教育王國

標題: 一呂家長 [打印本頁]

作者: Homama2004    時間: 07-7-3 17:21     標題: 一呂家長

Alice+Candy+Claudia,
因舊鋪行得很慢. Alice提議開新鋪呀!!

今午吃完飯,妹妹+老公都不適,妹妹更嘔.......家姐真係好乖呀!! 識得拿個裝污糟衫的筒比佢嘔,又識拿杯暖水比佢飲....我好感動呀!!!!  

Candy, 你爸爸身體如何呀!!

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-3 18:27 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-3 17:42

我幾乎唔識路黎, 多得HOMAMA.
作者: alicetong    時間: 07-7-3 18:24

Homama,
妹妹同妳先生無事呀麻 點解無端端會唔舒服0既...
證明家姐真的大個女了..識關心同照顧屋企人,又另一個階
段開始了...

原文章由 Homama2004 於 07-7-3 17:21 發表
Alice+Candy+Claudia,
因舊鋪行得很慢. Alice提議開新鋪呀!!

今午吃完飯,妹妹+老公都不適,妹妹更嘔.......家姐真係好乖呀!! 識得拿個裝污糟衫的筒比佢嘔,又識拿杯暖水比佢飲....我好感 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-3 18:34

Homama,Candy,Claudia
但係一入0黎..我地間鋪應該係邊呢?我check過又唔係
小學雜談.. 又唔見左以前條bar... 請妳指教下呀?
唔通下下要係私人信息度搵番間鋪條link咩..
我覺得都係以前好.. 有乜理由新post要拉落底先睇到架..:tongue:
作者: alicetong    時間: 07-7-3 18:55

大家姊妹,
我終於搵到0拿,原來係左上角部電腦Mon裡面有個小學討論
仲要拉到最落......真係新不如舊了....:cry:

原文章由 alicetong 於 07-7-3 18:34 發表
Homama,Candy,Claudia
但係一入0黎..我地間鋪應該係邊呢?我check過又唔係
小學雜談.. 又唔見左以前條bar... 請妳指教下呀?
唔通下下要係私人信息度搵番間鋪條link咩..
我覺得都係以前好 ...

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-3 18:58 編輯 ]
作者: Homama2004    時間: 07-7-3 23:05

可能係我哋老咗 ....唔適應啲新轉變.

我驚呀!!下星期今日便知家姐派位結果 亦可以話鬆一口氣........我老公叫我打定個報喜的SMS,到時不用聽電話聽到手輭....如係報喜當又怎會怕手輭呢:loveliness: :loveliness:

原文章由 alicetong 於 07-7-3 18:55 發表
大家姊妹,
我終於搵到0拿,原來係左上角部電腦Mon裡面有個小學討論
仲要拉到最落......真係新不如舊了....:cry:

作者: alicetong    時間: 07-7-3 23:13

HOMAMA,
我地都等緊家姐0既好消息呀...
妳都要第一時間通知我地班姊妹分享下喜悅呀...
今日收左學校問卷調查,我反映左考試唔好再
一,二,三,四咁玩到我地WORKING MOTHER
做咩咁得閒晚黑上0黎0既... 我都要適應下個新BK呀....
作者: Homama2004    時間: 07-7-4 07:58

>>我都希望係咁.....:)

想問下你張咁有趣的大頭相是誰????是否妹妹呀!!我見有張宜家的櫈仔在旁邊,應是家庭照喎....為何要拍人如廁呀???? 媽咪

做咩咁得閒晚黑上0黎0既......
>無聊.成日蘿蘿lun都唔知做甚麼好.......

各位請看電郵

原文章由 alicetong 於 07-7-3 23:13 發表
HOMAMA,
妳都要第一時間通知我地班姊妹分享下喜悅呀...
今日收左學校問卷調查,我反映左考試唔好再
一,二,三,四咁玩到我地WORKING MOTHER
做咩 ...

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-4 09:09 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-4 09:16

homama,

我潯日匆忙而過, 未睇晒你留言, 你老公同妹妹冇嘢嘛, 我上星期四開始腸胃炎, "柯"咗幾日.

我爸爸仲住係深切治療部觀察, 宜加有時心律時快時慢, 人就比上星期精神咗. 以前我爸媽都有入過院, 但今次我過心真係好騖, 好騖
突然見唔到爸爸, 我接受唔到呀. :cry: :cry:

我都等緊你報喜.

alice,

哈哈, 經你一講, 我宜加先識點揾個topic出來. 唔係就下下揾條link出來.

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-4 09:18 編輯 ]
作者: Homama2004    時間: 07-7-4 09:39

Candy,
趁暑假不用趕回家跟功課等等....一定要抽時間去看看爸爸:loveliness:

請用這條link 加到你的書籤便可.....
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1046460&extra=page%3D1

阿囡&老公無事,多謝各人關心. 昨晚+今早都係吃果皮白粥....

在電郵告訴你們的消息,我同老公商量緊會不會向妹妹透露,我話等埋第二次呈分成績出咗才算.....免佢更懶.....但老公就話係動力喎!!! 無論如何對我來說係超級驚喜 佢咁懶.....

最近日日都唔知是甚麼天氣,一陣大雨一陣猛烈太陽.那些在戶外工作的人真慘!!!!
作者: alicetong    時間: 07-7-4 14:27

Homama,
係呀..係阿妹細個時呀..我覺得佢呢張相好得意...雖然影相0個個操守麻麻地
今朝同細女返去學校辦手續..阿女膽粗粗被編左去普通話班..默書時等佢daddy搞掂佢囉..話明讀唔掂可以出返0黎 就即管試下啦..
我同妳配搭都一樣喎...阿妹係愛(紅色),無特別要求同哥哥一樣..諗住轉下顏色都好麻...

Candy,
考試龍虎榜妳女女好勁 榜上有3/4個名...
homama講得0岩..暑假時可以多些探望世伯,
希望佢早日康復。

Claudia,阿女都係呀.....

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-4 14:30 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-4 14:47

homama,
請check pm & e-mail

我都贊成唔好話比妹妹聽...等佢繼續發功力 再一次證明她的自學方法是行得通的 恭喜晒妳地呀....
作者: Homama2004    時間: 07-7-4 14:48

Candy & Claudia,考試龍虎榜妳女女好勁 榜上有3/4個名...
>>厲害厲害!!!記得拍底佢做嫁妝呀!!! 看來一定入頭5拿獎.....
作者: claudiaho    時間: 07-7-4 16:23

記唔記得我上次講個Michaelmas ? 有時間可以去look ...  look

原文章由 claudiaho 於 07-10-25 14:49 硐表
今天去接放學,見很多小六家長,氣氛緊張.....
>>又難怪呀, 殺到埋身了

希望舒緩下佢啲壓力.到現階段我想再迫都溫不到甚麼,心理質素好更要緊
>>係呀, 迫都無用

另一位媽咪又係三名,大的同妹妹同班, ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-10-26 14:10 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-4 16:27

日細囡同我講, "xxx好叻架, 佢計數唔使數手指, 我就一時時"
>>我仔初初都有幢起10隻手指計數, 有時仲要用埋腳指, 我話你第日上堂唔可以除了鞋襪去數腳指喎, 佢就大笑, 而家就盡量訓練佢心算囉, 不過都好担心呢個BB點上堂….

原文章由 candytl 於 07-9-3 13:09 硐表
哈哈, 我今早等校車見到"幾隻小鴨", 爹地媽咪忙住錄影, alice,
你有冇錄低這"歷史時刻"呀

alice,

阿女今個星期開始操passpaper啦, 好似10月頭考, 上星期六琴姐姐話佢兩個小心啲, pass唔係問題涡.

clau ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-9-3 14:35 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-4 22:02

嘩! 真係好難揾, 好彩有homama帶路, 唔該哂!

Homama
>>天氣熱, 食野真係要好小心, 唔緊要啦, 當係清腸胃啦!
>>妹妹果然厲害, 你都不能不服佢, 呢d叫做無為即有為, 冇讀即有讀, 服未 ?

Candy
>>唔好担心o甘多, 聽你o甘講, 佢應該好快出院!

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 16:27 發表

作者: claudiaho    時間: 07-7-4 22:09

尋日阿女話老師選咗4男4女做風記, 佢係其中一個, 佢都幾開心, 我估都有多少優越感, 希望佢能做得稱職啦!

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 22:02 發表
嘩! 真係好難揾, 好彩有homama帶路, 唔該哂!

Homama
>>天氣熱, 食野真係要好小心, 唔緊要啦, 當係清腸胃啦!
>>妹妹果然厲害, 你都不能不服佢, 呢d叫做無為即有為, 冇讀即有讀, 服未 ?

Candy
>>唔 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-5 09:49

claudia,homama
阿仔都係..有張紙填,一見到要填操行..我就頭痛
交左返去我諗老師要再挑選的對嗎?homama
那麼幾時先confirm架?
聽5年級一個哥哥講..今年選風紀表多左行自我介紹
點樣能做一位稱職風紀咁上下..作一小段,以前係無架喎...

阿仔今次聖經總叫做榜上有一小名...

homama,
今朝已把家姐的物件交還給妳先生了...謝謝妳呀?
妳尋日話我聽那些視藝資料..我未到妳個層次真係
完全唔識呀...請妳多多關照我呀...

請問五年級呈分試是否兩次大考呀....

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 22:09 發表
尋日阿女話老師選咗4男4女做風記, 佢係其中一個, 佢都幾開心, 我估都有多少優越感, 希望佢能做得稱職啦!

作者: Homama2004    時間: 07-7-5 11:05

一見到要填操行..>>操行好似係班主任填

交左返去我諗老師要再挑選的對嗎?>>應該係.但有form多數都得

那麼幾時先confirm架?>>如當選放假前有張風紀集訓的通告收到的.

我未到妳個層次真係完全唔識呀>>我無層次可言,都係見步行步.

請問五年級呈分試是否兩次大考呀....>>
升中呈分共分3次
1st 小五下學期考試
2nd 小六上學期測驗
3rd 小六下學期測驗成績

據各家長經驗,前兩次最要緊,因為在中學自行收生(每間中學約有50-60個位)階段就係看這兩次成績出來全港排名次第來收生.當然有一些非常特異功能更好....係全港比賽/代表等等,不是普普通通的獎.好像Candy囡囡那些鋼琴獎便會count....聽啲家長講校際除非冠亞季還要係4/5級以上,否則都係唔count. 小五升中講座,校長+副校強調"成績"永遠排第一......我一陣電郵那次講座的ppt給你們參考
1. 學業
2. 品行
3. 服務
4. 課外活動

而第3次就係學生在自行收生階段落選(<<收與唔收係無人知曉!!!)便要參加大抽獎,3次成績加埋再跟據所屬學校banding的比率來定界線,在升中選校家長會你會知自己小朋友在那個band,因為會在不同時段接見那banding的家長,Band 1第一時段Band 2第二時段,如此類推......班主任便會在班房來講選校策略,這抽獎階段同學的名次是1同90都無分別,只要係Band 1便一起靠運氣,看你的隨機號碼好不好.....

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-5 11:21 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-5 11:44

homama,
請check pm..

多謝妳咁詳盡解釋我地聽....
妳已經熟到成為專家了

我hb成日話如果比阿仔做到風紀..返兩日實聽炒魷
我都有同感...因為呢位人兄唔好話班長..連助理都從來
無做過...可想而知...??

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-5 14:29 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-5 14:36

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-7-9 22:13 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-5 15:19

claudia,
妳編輯乜野呀...

Candy,claudia,homama
妳地去唔去感恩頒獎典禮呀...??阿仔局然破天方被邀請添..

原文章由 claudiaho 於 07-7-5 14:36 發表

作者: Homama2004    時間: 07-7-5 16:23

>>恭喜您呀!!!Alice, 我想你們三位的小朋友都一定有獎拿.咁又多些嫁妝紙

阿妹舊+今年都無獎,所以沒被邀請. 因要有獎拿才有得去呀!! 聽佢把聲都幾失望........我好忍得住才能不告訴她知她呈分試的排名.....又好似好殘忍咁.....

原文章由 alicetong 於 07-7-5 15:19 發表
claudia,
妳編輯乜野呀...

Candy,claudia,homama
妳地去唔去感恩頒獎典禮呀...??阿仔局然破天方被邀請添..

作者: claudiaho    時間: 07-7-5 22:15

阿女都收到invitation, 我想我應該都會去!

alice
>>我用以往嘅方法 - copy and paste, 但係唔知點解出咗嚟嘅回覆總係show唔哂, 咪索性delete咗佢囉!

homama
>>你同阿妹講, 唔緊要啦, 其實好多人想攞嘅獎佢都已經係初小攞過, 都冇mug所謂啦 ! 佢個班o甘個個都勁, 真係要有特異巧能, 才能突圍而出!
>>千其唔好話佢知, 係就係殘忍d, 但希望佢能保持水準 (話時話, mug老師唔會告訴學生佢地嘅掛名嫁咩?)

candy
>>please check pm

原文章由 Homama2004 於 07-7-5 16:23 發表
>>恭喜您呀!!!Alice, 我想你們三位的小朋友都一定有獎拿.咁又多些嫁妝紙

阿妹舊+今年都無獎,所以沒被邀請. 因要有獎拿才有得去呀!! 聽佢把聲都幾失望........我好忍得住才能不告訴她知她呈分試的排名.....又 ...

作者: claudiaho    時間: 07-7-5 22:24

candy
>>你爸爸好番d未呀?

原文章由 claudiaho 於 07-7-5 22:15 發表
阿女都收到invitation, 我想我應該都會去!

alice
>>我用以往嘅方法 - copy and paste, 但係唔知點解出咗嚟嘅回覆總係show唔哂, 咪索性delete咗佢囉!

homama
>>你同阿妹講 ...

作者: Homama2004    時間: 07-7-6 16:02

Alice, 請你打電話給我呀!! 謝謝!!
作者: alicetong    時間: 07-7-6 16:48

claudia,
我今晚call妳..

homama,
感謝妳幫忙

Candy,
妳爸爸好番d未....

各位,我的盤點工作總算完成...真係做足七日
骨頭打鼓呀... 唔認老都唔得囉...
作者: candytl    時間: 07-7-9 09:33

claudia, alice, homama,

我爸爸潯日已轉到普通病房, 遲啲要做"通波仔"手術. 多謝大家關心.

我女有份參加頒獎禮, 但過日我唔出席喇, 由老公去. 我要留多啲假, 出年3月工人要返家探親. 我打算同佢簽第4個簽.

claudia,

我女話你屋企嘅烏冬好食過姐姐煮過啲好多. 哈哈, 都係人家屋企啲嘢好食.
作者: Homama2004    時間: 07-7-9 09:37

Candy, 你爸爸怎樣呀!!祝他早日出院回家休養.....剛看到你的message,太好了!!你爸爸應很快如大家所願可以回家休養.....

上星期早上學校畢業典禮,下午到麗豪酒店謝師宴,每班同學分別上台表演,家姐那班唱"真的愛您"改了少少歌詞....台上台下都非常感動,看番video,有一位平日好cool不是太乖的男仔....一邊唱一邊泣不成聲 .....下台時還說了句"我會支持落去",啲女仔就眼濕濕,班主任就不定地抹眼淚,個個真情流露......聽啲老師講今年的謝師宴都算係歷年來最touching的一次.....

好緊張呀!!   明天就放榜.......昨晚又發關於派位的夢,今次派了自選第二......還在教阿囡點乘車放學......真係精神緊張!!!

今日無心機做嘢.....博炒.....希望明天能有好消息報告給你們知啦!!! 聽啲同事講學校今日已收到結果但不能公佈.....等呀等....

Alice, pls check PM

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-9 09:50 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-9 09:54

homama,

定啲定啲, 我有預感中第一架,
有消息第一時間話我哋知丫.
作者: alicetong    時間: 07-7-9 10:25

homama,
請check pm
乜小學畢業已經咁感動0拿.....大人睇到都眼濕濕呢?我就最眼淺了..尋晚睇〝holiday〞緣份精華遊都幾乎....
明天一定收到家姐的好消息,我們大家都支持妳們架 過2年就到我了...好快呀?

Candy,
收到妳的message真係好 ,妳爸爸應該好快可以出院了,通波仔手術年紀大的人好常見..不用太擔心,做完手術,好好地調理番返身子就可以...
作者: Homama2004    時間: 07-7-9 10:36

多謝各位祝福!!
中第一當然開心,但攪到攪珠選的前4志願我已經 ....但兩次發夢都係自選同攪珠選的第二志願那兩間.......這個"不好玩"的遊戲明年又要玩多次.
看上星期五星島,因教育局今年嚴格規定不準中學超收,所以扣門位大大減少,間間學校得5個位左右.....

Alice,已check pm,差點忘記妹妹11號要返學添!!!.....放榜後再聯絡

原文章由 candytl 於 07-7-9 09:54 發表
homama,

定啲定啲, 我有預感中第一架,
有消息第一時間話我哋知丫.

作者: alicetong    時間: 07-7-9 10:54

homama,
妳咪剩係掛全家姐唔記得阿妹11號派成績表得架...
講起中..我六合彩7個字飛中左3個字係未派多過20蚊架...
好過無啦..
呢個遊戲家長同小朋友心理壓力都不少呀...
Candy,homama,claudia
今日同同學仔食早餐,她已知道入明年的精英班了..5A班,
打後下學期2次測考..大家成績相若..我估
阿仔大有可能猛車邊架... 如果真係到時要再請教妳們...

原文章由 Homama2004 於 07-7-9 10:36 發表
多謝各位祝福!!
中第一當然開心,但攪到攪珠選的前4志願我已經 ....但兩次發夢都係自選同攪珠選的第二志願那兩間.......這個"不好玩"的遊戲明年又要玩多次.
看上星期五星島,因教育局今年嚴格規定不準中學 ...

作者: candytl    時間: 07-7-9 11:46

alice,

以你仔仔嘅成績, 入精英班應冇問題嘅. 漏咗恭喜佢被邀出席頒獎禮, 你近排咪要送佢好多份禮物.
作者: alicetong    時間: 07-7-9 12:02

Candy,
多謝妳..
今年總算係第一次...所以爸爸會出席,我公司要做野行唔開了..
雖然都知道係分豬肉獎...
一切都要等11號先知..妳知麻..我心情唔同架?妳地女女成績咁
top當然不成問題..男仔頭開始反叛..我唔push得佢幾耐咋..大前提希望唔好影響母子感情..吃力不討好吧.真雞肋呢..
禮物..都會有0既..

原文章由 candytl 於 07-7-9 11:46 發表
alice,

以你仔仔嘅成績, 入精英班應冇問題嘅. 漏咗恭喜佢被邀出席頒獎禮, 你近排咪要送佢好多份禮物.   

作者: claudiaho    時間: 07-7-9 13:48

alice
>>o甘我恭喜定先, 阿仔一定得
作者: claudiaho    時間: 07-7-9 13:50

homama
>>不用太
作者: Homama2004    時間: 07-7-9 14:29

恭喜晒!!
Alice, 不用擔心呀!! 我們一定支持你.....

今日真係無心機做嘢......到下星期二要考分班試<影響師弟妹未來三年升中派位.我會叫家姐努力應考,但另一方面又不大想佢入精英班(可能佢都入不到).....以往我認識有些家長叫仔仔囡囡考差啲,編入小班打好個底上高中,但現在這樣做就好唔應該......現在334比以往考慮考甚麼中學少了一顧慮,到預科時有多少位.因為個個都讀足六年......

我希望我明天都係 咁口同你哋報喜.....

原文章由 claudiaho 於 07-7-9 13:48 發表
alice
>>o甘我恭喜定先, 阿仔一定得

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-9 14:31 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-9 15:07

homama,
多謝妳的鼓勵..我完全明白妳的心聲,盡能力,看天命..
阿仔未到真正派成績表::" />:" /> 不知道結果如何...
剛知道阿仔明年被選中做風紀...希望唔好被燉冬菇啦! ::" />:" />  
另外原來頒獎典禮有份出席原因係囉
親子圖書閱讀金獎...要今日綵排先知....
係呀下星期二全港一齊考...家姐要努力!加油!
我們師弟妹對妳有信心
等妳好消息 報佳音

原文章由 Homama2004 於 07-7-9 14:29 發表
恭喜晒!!
Alice, 不用擔心呀!! 我們一定支持你.....

今日真係無心機做嘢......到下星期二要考分班試

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-9 15:09 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-9 16:30

我女有音樂獎及愛心獎,  我問佢愛心獎係咪"猪肉獎", 佢話唔係, 話黎個獎係全班同學投票選佢出來的. 唔係由老師選的.

學業獎就攞唔到, 不過我都滿意佢今次嘅結果喇.

到下星期二要考分班試>>>>>係教處考的? 入中學精英班?

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-9 16:32 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-9 17:39

Candy
>>我以為你女會有學業獎添, 睇嚟好多黑馬呀!
>>我女只係得個音樂獎

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-7-9 21:56 編輯 ]
作者: Homama2004    時間: 07-7-9 21:12

我都以為你囡囡會拿到學業獎添!!!不要緊,可能係第6/7那些名次,妹妹四年級時兩次唔係6就係7咁上下..... 激死佢

話黎個獎係全班同學投票選佢出來的. 唔係由老師選的
>> 比老師選出來更有意義.家姐去年都拿過這獎及禮貌獎

那個分班試正式名應為:2007年中一入學前香港學科測驗
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/hkat2007.pdf

在明天分派中學應考,很多中學便用這試的成績來分中一的班別.家姐第一志願那間便是年年分精英班,頭40便分到那班,其餘就平均分配..... 如好彩考到這校,不大想佢考到入精英班,到F2一下跌出來便會沒心機讀書,不如慢慢咁上更好.....但又不能叫佢不認真對待,矛盾

我現在打定一個報喜&一個報憂的SMS,希望明天能用報喜的那個詢息啦!!!

原文章由 candytl 於 07-7-9 16:30 發表
我女有音樂獎及愛心獎,  我問佢愛心獎係咪"猪肉獎", 佢話唔係, 話黎個獎係全班同學投票選佢出來的. 唔係由老師選的.

學業獎就攞唔到, 不過我都滿意佢今次嘅結果喇.

到下星期二要考分 ...

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-9 21:14 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-9 22:01

我現在打定一個報喜&一個報憂的SMS
>>我希望收到你報喜嘅消息, 今晚早d訓, 等住收好消息啦

原文章由 Homama2004 於 07-7-9 21:12 發表
我都以為你囡囡會拿到學業獎添!!!不要緊,可能係第6/7那些名次,妹妹四年級時兩次唔係6就係7咁上下..... 激死佢

話黎個獎係全班同學投票選佢出來的. 唔係由老師選的
>> 比老師選出來更有意義.家姐 ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-7-9 22:03 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-10 09:22

homama,
我等妳報喜的SMS..

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-10 09:24 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-10 10:22

claudia,
收唔收到homama sms呀....我都等緊...
作者: claudiaho    時間: 07-7-10 11:16

Alice

仲未收到喎, 可能佢係忙緊啦, 希望佢一定得!!!

原文章由 alicetong 於 07-7-10 10:22 發表
claudia,
收唔收到homama sms呀....我都等緊...

作者: candytl    時間: 07-7-10 12:55

claudia,

我冇諗過阿女會有學業獎, 計都計到數, 佢個班有3位攞梗, 今次排1, 3, 4, 仲有隔離班男陳同學(阿女講佢第2), 4位好稳定, 剩下一位估計争得好犀利, 我初頭諗你囡囡有機, 潯晚阿女話由你阿女過班女陳同學得到. 傑出學生又係男陳同學. 我以為我女過班女劉同學穩操胜券添.

Homama,

為你打氣!!!
作者: claudiaho    時間: 07-7-10 14:40

Candy

你真係睇得起我個女, 而家d人o甘勁, 如果佢有頭10我都好滿足了!! 

[quote]原文章由 candytl 於 07-7-10 12:55 發表
claudia,

我冇諗過阿女會有學業獎, 計都計到數, 佢個班有3位
作者: Homama2004    時間: 07-7-10 17:11

報喜報喜!!!家姐派到第一志願,應是佢自己考到哇

自己今早4-5點已起床....瞓唔番 現在吃完飯回家瞓一陣才同他們出去吃飯興祝.

今年好似女仔派得好過男仔,但未知詳情,都要以學校公佈為准. MCS(3)協恩(3)SPC(1女)LaSalle(1男)呂中(44)曾記(7)我囡那間(3)有7成左右派往英中,好理想呀!!:D :D 但當然有特別個案....有空pm給你們知

p.s.唔知為何你們收不到我的SMS喎!!我一收到消息已SMS給你們.

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-13 00:29 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-10 17:31

homama
>>恭喜哂, 都話家姐一定得, 真你飲得杯落, 今晚要盡興o甘食呀!!
>>今年好似出區唔太多, 係未d人保守
作者: claudiaho    時間: 07-7-10 17:40

homama
>>之前我地都收唔到sms, 又唔敢打電話比你, 真係

作者: candytl    時間: 07-7-10 17:41

homama,

恭喜恭喜!!

見你咁耐冇消息, 仲........, 我都多余的
作者: Homama2004    時間: 07-7-11 08:06

多謝!!!家姐昨天整天都係咁樣 而我見到佢個樣就

恭喜哂, 都話家姐一定得, 真你飲得杯落, 今晚要盡興o甘食呀!!
>>問佢去那裡慶祝,話要食煮家飯 唔係呀......我沒有預備買餸.

佢有位同班同學同家姐派同一間中學,但佢收到派位證後無反應,一點興奮心情都無,佢話係老師同家長想佢去這間云云.....所以你們一定要同小朋友好好溝通,看他自己的意願,等佢自己選,第日派到都無得埋怨.

今年好似出區唔太多, 係未d人保守
>>1.可能係我唔知而己.因為人潮散得好快.連校長都話今年居然沒有人龍排隊拿推薦信,可以同我們傾幾句.這是好事即是滿意率上升:D :D 2.可能係沙田的學校已不錯,家長不想小朋友舟車勞動咁去出面學校返學.

這個遊戲12月又要玩一次,跟著要驚足大半年等結果........

原文章由 claudiaho 於 07-7-10 17:31 發表
homama
>>恭喜哂, 都話家姐一定得, 真你飲得杯落, 今晚要盡興o甘食呀!!
>>今年好似出區唔太多, 係未d人保守

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-11 08:09 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-11 09:13

homama,勞煩check pm..
尋日電話放身邊..真係望到頸到長呀....
妳要得閒多D練習妳d SMS技術0拿..
家姐真叻女,憑自己真正實力考到
尋日我都恭喜左佢呀... 仲嘈醒妳唔好意思....
終於晚黑出去邊度一家人慶祝呀.....
我們真鄧妳開心呀......

[quote]原文章由 Homama2004 於 07-7-10 17:11 發表
報喜報喜!!!家姐派到第一志願,應是佢自己考到的(原因第2那間收到消息應收佢)

自己今早4-5點已起床....
作者: candytl    時間: 07-7-11 11:23

HOMAMA,

好鄧你開心, 升中係人生中算大事架.

今年升呂中曾記多過舊年.
作者: alicetong    時間: 07-7-11 12:36

Candy,Claudia,homama請checkPM
作者: candytl    時間: 07-7-11 12:52

請問今次舔黎份成績表係咪計下學期測驗+考試, 全年成績邊度睇?
作者: claudiaho    時間: 07-7-11 13:21

Candy
>>係呀, 今次只計下學期
作者: Homama2004    時間: 07-7-11 19:14

Alice, 你那問題老細答案係"是"但請del.我哋已可能被人鬧

妳要得閒多D練習妳d SMS技術
>>阿囡上中學就更加要練習添!!!!見啲人多半係用SMS同小朋友溝通

看了你的pm,恭喜晒!!!!
作者: Homama2004    時間: 07-7-11 19:20

更正資料:
MCS(3)
協恩(3)
庇理羅士(1)
SPC(1男1女)
LaSalle(1男)
皇仁(1男) <-昨日扣門扣到的,本應派到去郭德勝,學校貼的資料還未update
呂中(40)
曾記(2男1女)<-係我收錯料.....:loveliness: :loveliness:
林漢光(8)
聖心(1)

詳細資料已貼在1號閘門外
作者: alicetong    時間: 07-7-11 22:00

HOMAMA,
請CHECK PM...
作者: alicetong    時間: 07-7-12 08:09

我知道架0拿..homama

我搞掂..勞煩妳都delete啦...:)

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-12 21:35 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-12 17:46

潯日派咗成績表, 好有騖喜, 阿女攞咗張下學期學業獎翻黎, 第5名, 連佢自己都估唔到. 不過因上學期大落后, 全年梗冇份.

claudia, 阿女話你囡囡上次數學比賽得第二, 三甲之中唯一女生. 恭喜恭喜!!!
作者: alicetong    時間: 07-7-12 21:34

Candy,
其實現在成績表中全級排名已是4次夾埋的...因為仔仔大考沒那麼
高名次..4次夾埋相差幾名,所以每一次測考都唔可以失手呀..不過
呢句說話妳女女同claudia女女都用唔著...

原文章由 candytl 於 07-7-11 12:52 發表
請問今次舔黎份成績表係咪計下學期測驗+考試, 全年成績邊度睇?

作者: alicetong    時間: 07-7-12 21:49

Candy,
恭喜晒妳女女呀... 又乖又叻女....

Claudia,
除了妳女女本身叻女之外,妳hb的功勞真不可少...低讚

homama,Candy,Claudia

今年我地大家仔女成績都好有進步, 妳地係錦上添花
連帶我仔仔都受感染...:loveliness: 入到好班,我跟隨大家
No 1 家長學野真是得益不少..好多謝大家的分享和
鼓勵....特別是homama的幫助....:loveliness:
新的一年新的開始,家姐上中一,
我小女又加入大家庭.....真的好開心呀

[quote]原文章由 candytl 於 07-7-12 17:46 發表
潯日派
作者: claudiaho    時間: 07-7-12 22:18

Alice
>>唔係ga! 現在成績表嘅排名只係下學期嘅測驗+考試, 今日係感恩頒獎典禮上台攞學業成績獎嘅係全年總成績嘅全級頭5名, 其他嘅就唔會公報

Candy
>>恭喜哂你囡囡!
>>我都好開心, 上兩年嘅數學比賽佢都係得個優異獎, 今年有進度, 我已經送咗禮物比佢:

今日嘅感恩頒獎典禮都好熱鬧, 校長係校務報告亦不忘嘉獎呀羅同學, 潘同學同藍同學, 佢地真係獲獎奇多, 真厲害! 同以往一樣, 頒獎之後都有娛興節目, 表演都幾精彩, 有唱歌同體操, 11點幾就完, 比較以往早咗d, 我仲有時間同阿女去食晏同shopping, 仲有好多收穫添, 都好難得有呢個閒情逸緻呀!

Alice & Candy
>>同你兩個小朋友映咗d相, 會得閒e番比你地

原文章由 alicetong 於 07-7-12 21:49 發表
Candy,
恭喜晒妳女女呀... 又乖又叻女....

Claudia,
除了妳女女本身叻女之外,妳hb的功勞真不可少...低讚

homama,Candy,Claudia

今年我地大家仔女成績都好有進步, 妳地係錦上添花 ...

作者: Homama2004    時間: 07-7-13 00:46

Alice, 我攪掂

真係恭喜各位呀!!! 個個都咁叻女叻仔   你們飲得杯落.............

今天去註冊,用了足足4小時才完成整個程序....好累......最後程序係各同學+家長排隊要見校長/副校長/主任的其中一位,阿囡見番佢面試時的副校長,一見面便講:"我囡的名字",終於學校收了你,開心嗎??跟著問佢將會怎樣應付中學咁多科目等等問題,還講這次可能係我最後用中文同你講嘢,以後見面就會用英文對話,我對你有期望呀! 暑期班時希望你能帶領其他同學用英文對答,不是廣東英文喎!一定要係好似native咁講嘢 (我心想:唔係呀!!我個囡邊有咁掂呀!!!佢係唔係記錯佢係家姐的那位考到同校有八級鋼琴資歷的同學呀!!!) .......好似面試咁...好彩家姐都算對答如流,OK啦....最後還要問埋妹妹:" "你陪家姐註冊,覺得這學校怎樣??"想不想讀這校?""你喜歡這校些甚麼?"嚇到妹妹 大家都沒有預備要見高層,我還穿得很causal(<-好聽就咁講)現在考中學真係唔簡單,這間已不是香港頂頂級的了,如頂級的要求一定更高
一看書單就 原來英文不是讀高半年,係一年,要買F2的書+要讀英國文學 家姐還說想入精英班,我話你考到2位數字的名次,我已好開心囉!!!(全級200名,99之前在我心目中就已好好,慢慢咁升上去更健康)而銀碼都好嚇人$4k 要努力賺錢囉!! 要返13天(每天4小時)的暑期班(費用好便宜$400)

我只是註冊都咁累 .....難為要撲校的家長這幾天烈日當空之下撲來撲去:( :( ....為他們祈禱

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-13 00:55 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-13 09:28

homama,

最忠意睇你寫嘢, 好詳盡, 唔單止我哋三個知道好多, 其他有份睇這綱的bk友都一樣.

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女x另計啦.  

唔知其他學校F1係咪有英國文學讀呢?
作者: claudiaho    時間: 07-7-13 16:33

家姐間學校係我地個年代就出名深同嚴, 校風好好, 後嚟搬咗去沙田就好似沈寂咗, 原來都係仍然有番o甘上吓, homama果然係獨具慧眼選呢間學校

"你喜歡這校些甚麼?"
>>阿校長都好aggressive喎!

要讀英國文學
>>F.1就有英國文學讀 ? 真係超班嗃! 我個人就覺得好悶, 真係唔識欣賞. 我記得個陣時上堂成日都打瞌睡 , 個d什麼十四詩都全部比番曬老師

家姐還說想入精英班
>>家姐好有鬥志喎! 要比d鼓勵佢呀!

原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

最忠意睇你寫嘢, 好詳盡, 唔單止我哋三個知道好多, 其他有份睇這綱的bk友都一樣.

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女 ...

作者: Homama2004    時間: 07-7-13 18:50

最忠意睇你寫嘢>>多謝捧場:loveliness: :loveliness: ......都係多得這個討論區>初中教育,令很多家庭得益不少.在BK好彩地認識了一位與家姐同校F2升F3的媽咪.約了星期日見面,看看她囡囡的舊書可否合用.今早佢講了很多要注意的地方給我聽,真的無言感激:) :) edith

香港很多學生,競爭亦很大,但我覺得如個個家長都好有保留地將資料保密,又怎會有進步呢??? 有競爭才有進步 施與受都同樣有福的.

原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-15 13:34

claudia,
唔該晒妳幫忙影相... 好難得暑假輕鬆D同阿女去shopping下囉
作者: alicetong    時間: 07-7-15 13:37

homama,
好學校即係好學校..居然要排隊見學生同埋家長.比d目標信心同抱負佢地...有競爭才有進步呢句說話好0岩呀..
作者: alicetong    時間: 07-7-15 13:43

原文章由 alicetong 於 07-7-15 13:37 發表
homama,
好學校即係好學校..居然要排隊見學生同埋家長.比d目標、信心同抱負佢地...有競爭才有進步呢句說話好0岩呀..

家姐好有自信心..真替妳們高興
要讀高一年買F.2的書...還有英國文學添....有妳們幫助好襯這個暑假睇定d課本...努力呀.. 家姐..:loveliness: :loveliness: 新階段又開始了...
作者: alicetong    時間: 07-7-15 13:51

Candy,
對呀...homama寫的文章發自內心..站在家長愛子女立場去想,最難得肯和我們家長一同分享..那無私的精神實在令人佩服 我們真的獲益良多...其他有看這topic的家長也一樣....也提攜了小兒一同進步...

[quote]原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

作者: Homama2004    時間: 07-7-16 10:41

在BK識了位囡囡升F3的家長,昨天到她家樓下用好低價買了些舊書參考. 佢還講了很多有用的資料給我聽,包括白色學生鞋在那裡買等等....真係無言感激!!! :D :D 所以這個討論區真係極有用!!!

而妹妹昨晚已煲晒本英國文學的故事書(莎翁的威尼斯商人及其他故事,Oxford: Grade 4),佢話不是太深啫....... 又薄....

家姐今日要考學校的分班試,明天考教育局的,聽講因啲英中認為教育局那個試太淺,所以會自已再出一個,好似沙田啲英中間間都有兩個試.跟著星期三便開始返中學辦的預備班到8月3日.....看來這兩年暑假都不用去旅行了......
作者: alicetong    時間: 07-7-16 11:06

homama,
請check pm
作者: candytl    時間: 07-7-16 13:24

claudia, homama,

羅同學, 潘同學同藍同學>>>>>咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
唔記得問你哋, 上星期六你哋囡囡係咪去紅館表演呀? 我女話少交去中國乒乓波精英show表演, 真的嗎?

那那無私的精神實在令人佩服>>>>>alice, 你的無私精神也常常令我佩服呀!

而妹妹昨晚已煲晒本英國文學的故事書(莎翁的威尼斯商人及其他故事,Oxford: Grade 4),佢話不是太深啫>>>>>妹妹係名副其實的"書蟲"

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-16 13:29 編輯 ]
作者: claudiaho    時間: 07-7-16 14:02

咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
>>我未八到呀, 不過佢地一定係呢d學校
作者: claudiaho    時間: 07-7-16 14:03

咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
>>我未八到呀, 不過佢地一定係呢d學校
作者: alicetong    時間: 07-7-16 14:12

homama,
情況就好似我地遇到妳一樣.... ,肯將經驗和心得互相文流及傳授一下...〝施比受更有福〞這句說話真好,要做得到真係唔係人人得架...
阿妹真的好勁...睇d書層次越來越高....挑戰性同滿足感都好大..真難得呀....

原文章由 Homama2004 於 07-7-16 10:41 發表
在BK識了位囡囡升F3的家長,昨天到她家樓下用好低價買了些舊書參考. 佢還講了很多有用的資料給我聽,包括白色學生鞋在那裡買等等....真係無言感激!!! :D :D 所以這個討論區真係極有用!!!

而妹妹昨晚已煲晒本 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-16 14:13

Candy,
妳客氣0拿....妳地小朋友咁叻女只係錦上添花0者..
請check pm.
作者: Homama2004    時間: 07-7-16 15:09

上星期六你哋囡囡係咪去紅館表演呀? 我女話少交去中國乒乓波精英show表演, 真的嗎?
>>係國家隊體操隊表演,昨午無綫錄播,但一小段少交表演都無播出,好失望.......

至派位結果,請check pm, 因都係個人私穩....唔知啲家長喜不喜歡post在這裡

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-16 15:58 編輯 ]
作者: hazelnut    時間: 07-7-16 21:07

咁多位一呂家長,

唔知你地仲有無小一0既書本或者test paper未掉呢? 如果有可否給我作為我小朋友入學的準備呢? 如果請PM我, 唔該晒

今日我個女去一呂讀英文暑期班, 佢入到去就喊到豬頭咁呀, 唔知點解上主日學, 返幼稚園時又無問題0咼, 係0米去到見到外國人教就0吾掂呢? 死火, 唔知點樣輔導佢, 你地小朋友一年級時有無0厘個情形出現呀?
作者: Homama2004    時間: 07-7-16 21:59

唔好好意思,我的已比晒人......及已不合時宜了.

我兩個囡囡返小一時就沒有喊到豬頭咁,好似好開心,家姐就好似隻傻豬仔咁,小息時拿著一盒二盒我一早為她預備的零食好輪盡咁行到操場..... 妹妹就返學第一天已識同啲小朋友玩,可能有家姐在,各方面都適應得好快.記得當年我兩個囡囡開學,都拿了三天的上午假陪佢哋返學,看她小息,接佢放學......話咁快(其實一點唔快)就兩個都快上中學了.

我建議你同佢看芝麻街,見慣聽慣外籍人說話便不怕,時常同講佢一些簡單的greetings,讓她識應對.學校的外籍老師都好友善的呀....

我囡囡的契媽嫁了一位瑞典藉人仕,他講的口音好難聽得懂每次同佢吃飯都覺自己的英文好差,好彩係連native英文同事都係咁話.....情況可能同你小朋友一樣,未習慣那語言世界,覺得老師係外星期人咁...比啲時間佢......:) :) 小一係適應期,最要緊不要迫成績.....高年級就別論.互勉之......

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-16 22:03 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-17 09:23

hazelnut,
我留給小朋友那些已經好多都轉晒版了....連課程比以前也改革了很多..好多都不合時宜呀...
我小朋友都有去英文暑期班,佢比較內向不愛出聲的...但妳小朋友平時係未好怕陌生人呢?搞清楚佢為咩事會喊...耐心些解釋佢聽...有好多同學仔一齊玩,老師是好友善的....或給他一些鼓勵和獎勵,我諗第一次不適應..慢慢就問題不大了...

原文章由 hazelnut 於 07-7-16 21:07 發表
咁多位一呂家長,

唔知你地仲有無小一0既書本或者test paper未掉呢? 如果有可否給我作為我小朋友入學的準備呢? 如果請PM我, 唔該晒

今日我個女去一呂讀英文暑期班, 佢入到去就喊到豬頭咁呀 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-17 09:24

Candy,
請check pm
作者: Homama2004    時間: 07-7-17 10:31

Alice, 好鍾意你張大頭相,在那裡download.....見到都嚮往咁優閒的生活.....昨晚可以話係這幾個月以來最好瞓的一晚.....瞓到今早起床見自已的"肉"係有"痕",即是睡得好熟......本應今天放假陪家姐考分班試,但啲嘢做唔晒唯有放下午陪下佢. 還有星期日到朗豪坊看了早場哈仔(東亞信用咭9折加埋網上訂票的手續費都係$44一張,算好平)....啲囡話想看多次.考慮緊....

昨晚同家姐傾,佢話分班試的題目勁難,英文閱讀理解篇文係3頁紙咁長(我想我看完都夠鐘囉).......當然還有其他題目要考.而有些數係小學未教過(包括直屬小學那些都係咁講),而整間班房同學都話難喎!!! 死囉.......我好驚佢唔讀唔讀得掂......

呂中分班試只考英文,但係阿囡那間考晒中英數......真係嚇人!!! 我老公話學校係嚇下啲家長,等啲家長暑假時不會讓小朋友hair .....

家姐好開心咁同我講,今天撞見一位同小學讀精英班的同學,3+4年級同佢同班,佢派了去Alice家前面那間英中,扣門扣入聖羅撒.........那位女同學好乖好叻,預備班還編埋同家姐一班!!!

各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢????

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-17 12:13 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-17 11:02

Homama,
聽妳咁講..
個個都話難就唔係學生0既問題啦...學妳HB話齋做個勢等妳地家長著緊D囉... 都唔知點解要比咁大壓力d小朋友同家長...
家姐有自己同學仔一齊就更加有照應添....

※各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢????

這個我沒有認識..可能Candy Claudia會知道...

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-17 11:06 編輯 ]
作者: candytl    時間: 07-7-17 12:44

昨午無綫錄播,但一小段少交表演都無播出,好失望.......>>>>>好可惜呀, 唉, 可能對TVB來講, 播咗冇$$收, 不如攞黎播廣告.
各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢>>>>>詳情唔清楚, 只知係唔易入的女校.

hazelnut,

我囡囡P1唔係呂小讀, 幫唔到你. 可能你囡囡第一次見到咁正式的"考試", 而爸媽又唔係隔離, 一時害怕, 唔使擔心, 好快會習慢.

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-17 12:46 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-17 13:34

Candy,
唔該晒妳幫忙

homama,candy,claudia
其實我們小朋友放緊暑假,大家有無興趣出0黎聚下呢?傾下計交收晒所有野都好呀 看看妳們意下如何.....
作者: candytl    時間: 07-7-17 14:44

alice,

不用客氣.
出来我冇問題, 睇你哋乜時間ok.
作者: hazelnut    時間: 07-7-17 23:08

多謝你地的建議 , 已經同我個女傾過佢為咩事喊, 佢話唔知個老師講咩, 不過佢都覺得好好玩, 明天係第二堂, 希望佢唔會再喊啦.

其實佢平時係超級極度多咀架, 我都真係好唔明白點解佢去到一D新環境會適應得咁慢law
作者: Homama2004    時間: 07-7-18 09:11

我在以下日期時間可以出來聚聚:

這星期六21號下午1:30-4:30
8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以

原文章由 candytl 於 07-7-17 14:44 發表
alice,

不用客氣.
出来我冇問題, 睇你哋乜時間ok.

作者: claudiaho    時間: 07-7-18 14:12

我都可以出來!!

Alice
>>今個星期要不要上江老師堂呀

Candy
>>尋日琴姐姐叫你女彈奏, 琴姐姐讚你女真係好叻, 耍柔便柔,  要剛得剛, 好有大將之風, 真係可造之材
>>另琴姐姐話你女同我女各有強項, 我女計數計得快, 你女認琴譜同邏輯好, 最好笑就係兩個成日比賽鬥快做題目, 都不知幾開心,  真是比起1:1好好多呀! 

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 09:11 發表

8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以

作者: Homama2004    時間: 07-7-18 14:32

Candy&Claudia,
你兩個囡囡真係叻女,咁小年紀已識互相砌磋....前途無可限量.....

我成日同囡囡講,小學為了升中派位,可能同學之間就好有"保留"自己的資料,但上到中學個個都係考公開試,同學之間一定要互相扶持鼓勵才有好成績.

家姐上了第一堂預備班,叫晒救命,因為要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)+數+好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....我安慰咁都好,到開學時便有晒預備沒有那麼辛苦了.....
作者: claudiaho    時間: 07-7-18 17:29

同意呀, 所謂教學相長, 希望佢地明白這個道理!

要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)++好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....
>>直情已開學呀, 不過好似其他學校如是, 所有什麼預備班傾巢而出, 做家長的連暑假都無得休息

Homama
>>你細女o甘鍾意看fiction, 我介紹你去St. John Cathedral (聖約翰大教堂) 一個fun fair, 每年十月尾舉行, 有義賣, 灘位遊戲, 又有管弦樂同舞蹈表演, 地方不大, 但係好relax, 隔離就是香港公園, 有時間又可以去行行, 我最喜歡去執平書 (多數是英文書, fiction 特多, 合不合看就另一會事), 所有書不論種類, scenery book, travel book, recipe, etc, 一律 $15 (舊書)/$25 (新書), 到時我提你吧 !

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 14:32 發表
Candy&Claudia,
你兩個囡囡真係叻女,咁小年紀已識互相砌磋....前途無可限量.....

我成日同囡囡講,小學為了升中派位,可能同學之間就好有"保留"自己的資料,但上到中學個個都係考公開試,同學之間一定要互相扶持 ...

作者: alicetong    時間: 07-7-18 20:37

homama,candy,claudia
今日我同個仔去左書展呀...買左4/5袋拎到::" /> ::" /> 下...仔女書單上習作都買齊0拿...每年去完Hall 5..就已經唔想行...落左去Hall 1打個round就走0拿....已經由朝行到晚了....

candy,claudia
妳2個女女都各有所長...大家一齊學仲可以互動到對方..真係好
0拿?有伴仲無咁悶添.....

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-18 20:39 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-18 20:41

homama,
唔係呀麻.... 真係好谷喎...家姐真係唔駛放暑假了?

※家姐上了第一堂預備班,叫晒救命,因為要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)+數+好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....我安慰咁都好,到開學時便有晒預備沒有那麼辛苦了.....
作者: Homama2004    時間: 07-7-19 09:10

Claudia, 多謝介紹.....到時一定去.....

我以為家姐一定會很抗拒,昨晚吃飯時佢不停讚啲老師好人+風趣幽默,成堂都係笑聲不絕...咁我都無咁驚.....英文老師講的英文非常標準好似英基啲老師咁,而數學老師就同佢哋講因為佢係新來所以講的英文還有些廣東音叫佢哋原諒(真係難得 我同佢講在香港讀大學的英文都好難無廣東音,除非主修英文),英+數都係全英教學.昨晚看整套教材套都好用心做,程度不是想像中咁深,$400真係超值(真係只收冷氣費+講義的影印費),我老公話應問學校可否比妹妹上埋堂云云..........今日便要默英文生字,只有2-3個係新字,其餘小學時都學過.中文背論語幾句而己+默一段200字的文章,對一呂的學生來說應係無難度.....佢叫救命係沒有心理準備返預備班翌日就要默書,嚇得我 我們做阿媽的心臟機能一定好好的,一日一小嚇,十日一大嚇.....

我應在星期日去書展,我老公就老大不願意去迫 話去商務差不多而己.....但我家中的"書虫"當然不肯,話星期六出哈仔第7集(佢已大大隻字咁mark在月曆上),如星期日去書展一定有收獲云云,真係無佢收......

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-19 09:27 編輯 ]
作者: alicetong    時間: 07-7-19 09:24

homama,
我地要今晚聯絡左中作老師先知21號下午有無堂上..
跟著我諗要25號先得...咁Candy同Claudia妳地幾時得呀..???

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 09:11 發表

8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5