教育王國

標題: 仁立紀念小學家長區 (2) [打印本頁]

作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 13:54     標題: 仁立紀念小學家長區 (2)

各位仁紀媽媽,

無灑以前d記錄, 您地去左邊呀???????

黃巴士

[ 本文章最後由 cookie 於 07-7-4 09:58 編輯 ]
作者: cookie    時間: 07-7-3 16:07

我已經通知左有關人士幫我地recall all msg lar.
-->http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=642161&extra=page%3D1&page=107
作者: 562005    時間: 07-7-3 16:19

Hi 黃巴士、cookie

我歸到隊啦 我係入討論區逐個逐個揾架 ,希望其他美女媽媽返d報到啦。

cookie....我諗有d 好耐歷史嘅....都係delete 左佢好d囉 :loveliness:

作者: cookie    時間: 07-7-3 16:28

黃巴士,
希望您唔好介意我擅自改左您個標題.
作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 16:43

Never Mind!!!

黃巴士

原文章由 cookie 於 07-7-3 16:28 發表
黃巴士,
希望您唔好介意我擅自改左您個標題.

作者: whywhypig    時間: 07-7-3 16:56

作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 17:18

30/6星期日heart & moon, 有好多最近仁紀開會資料寫左俾我地睇, 您地有無睇到呀???? 好多架.....

黃巴士

原文章由 562005 於 07-7-3 16:19 發表
Hi 黃巴士、cookie

我歸到隊啦 我係入討論區逐個逐個揾架 ,希望其他美女媽媽返d報到啦。

cookie....我諗有d 好耐歷史嘅....都係delete 左佢好d囉 :loveliness:

作者: cookie    時間: 07-7-3 17:31

我有睇呀, 仲好詳細架, 唯有靠有關人士recal返出來啦.
咦, 點解1D班0甘勤力既, 之前要串1-12月, 今次要串CIRCLE, SQUARE, RECTANGLE......
作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 17:45

梗係唔係勤力la!!
仔仔班有d小朋友英文唔係太好, 我仔都係, 可能老師驚佢地玩到心散, 俾幾個字佢地串吓啦!!!

知唔知道幾時派成績表呀??????

**** 依家d新回覆點解唔響頭頁, 響最尾先睇到. 桌面右花加難搵, 要投訴呀******

黃巴士

原文章由 cookie 於 07-7-3 17:31 發表
我有睇呀, 仲好詳細架, 唯有靠有關人士recal返出來啦.
咦, 點解1D班0甘勤力既, 之前要串1-12月, 今次要串CIRCLE, SQUARE, RECTANGLE......

作者: wp-bn    時間: 07-7-3 20:13

各位bk, 我報到  唉! 新版好鬼煩呀
作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 22:15

MRSSLIU, HEART & MOON ..... 您地去左邊呀??? 快D歸隊啦!!!

黃巴士

原文章由 wp-bn 於 07-7-3 20:13 發表
各位bk, 我報到  唉! 新版好鬼煩呀

作者: 黃巴士    時間: 07-7-3 22:30

Lucy, ccpig .....尋人呀!!!! 快d歸隊啦!!!

我仔仔搭果架褓姆(劉叔叔)車今年無加價, 不過早左些少  上車, 您地呢????
唔知升小二會唔會唔同班主任, 其他科會唔會改老師呢????

黃巴士
作者: cookie    時間: 07-7-3 23:27

係呀, 黃巴士, 好彩劉生無加價咋. 早十幾分鐘上車, 鬼叫學校早左咩, 咪要早15分鐘出門, 囡囡咪訓少15分鐘羅
作者: 黃巴士    時間: 07-7-5 13:57

各位,

10/7唔洗返學呀!!!

黃巴士
作者: 562005    時間: 07-7-5 14:52

黃巴士,

點解唔駛返嘅

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 13:57 發表
各位,

10/7唔洗返學呀!!!

黃巴士

作者: lucy    時間: 07-7-5 15:32

歸隊啦.

以前首頁已經可以點選入黎, 依家要左穿右插先入到黎.
作者: 黃巴士    時間: 07-7-5 15:48

小六放榜, p1-5唔洗返.

黃巴士

原文章由 562005 於 07-7-5 14:52 發表
黃巴士,

點解唔駛返嘅

作者: 黃巴士    時間: 07-7-5 15:52

我set左響我的最愛, 唔洗每次左搵右搵咁麻煩.

有無人知幾時派成績表呀??????

黃巴士

原文章由 lucy 於 07-7-5 15:32 發表
歸隊啦.

以前首頁已經可以點選入黎, 依家要左穿右插先入到黎.

作者: sandy816    時間: 07-7-5 17:43

請問有冇媽媽可以PM劉叔叔電話比我?
thx~~
作者: 黃巴士    時間: 07-7-5 17:58

Please check your PM.

黃巴士

原文章由 sandy816 於 07-7-5 17:43 發表
請問有冇媽媽可以PM劉叔叔電話比我?
thx~~

作者: 黃巴士    時間: 07-7-5 18:06

今日小朋友無上堂, 響學校打棒球, 佢話好好玩呀.....
最近有d唔係好習慣無功課嘅日子.........:-|

黃巴士
作者: sandy816    時間: 07-7-5 18:07

唔該哂.打左電話去.不過佢話唔做石蔭依邊.比左第二間公司電話我.果間7:30先上車.比新校車晏半個鐘..同依家比都晏左20分鐘.真開心..
原文章由 黃巴士 於 07-7-5 17:58 發表

黃巴士

作者: sandy816    時間: 07-7-5 18:12

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 18:06 發表
今日小朋友無上堂, 響學校打棒球, 佢話好好玩呀.....
最近有d唔係好習慣無功課嘅日子.........:-|

黃巴士
早知唔同學校訂書..原先想派左新書日日比d生字佢寫下.今日四科主科淨係派得英文書.其他要開左學先有得派
作者: csy_ma    時間: 07-7-6 11:54

入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇癮 曲奇,可唔可以睇吓救唔救得番?  )
我想問吓其他媽咪:擒日打捧球,有冇話會選校隊?我個囡講野唔係幾令人明白,我地都未搞明究竟佢係打真捧球,定抑或捧球遊戲,且學校又好似冇女捧球隊噃,都唔知點解佢話後來會記低佢個名?
新版bk真係仲未用得好習慣,但係我好鍾意多咗好多超q公仔,個口唇印尤其過癮
作者: sandy816    時間: 07-7-6 12:11

我仔琴日返黎同我講.話佢冇揀棒球黎玩.揀左去跑步..佢話佢跑得快.老師都抄低左佢咩班同埋個學號.跟住就聽唔明佢講咩喇
原文章由 csy_ma 於 07-7-6 11:54 發表
入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇 ...

作者: 562005    時間: 07-7-6 14:13

無功課嘅日子.....連自己都懶埋.....
作者: 黃巴士    時間: 07-7-6 15:29

我仔都話玩棒球時, 有高年班同學mark左佢學號同班別, 但係無話恩選喎!! 唔知mark黎做麥呢???
講開尋日, 仔仔玩完棒球成身汗, 加唔抺汗, 即上課室吹冷氣, 仲話好涼快添. 夜晚就發燒la!!! 真係激死!!!

您地暑假有麥活動俾小朋友呀???
我仔最近雖然早放學, 加無功課做, 成日叫悶, 暑假班右未開始, 有時唸如果無功課, 可以唔洗放早, 油得佢響學校玩, 唔洗煩... (係米好自私呢, 由學校做褓姆) 哈哈哈!!!

黃巴士

入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-6 15:56

我朋友囡囡最近int仁紀衰左,(好在最近荃官收左, 佢足足擔心左成個月, 可能唔止添.. )
朋友個囡成績好好架, 不過就坐唔定, 紮紮跳, 朋友話唔知係米家長有返工, 抑或係小朋友無時停而仁紀唔收呢????傳統學校俾米好注重守禮呢???
其實我都唔知...

其實依家就算做文職嘅媽媽都要開O.T, 唔係1個半個鐘OT咁簡單喎.
我有D朋友不知幾辛苦要OT到8:00.9:30....., 7:00收工都叫早, 返工就發揮灑小宇宙咁, 真係做到佢喊架!!! 係真喊架!!!
右要返工, 右要照顧頭家.... 佢成日話"女人唔易做架".

好啦!!! 為我地不辭勞苦嘅媽咪鼓掌, 小朋友千奇唔好激我地嘅好媽咪呀!!!! 哈哈哈!!!!:

黃巴士
作者: csy_ma    時間: 07-7-6 19:41

原文章由 黃巴士 於 07-7-6 15:29 發表
我仔都話玩棒球時, 有高年班同學mark左佢學號同班別, 但係無話恩選喎!! 唔知mark黎做麥呢???
講開尋日, 仔仔玩完棒球成身汗, 加唔抺汗, 即上課室吹冷氣, 仲話好涼快添. 夜晚就發燒la!!! 真係激死!!!:cha ...

細路仔發吓燒,會快高長大,祝佢好番後高咗成吋
係囉,我囡都話係記低左學號同班別,不過聽講捧球精靈班開左好耐,都唔係好知為乜?

其實冇乜功課,最好叫佢地睇多d書.近排,阿囡睇佢好鍾意睇果套公仔書(唔知點解,佢睇書某段時間只會睇某一兩本),我都俾佢睇夜d,至多放學返黎瞓番夠.
另外,佢爸爸而家又同佢玩交換日記,返番幼稚園咁,畫幅圖,寫少少字,爸一頁、囡一頁,都幾好玩嫁
仲有,可以趁得閒叫囝囡畫張謝師咭俾老師,我囡上星期頭畫左3張,之後一路玩第d野,都未油色.
我聽其他同學仔話,近排佢地玩砌字咭,用部首砌中文字,玩得好開心 ,我都要去書局搵吓仲有冇得賣先...
作者: csy_ma    時間: 07-7-6 19:57

原文章由 黃巴士 於 07-7-6 15:56 發表
我朋友囡囡最近int仁紀衰左,(好在最近荃官收左, 佢足足擔心左成個月, 可能唔止添.. )
朋友個囡成績好好架, 不過就坐唔定, 紮紮跳, 朋友話唔知係米家長有返工, 抑或係小朋友無時停而仁紀唔收呢????傳統學校俾米 ...

黃巴士:

唔好俾我之前講既野誤導 ,妳問E班第三輪面試入去既,有邊個唔係兩位家長都有返工既?我識果D,就全部都係.露西、ccpig、562005都攞明係女強人喇
總覺得面試既野講運同狀態,仁紀唔收,可能係佢同間學校緣薄.荃官都係家長將門敲爛既熱門學校,都相當唔錯 (係邊間?麗城定係海壩街?聽囡囡同學仔講,麗城果間由校長親自面試,校長都相當唔錯)

雙職媽咪確實唔易做,當然要拍爛手掌

另:近排放學都見到學校開了籃球場度側門,無論有冇落雨,大人細路都唔駛剩係迫係一條3個人過都嫌窄既通道上(我都幾懷疑呢個設計合唔合防火條例?大概車道大門先算做正式的校門吧?),方便好多.校方真係算做從善如流
作者: 01    時間: 07-7-6 20:03

黃巴士:

你好! 我是小一新生的家長, 請問是不是除了學校指定的校車, 可以選擇保母車, 請你可以PM資料我嗎? THANK YOU

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 17:58 發表

黃巴士

作者: 黃巴士    時間: 07-7-7 09:46

csy_ma,

佢係海壩街果間, 佢話原來2間荃官10年前已改左活動教學, 朋友仲話2年前仁紀都係活動教學, 但及后校方覺得好似傳統教學適合多d, 所以改返, 其實小學黎講, 活動同傳統有麥唔同呢????  傳統就好似依家咁la, 活動係點教嘅呢?????
有d人話麗成果間荃官成績好d, 您覺得呢?????

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-6 19:57 發表

黃巴士:

唔好俾我之前講既野誤導 ,妳問E班第三輪面試入去既,有邊個唔係兩位家長都有返工既?我識果D,就全部都係.露西、ccpig、562005都攞明係女強人喇
總覺得面試既野講運同狀態, ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-7 09:52

01,

您可以搵褓姆車, 查pm啦!! 我e左俾您, 不過只有1個, 另外一間您可以問下校務處.

黃巴士

原文章由 01 於 07-7-6 20:03 發表
黃巴士:

你好! 我是小一新生的家長, 請問是不是除了學校指定的校車, 可以選擇保母車, 請你可以PM資料我嗎? THANK YOU

作者: 黃巴士    時間: 07-7-7 10:07

csy-ma,

以前個名係米H & M 呀???

黃巴士

入黎報到先

作者: csy_ma    時間: 07-7-7 22:34

原文章由 黃巴士 於 07-7-7 09:46 發表
csy_ma,

佢係海壩街果間, 佢話原來2間荃官10年前已改左活動教學, 朋友仲話2年前仁紀都係活動教學, 但及后校方覺得好似傳統教學適合多d, 所以改返, 其實小學黎講, 活動同傳統有麥唔同呢????  傳統就好似依家咁 ...

黃巴士:

係咩?佢地10年前已做活動教學?聽番佢地d家長形容,又好似唔多似 邊有行活動教學既,咁多功課同默書?(比仁紀仲多)

其實要響成40人一班裡面行活動教學,都有幾高難度,浸聯算做行得好前,但聽講每班都定死咗收至多約34人左右(唔係好記得個數),原來仁紀以前都行過?真係唔知喎

好耐之前聽做老師既朋友講,活動教學要老師做多好多野,但係出黎結果卻未必明顯.好似浸聯咁,頭兩年都好似只有評估,又唔會排名次,真係唔係好似仁紀既傳統

其實而家好多幼稚園都係行活動教學,可能升到小學,家長同學校既危機感都大左,好難俾小朋友太過開心地學習

老實講,好似家陣咁輕鬆既試後期間,都會有家長俾小朋友做補充練習啦,假如全年都係咁,大概好多家長都會抗議 要改變家長功課愈多成績愈好既諗法,我諗比教有學障傾向既小朋友仲難(多謝E班全體學生作良好示範 ,希望P2時因您們小朋友平均勢咁勁,而帶歇我地減功課量啦
作者: csy_ma    時間: 07-7-7 22:40

原文章由 黃巴士 於 07-7-7 10:07 發表
csy-ma,

黃巴士

妳話 呢?
作者: cookie    時間: 07-7-8 01:48

因為新網名係唔可以有代號--> [&], 轉新版後佢個login name唔可以運作, 連帶所有以舊網名出既內容都未能post出來
原文章由 黃巴士 於 07-7-7 10:07 發表
csy-ma,

黃巴士

作者: csy_ma    時間: 07-7-8 03:39

今天好無聊咁去好多其他欄睇,以下回應,亦想同其他仁紀媽咪分享:

日本有個小學老師發明左個「百子格計算」方法:
就是把直10行橫10行的練字簿,當成簡單的運算簿,
最上和最左的一行分別寫上個位數字(第一格可寫+號),
請小朋友運算縱向和橫向的數字,把所有空格填滿.
亦即是,小朋友需運算81題簡單加法(之後可改作減法和乘法).

最緊要既係:每張運算紙列明計日期,同埋要計時,並鼓勵小朋友打倒昨日的自己(當然,贏左先有獎).

以下引用的,出自這位老師的文字(陰山英男著、馬宋芝譯,《如何在家中提升子女的學習能力》,正文社04年版,$50):

每個孩子的情況都不同,有些最初要花上十分鐘來完成一張練習,但經過兩個星期的反覆計算,時間可以縮短接近一半.

競爭對手不是別人,是昨天的自己.如果今天比昨天做得更快、更有效率的話,信心便會隨之而來.

學習如何運用驚人的集中力,也是百子格計算的成績...教授的研究報告指出:集中進行簡單的運算練習,可以令腦筋靈活.

對於低年級的孩子,可因應孩子的能力,選擇由25格或64格開始..最重要的還是持之以恆,相同的題目也要反覆進行兩個星期.持續一個月後,孩子便會產生變化的了,例如平日無法安坐的,也變得可以靜下來讀書.

百子格計算的另一個好處,便是可藉此發現孩子於運算時,哪兒的基礎能力不足...反覆計算,到了完全沒有錯誤時,記得稱讚孩子一聲”做得好!”

另外,由於小二開始要學乘數,升小二小朋友宜利用暑假背乘數表.坊間的”九因歌”(冇折時售票處180),有CD、VCD同九因歌既大富翁遊戲,好值得推薦 (有朋友買左,本來只係打算copy隻唱九因歌歌仔既CD同VCD俾我,但佢發現大富翁遊戲令小朋友好有興趣玩同計數,最後都當禮物送左俾我,仲好好心機咁將D紙牌過晒膠添
作者: csy_ma    時間: 07-7-8 04:01

原文章由 cookie 於 07-7-8 01:48 發表
因為新網名係唔可以有代號--> [&], 轉新版後佢個login name唔可以運作, 連帶所有以舊網名出既內容都未能post出來

原來係咁...
唔該晒
作者: wp-bn    時間: 07-7-8 12:52

H&M, 呀要改叫csy_ma

多謝你幫我買嗰本書, 我囝囝是7號仔, 形容他的性格得十分對  我跟我的同事們分享過, 佢哋也想買, 你重可否幫我訂呀

還有我想買那隻英文課本的CD, 請間我可以到那裏找得到和隻CD嗰名是否跟課本相同  我都想買你推薦的九因歌vcd和大富翁, 是否都可到書局"大眾"可以買到 我囝囝在幼稚園時,已試念到5x10=50, 但這年間已沒有興趣和賴, 已經不董抽出來試做了, 所以我成日話佢龜兔賽跑 希望借這套遊戲來提起他的興趣!
作者: wp-bn    時間: 07-7-8 12:56

Mrssslu,  你在那裏呀 快上來報到啦, 我好掛住你呀
作者: Mother_Boy    時間: 07-7-8 16:17

阿仔話星期一(9/7)派成績表, 佢自己話都有D緊張添. 佢係讀1B班, 唔知其他班係唔係.

阿仔話近一兩個星期返學都係睇下碟喎, 係hello kitty呀....乜學校都播呢D碟比學生睇既

上一兩個星期冇功課, 自己都懶散左 , 有時仲唔返阿婆家睇佢, 因為冇功課要睇嘛, 又諗住唔想咁快比習作佢做, 等佢輕鬆下先. 真係自己都開始放暑假呀......(但2個月後又要同佢一齊搏殺啦)

我都搵左好耐先搵番呢個討論區咋....好彩都搵到. :loveliness:

原文章由 黃巴士 於 07-7-3 17:45 發表
梗係唔係勤力la!!
仔仔班有d小朋友英文唔係太好, 我仔都係, 可能老師驚佢地玩到心散, 俾幾個字佢地串吓啦!!!

知唔知道幾時派成績表呀??????

**** 依家d新回覆點解唔響頭頁, 響最尾先睇到. 桌面右 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-8 17:24

MOTHER_BOY

星期一派呀???? 唔知仔仔個班係唔係呢??? 好緊張呀!!!
仔仔仲話響學校有MR BEAN睇, 好攪笑架!!!

黃巴士

原文章由 Mother_Boy 於 07-7-8 16:17 發表
阿仔話星期一(9/7)派成績表, 佢自己話都有D緊張添. 佢係讀1B班, 唔知其他班係唔係.

阿仔話近一兩個星期返學都係睇下碟喎, 係hello kitty呀....乜學校都播呢D碟比學生睇既

上一兩個星期冇功課, 自己都 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 11:23

csy-ma,

我都覺得奇怪"荃官"改了是活動教學, 等我朋友囡入左學再問下先.
不過朋友話仁紀以前係活動教學係校長話個喎. 唔通佢收錯料....

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-7 22:34 發表

黃巴士:

係咩?佢地10年前已做活動教學?聽番佢地d家長形容,又好似唔多似 邊有行活動教學既,咁多功課同默書?(比仁紀仲多)

其實要響成40人一班裡面行活動教學,都有幾高難度,浸聯算 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 11:40

無功課做, 我地做媽咪嘅當係放大假, 跟住就放暑假啦.....

今年天氣特別熱, 同小朋友享受吓陽光與海灘. 我仔細個果時多數去游泳池游水, 但大左爸爸就同朋友同佢去海灘, 等佢玩吓沙, 佢不知幾開心, 費時佢成日懶係大少爺咁怕污漕.  不過去海灘真係要撰吓, 過海個D灘水質好D架.

今個禮拜學校旅行可能會好曬, 靚媽米記得搽防曬呀.........

黃巴士

原文章由 Mother_Boy 於 07-7-8 16:17 發表

上一兩個星期冇功課, 自己都 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 13:52

派左成績表啦!!!

我想問吓常識實踐係點計分架??? 我仔好攪笑, 唔洗讀果d好似電腦, 倫宗... 有全級第1 (我唸全級有好多個第1)
其餘要讀果d就麻麻地啦!!!!! 最差就係普通話. 唉!!!!
不過整體都有進步.

您地果邊情況點呀????

黃巴士
作者: kswiss    時間: 07-7-9 14:21

作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 14:39

kswiss,

有獎金, 獎項-  點先有架???? 幾得意喎!!!

我仔班平時有印仔chop, 如果chop夠數量就有禮物. 好似係d老師
自掏腰包獎勵小朋友嘅. 老師真係好肋.

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 14:21 發表
Hello Everybody,

我地班都派咗啦!

仲有公報獎項,奇怪既係,有獎金收.

作者: kswiss    時間: 07-7-9 14:55

作者: wp-bn    時間: 07-7-9 16:52

成積表已派, 又要花錢買獎品了:loveliness: 但我囝囝在學校乜獎都冇份, 明天不用回校, 休息一天
作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 17:05

KWISS,

我猜係米1E, 1B成績會好D(我猜咋!!如果唔係, 知唔知道係邊班??)
我覺得亞仔果班成績有D好好, 有D好差,考尾幾名都係佢果班. 整體班成績好似唔係太標青.

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 14:55 發表
今次既成績都係一兩班一面倒.

作者: kswiss    時間: 07-7-9 17:29

作者: kswiss    時間: 07-7-9 17:32

作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 17:40

KWISS,

我唸5年后到我仔派中學時, 我都會好緊張.
為仁紀同學仔加油

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 17:32 發表
明天小六派位,都有小小關我地事架!
希望派得好啦!
又希望佢地既師兄師姐成績好,連帶影響下大家既士氣同埋派位
banding既人數.

作者: myhome    時間: 07-7-9 20:56

Hello,各位!
我個仔今年讀仁紀小一. 我問過校車公司,佢話唔經我屋企,所以我問劉生佢話另一架車經(註冊時喺門口派嘅單張),我想問你哋啲小朋友有冇搭佢架車架?ok嘛?俾啲意見.
Thanks!
作者: csy_ma    時間: 07-7-9 21:29

原文章由 wp-bn 於 07-7-8 12:52 發表
H&M, 呀要改叫csy_ma

多謝你幫我買嗰本書, 我囝囝是7號仔, 形容他的性格得十分對  我跟我的同事們分享過, 佢哋也想買, 你重可否幫我訂呀

還有我想買那隻英文課本的CD, 請間 ...

wp-bn:
妳囝囝係7號?恭喜晒 7號仔多才多藝,而且好得人信任,老婆仲唔靚唔娶,我以前做既兩間文化機構既話事人睇落都係7號仔,好有貴人命添:) .

妳仲想要多幾本呀?我盡快問吓朋友,睇吓有冇...(或者俾住我手上有果兩本妳先)

英文課本的CD(單聽),上周我在荃灣三聯買到,$229(果時冇折),不過對比起可看可聽同可玩既CD-ROM,其實真係唔係好抵 ,妳等得既話,可考慮開學買學校集體訂購既CD-ROM好過.可惜我屋企部腦個CDR壞咗,copy唔到,又臨近暑假,交收麻煩...

至於九因歌套裝,我係三聯中華都見過,$180,我諗妳假如係書展買可能會有折.
作者: csy_ma    時間: 07-7-9 21:40

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 11:23 發表
csy-ma,

我都覺得奇怪"荃官"改了是活動教學, 等我朋友囡入左學再問下先.
不過朋友話仁紀以前係活動教學係校長話個喎. 唔通佢收錯料....

黃巴士

黃巴士:

我見BK有個題目講海壩街荃官,可請妳朋友有空去睇吓.

妳朋友話仁紀幾時行活動教學?等有機會問吓先...
作者: csy_ma    時間: 07-7-9 22:09

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 11:40 發表
無功課做, 我地做媽咪嘅當係放大假, 跟住就放暑假啦.....

今年天氣特別熱, 同小朋友享受吓陽光與海灘. 我仔細個果時多數去游泳池游水, 但大左爸爸就同朋友同佢去海灘, 等佢玩吓沙, 佢不知 ...

去沙灘游水係好好玩 ,但要睇到實--我細個大概都係六七歲時,就因行開去淺水搵同緊大人玩既哥哥,一個浪冚埋黎,就跌低咗,仲被海浪捲出去 ,好彩個灘淺(好似係龜背灣,好耐冇去,唔知變成點?),我好快企番起身,即刻衝返去搵大人,但自此對充滿變數既海灘就有D陰影
作者: csy_ma    時間: 07-7-9 22:15

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 14:39 發表
kswiss,

有獎金, 獎項-  點先有架???? 幾得意喎!!!

我仔班平時有印仔chop, 如果chop夠數量就有禮物. 好似係d老師
自掏腰包獎勵小朋友嘅. 老師真係好肋.

黃巴士

獎金應該響星期六先會頒??係家教會出既錢,俾中英數三科全級第一,每項$100元.

至於獎品,都係家教會俾,係畢業生家長張太既朋友送出既文具,好似每班有3份,即頭3名.

kswiss,恭喜晒妳既小朋友
作者: csy_ma    時間: 07-7-9 22:25

我地班都派咗啦!

kswiss:
歡迎您 您一出現就咁熟絡,反應又快,好似以前成日上黎,而家失左蹤但我地都好掛住既熟人 ,而果位熟人既小朋友成績亦都很標青,您究竟係唔係果位熟人呀
作者: wp-bn    時間: 07-7-9 23:02

csy_ma,

好呀! 如果你可以讓出來, 因我答應了幫個同事買, 如方便的話, 我可以要兩本, 另一本我想送比人, 如唔夠我都可以先要一本的

7號仔係冒險家/火麒麟形, 經常三分鐘熱度, 太心散和常常給自巳找籍口(同老師評語一樣), 你話死未, 好難教ka佢

我囝囝今日好開心咁拆禮物, 一份係家教會送的文具, 另一份係老師送的, 眞係好多謝家教會, 也多謝老師們
作者: 黃巴士    時間: 07-7-9 23:19

咁右係, 響海灘真係要睇實d小朋友, 我通常都係2對1, 即係2個大人睇住1個小朋友.
如果唔放心, 可以俾佢地玩吓執貝殼, 堆吓沙, 倒吓海水, 一樣好好玩架.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-9 22:09 發表

去沙灘游水係好好玩 ,但要睇到實--我細個大概都係六七歲時,就因行開去淺水搵同緊大人玩既哥哥,一個浪冚埋黎,就跌低咗,仲被海浪捲出去 ,好彩個灘淺(好似係龜背灣,好耐冇去,唔知變 ...

作者: Mother_Boy    時間: 07-7-9 23:40

阿仔都派左成績表啦。佢話原班升2B喎, 但班主任李老師早前已經叫佢地2年班要開始讀書 (應該係叫班小朋友要認真咁讀, 乜之前唔駛讀咩 ) 因為3年班要開始分班。

我地班都派咗啦!

作者: csy_ma    時間: 07-7-9 23:43

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 23:19 發表
咁右係, 響海灘真係要睇實d小朋友, 我通常都係2對1, 即係2個大人睇住1個小朋友.
如果唔放心, 可以俾佢地玩吓執貝殼, 堆吓沙, 倒吓海水, 一樣好好玩架.

黃巴士

黃巴士:

如果只玩水唔游水,咁妳得閒都可以搵吓我地玩,因為我住既屋苑隔鄰係海水污染左冇救生員既海灘.

妳個囝好似同我個囡係同一班?不過我猜唔出其實妳係邊位 如果同學仔都有玩過既,咁得閒一齊玩可能更開心
作者: lucy    時間: 07-7-10 00:09

wp-bn

你囝囝好叻, 考到班裡頭3名

kswiss

你個小朋友都好叻, 有份拎獎金

[ 本文章最後由 lucy 於 07-7-10 00:12 編輯 ]
作者: lucy    時間: 07-7-10 00:18

唔係好慣你個新代號csy_ma, 都係以前heart & moon 親切得多.:loveliness:

你講果個熟人係邊位?  俾d貼士我估下啦. :idea: :idea:

原文章由 csy_ma 於 07-7-9 22:25 發表

kswiss:
歡迎您 您一出現就咁熟絡,反應又快,好似以前成日上黎,而家失左蹤但我地都好掛住既熟人 ,而果位熟人既小朋友成績亦都很標青,您究竟係唔係果位熟人呀

作者: 黃巴士    時間: 07-7-10 01:04

秘書小姐,

唔洗咁講野嘅, 您嘅唔好經驗唔好抹煞曬人地講嘅野. 我仔上次係搭船接駁去海灘游水嘅.  唔arm聽米算囉!!!!

您遲早都會估到嘅.
我問過我果仔佢同您囡囡唔係太熟, 所以少接觸傘.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-9 23:43 發表

黃巴士:

如果只玩水唔游水,咁妳得閒都可以搵吓我地玩,因為我住既屋苑隔鄰係海水污染左冇救生員既海灘.

妳個囝好似同我個囡係同一班?不過我猜唔出其實妳係邊位 如果同學仔都有玩過既,咁 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-10 01:12

我唸無家長鍾意小朋友去有污染嘅沙灘玩嘅.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-9 23:43 發表

黃巴士:

妳個囝好似同我個囡係同一班?不過我猜唔出其實妳係邊位 如果同學仔都有玩過既,咁 ...

作者: 黃巴士    時間: 07-7-10 09:51

01,

Sorry to typing mistake before.  Please check pm again.

Thanks!!

Yellow Bus

原文章由 01 於 07-7-6 20:03 發表
黃巴士:

作者: csy_ma    時間: 07-7-10 10:25

原文章由 黃巴士 於 07-7-10 01:04 發表
秘書小姐,

唔洗咁講野嘅, 您嘅唔好經驗唔好抹煞曬人地講嘅野. 我仔上次係搭船接駁去海灘游水嘅.  唔arm聽米算囉!!!!

您遲早都會估到嘅.
我問過我果仔佢同您囡囡唔係太熟 ...

黃巴士:

唔好咁嬲喇 我諗係我既表達能力出咗問題
去乾淨既海灘當然十分happy,但唔係響港島,就係西貢,雖然我地都好想去,但路途遙遠,可能因為我地冇車,所以一年真係去唔到幾次
不過屋企隔離比較近便,雖然唔能夠真正游出去,但d沙都ok,所以我地成日逗朋友仔去.好多小朋友入到黎都玩得ok開心
我猜你地可能住學校附近,落大窩口便有直車入黎,所以想請你地暑假得閒入黎玩吓,順便認識認識,如此而矣 絕對唔係話有意干涉你地既家庭活動咁嚴重
澄清一下:被沙灘污染而取消救生員既沙灘,唔好諗一定會係一灘垃圾,要睇風向同水流.好多晨運客日日搭車去游既麗都灣,都係咁既命運,但係一樣有好多公公婆婆每朝去,不過以前游游吓有條魚越過人身邊玩吓跳水既情況,就冇左勒...
我因為自己個囡太鍾意熱鬧,成日交淺言深咁逗人黎玩,都唔記得左應有既禮貌,表達又好唔清楚,係唔啱
再次致歉
作者: 黃巴士    時間: 07-7-10 10:45

csy-ma,

SORRY!!

可能我敏感左D, 因為以前響公司受左一D唔好嘅辦公室政治經歷所致.
其實我真係好欣賞您好有能耐咁為我地家長表達意見同sharing.

我唸您好快估到我小朋友係邊個.

Anyway, Sorry!!! 唔好介意!!!

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-10 10:25 發表

黃巴士:

唔好咁嬲喇 我諗係我既表達能力出咗問題
去乾淨既海灘當然十分happy,但唔係響港島,就係西貢,雖然我地都好想去,但路途遙遠,可能因為我地冇車,所 ...

作者: csy_ma    時間: 07-7-10 12:14

原文章由 黃巴士 於 07-7-10 10:45 發表
csy-ma,

SORRY!!

可能我敏感左D, 因為以前響公司受左一D唔好嘅辦公室政治經歷所致.
其實我真係好欣賞您好有能耐咁為我地家長表達意見同sharing.

我唸您好快估到我小朋友係邊個.

Anyway, S ...

黃巴士:

唔好咁講,都係我講野一舊舊,跳得太快所致
我以前係唔係都有機會同妳傾偈,我地有次放英文補習,響荃灣坐響條街時,仲撞過妳添,妳係唔係果個同學仔媽咪?
作者: 黃巴士    時間: 07-7-10 13:00

我比較少出席學校活動, 應該無同您面對面傾過計喎, 相信日后總有機會嘅.
不過係荃灣撞到我同仔仔都唔出奇, 因為我地經常響荃灣.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-10 12:14 發表

黃巴士:

唔好咁講,都係我講野一舊舊,跳得太快所致
我以前係唔係都有機會同妳傾偈,我地有次放英文補習,響荃灣坐響條街時,仲撞過妳添,妳係唔係果個同學仔媽咪?

作者: TungMuiMa    時間: 07-7-10 14:48     標題: 有沒有人知道今年小六升中仁紀派位如何 ﹖

有沒有人知道今年小六升中仁紀派位如何 ﹖

請報料。有勞 ﹗
作者: 562005    時間: 07-7-10 15:17

csy-ma (h&m) 好開心又係度見到你啦:loveliness:

你講叩門入仁紀,我都相信緣份 我仔對答嗰part相信無問題,唯獨係到家長嗰part ~~即係我答嘅野就九唔搭八差到無譜 一路行出門口,一路自怨自唉:( 同仔同老公say 晒sorry .....但個天可憐我....所以

另外,我絶對唔係女強人....如果可以,我都想做全職媽媽,可以跟貼d仔女,依家睇見你地寫嘅野,真係令我好慚愧呀

原文章由 csy_ma 於 07-7-6 19:57 發表

黃巴士:

總覺得面試既野講運同狀態, ...

作者: wp-bn    時間: 07-7-10 15:51

lucy, 你点知ka  隻懶鬼好彩姐

原文章由 lucy 於 07-7-10 00:09 發表
wp-bn

你囝囝好叻, 考到班裡頭3名

kswiss

你個小朋友都好叻, 有份拎獎金

作者: csy_ma    時間: 07-7-10 21:13

原文章由 黃巴士 於 07-7-10 13:00 發表
我比較少出席學校活動, 應該無同您面對面傾過計喎, 相信日后總有機會嘅.
不過係荃灣撞到我同仔仔都唔出奇, 因為我地經常響荃灣.

黃巴士

黃巴士:
係,日後總會有機會既 睇黎,係我估錯左妳囝囝既身份,如果冇面對面傾過偈,..請問妳囝囝係唔係有時會戴眼鏡架?
作者: csy_ma    時間: 07-7-10 21:25

原文章由 562005 於 07-7-10 15:17 發表
csy-ma (h&m) 好開心又係度見到你啦:loveliness:

你講叩門入仁紀,我都相信緣份 我仔對答嗰part相信無問題,唯獨係到家長嗰part ~~即係我答嘅野就九唔搭八差到無譜 一路 ...

我記得以前都有講過...唔知妳舊年見,係見主任定校長?今年我經過,好似見校長好多時響度in人
我而家無所事事,係因為搵唔到一份可以早d收工既工,老公又返夜晚,兼吃過外傭既虧,有陰影,焗住要自己黎 但係我囡就唔稀罕,反而想我將佢托俾隔鄰屋小朋友既菲傭湊
做全職媽媽,好多時激氣到想再搵返野做好過 我見你地眾位媽咪,教d仔女都咁叻 又識得自律,真係又慚愧又羡慕:loveliness:
作者: csy_ma    時間: 07-7-10 21:31

ccpig:
妳係邊呀?我有事要搵妳,但係又冇左妳電話(因為冇得入去以前個pm度睇野)...
快d出現啦 仲爭妳未歸位咋
作者: 黃巴士    時間: 07-7-11 10:11

囝囝無戴眼鏡架!!!

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-10 21:13 發表

黃巴士:
係,日後總會有機會既 睇黎,係我估錯左妳囝囝既身份,如果冇面對面傾過偈,..請問妳囝囝係唔係有時會戴眼鏡架?

作者: kswiss    時間: 07-7-11 11:24

作者: kswiss    時間: 07-7-11 11:28

作者: lucy    時間: 07-7-11 13:59

各位,

知唔知星期(五)既畢業禮, 係咪應該全部穿著校服, 而非跟時間表穿運動服.  及應該唔洗帶書啦, 有無人知呢?   唔該!!

原來星期六都有好多同學要返學表演及領獎wor.
作者: Mrssslui    時間: 07-7-11 14:08

其實有咩項目表演同埋有哪些獎項呢?
作者: lucy    時間: 07-7-11 16:28

Mrssslui,

你終於現身啦.

好多有份參與課外活動既同學仔, 如小演員, 芭蕾舞, 中國舞, 拉丁舞, 樂器班等等都有份回校表演. 另外有校內, 外獲獎既同學仔等.

亞女話今日綵排, 第45項獎係仁紀取得葵青區運動總冠軍.

原文章由 Mrssslui 於 07-7-11 14:08 發表
其實有咩項目表演同埋有哪些獎項呢?

作者: ccpig    時間: 07-7-11 17:27

原文章由 lucy 於 07-7-11 16:28 發表
Mrssslui,

你終於現身啦.

好多有份參與課外活動既同學仔, 如小演員, 芭蕾舞, 中國舞, 拉丁舞, 樂器班等等都有份回校表演. 另外有校內, 外獲獎既同學仔等.

亞女話今日綵排, 第45項獎係仁紀取得葵青區運 ...

Hi, 各位,
我終於識返嚟啦, 在此謝謝 cookie 妹帶番我呢隻迷途肥羊返嚟咋!!

今個星期六呀囡都會返學校, 但當然唔係攞獎啦!!

你地會返嗎??

Lucy,
你個囡好似得大獎喎, 恭喜哂
作者: 黃巴士    時間: 07-7-12 13:47

我都想知聽日著麥呀!!!
打去學校問加話無規定, 校服/體育衫都可, 書包就話應該唔洗上堂應該唔洗帶.
仔仔加講到唔清唔楚, 話老師話著體育衫, 話好似只係女同學.
有無人知其實係著麥呢???

黃巴士

原文章由 lucy 於 07-7-11 13:59 發表
各位,

知唔知星期(五)既畢業禮, 係咪應該全部穿著校服, 而非跟時間表穿運動服.  及應該唔洗帶書啦, 有無人知呢?   唔該!!

原來星期六都有好多同學要返學表演及領獎wor.

作者: whywhypig    時間: 07-7-12 16:58

黃巴士,

不用擔心, 我問過老師話可以穿體育衫, 因為他們會在禮堂坐地, 所以穿體育衫會比較方便.  男仔穿校服亦可.
作者: 黃巴士    時間: 07-7-12 17:07

Thank You!!!

黃巴士

原文章由 whywhypig 於 07-7-12 16:58 發表
黃巴士,

不用擔心, 我問過老師話可以穿體育衫, 因為他們會在禮堂坐地, 所以穿體育衫會比較方便.  男仔穿校服亦可.

作者: cookie    時間: 07-7-12 18:02

頭先打左去學校問老師, 聽日最好著番校服唔係運動服.
0甘即係著咩好呢, 如果要坐地下, 好似著體育衫好0的, 因為星期六又要著校裙.

[ 本文章最後由 cookie 於 07-7-12 18:05 編輯 ]
作者: cookie    時間: 07-7-12 18:07

我又問多左一次, 學校話都可以著體育衫既
作者: rainrain556    時間: 07-7-13 14:28

請問各位可否幫忙話我知1D班中,英,數三科龍虎榜有邊幾位同學仔呀 我囝囝唔見左張紙
作者: csy_ma    時間: 07-7-13 23:06

原文章由 kswiss 於 07-7-11 11:24 發表
有冇收到料今年派位成績呀?

聽高年級家長話,今年派位結果都尚算滿意

朱主任話,今年有40多個學生入了林護,但好多成績Top既學生都冇揀要入呢間--可能揀得仁紀既,都唔想俾小朋友承受太大壓力,亦未必想揀間對分數咁勢利既學校?

進一步情況,不如妳地係親子旅行上八番俾我知?(校長下旨,PTA內既老師全部出席,妳地問黃副校咪知囉)
作者: csy_ma    時間: 07-7-13 23:10

原文章由 kswiss 於 07-7-11 11:28 發表
我仲未好熟呢個新版,可唔可以教下我:

1. 點樣入到嚟呀?我而家要係討論區慢慢scroll 落去.
2. 點樣將最 update 既發表放於最前呢?
3. 你地既大頭相係點放架?

曲奇:

可唔可以公開講一次?有好多旁觀既家長話搵唔到,問到我口啞
作者: csy_ma    時間: 07-7-13 23:15

原文章由 rainrain556 於 07-7-13 14:28 發表
請問各位可否幫忙話我知1D班中,英,數三科龍虎榜有邊幾位同學仔呀 我囝囝唔見左張紙

中:李晉傑、陳智朗、林可晴、李子望
英:李晉傑、陳智朗、葉灝霆、何鈺敏
數:李晉傑、劉祖熙、陳秀欣、彭映嵐、曾涽顥、陳頌雯
班學業獎:陳智朗
作者: kswiss    時間: 07-7-14 00:43

作者: wp-bn    時間: 07-7-14 10:06

csy_ma,
好嘢你都去旅行  記得到時同我say hi呀, 不過我都會要符太供出你係邊個  
有啲嘢我覺得奇怪, 拿我只係覺得奇怪而唔係要追究呀下  我囝囝班裏有位同學考第10多少少, 但佢上曬中英數的龍虎榜, 而我囝囝點解只上到英文料, 唔知點計分入龍虎榜  個哀仔話有啲唔開心, 我就話佢唔溫書都預咗係咁ka啦, 我冇比反應佢:tongue:
作者: kswiss    時間: 07-7-14 16:28

作者: wp-bn    時間: 07-7-14 16:49

我都覺得可能係其他科拉低咗佢啲名次, 因為佢需然人仔細細, 12月生日的, 但成績都幾好ka  這個妹妹幼稚園時期已經同我囝囝係好朋友, 一齊搭車去青衣返學, 不過唔同校.

原文章由 kswiss 於 07-7-14 16:28 發表
wp-bn,

我知你講邊個,你仔仔又知佢考幾多既?我女女都有講佢不是10名內呀!
會唔會係常識拉低

作者: kswiss    時間: 07-7-15 06:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5