教育王國

標題: ^。^ 創價 07 K1家長(part2) [打印本頁]

作者: patBmom    時間: 07-7-6 15:32     標題: ^。^ 創價 07 K1家長(part2)

上午班:
1)pink...sunny仔...將軍澳
2) 咕怪媽媽...寧寧(女)...將軍澳坑口站
3)annie926.....柏禧.....荃灣
4)dorothy......逸熙...彩虹

下午班
1)patBmom....Samuel....太子
2)小阮子媽媽....晴晴....深水埗
3)janetngan2....政慧.....大角咀
4)小王子popo....祉悅.....黃大仙  
5)Michelmcy.....Alex.....將軍澳
6)Salina ... Ki Ki ... Tsuen Wan
7) sweetman...惠惠...青衣

因為舊嗰邊成日upload都有啲問題,
所以開part2,
希望大家唔好怪我多事啦!

各位媽咪買咗白波鞋未呀?
我見呢排啲運動鋪開始減價,
大家得閒就去睇咁啦!

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-7-20 17:17 編輯 ]
作者: janetngan2    時間: 07-7-6 17:59

hellopatBmom , 點會怪妳多事呢 .我未買白波鞋,但去運動家/Royal Sport 好小白波鞋:cry: ,我想去Toolsland/jusco/wing on/千式店睇

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-6 18:07 編輯 ]
作者: 天使兒    時間: 07-7-6 18:10

上午班:
5) 天使兒 ...... Ryan ..... 深井

下午班
2)小阮子媽媽....晴晴. ...
作者: patBmom    時間: 07-7-6 19:15

上午班:

下午班
6)Salina ... Ki Ki ... Tsuen Wan

個新BK網頁真係激死人呀!
好似天使兒加咗名之後就唔見晒下午班後面啲名,
所以我就幫天使兒重新整理過一次!

janetngan2,
我嗰日去海運行街就幫個仔買咗對,
係new balance $250,
跟住再喺沙田啲運動鋪行街見到有啲仲平,
都係200-230左右咋!

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-7-6 19:17 編輯 ]
作者: 咕怪媽媽    時間: 07-7-6 21:45

係咪一定要純白色? 有三條粉紅斜間得唔得呢 he?:idea:

原文章由 janetngan2 於 07-7-6 17:59 發表
hellopatBmom , 點會怪妳多事呢 .我未買白波鞋,但去運動家/Royal Sport 好小白波鞋:cry: ,我想去Toolsland/jusco/wing on/千式店睇

作者: janetngan2    時間: 07-7-7 10:25

原文章由 咕怪媽媽 於 07-7-6 21:45 發表
係咪一定要純白色? 有三條粉紅斜間得唔得呢 he?:idea:
我上次問miss,她答:最好純白色波鞋,但有少少顏色都ok
作者: abebe    時間: 07-7-7 10:40

[quote]原文章由 patBmom 於 07-7-6 19:15 發表
上午班:
6) abebe ...... 玟穎 ..... 青衣

下午班

個網真係怪怪地, 我回覆時係cut咗d 下午班嗰幾行, 要自己copy& paste返落去
作者: wongpsv    時間: 07-7-7 10:58

HI!我想問創價係唔係活動教學架

原文章由 patBmom 於 07-7-6 15:32 發表
上午班:

下午班
2)小阮子媽媽....晴晴. ...

作者: janetngan2    時間: 07-7-7 23:22

wongpsv:係~
各位搭校車既創價媽媽:我想問有無校車叔叔/亞姐打比你地呀?因上次問校車線問題時亞姐話會電話通知我上/落時間,但到現在都未收到電話?係咪我自己要打去問?定係等8月家長會時再問學校呢
作者: Oscar媽    時間: 07-7-8 00:18

你放心 la..你應該將會有次返開家長會時..
校車會比一張有時間既紙你架!!

原文章由 janetngan2 於 07-7-7 23:22 發表
各位搭校車既創價媽媽:我想問有無校車叔叔/亞姐打比你地呀?因上次問校車線問題時亞姐話會電話通知我上/落時間,但到現在都未收到電話?係咪我自己要打去問?定係等8月家長會時再問學校呢

作者: janetngan2    時間: 07-7-8 00:23

Oscar媽:thanks
原文章由 Oscar媽 於 07-7-8 00:18 發表
你放心 la..你應該將會有次返開家長會時..
校車會比一張有時間既紙你架!!

作者: patBmom    時間: 07-7-8 00:30

我買嗰對波鞋都有少少灰色架!
不過著咗上腳都唔係好覺!
作者: janetngan2    時間: 07-7-8 00:34

灰色穿返學都無所為啦,放係學校果對係白色咪得囉~
原文章由 patBmom 於 07-7-8 00:30 發表
我買嗰對波鞋都有少少灰色架!
不過著咗上腳都唔係好覺!

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-8 00:38 編輯 ]
作者: ernestfu    時間: 07-7-8 01:21

上午班:

下午班
8) ernestfu...柏天....荔枝角
作者: pinkcheung    時間: 07-7-8 19:00

我都係唸住去Dr.kong買鞋,$190一對。不過再等下會唔會再減。d波鞋係唔係每星期羅番屋企洗?唔知個鞋袋係自備定係學校提供?
柏熹媽咪,上次我地個仔套細碼校服無貨,校服公司咪話有貨會call我地既?我想問你有無收到電話?因為18號番學校要交校服相喇!
作者: janetngan2    時間: 07-7-8 20:14

pinkcheung:嘜要用鞋袋嗎?另外你不如自己直接打去校服商問下,因我上個月係學校買完校服唔岩size(自己無check清楚),之後我自己去左何文田換都有碼(細碼褲)
原文章由 pinkcheung 於 07-7-8 19:00 發表
我都係唸住去Dr.kong買鞋,$190一對。不過再等下會唔會再減。d波鞋係唔係每星期羅番屋企洗?唔知個鞋袋係自備定係學校提供?
柏熹媽咪,上次我地個仔套細碼校服無貨,校服公司咪話有貨會call我地既?我想問你有無 ...

作者: Oscar媽    時間: 07-7-8 22:22

放係學校對鞋唔需要鞋袋架!!
學校會每 2 個月比小朋友帶鞋返屋企洗..
老師會將對鞋放入保鮮袋比小朋友拎返屋企

原文章由 pinkcheung 於 07-7-8 19:00 發表
柏熹媽咪,上次我地個仔套細碼校服無貨,校服公司咪話有貨會call我地既?我想問你有無 ...

作者: janetngan2    時間: 07-7-8 23:26

Oscar媽:我想問下女仔既頭飾係咪一定要凈色?定係無所為?
thanks
作者: rayvonne    時間: 07-7-9 11:27

Hi 各位mami,
想問下有冇校車由將軍澳返創價? 定要搭保姆車? 車程時間多少? How much?
作者: Annie926    時間: 07-7-9 14:38

pink,
我都冇收到電話, 好似係我地自己打去問有貨未, 等我遲d打去問下先.  18/8 先要交相, 仲有時間慢慢搞
柏熹媽咪,上次我地個仔套細碼校服無貨,校服公司咪話有貨會call我地既?我想問你有無收到電話?因為18號番學校要交校服相喇!

.
.
.
.
真係Q, 下晝收到校服商電話有衫攞喇, 我揀去舖頭攞, 因唔啱可以即刻換.

[ 本文章最後由 Annie926 於 07-7-9 22:54 編輯 ]
作者: pinkcheung    時間: 07-7-9 22:55

今日校服商終於打俾我喇!我揀左番學校羅校服,咁就唔駛特登去何文田。其實張證件相有無話要咩背景顏色?
創價無校車架,全部都係褓姆車,但學校會定期同褓姆車司機開會,監管得好好。我舊年去學校"探路"時同D褓姆車姨姨傾左好耐,姨姨都話創價D小朋友好乖,同學校溝通得好好。開學頭兩日老師仲會全體出動"跟車"添。價錢方面,我都係住將軍澳,如果無記錯應該係$820。8月18日會派詳細資料。不過你6月果時同校車聯絡左未?駛唔駛比個電話你?
作者: Oscar媽    時間: 07-7-10 09:45

我見 d 女同學頭飾一般以簡單為主..
不過你再好問下學校..
因為 oscar 係男仔..

原文章由 janetngan2 於 07-7-8 23:26 發表
Oscar媽:我想問下女仔既頭飾係咪一定要凈色?定係無所為?
thanks

作者: patBmom    時間: 07-7-10 13:45

Oscar媽,
我個仔係返下午班,
我諗住自己湊返放學,
所以請問最遲可以幾點返到學校呢?
咁最遲又係幾點接放學呢?
:) 唔該晒!
作者: ernestfu    時間: 07-7-12 01:21

Dear all, pls. remind that we need to submit 12 photos during briefing at 18/8.
作者: Pinocchio    時間: 07-7-12 11:31

上午班:
7) pinocchio....禮禮......青衣

下午班
作者: elysemama    時間: 07-7-12 11:53

上午班:
8) elysemama....巧妤.....沙田

下午班
作者: Oscar媽    時間: 07-7-12 13:34

下午班返 1:40 架!!
咁放學係 4:40 架!!
因為學校會安排搭校車既小朋友放學先..
所以你最好打電話返學校問清楚 d 時間

原文章由 patBmom 於 07-7-10 13:45 發表
Oscar媽,
我個仔係返下午班,
我諗住自己湊返放學,

作者: tracymama    時間: 07-7-12 13:45

大家好!加上我仔一個::)
上午班:

下午班
9)tracy...hoho....沙田
作者: patBmom    時間: 07-7-12 15:12

各位媽咪有冇洗過啲校服呀?
想問吓會唔會縮水同脫色架?
作者: wongpsv    時間: 07-7-12 15:20

咁今年幾多錢學費呀
Thanks!

原文章由 janetngan2 於 07-7-7 23:22 發表

作者: Oscar媽    時間: 07-7-12 15:45

我洗左一年都唔覺有縮水同脫色..

[quote]原文章由 patBmom 於 07-7-12 15:12 發表
各位媽咪有冇洗過
作者: Oscar媽    時間: 07-7-12 15:47

今年應該係 $2150...

原文章由 wongpsv 於 07-7-12 15:20 發表
咁今年幾多錢學費呀
Thanks!

作者: mimicheng    時間: 07-7-13 00:21

原文章由 patBmom 於 07-7-10 13:45 發表
Oscar媽,
我個仔係返下午班,
我諗住自己湊返放學,

pat
我係自已接放学,下午班大約4点50分先可以接到小朋友,1点正返到學校都無問題,在課室門口有玩具玩。
頭幾日兩个鐘唔知去邊,我教您去明愛賓館左手邊个路口圖書館坐吓, 因為平時我都去坐
作者: patBmom    時間: 07-7-13 16:22

Oscar媽&mimicheng,
Thanks!
乜原來明愛賓館有圖書館!
我都唔知道添!
mimichen你都喺嗰頭住架?
咁你平時同你個仔返學係坐車定行路呀?
作者: bb2    時間: 07-7-14 20:03

Oscar媽,

請問你係咪放入洗衣機同其他衫一齊洗架?白色上衣駛唔駛分開手洗呢?

我今日番學校攞左套校服囉, 細碼, 件衫都ok, 不過條褲個褲頭好似好緊咁......唔知係咪著耐左會鬆既呢?

仲想問下咁多位媽咪, 你地會買兩對同款的白波鞋, 定係會買兩對唔同的呢?

原文章由 Oscar媽 於 07-7-12 15:45 發表
我洗左一年都唔覺有縮水同脫色..

[quote]原文章由 patBmom 於 07-7-12 15:12 發表
各位媽咪有冇洗過

作者: janetngan2    時間: 07-7-14 22:06

套校服我未洗ops:" /> 我稔住第一次洗時會將衫同褲分開洗~
bb2:我已買o左一對白波鞋,明日會去買多一對(2對同牌子,款有少少不同),我個女其中一條褲都緊(校服商比o左2條唔同碼我)我就拎緊果條去何文田校服商換大一個碼(因當時自己無check清楚所以自己去換)我覺得你可以考慮去換大一個碼,小朋友都穿得舒服

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-14 22:22 編輯 ]
作者: Oscar媽    時間: 07-7-14 23:31

bb2

我第一次洗係用洗衣機分開洗
但第二次我已經一齊洗..冇問題..
因為 我一向同 oscar d 衫分開洗..即唔會同我 d 衫一齊洗
所以套校服係同 oscar d 普通衫一齊洗..
校褲未試過有脫色落 d 白色衫到..

我唔覺 oscar 條校褲的褲頭著耐左會鬆

原文章由 bb2 於 07-7-14 20:03 發表
Oscar媽,

請問你係咪放入洗衣機同其他衫一齊洗架?白色上衣駛唔駛分開手洗呢?

我今日番學校攞左套校服囉, 細碼, 件衫都ok, 不過條褲個褲頭好似好緊咁......唔知係咪著耐左會鬆既呢?

仲想問下咁多 ...

作者: mimicheng    時間: 07-7-14 23:55

原文章由 patBmom 於 07-7-13 16:22 發表
Oscar媽&mimicheng,
Thanks!
乜原來明愛賓館有圖書館!
我都唔知道添!
mimichen你都喺嗰頭住架?
咁你平時同你個仔返學係坐車定行路呀?  

我住西貢呀,去吓圖書館及我家姊到。無法啦慳Dma
坐校車差唔多要成$1000.坐巴土浩楠k1唔洗錢。我坐20日都係$240蚊。
作者: Michelmcy    時間: 07-7-15 00:33

原文章由 mimicheng 於 07-7-14 23:55 發表

我住西貢呀,去吓圖書館及我家姊到。無法啦慳Dma
坐校車差唔多要成$1000.坐巴土浩楠k1唔洗錢。我坐20日都係$240蚊。

mimicheng,

想問吓西貢搭幾號no. 呀 想知道架巴士會唔會經將軍澳   不過我囝囝鍾意搭 mtr 多過巴士, 如要搭巴士, 最想搭到金色巴士添
作者: patBmom    時間: 07-7-15 00:39

我就諗住買兩對唔同牌子,
因為買晒兩對同一樣,
怕如果著得唔舒服,
咁咪一次過兩對都著唔到囉!
作者: janetngan2    時間: 07-7-15 00:58

你講得岩禾(我都稔唔到這個問題添 )
另一對我都係買第二個牌子喇~
原文章由 patBmom 於 07-7-15 00:39 發表
我就諗住買兩對唔同牌子,
因為買晒兩對同一樣,
怕如果著得唔舒服,
咁咪一次過兩對都著唔到囉!

作者: mimicheng    時間: 07-7-15 13:33

原文章由 Michelmcy 於 07-7-15 00:33 發表

mimicheng,

想問吓西貢搭幾號no. 呀 想知道架巴士會唔會經將軍澳   不過我囝囝鍾意搭 mtr 多過巴士, 如要搭巴士, 最想搭到金色巴士添

michelmcy
我坐12點半92然後在彩雲邨轉10號坐1點鐘,大約1點20分返到學校
坐mtr好D啦,小朋友唔會
作者: mimicheng    時間: 07-7-15 13:39

其實自已接送都幾幸苦呀,又要帶水,雨具,食物,最幸苦係 着,頭三个月一放學上車 ,依家無啦
作者: ballball411    時間: 07-7-15 13:50

係呀, 我都覺得好緊, 我拎左2條褲去樓下換過條橡筋.....

仲想問下咁多 ... [/quote]
作者: ballball411    時間: 07-7-15 13:52

加埋我個女~~~

上午班:

下午班
9)tracy...hoho....沙田10)ballball411.............蔚蔚..........沙田
作者: ballball411    時間: 07-7-15 13:53

tracy 你沙田邊度呀? 我住富豪架
作者: pinkcheung    時間: 07-7-15 22:53

係喇,我都想問問大家除左25M小巴仲有咩車去學校?其實大熱天時係喇沙利道行落去都幾熱。mimi請問你果架10號車係咪巴士?個車站近吾近學校?我係將軍澳番學有無比地鐵更方便快捷既方法?
作者: tracymama    時間: 07-7-15 23:39

hi, ballball411,
好開心您也住在沙田, 其實我地住得都几近, 我住在翠麗, 在沙吕小對面.

原文章由 ballball411 於 07-7-15 13:53 發表
tracy 你沙田邊度呀? 我住富豪架

作者: mimicheng    時間: 07-7-16 09:11

原文章由 pinkcheung 於 07-7-15 22:53 發表
係喇,我都想問問大家除左25M小巴仲有咩車去學校?其實大熱天時係喇沙利道行落去都幾熱。mimi請問你果架10號車係咪巴士?個車站近吾近學校?我係將軍澳番學有無比地鐵更方便快捷既方法?

10號係巴土,好近学校,其實將軍澳坐mtr最方便,或在黄大仙出,坐青山道小巴$6,在牛津道10號巴士站落車,上車問吓C機經唔經喇沙利道先。
作者: bb2    時間: 07-7-16 15:39

請問如果搭25M小巴係邊度落最近學校架?

原文章由 pinkcheung 於 07-7-15 22:53 發表

作者: mimicheng    時間: 07-7-16 22:54

請問如果搭25M小巴係邊度落最近學校架?

25M

東頭邨 ∼ 九龍塘

九龍塘 B2 ,多褔道.
途經路線 
東頭邨開 東隆道,東光道,樂善道,沙埔道(富豪東方酒店),衙前圍道,打鼓嶺道,賈炳達道(九龍城廣場),聯合道,太子道西(聖德肋撒醫院),喇沙利道(喇沙小學 / 中學),禧褔道(專教院李惠利,浸會大學),聯合道,窩打老道,歌和老街,根德道.
九龍塘開 律倫街,對衡道,牛津道,浸會大學道,禧褔道(專教院李惠利),喇沙利道(喇沙中學 / 小學),界限街,嘉林邊道,衙前圍道(衙前圍道街市),打鼓嶺道,樂善道,東隆道
時間表 東頭邨開 0620 ∼ 2330
九龍塘開 0640 ∼ 2346
班次 4 ∼ 9分鐘
車程 20分鐘
收費  $4.5
分段 喇沙利道 -> 東頭邨 $3.3 九龍塘  -> 李惠利 $3.3 喇沙利道 -> 九龍塘 $3.3
作者: ballball411    時間: 07-7-16 23:18

喇沙利道 , 已經係最近, 但係都仲要行3條街度.......... 夏天同落雨行都幾係野 ..... -.-
作者: YANBB    時間: 07-7-17 13:11

上午班:
9) Yanbb......容容.......青衣

下午班
9)tracy...hoho....沙田10)ballball411.............蔚蔚..........沙田
作者: patBmom    時間: 07-7-17 13:50

上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田

因為我住得比較近,
所以老公6299都話自己湊返放學好啲喎!
不過我都有啲擔心落雨都幾煩,
唔知校車去到學校門口係咪一啲雨都淋唔到呢?
作者: liwoodma    時間: 07-7-17 14:30

patBmom

係呀....搭校車係唔會淋到雨ga, 因為校車係入埋學校門口ga...
作者: pinkcheung    時間: 07-7-18 17:49

thx mimi:D
依家樣樣都ok,淨係等開學,真係好期待。各位創價媽咪有無為準小王子小公主安排暑期活動?sunny仔報左泳班同音樂遊戲班,希望暑假可以充實d。其實創價d英文堂唔多,我都唸緊遲d要唔要報d英文course,大家有無推介?
作者: Michelmcy    時間: 07-7-19 01:34

hi pinkcheung,

囝囝而家讀緊果間學校要返到下星期三先放暑假, 創價又要8月尾返適應週, d 時間唔係幾夠用, 所以無同囝囝安排暑期活動.  而且好多泳班要佢地自己一個上堂, 我諗囝囝會驚.  d 親子班只收3歲以下, 又報唔到 :-|  我就諗住得閒同佢去遊水, 等佢唔怕水先, 等佢夠膽一個人下水就同佢報名.  

我喺 British Council 報左英文班比佢返, 每星期一堂, 由9月1號開始返, 仲早過創價開學
作者: pinkcheung    時間: 07-7-19 10:43

係呀,我樓上個媽咪都報左 British Council ,不過我將軍澳過去好似遠左少少。你九月上完後可唔可以話比我聽效果點?因為我聽人講好似係外籍老師同拒地做圖工,唱歌,講故事咁。而我就想有得學埋拼音既。大家有無買最近商務賣得好紅既果套拼音vcd呀?唔知有無用?
作者: Michelmcy    時間: 07-7-19 13:11

囝囝係上 British Council o既 k1 班, 一個學期18堂, 去到明年1月中, 佢地o既 k1&k2 課程就如你所講差唔多, 揀金鐘上堂, 多數會由外藉老師任教.  至於 phonics 班, 或者下個學期幫佢報埋, 如果佢真係好鍾意喺果度上堂的話 :

你講果套vcd 係邊套呀  純粹八吓   我自已係舊年年頭就買左東西圖書果套 phonics kingdom, 而家創價d課本入面又有一套, 唔會再買lu
作者: liwoodma    時間: 07-7-19 14:32

我個仔未返學前都係學Phonics Kingdom, 我覺得呢套教材相當好...
作者: mayleung    時間: 07-7-19 14:54

原文章由 mimicheng 於 07-7-16 09:11 發表

10號係巴土,好近学校,其實將軍澳坐mtr最方便,或在黄大仙出,坐青山道小巴$6,在牛津道10號巴士站落車,上車問吓C機經唔經喇沙利道先。

黃大仙的青山道小巴很難預時間的,開學前的兩天預備班我早上八時三十分鍾在小巴站等至八時五十分都無車,於是行出去打算改搭的士就眼見一小巴開走了,但我又搭不到的士,過多數分鐘就見另一小巴到站了,於是很危險地拖住囝囝打斜過另一邊馬路上小巴,回到校已九時十五分了.
上個月下午家長日回校,又係預多少少時間上車,那知司機在九龍城行下停下的等客,又係遲了十五分鍾.
所以話等這小巴真的很難預時間,有車就好快.無車就不知要等多久了.
作者: mayleung    時間: 07-7-19 15:03

原文章由 janetngan2 於 07-7-15 00:58 發表
你講得岩禾(我都稔唔到這個問題添 )
另一對我都係買第二個牌子喇~

買鞋方面不用全白色的,放在學校的可以有少少什色在鞋上,而穿回校的可以穿淺色的.我上年買了一對淺藍色的給囝囝穿回校,因心想平日去街如要穿運動鞋都可以,不用多買一對,那麼又可以另買其他款的去街鞋.小朋友腳易大,不要買太多鞋,免得浪費.
作者: Michelmcy    時間: 07-7-19 18:41

liwoodma,

hehe 打錯, 應該係 phonics kids 至啱 :)
作者: ballball411    時間: 07-7-19 20:23

蔚蔚就一路以黎都上緊英文班(外籍老師小組上堂) 同埋芭蕾舞, 而家暑期就報多左游水同音樂, 等佢玩下, 不過暑假完左, 英文同芭蕾舞都會繼續, 因為2樣都已經上左好耐
作者: applemary9527    時間: 07-7-19 22:26

原文章由 patBmom 於 07-7-17 13:50 發表
上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙........ ...

上午班:
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水
作者: patBmom    時間: 07-7-20 01:19

我都同我個仔報咗English Fun暑期班,
都係外籍老師教,
不過因為唔準家長留低陪學生,
所以我都唔知佢哋教得好唔好,
就當係俾佢仔去玩吓咁囉!:loveliness:

Michelmcy,
我都想俾個仔去學游水,
但同你一樣都想搵一啲可以同佢一齊上堂嗰啲,
因為以佢哋依家既年齡自己上堂都係太細呀!

applemary9527,
你入嗰啲資料又出唔到喇!
都唔知點解BK依家個新版成日都有野唔掂,
我諗你要入多次喇!:)
作者: ballball411    時間: 07-7-20 13:58

蔚蔚而家上個d英文班, 都係自己上架, 其實學唔學到野, 你上得幾堂就知道, 因為如果學到野, 通常係屋企佢地都會用到出黎, 好似蔚蔚咁, 係屋企久唔久就會彈講英文, 係我平時無教佢既, 咁就知道佢係跟老師學, 游水班, 蔚蔚都係自己上架, 不過家長就係池邊睇住, 我就覺得咁都無問題, 因為蔚蔚不嬲都唔怕水, 最主要睇你個仔怕唔怕水, 如果怕就大d先比佢學
作者: liwoodma    時間: 07-7-20 14:40

michelmcy

其實兩套都係同一個機構出的, 只不過Phonics Kingdom係新版啫...我諗內容都係大同小異, 是嗎?
作者: ballball411    時間: 07-7-20 18:53

我想問下你地會唔會係運動衫入面著底衫呀?
作者: patBmom    時間: 07-7-20 19:18

原文章由 ballball411 於 07-7-20 18:53 發表
我想問下你地會唔會係運動衫入面著底衫呀?

我都冇諗過呢個問題添,
因為平時我就咁同個仔著件Tee就出街喇,
不過學校有冷氣,
係咪著番件背心底底著數啲呢!
之前喺學校買咗嗰件冷外套,
唔知可唔可以放喺學校等佢凍時可以攞嚟著呢?
作者: Oscar媽    時間: 07-7-20 19:39

學校冷氣係恆溫架!!
不過自細習慣小朋友著底衫會好 d !!
所以我不論夏天同冬天都會同 oscar 加件背心係底..
出街都會架!!

原文章由 patBmom 於 07-7-20 19:18 發表

我都冇諗過呢個問題添,
不過學校有冷氣,
唔知可唔可以放喺學校等佢 ...

作者: mimicheng    時間: 07-7-20 19:52

原文章由 patBmom 於 07-7-20 19:18 發表

我都冇諗過呢個問題添,
不過學校有冷氣,
唔知可唔可以放喺學校等佢 ...

衹可以放在書包內,老師見到小朋友凍,睇吓書包有無衫會同去着。
作者: ballball411    時間: 07-7-20 23:15

咁等我買番幾件背心底衫先得......
作者: Michelmcy    時間: 07-7-21 00:08

囝囝返左一年n1, 我都習慣每日同佢著底衫返學架   有齊晒背心, 短袖同長袖白色純棉底底 :
作者: Michelmcy    時間: 07-7-21 00:15

原文章由 liwoodma 於 07-7-20 14:40 發表
michelmcy

其實兩套都係同一個機構出的, 只不過Phonics Kingdom係新版啫...我諗內容都係大同小異, 是嗎?

liwoodma,

Phonics Kingdom 係GC 自己出版架, 唔係東西圖書出lu.  聽聞呢套深d.  但我比過囝囝睇 phonics kids o既子音同母音果兩隻 vcd 佢睇, 佢都未明, 等佢遲d再大個d, 再明白多d英文先播比佢睇囉
作者: liwoodma    時間: 07-7-21 12:57

michelmcy

以前GC出Phonics Kingdom前都出了套Phonics Kids, 原來另一個出版社都有套叫Phonics Kids吖? Phonics Kingdom後幾隻碟都幾深ga..咪當比佢聽歌仔law...
作者: janetngan2    時間: 07-7-21 22:53

上午班:

下午班
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田
作者: janetngan2    時間: 07-7-21 23:04

各位:我想買套Phonics Kingdom,除在係書展/惘上買之外,邊度還有得買?
thanks

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-22 00:31 編輯 ]
作者: Michelmcy    時間: 07-7-22 00:39

原文章由 liwoodma 於 07-7-21 12:57 發表
michelmcy

以前GC出Phonics Kingdom前都出了套Phonics Kids, 原來另一個出版社都有套叫Phonics Kids吖? Phonics Kingdom後幾隻碟都幾深ga..咪當比佢聽歌仔law...

liwoodma,

我就買左呢套 ---> http://http://www.baby-library.com/b3a45.htm

janetngan,

我試過幾次喺台灣網上訂d圖書同埋 phonics kids 番黎比囝囝睇, 你都可以 click 上面個網址睇睇, 一次過訂多d, 連埋運費, 真係慳左好多, 套 phonics kids 唔計運費只係hk$1xx : :
作者: patBmom    時間: 07-7-22 01:02

mimicheng & Oscar媽,
:D
作者: ballball411    時間: 07-7-22 01:38

點解個網, 我開唔到既?
作者: janetngan2    時間: 07-7-22 16:21

Michelmcy:thanks, 請問Phonics Kingdom同Phonics Kids有嘜分別?

ballball411
你再試下---> http://www.baby-library.com/b3a45.htm

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-22 17:02 編輯 ]
作者: Michelmcy    時間: 07-7-22 17:50

原文章由 janetngan2 於 07-7-22 16:21 發表
Michelmcy:thanks, 請問Phonics Kingdom同Phonics Kids有嘜分別?

janetngan,

Phonics Kingdom 係由 GC 全新開發, 你可以去 GC 個網址睇吓, 你就會明白兩者之間的分別.
作者: Michelmcy    時間: 07-7-22 17:55

ballball411

如果你仍然開唔到個網址的話, 可以試下呢個:
http://www.baby-library.com/
然後喺首頁揀 Phonics Kids 啦.
作者: janetngan2    時間: 07-7-22 18:07

thanks....
原文章由 Michelmcy 於 07-7-22 17:50 發表

janetngan,

Phonics Kingdom 係由 GC 全新開發, 你可以去 GC 個網址睇吓, 你就會明白兩者之間的分別.

作者: patBmom    時間: 07-7-25 01:56

想問吓返晏奏班既媽咪驚唔驚小朋友返學會眼瞓呀?
因為我個仔平時三點左右就要瞓晏覺,
雖然依家已經開始訓練佢晏啲先瞓晏覺,
但我都驚佢返學時會眼瞓呀!
作者: mimicheng    時間: 07-7-25 08:03

原文章由 patBmom 於 07-7-25 01:56 發表
想問吓返晏奏班既媽咪驚唔驚小朋友返學會眼瞓呀?
因為我個仔平時三點左右就要瞓晏覺,
雖然依家已經開始訓練佢晏啲先瞓晏覺,
但我都驚佢返學時會眼瞓呀!

返學一定唔會瞓,放學一定瞓及好肚餓。但頭一個月,自已個仔,眼瞓學校有BB床瞓。
作者: patBmom    時間: 07-7-25 17:02

學校有BB床?

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-7-27 14:31 編輯 ]
作者: patBmom    時間: 07-7-27 14:32

大家影咗校服相未呀?
作者: elysemama    時間: 07-7-27 16:40

我未影呀! 因為我地屋苑8月2日有得影  16張相只需10蚊鶏, 我唸住幫囡囡影2個造型, 一個紮辮、一個唔紮辮:

原文章由 patBmom 於 07-7-27 14:32 發表
大家影咗校服相未呀?

作者: ballball411    時間: 07-7-27 20:16

我都未影, 不過應該weekend 會影架啦, 因為今日同個囡剪左頭髮, 等佢有靚靚既學生相
作者: patBmom    時間: 07-7-27 23:05

elysemama,
哇你個度影嗰啲學生相真係好平呀!

其實我都未影呀!
都諗住下個禮拜就影喇!
作者: Oscar媽    時間: 07-7-27 23:17

你地幾時再返學校開會呀!!

記住係相背後寫名呀!!

原文章由 patBmom 於 07-7-27 23:05 發表
elysemama,
哇你個度影嗰啲學生相真係好平呀!

其實我都未影呀!
都諗住下個禮拜就影喇!

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 07-7-27 23:19 編輯 ]
作者: BOBO6    時間: 07-7-28 03:28

作者: sweetman    時間: 07-7-28 13:28

我都未映學生相呀, 不過會自己映之後拿去快x美哂, $1.4會有8張呀
作者: 天藍    時間: 07-7-28 16:55

Dear all,

我仔仔今年要報k1, 因常聽人說創價幼稚園口碑唔錯,
和那裹的學生很乖很聽話,故本人都會報這間幼稚園!!!
但有些問題想大家幫忙為我解答, 想問問創價是否沒有
外籍老師, 及在創價讀的小朋友英文程度如何??? K2開
始學渣筆寫字未,還有創價的小朋友多數會升上什麼小學,
及上到小學會否跟得上英文程度???
希望大家會幫忙為我解, 萬分感激!!!
作者: janetngan2    時間: 07-7-28 23:02

patBmom我同個女影左喇,$15/2打
oscar媽 :8月18日再返去開家長會,多謝你提
BOBO6:今年學費係$2150,出左mtr我唔識行只知有架小巴會係學校附近落,詳細你可上創價惘址睇下(有埋地圖)
天籃:你可CLICK入這裡http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1059700&;extra=page%3D4問下而家讀緊既媽媽

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-28 23:19 編輯 ]
作者: patBmom    時間: 07-7-28 23:45

janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,
我諗我哋呢班媽咪答唔到你既問題,
因為我哋啲仔女喺嚟緊八月尾先第一年返創價,
我哋都係<問題媽咪>,
好多時都係創價06媽咪答我哋咋!
作者: mimicheng    時間: 07-7-28 23:46

原文章由 patBmom 於 07-7-25 17:02 發表
學校有BB床?

有一張,在校務處,有D少朋友坐校車睡着叫唔醒,可以睡一睡,不過好少發生,如果返到學校發燒,家長末到都叫小朋友
作者: patBmom    時間: 07-7-28 23:47

janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,
我諗我哋呢班媽咪答唔到你既問題,
因為我哋啲仔女喺嚟緊八月尾先第一年返創價,
我哋都係<問題媽咪>,
好多時都係創價06媽咪答我哋咋!

mimicheng,
搭車瞓著咗叫唔醒!
真係咁眼瞓!

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-7-28 23:51 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5