用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學

原文章由 wwgjc 於 07-8-21 10:25 硐表
Thank you for your advice, are the teacher care the
students? Is it easy to enter to this school? Thanks! What is the difference between Kowloon Bay KL and Yau Tau
Kok KL? Are they the same excpet t ...

Helloe wwgjc,
It's true that being a mun nowadays is not an easy task. I'm still considerating which KL should be better. I've done a little research and you may have a brief info. of these 2 shcools fromthe following web sites:

NTK KL
http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/detail_sch_basic.php?sch_id=270
http://keilok.school.net.hk

KLB KL
http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/detail_sch_basic.php?sch_id=262
http://www.kbkeilok.edu.hk/

Both schools are using "活動教學" instead of the tranditional teaching methods. So, the homeworks will be comparatively less than some very famous Kwun Tong schools such as "李兆強“,“聖馬太“,“聖若翰“....

In terms of teacher experiences and academic background, old KL should be better.

In terms of school facilities, new KL wins.

And New KL will base on the academic results to "seperate the classes" staring in P.4. while no such practice in old KL at the moment.   

What do you think?

原文章由 BO_BO 於 07-8-29 16:52 硐表
boboma,
今個學年, 校長已經通知了家長全級p.2的中文科是用普通話上堂, 我個囡囡上年p.2時, 佢個老師也已經用普通話上堂啦!  

BO_BO,
多謝你的回應!可以分享儅時選KLB KL的因素嗎?

原文章由 boboma 於 07-8-30 14:01 硐表

BO_BO,
多謝你的回應!可以分享儅時選KLB KL的因素嗎?

Thanks for your information! Do you know when and where we can get the application form and apply the school? Will the kindergarten give us the forms? Thanks!

原文章由 BO_BO 於 07-8-25 23:17 硐表

uranusjo,
wa! 你住九龍塘, 好多好學校, 為什麼要來kln bay??? 如果真係搵唔到校車, 試下打電話翻學校找主任幫手... 最後都解決不到..或者找校長出面啦!  同校長說... 我欣賞你學校才山長水遠來此處, 但現在沒有校 ...

原因係因為之前有一段時間係住德福, 咁囡囡讀德福幼稚園, 佢 k2 同 k3 既時候, 有一d學校活動都係去基樂度做, 所以好有印象, 同埋好鐘意呢間學校, 所以, 後來搬返去九龍塘之後, 都無打算轉校, 因為而家係佢讀書, 最緊要係小朋友鐘意個環境, 不過, 真係無諗過佢地架校車唔到o即.

一早已經搵左校長同主任幫手架喇, 不過都係無辦法. 而家唯有早上自己帶佢返學 (我好彩係附近返工), 放學先坐校車, 但到而家都仲未知究竟會係邊度放低我個女, 好慘!

今日上基樂網看小一適應的相片,真的唔開心,亞仔唔只無大頭相,影到他的相,不是影頭頂就是影手或腳,都看不到有一幅值得留念!
還有三日,希望影到一些「正」相啦!

今日正式上全日課啦!  大家努力!

原文章由 BO_BO 於 07-9-10 08:59 硐表
今日正式上全日課啦!  大家努力!

真係好努力, 努力o個個又係我, 亞仔個書包又係我幫佢執漏, 圖片搜集又係我最落力, 我又開學喇 :

totally agree!  各位mommy努力!!!

原文章由 Jimsalad 於 07-9-10 12:31 硐表

真係好努力, 努力o個個又係我, 亞仔個書包又係我幫佢執漏, 圖片搜集又係我最落力, 我又開學喇 :

Hello, 各位好呀

我女明年升小一
亦打算報讀 kln 基樂

今日收到 小一入學既 表格
我地只得 15分咋
會唔會第一階段唔收架

除左呢間我有好好既印象 (校舍 & 校長)
其他我間間都唔識
又冇打算要去考咩名校果d 架

殺到埋黎, 好似好煩咁~~

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-11 20:54 硐表
Hello, 各位好呀

我女明年升小一

我地只得 15分咋
會唔會第一階段唔收架

其他我間間都唔識

...

VC,

我上年報讀時都有你的情況,不過我覺得學校都安排得幾好,小朋友都好鍾意校舍,所以唔擔心!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-11 20:54 硐表
Hello, 各位好呀

我女明年升小一

我地只得 15分咋
會唔會第一階段唔收架

其他我間間都唔識

...

我同老公都係因為聽左少少校長o既理念(因為遲到入場)而簡kln bay kl. 當年都有問過副校長15分會唔會入唔倒, 佢o既分析係舊生多數留o係樂華村舊校, 起碼搭少程車, 未必會過九龍灣讀, 而且而家多數小家庭, 兄弟姊妹直入o既都唔多, 如果係基督徒會多5分... ... 我覺得個答案有少少'行', 不過我都1st round得左, 但事隔幾年, 而家雖然班數多左, 即是學校受歡迎左, 戰情唔知變成點

Bo_Bo, Chungpo, Jimsalad,

Hello!
請問你地仔女幾分入九龍灣基樂0架?

我禽日聼完升小講座,對黃校長教學理念高度評價,同我的想法很一至。但我仔只得15分,而舊校我有20分,唔知點選好?請問各位有乜高見? 謝!

boboma,

當年我1st round 已經選呢間學校, 也只是15分, 但我都算好彩入左, 當年我個區係第一年入左呢個校網, 所以唔係太多人識呢間學校, 但現在我住個度, 開始好多家長都識... 評價都5錯, (當然不及一些九龍塘名校啦), 所以真的不知給你什麼意見wor!

原文章由 boboma 於 07-9-14 13:04 硐表

Hello!

我禽日聼完升小講座,對黃校長教學理念高度評價,同我的想法很一至。但我仔只得15分,而舊校我有20分,唔知點選好?請問各位有乜高見? 謝! ...

我們就因同信仰而20分入讀,不過今年只開了四班(上年五班),相信入讀機會都很大(位多),有家長講過話舊校師資較好,但我就欣賞新校設施正,校長辦學理念、對老師及學生對好有要求,所以我便選了新校。

原文章由 boboma 於 07-9-14 13:04 硐表

Hello!

我禽日聼完升小講座,對黃校長教學理念高度評價,同我的想法很一至。但我仔只得15分,而舊校我有20分,唔知點選好?請問各位有乜高見? 謝! ...

Bo_Bo, Chungpo, Jimsalad

希望入到啦
就係聽過佢黎我女幼稚園 講 升小一既 talk
好 buy 校長果套嘛, 直頭有d 感動

原本 7月報左名 去學校 玩個 1-day camp
不過阿女病左 冇去到

佢地好好, 琴日收到佢地寄黎既野
一d 升小一既 info
仲有份 check-list 比你, 提帶齊咩文件囉

Thanks for your advice!
It is quite possible that I will apply KLB Kei Lok.
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

Thunder_bunny,

The principal is really great. Hoping our child can study in this school and meet in P.1!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-22 00:17 硐表

希望入到啦
就係聽過佢黎我女幼稚園 講 升小一既 talk
好 buy 校長果套嘛, 直頭有d 感動

原本 7月報左名 去學校 玩個 1-day camp
不過阿女病左 冇去到

佢地好好, 琴日收到佢地寄黎既野 ...

九龍灣基樂係46網唔係最受歡迎, 好多人都會先選聖若翰同柏德, 第三先到基樂, 所以15分是有機會的, 我細仔前年都係15分, 第1 round 就入啦. 而且初初入學名單有160人, 但到開學只得140幾人, 即係仲有位剩, 叩門都仲有機會.

原文章由 boboma 於 07-9-23 22:30 硐表

Thanks for your advice!
It is quite possible that I will apply KLB Kei Lok.
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

Thunder_bunny,

The principal is really great. Hoping our child can study in this school and meet in P.1!

hi boboma
今朝一早去左交表 :D
Hope that we will meet there   

good luck for you!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-28 14:57 硐表

hi boboma

vc,

good luck!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-28 14:57 硐表

hi boboma