用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

原文章由 thunder_bunny 於 07-11-26 09:12 硐表
check 到 收左我女喇 ~~

what a good news, 出年多位靚靚公主返學囉

九龍灣天主教柏德

我仔仔下年入讀小一, 有無媽咪傾吓有關學校生活.   ^^"

congrulation!!

原文章由 thunder_bunny 於 07-11-26 09:12 硐表
check 到 收左我女喇 ~~

Me too! My son also bingo in the lucky draw!

Thunder_bunny,
We can meet in Sep 2008!

congrulation !!! see all of you in Sep2008

原文章由 boboma 於 07-11-26 20:09 硐表
Me too! My son also bingo in the lucky draw!

Thunder_bunny,
We can meet in Sep 2008!

Jimsalad, Chungpo, Bo_Bo,
睇完你地講仔女返學情況,我就   !
KL 已經係比較少功課既小學,但都好似讀得好辛苦0甘~~~~
我都好怕日日同呀仔"困獸鬥“!
請問你地學習時間表係點?好等我早點遇備!謝!

原文章由 boboma 於 07-11-27 13:25 發表
KL 已經係比較少功課既小學,但都好似讀得好辛苦0甘~~~~
請問你地學習時間表係點?好等我早點遇備!謝!:ado ...

嚇親你真係唔好意思, 其實我覺得一二年級的功課量是可以的, 升上三年級後老師對小朋友要求自然較高, 功課量好似多左, 但其實佢自己有責任, 做得慢因佢成日游魂... 這兩天他又好似正常返, 起碼唔駛人'日鬧夜鬧', 會自動波做野, 只係唔夠時間練琴練樂器姐.  

我都知我自己都有唔o岩, 我放工返到屋企都夜, 見佢功課都未做完又溫唔倒書我就忟, 無練琴同樂器又會比課外老師話同罰, 我都無面, 無進步又覺得side錢, 可能我都係要求過高, 我自己都要調節o下

囝囝幾偏食, 星期五運動會又唔知個飯盒係食乜, 頭先買左媽咪麵比佢當日當零食

我估係"c"餐-雞鎚+三文治, 今年玩成日, 仲係室外, 而且係冬天, 我打算比小小錢阿囡, 等佢去小食亭買下d熱的東西食, 我唸有魚旦... 個d野食掛...

原文章由 Jimsalad 於 07-12-5 18:02 發表
囝囝幾偏食, 星期五運動會又唔知個飯盒係食乜, 頭先買左媽咪麵比佢當日當零食

原文章由 BO_BO 於 07-12-6 09:17 發表
我估係"c"餐-雞鎚+三文治, 今年玩成日, 仲係室外, 而且係冬天, 我打算比小小錢阿囡, 等佢去小食亭買下d熱的東西食, 我唸有魚旦... 個d野食掛...

魚蛋... 我個仔都唔食:-| , 杯麵佢就o岩, 不過熱水對小朋友太危險, 我都試過淥親個女 好在無事

o係戶外我都好怕佢又泠親, 熱就即刻要除衫, 凍又唔識著返, 佢又有鼻敏感, 一涷就不停流鼻水, 好似大傷風o甘

我個囡又係鼻敏感的人, 所以我打算明天比件厚d件褸佢著, 費時佢個鼻凍親, 之後係禁流鼻水... 嚇死人

原文章由 Jimsalad 於 07-12-6 10:17 發表

魚蛋... 我個仔都唔食:-| , 杯麵佢就o岩, 不過熱水對小朋友太危險, 我都試過淥親個女 好在無事

o係戶外我都好怕佢又泠親, 熱就即刻要除衫, 凍又唔識著返, 佢又有鼻敏感, 一涷就不停流鼻水, 好似大傷風o甘:si ...

我在運動會同其他媽媽傾過,佢地都覺得學校已較以前有所轉變,如:功課多了、不太著重看書及部份老師水準差了等,不過我會多參與學校活動,以掌握更多,因為我仲有個女,若真的差了,可能不會安排入讀了。

原文章由 boboma 於 07-11-27 13:25 發表
請問你地學習時間表係點?好等我早點遇備!謝!:ado ...

各位家長,

我是45網, 住在黃大仙區的, 第一輪選了一間區內頗熱門的基督教學校, 我很喜歡它的教學理念, 但結果20分落選了,  因那校的位很少, 第一、二輪各34個位而已,  她有第三輪, 叩門, 有30個位, 不過, 我覺得第三輪成功的機會也不太高.  因此, 現在要考慮多些叩門的學校.

我是在網上無意中發現九龍灣基樂的, 我想問, 如果我在第二輪把基樂放甲部第二志願, 如落選後, 我來基樂叩門, 有機會嗎?
基樂叩門要面試和筆試嗎? 考些什麼? 保姆車往返黃大仙區要幾點出發? 搭幾耐? 幾多錢?

基樂比較少默書, 學生在考試時記字會否辛苦些?

未來一個月, 有無開放日/參選等等...?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

hi gloria_yauyau,

基樂本身在觀塘區內不是歷名很久的傳統名校, 只是近幾年才比較突出, 而且學校一定有預留一些叩門位, 所以叩門一定不太困難的.而我聽一些叩門入來的家長說, 小朋友有考筆試, 但不難的, 考什麼... 我記得是好像1-10... 叫小朋友寫翻one, two, three...但年年是否一樣便不知道. 而學校是沒有保姆車的, 是用大巴的, , 我知道黃大仙一定有的, 其他資料你可以打電話去學校問一下... 但聽說明年可能會換校車公司...
至於默書是隔周的, 如今個星期是中文, 下星期便是英文.
今個星期六是學校校慶, 有個嘉年華會, 好似是半公開, 除了本校學生, 有比一些幼稚園學校來玩, 你打電話去學校問下啦....
開放日, 好似唔覺... 但經常見有一些幼稚園來參觀.

希望以上資料幫到你啦!

原文章由 gloria_yauyau 於 07-12-11 22:36 發表
各位家長,

我是45網, 住在黃大仙區的, 第一輪選了一間區內頗熱門的基督教學校, 我很喜歡它的教學理念, 但結果20分落選了,  因那校的位很少, 第一、二輪各34個位而已,  她有第三輪, 叩門, 有30個位, 不過, 我覺得第 ...

Bo_Bo

多謝你的資料.

你這星期六會去嗎?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

gloria_yauyau,

of course, will go on sat.  阿囡的同學全部都去, 聽聞有20多個遊戲欄位!!

原文章由 gloria_yauyau 於 07-12-13 21:33 發表
Bo_Bo

多謝你的資料.

你這星期六會去嗎?

bo_bo

I will go there tomorrow morning.

今日去了嘉年華,真是有些激氣!
玩完遊戲便去換禮物,因為有四張遊戲券,而我有兩個小朋友,故平均分,去了換兩份中獎!先給了兩張遊戲券給老師,一共二十七個印,讓哥哥先選禮品,後再交兩張共四十個印的遊戲券給老師,讓細妹再選另一份,點知妹妹選了後,老師突然指著哥哥,說:「佢咪選了一份!兩張換一份!」我便回應前後給了兩次,個老師再講只得四十個印,我便再仔細澄清剛才的程序,她用了一個鄙視的眼神及用手擺了擺叫我走,真的很激氣!
一向我選這學校是因朋友推介指這校的老師非常有愛心,但老師的表現真的令人失望!是因為她是新來的或是做了五年開始burn out,希望唔好影響學校質素!

[ 本文章最後由 chungpo 於 07-12-15 20:51 編輯 ]

原文章由 chungpo 於 07-12-15 20:50 發表
玩完遊戲便去換禮物,因為有四張遊戲券,而我有兩個小朋友,故平均分,去了換兩份中獎!先給了兩張遊戲券給老師,一共二十七個印,讓哥哥先選禮品,後再交兩張共四十個印的遊戲券給老師,讓細 ...

唔好太嬲啦! 誤會o黎姐, 人太多真係會亂, (我自己都會經常失憶, 做過乜都唔記得 )加上佢地都係"兼職", 大家都攞個經驗...唔太差嫁喇
反而想讚一讚佢地(everybody, 包括入去玩o既人), its a good experience and surely be a good memory to us all.

原文章由 chungpo 於 07-12-15 20:50 發表
玩完遊戲便去換禮物,因為有四張遊戲券,而我有兩個小朋友,故平均分,去了換兩份中獎!先給了兩張遊戲券給老師,一共二十七個印,讓哥哥先選禮品,後再交兩張共四十個印的遊戲券給老師,讓細 ...

唔好激氣!人多手腳亂嘛!
我都有同仔仔去嘉年華,我大概2:30pm時換獎,個男老師都幾好,指定換緊的人才可掂同選禮物,否則眼看手勿動。
其實換禮物的小朋友真係好心急,會堆前睇同掂d禮物,所以老師忙中有錯先有0甘唔開心時件發生。Don't angry! 下下火!

‹ 上一主題|下一主題