用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想了解下唐氏寶寶
go

[唐氏] 想了解下唐氏寶寶 [複製鏈接]

想了解下唐氏寶寶

之所以生下唐氏寶寶, 是因為產前check唔到, 定係媽咪明知個BB係唐氏BB但唔忍心唔要佢而堅持要生落來呢? 產前check例如度頸皮, 抽羊水, 抽絨毛......做呢o的檢查準確度有几高呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

Re: 想了解下唐氏寶寶

我自己果case
懷孕時32歲當年是沙氏時期,錯過左度頸皮祗驗血,報告是低危,醫生話祗32歲+低危,so不建議抽羊水,之後正常做產檢及照超聲波,醫生都不知道bb有問題,到誕下女兒時才知道是唐氏.

以我所知,現時的檢查都沒有100%準確
1.oscar 是計算機會率,懷有唐氏的風險有幾高?? 高危or低危?? (對大人及bb 都沒有傷害)
2.抽羊水比oscar 準確一些 (對bb 有入侵性)
3.抽絨毛又比抽羊水再準確一些 (對bb 有入侵性)

Re: 想了解下唐氏寶寶

Hi Kikiboy,
A1): 我係因為產前check唔到, 因為懷孕時29yds, 生bb時30yds, 又係第3胎。都有問過醫生意見, 私家同政府都話以上原因加上父母雙方家庭無病史而且第一胎又好健康, so無做過咩test。如果產前TEST到BB係唐氏, 我都唔知會點決定, 好難講, 因為有D事一定要係發生了才會有決定, 而家講一D假設性的答案都唔可以代表到D咩。
如果一早便知, 可能我都會照生下來, 因為無論BB係點, 都係我的骨肉, 係我要帶他來呢個世界的, 又點可以因為他不完美而殺死他呢! 咁你可唔可以以接受你亞媽因為你不完美而殺死你呢?
而家有好多小朋友出生時表面一D問題都無, 但係到幾歲大時才知道有其他問題 (例如:自閉....等等) 所以, 我估我會照生。
A2):  抽羊水 RISK=1/200, 抽絨毛 RISK=1/100

kikiboy 寫道:
Q1): 之所以生下唐氏寶寶, 是因為產前check唔到, 定係媽咪明知個BB係唐氏BB但唔忍心唔要佢而堅持要生落來呢?
Q2): 產前check例如度頸皮, 抽羊水, 抽絨毛......做呢o的檢查準確度有几高呀?
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

candymanho, 你好勇敢, 思想正面.

tintinfun,

在此topic內, 你會發現有幾位媽媽比我堅強得多, 思想好positive

我細仔一出世醫生就話我知bb係down's, 我都反反覆覆的情緒低落(有時會一個人偷偷地喊, 思想盡量positive, 不過有時都會幾negative架), 好彩呢度有一班好媽媽幫我咋, 多得她們的幫助我才可以振作起來啊, 想知多些down's的資料, 歡迎入我的blog看看

原文章由 tintinfun 於 07-12-29 10:27 發表
candymanho, 你好勇敢, 思想正面.
My lovely Flora and my lovely Matthew.
‹ 上一主題|下一主題