用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
go

聖公會九龍灣基樂小學

聖公會九龍灣基樂小學

多謝國王, 係王國教育討論區開左" 聖公會九龍灣基樂小學"比我地繼續傾!   

Re: 聖公會九龍灣基樂小學

Jimsalad,

Easter holiday homework - P2
中: 鞏固練習, 校內寫作比賽:  我在運動會後, 學會
英:  G.R. P.3, PEN(DICT) X 2,
       VB P.10-11 FOR 2A ONLY
數:   鞏固練習, 評(二)
其他:  星級閱讀計劃

hi !!!

如果大家想睇返之前o既 post.............

可以click 呢度

唔該晒 Bo_Bo.

講返今次總測, 我仔似乎退步了很多, 但佢只敢同daddy講中文幾多分, 英文又做唔晒...., 加上音樂節比賽又係失望而回, 得唔倒老師要求o既80分(但網琴老師另一個學生同場比賽就得第一), 我知佢都好唔開心, 尋晚睇見校曆話'六月o甘快又考試, 媽咪要早d同我溫書'. 希望佢唔係得個'講'字喇!

Hello, 我來了. 唔該晒BoBo

jimsalad & nganC9,
點解你地禁快派曬d卷..???

jimsalad,
我阿囡跟你阿仔一樣, 音樂節比賽失望而回, 老師雖然有d失望, 因為唸住佢會有好成績, 點知平時好淡定上台的佢, 當天佢真係好驚, 有2個音失準!! 阿囡佢自己冇唔開心, 因為佢真係是一個樂天的小朋友, 而唔開心的只是我!

So far 我都未見過佢d測驗卷, 只係從佢口中知道中文得70分咋.

我仔就是對自己太自信所以唔肯自己溫書, 又係話自己識晒, 到我放工返去至肯埋位, 仲要係我坐o係度, 佢訓左o係床度o甘o黎溫, o甘細個已學人捉題目, 話以為課書o岩o岩教完無理由會出, 點知真係出左, 答問題答得一半....

係要比d挫折教訓o下至得

BO_BO:

因為中文同數學都係班主任教, 所以已經話

Jimsalad,

聽翻阿囡講, 今次英文test, 全級都唔夠時間做, 老師最後加時, 而我阿囡都說佢&好多同學都唔識做最後一頁, 全部空的, 而昨天老師講比佢地知d成績, 嚇左我一跳, 只有一半同學合格wor!!  所以我都好想睇下份卷....

嘩, 一半同學唔合格, 好驚喎

我仔都係話唔夠時間做, 但我同我老爺都唔信, 一口咬定係因為佢溫唔夠書唔識, 所以做得慢, 依家聽你個女都o甘講, 可能我又怪錯個仔...
BO_BO 寫道:
Jimsalad,

聽翻阿囡講, 今次英文test, 全級都唔夠時間做, 老師最後加時, 而我阿囡都說佢&好多同學都唔識做最後一頁, 全部空的, 而昨天老師講比佢地知d成績, 嚇左我一跳, 只有一半同學合格wor!!  所以我都好想睇下份卷....

我仔呢個假期又做左大懶人, 下星期英默都未溫 :cry: 一日都要人提住佢做呢樣做o個樣, 除左玩, 對樣樣都唔著緊

hi!大家好!我仔仔9月會入讀小一,請大家多多指教!
唔知多唔多功課做呢?因為我個仔好懶,做功課又慢,所以我都幾擔心。

chungpo 寫道:
hi!大家好!我仔仔9月會入讀小一,請大家多多指教!
唔知多唔多功課做呢?因為我個仔好懶,做功課又慢,所以我都幾擔心。

chungpo,
welcome!!!!   一年級不會太多功課的!

BO_BO,

咁學校要求高唔高?例如:會否經常默書、測驗等?
而小一學生是否要於學校訂飯盒?若他自己唔識叫飯,會唔會有人幫手?因為我個仔較遲鈍,怕他乜都唔識!

每個學期, 一測一考. 每個星期, 最多只會默書一次, either 中文 or 英文; 一d都唔辛苦, 我反而想默多d, 因個懶仔唔默書係唔會串字認字 :

訂飯會預早派order form返屋企, 比家長同小朋友一同選擇, 而午飯時亦有家長義工etc.幫手, 唔駛擔心ka

chungpo,

jimsalad 解釋得好清楚啦, 唔洗擔心, 學校會比好多support給一年級的小朋友, 放心啦!  你係唔係第一階段已經選了基樂, 冇考其他d名校/私校...???

謝謝jimsalad & BO_BO!
我第一階段已選了基樂,但無報考其他學校,因為我聽講校長係一個好執著的基督徒,所以好有決心去報讀這間學校!

chungpo,
你也是基督徒?

chungpo 寫道:
謝謝jimsalad & BO_BO!
我第一階段已選了基樂,但無報考其他學校,因為我聽講校長係一個好執著的基督徒,所以好有決心去報讀這間學校!

是的,我們一家都是基督徒!

bo_bo,你呢?
[quote]
BO_BO 寫道:
chungpo,
你也是基督徒?

chungpo,
我沒有宗教信仰!  如果住係呢個校網, 如果是基督教之小學, 好似沒mud 選擇!

chungpo 寫道:
是的,我們一家都是基督徒!

bo_bo,你呢?
[quote]
BO_BO 寫道:
chungpo,
你也是基督徒?