然歡迎妳喇,妳仲可以過埋B班D料過黎大家參長參長一下添!
作者: Dennisk    時間: 07-8-27 23:18

呀!係呀,上年10月中會有個家長之夜,今年唔知是不是一樣呢?

仲有大家有冇收到風,其實我地今年P1是有三次收生呢?
作者: connie0213    時間: 07-8-27 23:23

Dennisk,

哈!哈!哈!我未就係等你講呢句之麻!我一定會過料俾你架!
話晒我都係2007年"親善大使"!

Connie

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:13 硐表

我就梗係要去喇,送完大少返學就自己直接渣車返工,所以如無意外,我都應該日日可以同校長講早晨。

Connie這裡當然歡迎妳喇,妳仲可以過埋B班D料過黎大家參長參長一下添! ...

作者: freddielau    時間: 07-8-27 23:26

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 11:18 PM 硐表
呀!係呀,上年10月中會有個家長之夜,今年唔知是不是一樣呢?

吾知woh
作者: Dennisk    時間: 07-8-27 23:40

原文章由 connie0213 於 07-8-27 23:23 硐表
Dennisk,

哈!哈!哈!我未就係等你講呢句之麻!我一定會過料俾你架!
話晒我都係2007年"親善大使"!

Connie

Thank you Connie!
作者: Dennisk    時間: 07-8-27 23:45

原文章由 freddielau 於 07-8-27 23:26 硐表

吾知woh

我都係睇到上年D相先知!

你地睇幾大棚人!
作者: piglet328    時間: 07-8-28 00:12

Dennis,

據我所知..公開招生應該係兩次. 最後一次應該話係校長call 番之前有遞表而又未接受. 但有再寫信給予學校的同學.他們大部份都有機會獲面試多一次. 唔知你係唔係指咁樣叫做多一次呢? :

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:18 硐表

作者: Dennisk    時間: 07-8-28 01:13

原文章由 piglet328 於 07-8-28 00:12 硐表
Dennis,

據我所知..公開招生應該係兩次. 最後一次應該話係校長call 番之前有遞表而又未接受. 但有再寫信給予學校的同學.他們大部份都有機會獲面試多一次. 唔知你係唔係指咁樣叫做多一次呢? :

...

唔係呀!係第三次交Application form,因為我太太就係有個舊同事說,是這個原因她囡囡大抽獎完了之後還可以入到EC!
事原好似有期雜誌訪問校長,之後刊登了入學資料,這當然包括了伸請入學時間表,但就好像雜誌方面攪錯了日期,因此有些家長就以為招生還未結束。就是因著第二次招生還未有定案,學校可能因此決定張錯就錯,接受了第三次之入學申請表格,因而有了三/四次的面試了。

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-8-28 01:14 編輯 ]
作者: piglet328    時間: 07-8-28 11:11

Wow~~ 你都收到好多料 wor....  原本係咁!!

原文章由 Dennisk 於 07-8-28 01:13 硐表

唔係呀!係第三次交Application form,因為我太太就係有個舊同事說,是這個原因她囡囡大抽獎完了之後還可以入到EC!
事原好似有期雜誌訪問校長,之後刊登了入學資料,這當然包括了伸請入學時間表,但就好像雜誌方面攪錯了日期,因 ...

作者: Dennisk    時間: 07-8-28 11:18

原文章由 piglet328 於 07-8-28 11:11 硐表
Wow~~ 你都收到好多料 wor....  原本係咁!!

只係咁o岩收到姐。
作者: Hebron    時間: 07-8-28 23:34

Dennisk,

你都好厲害, 咁的資料都知道,證明你人面都幾廣闊wor,歡迎我這個1D班嗎?:tongue:

Hebron

原文章由 Dennisk 於 07-8-28 11:18 硐表

只係咁o岩收到姐。

作者: connie0213    時間: 07-8-28 23:52

Dennis

我問過啦! 好似有的但今年不清楚. 評估完之後試過有2次見家長.

Connie

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:18 硐表

作者: piglet328    時間: 07-8-29 00:31

今日我打電話去校車問第一日放學接校車幾多點? 廖小姐話我係坑口東港城 6 號車. 預放學後加多15分鐘在站等. 我想將此消息向大家分享吓. 謝謝!!!
作者: Dennisk    時間: 07-8-29 00:41

唔知家長之夜會攪D乜呢?因為只係開佐學一個月多D,又有乜野想講畀家長知? 中午吃飯大家又會點選擇呢?自己帶吃學校飯定中午親自出馬?

ps.好似記得有人話會做愛心飯盒,仲係人人有份添!邊個講過快D出黎。
作者: Dennisk    時間: 07-8-29 00:45

原文章由 piglet328 於 07-8-29 00:31 硐表
今日我打電話去校車問第一日放學接校車幾多點? 廖小姐話我係坑口東港城 6 號車. 預放學後加多15分鐘在站等. 我想將此消息向大家分享吓. 謝謝!!! ...

親自接送的家長又最好幾多點棟係門口好呢? 話就話放十一點!會唔會咁準時呢?:
作者: connie0213    時間: 07-8-29 13:23

唉!都唔知邊個講做愛心飯盒架呢?佢可能有局部失憶症!

原文章由 Dennisk 於 07-8-29 00:41 硐表
唔知家長之夜會攪D乜呢?因為只係開佐學一個月多D,又有乜野想講畀家長知? 中午吃飯大家又會點選擇呢?自己帶吃學校飯定中午親自出馬?

ps.好似記得有人話會做愛心飯盒,仲係人人有份添!邊個講過快D出黎。 ...

作者: Dennisk    時間: 07-8-29 22:07

原文章由 connie0213 於 07-8-29 13:23 硐表
唉!都唔知邊個講做愛心飯盒架呢?佢可能有局部失憶症!

自投羅網!
作者: hoyhconnie    時間: 07-8-31 17:36

Hello everybody,

原來 1E 班真係最人強馬壯........

我都放大假倍太子返學...

到時見!!
作者: midcochow    時間: 07-8-31 18:07

吓, everybody

我返o黎啦, P1E 各媽味小朋友好嗎? 仲有2日就係9月3號, 真係有D 緊張.

學校係咪比我哋同小朋友係學校影相o架? 因為我見D 媽咪個個都話要同小朋友影相, 所以想問問?

依度1E 班家長係咪個個第一日都係諗住帶小朋友返學呀? 如果係, 都時一定要互相再認識吓.

原文章由 hoyhconnie 於 07-8-31 17:36 硐表
Hello everybody,

原來 1E 班真係最人強馬壯........

我都放大假倍太子返學...

到時見!!

作者: Emailfamily    時間: 07-8-31 18:16

原文章由 midcochow 於 07-8-31 18:07 硐表

我返o黎啦, P1E 各媽味小朋友好嗎? 仲有2日就係9月3號, 真係有D 緊張.

學校係咪比我哋同小朋友係學校影相o架? 因為我見D 媽咪個個都話要同小朋友影相, 所以想問問?

依度1E 班家長係咪個個第一日都 ...

我都會帶個女返學, 始終係佢人生另一個新階段, 好想睇佢返學個樣, 好緊張好緊張! 到時見!
作者: connie0213    時間: 07-8-31 21:28

MCC

你返黎啦!好玩嗎?

我諗住大約八点返學, 應該無咁多人, 所以方便影相, 到時見啦!

Connie

原文章由 midcochow 於 07-8-31 18:07 硐表

依度1E 班家長係咪個個第一日都 ...

作者: midcochow    時間: 07-8-31 22:44

connie

8點呀, ok 啦, 到時我都係差唔多到學校, 我一到學校會打你手機, 睇你係唔係度, 你記住留意下個電話有冇"o向"呀.

dennisk, annie

o個日你幾點到呀, 係咪都係差唔多呀, 如果你到學校, 打比我啦.
作者: Dennisk    時間: 07-8-31 23:07

原文章由 connie0213 於 07-8-31 21:28 硐表
MCC

你返黎啦!好玩嗎?

我諗住大約八点返學, 應該無咁多人, 所以方便影相, 到時見啦!

Connie

Connie

我睇八點都會好多人(家長)最少多埋我依個。

Dennis
作者: freddielau    時間: 07-8-31 23:14

呀仔就坐校車,我就早他一步到校門等
作者: midcochow    時間: 07-8-31 23:19

freddielau

點解你唔帶佢返學, 而要分開返呀?

到時都好想認識你, 但係點認你好呢?:

原文章由 freddielau 於 07-8-31 23:14 硐表
呀仔就坐校車,我就早他一步到校門等

作者: freddielau    時間: 07-8-31 23:24

原文章由 midcochow 於 07-8-31 11:19 PM 硐表
freddielau

點解你唔帶佢返學, 而要分開返呀?

到時都好想認識你, 但係點認你好呢?:

想佢習慣搭校車嘛

因當天不的請假,唯有遲D返工,到時見我着晒西裝就是我啦
希望可以相認
作者: ESma    時間: 07-8-31 23:44

我本人亦想倍阿女9月3日上課, 但只怕當日只能送到門口, 校方未必准家長進入學校, 請問有沒有家長知道去年的情況?
作者: ESma    時間: 07-8-31 23:44

我本人亦想倍阿女9月3日上課, 但只怕當日只能送到門口, 校方未必准家長進入學校, 請問有沒有家長知道去年的情況?
作者: midcochow    時間: 07-9-1 00:05

freddielau

哈哈, 著西裝, 我怕到時真係太多人著西裝wor.

原文章由 freddielau 於 07-8-31 23:24 硐表

想佢習慣搭校車嘛

希望可以相認

作者: connie0213    時間: 07-9-1 00:06

freddielau

你知唔知你在BK發表過一份意見在"take me home"登出嗎?係我今天睇到的, 如果你無睇過的話, 等我得閒影左相就傳俾睇, 個主題都係講播道.

Connie

原文章由 freddielau 於 07-8-31 23:24 硐表

想佢習慣搭校車嘛

希望可以相認

作者: midcochow    時間: 07-9-1 00:33

ESMA

吓, 唔係呀, 家長唔可以入去學校呀? 我仲諗住同edison 影番d 相tim, o甘有冇家長知道可唔可以呀?

原文章由 ESma 於 07-8-31 23:44 硐表

作者: yiuyo    時間: 07-9-1 02:47

你地個個走晒來這裡,咁我唔係e班點呀

midcochow
你呀,又話有d唔開心大家分班,自己又响這邊,我又唔同connie冇開班可以在這邊,a班又有人開左,咁我咪要走齊咁多班先至可以齊料囉

原文章由 midcochow 於 07-9-1 00:33 硐表
ESMA

吓, 唔係呀, 家長唔可以入去學校呀? 我仲諗住同edison 影番d 相tim, o甘有冇家長知道可唔可以呀?

作者: freddielau    時間: 07-9-1 08:59

原文章由 connie0213 於 07-9-1 12:06 AM 硐表
freddielau

你知唔知你在BK發表過一份意見在"take me home"登出嗎?係我今天睇到的, 如果你無睇過的話, 等我得閒影左相就傳俾睇, 個主題都係講播道.

Connie

...

"take me home" ???? I can't remember !!! what is that ?
作者: w+w    時間: 07-9-1 09:37

我都有看過這篇報導, 是摘錄於親子王國你的發表其中之一篇
作者: connie0213    時間: 07-9-1 10:48

freddielau

我唔識点樣post張相係呢道! 你俾個e-mail address 我,
我send俾你睇啦!

Connie

原文章由 freddielau 於 07-9-1 08:59 硐表

"take me home" ???? I can't remember !!! what is that ?

作者: freddielau    時間: 07-9-1 12:36

原文章由 connie0213 於 07-9-1 10:48 AM 硐表
freddielau

我唔識点樣post張相係呢道! 你俾個e-mail address 我,
我send俾你睇啦!

Connie

[email protected]    pls
作者: midcochow    時間: 07-9-1 14:04

yiuyo

唉.. 你唔好o甘啦,  我而家都同你一樣, 唔只走1e 班, 其他班我都一樣走入去睇吓, 其實真係幾麻煩, 好啦, 等我開個新topic 比所有人都入去啦, 你記住捧場呀.

原文章由 yiuyo 於 07-9-1 02:47 硐表
你地個個走晒來這裡,咁我唔係e班點呀

midcochow
你呀,又話有d唔開心大家分班,自己又响這邊,我又唔同connie冇開班可以在這邊,a班又有人開左,咁我咪要走齊咁多班先至可以齊料囉

...

作者: freddielau    時間: 07-9-1 15:48

[quote]原文章由 connie0213 於 07-9-1 10:48 AM 硐表
freddielau

我send俾你睇啦!

Connie

found it :http://www.takemehome.com.hk/view_epaper.php?p=filedata/epaper/papers/0A/20070831/HKET_20070831_0A_031-01.jpg&f_date=2007-08-31&f_area=0A&f_pageno=031

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-9-1 15:50 編輯 ]
作者: piglet328    時間: 07-9-2 00:22

Midco,
好掛住你呀!! 有冇同日本妹影相呀?  冇o在你陪我夜遊真係唔慣...我諗我要大約8:15 以上才到學校.因我個女話點都要坐校車.而校車到東港城係8:10.跟住我再去搭車...睇吓截唔到的士就可以快啲...但我想係差不多啦....要8:15
到學校再 call 你....ok.....^ ^

原文章由 midcochow 於 07-8-31 22:44 硐表
connie

8點呀, ok 啦, 到時我都係差唔多到學校, 我一到學校會打你手機, 睇你係唔係度, 你記住留意下個電話有冇"o向"呀.

dennisk, annie

o個日你幾點到呀, 係咪都係差唔多呀, 如果你到學校, 打比我啦. ...

作者: Dennisk    時間: 07-9-2 00:27

原文章由 piglet328 於 07-9-2 00:22 硐表
Midco,
好掛住你呀!! 有冇同日本妹影相呀?  冇o在你陪我夜遊真係唔慣...我諗我要大約8:15 以上才到學校.因我個女話點都要坐校車.而校車到東港城係8:10.跟住我再去搭車...睇吓截唔到的士就可以快啲...但我想係差 ...

冇佢...有我! 我又要日本妹相!
作者: piglet328    時間: 07-9-2 01:08

Hi....我的好友呀...返去9月準小一 chat....
個別功課或學習才分班呀....好嗎??
作者: yiuyo    時間: 07-9-2 01:53

piglet328
讚成呀,要走好多度呀

原文章由 piglet328 於 07-9-2 01:08 硐表
Hi....我的好友呀...返去9月準小一 chat....
個別功課或學習才分班呀....好嗎??

作者: freddielau    時間: 07-9-3 22:20

有冇發覺学生編號跟e-class intranet 內不同,應該跟边个?
作者: Dennisk    時間: 07-9-3 23:14

原文章由 freddielau 於 07-9-3 22:20 硐表
有冇發覺学生編號跟e-class intranet 內不同,應該跟边个?

因為E班最後由31人加多佐個變為32人,而新同學好似係2號,所以原先由二號開始學號統統加一,e-class應該最準。
作者: piglet328    時間: 07-9-4 00:55

oh...Dennis, 原來你地係呢邊傾在喇...
你知唔知明天攞木顏色對嗎?

原文章由 Dennisk 於 07-9-3 23:14 硐表

因為E班最後由31人加多佐個變為32人,而新同學好似係2號,所以原先由二號開始學號統統加一,e-class應該最準。

作者: freddielau    時間: 07-9-5 22:13

明天是否帶General Studies 1A ????
作者: Emailfamily    時間: 07-9-5 22:21

唔知要唔要,但都擺咗入書包,實無死!原來真的要交針咭比學校呀!
原文章由 freddielau 於 07-9-5 22:13 硐表

作者: piglet328    時間: 07-9-5 22:23

Freddie,

是呀!帶 General Studies 1A
咁我想問明天要唔要再帶圖書呢? thanks
重有呀, 我阿女另外一個 1E 同學話明天要帶 maths 書, 有冇人知係唔係? 重話係老師用英文講要帶!!

原文章由 freddielau 於 07-9-5 22:13 硐表

[ 本文章最後由 piglet328 於 07-9-5 22:27 編輯 ]
作者: Dennisk    時間: 07-9-5 22:26

原文章由 piglet328 於 07-9-5 22:23 硐表
Freddie,

帶埋喇!無衰的,又唔會重佐幾多!
作者: midcochow    時間: 07-9-5 22:45

piglet328

我聽日唔會幫edison 帶圖書, 因為佢話今日都冇用到, 而且老師無再講話要帶wor.

吓, 帶maths 書, o甘真係唔知wor, edison 而家又瞓左問唔到佢tim, o甘點呀, 聽日幫唔幫佢帶好呢? 我怕如果老師真係用英文講話要帶, o甘edison 可能真係會聽唔到wor(因為佢d 英文好屎)

原文章由 piglet328 於 07-9-5 22:23 硐表
Freddie,

重有呀, 我阿女另外一個 1E 同學話明天要帶 maths 書, 有冇人知係唔係? 重話係老師用英文講要帶!!

...

作者: Dennisk    時間: 07-9-6 00:00

Hi MC

我明天一早問Daniel,如果要就打畀妳同Piglet328,如果無電話即係唔駛帶。

Dennis
作者: midcochow    時間: 07-9-6 00:13

dennisk

ok, 如要帶, 你記住打比我呀, 等我今晚開定電話先

原文章由 Dennisk 於 07-9-6 00:00 硐表
Hi MC

我明天一早問Daniel,如果要就打畀妳同Piglet328,如果無電話即係唔駛帶。

Dennis

作者: piglet328    時間: 07-9-6 00:18

thank you Dennis & Midco,

咁我聽日都唔帶本圖書喇...good night !!! I am sick.....
作者: freddielau    時間: 07-9-7 21:45

呀仔話教Maths個老師係1A班先生,Miss Chan woh多數用英文,加些少广東話..
仲有今日中文教咗「小明小明小小明.........上....下...」用普通話的,他已經識唸啦!

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-9-7 21:47 編輯 ]
作者: midcochow    時間: 07-9-7 22:16

freddielau

係呀, edison 話中文係由miss yip教wor, 佢話除左用普通話之外, 亦要佢哋用廣東話再讀, 而且仲用普通話邊讀邊玩包剪x tim. 佢頭先都有讀比我聽呀. 佢仲話佢好鐘意上中文堂wor.

而英文就由miss lam 同mr. lee 教, 佢話全程老師都講英文, o甘我咪問佢有冇唔明呀, 點知個衰仔扮醒, 話全部明晒, 仲話老師講d 英文都唔深wor. 激死.

原文章由 freddielau 於 07-9-7 21:45 硐表
呀仔話教Maths個老師係1A班先生,Miss Chan woh多數用英文,加些少广東話..
仲有今日中文教咗「小明小明小小明.........上....下...」用普通話的,他已經識唸啦! ...

作者: freddielau    時間: 07-9-9 11:59

剛剛先知,Daniel 原來做咗班長,另有一個女仔是副班長,不過吾知乜名woh
作者: connie0213    時間: 07-9-9 20:28

MCC

亞仔都話明白老師講乜, 但我再問佢咁老師講D乜嘢, 佢就話唔講我知, 死頂!:tongue:

connie

原文章由 midcochow 於 07-9-7 22:16 硐表
freddielau

係呀, edison 話中文係由miss yip教wor, 佢話除左用普通話之外, 亦要佢哋用廣東話再讀, 而且仲用普通話邊讀邊玩包剪x tim. 佢頭先都有讀比我聽呀. 佢仲話佢好鐘意上中文堂wor.

而英文就由miss lam  ...

作者: freddielau    時間: 07-9-9 21:07

Dennis,

剛才8点15分左右,我和Hayden游完水,踫到Daniel (又係去游水), 不過佢兩個如同陌路人,冇打招乎,係呀仔一分种后,先同我講,頭先果個米係班長Daniel woh....激死,如果早講,就同你相認啦!

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-9-9 21:09 編輯 ]
作者: connie0213    時間: 07-9-9 21:21

freddielu & Dennis

你地咁happy去游水, 不過我都唔弱, 我教亞仔踏兩個輪單車, 好彩佢都算學得快, 如果唔係就跑死我啦!

Connie

原文章由 freddielau 於 07-9-9 21:07 硐表
Dennis,

剛才8点15分左右,我和Hayden游完水,踫到Daniel (又係去游水), 不過佢兩個如同陌路人,冇打招乎,係呀仔一分种后,先同我講,頭先果個米係班長Daniel woh....激死,如果早講,就同你相認啦! ...

作者: freddielau    時間: 07-9-9 21:55

原文章由 connie0213 於 07-9-9 09:21 PM 硐表
freddielu & Dennis

你地咁happy去游水, 不過我都唔弱, 我教亞仔踏兩個輪單車, 好彩佢都算學得快, 如果唔係就跑死我啦!

Connie

小朋友学得好快架,Hayden 都係4個月前用了2日時間學識了兩輪車,不過記住買護膝、護爭,如果吾係,好多時都跌到損哂
作者: goodkids    時間: 07-9-9 22:29

Freddie, Dennis,

那麼,遲些可以幾家人一齊去單車徑運動一下啦。

再遲些就單車團上學去!

原文章由 freddielau 於 07-9-9 21:55 硐表

小朋友学得好快架,Hayden 都係4個月前用了2日時間學識了兩輪車,不過記住買護膝、護爭,如果吾係,好多時都跌到損哂

作者: freddielau    時間: 07-9-9 23:36

原文章由 goodkids 於 07-9-9 10:29 PM 硐表
Freddie, Dennis,

那麼,遲些可以幾家人一齊去單車徑運動一下啦。

再遲些就單車團上學去!

may be when they grow up to P4-5...hahha
作者: Dennisk    時間: 07-9-10 11:45

原文章由 freddielau 於 07-9-9 21:07 硐表
Dennis,

剛才8点15分左右,我和Hayden游完水,踫到Daniel (又係去游水), 不過佢兩個如同陌路人,冇打招乎,係呀仔一分种后,先同我講,頭先果個米係班長Daniel woh....激死,如果早講,就同你相認啦! ...

原來在club house樓梯碰到果對靚仔父子就係Freddie同Hayden,我都sence到小小...點解個小朋友睇落咁活潑可愛呢? 原來之唔係播道孩子的原故囉!

呀Daniel仲衰,只顧玩連頭先碰到同班同學都沒有告訴我,真激死!

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-9-10 11:50 編輯 ]
作者: freddielau    時間: 07-9-10 12:12

原文章由 Dennisk 於 07-9-10 11:45 AM 硐表

原來在club house樓梯碰到果對靚仔父子就係Freddie同Hayden,我都sence到小小...點解個小朋友睇落咁活潑可愛呢? 原來之唔係播道孩子的原故囉!

呀Daniel仲衰,只顧玩連頭先碰到同班同學都沒有告訴我,真激死! ...

same same la...
作者: Dennisk    時間: 07-9-11 12:47

Freddie

今日終於見到你......個囝了,送Daniel返學時在樓下大堂見到個著EC體育衫的小朋友,Daniel見到有返應,我就估係你位公子了。不過我地唔係坐校車,所以say hi之後就分道揚鑣了see you。

Dennis
作者: freddielau    時間: 07-9-11 13:39

原文章由 Dennisk 於 07-9-11 12:47 PM 硐表
Freddie

今日終於見到你......個囝了,送Daniel返學時在樓下大堂見到個著EC體育衫的小朋友,Daniel見到有返應,我就估係你位公子了。不過我地唔係坐校車,所以say hi之後就分道揚鑣了see you。

Dennis ...

yes, see U tomorrow lunch....
We still have one kid (1C) living in our place
作者: freddielau    時間: 07-9-11 21:06

幾經辛苦,終於呀仔記得自己組的組員名單,
group 4 :
卓軒, Hayden  (13)
Thomas  Lee  (16) 今日組長
Yap Wei Ze  (30)
Yi Man     (4)
Kam Ho Yee (11)

吾知有冇父母係度相認下呢?
作者: freddielau    時間: 07-9-11 21:15

功課問題:
今天有中文功課,但明天冇中文堂,那么明天要不要帶中文功課回校?好重woh
作者: Emailfamily    時間: 07-9-11 21:48

原文章由 freddielau 於 07-9-11 21:15 硐表
功課問題:
今天有中文功課,但明天冇中文堂,那么明天要不要帶中文功課回校?好重woh

呀女話下堂交, 佢終於同我講同Hayden一組了,仲話今日有同Edison講嘢,但唔講比我知講mug嘢,祕密wor

作者: freddielau    時間: 07-9-11 22:01

原文章由 Emailfamily 於 07-9-11 09:48 PM 硐表

呀女話下堂交, 佢終於同我講同Hayden一組了,仲話今日有同Edison講嘢,但唔講比我知講mug嘢,祕密wor

係呀!Edison都幾受歡迎woh,呀仔話其他組只有和Edison傾個計,玩過
作者: Emailfamily    時間: 07-9-11 22:10

原文章由 freddielau 於 07-9-11 21:06 硐表
group 4 :

吾知有冇父母係度相認下呢? ...

我有同呀女confirm以上名字,佢終於識曬,仲糾正我D中文拼音tim,Hayden真醒,竟然記得曬組員D名,今朝問呀女佢仲未知邊個係組長,激氣

我老公明天會去講座,唔知肯唔肯同你地相認,之前我地有無係畫班碰過面?

作者: freddielau    時間: 07-9-11 22:24

原文章由 Emailfamily 於 07-9-11 10:10 PM 硐表

我有同呀女confirm以上名字,佢終於識曬,仲糾正我D中文拼音tim,Hayden真醒,竟然記得曬組員D名,今朝問呀女佢仲未知邊個係組長,激氣

我老公明天會去講座,唔知肯唔肯同你地相認,之前我地有無係畫班碰過面?
...

可能有踫過面架,通常我去揍放学。
作者: midcochow    時間: 07-9-11 22:48

freddielau

o甘奇怪, edison 明明係第5組, 反而識得第4組嘅hayden 同 yi man(仲多過自己組), 唔通佢掛住同隔離組傾計 , 今日edison同我講又識多一個同學仔叫"x 旻昕", 乜又係識女仔嘅.

原文章由 freddielau 於 07-9-11 21:06 硐表
group 4 :

吾知有冇父母係度相認下呢? ...

作者: freddielau    時間: 07-9-12 08:28

原文章由 midcochow 於 07-9-11 10:48 PM 硐表
freddielau

o甘奇怪, edison 明明係第5組, 反而識得第4組嘅hayden 同 yi man(仲多過自己組), 唔通佢掛住同隔離組傾計 , 今日edison同我講又識多一個同學仔叫"x 旻昕", 乜又係識女仔嘅.

...

你就好la!, my Hayden used to play with boy....Sometime I ask him who would U like to be your future wife, he tell me a boy name
作者: freddielau    時間: 07-9-12 18:18

有冇人知功課册內的VA: Visual Diary cover design 要做D乜?
作者: connie0213    時間: 07-9-12 18:27

freddielau

亞仔係學校做左啦!

Connie

原文章由 freddielau 於 07-9-12 18:18 硐表
有冇人知功課册內的VA: Visual Diary cover design 要做D乜?

作者: freddielau    時間: 07-9-12 19:29

原文章由 connie0213 於 07-9-12 06:27 PM 硐表
freddielau

亞仔係學校做左啦!

Connie

oh thank you....
作者: freddielau    時間: 07-9-13 21:10

請問大家的中文書,「高效識字」是否被老師收了?
呀仔話吾知woh
作者: Emailfamily    時間: 07-9-13 22:14

原文章由 freddielau 於 07-9-13 21:10 硐表
請問大家的中文書,「高效識字」是否被老師收了?
呀仔話吾知woh

我想老師可能收起了,呀女個本都唔見咗,問佢又係話唔知!

作者: connie0213    時間: 07-9-14 17:36

有人報料E班今日發生意外, 仲入埋醫院急証, 好似撞崩左隻門牙,好彩冇乜事, 希望小朋友快D好返啦!

原文章由 Emailfamily 於 07-9-13 22:14 硐表

我想老師可能收起了,呀女個本都唔見咗,問佢又係話唔知!

作者: midcochow    時間: 07-9-14 17:58

connie0213

係呀係呀, connie, 你收風好勁呀,  我頭先睇到你依段嘢, 都不知幾驚係edison, 即刻打電話問係咪佢, 點知佢講晒成件事比我知.
好似話係因為幾個同學仔玩玩吓, 跟住有個同學仔唔小心"click" 到依個小朋友, 所以就跌親仲撞崩隻門牙, 仲流左好多血, edison 仲話佢都有份同依個小朋友玩, 不過唔係佢"click" 親佢wor,(我唯有信佢啦), 之後edison 仲走去搵老師同老師講, 佢話個小朋友之後仲問edison 仲乜幫佢叫老師, o甘edison 就話"你流血wor, 唔叫老師, 邊個幫你止血呀".(真係比佢激死.....)   不過edison 話小朋友冇入醫院, 只係去左療養室止血o架. 我都希望依個小朋友快d 好番, 同埋唔好再發生依d 事.

原文章由 connie0213 於 07-9-14 17:36 硐表
有人報料E班今日發生意外, 仲入埋醫院急証, 好似撞崩左隻門牙,好彩冇乜事, 希望小朋友快D好返啦!

[ 本文章最後由 midcochow 於 07-9-14 22:16 編輯 ]
作者: Emailfamily    時間: 07-9-14 22:00

原文章由 midcochow 於 07-9-14 17:58 硐表
connie0213

係呀係呀, connie, 你收風好勁呀,  我頭先睇到你依段嘢, 都不知幾驚係edison, 即刻打電話問係咪佢, 點知佢講晒成件事比我知.
妹似話係因為幾個同學仔玩玩吓, 跟住有個同學仔唔小心"click" 到依個小朋 ...

好彩有你地報料, 問呀女佢先話比我知道

作者: ESma    時間: 07-9-14 23:08

原文章由 Emailfamily 於 07-9-14 22:00 硐表

好彩有你地報料, 問呀女佢先話比我知道

這件事發生在1E班, 但我個女完全不知道??
真奇怪!?
作者: Dennisk    時間: 07-9-14 23:46

嘩乜咁激呀!Daniel都係無提播,可能佢無分玩所以唔知喇,不過Daniel都試過一樣撞崩過隻門牙,現在才剛剛出番隻新的。其實左面的頭像裡的Daniel,當時還是缺了一隻門牙的,是我幫他用電腦把牙補回上去的 ,希望受傷的小朋友無事喇。 祝早日出牙

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-9-14 23:50 編輯 ]
作者: yiuyo    時間: 07-9-14 23:47

我接阿仔放學時,阿仔第一時間都有同我講這件事呀,當然冇edison咁清楚啦

原文章由 ESma 於 07-9-14 23:08 硐表

這件事發生在1E班, 但我個女完全不知道??
真奇怪!?

作者: freddielau    時間: 07-9-14 23:53

原文章由 yiuyo 於 07-9-14 11:47 PM 硐表
我接阿仔放學時,阿仔第一時間都有同我講這件事呀,當然冇edison咁清楚啦

剛回家,同呀仔傾了一陣計,但佢都冇提起此事,明天再問過。
作者: Dennisk    時間: 07-9-14 23:53

YY, Connie

1E班發生的事妳地都咁清楚?一個字"勁!

Dennis
作者: Dennisk    時間: 07-9-14 23:56

原文章由 freddielau 於 07-9-14 23:53 硐表

剛回家,同呀仔傾了一陣計,但佢都冇提起此事,明天再問過。

呀囝仲未目訓?
作者: freddielau    時間: 07-9-15 00:12

原文章由 Dennisk 於 07-9-14 11:56 PM 硐表

呀囝仲未目訓?

星期五,比佢睇埋「味分天下」,差不多11:30先入睡。
作者: freddielau    時間: 07-9-15 00:15

聽呀囝講,今日好似組別再執位,由六組变七組。
作者: bebe_c    時間: 07-9-15 00:53

1C今日都係大執位呵

原文章由 freddielau 於 07-9-15 00:15 硐表

作者: midcochow    時間: 07-9-15 14:43

freddielau

係呀, 由六組變七組, edison 話佢o個組由第5組改左做第6組, 而且仲掉走左兩個同學仔, o甘hayden 有冇轉組呀?

原文章由 freddielau 於 07-9-15 00:15 硐表

作者: Emailfamily    時間: 07-9-15 17:04

原文章由 midcochow 於 07-9-15 14:43 硐表
freddielau

係呀, 由六組變七組, edison 話佢o個組由第5組改左做第6組, 而且仲掉走左兩個同學仔, o甘hayden 有冇轉組呀?

Yi-Man就轉咗第5組,組員好似無變,但多咗一個wor

作者: freddielau    時間: 07-9-15 20:38

原文章由 Emailfamily 於 07-9-15 05:04 PM 硐表

Yi-Man就轉咗第5組,組員好似無變,但多咗一個wor

yes....still in group 5
作者: freddielau    時間: 07-9-15 20:44

IE 冠軍slogan :
精靈活潑是1E, 播揚真理我做先

Hayden 話我地設計果個slogan得第二,吾知真定假?

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-9-15 22:27 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5