用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學

我換禮物時是3時半左右,當時中獎是沒有人排隊,只有我們一家人,個女老師的態度真係令人難忘,我明白忘中有錯,因為我自己都經常攪大型活動,不過今時今日咁嘅服務態度真係唔係幾得,若認為我有錯,可以即時查正,還我一個清白都好,但以咁嘅眼神同手勢,我真係唔太接受,不過我明白要多包容,我只係發洩一下啫!多謝Jimsalad 及 bobomama的關心及開解!

原文章由 boboma 於 07-12-18 13:31 發表

唔好激氣!人多手腳亂嘛!
我都有同仔仔去嘉年華,我大概2:30pm時換獎,個男老師都幾好,指定換緊的人才可掂同選禮物,否則眼看手勿動。
其實換禮物的小朋友真係好心急,會堆前睇同掂d禮物,所以老師忙中有錯先有0甘唔開心時件發生 ...

[ 本文章最後由 chungpo 於 07-12-18 20:44 編輯 ]

好快趣, 假期完即刻又要考試喇! 努力呀各位小朋友

係啦, 禁快又到考試, 我地又要再搏殺, 係我地, 唔係小朋友!

原文章由 Jimsalad 於 07-12-19 15:51 發表
好快趣, 假期完即刻又要考試喇! 努力呀各位小朋友

Chungpo,
個女老師就真係!

Chungpo, Jimsalad, Bo_Bo,
0甘快就要考試喇!! -祝各位仔女考試順順利利!

大家咁話!希望仔仔真係能夠將溫習的記住就好了!

原文章由 boboma 於 07-12-22 10:44 發表

Chungpo, Jimsalad, Bo_Bo,
0甘快就要考試喇!! -祝各位仔女考試順順利利!

問題教師

昨天參與學校旅行,與同班的家長傾談,發現班主任有些過份的行為,不過因為擔心講出嚟,小朋友會受到更難堪的懲罰,所以都不敢向學校反映!
但其實我聽完都幾擔心,因為除了受害的同學仔,我仔仔便是第二個「烏龍王」,好擔心仔仔會成為第二個目標 ,其後有家長指受害同學仔因媽媽剛生小孩沒時間去理會仔仔,所以班主作才敢大膽莽為 ,但我認為作為老師,尤其是一年班的班主任,應該更要有愛心才對,有咁多問題,真係叫人失望!其實我都想去信校長,請他調查一下,不過正如其他家長所言,擔心學校將我列入黑名單,令小朋友日後更堪苛,所以都唔知可以點做!唉!

chungpo,

i don't understand what's talking about??? what's happen in your class???

原文章由 chungpo 於 07-12-22 12:40 發表
昨天參與學校旅行,與同班的家長傾談,發現班主任有些過份的行為,不過因為擔心講出嚟,小朋友會受到更難堪的懲罰,所以都不敢向學校反映!
但其實我聽完都幾擔心,因為除了受害的同學仔,我仔仔便是第二個「烏龍王」,好擔心仔 ...

我去旅行果日,有些家長講述他們兒子所說的一些班內事,他們表示老師經常針對某一同學,在他不合作,不願讀出句子時,會用力握住他的下顎,直至他肯讀出句子為止,又經常抆他們耳仔,同學仔又話俾我聽,我個仔都成日俾老師罰,我問仔仔,仔仔只係話老師好惡,成日都拍枱大罵,但就未有拍打他的行為,所以我都很擔心!

原文章由 BO_BO 於 07-12-26 22:43 發表
chungpo,

i don't understand what's talking about??? what's happen in your class???

chungpo,

好似有d過份wor..Could you mind to tell us the name of this  teacher & which class... <<<may be pm to us... >>>

原文章由 chungpo 於 08-1-5 00:44 發表
我去旅行果日,有些家長講述他們兒子所說的一些班內事,他們表示老師經常針對某一同學,在他不合作,不願讀出句子時,會用力握住他的下顎,直至他肯讀出句子為止,又經常抆他們耳仔,同學仔又話俾我聽,我個仔都成日俾老師罰,我問仔仔,仔 ...

原文章由 chungpo 於 08-1-5 00:44 發表
我去旅行果日,有些家長講述他們兒子所說的一些班內事,他們表示老師經常針對某一同學,在他不合作,不願讀出句子時,會用力握住他的下顎,直至他肯讀出句子為止,又經常抆他們耳仔,同學仔又話俾我聽,我個仔都成日俾老師罰,我問仔仔,仔 ...

如果係真o既, 都好值得同校長傾o下, 試o下聯同有關家長o係家長日'投訴'o下啦!

各位好,
好耐無黎傾計啦, 今次考試好失望, 因亞仔寫字太慢, 所以中、英、數科都做唔晒份卷 , 請問你哋有咩方法可以改善呢?

原文章由 Jimsalad 於 08-1-8 10:20 發表

如果係真o既, 都好值得同校長傾o下, 試o下聯同有關家長o係家長日'投訴'o下啦!

我都想!但D家長話,驚學校認為我哋攪事,所以都唔想出聲,惟有寄望快D升班,離開惡魔老師

如果只有我一個出聲,又無證無據,校長一定會當我痴線
除非我個仔有傷痕,我一定第一時間去驗傷及投訴學校!

原文章由 nganc9 於 08-1-8 17:44 發表
各位好,
好耐無黎傾計啦, 今次考試好失望, 因亞仔寫字太慢, 所以中、英、數科都做唔晒份卷 , 請問你哋有咩方法可以改善呢?

NGANC9,歡迎你返來!
我都好想知有乜嘢方法可以改善,我個仔都有呢個問題!

chungpo:

你可唔可以話個老師姓乜,因為個囡上年四年級時,有個老師都類似係咁,攪到日日放學返屋企都 又指住個囡同另一個同學話佢哋無得救,真係有苦自己知,又唔想同校長投訴,驚有手尾,同上年班主任傾過,佢話驚公說公有理,婆說婆有理,到上學期尾仲大制,個囡成績超級大退步,攪到我忍唔住同學學校陳姑娘講,話個囡日日放學返屋企都(無講到老師D事)希望佢轉介佢睇心理醫生,個囡係暑假見咗第一次心理醫生,佢自己一五一十將個老師D事講晒出嚟,個心理醫生話如果學校個老師係咁,會影嚮小朋友心智、學習同行為,而家仲要繼續比醫生跟著,所以我想知係同一個老師,定係仲有另外一個,咁就有排

P.S.其實間學校大部份D老師都好好,只有一、兩個另類D

yoyocabe,請 check pm

今年係唔係無左家長觀課?

yoyocabe,

您也可唔可以pm 比我地知, 個老師名呀??

原文章由 yoyocabe 於 08-1-11 04:12 發表
chungpo:

你可唔可以話個老師姓乜,因為個囡上年四年級時,有個老師都類似係咁,攪到日日放學返屋企都 又指住個囡同另一個同學話佢哋無得救,真係有苦自己知,又唔想同校長投訴,驚有手尾,同上年班主任傾過,佢話驚公說 ...

chungpo  please check PM

昨晚阿囡比我簽通告, 原來通告出左啦, 觀課日係31/1 & 1/2.

原文章由 Jimsalad 於 08-1-22 09:50 發表
今年係唔係無左家長觀課?

原文章由 chungpo 於 07-12-18 20:42 發表
我換禮物時是3時半左右,當時中獎是沒有人排隊,只有我們一家人,個女老師的態度真係令人難忘,我明白忘中有錯,因為我自己都經常攪大型活動,不過今時今日咁嘅服務態度真係唔係幾得,若認為我有錯,可以即時查正,還我一個清白都好,但 ...

個日我換禮物時的確有小小混亂,不過一定會有呢d情況出現,有一大堆人堆去換大禮物個男教師到,當日有2個女的負責,一個是老師,一個不是老師黎,你係指邊個?
仲有呀,我都想知你話個問題老師係邊個,雖然我仔仔唔係讀一年級,但都睇下有冇教仔仔個班......