用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

聖公會九龍灣基樂小學

多謝國王, 係王國教育討論區開左" 聖公會九龍灣基樂小學"比我地繼續傾!   

Re: 聖公會九龍灣基樂小學

Jimsalad,

Easter holiday homework - P2
中: 鞏固練習, 校內寫作比賽:  我在運動會後, 學會
英:  G.R. P.3, PEN(DICT) X 2,
       VB P.10-11 FOR 2A ONLY
數:   鞏固練習, 評(二)
其他:  星級閱讀計劃

jimsalad & nganC9,
點解你地禁快派曬d卷..???

jimsalad,
我阿囡跟你阿仔一樣, 音樂節比賽失望而回, 老師雖然有d失望, 因為唸住佢會有好成績, 點知平時好淡定上台的佢, 當天佢真係好驚, 有2個音失準!! 阿囡佢自己冇唔開心, 因為佢真係是一個樂天的小朋友, 而唔開心的只是我!

Jimsalad,

聽翻阿囡講, 今次英文test, 全級都唔夠時間做, 老師最後加時, 而我阿囡都說佢&好多同學都唔識做最後一頁, 全部空的, 而昨天老師講比佢地知d成績, 嚇左我一跳, 只有一半同學合格wor!!  所以我都好想睇下份卷....

chungpo 寫道:
hi!大家好!我仔仔9月會入讀小一,請大家多多指教!
唔知多唔多功課做呢?因為我個仔好懶,做功課又慢,所以我都幾擔心。

chungpo,
welcome!!!!   一年級不會太多功課的!

chungpo,

jimsalad 解釋得好清楚啦, 唔洗擔心, 學校會比好多support給一年級的小朋友, 放心啦!  你係唔係第一階段已經選了基樂, 冇考其他d名校/私校...???

chungpo,
你也是基督徒?

chungpo 寫道:
謝謝jimsalad & BO_BO!
我第一階段已選了基樂,但無報考其他學校,因為我聽講校長係一個好執著的基督徒,所以好有決心去報讀這間學校!

chungpo,
我沒有宗教信仰!  如果住係呢個校網, 如果是基督教之小學, 好似沒mud 選擇!

chungpo 寫道:
是的,我們一家都是基督徒!

bo_bo,你呢?
[quote]
BO_BO 寫道:
chungpo,
你也是基督徒?

就快考試啦, 各位媽咪要開始幫d小朋友溫習啦! 大家一齊努力啦!!!!

chungpo 寫道:
請問小一的考試是否會較易?

chungpo,
學校對小一有特別安排給他們適應的, 上學期的測驗是不用測, 上學期的考試, 一年級只是mock exam, 不會計分, 所以不用擔心.

chungpo,
你小朋友係唔係9月入嚟呢間學校呀??  我印象中, 學校應該係6月尾有第一個小一家長會, 到8月尾再有1次, 第一個家長會, 好似係郵寄的, 你可以係註冊日問下d老師, 或者打去學校問啦, 另外, 校車&校服都係在6月尾有個家長會做埋, 不過, 我建議你, 校服就不用係學校訂, 直接去黃大仙個鋪頭到買, 可以試清楚!  如果資料係我所記得的, 希望可以幫到你啦!

終於考完試, 可以大玩特玩!   

around 30 students in 1 class.

Jimsalad 寫道:
照我所知, 教統局自去年開始已批准學校開辦五班小一, 至於每班多少學生我便不太清楚了.[quote]
IrisCheng 寫道:
hi all

can you tell me averagely how many student in p1 class.  and how many class in p1 grade.  let's say this year primay one.  

thanks in advance.
[/quote]

chungpo,

you lived in shun lee dsq???

Jimsalad,

通告出左啦, 我個囡囡今年都冇獎呀!  我都有d唔開心!
:cry:
原文章由 Jimsalad 於 07-7-5 11:56 發表
知唔知星期一出席頒獎禮o既通告派左未? 唔知亞仔有無獎呢?

Jimsalad,

congrulation! 你阿仔拎個mud 野獎呀??

原文章由 Jimsalad 於 07-7-6 09:24 發表
喜出望外, 亞仔仲保得住個成績獎呀. 但o甘遲至比通告我, 差d請唔切假.

Jimsalad,

你阿仔明年去左邊班呀???

一樣呀, 3A, 大家可以 互通消息wor!!

原文章由 Jimsalad 於 07-7-11 18:42 發表
BO_BO
亞仔升3A, 令千金呢? 有無機會同班呀?

yes!!9月時, 大家相認吧!

原文章由 chungpo 於 07-7-12 02:44 發表

yes. you too?

覆了你啦, check pm!  以後大家是同班同學, 可以亙通消息啦, 日後可能係我煩你多d...

原文章由 Jimsalad 於 07-7-12 08:38 發表
好囉, 我舊雲有救囉, 以後佢乜都唔知時, 唔好怪我煩住你喎 多多指教
我pm我電話比你先
‹ 上一主題|下一主題