教育王國

標題: 中學生揹什麼書包 [打印本頁]

作者: qooboy    時間: 07-7-30 12:08     標題: 中學生揹什麼書包

作者: syous_becca    時間: 07-7-30 12:15

gucci,  LV
咩都有~~~
(我真係見過好多喇!睇到我嘩嘩聲!)

以前我地用個LeSportsac
已經好勁

依家唔知係家長有問題
定中學生有問題......
返學姐...唔駛LV
作者: qooboy    時間: 07-7-30 12:26

作者: phm    時間: 07-7-30 14:03

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:26 發表
真唔真??? 我想買一個斜揹袋給中學生, 有無其他選擇?

去運動家睇, 有d牌子出既斜揹袋 around 200. 都唔錯.
另外 Laosmiddle 都有好多岩中學生用既袋, 係中學生至愛, 可作書包.
如果想買backpack, 可選 Jansport or Outdoor, 呢d都係中學生喜愛的書包.
至於名牌, 係有個別學生用, 但只佔少數.
作者: norakyng    時間: 07-7-30 23:23

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:08 發表
各位:

現在中學生揹什麼書包上學? 什麼牌子?

Hi,

Adidas backpack 也不錯!
作者: catnips    時間: 07-7-31 00:07

原文章由 norakyng 於 07-7-30 23:23 發表

Hi,

Adidas backpack 也不錯!

剛升中的學生我想還是買有護脊作用的背包為好。現在學生的書都很重,用斜揹袋會很傷脊骨的。

我有個舊同學以前因為貪靚用斜揹袋,脊骨彎了,到在還要每星期找推拿中醫師醫理,醫生說只能減輕痛楚,不能根治。我們以前的書沒現在的學生多,就算有儲物箱,還是得背著重重的參考書和功課回家啊。

所以我們決定起碼在中三前,還是讓孩子用護脊書包,因為脊骨傷了就是一世了。要型,待大點兒才型吧! (況且他的學校有特價的護脊書包賣,還有校徽呢! )
作者: natababiii    時間: 07-7-31 01:25

我是今年的F.1生:loveliness:
如果鍾意斜咩袋的
可以選擇Adidas,Nike和Puma
呢d運動牌子:)
好多中學生都有用
Laosmiddle都唔錯
至於LeSportsac,Gucci,LV的好多都係over F.3的
當然要睇你既小朋友鍾唔鍾意啦=]
作者: FUNG12345    時間: 07-7-31 10:54

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:08 發表
各位:

現在中學生揹什麼書包上學? 什麼牌子?

依家背囊, 斜咩, 側咩都有人用
如果多書就最好背囊
牌子就
幾百: adidas, nike, laosmiddle........
千幾: agnes b, porter tokyo, gregory..........
幾千: lv, gucci, burberry.........
但我覺得最貴用到千幾好, 幾千果d太過份
作者: JP    時間: 07-7-31 12:11

原文章由 FUNG12345 於 07-7-31 10:54 發表

依家背囊, 斜咩, 側咩都有人用
如果多書就最好背囊
牌子就
幾百: adidas, nike, laosmiddle........
千幾: agnes b, porter tokyo, gregory..........
幾千: lv, gucci, burberry.........
但我覺得最貴 ...

Hi>>

<<幾百: adidas, nike, laosmiddle>>--係邊D鋪買好呢?

<幾千: lv, gucci, burberry>--比人順手牽羊咪 都無謂!
作者: eeyore0511    時間: 07-7-31 13:01

我個仔話千其唔好斜孭袋,佢話會孭到膊頭好痛,好辛苦,所以我都係諗住比佢用返'choirpak'書包,都幾好睇架!最緊要佢話無所謂。
作者: JOYCENGYW    時間: 07-7-31 13:10

LAST WEEK 買了個OUTDOOR 背囊比我細佬, 佢勁LIKE
作者: eeyore0511    時間: 07-7-31 13:25

原文章由 JOYCENGYW 於 07-7-31 13:10 發表
LAST WEEK 買了個OUTDOOR 背囊比我細佬, 佢勁LIKE

你對細佬真細心,恭喜細佬,有個咁體貼家姐。:D
作者: catnips    時間: 07-7-31 13:32

原文章由 eeyore0511 於 07-7-31 13:01 發表
我個仔話千其唔好斜孭袋,佢話會孭到膊頭好痛,好辛苦,所以我都係諗住比佢用返'choirpak'書包,都幾好睇架!最緊要佢話無所謂。

我兒子也是這樣想,他試過不同的書包,最後還是選了護脊書包。
作者: FUNG12345    時間: 07-7-31 15:25

原文章由 JP 於 07-7-31 12:11 發表

Hi>>

--係邊D鋪買好呢?

--比人順手牽羊咪 都無謂!

sogo好似有齊晒上述牌子
如果係nike, adidas, 可能去運動家,馬拉松果d多d款
作者: JP    時間: 07-7-31 16:41

原文章由 FUNG12345 於 07-7-31 15:25 發表

sogo好似有齊晒上述牌子
如果係nike, adidas, 可能去運動家,馬拉松果d多d款

Thanks!
作者: LLMUMMY    時間: 07-8-1 13:20

原文章由 catnips 於 07-7-31 00:07 發表

剛升中的學生我想還是買有護脊作用的背包為好。現在學生的書都很重,用斜揹袋會很傷脊骨的。

我有個舊同學以前因為貪靚用斜揹袋,脊骨彎了,到在還要每星期找推拿中醫師醫理,醫生說只能減輕痛楚,不能根 ...

但中學生已不喜歡用護脊書包
作者: catnips    時間: 07-8-1 19:18

原文章由 LLMUMMY 於 07-8-1 13:20 發表

但中學生已不喜歡用護脊書包

我兒子覺得無所謂,書包也是他自己選的,因他覺得背得最舒服,所以我也樂得趁他還不太在意形象時,讓他用護脊書包。

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款" 更嚴重啊!

我想,就算是要讓他們自己拿主意,父母還是有責任從旁提供專業意見啊!
作者: eeyore0511    時間: 07-8-1 21:13

原文章由 catnips 於 07-8-1 19:18 發表

我兒子覺得無所謂,書包也是他自己選的,因他覺得背得最舒服,所以我也樂得趁他還不太在意形象時,讓他用護脊書包。

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款"  ...

我都係咁話。唔係話佢鐘意咩就咩,都要分析吓利弊。
作者: FUNG12345    時間: 07-8-1 22:08

原文章由 catnips 於 07-8-1 19:18 發表

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款"  ...

護脊書包好大機會比人笑.....
其實好多運動背囊或行山背囊都有護脊設計
作者: eeyore0511    時間: 07-8-1 22:29

原文章由 FUNG12345 於 07-8-1 22:08 發表

護脊書包好大機會比人笑.....
其實好多運動背囊或行山背囊都有護脊設計

咁就等開咗學之後,睇睇會唔會比人笑先啦!反正個書包都係小學用咗一年,而且個款係好大仔feel(唔係spx嗰d款),加上好新淨唔好咁浪費,到佢需要時先再諗。
作者: catnips    時間: 07-8-2 11:25

原文章由 eeyore0511 於 07-8-1 22:29 發表

咁就等開咗學之後,睇睇會唔會比人笑先啦!反正個書包都係小學用咗一年,而且個款係好大仔feel(唔係spx嗰d款),加上好新淨唔好咁浪費,到佢需要時先再諗。

對,相信很多中一仔還是會用舊書包或是護脊書包,等用爛再說吧!
作者: WENWENCHUNG    時間: 07-8-4 21:32

我想問 邊度有JANSPORT賣阿?
唔該你地答我拉~
作者: WENWENCHUNG    時間: 07-8-4 21:33

我想問 邊度有JANSPORT賣阿?
唔該你地答我拉~
作者: cokcok28    時間: 07-8-7 11:19     標題: Dr. Kong護脊背囊書包

原文章由 catnips 於 07-8-2 11:25 發表

對,相信很多中一仔還是會用舊書包或是護脊書包,等用爛再說吧!

我想買Dr. Kong護脊背囊書包給升F. 1的囡囡,唔知襟唔襟?會不會俾同學笑款式太孩子呢?
作者: catnips    時間: 07-8-7 13:48

原文章由 cokcok28 於 07-8-7 11:19 發表

我想買Dr. Kong護脊背囊書包給升F. 1的囡囡,唔知襟唔襟?會不會俾同學笑款式太孩子呢?

我兒子曾試背過Dr. Kong不同類型大小的書包,他說背起來不舒服。所以他還是選擇SPI。

他舊的那兩個也是SPI,第一個個用了三年,第二個也用了三年還沒破,不過畢竟已用了幾年,他自己想有一個新的書包升中,且培僑買有折又有校徽,所以便買了。
作者: CHOIYAN    時間: 07-8-7 13:56

我個女看中了NORTH FACE 個隻背包, 太貴啦要$460.00, 但背起來真的又好好, 她又是要上中一的.
真頭痛

原文章由 catnips 於 07-8-7 13:48 發表

我兒子曾試背過Dr. Kong不同類型大小的書包,他說背起來不舒服。所以他還是選擇SPI。

他舊的那兩個也是SPI,第一個個用了三年,第二個也用了三年還沒破,不過畢竟已用了幾年,他自己想有一個新的書包升中 ...

作者: JP    時間: 07-8-7 14:23

原文章由 CHOIYAN 於 07-8-7 13:56 發表
我個女看中了NORTH FACE 個隻背包, 太貴啦要$460.00, 但背起來真的又好好, 她又是要上中一的.
真頭痛

NORTH FACE 背包, $460.00,價錢合理呀!小學生SPI/Dr. Kong都要$3xx!
你係邊樹見到NORTH FACE 背包呢?我有興趣。
作者: CHOIYAN    時間: 07-8-7 18:21

我是在屯門市中心-運動家看到的.

原文章由 JP 於 07-8-7 14:23 發表

NORTH FACE 背包, $460.00,價錢合理呀!小學生SPI/Dr. Kong都要$3xx!
你係邊樹見到NORTH FACE 背包呢?我有興趣。

作者: winnie17    時間: 07-8-7 21:03     標題: 護脊書包一問?

[quote]原文章由 catnips 於 07-7-31 00:07 發表
想請問邊隻護脊書包好?價錢?那裡買?
作者: ANChan59    時間: 07-8-8 02:14

I bought a back pack for my son which is Delsey, model Incest, HK$590,  (French brand for luggage) in Sogo. 2 years international warranty, and well design for notebook and good compartment arrangement.

He tried Zeven (the lightest, but quite small, HK$890), Samsonite (Notebook type, good compartment, HK$490), Northface (HK$460) as well,
作者: rclamlam    時間: 07-8-8 13:41

今日係荃灣千色店度, 見到north face有discount, 有好幾款背包都賣$395, 如果有時間就去看下啦.

原文章由 CHOIYAN 於 07-8-7 13:56 發表
真頭痛

作者: CHOIYAN    時間: 07-8-9 13:21

多謝晒

原文章由 rclamlam 於 07-8-8 13:41 發表
今日係荃灣千色店度, 見到north face有discount, 有好幾款背包都賣$395, 如果有時間就去看下啦.

作者: cokcokmama    時間: 07-8-14 17:51

作者: cokcokmama    時間: 07-8-14 17:53

作者: worldpeace    時間: 07-8-14 18:57

尋日路過百隹, 唔覺意發現有書包買. 阿女挑選左一個藍色samsonite, 都好靘! 而且很實用!
作者: kykwan    時間: 07-8-14 22:25

原文章由 worldpeace 於 07-8-14 18:57 發表
尋日路過百隹, 唔覺意發現有書包買. 阿女挑選左一個藍色samsonite, 都好靘! 而且很實用!

How much is a samsonite schoolbag?

[ 本文章最後由 kykwan 於 07-8-14 22:28 編輯 ]
作者: kykwan    時間: 07-8-14 22:37

囡囡看中澳洲Chiropak Senior 護脊書包,嘩!要$420,唔知各位仔囡囡有沒有用過Chiropak 的書包呢?襟唔襟o架?唔知點解,我覺得佢D書包內籠很細?
作者: el1008    時間: 07-8-15 09:45

原文章由 kykwan 於 07-8-14 22:37 發表
囡囡看中澳洲Chiropak Senior 護脊書包,嘩!要$420,唔知各位仔囡囡有沒有用過Chiropak 的書包呢?襟唔襟o架?唔知點解,我覺得佢D書包內籠很細?

我個仔用左兩年, 個書包仲好新淨, 又防水, 但你選款時,睇清楚,因為每個款嘅容量有少少不同, 有d兩層, 有d三層: : :
作者: Goody    時間: 07-8-15 10:01

我女小學都係用Chiropak, 佢好中意, 非常襟, 用左兩年仲好新淨。 而家升中佢都堅持要用番Chiropak。上星期先買左個大碼$429,好似幾好'咩'咁。

原文章由 kykwan 於 07-8-14 22:37 發表

作者: worldpeace    時間: 07-8-17 18:42

It is $278.
原文章由 kykwan 於 07-8-14 22:25 發表

How much is a samsonite schoolbag?

作者: kykwan    時間: 07-8-17 23:37     標題: Thank you for your reply.

原文章由 worldpeace 於 07-8-17 18:42 發表
It is $278.

The price is reasonable and not expensive.  Samsonite is a good brand too.  Seems more worth buying than other brands.  Can you tell in which Park'n Shop you buy the schoolbag?
作者: dllau    時間: 07-8-18 11:05

咁大鑊!? 我啱啱先買咗Dr. Kong比個女, 試下有冇得退錢或換貨先得喇!

原文章由 catnips 於 07-8-7 13:48 發表

他舊的那兩個也是SPI,第一個個用了三年,第二個也用了三年還沒破,不過畢竟已用了幾年,他自己想有一個新的書包升中 ...

作者: worldpeace    時間: 07-8-19 07:49

kykwan,
I bought at  Diamond Hill, Park'n Shop in Hollywood Plaza. They have other brand schoolbag also, eg. Timberland, SPI, ....
原文章由 kykwan 於 07-8-17 23:37 發表

The price is reasonable and not expensive.  Samsonite is a good brand too.  Seems more worth buying than other brands.  Can you tell in which Park'n Shop you buy the schoolbag?

作者: kykwan    時間: 07-8-21 16:51     標題: 唔該哂 worldpeace

原文章由 worldpeace 於 07-8-19 07:49 發表
kykwan,
I bought at  Diamond Hill, Park'n Shop in Hollywood Plaza. They have other brand schoolbag also, eg. Timberland, SPI, ....

There are so many choices of brands.  No need to choose just between SPI and Chiropak.  Shall take my daughter to choose one.  Thanks.   :
作者: u.sa.ha.na    時間: 07-9-10 22:32

Does anyone hear the "e-pack"?
好用嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5