用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學

聽日就返學啦!不過天氣咁熱,唔知可唔可以著夏季校服返學呢?

原文章由 chungpo 於 08-3-27 23:16 發表
就快返學啦!唔知考試會唔會延遲呢?因為好似有些未教晒!

果然有先見之明,

但只係延遲兩日,如果係延遲一星期會好些。

原文章由 Jimsalad 於 08-4-1 09:50 發表

果然有先見之明,

Hello BO_BO, Chungpo, Jimsalad and all,
請問點樣同小朋友溫默書呢?仔仔現在間幼稚園無乜公課又無默書,我想響入小學前訓練下,唔係到時就聼科科紅lu!

你地當時係點樣幫小朋友過渡小一呢?過D TIPS 我等我凖備下!謝謝!

boboma,

我阿囡以前幼稚園時都係超級勁出名的活動式教學的, 冇功課, 冇考試.冇手冊寫.... 結果上到小學的頭2個月, 就真係好辛苦, 主要係抄寫部份, 好似係抄手冊... always 抄漏功課, 反而默書唔擔心wor, 因為學校通常2星期前比了範圍我地....

原文章由 boboma 於 08-4-2 14:02 發表
Hello BO_BO, Chungpo, Jimsalad and all,
請問點樣同小朋友溫默書呢?仔仔現在間幼稚園無乜公課又無默書,我想響入小學前訓練下,唔係到時就聼科科紅lu!

你地當時係點樣幫小朋友過渡小一呢?過D TIPS 我等我凖備下!謝謝!
:a ...

唔駛o甘緊張, 一年級係好淺嫁咋.

醒目開學勳章

想請問各位媽咪,朋友想幫她的兒子轉校,原因是小朋友今年就讀小一,他就讀的小學功課、默書、測驗實在太多。令到小朋友越來越討厭返學,時常發脾氣和哭 ,她十分擔心。
朋友想幫小兒轉來(基樂)就讀,現在有以下的問題希望各位媽咪幫幫忙,如有錯的 。請見諒!
基樂插班二年級難不難 ,功課多嗎?老師校長如何?還有聽說基樂的程度比46校網的小學低些?(她說是聽幼稚園的校長說的)希望各位比些意見 ,唔該哂!

我都認同唔使咁緊張,因為學校有適應期給學生,我仔仔的成績都麻麻,老師都表示唔使太緊張,適應後會追回

原文章由 BO_BO 於 08-4-2 17:06 發表
boboma,

我阿囡以前幼稚園時都係超級勁出名的活動式教學的, 冇功課, 冇考試.冇手冊寫.... 結果上到小學的頭2個月, 就真係好辛苦, 主要係抄寫部份, 好似係抄手冊... always 抄漏功課, 反而默書唔擔心wor, 因為學校通 ...

如要插二年班,要在普通話上適應,因二年級的中文科是用普通話教學的。

程度上我又唔覺得好淺,功課量都ok,唔算多又唔算少。

原文章由 zoemanman 於 08-4-5 12:20 發表
想請問各位媽咪,朋友想幫她的兒子轉校,原因是小朋友今年就讀小一,他就讀的小學功課、默書、測驗實在太多。令到小朋友越來越討厭返學,時常發脾氣和哭 ,她十分擔心。
朋友想幫小兒轉來(基樂)就讀,現在有以下 ...

超級勁出名的活動式教學的幼稚園?

請問是那一間幼稚園? 我兒子要換幼稚園.
thanks

原文章由 BO_BO 於 08-4-2 17:06 發表
boboma,

我阿囡以前幼稚園時都係超級勁出名的活動式教學的, 冇功課, 冇考試.冇手冊寫.... 結果上到小學的頭2個月, 就真係好辛苦, 主要係抄寫部份, 好似係抄手冊... always 抄漏功課, 反而默書唔擔心wor, 因為學校通 ...

wen2wen,

pls check yr pm.

原文章由 wen2wen 於 08-4-14 01:02 發表
請問是那一間幼稚園? 我兒子要換幼稚園.
thanks

尋日阿仔有份做小三TSA評估, 佢話'好驚', 連老師都睇得出佢好驚. 唔知會唔會影響表現, 如果拖累左大圍整體評分就唔好意思喇

TSA

HA HA!!!

我阿囡好唔開心, 一班選了25人出去, 竟然沒有她份, 佢一翻到屋企, 便馬上打電話比我瓜瓜嘈!!!

原文章由 Jimsalad 於 08-5-8 10:18 發表
尋日阿仔有份做小三TSA評估, 佢話'好驚', 連老師都睇得出佢好驚. 唔知會唔會影響表現, 如果拖累左大圍整體評分就唔好意思喇

校園欺凌呀
阿仔無心肝攝埋張工作紙o係測驗卷放左o係屋企, 第日無得交比老師cup左個欠交功課紅印o係手冊, 但個印比人用鉛筆好大力劃花左, 我仲以為個仔o甘百厭, 鬧左佢一大餐, 佢話唔係佢劃, 我仲鬧埋佢講大話, 我唔會信...... 跟住check功課, 點知發現原來佢本書都比人劃花埋, 仲寫住'八公'兩個字, 我諗無人o甘蠢o係自己本書寫d o甘o既字瓜! 加上阿仔話:我用鉛芯筆又點寫倒o甘粗o既字喎! 我先信係同學仔做.

jimsalad,

pls check yr pm.

原文章由 Jimsalad 於 08-5-10 12:57 發表
校園欺凌呀
阿仔無心肝攝埋張工作紙o係測驗卷放左o係屋企, 第日無得交比老師cup左個欠交功課紅印o係手冊, 但個印比人用鉛筆好大力劃花左, 我仲以為個仔o甘百厭, 鬧左佢一大餐, 佢話唔係佢劃, 我仲鬧埋佢講 ...

Jimsalad,

咁你有冇同老師反映呀?免得老師也誤會就唔好啦!

原文章由 Jimsalad 於 08-5-10 12:57 發表
校園欺凌呀
阿仔無心肝攝埋張工作紙o係測驗卷放左o係屋企, 第日無得交比老師cup左個欠交功課紅印o係手冊, 但個印比人用鉛筆好大力劃花左, 我仲以為個仔o甘百厭, 鬧左佢一大餐, 佢話唔係佢劃, 我仲鬧埋佢講 ...

無諗過三年班都o甘多野...
我仔好傻, 話無親眼見邊個做, 不過估倒係邊個!
我尋晚教佢, 叫佢同o個個同學講清楚:'我媽咪話如果你再o甘做就會同老師投訴'. 希望呢個同學仔只係貪玩, 會識驚啦.

希望事件能有個解決!不過我仍然覺得讓老師知道有呢件事會好些,以免老師以為係你個仔自已劃花,來隱瞞家長,咁就唔好啦!

原文章由 Jimsalad 於 08-5-13 11:34 發表
無諗過三年班都o甘多野...
我仔好傻, 話無親眼見邊個做, 不過估倒係邊個!
我尋晚教佢, 叫佢同o個個同學講清楚:'我媽咪話如果你再o甘做就會同老師投訴'. 希望呢個同學仔只係貪玩, 會識驚啦. ...

[ 本文章最後由 chungpo 於 08-5-17 19:18 編輯 ]

原文章由 chungpo 於 08-5-17 19:17 發表
希望事件能有個解決!不過我仍然覺得讓老師知道有呢件事會好些,以免老師以為係你個仔自已劃花,來隱瞞家長,咁就唔好啦!

尋日做保健, 終於見到呢個同學, 原來我仔同佢都係'玩不停'o既人, 見佢地d態度, 完全唔似'有仇'喎, 仲好似好friend.
阿仔話佢幾叻, 唔專心又讀倒書, 成日攪住佢想人同佢玩.

bo_bo, 我聽講座時正正坐o係的女後面, 你可以放心, 佢真係好乖好醒, 人又獨立, 大方得體

Jimsalad,

多謝你讚阿女呀, 阿女係學校和家中係2個人, 真係雙面人!  佢對住老師真係好鬼乖, 對住我真係"頂心頂肺"!!

原文章由 Jimsalad 於 08-6-3 12:51 發表

尋日做保健, 終於見到呢個同學, 原來我仔同佢都係'玩不停'o既人, 見佢地d態度, 完全唔似'有仇'喎, 仲好似好friend.
阿仔話佢幾叻, 唔專心又讀倒書, 成日攪住佢想人同佢玩.

bo_bo, 我聽講座時正正坐o係的女後面, 你 ...