教育王國

標題: 西灣河基灣家長請內進-Part 2 [打印本頁]

作者: sandylaw    時間: 07-7-4 18:07     標題: 西灣河基灣家長請內進-Part 2

因之前的"西灣河基灣家長請內進"受到BK的回貼限制,故不能正常運作,請各位家長移到Part 2 繼續分享:)
作者: Xanthe    時間: 07-7-4 18:15

報到先!唔該,sandylaw.
作者: sandylaw    時間: 07-7-4 18:17

原文章由 Xanthe 於 07-7-4 18:15 發表
報到先!唔該,sandylaw.   

唔好咁客氣啦!
作者: Xanthe    時間: 07-7-4 18:53

sandylaw,

你呀女知道入邊班未?
作者: sandylaw    時間: 07-7-4 21:48

原文章由 Xanthe 於 07-7-4 18:53 發表
sandylaw,

你呀女知道入邊班未?

未啊!一年級好似只有B班未公佈
作者: Xanthe    時間: 07-7-4 22:30

don't worry! still have 2 days....

原文章由 sandylaw 於 07-7-4 21:48 發表

未啊!一年級好似只有B班未公佈

作者: sandylaw    時間: 07-7-4 22:34

原文章由 Xanthe 於 07-7-4 22:30 發表
don't worry! still have 2 days....

我估聽日應該會有公佈的
作者: tiffanylau    時間: 07-7-4 22:40

Xanthe:
我個仔編去2B,唔知邊個班主任呢?

Sandylaw:
1A也未知呀,可能都係聽日公佈啊!

原文章由 sandylaw 於 07-7-4 22:34 發表

我估聽日應該會有公佈的

作者: AndyRain    時間: 07-7-5 09:18

hi, all

好辛苦先搵到黎呢到.............真係搵死人呀!!!!

我上星期日趁住放假, 一次過將全部小三d無用既野掉晒了, 好開心.
作者: Xanthe    時間: 07-7-5 11:14

應該趙老師,超淋!但係好老師,呀女之前讀這班!數學老師應該會轉因為陳鳳娥老師會走,Mr. Aurther都會走,李主任會退休!

原文章由 tiffanylau 於 07-7-4 22:40 發表
Xanthe:

Sandylaw:

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-7-5 11:16 編輯 ]
作者: ffhhmama    時間: 07-7-5 12:06

真係搵死人啦! 等我都入來報到先

各位學校嘅聖殿正進行工程, 係咪裝修呀

[ 本文章最後由 ffhhmama 於 07-9-7 11:22 編輯 ]
作者: tiffanylau    時間: 07-7-5 13:31

下,個個都走 咁,你個女今年怎樣?入到精英班嗎?

原文章由 Xanthe 於 07-7-5 11:14 發表
應該趙老師,超淋!但係好老師,呀女之前讀這班!數學老師應該會轉因為陳鳳娥老師會走,Mr. Aurther都會走,李主任會退休!

[ 本文章最後由 tiffanylau 於 07-7-5 13:33 編輯 ]
作者: Xanthe    時間: 07-7-5 13:50

yes, 聖殿屬於基灣堂,好像裝修到9月!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-5 12:06 發表
真係搵死人啦啦隊! 等我都入來報到先

各位學校嘅聖殿正進行工程, 係咪裝修呀

作者: Xanthe    時間: 07-7-5 13:52

tiffanylau,

舊的唔走新的唔黎!

你個女今年怎樣?==> ok la
入到精英班嗎?==> yes
作者: tiffanylau    時間: 07-7-5 13:58

咁又係 , 恭喜你呀

原文章由 Xanthe 於 07-7-5 13:52 發表
tiffanylau,

舊的唔走新的唔黎!

你個女今年怎樣?==> ok la
入到精英班嗎?==> yes

作者: Xanthe    時間: 07-7-5 14:32

tiffanylau,

我就唔多想入精英班,因為勁多功課,呀女做功課......

原文章由 tiffanylau 於 07-7-5 13:58 發表
咁又係 , 恭喜你呀

作者: sandylaw    時間: 07-7-5 14:55

原文章由 tiffanylau 於 07-7-4 22:40 發表
Xanthe:

Sandylaw:

今日1B班公佈左啦!阿女都係讀2B
作者: sandylaw    時間: 07-7-5 14:57

原文章由 Xanthe 於 07-7-5 11:14 發表

阿女話趙老師好惡喎
作者: sandylaw    時間: 07-7-5 14:59

原文章由 AndyRain 於 07-7-5 09:18 發表
hi, all

好辛苦先搵到黎呢到.............真係搵死人呀!!!!

我上星期日趁住放假, 一次過將全部小三d無用既野掉晒了, 好開心.

都未放暑假,咁快就掉哂D野
作者: Xanthe    時間: 07-7-5 16:42

我第一次聽到有人話趙老師惡!

原文章由 sandylaw 於 07-7-5 14:57 發表
阿女話趙老師好惡喎

作者: Xanthe    時間: 07-7-5 16:44

我都想今個星期日清理門戶,掉晒d無用的野!

原文章由 sandylaw 於 07-7-5 14:59 發表

作者: AndyRain    時間: 07-7-5 20:05

sandylaw

原來都怕d先生突然間叫佢ling某一樣野番學校到時就死了, 但係再諗下, 而家趁有假期唔執, 一路都再無公眾假期了, 到時新書又黎, 邊有咁多位.  所以就一次過好痛快咁 dum, dum, dum, 全部唔要的都dum晒, 真係好爽.  見到個櫃成格空晒出黎, 真係好開心.  

xanthe

恭喜你個女入到精英班呀.  我個仔入唔到呀.

原文章由 sandylaw 於 07-7-5 14:59 發表

作者: sy123456    時間: 07-7-5 21:04

你好呀!各位!好難搵呀!
我的小朋友入左2A班呀!到底佢地點編架!2A班是否最差一班!好驚呀!

[ 本文章最後由 sy123456 於 07-7-5 21:06 編輯 ]
作者: sandylaw    時間: 07-7-6 00:37

原文章由 AndyRain 於 07-7-5 20:05 發表
sandylaw

原來都怕d先生突然間叫佢ling某一樣野番學校到時就死了, 但係再諗下, 而家趁有假期唔執, 一路都再無公眾假期了, 到時新書又黎, 邊有咁多位.  所以就一次過好痛快咁 dum, dum, dum, 全部唔要的都dum ...

早排老師突然叫阿女拎番d功課和工作紙返去,果時真係嚇一跳,老師仲要連學期初既worksheet都要,攪到係咁摷,好彩最後都搵到咋 我都唔明做乜要帶返去,兩日後又派番返黎呢
作者: AndyRain    時間: 07-7-6 11:12

sandylaw

唔好嚇我喎, 不過算啦, 到時就直話俾先生聽啦.  上次都係啦, 無啦啦要攞番晒d獎勵咭番去, 搵到我隻野咁.  

而家好開心呀, 成年裏最free就是這幾個月了!!!!! (仲慘過我自己讀書個陣)

原文章由 sandylaw 於 07-7-6 00:37 發表

早排老師突然叫阿女拎番d功課和工作紙返去,果時真係嚇一跳,老師仲要連學期初既worksheet都要,攪到係咁摷,好彩最後都搵到咋 我都唔明做乜要帶返去,兩日後又派番返黎呢

作者: Xanthe    時間: 07-7-6 11:27

sandylaw,

因為抽樣給校長睇!

Andyrain,

don't worry!!! 校長已經睇晒全校嫁啦!唔駛keep!!!

原文章由 sandylaw 於 07-7-6 00:37 發表

作者: Xanthe    時間: 07-7-6 11:29

sy123256,

p.1 - p.3 冇分邊班好,大撈亂!Don't worry!!

原文章由 sy123456 於 07-7-5 21:04 發表
你好呀!各位!好難搵呀!
我的小朋友入左2A班呀!到底佢地點編架!2A班是否最差一班!好驚呀!

作者: Xanthe    時間: 07-7-6 11:31

yes, totally agreed!!! 好彩遲d呀女唔駛考會考唔係自己都要報埋!

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 11:12 發表
而家好開心呀, 成年裏最free就是這幾個月了!!!!! (仲慘過我自己讀書個陣)

作者: Xanthe    時間: 07-7-6 11:34

Andyrain,

呀仔入邊班?駛唔駛話比你知多左邊幾本練習?
作者: ffhhmama    時間: 07-7-6 12:02

Xanthe,

出年學校重有啲咩改動呀??? 透露吓呀 我覺得現任校長真係幾好, 做嘢好快 要係呢到讚吓佢
作者: AndyRain    時間: 07-7-6 12:03

xanthe

你真係醒目, 唔該你話俾我知多左邊幾本啦, 等我係書展一次買埋, 慳番d錢.  我個仔入4d.  咁4年級除了a班, 其他的又有無分高低呀?

Andyrain,

呀仔入邊班?駛唔駛話比你知多左邊幾本練習?
作者: Xanthe    時間: 07-7-6 13:45

Andyrain,

你真係醒目, 唔該你話俾我知多左邊幾本啦, 等我係書展一次買埋, 慳番d錢.  ==> ok will tell you later.

我個仔入4d.  咁4年級除了a班, 其他的又有無分高低呀? => 冇分!
作者: Xanthe    時間: 07-7-6 13:50

ffhhmama,

仲未知道!出年會外評+學校會有法團校董會....

等我話比校長知有咁多人支持佢先!佢這年做得好辛苦!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-6 12:02 發表
Xanthe,

出年學校重有啲咩改動呀??? 透露吓呀 我覺得現任校長真係幾好, 做嘢好快 要係呢到讚吓佢

作者: AndyRain    時間: 07-7-6 13:58

Xanthe

係呀, 你講俾校長知道, 我地真的覺得佢今年做得好架.  亦明日她需要時間.  請她繼續俾心機搞好間學校.
作者: ffhhmama    時間: 07-7-6 14:06

Xanthe

咩叫法團校董會呀

另外我個人覺得每星期先有一兩堂普通話唔係好夠, 可唔可以向學校提議吓每級有一班是用普通話教中文, 現時已經有好多學校用普通話教學啦, 我知道高班未必做到, 可以嘗試由底班做起:-|
作者: Xanthe    時間: 07-7-6 14:38

ffhhmama,

法團校董會 => 睇下明唔明,我都係了解當中!
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2353/leaflet-sbm.pdf

可唔可以向學校提議吓每級有一班是用普通話教中文==>這個未必可行,如果每級得一班d家長實 ,曾問過老師佢地話怕個別差異更大。不過可以再提出見議,但未必可在來年實行。我地家長可以不停給予意見,校長樂於聆聽!
作者: Xanthe    時間: 07-7-6 14:39

Noted!!

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 13:58 發表
Xanthe

係呀, 你講俾校長知道, 我地真的覺得佢今年做得好架.  亦明日她需要時間.  請她繼續俾心機搞好間學校.

作者: sandylaw    時間: 07-7-6 18:46

原文章由 Xanthe 於 07-7-6 11:27 發表
sandylaw,

因為抽樣給校長睇!

Andyrain,

don't worry!!! 校長已經睇晒全校嫁啦!唔駛keep!!!

原來係咁
作者: sandylaw    時間: 07-7-6 18:50

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 13:58 發表
Xanthe

我都覺得校長好好,校長真係用心用力攪好學校呢!
我最欣賞校長係得就得,唔得就唔得,唔會講些官腔既說話
作者: sy123456    時間: 07-7-6 22:06

Xanthe,

謝謝你!咁我安心些,因為小朋友回家時我問佢和那些同學一班,佢話同些比較頑皮的小朋友一班,我仲以為佢編到一班較差的班中,而問佢一些成績好的同學編到那一些,佢話編到2D班,所以我以為2D班最好,相反2A班較差.
作者: Xanthe    時間: 07-7-7 09:36

welcome la!!

原文章由 sy123456 於 07-7-6 22:06 發表
Xanthe,

謝謝你!咁我安心些,因為小朋友回家時我問佢和那些同學一班,佢話同些比較頑皮的小朋友一班,我仲以為佢編到一班較差的班中,而問佢一些成績好的同學編到那一些,佢話編到2D班,所以我以為2D班最好,相反2A ...

作者: AndyRain    時間: 07-7-9 09:24

你地覺得係邊間買既校服d料最好呀??? 我係金綸買的冷衫, 好快又起毛粒, 你地呢??
作者: AndyRain    時間: 07-7-9 14:58

有派彩啦, 你地睇左未呀???  我個仔就不幸中之大幸啦!!!
作者: Xanthe    時間: 07-7-9 15:08

Andyrain,

我個女仲有進步的空間!
作者: ffhhmama    時間: 07-7-9 15:46

我個仔都進步咗, 剛剛睇過新時間表"VERY GOOD" 抵讚
作者: ffhhmama    時間: 07-7-9 15:50

Xanthe,

我想問五年級A班係精英班, B班係咪次一級, CD班就MIX家
作者: Xanthe    時間: 07-7-9 16:53

ffhhmama,

only 5A is 精英班, the rest is mixed together, no classified.

原文章由 ffhhmama 於 07-7-9 15:50 發表
Xanthe,

我想問五年級A班係精英班, B班係咪次一級, CD班就MIX家

作者: AndyRain    時間: 07-7-9 17:00

新時間表係點樣呀?? 我未睇到呀.

原文章由 ffhhmama 於 07-7-9 15:46 發表
我個仔都進步咗, 剛剛睇過新時間表"VERY GOOD" 抵讚

作者: ffhhmama    時間: 07-7-9 17:00

Xanthe,
Thanks!
作者: AndyRain    時間: 07-7-9 17:03

xanthe

咁咪好攞.  我個仔次次都係下學期退步, 上學期進步的.  這是叫做起步快, 但後勁不繼嗎? hehe.  今次好彩只係退了2, 3名, 所以都已經還得神落了.

原文章由 Xanthe 於 07-7-9 15:08 發表
Andyrain,

我個女仲有進步的空間!

作者: ffhhmama    時間: 07-7-9 17:04

原文章由 AndyRain 於 07-7-9 17:00 發表

我都係上校綱睇ga, 先上兩堂一個小息,然後上兩堂跟住午飯... 你睇吓啦:
作者: tiffanylau    時間: 07-7-9 21:15

我個仔下學期退步左,但居然全年的名次及平均分同上學期的一模一樣。
作者: Xanthe    時間: 07-7-9 21:54

係今日張通告到(後面)
原文章由 AndyRain 於 07-7-9 17:00 發表

作者: Xanthe    時間: 07-7-9 21:57

Andyrain,

呀女都係咁! 不過我就當下學期d野深左咪會跌囉!

原文章由 AndyRain 於 07-7-9 17:03 發表
xanthe
咁咪好攞.  我個仔次次都係下學期退步, 上學期進步的.  這是叫做起步快, 但後勁不繼嗎? hehe.  今次好彩只係退了2, 3名, 所以都已經還得神落了.

作者: sandylaw    時間: 07-7-9 23:10

阿女病左,今日冇返學,所以我都未睇到張成績表呀!
作者: AndyRain    時間: 07-7-10 08:53

sandylaw

你住得咁近, 你唔去學校攞???? 我實忍唔住的.  我尋日都係叫個仔SCAN左佢跟住E俾我睇咋, 等唔到放工番到屋企呀!!!

原文章由 sandylaw 於 07-7-9 23:10 發表
阿女病左,今日冇返學,所以我都未睇到張成績表呀!

作者: AndyRain    時間: 07-7-10 09:03

xanthe

無派番份卷, 所以唔知最後一次D卷係咪好深, 只知道低左好多分.  你有無睇過呀? 係咪真係呢次好深呀???

原文章由 Xanthe 於 07-7-9 21:57 發表
Andyrain,

呀女都係咁! 不過我就當下學期d野深左咪會跌囉!

作者: sandylaw    時間: 07-7-10 09:46

原文章由 AndyRain 於 07-7-10 08:53 發表
sandylaw

你住得咁近, 你唔去學校攞???? 我實忍唔住的.  我尋日都係叫個仔SCAN左佢跟住E俾我睇咋, 等唔到放工番到屋企呀!!!

AndyRain

我都有諗過返學校取的,但阿女唔舒服好累,我又唔想佢陪我去取咁辛苦,情願等多一日,讓她休息多些
作者: sandylaw    時間: 07-7-10 15:14

頭先睇過成績表了,完全冇驚喜,完全在我意料之中:-|
作者: AndyRain    時間: 07-7-10 15:55

咁都好過失望呀.

原文章由 sandylaw 於 07-7-10 15:14 發表
頭先睇過成績表了,完全冇驚喜,完全在我意料之中:-|

作者: sandylaw    時間: 07-7-10 18:59

原文章由 AndyRain 於 07-7-10 15:55 發表
咁都好過失望呀.

之前公佈分數巳經失望左,以家有哂心理準備去接受呢個炸彈的:-|
作者: Happyfamily    時間: 07-7-10 19:45

各位媽咪

我想問下舊基灣ok嗎, 老師及校風好嗎, 學業成績又如何.  因為小兒今年將會入讀.  因為叩門ok左. 之前派往祟真.

其實係米舊基灣好過祟真, 我去過祟真, 校舍真係好好,

唔該晒,

sandylaw, 你記唔記得我, 我地在某topic傾過
作者: Xanthe    時間: 07-7-10 21:11

Happyfamily,

恭喜!恭喜!今年比較難扣門,太多人!

其實係米舊基灣好過祟真 ==> yes

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-7-10 21:13 編輯 ]
作者: Xanthe    時間: 07-7-10 21:15

sandylaw,

九月再黎過! 小朋友係咁嫁啦,成績好像坐過山車咁!

原文章由 sandylaw 於 07-7-10 18:59 發表
之前公佈分數巳經失望左,以家有哂心理準備去接受呢個炸彈的:-|

作者: Xanthe    時間: 07-7-10 21:19

andyrain,

我冇睇,但問過d老師大概考d嘜!數學比較出得奸,d文字題provided d 數據可能係冇用的!English paper 2 比較深!

原文章由 AndyRain 於 07-7-10 09:03 發表
xanthe
無派番份卷, 所以唔知最後一次D卷係咪好深, 只知道低左好多分.  你有無睇過呀? 係咪真係呢次好深呀???

作者: AndyRain    時間: 07-7-11 09:09

xanthe

聽到你咁講都好d, 叫做有個籍口點解佢低分左咁多..........真係好多!!!

佢數學咁樣出法, 那我會多留意下這方面的問題.  謝謝你的tips.

原文章由 Xanthe 於 07-7-10 21:19 發表
andyrain,

我冇睇,但問過d老師大概考d嘜!數學比較出得奸,d文字題provided d 數據可能係冇用的!English paper 2 比較深!

作者: sandylaw    時間: 07-7-11 14:02

Happyfamily,

hi!恭喜哂你

你問基灣好定崇真好,我當然覺得舊基灣好啦,如果唔係我都唔會幫阿女選這間吧!
作者: sandylaw    時間: 07-7-11 14:03

原文章由 Xanthe 於 07-7-10 21:15 發表
sandylaw,

九月再黎過! 小朋友係咁嫁啦,成績好像坐過山車咁!

唉!我諗我要過多年先可以適應
作者: AndyRain    時間: 07-7-11 14:20

sandylaw

信我啦, 你會一年比一年化的............因為你真係控制唔到的.

原文章由 sandylaw 於 07-7-11 14:03 發表

唉!我諗我要過多年先可以適應

作者: sandylaw    時間: 07-7-11 14:36

原文章由 AndyRain 於 07-7-11 14:20 發表
sandylaw

信我啦, 你會一年比一年化的............因為你真係控制唔到的.

作者: Xanthe    時間: 07-7-11 14:48

係呀,under our control!!

原文章由 AndyRain 於 07-7-11 14:20 發表
sandylaw

作者: tiffanylau    時間: 07-7-11 22:47

我個仔今日被同學剪了額前的頭髮呀
作者: AndyRain    時間: 07-7-12 09:24

tiffanylau

剪少少咋??? 算是, 那就算啦, 因為那同學一定俾老師罰了.  同埋, 細路仔有時都真係唔識輕重的.  最怕係佢渣住把較剪, 唔小心整傷人.

原文章由 tiffanylau 於 07-7-11 22:47 發表
我個仔今日被同學剪了額前的頭髮呀

作者: tiffanylau    時間: 07-7-12 09:49

剪到變"呀旺"呀

原文章由 AndyRain 於 07-7-12 09:24 發表
tiffanylau

剪少少咋??? 算是, 那就算啦, 因為那同學一定俾老師罰了.  同埋, 細路仔有時都真係唔識輕重的.  最怕係佢渣住把較剪, 唔小心整傷人.

作者: AndyRain    時間: 07-7-12 10:05

咁跨張??? 咁老師有無打電話俾你同你講呀???

原文章由 tiffanylau 於 07-7-12 09:49 發表
剪到變"呀旺"呀

作者: Xanthe    時間: 07-7-12 10:42

need to check with the teacher!!

原文章由 AndyRain 於 07-7-12 10:05 發表

作者: Xanthe    時間: 07-7-12 10:48

Andyrain and all,

今年升中派位好好,more than 70% 派到 1st choice,6A 幾乎全班派到英中,得一個派到金文泰(中中),她都會考返英中,其他班都派得好好! 校長腳頭好!

尋日已經同校長講左好多家長讚佢做得好,叫她繼續努力!
作者: AndyRain    時間: 07-7-12 11:06

Xanthe

你呢個真係可喜可賀的好消息呀!!!  其實金文泰都係一間好勁的學校, 只係因為中中.  

咁大約有幾多%派到band one中學呀? 幾多%派到英中呀??

咁佢地之前自己去考中學的結果又如何呀???

原文章由 Xanthe 於 07-7-12 10:48 發表

今年升中派位好好,more than 70% 派到 1st choice,6A 幾乎全班派到英中,得一個派到金文泰(中中),她都會考返英中,其他班都派得好好! 校長腳頭好!

尋 ...

作者: ffhhmama    時間: 07-7-12 11:23

原文章由 Xanthe 於 07-7-12 10:48 發表

尋 ...

見到呢個消息好開心, 希望學校盡快公佈所派嘅學校名單:)
作者: Xanthe    時間: 07-7-12 11:23

Andyrain,

其實金文泰都係一間好勁的學校, 只係因為中中.  ==> 絕對同意!

咁大約有幾多%派到band one中學呀? 幾多%派到英中呀?? ==> 未知!

咁佢地之前自己去考中學的結果又如何呀??? ==> ok喎!
作者: sandylaw    時間: 07-7-12 12:58

尋 ...

作者: tiffanylau    時間: 07-7-12 13:15

老師剛剛已打俾我,話佢D頭髮黏左D膠,所以叫同學幫佢剪囉!!!
唉!比個仔激死喇

原文章由 AndyRain 於 07-7-12 10:05 發表

作者: Xanthe    時間: 07-7-12 13:17

oh my god!!
原文章由 tiffanylau 於 07-7-12 13:15 發表
老師剛剛已打俾我,話佢D頭髮黏左D膠,所以叫同學幫佢剪囉!!!
唉!比個仔激死喇

作者: tiffanylau    時間: 07-7-12 13:20

嘩! 勁呀! 校長的努力沒白費 希望越來越好

尋 ...

作者: AndyRain    時間: 07-7-12 13:38

但係被膠水痴住, 用水洗唔到嗎? 一定要剪成亞旺咁先可以解決到嗎? 個老師係咪應該動手前應通知了你先才做呢?  亞旺頭....好核突呢?

原文章由 tiffanylau 於 07-7-12 13:15 發表
唉!比個仔激死喇

作者: nopss    時間: 07-7-12 13:44

看來大家都非常 Happy Wor

我就學緊 Audit Job XD

離開基灣後,一次都沒返過去,不知 6C 班考成點呢 ^^
作者: tiffanylau    時間: 07-7-12 14:28

哈哈哈,我講得唔清楚,係我個仔叫佢同學剪,不是老師剪...是我個仔自已解決問題,唔關老師事。我己經第一時間帶佢去剪髮啦

原文章由 AndyRain 於 07-7-12 13:38 發表
但係被膠水痴住, 用水洗唔到嗎? 一定要剪成亞旺咁先可以解決到嗎? 個老師係咪應該動手前應通知了你先才做呢?  亞旺頭....好核突呢?

作者: AndyRain    時間: 07-7-12 14:33

哦, 嚇得我, 以為個老師叫另一個同學幫你個仔搞掂佢tim.  你個仔做事又真係幾有效率喎.......

原文章由 tiffanylau 於 07-7-12 14:28 發表
哈哈哈,我講得唔清楚,係我個仔叫佢同學剪,不是老師剪...是我個仔自已解決問題,唔關老師事。我己經第一時間帶佢去剪髮啦

作者: Xanthe    時間: 07-7-12 16:24

agreed!!

原文章由 AndyRain 於 07-7-12 14:33 發表
你個仔做事又真係幾有效率喎.......

作者: ffhhmama    時間: 07-7-13 12:50

Xanthe,

想問吓學校啲儲物櫃已經好舊, 會唔會番新一下同my修理吓有問題"扣鎖"的工具, (唔好意思, 因為唔知點寫希望你明白啦 )
作者: Kingofiu    時間: 07-7-13 22:36

Ah 仔 1B 升 2A, 祝佢好運
作者: Xanthe    時間: 07-7-13 23:49

ffhhmama,

我明白你意思!個儲物櫃真係好舊,我諗番新都有難度,換新有冇撥款! 其實校長想唔要d lockers因為舊同"晒位"!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-13 12:50 發表
Xanthe,

想問吓學校啲儲物櫃已經好舊, 會唔會番新一下同my修理吓有問題"扣鎖"的工具, (唔好意思, 因為唔知點寫希望你明白啦 )

作者: ffhhmama    時間: 07-7-14 11:05

Xanthe,
:idea: 咁有無考慮籌款更換學校的設施, 如儲物櫃, 黑板~白板等等....
唔知其他家長有咩意見呢?? 或者出可以喺來年出通告搜集資料睇吓家長同唔同意:)
作者: sy123456    時間: 07-7-15 21:17

咁今年派得幾好,不是除了6A班其他班派成怎樣呢?希望到我地時都要派得好D,我識得的今年就派得唔好,四處去拍門,睇見都辛苦,睇見都驚.

[ 本文章最後由 sy123456 於 07-7-15 21:21 編輯 ]
作者: Xanthe    時間: 07-7-15 22:44

sy123456,

每間學校實有派得好同唔好,因為有個別差異!同d老師及小六家長傾過最好成績好,第一輪自行收左就唔駛咁煩!

原文章由 sy123456 於 07-7-15 21:17 發表
咁今年派得幾好,不是除了6A班其他班派成怎樣呢?希望到我地時都要派得好D,我識得的今年就派得唔好,四處去拍門,睇見都辛苦,睇見都驚.

作者: Xanthe    時間: 07-7-15 22:46

ffhhmama,

多謝你的見意!! 要多d家長同意就有d難度.....

原文章由 ffhhmama 於 07-7-14 11:05 發表
Xanthe,
:idea: 咁有無考慮籌款更換學校的設施, 如儲物櫃, 黑板~白板等等....
唔知其他家長有咩意見呢?? 或者出可以喺來年出通告搜集資料睇吓家長同唔同意:)

作者: AndyRain    時間: 07-7-16 10:30

Xanthe

我仲未識玩呢個遊戲呀, 請問第一round係咪可以自己選2間, 不限地區的呀???

唉.......諗起要幫佢整個profile就暈了!!!!!!!!!!

原文章由 Xanthe 於 07-7-15 22:44 發表
sy123456,

每間學校實有派得好同唔好,因為有個別差異!同d老師及小六家長傾過最好成績好,第一輪自行收左就唔駛咁煩!

作者: Xanthe    時間: 07-7-16 13:23

Andyrain,

yes ar!! profile -> later la, is only count from p.4-p.6

原文章由 AndyRain 於 07-7-16 10:30 發表
Xanthe
我仲未識玩呢個遊戲呀, 請問第一round係咪可以自己選2間, 不限地區的呀???
唉.......諗起要幫佢整個profile就暈了!!!!!!!!!!

作者: Xanthe    時間: 07-7-18 15:31

更正!升中派位原來頭3志願+自行派位才71%!sorry!!

作者: 靖兒    時間: 07-7-18 22:56

Xantha, 妳覺得今年升中派位如何? 似乎只有A班派得好, 其他就 ...  

原文章由 Xanthe 於 07-7-18 15:31 發表
更正!升中派位原來頭3志願+自行派位才71%!sorry!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5