教育王國

標題: 馬灣基慧小學 [打印本頁]

作者: CSW    時間: 07-8-21 13:11     標題: 馬灣基慧小學

好開心, 我地終於過左黎啦~~~~
作者: jk923    時間: 07-8-21 23:25

報到先!
作者: HelloKitty*    時間: 07-8-22 16:30

雖然我未係你地o既家長,但我都嚟報到先!

csw & jk923:

請問您地知唔知道馬灣基慧在選中學時,是選哪一個校網呢? 因為我見到佢學校最新消息內有升中的資料,係當中我見到佢show左nt1同nt2的資料:

荃灣區(NT1)網2006-07 只供參考

荃灣區(NT2)網2006-07 只供參考

我想知佢地學生係咪可以選這兩個校網的學校呢?

原文章由 jk923 於 07-8-21 23:25 發表
報到先!

作者: jk923    時間: 07-8-22 22:14

原文章由 HelloKitty* 於 07-8-22 16:30 發表
雖然我未係你地o既家長,但我都嚟報到先!

csw & jk923:

請問您地知唔知道馬灣基慧在選中學時,是選哪一個校網呢? 因為我見到佢學校最新消息內有升中的資料,係當中我見到佢show左nt1同nt2的資料:
...

對我黎講5年後既事我唔會咁快諗住,因為教育局成日都改野,遲d先算。 所以我係唔清楚的!
作者: CSW    時間: 07-8-23 15:25

Sorry, HelloKitty,

I am not familiar with the secondary school distribution. I only know that NT1 belongs to Kwai Tsing district, not Tsuen Wan district. I guess somehow the mechanism also involves your living areas. If you live in Tsuen Wan district, you can choose the schools in NT2, if you live in Kwai Tsing distric, you can choose from NT1.
作者: HelloKitty*    時間: 07-8-25 18:05

jk923 & CSW:

謝謝您的回覆!

原文章由 CSW 於 07-8-23 15:25 硐表
Sorry, HelloKitty,

I am not familiar with the secondary school distribution. I only know that NT1 belongs to Kwai Tsing district, not Tsuen Wan district. I guess somehow the mechanism also involves y ...

作者: jk923    時間: 07-8-26 22:02

重有一個星期就開學啦!朗朗好開心,好興奮又有d緊張!我重未收到校車通知上落車時間呀?CSW,你收到未呀?
作者: jk923    時間: 07-8-27 23:26

今日收到校車姨姨電話,8:07上車,即係要6點9起身! 要闊別暑假時8、9點起身既日子啦!
作者: CSW    時間: 07-8-28 10:00

點解要咁早起身呢? 我都係咁上下時間上校車, 但係佢應該最遲7:30am起身都仲得, 當然一般會係7:15am左右起身。
作者: jk923    時間: 07-8-28 22:53

CSW:
你個仔做野緊係好快,可以咁短時間出到門口,佢有無食早餐嫁。朗朗平時做野唔算好快,好彩都唔係好慢,但因為阿妹食野慢,變左我自己會預早d起身整定晒d野等阿妹起身就全程叫住佢快d! 呢掛阿妹朝早晏左起身,有時早d叫佢都唔願郁,到時睇怕佢都唔知食唔食得切,佢好衰嫁,食食下唔比佢食又唔濟。
作者: CSW    時間: 07-8-28 23:24

JK,

我兩個仔起身之後就會洗面擦牙、換衫,然後就會坐低食早餐。可能男仔快手d啦, 又唔使梳辮。
作者: jk923    時間: 07-8-28 23:48

我個仔都係會自己做晒d野,同埋佢每做一樣野都好快,只係佢做每樣野之間都遊下魂! 磨下磨下就side晒d時間!!!
作者: CSW    時間: 07-8-29 10:15

JK,
我見出面大forum度有人開馬灣基慧, 不過有少少火花....
我記得你都好似係15分入既, 是嗎?
我覺得雖然唔係詰15分一定入, 但都有個唔細的機會, 準備選校的家長不用太過憂慮。
作者: miffy2004    時間: 07-8-29 10:20

原文章由 CSW 於 07-8-29 10:15 硐表
JK,
我見出面大forum度有人開馬灣基慧, 不過有少少火花....
我記得你都好似係15分入既, 是嗎?
我覺得雖然唔係詰15分一定入, 但都有個唔細的機會, 準備選校的家長不用太過憂慮。 ...

我諗你係講緊我有份 post 個 topic , 我都唔知點解會咁樣, 其實我地都係擔心入唔入到呢間學校, 想分享一下啫, 係唔係名校又點, 我唔係睇呢樣囉 ,我都係想我小朋友返學返得開心, 等佢有 6 年開心既小學生活....但唔知點解會左潑婦駡街....
作者: CSW    時間: 07-8-29 14:31

miffy2004,

唔好唔開心, 不要受別人的說話而動氣了。

你可在這兒看看我們這些準二年級家長的sharing吧。
作者: jk923    時間: 07-8-29 14:56

CSW:
我唔係15分入馬基的,但以我所知今年係有人15分入,我係統一派位入嫁,但亦都知有人填第一志願都入唔到。
miffy2004:
唔好咁緊張啦,如你真係好鐘意呢間學校咁咪照填law,第一次派唔到就係第2次時再填law。我果時填甲部只填左馬基,放棄2、3志願,乙部第一都填馬基,咁就有兩次派馬基既機會啦。
作者: jk923    時間: 07-8-29 16:02

CSW:
我新生日果日唔知痴左邊條線,居然無買冷外套,係咪深藍色背心或長袖都ok嫁?洗唔洗有校黴?重有一樣野就係洗唔洗交校服相?
作者: CSW    時間: 07-8-29 17:35

係回應你既同時, 我又想起一樣我好欣賞馬基既事, 就係佢地對外套既處理方法唔會好strict, 尤其冬天時, d小朋友著咩色既羽絨外套都可以。一般來說, 冷外套會買長袖深藍色, 不用校黴。校服相一定要預備, 你哂定兩打啦。
以我記得好似係第一日返學就會係學校影班相, 如果唔係第一日, 都應該係第一個禮拜。

原文章由 jk923 於 07-8-29 16:02 硐表
CSW:
我新生日果日唔知痴左邊條線,居然無買冷外套,係咪深藍色背心或長袖都ok嫁?洗唔洗有校黴?重有一樣野就係洗唔洗交校服相?

作者: miffy2004    時間: 07-8-29 18:47

原文章由 CSW 於 07-8-29 17:35 硐表
係回應你既同時, 我又想起一樣我好欣賞馬基既事, 就係佢地對外套既處理方法唔會好strict, 尤其冬天時, d小朋友著咩色既羽絨外套都可以。一般來說, 冷外套會買長袖深藍色, 不用校黴。校服相一定要預備, 你哂定兩打啦 ...

會唔會係因為馬基比較凍同埋大風, 所以係冬天個可以咁著呢 ?
作者: miffy2004    時間: 07-8-29 18:51

原文章由 CSW 於 07-8-29 14:31 硐表
miffy2004,

唔好唔開心, 不要受別人的說話而動氣了。

你可在這兒看看我們這些準二年級家長的sharing吧。

thanks

:loveliness: :loveliness: :loveliness:
作者: jk923    時間: 07-8-29 22:50

csw:
嘩!乜要2打相咁多! 用相紙colour copy得唔得嫁?
作者: jessieling    時間: 07-8-30 11:44

下!我都係影左十幾張咋,mug要甘多呀?甘要晒定d喇。
講起搭校車既時間我都驚遲到,我個仔勁慢,而且又要食埋早餐先番校,(之前學校有得食早餐)反下手遲左要同佢搭村巴入去!!!
作者: CSW    時間: 07-8-30 12:02

HEheeee...其實我都唔係好記得exactly要幾張...如果只預備了一打, 咁就一打先, 真係仲要至算la...
作者: CSW    時間: 07-8-30 12:10

初頭有3日(定4日)係只返半日學, 即一時放學, 你可幫小朋友預備一d小食放係個膠盒同一小瓶水(記住check清楚倒轉都唔會漏), 再放入一個食物袋內(學校應有提過要預備呢個手挽食物袋比小朋友裝小食和食具)。佢地放小息時, 可以帶住個袋去吃小食的。
雖然, 學校有小食部, 不過我並未有給零用錢給兒子, 而且我都未想佢去小食部買零食住....亦怕第d小朋友知道佢有錢, 會問佢借, 或因錢而引起的其他種種問題....我想我會起碼到3年級才會給他零用錢。
作者: HelloKitty*    時間: 07-8-30 12:42

CSW:

我諗住帶埋個仔入去馬灣基慧參觀下,睇下環境如何。請問係咪係葵芳搭o個d穿梭巴士就可以去到呀?謝謝您!

原文章由 CSW 於 07-8-30 12:10 硐表
初頭有3日(定4日)係只返半日學, 即一時放學, 你可幫小朋友預備一d小食放係個膠盒同一小瓶水(記住check清楚倒轉都唔會漏), 再放入一個食物袋內(學校應有提過要預備呢個手挽食物袋比小朋友裝小食和食具)。佢地放小息時 ...

作者: CSW    時間: 07-8-30 14:57

係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返去上課外活動, 咁你入學校會方便些。不過, 最好當然係先打電話問問學校既情況啦。

當你架車駛入馬灣時, 記得同仔仔留意下左邊, 有個風力發電塔, 都幾得意架, 順便可同仔仔講下風力可以發電等知識。

原文章由 HelloKitty* 於 07-8-30 12:42 硐表
CSW:

我諗住帶埋個仔入去馬灣基慧參觀下,睇下環境如何。請問係咪係葵芳搭o個d穿梭巴士就可以去到呀?謝謝您!

作者: jessieling    時間: 07-8-30 15:37

he he !我個食物及食物袋都未買,因為我個仔話要指定公仔,另外我都好緊張佢番小一,我怕佢接受吾到新環境!
作者: miffy2004    時間: 07-8-30 19:20

原文章由 CSW 於 07-8-30 14:57 硐表
係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返 ...

CSW,

唔好意思, 我有野想問 , 我參觀個陣唔記得睇, 洗手間有無
toilet tissue 提供架...一年級課室個層個洗手間, 個塔塔係咪矮d 架 ? 

thanks

我入去參觀個陣 , 無留意到個發電塔
作者: HelloKitty*    時間: 07-8-30 22:28

CSW:

您真係細心! 我都係諗住呢個星期六入去睇下,希望我地可以入去啦!

原文章由 CSW 於 07-8-30 14:57 硐表
係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返 ...

作者: Iris    時間: 07-8-30 23:25

我想請問各位,若果我有20分,一定會入到基慧嗎?使唔使報定其他學校打底呢?
作者: CSW    時間: 07-8-31 00:02

miffy2004,
唔使咁擔心, 我個仔從無complain過去廁所有任何問題。我相信廁所既facilities一定會適合小學生用。我去女廁時係有toilet paper既。

原文章由 miffy2004 於 07-8-30 19:20 硐表

CSW,

唔好意思, 我有野想問 , 我參觀個陣唔記得睇, 洗手間有無
toilet tissue 提供架...一年級課室個層個洗手間, 個塔塔係咪矮d 架 ? 

thanks

我入去參觀個陣 , 無留意到個發電塔 ...

作者: CSW    時間: 07-8-31 00:04

15分都有人入, 即表示20分一定入。不過, 你若覺不安心, 便報多一、兩間私校或直資吧。

原文章由 Iris 於 07-8-30 23:25 硐表
我想請問各位,若果我有20分,一定會入到基慧嗎?使唔使報定其他學校打底呢?

作者: jessieling    時間: 07-8-31 09:41

吾好意思!我好大頭蝦,我吾記得第一日番學係咪帶個吉書包、水同小食就得勒?
作者: miffy2004    時間: 07-8-31 11:00

原文章由 CSW 於 07-8-31 00:02 硐表
miffy2004,
唔使咁擔心, 我個仔從無complain過去廁所有任何問題。我相信廁所既facilities一定會適合小學生用。我去女廁時係有toilet paper既。

thanks
作者: CSW    時間: 07-8-31 11:45

最好預備一個有拉鍊的F4透明膠袋, 若有任何通告派, 可以放在膠袋內, 不怕皺。若孩子身體較怕冷, 也可預備定一件冷外套放書包, 怕他會在冷氣課室內著涼。濕毛巾和手巾也最好預備, 讓他吃完小食可抹手和口。食物盒和水最好放在一個食物袋內, 因他們可在小息時拿著袋到課室外吃小食。有時可能有個別同學忘記帶食物, 也可先跟孩子講定可與同學分享...不過, 就唔好去小食部買東西吃住, 因媽媽已給你預備了。零用錢我個人唔係好鼓勵給咁細的小朋友, 因有時有另一些小孩可能會見到便問借$買東西吃...我個人的感覺是最好不要問人家借$, 也不要借給別人。若別人真的沒有東西吃, 便拿食物與他分享。

大家也可去重溫我們上年剛升小一時的情況:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=634282&extra=page%3D1&page=25

原來第一日係會有好多通告派回來的。記住早D返屋企開始睇。

原文章由 jessieling 於 07-8-31 09:41 硐表
吾好意思!我好大頭蝦,我吾記得第一日番學係咪帶個吉書包、水同小食就得勒?

[ 本文章最後由 CSW 於 07-8-31 11:59 編輯 ]
作者: jessieling    時間: 07-8-31 15:33

csw,

好多謝你詳盡o既回答!
作者: jk923    時間: 07-8-31 15:43

CSW:
唔該晒你咁詳細既解釋,我都預備好食物袋,file,同筆袋比佢第一日返學。
但係我未買冷衫呀! 如果我真係買唔切的話帶住自己外套先唔知得唔得呢?因為阿仔幾怕凍!
作者: jk923    時間: 07-8-31 15:44

原文章由 jessieling 於 07-8-31 15:33 硐表
csw,

好多謝你詳盡o既回答!

你仔仔讀邊班呀?我仔仔叫穎朗讀1B呀。我住麗城2期的,你呢?
作者: jessieling    時間: 07-8-31 16:39

我個仔讀1C班,叫頌祺,家住荃灣。多多指教
作者: CSW    時間: 07-9-1 00:23

JK,

我相信你可帶一件薄外套給你兒子的, color唔好太花應該就無問題。

原文章由 jk923 於 07-8-31 15:43 硐表
CSW:
唔該晒你咁詳細既解釋,我都預備好食物袋,file,同筆袋比佢第一日返學。
但係我未買冷衫呀! 如果我真係買唔切的話帶住自己外套先唔知得唔得呢?因為阿仔幾怕凍! ...

作者: jk923    時間: 07-9-1 17:26

我好乖呀!為免阿仔給老師留下特別印象,所以今朝同佢去中聯買左外套,已經洗好等乾!
作者: jk923    時間: 07-9-2 22:15

各位:
好唔開心呀! 朗朗原來感染左過濾性病毒,一個星期前開始塊面出左d好似水痘粒粒(最初見2、3粒)跟住話喉嚨痛去睇醫生都未知,後尾又再出多左同口腔生左好多痱滋!醫生話佢唔可以返學住呀!
重有聽日係我既生日,原本諗住佢放左學後可以去慶祝下,而家要留係屋企啦!
好彩既係穎穎暫時無被感染既徵狀!
作者: jessieling    時間: 07-9-3 09:58

哇!現在的病毒好厲害,不容忽視,留在家裡是比較安全,還要小心阿妹又被感染。
昨晚仔仔好緊張,整晚不願睡,最後十二點才去睡,今早勉強準時出門口,誰知到了樓下時各人已經上好車,多尷尬....
作者: jk923    時間: 07-9-3 20:33

錯失左呢幾日新生適應都幾麻煩,因為驚佢返到學校唔識搵地方排隊,到放學又唔知去邊度搭車,今日返學校拎左好多通告,個書記姐姐話可以叫d高年級既學生帶一帶佢,多數都無問題,同埋叫我唔洗特登親身返去,叫校車交收都可以。
你地填晒d通告未呀!原來每日都有4款飯比佢地揀,搞到朗朗都唔知揀邊樣好!
作者: CSW    時間: 07-9-4 10:59

JK,

現在最重要是兒子的身體健康, 我相信學校和老師能夠作出最好的安排來幫朗朗適應。沒錯, 你是可以把通告或工課等交給校車姨姨, 她會幫你轉交給學校的。小朋友的適應力也很高, 而且他又那麼喜歡學校, 過兩、三天便都懂學校的環境了。再者, 有甚麼問題, 也可與我們相量。

原文章由 jk923 於 07-9-3 20:33 硐表
錯失左呢幾日新生適應都幾麻煩,因為驚佢返到學校唔識搵地方排隊,到放學又唔知去邊度搭車,今日返學校拎左好多通告,個書記姐姐話可以叫d高年級既學生帶一帶佢,多數都無問題,同埋叫我唔洗特登親身返去,叫校車交收都可以。
...

作者: jk923    時間: 07-9-4 22:24

CSW:
阿仔要星期四先可以返學,頭先同校車姨姨請假時同佢講開,佢話一落車會有老師安排佢地排隊,放學時佢話會幫我留意要搵返佢。我想問佢地返到學校時洗唔洗叫左佢去廁所先(有無時間?係咪放低書包先去定點呢?),夠鐘時才去上堂。朗朗要係學校食藥,會點安排?
作者: CSW    時間: 07-9-5 10:01

JK,

你試過打電話比班主任傾未? 佢應該可以安排好的。
其實唔使太擔心, 佢地始終係小一, 老師會比較鬆一些, 亦會多d照顧下佢地...你仔係邊個老師個班呢? 你可以打電話到校務處留個口訊比班主任, 佢落堂後就會覆你架咧。

原文章由 jk923 於 07-9-4 22:24 硐表
CSW:
阿仔要星期四先可以返學,頭先同校車姨姨請假時同佢講開,佢話一落車會有老師安排佢地排隊,放學時佢話會幫我留意要搵返佢。我想問佢地返到學校時洗唔洗叫左佢去廁所先(有無時間?係咪放低書包先去定點呢?),夠鐘時才去上堂 ...

作者: CSW    時間: 07-9-6 10:08

Morning 各位馬基家長,

好少見有人上來發表, 不知是否太忙....
昨天派回來的通告, 你們幫子女選了那些班呢?

我今年選了小網和長笛, 另外老師也讓他參加英詩組, 我想也好試試他是否在這方面有興趣...
作者: jk923    時間: 07-9-6 15:12

CSW:
朗朗今日返左學啦!佢勁勁勁開心呀! 尋晚同羅老師傾過電話,佢都好詳細咁解答我既問題,嘩!原來聽日要拎好多書返去,不過我諗之後個書包會輕鬆d掛?!原來好多野都可以擺係學校,老師話連外套都擺得,真好!咁洗驚佢唔記得帶顏色..........。
朗朗都想報小網球,又想報圍棋,又想學跆拳 ,我想問可唔可以學學下唔學轉第二樣野架?
作者: CSW    時間: 07-9-6 15:47

通常佢一個course係10-12堂左右, 下次繼續學之前會有通告叫交錢. 不過, 好似要到第二個學期先有得再選過另一些班.
我都唔係好記得清楚, 你都係問老師安全d, 或問書記應該都得!

原文章由 jk923 於 07-9-6 15:12 硐表
CSW:
朗朗今日返左學啦!佢勁勁勁開心呀! 尋晚同羅老師傾過電話,佢都好詳細咁解答我既問題,嘩!原來聽日要拎好多書返去,不過我諗之後個書包會輕鬆d掛?!原來好多野都可以擺係學校,老師話連外套都擺得,真好!咁洗驚佢唔記 ...

作者: jessieling    時間: 07-9-6 19:52

忙呀!真係好忙呀!其實我自己都未適應度!
作者: jk923    時間: 07-9-6 22:03

CSW:
我同阿仔報左星期五跆拳,星期六小網球同圍棋。我無記錯你地話大多人選就要抽籤,係嗎?
jessiling:
你幫仔仔報左咩呀?
阿仔今日都算o力,拎左好多張工作紙返黎(連埋尋日果d)佢居然記得邊d聽日交,邊d可以星期一交!
重有今朝等校車時有個小朋友知佢今日第一日返學講左好多野比佢知呀!重話比我知校車點樣分開排隊,d英文書有d放係學校!希望阿仔都學到好似佢地咁主動幫人就好啦!
作者: jessieling    時間: 07-9-6 23:57

我仔仔只報了跆拳,因為佢星期六及星期日都有其他興趣班,我吾想佢大辛苦,但佢仲想再多報一個小童軍呢!
另外你知吾知上體育課時,係咪要著晒成套運動衫返去還是到上課時先換呀?
作者: CSW    時間: 07-9-7 09:50

有PE堂個日就著PE衫返學, 否則便著普通校服, 呢點應同幼稚園一樣。
夏天既運動服只係件短袖PE衫, 同埋條藍色短褲仔. 如果真係覺凍, 可加穿件PE外套。冬天就有長袖衫褲同件PE外套。
我個仔話今日影班相。

原文章由 jessieling 於 07-9-6 23:57 硐表
我仔仔只報了跆拳,因為佢星期六及星期日都有其他興趣班,我吾想佢大辛苦,但佢仲想再多報一個小童軍呢!
另外你知吾知上體育課時,係咪要著晒成套運動衫返去還是到上課時先換呀? ...

[ 本文章最後由 CSW 於 07-9-7 09:52 編輯 ]
作者: jessieling    時間: 07-9-10 10:57

由於我仔仔習慣已前的不用做功課的日子,每逢星期六、日都是玩玩玩,現在就要做功課,還有執包書,溫習,好辛苦!!!
昨日又要返興趣班,又去游水,晚上回到屋企又睇電視,到我同佢檢查家課冊時先記得未做功課....最後要成十二點先瞓zzz
作者: CSW    時間: 07-9-10 14:02

剛升小一的小朋友確實需要適應做功課和溫書這些新習慣, 我的大兒子也與我們糾纏了好一段日子, 他才開始明白做功課和溫書是他自己的責任, 知識是他自己的財寶, 學識了便沒有人能拿走。不過, 當然, 他依然需要我們軟硬兼施的提醒。彼此勉勵吧!有開心或不開心的也可到這裡分享。或許有時我們可以把過往的經驗與你分享, 那便不用走太多寃枉路。

原文章由 jessieling 於 07-9-10 10:57 硐表
由於我仔仔習慣已前的不用做功課的日子,每逢星期六、日都是玩玩玩,現在就要做功課,還有執包書,溫習,好辛苦!!!
昨日又要返興趣班,又去游水,晚上回到屋企又睇電視,到我同佢檢查家課冊時先記得未做功課....最後要成十二點先瞓zzz:y ...

作者: jk923    時間: 07-9-10 23:42

今日終於有功課做,阿仔係導修堂做左一樣中文,我問佢點解做得一樣,佢話因為作句子有d字唔識寫問老師同要畫埋圖畫所以做耐左。一落車就同我講要快d返屋重有功課做。

csw:
我想問早讀話要帶中/英文圖書係咪自己係屋企帶一本書返學校就得?
作者: CSW    時間: 07-9-11 10:25

JK,

我相信你仔仔係負責任型小朋友, 所以不用太擔心, 他應很快適應。

沒錯, 係小朋友自己係屋企帶一本或多過一本書回校, 好像是一個星期是中文, 一個星期是英文的。老師應會寫在黑板上。

原文章由 jk923 於 07-9-10 23:42 硐表
今日終於有功課做,阿仔係導修堂做左一樣中文,我問佢點解做得一樣,佢話因為作句子有d字唔識寫問老師同要畫埋圖畫所以做耐左。一落車就同我講要快d返屋重有功課做。

csw:
我想問早讀話要帶中/英文圖書係咪自己係屋企帶一 ...

作者: miffy2004    時間: 07-9-11 19:44

CSW

我上網睇左2007 年小一概覽,  馬灣基慧係 2008 年小一自行分配學位學額有 75 個..

亞囡得15 分,  聽日就家長會 & 小一講座, 我諗到時會派埋小一入學表格....

我想問下係自行分配學位, 填小一申請表時, 有無特別要注意既地方...

thanks

[ 本文章最後由 miffy2004 於 07-9-11 19:49 編輯 ]
作者: jk923    時間: 07-9-11 22:08

原文章由 miffy2004 於 07-9-11 19:44 硐表
CSW

我上網睇左2007 年小一概覽,  馬灣基慧係 2008 年小一自行分配學位學額有 75 個..

亞囡得15 分,  聽日就家長會 & 小一講座, 我諗到時會派埋小一入學表格....

我想問下係自行分配學位, 填小一申請表時, 有無特 ...

其實都無咩特別野,因為淨係填一間學校,如果驚填錯咪copy一張試填先law,不過多數都無咩問題,祝你順利啦!
作者: CSW    時間: 07-9-11 22:42

呢條問題由jk答最好, 因為佢剛剛做完呢個process.

原文章由 jk923 於 07-9-11 22:08 硐表

其實都無咩特別野,因為淨係填一間學校,如果驚填錯咪copy一張試填先law,不過多數都無咩問題,祝你順利啦!

作者: miffy2004    時間: 07-9-12 12:31

原文章由 CSW 於 07-9-11 22:42 硐表
呢條問題由jk答最好, 因為佢剛剛做完呢個process.

CSW & jk923

thanks
作者: jk923    時間: 07-9-13 14:59

原文章由 miffy2004 於 07-9-12 12:31 硐表

CSW & jk923

thanks

唔洗客氣!:loveliness:

阿仔尋日又返唔到學啦! 尋日起身洗面換衫食埋早餐,咁到我去換衫時突然同我講:媽咪,好好似發燒呀!一摸就慶到死,一探熱燒到102.x度!好彩d燒尋晚退晒,今日都返到學!醫生話佢之前病過,底抗力弱左所以一返返學好易感染到,所以今日我比口罩佢帶,保護下先得!
作者: CSW    時間: 07-9-15 00:14

JK,

讓你仔仔好好休息, 快些痊愈. 小二級下星期便開始默書了, 我又要開始同仔仔溫書.

原文章由 jk923 於 07-9-13 14:59 硐表

唔洗客氣!:loveliness:

阿仔尋日又返唔到學啦! 尋日起身洗面換衫食埋早餐,咁到我去換衫時突然同我講:媽咪,好好似發燒呀!一摸就慶到死,一探熱燒到102.x度!好彩d燒尋晚退晒,今日都返到學!醫生話佢之前病過,底抗力弱左所以一 ...

作者: jk923    時間: 07-9-17 23:00

CSW:
阿仔雖然10月頭先默書,不過派左英默範圍我都叫佢開始溫啦。星期六開左家長會,d老師對佢既印象都唔差,希望佢比心機啦。但佢返黎就成日投訴,(因為佢比兩個女仔夾住)可能係咁唔係好傾得埋,其中一個逢中文堂都met爛佢本書(3次呀),今日佢終於話左比老師聽,佢話個女仔同老師講貪得意wo! 又試過用木顏色畫佢件衫。唯有同阿仔講叫佢同個女仔講咁樣唔好,我地做好朋友好唔好,個女仔話唔好,我地只係同學! 好彩阿仔好樂天,仍然好鐘意返學。
作者: CSW    時間: 07-9-18 11:52

好一個頑皮的小女孩, 但這也有好處, 是一種不容易獲得的EQ訓練, 但我覺得你兒子HANDLE得不錯。

原文章由 jk923 於 07-9-17 23:00 硐表
CSW:
阿仔雖然10月頭先默書,不過派左英默範圍我都叫佢開始溫啦。星期六開左家長會,d老師對佢既印象都唔差,希望佢比心機啦。但佢返黎就成日投訴,(因為佢比兩個女仔夾住)可能係咁唔係好傾得埋,其中一個逢中文堂都met爛佢本書 ...

作者: d2343130    時間: 07-9-18 15:28

各位家長,

可否告知08/09馬灣基慧小學的自行小一入學申請的文件是否沒有extra的東西 (如回郵信封, 最近一年的成績表正副本之類??)

其實我都打過去學校問, 但回應的只是和申請表列的一樣, 而本人小朋友的幼稚園未有派發馬灣基慧的入學申請單張(不同區)?

如你們有的話,可否告知呢?

非常感謝!!

原文章由 CSW 於 07-9-18 11:52 硐表
好一個頑皮的小女孩, 但這也有好處, 是一種不容易獲得的EQ訓練, 但我覺得你兒子HANDLE得不錯。

作者: jk923    時間: 07-9-18 22:55

原文章由 d2343130 於 07-9-18 15:28 硐表
各位家長,

可否告知08/09馬灣基慧小學的自行小一入學申請的文件是否沒有extra的東西 (如回郵信封, 最近一年的成績表正副本之類??)

其實我都打過去學校問, 但回應的只是和申請表列的一樣, 而本人小朋友的幼稚園未有 ...

其實你只須交齊小一申請表內既文件就得,因為我舊年話交埋幼稚園推薦信都唔收,同埋第一round會收必收生同夠分既先,有剩再抽簽。

CSW:
其實主要係阿仔思想都幾單純,所以唔敢同人嘈。
作者: d2343130    時間: 07-9-19 15:23

jk923:
thank you so much!!
原文章由 jk923 於 07-9-18 22:55 硐表

其實你只須交齊小一申請表內既文件就得,因為我舊年話交埋幼稚園推薦信都唔收,同埋第一round會收必收生同夠分既先,有剩再抽簽。

CSW:
其實主要係阿仔思想都幾單純,所以唔敢同人嘈。 ...

作者: jk923    時間: 07-9-19 15:53

原文章由 d2343130 於 07-9-19 15:23 硐表
jk923:
thank you so much!!

唔洗客氣,我舊年都係多得呢度d媽咪指路炸,由其係csw!
作者: jk923    時間: 07-9-20 14:20

尋日阿仔又比果個女仔搣左塊面一下,佢同老師講左,岩岩頭先班主任打黎問開野,佢有同我交代返搣書果件事,我有同老師講佢比人搣,重有同老師講有教阿仔點同人正面相處(唔想佢覺得果個小朋友好曳唔好同佢玩咁),更加唔想佢學到郁d都投訴。 驚老師覺得佢煩。
作者: jessieling    時間: 07-9-23 15:34

我仔仔就無投訴同學, 反而被老師投訴佢多咀, 另外又時常欠交功課, 導致連組長都無得做, 佢都有吾開心呀!!:cry:
今日我地一家人又一齊做勞作, 係學校設計遊戲比賽的"跳飛機", 原本諗住已完成, 但係仔仔要求我地做埋骰仔比老師喎, 所以今日飲完茶即刻返嚟開工!!!
作者: 小白兔    時間: 07-9-24 00:00

Hi~咁多位媽咪你地好!
我囡出年都入小一了,打算幫囡囡揀馬基,
請問你地對喱間學校有咩睇法?
小朋友讀得開心嗎?
打風落雨時係咪真係唔太方便呢?
作者: CSW    時間: 07-9-24 10:48

這是之前回應一位家長問及對馬基的感想, 再quote給大家看看:

馬基的小朋友對於學校及老師、校長等都很投入和愛戴。學校除了在管理上很妥善外, 老師們會集體備課, 務必令各同學有平等的發展, 所以有不設精英班。老師對學生很關心, 也肯花時間與家長溝通。課程及功課進度適中, 特別是對一、二年級的學生, 不會一下子以功課默書來嚇怕他們, 但也有不同的activity worksheets來增加孩子的興趣。德育方面的教導也很完備, 上一年有超人一族的全校全年德育活動, 令孩子在有趣味的情況下學習對自己、老師、家人各方面應有的態度。另外, 也有很多不同的課外活動讓孩子選擇, 交通等亦安排得不錯, 就算我住深井, 也可送孩子到荃灣地鐵站坐校車返校參加小型網球訓練班。

至於環境方面, 相信不用多說, 荃灣區應無另一所學校比馬基的環境更好。

所以, 若你問我在荃灣區選學校, 我會說我們很幸運, 因荃灣區內有多間很好的小學, 不過, 在眾多之中, 我特別喜歡馬基的環境, 另外在入讀之後, 並未有一項事件另我擔心過。

回應天雨的問題: 接載我兒子的校車是door-to-door的, 所以狂家樓下不會搭濕, 回到學校也會在有蓋的位置停車, 所以不會弄濕。至於其他打風或黑雨等問題, 學校已有適當的措施去處理, 他們會在上學前一早發出sms來通知家長特別的情況, 也會預先和學生們預習特別的情況。不用擔心!
作者: sunsunsandy    時間: 07-9-24 14:24

Hi CSW,

我囡囡08讀小一啦,.  因她很活躍, 又坐唔定. 唔想讀傳統教學的小學. 馬基也是我心水學校. 想請問吓此校更多資料:-

1. 中文科是否用普通話教學?  
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送?
3. 是否p.1-p.6 都是活動教學? 會唔會在 p.5-p.6 時谷學生呢?
4. 你認為此校的英文程度會否淺?
5. 15分自行派位有冇機會入?
作者: CSW    時間: 07-9-24 14:55

1. 中文科是否用普通話教學?  不是
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送?
有, 而且選擇頗多, 一定會有校車接送安排, 但可能會收小小車費, e.g. $10來回
3. 是否p.1-p.6 都是活動教學? 會唔會在 p.5-p.6 時谷學生呢?以我所知起碼到p.3都是活動教學, 之後我未係太清楚....
以我聽d高年級家長所講, 高年級功課一定會較難, 要應付公開試, 學校也會幫學生訓練, 但又未聽到有家長用谷來形容學校....
4. 你認為此校的英文程度會否淺?

這個要看你的要求和與什麼學校作比較...他們用longman express, 這套課本算是market上程度最高和最好的textbook, 而且他們有net teacher教readers和creative writing. 當然, 若與外面的一級名校比, 又未及他們的水平, 但需知那些家庭通常會offer額外的補習來訓練小孩的英文水平, 若你覺得馬基不夠深, 你仍可用學費省下來的錢幫孩子另找尃門的補習課程.
5. 15分自行派位有冇機會入?

在另一個topic--對馬基的看法--內還有一些對此校的sharing可供參考。

原文章由 sunsunsandy 於 07-9-24 14:24 硐表
Hi CSW,

我囡囡08讀小一啦,.  因她很活躍, 又坐唔定. 唔想讀傳統教學的小學. 馬基也是我心水學校. 想請問吓此校更多資料:-

1. 中文科是否用普通話教學?  
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送? ...

作者: sunsunsandy    時間: 07-9-24 16:11

hi CSW,
好詳盡呀!!  感激
作者: CSW    時間: 07-9-24 16:41

不用多謝我, 我也是在bk得到過很多不同的家長的指導, 希望你們也多點上來給予你們的意見, 使大家一同得益!
:

原文章由 sunsunsandy 於 07-9-24 16:11 硐表
hi CSW,
好詳盡呀!!  感激

作者: jk923    時間: 07-9-24 22:26

阿仔今日好烏'龍',竟然成個功課袋唔記徊帶返黎呀! 好彩佢話我知d功課已經做晒,如果唔係都唔知點算。佢話因為做完功課掛住去揀圖書睇搞到放左係櫃筒唔記得wo!
作者: 丸媽媽    時間: 07-9-26 16:15

昨日校巴意外與囝囝同是六年級,本來大時大節開開心心竟發生是次意外,我聽到都有d唔開心 :(

希望受傷同學早日康復
作者: jk923    時間: 07-9-26 22:09

聽到都好唔開心,跌傷手果個係阿仔個膳長。
作者: jessieling    時間: 07-9-27 00:04

我聽到的還比你驚 , 因為當天四時許學校來電告訴給我知, 他們通知我校車有意外發生, 有小朋友打開太平門跌落車, 導致家長要在接送地耐心等候, 當時的我不知所措, 你們說那有家長不擔心呢?
但我老公有另外想法:這可能是一個反面教材:( , 而我就覺得應在每個坐位安裝安全帶會比較好, 這樣大家會安心的!!
作者: jk923    時間: 07-9-27 14:49

我個仔就睇左新聞就即刻同我講,都話太平門唔可以搞嫁啦!無法啦!件事都發生左,個小朋有友可能無諗過會咁嚴重。唔知佢而家點呢?
安全帶呢樣野我就有保留,因為佢地大多數上車都無除書包,其實變左頭部位置保護唔到。帶唔帶都有危險。
下個星期默書啦,原來要考phonic拼音,唔知阿仔搞唔搞得掂?
作者: jk923    時間: 07-10-2 12:47

作者: CSW    時間: 07-10-3 23:25

sorry, 一踏入十月, 公司好忙, 好似今晚咁, 回到家, 睇完功課, 開始食飯時已係10:30pm.
所以, 希望其他家長多d回應呢個topic啦.

原文章由 jk923 於 07-10-2 12:47 硐表

作者: jk923    時間: 07-10-4 14:24

jessieline:
你仔仔默左書未呀?阿仔今日默英文,唔知佢識唔識d phoinc?
CSW:
原來你工司好忙,我最初又以為BK又short左。

係啦!有無多d馬基馬咪一齊黎傾呀?
作者: sofiema    時間: 07-10-5 09:52

原文章由 jk923 於 07-10-4 14:24 硐表
jessieline:
你仔仔默左書未呀?阿仔今日默英文,唔知佢識唔識d phoinc?
CSW:
原來你工司好忙,我最初又以為BK又short左。

係啦!有無多d馬基馬咪一齊黎傾呀? ...

各位馬基媽咪, 小女也是今年小一新生,請大家多多指教

CSW, 我一直都有留意你們的發言,也在這裡得到很多有關馬基的消息和情況, 尤其是9月初剛開學時, 你的提示很有用,謝謝!

小女上學至今都很開心,我覺得她適應得不錯,只是上堂有些心散(班主任說的),但做功課也不覺得困難,一般6點前可以做完。有一晚我問她今日開唔開心,她說很開心,我問點解開心,她答因為今日有得返學.......

馬基的新生適應的確做得很好,我最欣賞他們在開學不到一星期,就把新生在學校的照片,例如小息排隊、食飯和上堂的情況,都放上學校網站,讓我們在家也可以實際看到她們在校的情況,雖然我見不到自已的女兒但也很感動,也很安心,真的要讚一下!!

昨天是第一次英默,這是女兒期待以久的事,我和老公都很緊張,反而小女覺得很好玩.....結果未知, 但總算是有個好開始!:loveliness:  

唯一比較失望的是抽不到小童軍!:cry:  
未知有冇機會可以報小女童軍和幼童軍?
作者: jk923    時間: 07-10-5 16:56

sofiema:
好開心認識你呀!多d上黎傾下丫! 我仔仔又係尋日默書,佢讀1B班嫁,唔知會唔會同你女女同班呢?我仔仔好好彩比佢抽到小童軍,睇返學校既資料小一每班得一個入圍 。唔知點解我之前睇唔到適應期d相?不過有得睇都未必睇到佢,因為我個仔頭三日都返唔到學!
作者: sofiema    時間: 07-10-5 22:13

Hi Jk923,

好高興認識你, 我女是1A, 但1B都識得兩個女同學, 一個是幼稚園同學, 另一個是坐校巴的隔離位.

新生適應的相片仲可以看到,就在馬基網站內的「家長網上資源庫」內的「小一家長適應」\「小一適應相片」.
mms://www.kwmwps.edu.hk/schoolTV/movie/Phonics_video/P1_junior/小一家長_300k.wmv

幾有意思o架!

你仔仔選到做小童軍,真係好好運呀,每班只得一個.:D
我正與另一個家長打算看看屋企附近有沒有小童軍參加, 因為兩個小朋友在稚幼園都參加過小童軍,他們都很想參加, 可惜:(
其他媽咪有沒有介紹?
作者: jk923    時間: 07-10-5 23:04

sofiema:
我睇到d相啦!諗返果日返學校開家長會,睇到呢d相真係好感動! 覺得佢地真係大個仔大個女!好o力!
我淨係知大窩口有小童軍參加。
作者: jessieling    時間: 07-10-7 20:59

sofiema:

好多謝你提拱的網址給我們, 我真不知有這樣的相放在學校網址內, 當我開出來的時候, 我和仔仔立即坐定定一起看, 他非常開心地為我介紹學校環境, 例如在那裡小息, 在那裡上運動堂, 在那裡食飯等, 還有他的老師, 總之百看不厭, 當然有在找回自己的樣子呢!
在剛開始到現在十月, 整整一個月裡, 我真的沒有空閒時間上來 , 他由不用多做家課變成要每天自己在校裡寫手冊, 要做抄寫新生字, 包括有中文有英文, 而其他的所有作業我要求他先自行讀一次題目, 之後自己作答, 當然我會坐在他傍邊, 因我不想他倚賴, 另外要温習, 要執書包, 最後要練琴才可以去睡, 但問題就開始發生, 抄功課會抄漏, 在學校會帶漏作業回家, 每樣事每件事我都要重新多教一次, 因他根本沒有這種慨念, 而我教得真是很辛苦 , 他也很辛苦 ....話說回頭他蠻喜歡上學, 不竟這是一間不錯的學校, 學生純樸, 老師盡責, 環境設備優良(這不用多講), 課外活動多元化, 交通方面雖然好像是最差一環, 但其實我覺好方便, 因為我上車是一個點, 下車又是另外一個點, 路線又多選擇, 即是已方便了很多家庭.

ps: 仔仔現在参加了多元智能的"快樂點心車" 居然是他至愛的, 因他為食也
作者: jk923    時間: 07-10-7 22:13

jessieling:
我仔仔又上緊'快樂點心車'呀!你仔仔係咪史迪仔組呀?
作者: jessieling    時間: 07-10-7 23:24

原文章由 jk923 於 07-10-7 22:13 硐表
jessieling:
我仔仔又上緊'快樂點心車'呀!你仔仔係咪史迪仔組呀?

HEHE  我個仔係史迪仔組呀, 佢見倒你寫就即刻話等下次留意下邊一個係你個仔, 其實佢都幾八掛, 係喎你個仔鍾吾鍾意依個班呀!仲有佢話英文默書就認晒, 但都要等老師派番本簿先可以肯定喎 !另外九號又話要默兩課中文課文, 好彩我地已經一早温好, 否則今晚吾駛瞓
作者: jk923    時間: 07-10-8 15:52

原文章由 jessieling 於 07-10-7 23:24 硐表

HEHE  我個仔係史迪仔組呀, 佢見倒你寫就即刻話等下次留意下邊一個係你個仔, 其實佢都幾八掛, 係喎你個仔鍾吾鍾意依個班呀!仲有佢話英文默書就認晒, 但都要等老師派番本簿先可以肯定喎 !另外九號又話要默兩課 ...

基本上佢無話特別唔鐘意咩科,佢一知道左入馬基都唔知幾鬼開心,佢重話我知黎緊星期五會整公司三文治呀!之前話要帶餐盒返去等我重以為有得帶d返黎比我食添! 佢話我知英默都識晒,好似你話齋派左返黎先知,中文佢都識晒,佢重識自己背默出黎,但係佢d粗心大意就好'幣'唔小心擦左上面果劃又唔記得填返,有時寫起上黎心急又驚佢寫穿d筆劃,下星期測驗溫書未呀?我未正式特別同佢溫呀! 我個仔叫穎朗朗呀,你仔仔呢?
作者: jk923    時間: 07-10-9 22:14

期侍已久既英文默書簿派左返黎啦!有100+50分呀!

今日默左中文,唔知幾時會派簿呢?
作者: jk923    時間: 07-10-10 15:50

今朝收到老師電話,話朗朗去洗手間時比小朋友撞到,跌左埋墻撞到個嘴流血同腫左 ,我諗佢地應該帶左佢去醫療室,因為老師話等佢抖下先帶佢返課室,果下心中閃過好唔好過去睇佢,但最後都無,因為我要相信老師會好好處理同唔好比阿仔有個錯覺,同埋我知佢一見到我肯定會喊到豬頭咁 ,而家唯有等佢放學睇下腫成點啦!我只係有d擔心佢食飯會唔會有問題。:cry:
作者: sofiema    時間: 07-10-10 23:02

kk923,
小女也是100+50 希望各位小朋友都有個好開始
上星期三開始小女晚上都發燒, 看了醫生吃了藥日間又冇時,最後星期五晚發高燒,原來係扁桃腺發炎:(
,連續幾日都在發燒.......星期一也要請病假,幸好學校老師把功課交給校巴姨姨轉交,如果唔係第二日後要補做就好慘!   
各位要小心呀!尤其是天氣轉涼了,小心冷親小朋友呀

原文章由 jk923 於 07-10-9 22:14 硐表
期侍已久既英文默書簿派左返黎啦!有100+50分呀!

今日默左中文,唔知幾時會派簿呢?

作者: sofiema    時間: 07-10-10 23:10

jk923

你仔仔點呀?冇事呀嗎?
你處理得好好呀  如果係我,我諗我會沖左入去學校睇下
但你講得好o岩,我地應該相信學校同老師會好好處理,如果唔係學校好難做,小朋友亦會好依賴。

原文章由 jk923 於 07-10-10 15:50 硐表
今朝收到老師電話,話朗朗去洗手間時比小朋友撞到,跌左埋墻撞到個嘴流血同腫左 ,我諗佢地應該帶左佢去醫療室,因為老師話等佢抖下先帶佢返課室,果下心中閃過好唔好過去睇佢,但最後都無,因為我要相信老師會好好處理 ...

作者: jk923    時間: 07-10-11 14:21

原文章由 sofiema 於 07-10-10 23:10 硐表
jk923

你仔仔點呀?冇事呀嗎?
你處理得好好呀  如果係我,我諗我會沖左入去學校睇下ops:" />
但你講得好o岩,我地應該相信學校同老師會好好處理,如果唔係學校好難做,小朋友亦會好依賴。

...

你女女無咩事啦嗎?而家d天氣真係太反覆,有時都唔知點同佢地著衫好?由其而家唔同返kg,又測驗又考試,真係好驚佢地係呢d時間前黎病!:-|

仔仔唔係好嚴重,不過見到重有腫同損過既痕跡,佢話我知佢無喊,因為岩岩放小息,佢即刻返課室老師重係度,佢話撞親佢果個學生係二年級既,既刻問佢有無事,風紀帶左佢去醫療室,以我所知應該有陳老師,訓導主任何sir同梁主任一齊處理,到食飯時梁主都有去睇佢,提佢慢慢食,返到屋企唔好食太熱同太咸既食物。重叫佢食完飯再去醫療室同佢擦沙糖(有消腫止痛作用),晚上梁主任重打黎問佢既情況,重話阿仔好鎮定話到成件事比佢地知,佢地真係處理得好好!!!

[ 本文章最後由 jk923 於 07-10-11 14:29 編輯 ]
作者: sofiema    時間: 07-10-11 21:47

jk923
小女冇事啦,星期二仲趕得切返學中默。
係呀!下星期要測驗啦,不過我地都唔想太過比壓力個小朋友,總之假期溫習下就算了。

看見你寫仔仔受傷的情形,同埋學校的處理,令我好放心。你仔仔亦好鎮定,抵讚

你地有冇上網做每日一篇,都幾好,不過每日又要多花點時間了,今日阿女做完功課再做埋每日一篇(中文咋)...天都黑了

原文章由 jk923 於 07-10-11 14:21 硐表

你女女無咩事啦嗎?而家d天氣真係太反覆,有時都唔知點同佢地著衫好?由其而家唔同返kg,又測驗又考試,真係好驚佢地係呢d時間前黎病!:-|

仔仔唔係好嚴重,不過見到重有腫同損過既痕跡,佢話我知佢無喊,因為岩岩放小息,佢即刻返課 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5