教育王國

標題: 小一新生come!come!come [打印本頁]

作者: henryandjo    時間: 07-7-24 19:59     標題: 小一新生come!come!come

[ 本文章最後由 henryandjo 於 07-7-27 09:38 編輯 ]
作者: martha.bb    時間: 07-7-24 21:42

天天Topic 1 ~http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=658262

天天Topic 2 ~http://http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=994323

有冇靚媽報到呀?))))))))

1.Noddymammy_P.5Egirl.Minnie_P.2Bboy.Noddy
2.wendyme_____P.~?.?
3.ykchow______P.3D~girl.Sammi Jojo
4.martha.bb____P.3A~girl.martha(
曉彤)
5.WING0308___P.2A~girl.
琛頤
6.Venus's
媽咪___P..~girl.Venus
7.kk100_______P.2B~boy.
嘉昌
8.henryandjo___P.1C~boy.
軒軒
9.五加皮_______P.1C~boy Jackie
10.HoWangMami___P.1C~ boy 灝宏
11.美維________P.1A~girl.琳琳

wendme同ykchow係充滿愛心,不求回報既家長義工~午膳姨姨

各位媽咪得閒就報番 中/英文名均可

[ 本文章最後由 martha.bb 於 07-8-13 01:31 編輯 ]
作者: HoWangMami    時間: 07-7-25 11:34

hee,我都報到先~~

返學用品書包筆盒都有啦,係之前佢生日d姨婆,表姨送既,至於水壺我早前就買左個水樽,我諗用返呢個都可以,所以唔買啦!
暫時我都係送飯去比佢先,但出年細佬返學可能就要佢訂飯啦,因為時間可能夾唔到!
其實都有d擔心佢食午餐既問題,我仔係超級"lei fei"既人,又食得慢,所以要暑假特訓下先得啦!
作者: WING0308    時間: 07-7-26 12:49

我又報到啦 !
作者: henryandjo    時間: 07-7-26 14:18

原文章由 HoWangMami 於 07-7-25 11:34 發表
hee,我都報到先~~

返學用品書包筆盒都有啦,係之前佢生日d姨婆,表姨送既,至於水壺我早前就買左個水樽,我諗用返呢個都可以,所以唔買啦!
暫時我都係送飯去比佢先,但出年細佬返學可能就要佢訂飯啦,因為時間可 ...

我個仔都係,晚飯日日都食成個鐘,天一半地一半,但我諗上到小學,見到隔離d同學仔一齊食,唔會咁lei fei,有比較丫麻
作者: 五加皮    時間: 07-7-26 14:41

我都訂了飯,但我個仔叫我每日安排工人送湯到學校。你們知道可以嗎?
作者: HoWangMami    時間: 07-7-26 14:50

原文章由 henryandjo 於 07-7-26 14:18 發表

我個仔都係,晚飯日日都食成個鐘,天一半地一半,但我諗上到小學,見到隔離d同學仔一齊食,唔會咁lei fei,有比較丫麻

希望係啦!
作者: henryandjo    時間: 07-7-26 14:53

原文章由 五加皮 於 07-7-26 14:41 發表
我都訂了飯,但我個仔叫我每日安排工人送湯到學校。你們知道可以嗎?  

咁好嘅,你個仔肯主動話要飲湯,我個仔要迫先飲
作者: RYANHEBE    時間: 07-7-26 17:33

我仔仔今年升K3, 請問天天是BANK ONE ?
除了, 天天, 有沒其他可以選擇?

Thx, Fannie
作者: 五加皮    時間: 07-7-26 17:39

他由6個月大開始就飲湯,因為係自細訓練所以無湯不歡。每天不同的老火湯,超重皮!想佢身體好D。所以無辦法!
作者: henryandjo    時間: 07-7-26 20:00

原文章由 RYANHEBE 於 07-7-26 17:33 發表
我仔仔今年升K3, 請問天天是BANK ONE ?
除了, 天天, 有沒其他可以選擇?

Thx, Fannie

小學冇分band幾,只係話升中時大多數升band幾嘅中學,天天都佔大部份學生升到band one中學(之前睇升小一嘅書講),我個人覺得天天係天水圍中最好,如果唔係都唔幫仔仔選呢間啦
作者: henryandjo    時間: 07-7-26 20:04

原文章由 五加皮 於 07-7-26 17:39 發表
他由6個月大開始就飲湯,因為係自細訓練所以無湯不歡。每天不同的老火湯,超重皮!想佢身體好D。所以無辦法!  

你仔仔真幸福,我好懶,一星期煲一次咋,
我諗你仔仔訂飯+送湯應該ok嘅,飯有專人送上去,湯都有,冇'底足'嫁(我諗)
作者: HoWangMami    時間: 07-7-27 10:58

原文章由 五加皮 於 07-7-26 17:39 發表

你仔真係好,我仔迫都唔飲,係有時心情好,就同我飲!
作者: RYANHEBE    時間: 07-7-27 13:01

原文章由 henryandjo 於 07-7-26 20:00 發表

小學冇分band幾,只係話升中時大多數升band幾嘅中學,天天都佔大部份學生升到band one中學(之前睇升小一嘅書講),我個人覺得天天係天水圍中最好,如果唔係都唔幫仔仔選呢間啦

除了, 天天, 你有冇其他的小學可以選擇?
請俾的意見我.
THX

Fannie
作者: martha.bb    時間: 07-7-27 21:23

hi!

阿四患左嚴重感冒,已經2日未退燒

帶湯怕唔怕倒瀉? 要等ykchow答先....:loveliness:
作者: ykchow    時間: 07-7-27 23:15

係咪以後都係呢便傾架?...但主題係小一新生喎  
阿四係咪martha呀?我唔記得d名次啦 ,明天星期六可以多d休息啦.
最好唔好帶湯啦,因驚d小朋友會倒瀉.唔知我今年看邊班呢?
雖然買咗明晚'美女與野獸'既飛,但我要去開茶會,去唔到lu ,所以要叫我老公陪個女去睇,佢聽到就話'好難頂' 喎,對一個堂堂大男人黎講可能真係幾嘔心,不過我心諗咪算好囉,我遲d要陪sammi jojo'睇'帝女花'忝

martha,
上次見到'陽陽',佢好鬼醒,見到我就大聲話'啊!我認得你....你係同姐姐傾計果個姨姨',佢重有好多好多嘢講,不過十句裏面我只係聽到兩句 ,佢真係人見人愛   

29/8(三)7:30pm
江蘇南鋼歌舞團表演
天水圍天瑞體育館
免費入場

[ 本文章最後由 ykchow 於 07-7-27 23:51 編輯 ]
作者: henryandjo    時間: 07-7-28 09:10

sorry呀咁多位 ~我唔知你地介唔介意我改左個topic名(話晒我都係新黎),我都唔知叫咩名好 ,不如你地話丫
作者: martha.bb    時間: 07-7-29 23:26

原文章由 henryandjo 於 07-7-28 09:10 發表
sorry呀咁多位 ~我唔知你地介唔介意我改左個topic名(話晒我都係新黎),我都唔知叫咩名好 ,不如你地話丫

henryandjo,

其實我開頭响元朗區開"天天"topic都係諗住d mami易揾d,奈何2年嚟都係得我地"5姊妹".
你個title冇問題,試下先囉.希望仲有新生come喇
作者: martha.bb    時間: 07-7-29 23:39

原文章由 ykchow 於 07-7-27 23:15 發表
係咪以後都係呢便傾架?...但主題係小一新生喎  
阿四係咪martha呀?我唔記得d名次啦 ,明天星期六可以多d休息啦.
最好唔好帶湯啦,因驚d小朋友會倒瀉.唔知我今年看邊班呢?
雖然買咗明晚'美女與野 ...

ykchow,

阿四係我呀 病到而家添!

陽陽擦鞋既"天份"奇高,佢塊面皮又超厚!佢可以見人一兩次就叫人"老友記!:loveliness: ",日日去管理處揾亞姐攞朱古力,攞足2年!
有次有位靚師奶打比我,話見到陽陽.陽陽問佢攞糖但冇帶,所以特登打比我,叫我同個仔講聽日一定帶比佢,話驚佢嬲喎

靚師奶~kk100
作者: martha.bb    時間: 07-7-29 23:47

原文章由 RYANHEBE 於 07-7-27 13:01 發表

除了, 天天, 你有冇其他的小學可以選擇?
請俾的意見我.
THX

Fannie

其實你睇小學概覽+問幼稚園老師/主任+親身視察~就會有心水架喇!
每位mami既要求唔同,其他小學我所知既唔多,所以比唔到意見你,唔好意思
作者: kk100    時間: 07-7-30 02:30

hi~hi~
我又嚟say hi~
作者: martha.bb    時間: 07-7-30 22:45

原文章由 kk100 於 07-7-30 02:30 發表
hi~hi~
我又嚟say hi~

你咁遲架
作者: dordormama    時間: 07-7-30 23:23

hi,我新加入
作者: henryandjo    時間: 07-7-31 00:06

原文章由 dordormama 於 07-7-30 23:23 發表
hi,我新加入

你小朋友咩班嫁?
作者: HoWangMami    時間: 07-7-31 10:54

咁多位天天媽咪
請問name label有冇指定要貼係書既邊到架?因為我想幫仔包好d書,所以想要貼好label先!
作者: dordormama    時間: 07-7-31 12:06

原文章由 henryandjo 於 07-7-31 00:06 發表

你小朋友咩班嫁?

我有兩個小朋友讀緊,1個升p.4另1 個升p.3
作者: Noddy-mammy    時間: 07-7-31 16:08

你地有冇去我的香港夢音樂會?可能我年紀大覺得幾好睇,N○DDY就話隨咗學校的表演,其他都好悶!Minnie就好開心,因為係後台同樞機握咗手。
作者: henryandjo    時間: 07-7-31 22:51

原文章由 HoWangMami 於 07-7-31 10:54 發表
咁多位天天媽咪
請問name label有冇指定要貼係書既邊到架?因為我想幫仔包好d書,所以想要貼好label先!

我都包好晒書啦,label貼左喺右上角(我唔知有冇指定嫁),再喺書第5頁打左個記號,因好似話會有d同學仔撕左你個label當係自己,但我諗都唔會發生,以防萬一啫
作者: HoWangMami    時間: 07-8-1 11:53

原文章由 henryandjo 於 07-7-31 22:51 發表

我都包好晒書啦,label貼左喺右上角(我唔知有冇指定嫁),再喺書第5頁打左個記號,因好似話會有d同學仔撕左你個label當係自己,但我諗都唔會發生,以防萬一啫

我尋晚都包好書啦,我都係貼係右上角,個label我貼左係書面,跟住再包我諗冇問題掛
作者: WING0308    時間: 07-8-9 00:20

yk,

我聴日一定要記得打電話比你.     我近排公司好忙, 好多嘢做.
兩個女又病咗兩個星期.   大女就好啲, 只係仲有咳, 二女就慘囉. 發燒咗三日都未退. 剛剛先至同佢睇完醫生返來.
作者: henryandjo    時間: 07-8-10 18:15

各位家長,
請問如果係你送飯俾小朋友,你會用咩飯盒/飯壺??我開頭諗住是但用lock and lock,但朋友話summer食物易壞,winter又易凍,用保溫飯盒好d喎,唔知你地有冇d咩介紹呢?
作者: 美維    時間: 07-8-11 00:04

hi ~ 我都黎報到/。
我女今年入小一,P1A 班。以後請大家多指教。
作者: martha.bb    時間: 07-8-13 01:30

原文章由 美維 於 07-8-11 00:04 發表
hi ~ 我都黎報到/。
我女今年入小一,P1A 班。以後請大家多指教。

歡迎美維& dordormama!

1.Noddymammy_P.5Egirl.Minnie_P.2Bboy.Noddy
2.wendyme_____P.~?.?
3.ykchow______P.3D~girl.Sammi Jojo
4.martha.bb____P.3A~girl.martha(
曉彤)
5.WING0308___P.2A~girl.
琛頤
6.Venus's
媽咪___P..~girl.Venus
7.kk100_______P.2B~boy.
嘉昌
8.henryandjo___P.1C~boy.
軒軒
9.五加皮_______P.1C~boy Jackie
10.HoWangMami___P.1C~ boy 灝宏
11.美維________P.1A~girl.琳琳
12.dordormama__P.3???&P.4???

updated!

[ 本文章最後由 martha.bb 於 07-8-13 01:57 編輯 ]
作者: martha.bb    時間: 07-8-13 01:54

ykchow,wing & all ,

今日同肥彤睇"惡人谷",好好睇呀!原來坐1樓第1行17&18 seat
no.,已經係中間位嘞.

就快返學,各位P.1mami,如果貼name label;係貼响右上角.中文書就中文名+班別+學號.英文書就英文全名+英文名+班別+學號 我既包書策略係用書套,但用2個學期.咁$1.5/個書套×廿零本=$40內.慳咁d時間同name label

文具:4枝鉛筆+ruler+rubber,唔使用鉛筆鉋,課室有架.木顏色就用"施x樓"12色雙頭,即係袋多6枝筆,無咁重.係平日做功課用.經驗所知,1盒用到1年.咁視藝堂咪買盒24色放响課室囉.肥彤2年都用唔到30%
學校冇小食部,提倡健康飲食,所以忌帶冇益零食.

作者: martha.bb    時間: 07-8-13 02:00

原文章由 henryandjo 於 07-8-10 18:15 發表
各位家長,
請問如果係你送飯俾小朋友,你會用咩飯盒/飯壺??我開頭諗住是但用lock and lock,但朋友話summer食物易壞,winter又易凍,用保溫飯盒好d喎,唔知你地有冇d咩介紹呢?

henryandjo,

舊姊妹冇人送飯既,問ykchow 啦.
作者: martha.bb    時間: 07-8-13 02:04

原文章由 henryandjo 於 07-7-31 22:51 發表

我未聽過喎 放心啦,天天d小朋友好乖架.況且學校有幫助比經濟困難既家庭架.
作者: HoWangMami    時間: 07-8-13 17:06

原文章由 martha.bb 於 07-8-13 01:54 發表
ykchow,wing & all ,

就快返學,各位P.1mami,如果貼name label;係貼响右上角.中文書就中文名+班別+學號.英文 ...

MarthaBB
咁我想問下你d書套係天水圍邊度有得配呀?同埋第日d薄要唔要配架?另外,d顏色筆係咪一定要帶架(平時帶果6支)?又另外想問25/8有個家長會,小朋友同媽咪都要去,小朋友要唔要著校服架?好多問題,唔該晒!
作者: kk100    時間: 07-8-14 18:57

原文章由 HoWangMami 於 07-8-13 17:06 發表

MarthaBB
咁我想問下你d書套係天水圍邊度有得配呀?同埋第日d薄要唔要配架?另外,d顏色筆係咪一定要帶架(平時帶果6支)?又另外想問25/8有個家長會,小朋友同媽咪都要去,小朋友要唔要著校服架?好多問題,唔該晒!

hi~我記得係要穿校服o架~
你可以打去學校問吓吖
作者: martha.bb    時間: 07-8-14 22:31

原文章由 HoWangMami 於 07-8-13 17:06 發表

MarthaBB

文具店有得配架
木顏色筆基本上每日都帶,數學堂要用麻
作者: HoWangMami    時間: 07-8-15 12:19

原文章由 martha.bb 於 07-8-14 22:31 發表

文具店有得配架
木顏色筆基本上每日都帶,數學堂要用麻

明白啦,唔該晒!
不過我成日覺得天水圍好少文具店,咁係咪要全部書拎去配,定比書名佢得啦?
作者: HoWangMami    時間: 07-8-15 12:21

原文章由 kk100 於 07-8-14 18:57 發表

hi~我記得係要穿校服o架~
你可以打去學校問吓吖

唔該晒呀kk100!
好鐘意你女張相,個表情好好
作者: martha.bb    時間: 07-8-15 22:18

原文章由 HoWangMami 於 07-8-15 12:19 發表

明白啦,唔該晒!
不過我成日覺得天水圍好少文具店,咁係咪要全部書拎去配,定比書名佢得啦?

要成袋書拎去配架
作者: 五加皮    時間: 07-8-17 14:02

請問知否聖誕假期大概幾時至幾時?
作者: kk100    時間: 07-8-17 14:10

原文章由 HoWangMami 於 07-8-15 12:21 發表

唔該晒呀kk100!
好鐘意你女張相,個表情好好

唔駛唔該
多謝讚賞
作者: kk100    時間: 07-8-17 14:13

原文章由 五加皮 於 07-8-17 14:02 發表
請問知否聖誕假期大概幾時至幾時?

上年聖誕&新年假期係22/12,06-2/1,07
作者: 五加皮    時間: 07-8-20 14:23

請問在聖誕假期間,學校會否要參與任何活動嗎?
作者: Noddy-mammy    時間: 07-8-22 22:00

原文章由 五加皮 於 07-8-20 14:23 發表
請問在聖誕假期間,學校會否要參與任何活動嗎?  

聖樂小組和合唱團会有表演,球隊和中樂團、樂團就不知道。
作者: henryandjo    時間: 07-8-25 17:49

今日返左學校,我嘗試搵返d bk媽咪,(因你地有d有post相上黎),但好似唔多覺眼
作者: kk100    時間: 07-8-27 18:33

小一生媽咪~你地啲小朋友今日返學開心嗎?
作者: HoWangMami    時間: 07-8-28 10:14

原文章由 henryandjo 於 07-8-25 17:49 硐表
今日返左學校,我嘗試搵返d bk媽咪,(因你地有d有post相上黎),但好似唔多覺眼

我都有四圍望,不過我就唔多認得人,我認人好差,希望有機會見下大家
作者: HoWangMami    時間: 07-8-28 10:16

原文章由 kk100 於 07-8-27 18:33 硐表
小一生媽咪~你地啲小朋友今日返學開心嗎?

我問我仔返學開唔開心,佢話開心,我問佢點解,佢話佢鍾意呢間小學喎 明天返全日啦,希望食飯唔太"lei fei"啦!
作者: henryandjo    時間: 07-8-28 10:28

原文章由 HoWangMami 於 07-8-28 10:16 硐表

我問我仔返學開唔開心,佢話開心,我問佢點解,佢話佢鍾意呢間小學喎 明天返全日啦,希望食飯唔太"lei fei"啦!

我都有問我個仔,佢話班主任好惡喎 ,我地大家都係1c,我諗都唔會好惡,少少惡啫,對住頑皮嘅同學就要惡嫁啦,佢仲話小息有兩個同學跑來跑去俾老師罰企喎
作者: HoWangMami    時間: 07-8-28 15:21

原文章由 henryandjo 於 07-8-28 10:28 硐表

我都有問我個仔,佢話班主任好惡喎 ,我地大家都係1c,我諗都唔會好惡,少少惡啫,對住頑皮嘅同學就要惡嫁啦,佢仲話小息有兩個同學跑來跑去俾老師罰企喎 ...

你個好好喎,好肯講,我仔唔多肯講學校既野我知架,以前幼稚園係咁,而家都係,我尋日只知佢話係禮堂執垃圾和玩遊戲,同埋全班有17個女仔,16個男仔,其餘就唔知啦!
有人跑來跑去比老師罰企呀,等我今晚問下佢先,但佢又冇話老師惡喎
作者: HoWangMami    時間: 07-8-28 15:24

頭先打比仔問佢,佢話班主任唔惡喎 仲有問佢係咪有人罰企,佢話冇,跟住又話有,後來仲話今日多左個女仔,而家有18個女仔
作者: kk100    時間: 07-8-28 15:31

原文章由 HoWangMami 於 07-8-28 10:16 硐表

食飯問題唔駛驚~有午膳ee幫手
作者: 五加皮    時間: 07-8-28 15:59

我個仔話每位老師都好好,衹有陳主任惡到爆炸!
作者: henryandjo    時間: 07-8-28 16:42

明天送飯俾佢食,今晚餐飯俾佢實習下先,用飯壺裝俾佢食
天父賜給你咩才能?都唔知寫咩,最後寫左雙手和雙腳 ,是但寫咋,教會學校預左要答呢類問題,仲有,你地d小朋友有冇祈禱俾你地睇??(唔知係咪祈禱),d手勢好搞野
作者: HoWangMami    時間: 07-8-29 09:47

原文章由 kk100 於 07-8-28 15:31 硐表

食飯問題唔駛驚~有午膳ee幫手

有午飯ee幫手應會好d既,不過佢食野真係太慢:-|
作者: HoWangMami    時間: 07-8-29 09:48

原文章由 五加皮 於 07-8-28 15:59 硐表
我個仔話每位老師都好好,衹有陳主任惡到爆炸!

陳主任既係邊個 星期六介紹左太多老師,我都唔太記得
作者: HoWangMami    時間: 07-8-29 09:55

原文章由 henryandjo 於 07-8-28 16:42 硐表
明天送飯俾佢食,今晚餐飯俾佢實習下先,用飯壺裝俾佢食
天父賜給你咩才能?都唔知寫咩,最後寫左雙手和雙腳 ,是但寫咋,教會學校預左要答呢類問題,仲有,你地d小朋友有冇祈禱俾你地睇??(唔知係咪祈禱),d手 ...

嘻,我都比呀仔實習左一個星期啦,情況都ok啦,不太好也不太差
天公賜給你才能呢d題目,自佢幼稚園時都常答,不過今次因為daddy放假,我都冇咩睇,全權交左比老公,所以我都唔知佢答咩!
祈禱個手世係由上至下,由左至右劃一個十字架,天主教叫十字聖號,劃的同時會講,因父及子及聖神之名,亞孟,然後小朋友通常教佢地雙手合拾,跟住祈禱,你仔係咪咁呢
作者: 五加皮    時間: 07-8-29 11:22

原文章由 HoWangMami 於 07-8-29 09:48 硐表

我都無印象邊個陳主任
, 點都好!起碼佢地唔敢亂黎.

作者: HoWangMami    時間: 07-8-29 13:02

我仔尋晚唱住一首歌,係星期六果日禮堂播果首,但叫佢唱比我聽佢又唔肯,只係自己鍾意就唱2句 :tongue:
作者: Noddy-mammy    時間: 07-8-29 22:18

原文章由 HoWangMami 於 07-8-29 09:48 硐表

陳主任係訓導主任,好似都幾惡吓,但係阿仔同阿女話啲同學都好喜歡佢,係最受歡迎的老師之一。

[ 本文章最後由 Noddy-mammy 於 07-8-29 22:20 編輯 ]
作者: HoWangMami    時間: 07-8-30 09:13

原文章由 Noddy-mammy 於 07-8-29 22:18 硐表

陳主任係訓導主任,好似都幾惡吓,但係阿仔同阿女話啲同學都好喜歡佢,係最受歡迎的老師之一。

咁我知知地啦,果日有介紹,但我見佢樣都好林善喎!
作者: HoWangMami    時間: 07-8-30 09:18

尋日工人送飯比仔時,佢地剛好小息,呀仔一見工人就 話唔想係度,攪到我鬼擔心,問老公咩事,佢又話唔知!結業禮時,老公問老師仔仲咩事,老師話冇喎,冇見佢唔開心 所以放工9秒9回家問佢發生咩事,佢連自己有喊過都唔記得,比佢吹漲
不過佢尋日就唔見左個水樽,又唔見左個小食盒,第一次返全日就唔見野,唉....
作者: henryandjo    時間: 07-8-30 09:21

死啦,我用象印飯壺,尋日11點煮好飯放入去,到阿仔食飯時佢話d飯凍架 ,我已經受熱水'坐'熱過個膽架啦,點解會咁,我仲諗住第時一早起身整飯俾佢帶返學校添...
作者: henryandjo    時間: 07-8-30 09:23

原文章由 HoWangMami 於 07-8-30 09:18 硐表
尋日工人送飯比仔時,佢地剛好小息,呀仔一見工人就 話唔想係度,攪到我鬼擔心,問老公咩事,佢又話唔知!結業禮時,老公問老師仔仲咩事,老師話冇喎,冇見佢唔開心 所以放工9秒9回家問佢發生咩事,佢連自己有喊過都唔記 ...

你有冇貼名呀?有貼實搵得返嘅~~~~
作者: HoWangMami    時間: 07-8-30 13:45

原文章由 henryandjo 於 07-8-30 09:21 硐表
死啦,我用象印飯壺,尋日11點煮好飯放入去,到阿仔食飯時佢話d飯凍架 ,我已經受熱水'坐'熱過個膽架啦,點解會咁,我仲諗住第時一早起身整飯俾佢帶返學校添... ...

我以前試過帶飯返工食,工人7點幾煮好,我下午12:30食,d飯真係得反少少暖,但都未到凍,所以我諗呢d飯壺只係熱好短時間(約1-2小時),但你只係11點至12點半應唔會咁快喎,你呢幾日再係屋企試下,如果咁,要問下係咪壞左喎!
作者: HoWangMami    時間: 07-8-30 13:47

原文章由 henryandjo 於 07-8-30 09:23 硐表

你有冇貼名呀?有貼實搵得返嘅~~~~

有呀,貼晒名,我諗都應搵得返既
作者: kk100    時間: 07-9-2 18:06

聽日返學啦
作者: HoWangMami    時間: 07-9-4 14:17

好野,搵番晒所有失物啦
作者: kk100    時間: 07-9-4 22:42

你地邊個做班主任呀?
我仔2B余湛心老師: 我仔話好鍾意佢
作者: HoWangMami    時間: 07-9-5 09:11

原文章由 kk100 於 07-9-4 22:42 硐表
你地邊個做班主任呀?
我仔2B余湛心老師: 我仔話好鍾意佢

1C班係陳進兒老師呀!
想8下,請問你地對呢位老師既感覺係點呀?
作者: henryandjo    時間: 07-9-5 10:35

原文章由 HoWangMami 於 07-9-5 09:11 硐表

1C班係陳進兒老師呀!
想8下,請問你地對呢位老師既感覺係點呀?

我覺得佢個樣都幾順眼,但未同佢講過野,未知佢好唔好,個仔都冇講過佢好唔好
作者: 美維    時間: 07-9-6 08:58

哈哈…原來都有小朋友有呢種感覺。
我女讀1A 班,上星期一銜接課程返黎同我講:“媽咪,我地真係報錯學校了,有個老師好惡呀!”不過我知道佢講邊個,形容俾佢真係我想像中o個個教務主任。因星期六陳主任俾我感覺係講o野好直,有D 男性,講說話唔似其他老師講o野咁溫柔。我解釋俾我女知,第二日,佢返黎同我講:“媽咪,我知道點解了,原來唔係陳主任講o野整惡,係o個mic d 聲好惡。”
無論點,我都唔可以俾佢覺得老師唔好。

原文章由 Noddy-mammy 於 07-8-29 22:18 硐表

[ 本文章最後由 美維 於 07-9-6 09:01 編輯 ]
作者: Noddy-mammy    時間: 07-9-14 11:02

有冇媽咪報咗家長義エ?唔知幾時有通知?
作者: WING0308    時間: 07-9-20 12:46

KK100,

今年你有冇辨法 COPY 到啲 CD 呀 ??? 如果有可唔可以 COPY 一 SET 比我呀 ????
作者: WING0308    時間: 07-9-20 12:48

今年我冇報家長義工啦 !!   因為我都唔見有運動會做義工, 所以我今年冇報 !

原文章由 Noddy-mammy 於 07-9-14 11:02 硐表

作者: WING0308    時間: 07-9-20 13:00

自從搬左嚟呢度之後, 我都勁小入嚟 CHAT. 而且二, 三, 四, 五 妹都唔見晒影   要登吓 "尋人" 啓示先得
作者: HoWangMami    時間: 07-9-21 17:13

各位家長,開左學三個星期啦,你地d小朋友習慣未呀?
我仔暫時都ok啦,起碼冇收到老師投訴
作者: HoWangMami    時間: 07-9-21 17:15

原文章由 WING0308 於 07-9-20 13:00 硐表
自從搬左嚟呢度之後, 我都勁小入嚟 CHAT. 而且二, 三, 四, 五 妹都唔見晒影   要登吓 "尋人" 啓示先得

我都有同感呀,唔見晒d舊生媽咪,係咪搬左黎呢度唔方便大家呢?
作者: ykchow    時間: 07-9-21 23:13

原文章由 Noddy-mammy 於 07-9-14 11:02 硐表

你參加咗邊樣義工活動呀?"午膳"己經投入工作啦,"耕田"又好似話十月開始,係咪"圖書"呀?"呢樣我都唔多清楚啦

[ 本文章最後由 ykchow 於 07-9-21 23:18 編輯 ]
作者: ykchow    時間: 07-9-21 23:15

原文章由 WING0308 於 07-9-20 12:48 硐表
今年我冇報家長義工啦 !!   因為我都唔見有運動會做義工, 所以我今年冇報 !

今年冇運動會,所以冇義工活動,出年應該有哇,到時又一齊參加啦!

[ 本文章最後由 ykchow 於 07-9-21 23:18 編輯 ]
作者: ykchow    時間: 07-9-21 23:29

mar....'幤'太耐冇串,唔記得咗點串添  (肥彤媽咪)呀!
失咗蹤 !!!
不如你開番個"天天吹水站"吖 我有好多嘢想同你傾呀,快d番黎啦!!!

[ 本文章最後由 ykchow 於 07-9-23 22:34 編輯 ]
作者: 子峰mama    時間: 07-9-22 16:01

hi咁多位天天媽咪~~
請問天天難唔難入架?如果本身唔係天主教徒係咪更加難入呢?又如果想入呢間係咪講彩數架?點樣可以易入d?thx~~
作者: peggyyau    時間: 07-9-22 23:24

作者: peggyyau    時間: 07-9-23 00:32

作者: kk100    時間: 07-9-23 23:04

原文章由 WING0308 於 07-9-20 13:00 硐表

我喺度~之前暑假好唔得閒所以無上嚟~
wing0308
check pm,thanks~
作者: kk100    時間: 07-9-23 23:18

原文章由 子峰mama 於 07-9-22 16:01 硐表
hi咁多位天天媽咪~~
請問天天難唔難入架?如果本身唔係天主教徒係咪更加難入呢?又如果想入呢間係咪講彩數架?點樣可以易入d?thx~~

如果無分(父母,宗教..)都真係講運氣,我都係大抽獎入嚟ga~
作者: WING0308    時間: 07-9-27 11:10

,

原文章由 ykchow 於 07-9-21 23:15 硐表

今年冇運動會,所以冇義工活動,出年應該有哇,到時又一齊參加啦!

作者: WING0308    時間: 07-9-27 11:14

我讚成 !!

原文章由 ykchow 於 07-9-21 23:29 硐表
mar....'幤'太耐冇串,唔記得咗點串添  (肥彤媽咪)呀!
失咗蹤 !!!
不如你開番個"天天吹水站"吖 我有好多嘢想同你傾呀,快d番黎啦!!!

作者: martha.bb    時間: 07-10-1 23:01

原文章由 子峰mama 於 07-9-22 16:01 硐表
hi咁多位天天媽咪~~

天天同其他同區既小學係一樣抽既乍,冇後門走既.
如果非揀天天不可,就要揀間程度深d既幼稚園,等小朋友銜接小一.大抽獎唔中而又想入天天得2種方法;一係叩門,二係等小二小三插班
作者: martha.bb    時間: 07-10-1 23:09

原文章由 peggyyau 於 07-9-22 23:24 硐表
Hi 各位天天學生的媽媽,

我想了解天天的程度,可否告知天天用什麼出版社的中文科、英文科及數學科的教科書?

peggyyau

eng- Longman Express
chin-現代中國語文
maths-新一代

天天的程度-係一間培養學生多方面發展既學校,除學業外,亦非常注重藝術.,體育及德育(即品行).
作者: martha.bb    時間: 07-10-1 23:22

原文章由 HoWangMami 於 07-9-21 17:15 硐表

我都有同感呀,唔見晒d舊生媽咪,係咪搬左黎呢度唔方便大家呢?

hi,

我有上嚟既,但冇"插咀"姐
因為呢個topic除左天天家長睇之外,仲有"其他人"睇架
學校既老師咁多,係會有d外表嚴肅,有d友善溫柔(比學生感覺).因為佢地都有自己一套教學方式,一套老師既image.每位老師都好投入"工作"架:loveliness:
作者: martha.bb    時間: 07-10-1 23:46

原文章由 WING0308 於 07-9-27 11:14 硐表
我讚成 !!

响度傾咪得law

各位mami,
我返工後真係"超"忙!所以冇乜上bk,我會逢三,五"報到"架la.

我屋企多左對"馬路天使"呀!因為Martha同佢弟弟都分別入左交通安全隊!  肥彤今年仍然响中樂團練柳琴,返劍橋英語Mover同終於返主日學.  佢暑假學水墨畫,依家返緊進修班.因為P.3剛開學個幾月,d功課&進度仲未好smooth,做完功課同kumon英好晏,影响温Dictation,所以同kumon老師減左功課量,6堂先升1 grade.
學校既科任老師我仲未記得哂,Martha又冇提及,即係返學冇問題啦!haha!

我份工有大假,不如嚟緊11月搞個"天天茶聚.3"吖?
作者: peggyyau    時間: 07-10-2 00:02

作者: HoWangMami    時間: 07-10-2 14:43

原文章由 martha.bb 於 07-10-1 23:46 硐表

响度傾咪得law

各位mami,
我返工後真係"超"忙!所以冇乜上bk,我會逢三,五"報到"架la.

我屋企多左對"馬路天使"呀!因為Martha同佢弟弟都分別入左交通安全隊!  肥彤今年仍然响中樂團練柳琴,返劍橋英語Mover同終 ...

原來你囡囡都有返主日學,我仔都有呀,佢返星期日班既,你呢
?返星期六定星期日呀?
作者: martha.bb    時間: 07-10-3 22:21

返星期六
作者: HoWangMami    時間: 07-10-15 11:33

原文章由 martha.bb 於 07-10-3 22:21 硐表
返星期六

剛過去的星期日係兒童感恩祭,你地有有參加呀?我仔有去,見到有d同班表演都幾得意!
作者: appleandpear    時間: 07-10-18 02:02

原文章由 HoWangMami 於 07-10-15 11:33 硐表

剛過去的星期日係兒童感恩祭,你地有有參加呀?我仔有去,見到有d同班表演都幾得意!

我同兩個囡都有去,
不過佢地睇唔到一陣就叫走了...唉
最後我地重去左俾神父祝聖

sorry~剛剛先發現到lee個topic,入黎插下嘴先

重有冇人記得我丫?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5