用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

原文章由 BO_BO 於 08-1-23 09:02 發表
昨晚阿囡比我簽通告, 原來通告出左啦, 觀課日係31/1 & 1/2.

真失禮, 我o係老師上堂時不停恰眼訓

唔係下化, 學校 有 "惡魔老師"~~
PM 定個名黎 防備下 好啵

觀課日

Jimsalad,

點解個日, 我好似見唔到你??

原文章由 Jimsalad 於 08-2-1 14:59 發表

真失禮, 我o係老師上堂時不停恰眼訓

可能你'時運高', 咪睇我唔倒law
呢個農曆新年, 全家輪流感冒, 放兩個禮拜假但阿仔唔係訓就係玩, 都無溫過英文默書, 點知中默又改埋同一個星期, 又要prastise校際音樂, 呢次睇佢點handle

BO_BO
聽阿仔話你女今日比賽喎, 成績滿意o麻?
Good luck to your girl

講起就嬲, 係上星期呀, 係同學校的歌詠團同日同時間, 阿囡練習左成大半年, 竟然沒有得出賽, 學校衰到最後一個星期, 我叫阿囡追問才說是撞期, 仲要我追... 才比翻通告我, 最後我打去校際想改期 ... 仲比人鬧... 點解你學校禁遲才通知你...

我地最後只好放棄CHOIR, 而SOLO PIANO 阿囡雖然拿唔到獎, 但我都收貨啦, 因為佢只係操左2個月, 有80幾分, 我滿意啦, 你呢, 阿仔比賽左未呀...????

原文章由 Jimsalad 於 08-2-29 16:38 發表
BO_BO
聽阿仔話你女今日比賽喎, 成績滿意o麻?
Good luck to your girl

原文章由 BO_BO 於 08-3-3 09:20 發表
講起就嬲, 係上星期呀, 係同學校的歌詠團同日同時間, 阿囡練習左成大半年, 竟然沒有得出賽, 學校衰到最後一個星期, 我叫阿囡追問才說是撞期, 仲要我追... 才比翻通告我, 最後我打去校際想改期 ... 仲比人鬧... 點解 ...

係咪學校知道撞期所以唔預你女出賽, 又唔通知你地? 但有無要你女繼續practise, 真係side晒d心機同時間喎.

我仔今朝先比賽完piano, 剛剛夠分攞merit, 我就比較失望, 最慘係今次又同上年一樣, 攞冠軍o個個, 原來都係我仔老師o既學生, 不過個傻仔又無野, 我帶完佢食迥轉壽司至返學, 佢仲猛話'今日好開心', 不過我發覺佢好似唔想比其他同學知道佢去比賽, 話佢地好八卦會問長問短...

昨晚阿囡已經話比我知你仔仔的分數law, 我阿囡真都好鬼8...

原文章由 Jimsalad 於 08-3-3 14:41 發表

係咪學校知道撞期所以唔預你女出賽, 又唔通知你地? 但有無要你女繼續practise, 真係side晒d心機同時間喎.

我仔今朝先比賽完piano, 剛剛夠分攞merit, 我就比較失望, 最慘係今次又同上年一樣, 攞冠軍o個個, 原來都係 ...

原文章由 BO_BO 於 08-3-4 09:28 發表
昨晚阿囡已經話比我知你仔仔的分數law, 我阿囡真都好鬼8...

乜佢地原來o甘friend ga? 佢又話無人問過佢去左邊, 仲話上到課室已夠鐘上堂, 無人得閒問佢...

Jimsalad,

佢地就係係打鐘之後, 而老師未到, d同學坐係位大叫問佢成績呀!  所以好多同學都知佢幾多分!

仲有呀, 阿仔有冇跟你說, 昨天音樂老師選左4個同學, 2個1組, 叫佢地下星期三係班上表演吹笛, 而我阿囡跟你阿仔禁(Q), 比老師選了做PARTNER!!!  

原文章由 Jimsalad 於 08-3-4 10:06 發表

乜佢地原來o甘friend ga? 佢又話無人問過佢去左邊, 仲話上到課室已夠鐘上堂, 無人得閒問佢...

原文章由 BO_BO 於 08-3-6 09:28 發表
Jimsalad,

佢地就係係打鐘之後, 而老師未到, d同學坐係位大叫問佢成績呀!  所以好多同學都知佢幾多分!

仲有呀, 阿仔有冇跟你說, 昨天音樂老師選左4個同學, 2個1組, 叫佢地下星期三係班上表演吹笛, 而我阿囡跟你阿 ...

乜阿仔同我講一套做一套o架 , 佢真係好'誠實'喎, 之前又話驚人知佢幾分, 我仲教佢可以就o甘答:幾好啦! 點知自己又講晒比人聽, 可能佢唔覺得低分左d囉...但鋼琴老師而家都唔敢比佢今年報考五級試, 驚佢到到時又失準. o甘你女有無報考試呀? pianoand violin?

表演吹笛我更加唔知, 我仔真係乜都無同我講喎, 大家都忙, 我放工返去佢多數都未做完功課, 好多時樂器都唔得閒練(亦好想逃避唔練), 如果做好晒野, 佢又想同個妹玩, 最慘有時我問佢都未必會答我, 我覺得佢已經好似人地十幾歲青春期少年o甘, , 覺得我煩, 唔多想聽我講野

流感高峄期

真係流感高峄期, 阿囡班主任早2個星期已經通知他們上星期一至三會請病假, 來了個代課老師, 結果唔至3天是成個星期班主任都冇翻, 昨天以為佢會回來, 點知都未見人, 仲連代課老師都病埋, 快總測啦, 仲要係英文科主科, 阿囡英文又唔係好, 真的怕佢會成績跌左落去....

由明天開始不用上課!

祝大家健康、平安!

會唔會call我地返去攞埋d作業呀, 工作紙呀比小朋友溫習呢?
原本今日要'飢饉', 而家阿仔話想食'麥當當'喎!

上午學校會開緊急會議, 下午會公佈.  可能會個別call 我地.  今早我上學校網, 已經有個小box jump 出來, 至31/3上課...

原文章由 Jimsalad 於 08-3-13 10:04 發表
會唔會call我地返去攞埋d作業呀, 工作紙呀比小朋友溫習呢?
原本今日要'飢饉', 而家阿仔話想食'麥當當'喎!

HI !! ALL~~
學校班主任打左比我, 叫我地聽日下午1-4去班房拎假期功課, 佢話聽日全校老師都仲會返, 所以最好聽日拎喎..你地收到電話未?

原文章由 BO_BO 於 13/3/08 10:23 發表
上午學校會開緊急會議, 下午會公佈.  可能會個別call 我地.  今早我上學校網, 已經有個小box jump 出來, 至31/3上課...

sami,

好耐沒見你啦!  我仲未收到tel.  但係學校個網, 已經有資料啦...

家長或監護人可於下列時間回校替貴子女領取假期功課和有關簿冊:(請各家長務必帶備其子女的學生手冊一同回校以茲識別)
1)
3月14日(星期五)下午1時至4時(於就讀課室領取)
2)3月15日(星期六)上午9時至正午12時
(於指定地點領取)

3)3月17日(星期一)上午9時至下午4時(於指定地點領取)

原文章由 Sami 於 08-3-13 13:41 發表
HI !! ALL~~
學校班主任打左比我, 叫我地聽日下午1-4去班房拎假期功課, 佢話聽日全校老師都仲會返, 所以最好聽日拎喎..你地收到電話未?

我今日都收到班主任電話,叫明天下午1時至4時返學校取功課,唔知大家會唔會戴口罩返去呢?

原文章由 chungpo 於 08-3-13 22:07 發表
我今日都收到班主任電話,叫明天下午1時至4時返學校取功課,唔知大家會唔會戴口罩返去呢?

我無請假, 叫家中長輩代勞, 奶奶話要同埋我仔一齊返, 話佢有問題可以自己問清楚老師, 我諗我都會提佢帶個口罩好, 但我奶奶就未必會同佢用囉.

就快返學啦!唔知考試會唔會延遲呢?因為好似有些未教晒!
‹ 上一主題|下一主題