教育王國

標題: 聖母無玷聖心學校 (Part II) [打印本頁]

作者: belairmonte    時間: 07-7-4 14:25     標題: 聖母無玷聖心學校 (Part II)

Deleted

作者: chuchu2006    時間: 07-7-4 15:13

testing, testing, tesing
作者: chuchu2006    時間: 07-7-4 15:18

終於都post到啦::" />

回應番有家長問幾時轉全日- 校訊冇講, 我諗學校好快有通告掛?

暑假就快開始, 無論成績考成點, 都要抖抖, 下學期再來過, 正所謂"勝不驕, 敗不餒"

讓我們在這裡祝褔每一位小朋友和家長, 特別係聖心代言人-man-man媽咪, 祝佢個仔考到理想中學 :)

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-7-4 16:07 編輯 ]
作者: littlechi    時間: 07-7-4 15:20

我都攪咗好耐先入到嚟
作者: wing1206    時間: 07-7-4 15:28

唉....我都揾咗好耐呀

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-7-4 15:30 編輯 ]
作者: honeybeemom    時間: 07-7-4 16:31

各位家長是否都會post在這個part II,不會再post在以前嗰個.
作者: lilee_hk    時間: 07-7-4 23:08     標題: 聖母無玷聖心學校 (Part II)

Belairmonte,
Thanks for your assist to creat this part II,我會post在
這個part II.下學期再見
作者: puipapa    時間: 07-7-4 23:11

原文章由 honeybeemom 於 07-7-4 16:31 發表
各位家長是否都會post在這個part II,不會再post在以前嗰個.

會!
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-5 08:59

各位,早上好!

搬左屋,我都嚟報到先!!

chuchu,多謝你對我小朋友嘅祝福,我都希望你仔仔可以去到心儀嘅中學呀!

[ 本文章最後由 man-man媽咪 於 07-7-5 09:05 編輯 ]
作者: honeybeemom    時間: 07-7-5 10:23

man-man

你都找到這個新地址啦!:

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-5 08:59 發表
各位,早上好!

搬左屋,我都嚟報到先!!

chuchu,多謝你對我小朋友嘅祝福,我都希望你仔仔可以去到心儀嘅中學呀!

作者: littlechi    時間: 07-7-5 10:32

me too
作者: pc2529    時間: 07-7-5 20:26

終於找到大家了!!

Thank you Belairmonte !!: :
作者: chuchu2006    時間: 07-7-6 10:12

belairmonte,

我o國個未有咁快, 出年先係, 不過都多謝你的祝褔

man-man,

搬去邊, 都係依區?  

另外, 有冇面試經驗可以分享呀?

Chuchu
作者: ho528man    時間: 07-7-6 13:31

各位

終於揾到你哋個topic

我仔仔今年都會加入你哋大家庭(P.1 I )
作者: JackJackMum    時間: 07-7-6 14:08

hello !! 小兒今年也升P.1. (I 班). 多多指教
作者: lilee_hk    時間: 07-7-6 14:30

ho528man and JackJackMum 歡迎你們!!!:
作者: honeybeemom    時間: 07-7-6 20:15

歡迎ho528man and JackJackMum.

原文章由 lilee_hk 於 07-7-6 14:30 發表
ho528man and JackJackMum 歡迎你們!!!:

作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-6 21:11

大家好 !!
我仔仔今年都會加入你哋大家庭(P.1 p )
多多指教 !!

thank you ho528man !!

原文章由 ho528man 於 07-7-6 13:31 發表
各位

終於揾到你哋個topic

我仔仔今年都會加入你哋大家庭(P.1 I )

作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-6 23:11

thank you belairmonte !!

日日請多多指教 !!

原文章由 belairmonte 於 07-7-6 23:09 發表
mickeywinnie3 歡迎你加入!!!:

作者: man-man媽咪    時間: 07-7-7 08:18

chuchu:

我係話呢個TOPIC搬左屋咋!

遲啲比個FILE你,關於整protfolio嘅資料.

原文章由 chuchu2006 於 07-7-6 10:12 發表
belairmonte,

我o國個未有咁快, 出年先係, 不過都多謝你的祝褔

man-man,

搬去邊, 都係依區?  

另外, 有冇面試經驗可以分享呀?

Chuchu

作者: man-man媽咪    時間: 07-7-7 08:21

歡迎所有新朋友加入聖心大家庭!! 握吓手先!
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-7 08:27

今日畢業禮啦!!我個小朋友好唔捨得間學校,琴日綵排已經忍唔住 啦,今日我諗個畢業典禮會令人好感動呀,我諗我都會 呀!!
作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-7 10:50

man-man媽咪 ,

妳仔仔6年級畢業啦??

mickeywinnie3
原文章由 man-man媽咪 於 07-7-7 08:27 發表
今日畢業禮啦!!我個小朋友好唔捨得間學校,琴日綵排已經忍唔住 啦,今日我諗個畢業典禮會令人好感動呀,我諗我都會 呀!!

作者: chuchu2006    時間: 07-7-8 11:56

o下, 等我以為係你搬屋添, 真傻

多謝先, 我都越來越緊張, 不過只係我, 唔係我個仔

我諗6年級的同學真係會唔捨得, 依個係佢地出生以來第一個深刻經歷, 畢竟6年不是一個短日子, 要和相處了多年的老師, 同學分離, 踏入一個全新環境, 父母看著他們踏入新理程, 一方面開心, 一方面又擔心, 難免大家都會傷感, 但人總要長大, 天下無不散之延席嘛, 話比仔仔聽, 老師見到你們長大, 都得開心, 有空回母校探老師, 約一班舊同學聚聚, 友誼都會長存的:)
原文章由 man-man媽咪 於 07-7-7 08:18 發表
chuchu:

我係話呢個TOPIC搬左屋咋!

遲啲比個FILE你,關於整protfolio嘅資料.

作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-8 19:53

請問大家知唔知點解學校沒有較冷氣的呢? 妳們的仔囡有講話熱嗎??
作者: lilee_hk    時間: 07-7-8 22:59

明天究竟要否帶書?
作者: lilee_hk    時間: 07-7-8 23:43

mickeywinnie3

以下是以前部份家長的post

據我所知,學校都想安裝冷氣,早幾年佢地申請左馬會基金,圖則同設計都已經準備好,開家長會提出每位學生每年要交300元冷氣費,我地當年啱啱入去讀當然贊成,無耐有啲高班家長唔同意,所以計劃擱置左,希望今年學校再提出嘅時候可多啲人贊成通過,等啲小朋友可以舒服啲

我感覺到學校好似唔想裝冷氣, 呢個問題都講左好耐啦, 次次學校都話如果要裝冷氣,家長要一齊同意及出錢, 大約三百萬。

學校個電壓係唔夠裝冷氣架,要用一間房嚟做電壓房.其實學校早幾年已經計劃好晒,並出通告徵詢家長意見,無耐有人反對所以計劃擱置,今年新學期聽聞會再提出裝冷氣計劃,希望今次多啲人支持.

其實我支持嘅原因係學校多蚊,低年級同學係地下課室上堂,出面有花糟,蚊特別多,所以有好多小朋友被咬到一撻二撻,見到都心痛,如果有冷氣咁佢地都舒服啲.

其實冇冷氣都好架, 因為小朋友上完PE或者小息後, 一身大汗, 如果有冷氣, 好易冷親架.我小朋友話係覺校唔覺好熱喎

原文章由 mickeywinnie3 於 07-7-8 19:53 發表
請問大家知唔知點解學校沒有較冷氣的呢? 妳們的仔囡有講話熱嗎??

作者: littlechi    時間: 07-7-9 07:20

哇!多咗好多新成員呀!

歡迎你們加入
作者: hellomarry    時間: 07-7-9 10:35

多謝chuchu
如果唔係有排搵
作者: honeybeemom    時間: 07-7-9 12:49

嘩,真係多了很多新成員呀!比起我們上年熱鬧很多.:

歡迎各位!

原文章由 littlechi 於 07-7-9 07:20 發表
哇!多咗好多新成員呀!

歡迎你們加入

作者: honeybeemom    時間: 07-7-9 12:59

在此預先祝賀man-man仔考得心儀學校, 明天可以大大慶祝. .

我也希望我侄女也不用叩門.
作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-9 13:28

恭喜 !!

原文章由 honeybeemom 於 07-7-9 12:59 發表
在此預先祝賀man-man仔考得心儀學校, 明天可以大大慶祝. .

我也希望我侄女也不用叩門.

作者: mickeywinnie3    時間: 07-7-9 13:29

hello !!
學校都想安裝冷氣我一定舉腳贊成, 因現今地球暖化了, (香港尢其), 濕氣重, 人會好攰, 好辛苦,  不似我地以前細個時候, 不是人人有冷氣不太熱(就算一個月$500以上我也覺得值, 反正9年免費教育我已有津貼了希望真的多d媽媽支持!!

原文章由 mickeywinnie3 於 07-7-9 13:28 發表
恭喜 !!

作者: wing1206    時間: 07-7-9 14:31

學校2010年都搬啦,我諗學校唔會整的
作者: wing1206    時間: 07-7-9 14:39

man-man媽咪
希望哥哥明天成功

我個囡學琴嗰位新老師,勁正呀,佢真係超好,有耐性,我個囡有咁多壞習慣佢都一一同佢改,星期六嗰堂佢學咗1個鐘頭30分鐘,即是2堂9個字啦,老師話唔係2級到改啦,佢話即頭教佢3級,明年7,8月考3級,有某程度上佢教的嘢係有d難,但係佢不停咁讚我個囡可以做得到,佢又唔同平時d老師,教完就算,佢寫住係手冊到,每樣嘢每日要練幾多次,又係本歌書到,畫咗10個圈,若果佢每練一次就可以係個圈圈到畫一個公仔,有練就可以畫,佢搞到我個女幾有心機每日練琴,真係比心機教的老師好難求,老師都同我講,唔好貪平及上們的老師無保證,無人管理,佢話程度好,未必識教.
作者: littlechi    時間: 07-7-10 07:27

man-man 媽咪

今天放榜了, 希望仔仔入到心儀中學。等你消息呀!
作者: pc2529    時間: 07-7-10 08:58

man-man 媽:

我們一起等你的好消息,心想事成!: : :
今早我先生帶女女回校,已經很多家長在學校等消息,真替大家緊張!
作者: chuchu2006    時間: 07-7-10 09:55

係呀, 今朝見到好多家長係度等, 氣氛好緊張, man-man媽, 等你好消息

另外, 報下今年派位結果添呀

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-7-10 09:56 編輯 ]
作者: wing1206    時間: 07-7-10 13:56

man-man媽
恭喜曬 最緊要係哥哥鍾意呀,哥哥肯定係超開心呀.
作者: chuchu2006    時間: 07-7-10 14:03

派到啦? 邊間?

聽呀仔講有6x%派到第一志願喎, 8x%就派到頭三志願, 我諗都ok啦?!

chuchu
原文章由 wing1206 於 07-7-10 13:56 發表
man-man媽
恭喜曬 最緊要係哥哥鍾意呀,哥哥肯定係超開心呀.

作者: ho528man    時間: 07-7-10 14:08

man-man媽咪

我哋好多媽咪陪你一齊緊張
快啲報告吓!!
作者: belairmonte    時間: 07-7-10 14:34

man-man媽
恭喜曬!!:
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-10 18:06

多謝各位關心,我小朋友已順利入讀心儀中學.

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望來年可再創佳績,個個可以入讀心儀中學.
作者: honeybeemom    時間: 07-7-10 18:46

恭喜呀,聽了你和其他媽咪的結果都十分好,今天真是很替你們 開心, 攪到我情緒都很激動. 記得幫我恭喜其他媽咪呀.不是不想親口說,只是驚無機會見.希望到我們派位時有同樣賽果.

我侄女也派到第一志願,雖然不是top嗰 D,總叫是第一志願,可替我哥哥舒一口氣.:)

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-10 18:06 發表

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望 ...

作者: chuchu2006    時間: 07-7-10 20:58

好開心, 好似自己有份咁
作者: pc2529    時間: 07-7-11 09:06

man-man 媽:

恭喜你!可以鬆一口氣,好好慶祝一番!
昨天令我回想起上一年小女升小學等放榜的情况,很緊張呢!
作者: belairmonte    時間: 07-7-11 13:42

man-man 媽媽:
恭喜你好好休息

[ 本文章最後由 belairmonte 於 07-7-11 14:21 編輯 ]
作者: Win0501    時間: 07-7-11 14:43

man-man 媽:

恭喜你!輕鬆晒la! 其他同學仔都ok呀?
係啦. 想問下係咪多數考最前成績的2x個學生都會考出面d學校? 知吾知佢地派吾派到呢? 出年到我個女派位啦. 遲d真係要問下你d心得......

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-10 18:06 發表

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望 ...

作者: ho528man    時間: 07-7-11 15:23

man-man媽咪
恭喜~恭喜
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-11 17:33

win0501:

今年據我所知有幾個出左九龍名校,沙官有十多個,曾記有8個,沙循有二個,聖羅撒有三個,呂中有二個,郭得勝有二個,其他就不大清楚,有些數字只係聽返嚟,不能作準,你可以用嚟參考.

累積今次經驗,如有任何問題,我會盡我所知回答,希望大家都入到心儀中學.

原文章由 Win0501 於 07-7-11 14:43 發表
man-man 媽:

恭喜你!輕鬆晒la! 其他同學仔都ok呀?
係啦. 想問下係咪多數考最前成績的2x個學生都會考出面d學校? 知吾知佢地派吾派到呢? 出年到我個女派位啦. 遲d真係要問下你d心得......

作者: chuchu2006    時間: 07-7-11 18:07

man-man媽,

咁知唔知最差派到去邊?
作者: Win0501    時間: 07-7-12 11:11

MAN-MAN媽咪,
知吾知如果想去大圍祟真中學, 係咪中英數的成績都要A才OK?

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-11 17:33 發表
win0501:

今年據我所知有幾個出左九龍名校,沙官有十多個,曾記有8個,沙循有二個,聖羅撒有三個,呂中有二個,郭得勝有二個,其他就不大清楚,有些數字只係聽返嚟,不能作準,你可以用嚟參考.
...

作者: chuchu2006    時間: 07-7-12 15:02

man-man媽,

又有野問, 可否提供我地學校band1/2/3的比率.

chuchu
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-12 17:57

chuchu&win0501:

1.我諗最差應該係馬x深,邱x元卦

2.沙祟個banding 雖然係one,但唔係最top,我諗唔使全a.

3.我只知band one 有50多個%,band 2 &3就唔清楚點分配
作者: Win0501    時間: 07-7-12 19:05

wing1206,

我想幫個女找教琴老師, 可否可以介紹給我?

原文章由 wing1206 於 07-7-9 14:39 發表
man-man媽咪
希望哥哥明天成功

我個囡學琴嗰位新老師,勁正呀,佢真係超好,有耐性,我個囡有咁多壞習慣佢都一一同佢改,星期六嗰堂佢學咗1個鐘頭30分鐘,即是2堂9個字啦,老師話唔係2級到改 ...

作者: lilee_hk    時間: 07-7-12 19:28

2H班有8個學生入3I 班 ,5個學生入3M班,其餘入3H班.
作者: pc2529    時間: 07-7-12 21:26

wing1206,

預祝你囡囡明天生日快樂,永遠開開心心!

To all mother,

希望我們的小孩子明天取得好成績!
作者: belairmonte    時間: 07-7-13 00:06

wing1206
祝大小姐生日快樂、身體健康、越來越 beautiful ....   
作者: chuchu2006    時間: 07-7-13 09:53

man-man媽,

有野唔明, 如果band one只有5x%, 但係又有8x%派到英中 (估計英中都是band one), 咁咪應該唔只得5x%band one?

我們是不是以自己學校排名就知道是band幾? 例如, 考1-90 (即I,H班) 就是band one, 如此類推? 咁通常M班是band幾?

另外,
1) 5年級成績表係咪個個都冇評語架?
2) 有冇人知p.5暑期功課係咩?

Chuchu

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-12 17:57 發表
chuchu&win0501:

1.我諗最差應該係馬x深,邱x元卦

2.沙祟個banding 雖然係one,但唔係最top,我諗唔使全a.

3.我只知band one 有50多個%,band 2 &3就唔清楚點分配

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-7-13 11:18 編輯 ]
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-13 16:56

chuchu:

因為我地有中學back up,所以有啲band two and three 嘅學生入到中學,咁中學係英中,咁你明唔明.

可以係咁理解,如果有180人,即全級考1-90係band one,但未必全部係i,h班,m.p.s有啲都會發力,考得好前...

五年級不是有暑期作業做嗎?
另外應該有好書伴成長自學大獎,其他就幫你問吓人啦!!

原文章由 chuchu2006 於 07-7-13 09:53 發表
man-man媽,

有野唔明, 如果band one只有5x%, 但係又有8x%派到英中 (估計英中都是band one), 咁咪應該唔只得5x%band one?

我們是不是以自己學校排名就知道是band幾? 例如, 考1-90 (即I,H班) 就是band one ...

作者: man-man媽咪    時間: 07-7-13 16:56

chuchu:

五年級成績表不會有評語.

[ 本文章最後由 man-man媽咪 於 07-7-13 17:00 編輯 ]
作者: man-man媽咪    時間: 07-7-13 17:10

lilee_hk:

你小朋友升邊一班?

原文章由 lilee_hk 於 07-7-12 19:28 發表
2H班有8個學生入3I 班 ,5個學生入3M班,其餘入3H班.

作者: chuchu2006    時間: 07-7-13 17:30

man-man媽咪,

多謝你耐心的解釋,咁即係話例如今年有118人入番自己中學,原應該是考1-118的入, 但因當中有人選左其他學校, 所以就由後面的補上?

有, 我地有4本作業, 分別係2本英文, 1本
中文和1本數學作為暑期功課, 但冇好書伴成長喎?

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-13 16:56 發表
chuchu:

因為我地有中學back up,所以有啲band two and three 嘅學生入到中學,咁中學係英中,咁你明唔明.

可以係咁理解,如果有180人,即全級考1-90係band one,但未必全部係i,h班,m.p.s有 ...

作者: chuchu2006    時間: 07-7-13 17:51

MAN-MAN,

how about your kid?

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-13 17:10 發表
lilee_hk:

你小朋友升邊一班?

作者: lilee_hk    時間: 07-7-14 13:12

Dear all,
My kid is promoted to 3H,littlechi,puipapa, honeybeemom, Wing 1206 and belairmonte,how about your kids?

原文章由 chuchu2006 於 07-7-13 17:51 發表
MAN-MAN,

作者: man-man媽咪    時間: 07-7-14 21:06

chuchu:

我細嗰個仍然KEEP係I班,但係掹車邊入:-|希望佢新學期努力啲!

今年學校轉左,一年級升二年級每班編40人,即1-40入I班.41-80入H班,如此類推,但聽講二.三年級都係咁改,有冇人聽過??

原文章由 chuchu2006 於 07-7-13 17:51 發表
MAN-MAN,

作者: honeybeemom    時間: 07-7-15 04:31

代埋呀wing和littlechi答你.我和呀wing的小朋友都仍然在H班,大家有伴啦! littlechi嗰個就進升了去3I班同man-man嗰囡囡同班.

原文章由 lilee_hk 於 07-7-14 13:12 發表
Dear all,
My kid is promoted to 3H,littlechi,puipapa, honeybeemom, Wing 1206 and belairmonte,how about your kids?

作者: littlechi    時間: 07-7-15 17:45

pc2529

你個小朋友入那一班呀? 我細仔入2I, 睇吓有冇伴?
作者: pc2529    時間: 07-7-15 17:49

原文章由 littlechi 於 07-7-15 17:45 發表
pc2529

你個小朋友入那一班呀? 我細仔入2I, 睇吓有冇伴?

太好了,可以有伴了,唔知仲有無升二年級的同學仔呢!
作者: littlechi    時間: 07-7-15 19:11

belairmonte

祝妳女女生日快樂身體健康精伶可愛

原文章由 belairmonte 於 07-7-15 18:34 發表
今天我個女生日,上午我帶她去食自助餐,下午和她去游水,我個囡非常開心!!

作者: pc2529    時間: 07-7-15 20:42

原文章由 belairmonte 於 07-7-15 18:34 發表
今天我個女生日,上午我帶她去食自助餐,下午和她去游水,我個囡非常開心!!

belairmonte 女女,
雖然遲了少許,也衷心祝妳生日快樂,永遠開開心心!
作者: belairmonte    時間: 07-7-16 14:52

pc2529 & littlechi ,

Thanks.

littlechi 恭喜!恭喜!

作者: connie1214    時間: 07-7-16 16:49

QUOTE:
原文章由 man-man媽咪 於 07-7-13 16:56 發表
chuchu:

可以係咁理解,如果有180人,即全級考1-90係band one,但未必全部係i,h班,m.p.s有 ...

其實中學是不會收band three 學生的, 最多band one 尾, band
two 頭, 頭個三班一定入到英中. 我相信各位家長都知聖小的成
績如何, 總平均分爭一分, 名次都相差很遠. 我識得一個家長, 已有
四個小朋友在中學study, 最細個女派得不好看(成績當然未達目標)回中學如何叩門,都吾收
作者: honeybeemom    時間: 07-7-16 18:26

belairmonte and wing's 女女,

雖然遲了,也衷心祝妳們生日快樂,青春可人,身體健康, 永遠開開心心!
作者: wing1206    時間: 07-8-1 01:21

太耐無入來啦,我驚開學揾唔到條路返入來呀
作者: wing1206    時間: 07-8-16 01:33

又要入吓來先

請問...洗唔洗做好書伴成長呀
作者: belairmonte    時間: 07-8-16 14:08

可以做'好書伴成長"的自學大獎.

[quote]原文章由 wing1206 於 07-8-16 01:33 發表
又要入
作者: honeybeemom    時間: 07-8-16 15:29

我個仔都已完成自學大獎,我覺得是假期功課.上年暑假也有做.

原文章由 belairmonte 於 07-8-16 14:08 發表
可以做'好書伴成長"的自學大獎.

[quote]原文章由 wing1206 於 07-8-16 01:33 發表
又要入

作者: man-man媽咪    時間: 07-8-18 08:55

真係好耐無見喇!!

我嗰個已經做晒好書伴成長(自學大獎),暑期作業同埋my pals本假期功課,請問重有冇其他功課,做漏就唔好喇!!

小朋友有冇話你地知,校長要佢地寫低今個暑假學左啲乜野,你地有冇做呀??
作者: chuchu2006    時間: 07-8-20 16:31

嘩, 暑假不經不覺已到尾了, 大家好快又要返學啦, 希望大家新學期會有新開始

有冇5年級家長可對對功課?

Pre-secondary 1 English Mock Papers - 我個仔全部做哂, 不過佢話好似只做部份?
TSA Mock papers- listening mock paper 1 & 2, Reading & writing mock paper 1 & 2
HB- all
Pals- workbook for summer vacation- all
中文重點練習 - ex.1-8, 22, 遊樂場 三 & 四
數學- 模擬試卷- 卷2-6
寫暑期的一件事
完成好書伴成長

有冇漏?

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-8-20 16:33 編輯 ]
作者: kelly.b.b    時間: 07-8-22 02:32

就嚟開學啦,好緊張
想問吓各位有經驗嘅媽咪,
交回學嘅証件相(男仔)使唔使打"煲呔"?定剩係著白裇衫OK?
背景有冇限咩顏色?
夏季校服係著咩色外套&咩色皮鞋?
有冇咩要特別準備?
thank you!!!!!!!!!!!!!
作者: chuchu2006    時間: 07-8-22 09:41

學校會有安排影相, 要打bow tie, $10/打, 唔使自己係出面影架:

白色外套, 白襪, 白鞋.

準備心情就可以了

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-8-22 09:45 編輯 ]
作者: hellomarry    時間: 07-8-22 10:57

好緊張,我小朋友今年讀p1,今個星期五有家長會,有無校車搭?我小朋友幼稚園時,都係搭校車返學
作者: man-man媽咪    時間: 07-8-22 11:04

chuchu:

應該係白襪黑鞋呀!!
作者: chuchu2006    時間: 07-8-22 14:05

係喎, 放假放到癡左 , 對不起

原文章由 man-man媽咪 於 07-8-22 11:04 發表
chuchu:

應該係白襪黑鞋呀!!

作者: kelly.b.b    時間: 07-8-22 15:13

chuchu2006 ,manman媽咪,
thank you....
原文章由 chuchu2006 於 07-8-22 09:41 發表
學校會有安排影相, 要打bow tie, $10/打, 唔使自己係出面影架:

白色外套, 白襪, 白鞋.

準備心情就可以了

作者: belairmonte    時間: 07-8-23 16:36

Dear all,

聖母無玷聖心學校
二零零六至二零零七年度散學禮
二零零六至二零零七年度的散學禮,在一片難捨聲中結束。除了多位共事多年的教職員因各自因由離開聖母無玷聖心大家庭外,作為我們領航的校長鍾妙嫦修女亦將退御校長之職。鍾修女臨別贈言,毋忘教誨,重申在主之內,常懷感恩之心。校長回想創校當年種種,迄今四分一世紀,一方面堅持秉承聖母痛苦方濟傳教女修會的使命,肩負在區內培育青少年成長的使命,牧愛牧群,樂見全人教育,至臻美善。另一方面,亦勉勵各人自強不息,竭力積儲,修為身心,未雨綢繆,擴闊胸襟,回饋社群,自我優化,侍主愛人。修女亦以身作則,繼續在教區教育事務上努力,迎向上主安排的路,以校監身份,作聖母無玷聖心書院的守護天使。候任校長莊紹文先生亦上台致詞,勸勉同學在暑假中努力學習,同時亦要關心身邊的人,竭力實踐愛德。最後,散學禮在謝明輝執事的祝福中結束。願上主常佑我校。
作者: wing1206    時間: 07-8-25 01:28

還有一星期就開學啦 ,我個囡上個星期已經好期待啦,佢話返學好玩d喎,雖然佢每日都有嘢學,見到不同的朋友仔,但佢話都係返學開心d喎,可能佢好期待用新書包及新文具,新書返學呀

man-man媽
我個囡話無聽到校長講要寫暑假學咗咩喎,但佢通常都係聽唔到嘢的,不可以相信.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-8-25 01:29 編輯 ]
作者: mickeywinnie3    時間: 07-8-25 11:00

請問 p.1的家長, 如在校買書的妳們有沒有 "普通話一下" 呢??

[ 本文章最後由 mickeywinnie3 於 07-8-27 10:09 編輯 ]
作者: belairmonte    時間: 07-8-26 17:09

校長在散學禮對小朋友講,暑假要寫學咗咩喎!

原文章由 wing1206 於 07-8-25 01:28 硐表
還有一星期就開學啦 ,我個囡上個星期已經好期待啦,佢話返學好玩d喎,雖然佢每日都有嘢學,見到不同的朋友仔,但佢話都係返學開心d喎,可能佢好期待用新書包及新文具,新書返學呀

man-man媽
我個囡話無聽到校長講 ...

作者: ho528man    時間: 07-8-28 01:10

我想知9日1日(開學日)
係咪唔使帶書,剩係帶個"吉"書包?
又使唔使帶水同小食?
各位有經驗mami知唔知嗰日會做咩??
thank you
作者: mickeywinnie3    時間: 07-8-28 10:01

ho528man
請問妳有沒有 "普通話一下" 呢??
因我只有"普通話一上" !!

9日1日(開學日)放早
只上一堂我會帶一本

原文章由 mickeywinnie3 於 07-8-25 11:00 硐表
請問 p.1的家長, 如在校買書的妳們有沒有 "普通話一下" 呢??

作者: belairmonte    時間: 07-8-28 16:57

ho528man
9日1日開學日,唔使帶書,剩係帶個"吉"書包.
嗰日老師會派通告,派簿,安排seating...........!

原文章由 於 07-8-28 01:10 硐表
我想知9日1日(開學日)
係咪唔使帶書,剩係帶個"吉"書包?
又使唔使帶水同小食?
各位有經驗mami知唔知做咩??
thank you

作者: ho528man    時間: 07-8-29 01:47

我都冇普通話一下,只有一上&作業!!
我睇過書單,係只有一上
我諗下學期先教一下!!
原文章由 mickeywinnie3 於 07-8-28 10:01 硐表
ho528man
請問妳有沒有 "普通話一下" 呢??
因我只有"普通話一上" !!

9日1日(開學日)放早
只上一堂我會帶一本

作者: ho528man    時間: 07-8-29 01:48

咁水同小食呢? thank you!!!
原文章由 belairmonte 於 07-8-28 16:57 硐表
ho528man
9日1日開學日,唔使帶書,剩係帶個"吉"書包.
嗰日老師會派通告,派簿,安排seating...........!

作者: man-man媽咪    時間: 07-8-29 11:46

ho528man:

開學個日你地會放9:30a.m.,小朋友只需帶書包回來,當天會有手冊同好多通告,最好比個F4嘅FILE比佢地,教小朋友將啲通告擺入FILE,以免遺失及弄皺,小食可以唔帶,可能無時間食,水就要帶,老師會比時間佢地飲水架!!

原文章由 ho528man 於 07-8-29 01:48 硐表
咁水同小食呢? thank you!!!

[ 本文章最後由 man-man媽咪 於 07-8-29 11:48 編輯 ]
作者: man-man媽咪    時間: 07-8-29 11:57

mickeywinnie3:

上,下學期都要買書,而家我地只買上學期啲書,下學期啲書大約會在一月份買架,所以你應該未有下學期啲書,有一樣你地要注意,因為數學我地學校讀快1/4個學期,到下學期時,必須保留數學書及作業,唔好掉左,因為可能未教晒,以往有啲家長唔知,掉左又要重新買番呀!!:-|

原文章由 mickeywinnie3 於 07-8-25 11:00 硐表

作者: mickeywinnie3    時間: 07-8-30 14:23

THANK YOU
man-man媽咪 , HO528MAN, belairmonte!!

好彩提一提 !!
HO528MAN
妳仔仔讀 咩班 ???

原文章由 man-man媽咪 於 07-8-29 11:57 硐表
mickeywinnie3:

上,下學期都要買書,而家我地只買上學期啲書,下學期啲書大約會在一月份買架,所以你應該未有下學期啲書,有一樣你地要注意,因為數學我地學校讀快1/4個學期,到下學期時,必須保留數學書及作業,唔好掉左, ...

[ 本文章最後由 mickeywinnie3 於 07-8-30 14:27 編輯 ]
作者: ho528man    時間: 07-8-31 19:37

我舊蕃薯讀1 I班,你呢?
聽日就係開學日,要6點鐘起身返學
咁快就放完個暑假
開學之後就要加油努力面對個6次評估&4次考試
原文章由 mickeywinnie3 於 07-8-30 14:23 硐表

好彩提一提 !!
HO528MAN
妳仔仔讀 咩班 ???

作者: honeybeemom    時間: 07-8-31 23:41

明天上學啦!:tongue:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5