教育王國

標題: 荃灣官立中學家長 [打印本頁]

作者: kiu1229    時間: 07-7-16 11:07     標題: 荃灣官立中學家長

HI!

校服及書買左未呀?? 有無好介紹??
作者: 布甸仔媽媽    時間: 07-7-16 16:55

原文章由 kiu1229 於 07-7-16 11:07 發表
HI!

你小朋友係咪剛升中一?

tmr 編班試應該有家長會, 你會唔會去

我舊年經家長教師會買, 好似都有8x折, 今年都係一樣經家教會買有85折

校服應該有3間以上的校服商leaflet畀你參考 阿仔上年買2套夏季校服+1套運動服, $200唔洗
作者: wong_kw88    時間: 07-7-16 18:30

原文章由 kiu1229 於 07-7-16 11:07 發表
HI!

您好!
小女的師姊們說金X的校服質料較好,但較貴。
作者: yunman    時間: 07-7-16 20:43

作者: yunman    時間: 07-7-16 20:57

作者: sameiyi    時間: 07-7-16 22:15     標題: 有打*的參考書

請問書單上有打*的參考書係唔係都要買??有冇荃官的媽咪有經驗可以答倒我呀?
作者: kiu1229    時間: 07-7-16 23:03

布甸仔媽媽,

你好! 多謝你的解答.
係呀, 小兒今年升中一, 所以對荃官比較陌生.
白色校服比較難打理, 對此有點頭痛!

想問下如果當天有體育課, 是否可以直接穿運動服回校上課?
另外, 是否要買暑期作業做?
請幫忙!

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-7-16 16:55 發表

你小朋友係咪剛升中一?

tmr 編班試應該有家長會, 你會唔會去

我舊年經家長教師會買, 好似都有8x折, 今年都係一樣經家教會買有85折

校服應該有3間以上的校服商leaflet畀你參考 ...

作者: MK1    時間: 07-7-16 23:12

sameiyi:
1. 打*的參考書, 英文字典若已有, 可不買.

2. 打*的參考書, H.E., Art 1C 間中會用, 不能沒有.
     您可考慮買舊書.  上年中一迎新日當天有舊書售賣.

3. D.T. & Computer 是供中一至三用, 應該要買, 新舊亦可.

4. 新書可由家教會代訂, 校服首選金馬.

yunman:

1. 中史,history,Geog, EPA....已列入通識科. 內容相信與上
     年不同, 因新課程一直在修正中, 您參加迎新日會有更進一
     步了解.
作者: MK1    時間: 07-7-16 23:26

kiu1229:

1. 中學校服一般都是白色呢!

2. 如果當天有體育課, 可以直接穿短袖運動上衣回校上課, 但
    運動短褲外要穿上運動長褲回校,上課才脫掉. 亦可全套
    在校內換.

3. 上年不用買暑期作業做. 但有銜接班, 當中有小量功課.
作者: kiu1229    時間: 07-7-16 23:33

MK1,

謝謝你給我的回覆!
我指的是白色校服褲, 男仔穿白色真係...

原文章由 MK1 於 07-7-16 23:26 發表
kiu1229:

1. 中學校服一般都是白色呢!

2. 如果當天有體育課, 可以直接穿短袖運動上衣回校上課, 但
    運動短褲外要穿上運動長褲回校,上課才脫掉. 亦可全套
    在校內換.

3. 上年不用買暑期作 ...

作者: yunman    時間: 07-7-17 07:05

作者: sameiyi    時間: 07-7-17 07:32

原文章由 MK1 於 07-7-16 23:12 發表
sameiyi:
1. 打*的參考書, 英文字典若已有, 可不買.

2. 打*的參考書, H.E., Art 1C 間中會用, 不能沒有.
     您可考慮買舊書.  上年中一迎新日當天有舊書售賣.

3. D.T. & Computer 是供中一至三 ...

MK1,

多謝你回覆!
作者: phm    時間: 07-7-17 08:58

MK1,

請問荃官收中二插班生嗎 ?
小兒是九龍一所band 1 中至尾的英中的中一生.
作者: sameiyi    時間: 07-7-17 14:17

成日聽D小學家長講, 荃官1A班係精英班,我覺得好奇怪全級只係得一班精英班??!!!! 咁多成績好的學生若果只係得一班精英班是否實在太小??

另外,亦有唔少家長講,入唔倒荃官精英班就等同band 2生成績,聽聽埋埋太多路邊新聞,希望有現任荃官家長可以講下實際情形比我聽!
作者: MK1    時間: 07-7-17 14:41

phm:
1. 關於荃官中二插班生位, 建議直接致電學校查詢.

sameiyi:
1. 您今天有參加中一迎新日家長會嗎?應該有簡介精英班.
    荃官1A班是精英班.
2. 選擇荃官的家長, 大概對學校有一定了解, 最少應對學校抱
    有信心; 對子女的能力有肯定.
3. 升上中學後, 親子關係比學業成績更難求.
作者: sameiyi    時間: 07-7-17 15:02

MK1

我今早有去中一迎新日家長會,校方冇特別提精英班的問題, 只係講學校資源係唔會只投放在精英班身上, 反而會著重於保底方面,所以或者只係我自己過慮, 皆因見亞女同校既同學仔入荃官, 都係學校頭幾名, 所以有D驚亞女讀到要墊底啫!多謝你的解答,我都好agree你既講法 (升上中學後, 親子關係比學業成績更難求),我會努力幫亞女過度中一。tks!

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-18 22:34 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-19 08:53

MK1 及各家長,

究竟分班結果會是20/7還是31/7呢? 請幫忙, 唔該!

原文章由 MK1 於 07-7-17 14:41 發表
phm:
1. 關於荃官中二插班生位, 建議直接致電學校查詢.

sameiyi:
1. 您今天有參加中一迎新日家長會嗎?應該有簡介精英班.
    荃官1A班是精英班.
2. 選擇荃官的家長, 大概對學校有一定了解, 最少應對學 ...

作者: qooboy    時間: 07-7-19 09:13

作者: sameiyi    時間: 07-7-19 09:50

kiu1229,

31/7先知分班結果,  因為亞女考完分班試, 跟住比左張updated既淺藍色通告(附件三) 我, 上面寫住要31號先知結果, 你冇泥張通告??

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-19 09:51 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-19 10:03

qooboy,

唔該!

sameiyi,

唔該! 我有見到亞仔張紙, 不過無認真睇過, 我以為同上次那張一樣...! 你囡囡係咪官小呀?

麻煩各位!

原文章由 sameiyi 於 07-7-19 09:50 發表
kiu1229,

31/7先知分班結果,  因為亞女考完分班試, 跟住比左張updated既淺藍色通告(附件三) 我, 上面寫住要31號先知結果, 你冇泥張通告??   

作者: sameiyi    時間: 07-7-19 11:38

原文章由 kiu1229 於 07-7-19 10:03 發表
qooboy,

唔該!

sameiyi,

唔該! 我有見到亞仔張紙, 不過無認真睇過, 我以為同上次那張一樣...! 你囡囡係咪官小呀?

麻煩各位!

囡囡唔係讀官小,不過唔緊啦, 都將會係同一間中學讀, 大家努力啦!
作者: yunman    時間: 07-7-19 12:14

作者: kiu1229    時間: 07-7-19 12:14

我仔都唔係!
我買左書啦, 不過, 英文書還未有呀, 書局話出版商未有貨喎!

原文章由 sameiyi 於 07-7-19 11:38 發表

囡囡唔係讀官小,不過唔緊啦, 都將會係同一間中學讀, 大家努力啦!

作者: qooboy    時間: 07-7-19 12:46

作者: yunman    時間: 07-7-19 13:04

作者: sameiyi    時間: 07-7-19 14:52

原文章由 qooboy 於 07-7-19 12:46 發表
各位媽咪,
除官小外, 還有那些小學派往官中, 是否都是頭幾名?

囡囡同另外幾個去荃官的同學又真係咁啱係全級頭幾名喎, 唔知係咁啱定係真係看成績收。另外一個5名內就去左安柱•
作者: raulsing    時間: 07-7-19 15:16

我校有3個入荃官,其中2個是頭5名,但另外一個是大約全級
30幾 (3個都是自行的,因我們是青衣區小學,沒有30間選校)
作者: qooboy    時間: 07-7-19 21:31

作者: yunman    時間: 07-7-19 22:08

作者: kiu1229    時間: 07-7-20 10:26

各位媽咪,

學校課外活動是否都在星期六舉行呢? 要否必需參加最少一項呢?
請幫忙?   因為要安排小兒現有的活動要調動!
作者: mimi1234    時間: 07-7-20 12:14

各位荃官的媽咪,

荃官的小朋友多數在哪裏補英文?我的小朋友在其他區英中升 f.1,但家住荃灣區,現想找小組補習。
作者: timmysum    時間: 07-7-20 17:38

原文章由 raulsing 於 07-7-19 15:16 發表
我校有3個入荃官,其中2個是頭5名,但另外一個是大約全級
30幾 (3個都是自行的,因我們是青衣區小學,沒有30間選校)

全級30幾自行都入到
請問你點知佢係自行入

[ 本文章最後由 timmysum 於 07-7-20 18:02 編輯 ]
作者: MK1    時間: 07-7-20 17:49

kiu1229 :

1. 學校課外活動會在午飯時間, 課後或星期六舉行.
2. 學生必需參加最少三項. 但有些活動並不經常集會.
作者: timmysum    時間: 07-7-21 10:45

作者: raulsing    時間: 07-7-21 11:53

[quote]原文章由 timmysum 於 07-7-20 17:38 發表

全級30幾自行都入到
請問你點知佢係自行入
作者: timmysum    時間: 07-7-21 11:56

HI!!!你好!!!
作者: raulsing    時間: 07-7-21 12:01

因他有自行報,但我們是葵青網無得選校(大抽獎),大家都估他是
自行成功掛.(可能甲部有選中獎就無人知道!)因他不是太多課外活動和特別突出表現..不知收生準則是如何?
無論如何都要努力....
作者: timmysum    時間: 07-7-21 12:04

佢真係好好彩。。。。。。。。
作者: timmysum    時間: 07-7-21 12:10

......................

[ 本文章最後由 timmysum 於 07-7-21 12:21 編輯 ]
作者: timmysum    時間: 07-7-21 12:39

哩個教育SYSTEM,有實力都未必夠好運鬥
作者: yunman    時間: 07-7-21 20:04

作者: kiu1229    時間: 07-7-21 23:06

MK1,

多謝你的回覆! 即是要等開學後才可調動!
想問: 學校是否採取開放態度, 唔多功課, 要小朋友自己自覺讀書呢?

原文章由 MK1 於 07-7-20 17:49 發表
kiu1229 :

1. 學校課外活動會在午飯時間, 課後或星期六舉行.
2. 學生必需參加最少三項. 但有些活動並不經常集會.

作者: kiu1229    時間: 07-7-23 09:54

yunman,

見到這種情況, 自己都一額汗! 好彩...

原文章由 yunman 於 07-7-21 20:04 發表

timmysum:

絕對贊成呀, 有實力都未必夠好運鬥.

阿囡就有個同學唔好彩, 全級頭10名, 結果派到間band 2 中中. 唔知點解 門又無英中收! 好慘呀!!

作者: timmysum    時間: 07-7-23 10:16

原文章由 yunman 於 07-7-21 20:04 發表
阿囡就有個同學唔好彩, 全級頭10名, 結果派到間band 2 中中. 唔知點解 門又無英中收! 好慘呀!!

派左邊間呀
作者: yunman    時間: 07-7-23 21:05

作者: yunman    時間: 07-7-23 21:11

作者: presto    時間: 07-7-23 22:18

請問中一新生個「批判思考」工作坊係唔係 31/7 同1/8 兩日都係返足 "0900-1130am" 同 "0130-0400pm"2個時段呀??
作者: presto    時間: 07-7-23 22:29

原文章由 yunman 於 07-7-23 21:11 發表
請問大家係17/7聽完家長會後無係荃官睇過d舊書價錢?我見bk網有人賣舊書要新書價六折,算唔算貴?

我買左d,個range都幾大,有d 1-2折,有d就7-8折...
不過多數4-5折喇。
我唔知bk網係咩,不過全新既話,6折都唔算貴喇。
係二手書店入面,全新�接近全新都係大概6-7折
作者: wong_kw88    時間: 07-7-23 22:33

原文章由 presto 於 07-7-23 22:18 發表
請問中一新生個「批判思考」工作坊係唔係 31/7 同1/8 兩日都係返足 "0900-1130am" 同 "0130-0400pm"2個時段呀??

不是。
根據臨時學生編號來分A至E組,只係返上午或下午。
作者: presto    時間: 07-7-23 22:52

原文章由 wong_kw88 於 07-7-23 22:33 發表

>>不是。
根據臨時學生編號來分A至E組,只係返上午或下午。

那麼,如果小朋友的組別是A,佢 31/7 同 1/8 都只係返 0900-1130am,對嗎?
作者: yunman    時間: 07-7-23 23:23

作者: kiu1229    時間: 07-7-24 09:00

presto,

好高興在此認識你!

係呀, 每個組別都唔同, 你係A組咪返上午, 我仔係D組所以LEE兩日要返下午班!

原文章由 presto 於 07-7-23 22:52 發表

那麼,如果小朋友的組別是A,佢 31/7 同 1/8 都只係返 0900-1130am,對嗎?

作者: sameiyi    時間: 07-7-24 10:11

原文章由 yunman 於 07-7-23 21:05 發表
kiu1229:

所以呢在放榜當天,我等阿囡消息時,真係好緊張架! 後來收到佢電話講派到第一志願時真係好開心 ,直情開心到震.不過見到佢個同學派得唔好,又唔識點安慰佢呀!淨係覺得佢好 ...

好有同感亞, 囡囡既同學都係全級10名左右, 但派左去band 2 中中, 我自己都一額汗啦, 派左去band 1 中中, 好彩叩門入翻官中 , 但就鄧囡囡同學可惜, 最終都叩唔翻英中, 好可惜, 成績好都冇用, 真係斗唔過運氣

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-24 10:13 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-24 10:31

sameiyi,

恭喜! 你女一定有過人之處! 我識有兩個媽媽叩荃官都失敗喎!

原文章由 sameiyi 於 07-7-24 10:11 發表

好有同感亞, 囡囡既同學都係全級10名左右, 但派左去band 2 中中, 我自己都一額汗啦, 派左去band 1 中中, 好彩叩門入翻官中 , 但就鄧囡囡同學可惜, 最終都叩唔翻英中, 好可惜, 成績好都冇用, 真係斗唔 ...

[ 本文章最後由 kiu1229 於 07-7-28 22:34 編輯 ]
作者: rclamlam    時間: 07-7-24 11:25

如果全級10名, 無理由叩門band 1中中都入唔到.

我朋友係教書架, 佢個學生係band 1生, 當然唔係top個20名啦, 佢都唔好彩派左去band 3學校, 係第8志願添, 最後都只可以叩門去左band 2中學.

timmysum:

絕對贊成呀, 有實力都未必夠好運鬥.

作者: sameiyi    時間: 07-7-24 11:37

rclamlam,

英中唔收佢唔出奇, 因為我同佢一齊去英中叩門, 實在太多人成績好既學生叩門了, 但問題係我都唔明點解佢叩band 1 中中 (王X清) 都唔得, 電腦派位實在對佢太唔公平!

Kiu1229,
囡囡除6年級全年企係5名內, 應該係鋼琴8級同cambridge ket cert. 成績merit, 仲有校際cert等等幫倒佢少少啦, 真係一額汗, 因為叩門果日見倒人地個個成績都好好!真係好大壓力!

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-24 11:44 編輯 ]
作者: rclamlam    時間: 07-7-24 11:41

sameiyi,

今年叩門真係好難架, 學位少左, 你囡囡叩到咪好囉, 我舊年阿女成績都唔係幾得, 好彩派到去band 1中中, 但係宜家見佢又懶到死, 成績唔好囉.

原文章由 sameiyi 於 07-7-24 11:37 發表

英中唔收佢唔出奇, 因為我同佢一齊去英中叩門, 實在太多人成績好既學生叩門了, 但問題係我都唔明點解佢叩band 1 中中 (王X清) 都唔得, 電腦派位實在對佢太唔公平!

唯一興幸係囡囡除6年級全年企係 ...

作者: sameiyi    時間: 07-7-24 11:57

原文章由 rclamlam 於 07-7-24 11:41 發表
sameiyi,

今年叩門真係好難架, 學位少左, 你囡囡叩到咪好囉, 我舊年阿女成績都唔係幾得, 好彩派到去band 1中中, 但係宜家見佢又懶到死, 成績唔好囉.

rclamlam,

真係開心係呢個topic見翻你!好多謝你一真係升中問題幫我唔少!

你囡囡懶係好正常,都係小朋友嘛! 我女女咪一樣懶, 不過我會係佢懶既時間推佢行囉, 我都有D擔心亞女Form 1係咁多成績好既同學入面未必讀得叻, 好彩我都真係幾有耐性, 大家努力啦

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-25 23:14 編輯 ]
作者: yunman    時間: 07-7-24 17:47

作者: rclamlam    時間: 07-7-24 18:29

唔駛交成績表咁點知學生咩成績呀?

原文章由 yunman 於 07-7-24 17:47 發表
sameiyi:

你當時真係一額汗啊!! 好彩你叩門荃官收翻喎! 真係鄧你開心呀! 我想問下你係咪10/7放榜後即刻去荃官登記呀?? 因為我未放榜前問過佢的叩門方法只係要登記名和電話便可以, 不用再交成績表等資. 咁 ...

作者: yunman    時間: 07-7-24 18:53

作者: wong_kw88    時間: 07-7-24 20:35

原文章由 presto 於 07-7-23 22:52 發表

A、B、C組返 09:00-11:30am及09:00-11:00am,
D、E組返 1:30-4:00pm及1:00-3:00pm。
兩天的時間不同!!!
作者: presto    時間: 07-7-24 21:27

原文章由 wong_kw88 於 07-7-24 20:35 發表

A、B、C組返 09:00-11:30am及09:00-11:00am,
D、E組返 1:30-4:00pm及1:00-3:00pm。
兩天的時間不同!!!

還好有你提醒!!
謝謝:loveliness:
作者: presto    時間: 07-7-24 21:31

原文章由 kiu1229 於 07-7-24 09:00 發表
presto,

好高興在此認識你!

係呀, 每個組別都唔同, 你係A組咪返上午, 我仔係D組所以LEE兩日要返下午班!

也好高興認識咁多位∼
我弟也是D組
作者: yunman    時間: 07-7-24 23:04

作者: sameiyi    時間: 07-7-25 00:01

原文章由 yunman 於 07-7-24 23:04 發表

sameiyi:
哦! 叩門原來係咁架!
咁你幫囡囡買咗校裙沒? 聽聞校裙係咪連埋底裙架? 我還沒買呀! 唔知邊間校服商好, 佢地的價錢都差幾遠下.

我幫囡囡買咗2條校裙嘞, 去金馬買, 條裙本身有連埋底裙, 仲有我買埋家政圍裙, 我冇特別比較各校服商既價錢, 只係亞女小學六年都幫開金馬買, 覺得佢D校服質地都幾好, 所以繼續幫佢買!
作者: yunman    時間: 07-7-25 00:05

作者: sweetmamee    時間: 07-7-25 14:25

原文章由 sameiyi 於 07-7-24 20:41 發表

亞女同學叩安柱門,都係交完表attach 埋成績表, 之後半小時內收倒interview電話, 跟住收左佢同學, 我諗間間都係咁上緊選人再interview ,冇可能個個都interview,得幾個位嘛!

請問收左果位小朋友成績如何........自行同抽獎都係填安柱第1志願嗎
作者: sameiyi    時間: 07-7-25 23:04

自行係未安柱我冇問佢,但電腦係派左佢第一志願既同區(荃灣)英中,佢再去叩安柱門入左,我諗佢成績係前列掛!

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-25 23:10 編輯 ]
作者: 布甸仔媽媽    時間: 07-7-26 14:01

原文章由 sameiyi 於 07-7-25 23:04 發表
自行係未安柱我冇問佢,但電腦係派左佢第一志願既同區(荃灣)英中,佢再去叩安柱門入左,我諗佢成績係前列掛!

荃灣得3間英中, 派第一志願都唔讀 真係人各有志
作者: sweetmamee    時間: 07-7-26 14:54

原文章由 sameiyi 於 07-7-25 23:04 發表

有英中收都仲要去安柱叩門.........
作者: sorlo    時間: 07-7-26 15:32

我估計係派左可記去叩安記呀
作者: sameiyi    時間: 07-7-26 15:39

原文章由 sweetmamee 於 07-7-26 14:54 發表

有英中收都仲要去安柱叩門.........

因為佢實際係好想入安柱讀,所以我估佢自行應該係選安柱,但電腦果轉安柱係跨區,約13個位,所以佢應該唔夠膽搏囉, 而自己果間收佢既英中好似有成110個位左右比翻自己校網嘛, 機會係會大好多, 所以佢叩安柱門係正常, 收佢又係佢叻同好運囉
作者: kiu1229    時間: 07-7-26 21:54

唉, 真係...
荃灣BAND1生都唔夠位!

原文章由 sameiyi 於 07-7-26 15:39 發表

因為佢實際係好想入安柱讀,所以我估佢自行應該係選安柱,但電腦果轉安柱係跨區,約13個位,所以佢應該唔夠膽搏囉, 而自己果間收佢既英中好似有成110個位左右比翻自己校網嘛, 機會係會大好多, 所以佢叩安柱門係 ...

[ 本文章最後由 kiu1229 於 07-7-26 21:56 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-30 08:53

sameiyi,

明天要上堂了, 會穿校服嗎?

其他家長呢?
作者: qooboy    時間: 07-7-30 09:09

作者: sameiyi    時間: 07-7-30 10:21

原文章由 kiu1229 於 07-7-30 08:53 發表
sameiyi,

其他家長呢?

kiu 1229,

家長會果日話7月31日和8月1日可以不穿校服, 所以我打算比囡囡著便服,因為想同囡囡去街街, 費時著住校服周圍去, 好似唔係咁好, 你呢?

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-30 10:24 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-30 11:47

sameiyi,

如果沒有雨, 會比亞仔穿校服!
你囡是否上午班?

原文章由 sameiyi 於 07-7-30 10:21 發表

kiu 1229,

家長會果日話7月31日和8月1日可以不穿校服, 所以我打算比囡囡著便服,因為想同囡囡去街街, 費時著住校服周圍去, 好似唔係咁好, 你呢?

作者: wong_kw88    時間: 07-7-30 13:38

原文章由 kiu1229 於 07-7-30 08:53 發表
sameiyi,

其他家長呢?

會穿校服,試下有冇問題,有問題可以及早改正。
作者: wong_kw88    時間: 07-7-30 13:41

原文章由 sameiyi 於 07-7-30 10:21 發表

kiu 1229,

7月31日派書,你地稱住袋書去行街?
作者: yunman    時間: 07-7-30 14:15

作者: sameiyi    時間: 07-7-30 14:45

原文章由 kiu1229 於 07-7-30 11:47 發表
sameiyi,

如果沒有雨, 會比亞仔穿校服!
你囡是否上午班?

yes, 係上午班, 多謝 wong_kw88  提點, 我真係唔醒起31/07係派新書, 咁還掂都要翻企放低D書, 今晚問下囡囡自己想著校服定便服, 因為整齊校服我一早幫佢準備好, 囡囡似乎幾鐘意件格仔校服裙

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-31 00:19 編輯 ]
作者: sameiyi    時間: 07-7-30 15:20

想問下中一會唔會比你地D仔女去補習?我就諗住唔比佢補住,想試下比佢自己讀書,因為唔想由F.1開始補到上F.5, 但另一方面又擔心佢應付唔泥, 你地有冇經驗分享一下, 中一生可唔可以自己搞掂自己D功課同考試??

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-31 00:17 編輯 ]
作者: yunman    時間: 07-7-31 00:39

作者: kiu1229    時間: 07-7-31 09:12

亞仔會用小六用過的背囊, 那時已買了中學SIZE的書包ChiropXX人體工程書包!

原文章由 yunman 於 07-7-31 00:39 發表
請問各位, 買邊種書包比囝囝囡囡呀? 但咪要用背囊呀?

作者: kiu1229    時間: 07-7-31 09:17

sameiyi,

亞囡有無着校服呀? 分了班, 分了社? 是否張貼在大堂內?
作者: sameiyi    時間: 07-7-31 09:23

原文章由 kiu1229 於 07-7-31 09:17 發表
sameiyi,

亞囡有無着校服呀? 分了班, 分了社? 是否張貼在大堂內?

kiu1229,

亞女冇著校服呀, 今早係daddy帶佢去學校, 我未知佢分左邊班, 我lunch先join佢地呀, 亞女話分班試中文卷作文差好多字先夠, 所以我諗佢唔會入倒精英班勒, 你呢,知道未??

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-31 09:31 編輯 ]
作者: kiu1229    時間: 07-7-31 09:57

sameiyi,

亞仔下午班呀! 你也是上班一族?

原文章由 sameiyi 於 07-7-31 09:23 發表

kiu1229,

亞女冇著校服呀, 今早係daddy帶佢去學校, 我未知佢分左邊班, 我lunch先join佢地呀, 亞女話分班試中文卷作文差好多字先夠, 所以我諗佢唔會入倒精英班勒, 你呢,知道未??

作者: sameiyi    時間: 07-7-31 10:23

原文章由 kiu1229 於 07-7-31 09:57 發表
sameiyi,

亞仔下午班呀! 你也是上班一族?

係亞, 我都係上班族, 最近太多同事summer攞假, 所以今日我hubby攞假帶亞女囉
作者: yunman    時間: 07-7-31 11:31

作者: yunman    時間: 07-7-31 11:40

作者: andyrightma    時間: 07-7-31 11:44

http://www.chiropak.com distributors最底部有個香港電話,你打去問下!

原文章由 yunman 於 07-7-31 11:31 發表

thanks! 不過想問呢類背囊係邊d地方有呀?

作者: yunman    時間: 07-7-31 12:08

作者: andyrightma    時間: 07-7-31 21:35

各位,

唔知係點分班呢? 有無精英班? 聽聞舊年1A係精英班, 是學校公佈的嗎? 還是各家長看到最前名次的學生都在1A班, 所以稱之為精英班?!!

原文章由 yunman 於 07-7-31 11:40 發表

sameiyi & kiu1229,

今早分班個board好多人,又熱又逼,淨係睇到阿囡分咗邊一班,無睇到乜嘢社呀!唔知會唔會同你地做同班同學呢?

作者: yunman    時間: 07-8-1 00:12

作者: kiu1229    時間: 07-8-1 08:23

yunman & sameiyi,

!

你問了副校? 其他班點分呀? E班梅社!

原文章由 yunman 於 07-7-31 11:40 發表

sameiyi & kiu1229,

今早分班個board好多人,又熱又逼,淨係睇到阿囡分咗邊一班,無睇到乜嘢社呀!唔知會唔會同你地做同班同學呢?

作者: qooboy    時間: 07-8-1 09:05

作者: sameiyi    時間: 07-8-1 09:34

原文章由 qooboy 於 07-8-1 09:05 發表
應該A班是精英班, 是根據考分班試的分數, 其他班別隨機分班.

kiu1229 & Yunman

1A成績最好看似合理喎, 因亞女小學中英數都攞第一名果個男仔真係入左1A班, 其它幾個同學分別打散係 C , D , E班, 亞女D班, 好似同你地唔同班, 係未?

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-8-1 09:45 編輯 ]
作者: qooboy    時間: 07-8-1 09:56

作者: yunman    時間: 07-8-1 10:08

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5